Hír archívum: 2011. szeptember

Más hónap

Újraszabályozná a bírák jogállását a Magyar Bírói Egyesület

2011.09.08.

A bírák jogállásáról, valamint a bírósági szervezetről és igazgatásáról szóló javaslatokat juttatott el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak a Magyar Bírói Egyesület (Mabie).

Birtokvédelmi eljárás folyik a Mammutban

2011.09.08.

Birtokvédelmi eljárást kezdett a II. kerület a Mammut bevásárlóközpont egyik kávézójának ügyében csütörtökön. Az üzletház vezetése egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Hétfőn dönthet a parlament a devizakölcsönök árfolyamáról

2011.09.08.

Szeptember 12-én hétfőn kezdődik a parlament őszi ülésszaka. A képviselők már az első ülésen dönthetnek a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítéséről szóló törvény módosításáról. A költségvetés vitája október 24-én kezdődik, a végszavazás december 19-én lesz.

Ügyészség: Gyurcsány az értékesítés módjának meghatározásával lépte túl hatáskörét

2011.09.08.

Gyurcsány Ferenc a Sukoró-ügyben az ügyészség szerint azzal lépte túl hatáskörét, hogy meghatározta - cserében - a telek értékesítésének módját - derül ki a mentelmi bizottságnak a parlament honlapjára felkerült, a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését javasoló határozati javaslatából, amely idézi a legfőbb ügyészi indítványt.

Drogpolitika 2012-2020

2011.09.08.

Alig néhány hete került nyilvánosság elé az a bizonyos szakmai tervdokumentáció, melynek elfogadásával az állam a civil szférával karöltve egy központosított stratégia mentén venné fel a harcot a kábítószer okozta problémákkal szemben.

Célegyenesben a magyar elnökség fő prokjektje

2011.09.08.

Határozott közeledés figyelhető meg a tagállamok és az Európai Parlament álláspontjában a még a magyar elnökség alatt majdnem lezárt gazdasági kormányzási csomag ügyében.

Megkönnyebbülés Berlinben az alkotmánybíróság határozata után

2011.09.08.

Angela Merkel kancellárral az élen a német kormány megkönnyebbüléssel fogadta az alkotmánybíróság szerdai határozatát, amely - a korábbi aggodalmak ellenére - nem nyilvánította alkotmányellenesnek a tavaly elfogadott görög-, illetve euróövezeti mentőcsomagot.

Sürgősséggel kerül a parlament elé a távhő-szolgáltatási törvénymódosítás

2011.09.07.

Sürgősségi tárgyalást kérve nyújtja be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a távhőszolgáltatással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot azért, hogy az október elsején, a távhő hatósági ármegállapításával együtt hatályba léphessen.

A jegybank 10 pontból álló javaslatot fogalmazott meg a hitelesek védelme érdekében

2011.09.07.

A jegybank 10 pontból álló javaslatot fogalmazott meg a devizában és forintban eladósodott hitelesek terheinek könnyítése érdekében, amelyet Simor András részletesen ismertetett Matolcsy György gazdasági miniszterrel - közölte az MNB szerdán.

Független Rendészeti Panasztestület: hamis idézést kézbesített egy rendőr egy általános iskolában

2011.09.07.

Hamis idézést adott át egy rendőr egy általános iskolai diáknak az osztályteremben, ezzel pedig súlyos alapjogsértést követett el - áll a Független Rendészeti Panasztestület (FRP) szerdai közleményében. A rendőr nevelési célzattal indokolta tettét.

Külföldről származó „magyar termékek” miatt bírságolt a GVH

2011.09.07.

A Hansa-Kontakt Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor reklámkiadványában olyan termékeket hirdetett magyar termékként, amelyek származási helye nem Magyarország – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Elkészült a Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia

2011.09.07.

A Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia a környezetvédelem, a versenyképesség és a foglalkoztatás terén kitűzött célokat hangolja össze.

A PSZÁF vezetői körlevelet tett közzé a bankkártyákkal kapcsolatban

2011.09.07.

A nem egységes, a fogyasztók érdekeit nem minden tekintetben figyelembe vevő intézményi gyakorlat miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke vezetői körlevélben foglalta össze a bankkártya-szolgáltatók számára, hogy a váratlan helyzetekben mit vár el tőlük.

Öt napra lehetne visszaállítani az ellenőrzést a schengeni határokon?

2011.09.07.

Sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság jövő héten azt fogja javasolni, hogy a jövőben egy tagállam maximum öt napra állíthassa vissza az ellenőrzést a schengeni határain, ezt pedig csak az EU-intézmények jóváhagyásával tarthassa fenn.

Munka törvénykönyve - Megmarad az éves szabadság

2011.09.06.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi terveivel ellentétben az új Munka törvénykönyvében (Mt.) nem változik a munkavállalók éves rendes szabadsága - egyebek között ez derült ki azon az egyeztetésen, amelyet az Mt. tervezetéről kedden folytatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakállamtitkára három munkaadói és két munkavállalói szövetség képviselőjével.

Válaszoltak az egyháztörvény ellen tiltakozó egykori demokratikus ellenzékieknek az uniós emberi jogi biztosok

2011.09.06.

Válaszolt az Európai Bizottság (EB) és az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa az egykori demokratikus ellenzék több tagjának az egyháztörvény ellen tiltakozó nyílt levelére. Viviane Reding jogkör hiányára hivatkozik, Thomas Hammarberg felkérte a kormányt, hogy ismertesse nézeteit a törvényről - közölte Rajk László, a nyílt levél egyik jegyzője kedden az MTI-vel.

Börtönbüntetésre ítélték Stohl Andrást

2011.09.06.

Jogerősen tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Stohl Andrást kedden a Pest Megyei Bíróság; az ittas vezetés miatt elítélt vádlott feltételes szabadlábra csak a büntetés felének letöltése után helyezhető.

Szász Károly: a pénzügyi közvetítőrendszer csak a szerződések betartásával maradhat működőképes

2011.09.06.

A pénzügyi közvetítőrendszer csak a hitelszerződések betartásával maradhat működőképes, a szerződések utólagos megkérdőjelezése beláthatatlan következményekkel járhat - mondta Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletének (PSZÁF) elnöke kedden az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén.

A közszereplők személyiségvédelmének polgári jogi gyakorlata

2011.09.06.

Az alapprobléma mindenhol az, hogy egyes igen fontos érdekek (a közélet tisztasága, a fontos társadalmi érdekekben a közvélemény alakítása, a véleményalkotás szabadsága) összeütközésben állnak az egyén személyiségi jogainak védelmével.

Gyurcsány mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a szakbizottság

2011.09.06.

A mentelmi bizottság azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy függessze fel Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát, akit hivatali visszaélés miatt hallgatna ki gyanúsítottként az ügyészség a Sukoró-ügyben. Bár korábban a volt miniszterelnök is azt kérte, adják ki az ügyészségnek, a mentelmi bizottság szocialista tagjai - mint mondták - lelkiismereti okból nemmel szavaztak a felfüggesztést kezdeményező indítványra, amit a két kormánypárt mellett a Jobbik és az LMP is támogatott.

Elítélt pizsamában

2011.09.06.

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben fogva tartott panaszos az állampolgári jogok biztosához fordult, aki az emberi méltóság és a jogbiztonság sérelmét állapította meg.

De iurisprudentia et iure publico

2011.09.06.

A De iurisprudentia et iure publico – Jog- és politikatudományi folyóirat 2011/3. számában kilenc tanulmányt, két konferenciabeszámolót és három recenziót ajánlunk szíves figyelmébe.

Líbia - legkorábban jövő év végén állhat helyre teljesen az olajtermelés

2011.09.06.

Legkorábban a jövő év végére emelkedhet vissza a háború előtti szintre a líbiai nyersolajtermelés - mondta a keddi Financial Timesnak a líbiai állami olajvállalat újonnan kinevezett elnöke.

Pályázatokról és a termékmegjelenítés szabályainak pontosításáról döntött a Médiatanács

2011.09.06.

Múlt héten vidéki frekvenciák kiírásával folytatódott a 2011-ben lejáró rádiós frekvenciák pályáztatása, és értelmezést segítő részletekkel bővült a Médiatanács új, termékelhelyezésre vonatkozó ajánlása.

9/11: tíz év, tíz tanulság

2011.09.06.

Az "Al-Kaida-projekt" bukását nevezte a terrorizmus elleni harc legfontosabb hozadékának az EU terrorizmus elleni koordinátora Brüsszelben azon a tájékoztatón, amelyen Gilles de Kerchove a szeptember 11. merényletek tízéves évfordulójára emlékezett.

