Hír archívum: 2011. október

Más hónap

Az „Európai Unió Legfelsőbb Bírósági Elnökeinek Hálózata”

2011.10.13.

Dr. Baka Andrást választották meg az Európai Unió legfelsőbb bírósági elnökeiből álló nemzetközi szervezet elnökévé. A magyar főbíró osztrák kollégáját követi a poszton.

Újra az uzsoráról

2011.10.13.

Zárószavazásra vár a közigazgatási és igazságügyi miniszter által előterjesztett törvényjavaslat, amely az uzsorával összefüggő egyes törvények – azaz a Btk és a Ptké. – módosítását foglalja magában.

Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman a józsefvárosi hajléktalanrendelet miatt

2011.10.13.

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a hajléktalanokat érintő józsefvárosi önkormányzati rendelkezések miatt. Szabó Máté aggályosnak tartja a guberálást és a közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó határozatot, ezért az Ab-tól a helyi rendelkezés megsemmisítését kéri.

Versenykorlátozó magatartás gyanúja miatt indított eljárást a GVH

2011.10.13.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2011. október 11-én eljárást indított az ALT CASH Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (ALT CASH) ellen. Az ügyindítás első lépéseként a vállalkozás székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Hivatal munkatársai.

Hatékonyan működik a Pénzügyi Békéltető Testület

2011.10.13.

Hatékonyan működik a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT), amit mutat az is, hogy az eddig beérkezett 613 kérelemből 118-at már érdemben lezártak.

Bendzsel Miklós: Átlátható és demokratikus rendszert szeretnénk

2011.10.13.

Megjelent a szerzői jogi rendszer átalakításáról szóló előterjesztés. A részletekről Dr. Bendzsel Miklóst, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét kérdezte a kormány.hu.

Montenegró és Szerbia is tehet egy lépést az EU felé

2011.10.13.

Montenegró csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, és Szerbia tagjelölti státuszának megadását, valamint a tárgyalások elindítását javasolja az Európai Bizottság.

Vasárnap éjfélig lehet interneten kitölteni a kérdőíveket

2011.10.13.

Vasárnap éjfélig lehet interneten kitölteni a népszámlálás lakás- és személyi kérdőíveit; internetes adatközlésre október 1-je óta, a lakáskérdőíven szereplő azonosítókód alapján van lehetőség.

Igazságosabb, egyszerűbb és célzottabb agrártámogatási rendszert javasol az EU Bizottság

2011.10.13.

Igazságosabb, egyszerűbb és célzottabb jövedelemtámogatást javasol az Európai Bizottság 2014-től az Európai Unió agrárágazatában.

Az euróstabilitási csomag gyors elfogadására szólítják Szlovákiát az EU-intézmények vezetői

2011.10.13.

Közös nyilatkozatban szólította fel a szlovák politikai erőket az euróövezet stabilitásának biztosítását szolgáló mechanizmus kibővítésének ratifikálására az Európai Bizottság, valamint az európai uniós tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke.

Az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolja az Európai Bizottság Montenegróval

2011.10.12.

Montenegró EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére tett javaslatot szerdán Brüsszelben az Európai Bizottság, amely szerint az Adria-parti volt jugoszláv tagköztársaság teljesítette a korábban támasztott feltéteket.

GVH: a fogyasztói csoport nem alkalmas a végtörlesztés megoldására

2011.10.12.

A Gazdasági Versenyhivatal (GHV) arra hívja fel a figyelmet, hogy a fogyasztói csoportot szervezők által kínált konstrukciók nem alkalmasak a végtörlesztés megoldására.

Végtörlesztés - PSZÁF-tiltás az Erste Bank végtörlesztési űrlapjának alkalmazására

2011.10.12.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálatának lefolytatásáig megtiltotta az Erste Bank Hungary Zrt.-nek a hitelintézet által alkalmazott rögzített árfolyamú végtörlesztési kérelmi nyilatkozat használatát, az űrlap ugyanis felvetheti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértését - közölte a PSZÁF szerdán az MTI-vel.

A hajléktalanok szigorúbb büntetéséről is tárgyal a parlament a jövő héten

2011.10.12.

Az Országgyűlés jövő heti, kétnapos ülésén megkezdi a szabálysértésekről szóló törvény módosításának általános vitáját. A törvénymódosítás értelmében elzárással, vagy akár 150 ezer forint bírsággal is sújtható, ha valaki fél éven belül kétszer "életvitelszerű lakhatásra" használ közterületet.

Szakmai Jogtár ügyvédeknek

2011.10.12.

A CompLex Kiadó Kft. nagy hangsúlyt fektet arra, hogy intenzív kapcsolatot ápoljon az egyes jogászszakmák képviselőivel, így az ügyvédekkel is. Ennek jele az is, hogy a 2010-ben megjelentetett szakmaspecifikus Jogtárak között első volt az Ügyvéd Jogtár.

Átalakul a bírósági igazgatás

2011.10.12.

Elválik egymástól a Kúria - mai nevén Legfelsőbb Bíróság - és a bírói igazgatási szerv vezetőjének a személye a bírósági szervezetről és a bírák jogállásáról szóló koncepció szerint, amelyet Áder János fideszes európai parlamenti képviselő dolgozott ki az igazságügyi tárcával közösen.

Határokat bonthat le az európai adásvételi jog

2011.10.12.

A cégek által választható közös európai adásvételi jog bevezetését javasolta kedden az Európai Bizottság a határokon átnyúló kereskedelem előtt tornyosuló akadályok lebontására.

