Hír archívum: 2011. október

Más hónap

Elhalasztották a Kína-EU csúcsot

2011.10.21.

Elhalasztották az október 25-re tervezett Kína-EU csúcstalálkozót az unió vezetőinek az eurózóna válságával kapcsolatos sűrű programja miatt - jelentette a Hszinhua hírügynökség pénteken.

Németországnak és Franciaországnak közösen kell cselekednie

2011.10.21.

A fennálló nézeteltérések ellenére Németországnak és Franciaországnak közös lépéseket kell tennie az adósságválság leküzdése érdekében - hangsúlyozta az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa, aki annak a reményének adott hangot, hogy a vasárnapi állam- és kormányfői csúcs sikeres lesz.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendelete az előfizetők védelmében

2011.10.21.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendelete az elektronikus hírközlési előfizetői szerződéseket szabályozza. A rendelet több garanciális elemet tartalmaz az előfizetői és felhasználói jogok védelmében. Ilyen elem például, hogy 2011. december 1. után a szolgáltatók automatikusan nem, csak az előfizetők kifejezett kérésére aktiválhatnak internet-hozzáférést.

Magyar kérdések az új kohéziós politikáról

2011.10.21.

Aggályait fejezte ki az EU-ügyekért felelős államtitkár a 2014 utáni kohéziós politika tervezett rendelkezései miatt. Győri Enikő a következő hétéves pénzügyi keretről rendezett konferencián bírálta a pénzügyi alapok új rendszerét, a források elosztását és az új feltételeket is. Nem sokkal később a lengyel kormányfő a kétsebességes Európa kialakítása ellen érvelt.

Pert nyert a PSZÁF az AXA Bank fióktelepe ellen

2011.10.21.

Első fokon pert nyert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az AXA Bank fióktelepével szemben indított közérdekű igényérvényesítési eljárásában, a bíróság ítélete szerint érvénytelen a hitelintézet üzletszabályzatának egyik, a bankkártyákkal kapcsolatos banki felelősség kizárására vonatkozó pontja.

A jelenkor kihívásaira ad választ az új Munka Törvénykönyv

2011.10.20.

Szerdai ülésén a Kormány elfogadta az új Munka Törvénykönyv és az igazságügyi rendszer újjászervezésével kapcsolatos sarkalatos törvények tervezetét.

Újabb egészségügyi "salátatörvény" készül

2011.10.20.

Újabb, az egészségügyi ellátást érintő több jogszabály módosítása, vagyis egy újabb egészségügyi "salátatörvény" van készülőben, amely egyebek között a korábbi régiós alapú egészségügyi ellátást felváltó térségi ellátás kialakításához kapcsolódó szabályokat tartalmazza, de felvázolja az egészségügyi dolgozók ügyeleti szabályozásának változtatását, a hamisított termékek kiszűrését célzó próbavásárlás bevezetését, illetve a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultak körének bővítését is.

Az elzárással is sújtható szabálysértések

2011.10.20.

Az Sztv. 2011. május 21-i módosításának köszönhetően a törvény - a polgárőr tevékenység szabálytalan ellátása és a közbiztonsági tevékenység jogosulatlan elvégzése tényállások beiktatásával - immár 13 szabálysértés esetén teszi lehetővé az elzárás büntetés kiszabását.

Irányításszerzésről döntött a GVH

2011.10.20.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Sun Capital befektetési csoporthoz tartozó Pannunity Kft. irányítást szerezzen a Pannunion Csomagolóanyag Nyrt. felett.

Büntetőjogi szankciókat kezdeményez az Európai Bizottság a piacot manipulálók ellen

2011.10.20.

Büntetőjogi szankciók bevezetését kezdeményezi az Európai Bizottság a pénzügyi piaci manipuláció ellen.

Jóváhagyta a kormány a bíróságokat és az ügyészségeket érintő sarkalatos törvényeket

2011.10.20.

A kormány szerdai ülésén megtárgyalta és jóváhagyta a bíróságok és az ügyészségek szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák és az ügyészek jogállásáról és javadalmazásáról szóló sarkalatos törvények tervezetét - jelentette be a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Répássy Róbert.

Huszárvágásra készül az EU a válságkezelésben

2011.10.20.

A magánbefektetőket érintő nagyjából 50 százalékos görög adósságleírás, a bankok újratőkésítése az adósságválság átterjedési kockázatainak csökkentésére és az átmeneti mentőalap (EFSF) tűzerejének részleges közös adósságkezelés útján történő növelése képezik annak az átfogó euró-mentőtervnek a fő pilléreit, amelyről vasárnap kívánnak döntést hozni az euróövezet tagállamának vezetői.