Vizsgálja a bíróság a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület ellen benyújtott ügyészségi keresetet

2011.09.05.

Megérkezett a Békés Megyei Bíróságra a megyei főügyészség keresete, amelyben a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatását indítványozzák.

Ombudsman: embertelen, megalázó körülmények a márianosztrai börtönben

2011.09.05.

Szabó Máté ombudsman szerint embertelen, megalázó és veszélyeztető körülményeknek vannak kitéve a Márianosztrai Fegyház és Börtönben fogva tartott rabok - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala hétfőn az MTI-vel.

Líbia - Pozitív tanulságokat hozott a líbiai művelet a NATO számára a főtitkár szerint

2011.09.05.

Anders Fogh Rasmussen főtitkár szerint pozitív tanulságokkal szolgált a NATO számára a várhatóan hamarosan sikerrel befejeződő líbiai művelet, amelynek célja a rezsim által fenyegetett polgári személyek védelme volt.

Új bírságolási szabályok

2011.09.05.

2011. augusztus 12-én lépett hatályba az egyes közúti közlekedési szabályokra vonatkozó rendelkezések megsértésével kapcsolatos bírságolással összefüggő hatósági feladatokról, a bírságok kivetésének részletes szabályairól és a bírságok felhasználásának rendjéről szóló 42/2011. (VIII. 11.) NFM rendelet.

Folytatódik Stohl András büntetőpere

2011.09.05.

Folytatódik az ittasan súlyos közúti balesetet okozó Stohl András elleni büntetőper másodfokú tárgyalása kedden a Pest Megyei Bíróságon. A színész-műsorvezetőt korábban, első fokon két év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

NFH: sikeres a fogyasztóvédelmi konzultáció

2011.09.05.

Sikeres a fogyasztóvédelmi konzultáció, amely félidejéhez érkezett - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

A telefonos ügyfélszolgálatok hangfelvételeinek adatkezeléséről

2011.09.05.

Adatkezelés még hozzájárulással is csak akkor végezhető, ha a célja előzetesen, pontosan meghatározott. Nem elegendő célként a minőségbiztosítást jelölni meg a telefonos ügyfélszolgálatok hangfelvétel-készítésekor, mert az nem teszi egyértelművé, hogy az adatkezelés mely jog gyakorlása vagy kötelezettség teljesítése érdekében nélkülözhetetlen – foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos.

KIM: szigorúan fel kell lépni a nemzetiségi támogatások törvényellenes felhasználása ellen

2011.09.05.

A törvény teljes szigorát kell alkalmazni azokkal szemben, akik visszaélnek mások kiszolgáltatottságával - közölte a kisebbségi önkormányzatok működését szolgáló állami források uzsoracélra való felhasználásával kapcsolatban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nemzetiségpolitikáért felelős helyettes államtitkársága vasárnap az MTI-vel. Tudatták azt is, hogy kezdeményezik a kompolti Cigány Kisebbségi Önkormányzat 2010. évi működésének vizsgálatát.

A kormány jövőre véglegesíti az új adórendszert

2011.09.05.

A kormány 2012-ben meghozza az arányos adórendszer véglegesítéséhez szükséges intézkedéseket – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, miután a Sándor-palotában konzultált Schmitt Pál köztársasági elnökkel. A kormányfő szerint a vállalkozói áfa-fizetés területén sok a visszaélés, ezért jobb teljesítményt vár el az adóhatóságtól.

Képíró-per - FB: megszűnik az eljárás a vádlott halála miatt

2011.09.05.

Megszűnik a Képíró Sándor ellen háborús bűntett vádjával indult büntetőper a vádlott halála miatt - közölte a Fővárosi Bíróság büntető kollégiumának vezetője az MTI érdeklődésére vasárnap.

Olajembargóval sújtja az EU Szíriát

2011.09.05.

A Tanács pénteken megtiltotta a szíriai kőolaj és kőolajtermékek behozatalát az Európai Unióba. Az új szankció napi szinten közel 9 millió euró bevételkiesést jelent az Asszad-rezsimnek.

Újra őrizetbe vették a PTE volt főigazgatóját

2011.09.02.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ismét őrizetbe vette a Pécsi Tudományegyetem (PTE) volt gazdasági főigazgatóját, aki milliós értékben rendelt műszaki cikkeket az intézmény bankkártyájával.

A Békés Megyei Főügyészség kezdeményezte a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatását

2011.09.02.

