Hír archívum: 2011. október

Más hónap

Az új önkormányzati törvény az uniós források jobb elérését is szolgálja

2011.10.28.

Erős önkormányzatok nélkül nem képzelhető el erős Magyarország - mondta Deutsch Tamás. A néppárti európai parlamenti (EP) képviselő egy pénteki budapesti szakmai konferencián egyebek mellett arról beszélt, hogy az önkormányzati rendszer átalakítására az európai uniós források minél hatékonyabb fogadása és felhasználása miatt is szükség van.

A NATO döntött a líbiai műveletek befejezéséről

2011.10.28.

Jövő hétfőn, október 31-én befejeződnek a NATO líbiai katonai műveletei - döntöttek pénteken immár hivatalos formában is az atlanti szövetség tagországainak a brüsszeli NATO-központban tevékenykedő nagykövetei.

Műszakpótlék, minimálbér, munkavállalói biztosíték, szakszervezetek

2011.10.28.

Az új Munka törvénykönyvéről szóló, az Országgyűléshez a héten benyújtott törvényjavaslat szerint megszűnne a délutáni pótlék, de már este 6 órától járna a 30 százalékos műszakpótlék, a minimálbérről pedig a kormány dönthetne.

Interjú Dr. Garai Borbálával

2011.10.28.

Dr. Garai Borbálával, Magyarország Európai Unió mellett működő Állandó Képviseletének igazságügyi szakdiplomatájával beszélgettünk a soros elnökség szakmai kihívásairól és a felkészülési időszakról, továbbá a legfontosabb jogharmonizációs lépésekről, különösen a büntetőjog terültén. Megkérdeztük továbbá az EU jövőjéről, az aktuális bővítési kérdésekről.

Tovább gyengülő alkotmányvédelem

2011.10.28.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért elemzést készített az Alkotmánybíróságról szóló törvény javaslatáról.

A C-255/09. számú, Bizottság kontra Portugália ügyben hozott ítélet

2011.10.28.

Ellentétes az uniós joggal a másik tagállamban végzett nem kórházi egészségügyi kezelések megtérítésére vonatkozó portugál szabályozás.

Figyelmeztetést kaptunk a jogsi-szabályok elmulasztása miatt

2011.10.28.

A második szakaszba léptette az eljárást a Bizottság hazánkkal szemben a vezetői engedélyekre vonatkozó nemzeti jogszabály átvételének elmulasztása miatt. A hulladékok egy speciális területén is mulasztásban van az ország.

Folytatódik a költségvetési vita

2011.10.28.

Folytatódik ma a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat vitája a parlamentben.

A jövő héten kerül a sportbizottsághoz a sporttörvény

2011.10.28.

Már a jövő héten a parlament sportbizottságához kerülhet a sporttörvény tervezete Czene Attila szerint, aki csütörtökön Pécsett reményét fejezte ki, hogy a 140-et is elérheti a londoni olimpián Magyarországot képviselő sportolók száma.

Minőségbiztosítás és integráció

2011.10.28.

A három, egymást erősítő egyetemi karral induló Nemzeti Közszolgálati Egyetem – megfelelő feltételek esetén – szavatolja, hogy az új struktúra valamennyi elemét áthatja majd a minőség, a minőségbiztosítás, és a magyar felsőoktatás főpillére lesz az új intézmény- hangzott el a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tartott tanácskozáson, október 26-án.

NFM: közérdekűségi törvény készül

2011.10.27.

A tervek szerint jövő tavasszal tárgyalhatja az Országgyűlés a "közérdekűségi törvény" tervezetét; a jogszabály egységesen meghatározná a közlekedési infrastruktúrafejlesztésekhez kapcsolódó állami jogosítványokat, érdekérvényesítési lehetőségeket - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére csütörtökön.

Szigorodik az adatvédelem

2011.10.27.

2012. január elsején lép hatályba az információs önrendelkezésről szóló törvény, amely a jelenlegi adatvédelmi törvényt váltja le, és egyúttal megváltoztatja az adatvédelmi jog jelenlegi rendszerét. A Jogi Fórum október 14-én megrendezésre került adatvédelmi konferenciája a változásokra való felkészülés jegyében zajlott.

Téríteni kötelesek az EU-ban a más tagállamban végzett orvosi kezeléseket

2011.10.27.