Mintegy 260 törvény módosítását érinti a KIM alaptörvénnyel összefüggő tervezete

2011.10.20.

Körülbelül 260 törvény módosítását érinti a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) az egyes törvények alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló előterjesztése, amely megteremti a január elsejével hatályba lépő alaptörvény rendelkezései és a jogszabályok közötti teljes összhangot - olvasható a kormányzati portálon.

Elévülhetetlenné tennék az emberiesség elleni bűncselekményeket

2011.10.20.

Törvényben rögzítené a Fidesz, hogy a nürnbergi katonai törvényszék alapokmányában meghatározott, emberiesség elleni bűncselekmények nem évülnek el, büntetési tételüket pedig az elkövetéskor hatályos jog alapján kell megállapítani. A kormánypárt e törvénnyel vonná felelősségre az 1956-os forradalmat követő megtorlások politikai megrendelőit.

A TASZ álláspontja a polgárőrséget szabályozó törvénytervezetről

2011.10.20.

A Belügyminisztérium által készített törvénytervezet jó és rosszirányú változtatásokat egyaránt tartalmaz a hatályos szabályozáshoz képest.

Gyorsabb bírói pályáztatási eljárás - A megüresedő bírói álláshelyek betöltéséről

2011.10.19.

2011. október 15. napján lépett hatályba a bírósági eljárások ésszerű időn belül való befejezésének biztosítása érdekében egyes bírói álláshelyek betöltésének átmeneti szabályairól szóló 2011. évi CXXXI. törvény.

EU-miszió: Szerbiának szigorúbban kell büntetnie az emberkereskedelmet

2011.10.19.

Szerbia jó munkát végez az emberkereskedelem megakadályozása és a közvélemény tájékoztatása terén, de szigorúbb büntető intézkedéseket kell hoznia a jövőben - jelentette ki szerdán Vincente Deger, az EU belgrádi képviseletének vezetője.

Budai Gyula az ÁSZ-hoz fordult az MNB szerződéskötési gyakorlata ügyében

2011.10.19.

Az Állami Számvevőszék elnökéhez fordult Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, azt kérve, hogy az ÁSZ folytasson le vizsgálatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerződéskötési gyakorlatával kapcsolatosan.

Október 20-ig igényelhető az Európai Bíróság ítélete alapján visszajáró áfa

2011.10.19.

Az Európai Bíróság ítélete alapján visszajáró általános forgalmi adót külön kérelemre október 20-ig lehet visszaigényelni, de ez megtehető a rendes áfa-bevallásban is.

A költségvetési bizottság támogatatta a 2012. évi költségvetést megalapozó egyes törvények és az egyes adótörvények módosítását

2011.10.19.

Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága támogatta a 2012. évi költségvetést megalapozó egyes törvények és az egyes adótörvények módosítását, a testület mindkét törvényjavaslatot 16 igen és 4 nem szavazat mellett tartotta általános parlamenti vitára alkalmasnak.

A viszály "almája" lehet az új infrastrukturális alap

2011.10.19.

Ötvenmilliárd eurós pénzügyi alap elkülönítésére tesz javaslatot 2014 és 2020 között az uniós büdzsében szerdán az Európai Bizottság a páneurópai közlekedési, energia és távközlési infrastruktúra-beruházások felgyorsítására. Az alap jelentős részt innovatív pénzügyi eszközök révén kíván forrásokat generálni a nagy tőkeigényű projektekhez.

Rogán Antal az állampolgársági törvény módosítását kezdeményezi

2011.10.19.

A magyar állampolgárság kérelemre történő megszerzését biztosítaná - az állampolgárságról szóló törvény módosításával - a fideszes Rogán Antal azon Magyarországon született gyermekek számára, akik a születésükkel nem szereztek másik állampolgárságot.

A tiszalöki támadás bizonyítási eljárásával folytatódott a tárgyalás

2011.10.19.

A tiszalöki emberölés bizonyítási eljárásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere kedden a Pest Megyei Bíróságon.

Energiahatékonyság: beruházás a jövőbe

2011.10.18.

Közeledve a 2012-es Rio+20 csúcstalálkozóhoz egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a világnak, s különösen az Európai Uniónak össze kell szednie magát a vállalt célok teljesítéséhez. Ebben óriási szerepe lehet az épületek energiahatékonyságának és az ezt biztosítani hivatott uniós és tagállami jogszabályoknak – hiszen a fel nem használt energia a legjobb energia. Magyarországon mindez különös aktualitással bír, hiszen épületeinkben hatalmas energiahatékonysági potenciál szunnyad.