A Békés Megyei Főügyészség szerint alkotmánysértően működik, veszélyezteti a közrendet és köznyugalmat a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, ezért benyújtották keresetüket az egyesület feloszlatása érdekében - számolt be egy debreceni hírportál pénteken.

Szóvivő: megfelel az adatvédelmi törvénynek az összeírás

2011.09.02.

Megfelel a népszámlálás az adatvédelmi, statisztikai, kisebbségi és népszámlálási törvényeknek; a Központi Statisztikai Hivatalból (KSH) egyedi adat soha nem kerülhet ki, név nem szerepel a kérdőíveken, a lakcímet pedig a személyes adatoktól külön kezelik - mondta Virágh Eszter, a népszámlálás szóvivője pénteken Budapesten.

Nemzetpolitikai államtitkárság: új vezető a Bethlen Gábor Alapkezelő élén

2011.09.02.

Péntektől Lélfai Koppány a határon túli magyarok támogatásával foglalkozó Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) Zrt. új vezetője - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság az MTI-vel.

Évközben is megszűnhet a családi kedvezményre való jogosultság

2011.09.02.

Évközben is megszűnhet a családi kedvezményre való jogosultság, mivel a középiskolai tanulmányaikat befejező diákok után már nem jár a családi kedvezmény - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.

Új fogalom az NYRT.-k világában: a szabályozott ingatlanbefektetési társaság

2011.09.02.

Alig egy hónapja hatályos az a jogszabály, amely egy speciális társasági forma életre hívásával új korszakot nyithat a hazai ingatlanbefektetések világában.

A szabályok szigorúbb kikényszerítésére van szükség az euróövezetben

2011.09.02.

Szükség van egy erős, központi intézményre az euróövezetben a szabályok kikényszerítése érdekében - jelentette ki csütörtökön Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a tiroli Alpbachban egy nemzetközi konferencián.

A rendvédelmi szakszervezetek tavaszi-nyári tüntetéseiről

2011.09.02.

Nem talált visszásságra utaló körülményt az ombudsman a fegyveres és rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek budapesti tüntetéseivel kapcsolatos rendőri tömegkezelési gyakorlatban és a parancsnoki intézkedésekben.

A Bizottság nyolc tagállamtól vár tájékoztatást az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv végrehajtásával kapcsolatban

2011.09.02.

Az Európai Bizottság nyolc tagállamhoz (Ausztria, Ciprus, Észtország, Lettország, Litvánia, Luxemburg és Magyarország) intézett levelet azzal a kéréssel, hogy adjanak felvilágosítást az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv végrehajtásával kapcsolatban, mégpedig tíz héten belül.

Jog-Kenya-Hollandia Megkezdte a meghallgatást a Nemzetközi Büntetőbíróság a négy évvel ezelőtti kenyai zavargások ügyében

2011.09.02.

A négy évvel ezelőtti kenyai zavargásokról kezdett meghallgatást a Nemzetközi Büntetőbíróság csütörtökön Hágában; az eljárásnak hatása lehet az afrikai országban jövőre tartandó választásokra is.

Magyarország segíti az EU tripoli külképviseletének felállítását

2011.09.02.

Magyarország líbiai nagykövete, Marton Béla Tripoliban fogadta az európai külügyi szolgálat küldöttségét, amelynek célja a helyzetfelmérés és az EU tripoli külképviselete felállításának előkészítése.

Sukoró-ügy - Befejeződött Bajnai Gordon meghallgatása

2011.09.01.

Folytatódott csütörtökön Bajnai Gordon tanúkénti meghallgatása a Központi Nyomozó Főügyészségen a Sukoró-ügyben - tudta meg az MTI a főügyészség szóvivőjétől. Fazekas Géza közlése szerint ezzel befejezték a volt kormányfő meghallgatását.

Hunvald-ügy - Vádlottak meghallgatásával folytatódott a büntetőper

2011.09.01.

Vádlottak meghallgatásával folytatódott az önkormányzati korrupciós cselekmények miatt Hunvald György volt VII. kerületi szocialista polgármester és társai ellen indult büntetőper csütörtökön a Fővárosi Bíróságon (FB).

Az ÁSZ elnöke nehéz költségvetési tervezésre számít

2011.09.01.

Nehéz költségvetési tervezésre lehet számítani a 2012. évi költségvetés összeállításakor - felelte újságírói kérdésre Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a csütörtöki budapesti tájékoztatón.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000