Ellentétes az európai uniós joggal az a nemzeti szabályozás, amely korlátozza a más tagállamban végzett, nem kórházi egészségügyi kezelések megtérítését, kivéve ha azok "jelentős és költséges orvosi eszközök használatát igénylő kezelésnek" minősülnek - mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Bíróság.

Romagyilkosságok - Tanúmeghallgatással folytatódott a kislétai támadás bizonyítási eljárása

2011.10.27.

A kislétai emberöléssel összefüggő tanúmeghallgatással folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere csütörtökön a Pest Megyei Bíróságon.

MABISZ: az idén is október 30-án hirdetnek kgfb-tarifákat a biztosítók

2011.10.27.

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is október 30-án lesz kgfb-díjtarifa hirdetés, annak ellenére, hogy ez a nap vasárnapra esik. A meghirdetett díjak még nem tartalmazzák a baleseti adót - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) csütörtökön az MTI-vel.

Orbán: hamarosan a parlament előtt a bankrendszer újraszabályozásának tervezete

2011.10.27.

Hamarosan az Országgyűlés elé kerül a magyar bankrendszer újraszabályozását célzó jogszabálytervezet - közölte Orbán Viktor az uniós csúcstalálkozó után adott nyilatkozatában, amelyet csütörtökön tettek közzé a miniszterelnök Facebook-oldalán.

Elengedik görög adósságuk felét a bankok

2011.10.27.

A Görögországnak hitelező magánbefektetők 50 százalékos adósságleírásba való beleegyezése csütörtök hajnalban megnyitotta az utat a valutaövezet stabilizálását célzó átfogó csomag elfogadása előtt.

Sukoró-ügy - Elutasította az ügyészség Gyurcsány Ferenc panaszát

2011.10.27.

Elutasította az ügyészség Gyurcsány Ferenc panaszát, amelyet a politikus a Sukoró-ügyben történt meggyanúsítása ellen tett - erősítette meg a Demokratikus Koalíció sajtóirodája. Közlésük szerint a volt miniszterelnök szerdán kapta meg az elutasításról szóló határozatot, amelyet az üggyel kapcsolatos többi irathoz hasonlóan közzétesz a www.sukoroper.hu weboldalon.

Jóri András az Alkotmánybírósághoz intézett beadványt

2011.10.27.

Az Alkotmánybírósághoz fordult Jóri András adatvédelmi biztos, mert a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény a szabályos minősítési eljárás garanciáit megkerülve, akár korlátlan ideig felhatalmazza a szolgálatok főigazgatóját közérdekű adatok visszatartására. A biztos az alkotmánysértő jogszabály megsemmisítését kérte.

Az EBRD jelentősen növeli helyi valutákban végrehajtott befektetéseit

2011.10.26.

Jelentős ütemben növeli a helyi valutákban végrehajtott befektetéseit működési térségének országaiban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), annak a törekvésének a jegyében, hogy csökkentese e gazdaságok "eltúlzott devizahitel-függőségét" - közölte az idei első háromnegyedévről szóló szerdai összesítésében a bank.

Ragaszkodik az EP az uniós költségvetés jelentős növeléséhez

2011.10.26.

Az Európai Parlament a kifizetések szintjén 5,23 százalékkal, több mint 3 milliárd euróval növelné az Európai Unió jövő évi költségvetését, amely így 133,1 milliárd eurót tenne ki.

Matolcsy: stabil és kiszámítható a 2012-es költségvetés

2011.10.26.

A jövő évi költségvetés stabil, kiszámítható, feladatközpontú költségvetés, amely egyben a Széll Kálmán Terv 82 százalékos teljesítését is megvalósítja - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a parlamentben a 2012-es költségvetés általános vitáját megnyitó expozéjában.

Navracsics-HÖOK-találkozó: jelentősen közeledtek az álláspontok

2011.10.26.

Jelentősen közeledtek az álláspontok Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) készülő felsőoktatási törvényről tartott szerdai egyeztetésén - számoltak be a felek a találkozó utáni sajtótájékoztatón, amelyen kiderült: a hallgatók ennek ellenére megtartják csütörtöki demonstrációjukat.

Hatékony és bizalmas irodai dokumentumkezelés - ügyvédek számára

2011.10.26.

Egy ügyvéd munkaideje jelentős részét felkészüléssel tölti: nem csak a megfelelő információk összegyűjtése, de azok rendszerezése, gyorsan kereshetővé és átláthatóvá tétele is komoly kihívás. Ma már tudjuk, hogy Microsoft OneNote alkalmazás felhasználóbarát megoldásai jelentősen lerövidíthetik az ezzel töltött időt.