Új felsőoktatási törvény - Folytatódnak a tárgyalások a Nefmi és a HÖOK között

2011.10.18.

Folytatódnak az egyeztetések az új felsőoktatási törvény két legvitatottabb pontjáról, a hallgatói szerződésekről és az önköltséges képzésről a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (Nefmi) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) között.

Jogerősen pert nyert Bor József rendező a Győri Nemzeti Színház ellen

2011.10.18.

Jogerősen megnyerte Bor József rendező a Győri Nemzeti Színház ellen indított kártérítési perét kedden. A Győri Ítélőtábla 1,7 millió forintot ítélt a művésznek.

EU-bíróság: embriót pusztító eljárások nem szabadalmaztathatók

2011.10.18.

Az Európai Bíróság kedden kihirdetett ítélete szerint ki kell zárni a szabadalmazhatóság köréből az olyan eljárásokat, amelyek az embrió elpusztítását eredményezik.

Szabálysértések, hajléktalanok

2011.10.18.

A szabálysértési törvény módosításáról folytatott hosszas, több mint négyórás vitát hétfőn este az Országgyűlés. A tervezett módosítás szerint a közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmát fél éven belül ismételten megszegőket elzárással, vagy pénzbírsággal büntetnék.

Benyújtották az adótörvényeket módosító javaslatot

2011.10.18.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter benyújtotta pénteken az Országgyűlésnek az egyes adótörvényeket módosító javaslatot. A javaslat tartalmazza, hogy az áfa általános kulcsa 27 százalékra emelkedik január 1-jével. A pénztárgépeket február 29-ig kell átállíttatni, addig kézzel írt számla és nyugta pótolja a gépit.

Magyarországot is megrótta az európai szakszervezet

2011.10.18.

A banki magatartást és a szociális párbeszéd hiányát rótta fel az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára a hagyományos, európai háromoldalú szociális csúcstalálkozó után, amelyet az EU intézmények vezetői, a munkaadói és a munkavállalói szervezetek tartottak szűk egy héttel az állam- és kormányfők sorsdöntőnek várt találkozója előtt.

Szakmailag megalapozatlan az extrém sportokról szóló szabályozás

2011.10.18.

Szabó Máté ombudsman szerint szakmailag megalapozatlan és pontatlan a jogszabályban meghatározott "extrém sportok" köre, ezért a nemzeti erőforrás minisztert arra kérte, hogy kezdeményezze a szabályozás mielőbbi felülvizsgálatát.

Civil szervezetek fordultak az Európai Bizottság elnökéhez a magyar ombudsmani rendszer védelmében

2011.10.18.

Az Európai Bizottság elnökéhez fordultak magyar civil szervezetek a hazai ombudsmani rendszer védelmében - tájékoztatták a kezdeményezés aláírói hétfőn az MTI-t.

Közbeszerzések megújuló szabályozása - Minden, amit az új törvényről tudni érdemes

2011.10.17.

Képzésünk során a közbeszerzésekkel foglalkozó, illetve a közbeszerzésekkel érintett szakemberek számára lehetőséget biztosítunk az új törvény rendszerének és főbb szabályainak elsajátítására, hatékony és gyors áttekintésére.

Önkormányzati tanácsokat ad a kormánynak a Valutaalap

2011.10.17.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországon tárgyaló szakértői az önkormányzati rendszer nemzetközi tapasztalatait tekintik át partnereikkel - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A Kulturális bizottság támogatta a pornográf termékek különadóját

2011.10.17.

Egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta a pornográf tartalmú termékek és szolgáltatások járulékfizetési kötelezettségének visszaállításáról szóló törvénymódosítási javaslatot hétfőn az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága.

A nemzeti összetartozás bizottság állásfoglalásban utasította el a szerb kárpótlási törvényt

2011.10.17.

Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága azt az állásfoglalást hétfőn, amelyben elutasítják a szerbiai vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvényt.

Közel 17 millió forintos eljárási bírság és helyszíni vizsgálat a SPAR-nál

2011.10.17.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkatársai 2011. október 13-án előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. (SPAR) székhelyén.

Csapnivaló magyar helyezés a versenyképességi rangsorban

2011.10.17.

Minden vizsgált kategóriában a sereghajtók között hozta ki Magyarországot az Európai Bizottság tagállamok iparának versenyképességéről készült 2011-es jelentése, amit pénteken tettek közzé Brüsszelben.