Gyorsítaná a határátlépést a Bizottság

2011.10.26.

Új határátlépési technológiák bevezetésére tesz javaslatot tavasszal az Európai Bizottság annak érdekében, hogy a hatóságok képesek legyenek kezelni az EU külső határain a 2030-ra várhatóan megduplázódó forgalmat. Az ezzel kapcsolatos előzetes közleményt keddi, strasbourgi ülésén fogadta el az Európai Bizottság.

Csempészett cigarettaszállítmányra bukkantak Nagylak térségében

2011.10.26.

Hétezerötszáz doboz cigarettát találtak a pénzügyőrök egy átalakított teherautóban Nagylak térségében.

Ombudsman: jelentős a fejlődés a rendőrség tömegkezelési gyakorlatában

2011.10.26.

Nem sérültek az alapjogok az idei október 23-i megemlékezések alatt; a korábbi években, de még az idén tavasszal tapasztaltakhoz képest is érzékelhető a változás a közterületi rendezvények rendőri kezelésében - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala kedden az MTI-vel.

Jogerősen is pert vesztett a GVH elnöke a Transparency International Magyarországgal szemben

2011.10.26.

Másodfokon is pert vesztett kedden Juhász Miklós, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a Transparency International (TI ) Magyarországgal szemben - közölte a TI az MTI-vel; az elnök jó hírnevének megsértése miatt perelte be a korrupcióellenes szervezetet.

Legjellemzőbb áfa csalási módszerek II.

2011.10.25.

A feketegazdaság legkritikusabb területe mind Magyarországon, mind pedig az Európai Unió területén az áfa-csalások köre. A csalási módszerek ismertetése a körbeszámlázásos csalással folytatódik, továbbá az alul-és túlszámlázás fogalma is tisztázásra kerül.

Az euróöövezeti adósságválság enyhítését célzó csúcstalálkozót tartanak az uniós állam- és kormányfők

2011.10.25.

Hosszabb távra ható döntéseket remélnek az európai uniós tagországok állam- és kormányfői az euróövezet adósságválságának enyhítésére a szerda este Brüsszelben tartandó újabb csúcstalálkozóktól.

Az MNB szerződései is szóba kerültek Budai Gyula és az ÁSZ-elnök megbeszélésén

2011.10.25.

Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökével tárgyalt kedden Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos elsősorban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerződéskötési gyakorlatának ügyében.

Ítélet a C‑509/09. és C‑161/10. számú ügyekben

2011.10.25.

Az eDate Advertising GmbH kontra X, valamint Olivier Martinez és Robert Martinez kontra MGN Limited egyesített ügyekben hozott ítélet.

Hazai szakmapolitikai siker a régiós hírközlési megállapodás

2011.10.25.

Öt ország hírközlési hatósága írta alá Bécsben azt az NMHH-s tervezet alapján készült nemzetközi frekvenciakoordinációs egyezményt, amely az országhatárok mentén is lehetővé teszi a negyedik generációs mobilszolgáltatások bevezetését a 800 MHz és 2,6 GHz sávban.

A társadalmi egyeztetés paródiája, avagy a Nemzeti Együttműködés Rendszere testközelből

2011.10.25.

A Magyar Helsinki Bizottság hiába véleményezte az ENSZ kínzás elleni egyezménye fakultatív jegyzőkönyvének kihirdetéséről szóló törvény tervezetét, mivel azt a kormány az egyeztetési határidő lejárta előtt benyújtotta az Országgyűlésnek.

A BRICS-országokkal erősíttetné meg az IMF-et az EU

2011.10.25.

A nagy külkereskedelmi többlettel rendelkező országok nagyobb hozzájárulását szorgalmazza az Európai Unió a Nemzetközi Valutaalap megerősítéséhez. Az uniós állam- és kormányfők vasárnapi találkozójukon úgy döntöttek, ezt is kérni fogják november elején, a G20-országok Cannes-i csúcstalálkozóján.

Szabadlábra helyezték az uzsorázás gyanúja miatt Tiszavasváriban őrizetbe vett férfit

2011.10.25.

A gyanúsított a végzés indokolása szerint január óta összesen tizenhárom, nehéz anyagi helyzetben lévő embernek ajánlott fel, majd adott át kisebb-nagyobb összegű kölcsönöket - ismertette Nyakó Zsuzsanna.

Általános vitára alkalmas a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről szóló javaslat

2011.10.25.