A bankszövetség még tájékozódik Barroso nyilatkozatával kapcsolatban

2011.10.17.

A Magyar Bankszövetség ezután fog tájékozódni az Európai Bizottság elnökének nyilatkozatáról és arról, hogy az Európai Bankföderációnak ezzel kapcsolatban mi az álláspontja - tájékoztatták az MTI-t a bankszövetségnél. Amennyiben a javasolt szabályozás megszületik, a PSZÁF annak előírásai szerint fog eljárni - közölte az MTI-vel a felügyelet szóvivője.

A rendvédelmi vezetők válaszáról

2011.10.17.

Egyetértett az országos rendőrfőkapitány, egyetértett a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka. Mindketten az ombudsman egy-egy vizsgálati jelentésében megfogalmazott ajánlásokra válaszoltak. A rendőri vezetők figyelmét a főkapitány felhívta a gyülekezési jog alapján létrejött rendezvény szervezői és a biztosító rendőrök közötti kommunikáció fontosságára, a bv-parancsnok egy börtönvizsgálat során megfogalmazott javaslatok sorsáról rendelkezett.

A baleseti adó még több autóst késztethet biztosító váltásra

2011.10.17.

Ha a kormány által tervezett baleseti adót valóban a biztosítóknak kell beszedniük, akkor az átlagos éves kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) díj több mint 5 ezer forinttal emelkedik, és ez még több autóst késztethet biztosító váltásra - közölte több biztosító is kalkulációja eredményét az MTI-vel.

Közlönyfigyelő 2011/12

2011.10.14.

A Közlönyfigyelő legújabb számában a 2011. szeptember 20. és október 7. közötti időszakot tekintettük át.

Tárgyalást kezdeményez a Nefmi a HÖOK-kal

2011.10.14.

Újabb tárgyalást kezdeményez a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) a készülő felsőoktatási törvényről - tették közzé a kormany.hu oldalon pénteken. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI-nek elmondta: részt vesznek az egyeztetésen.

Hoffmann Rózsa: legkésőbb novemberben a parlament elé kerül a javaslat

2011.10.14.

Néhány héten belül, de legkésőbb novemberben az Országgyűlés elé kerül a köznevelési törvény javaslata - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, miután részt vett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi ülésén.

Bíróság előtt a cigarettacsempész bűnszervezet tagjai

2011.10.14.

Megkezdődött az ukrán cigaretta csempészetével foglalkozó bűnszervezet tagjainak pere pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon; a gyanú szerint Képíró Imre és huszonnégy társa legalább 368 millió forint értékű dohányáru Magyarországra szállításában vett részt.

Vesztegetés megalapozott gyanúja Pálháza polgármestere ellen

2011.10.14.

A 2011. februárjában a Miskolci Nyomozó Ügyészségen indult, majd – a hatásköri szabályok változása folytán – 2011. áprilisában a Központi Nyomozó Főügyészségen folytatott nyomozásban a főügyészségünk tegnap gyanúsítottként hallgatta ki – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye északi részén található – Pálháza város jelenlegi polgármesterét 1 rendbeli vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Az október 20-a utáni adóbevallásokban is visszakérhető a ki nem fizetett áfa

2011.10.14.

Az Európai Unió bíróságának döntése alapján visszaigényelhető áfát a vállalkozások akár október 20-ig, akár a későbbiekben benyújtott bevallásaikban visszakérhetik - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Két-három év múlva várható az igazi eredmény

2011.10.14.

A miniszterelnök szerint a héten bejelentett, számításai szerint 6-12 hónap alatt felfutó otthonteremtési program igazi eredménye két-három év múlva várható; Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szólt arról is, közel a megegyezés a munkaadókkal és a munkavállalókkal a minimálbér-emeléssel kapcsolatos kompenzáció ügyében.

Nem kérhetnének pénzt a jogerősen elítélt bűnözők

2011.10.14.

Januártól léphet életbe az a jogszabálymódosítás, hogy jogerősen elítélt bűnözők ne kérhessenek pénzt a médiában tett nyilatkozataikért, az általuk írt könyvekért, filmes jogokért .

Az egészségügyi fekvőbeteg ellátó intézmények adósságállományára vonatkozó adatok nyilvánosságáról

2011.10.13.

Nyilvánosak az egészségügyi fekvőbeteg ellátó intézmények adósságállományára vonatkozó adatok – foglalt állást Jóri András. Nem tarthatók vissza a számok sem döntéselőkészítő jellegükre, sem pedig az adatvédelmi törvényre való hivatkozással.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000