Általános vitára alkalmasnak találta hétfői ülésén az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslatot.

Adatvédelem a világhálón

2011.10.24.

„Az új társadalmi környezetben már nem érvényesek a régi adatvédelmi elvárások” – hangzott el nemrégiben a Facebook alapítójának nagy port kavart kijelentése. A hazai adatvédelmi szabályok azonban igyekeznek követni a virtuális világ változásait.

Vita a megyei önkormányzati vagyon átadásáról

2011.10.24.

Eltérően ítélték meg a megyei önkormányzatok intézményeinek, illetve vagyonának állami tulajdonba adását az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának hétfői ülésén a kormánypárti és az ellenzéki képviselők.

Bíróság előtt egy arab pénzváltó megölésével vádolt férfi

2011.10.24.

Egy arab pénzváltó megölésével is vádolják azt 36 éves, büntetett előéletű mosonmagyaróvári férfit, aki társaival az ügyészség szerint több fegyveres rablást követett el, főleg a fővárosban; a férfinak és három társának a pere hétfőn kezdődött meg első fokon a Vas Megyei Bíróságon.

Kiegyensúlyozottabb nyugdíjalapra van szükség

2011.10.24.

A hosszabb élettartam eléréséhez, minőségivé tételéhez elengedhetetlen egy kiegyensúlyozott nyugdíjalap – jelentette ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület szakmai fórumán hétfőn a Kogart Galériában, majd hozzátette: az erről szóló tárgyalásokat holnap kezdi meg a kormány.

Elvi megállapodást kötne a kormánnyal a Hiteltársulás

2011.10.24.

Délután tárgyal Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel a devizahiteleseket tömörítő civil szerveződés, a Hiteltársulás ötletgazdája, Doubravszky György.

Felfüggesztették éhségsztrájkjukat a szegedi hallgatók

2011.10.24.

Határozatlan időre felfüggesztette hétfőn reggel az új felsőoktatási törvény elleni tiltakozásul elkezdett éhségsztrájkját szegedi hallgatók egy csoportja.

Orbán-beszéddel indul a nyolcnapos parlamenti nagyüzem

2011.10.24.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik ma a parlament nyolcnapos ülése. Az Országgyűlés a következő napokban az adótörvényekről, a jövő évi költségvetésről és több sarkalatos jogszabály-tervezetről is tárgyal.

Módosulhat a végtörlesztési törvény

2011.10.21.

Ha a bankok magatartása ezt szükségessé teszi, a Fidesz a végtörlesztési törvény újbóli módosítását fogja javasolni, az ehhez szükséges munka jelenleg is folyik a frakcióban - ismertette Rogán Antal pénteken sajtótájékoztatón.

A jövő héten kerül a kormány elé az új önkormányzati törvény

2011.10.21.

A kormány a jövő heti ülésén tárgyalja meg az új önkormányzati törvényjavaslatot - jelentette be pénteken Budapesten a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

A felszámolási kifogás néhány kérdéséről

2011.10.21.

Napjainkban egyre növekszik a felszámolások száma, ezért a társaságok ügyvezetésének nem árt tisztában lenni egy bedőlt társaság vezetőjének kötelezettségeivel.

Elutasította a bíróság az EMFESZ ügyvezetőjével szembeni magánvádat

2011.10.21.

Elutasította a Fővárosi Bíróság végzésében a Mabofi Holdings képviselője, Karikás Dávid által kezdeményezett pótmagánvádas eljárás keretében benyújtott vádindítványt Góczi Istvánnal szemben - közölte az ügyben áttételesen érintett EMFESZ Kft. pénteken az MTI-vel.

A magyar EU-elnökség eredményeire támaszkodik az EB agrárreform-javaslata

2011.10.21.

Az Európai Bizottság (EB) múlt héten közzétett uniós agrárreform-javaslata azokra az iránymutatásokra támaszkodik, amelyeket az előző félévben soros magyar EU-elnökség jelölt ki a témában - hangoztatta Fazekas Sándor az uniós tagországok mezőgazdasági minisztereinek Luxemburgban rendezett találkozóját követően.

A miniszterelnöki beszéd fotójának nyilvánosságra kerüléséről

2011.10.21.

Nem ütközik a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok megismeréséről szóló törvény rendelkezéseibe a miniszterelnöki beszéd kéziratának lefotózása, illetve nyilvánosságra hozatala – foglalt állást Jóri András.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000