Ombudsman: a károsultak számához viszonyítva nem sok a panasz

2011.10.12.

Szabó Máté ombudsman szerint a károsultak számához és az anyagi károk nagyságához viszonyítva nem érkezett sok panaszbeadvány az egy évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa következményeinek felszámolásával kapcsolatban. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa erről az iszapömlés sújtotta településeken tartott keddi panasznapon elhangzottakat összegezve sajtótájékoztatón beszélt Devecserben.

NMHH: A jogérvényesítés és a gyermekek megóvása a legfontosabb feladatok között

2011.10.12.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság legfontosabb feladatának érzi az infrastruktúra-beruházások ösztönzését, a társszabályozás eszközével a hatékonyabb jogérvényesítést, gyors és hatékony válaszadást a piaci kihívásokra, valamint a gyermekek megóvását a káros tartalmaktól – mondta a hatóság elnöke kedden, az Internet Hungary című konferencián, Siófokon.

Vádemelési javaslat a dombóvári ügyvéd meggyilkolása ügyében

2011.10.11.

Vádemelési javaslatot nyújtott be a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK) egy dombóvári ügyvéd februári brutális meggyilkolása ügyében; az emberöléssel egy 29 éves dombóvári férfit gyanúsítanak - közölték megyei rendőri vezetők kedden sajtótájékoztatón, Szekszárdon.

Szigorodik az adatvédelem

2011.10.11.

Az információs önrendelkezésről szóló törvény elmélete és gyakorlata. A Jogi Fórum 2011. október 14. napján Budapesten megrendezésre kerülő rendezvényére meghívta a terület neves képviselőit, szakértőit.

Timosenko-per - Amnesty International: "politikailag motivált volt az eljárás"

2011.10.11.

"Politikailag motiváltnak" minősítette Julija Timosenko perét keddi állásfoglalásában az Amnesty International, amely a hivatali hatalommal való visszaélés címén hét év szabadságvesztésre ítélt egykori ukrán kormányfő azonnali szabadon bocsátását követelte.

A sajtószabadsággal foglalkozó munkacsoport jött létre az EU-ban

2011.10.11.

Megalakult Brüsszelben az a független szakértői csoport, amelynek feladata, hogy ajánlásokat dolgozzon ki az Európai Unió számára a médiaszabadság és - pluralizmus tiszteletben tartására, védelmére, támogatására és előmozdítására.

Cséfalvay: két éven belül át kell ültetni a jogrendbe a fogyasztók szerződési jogairól szóló uniós irányelveket

2011.10.11.

Az európai uniós tagállamoknak két éven belül kell átültetniük jogrendjükbe a fogyasztók szerződési jogairól szóló keretirányelveket, mivel azokat az Európai Tanács október 10-én elfogadta és húsz napon belül nyilvánosan is kihirdeti - közölte Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának keddi ülésén, ahol a magyar soros elnökség fogyasztóvédelem területén elért eredményeiről számolt be.

Végtörlesztés - A Volksbankot 50 millió forintra bírságolta a PSZÁF

2011.10.11.

Ötvenmillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Magyarországi Volksbank Zrt.- re a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mert a pénzintézet fix árfolyamú végtörlesztésre szóló fogyasztói nyilatkozata az igénybejelentést úgy teszi lehetővé, hogy annak aláírásával a fogyasztó egyúttal további kötelezettséget is vállal - közölte a PSZÁF kedden az MTI-vel.

A Bizottság jogászai szerint nem diszkriminál a szerb törvény

2011.10.11.

Nem talál kivetnivalót a magyar kormány által kifogásolt szerb restitúciós törvényben az Európai Bizottság jogi szolgálata – értesült megbízható forrásokból a BruxInfo.

Az Ab hatásköréről tárgyal ma a parlament

2011.10.11.

Az Alkotmánybíróság (Ab) 2012. január 1-jén megváltozó hatásköréről tárgyal ma az Országgyűlés.

Megalakult az államadósság-növekedés miatti esetleges jogi felelősséget vizsgáló albizottság

2011.10.11.

Megalakult és elfogadta munkatervét hétfőn a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés miatti esetleges jogi felelősséget vizsgáló parlamenti albizottság. A testület elnöke, a fideszes Cser-Palkovics András az MTI-nek elmondta, minimum négy ülést terveznek, és várhatóan szakértői anyagokat is kérnek majd.

NAV: nincs kiemelt ellenőrzés a végtörlesztőknél

2011.10.10.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) határozottan cáfolja a sajtóban megjelent azon állításokat, miszerint az adóhivatal a végtörlesztés lehetőségét igénybe vevőket kiemelten ellenőrizné - közölte az adóhatóság hétfőn az MTI-vel.

Végtörlesztés - Módosulnak a szabályok

2011.10.10.

A végtörlesztés joga akkor is megilleti a deviza alapú jelzáloghitellel tartozót, ha a kölcsönnel már nem az eredeti pénzügyi intézménynek tartozik, a végtörlesztéshez csak forint alapú áthidaló kölcsön nyújtható, és akkor is lehetséges a végtörlesztés, ha a deviza alapú hitel folyósítása több részletben történt - az Országgyűlés gazdasági bizottsága a szocialista képviselők tartózkodásával megszavazta az ezeket a szabályokat tartalmazó, Rogán Antal bizottsági elnök (Fidesz) által hétfőn benyújtott módosító javaslatot, így az még hétfőn általános vitára a plénum elé kerül.

Diagon-ügy - Szabadságvesztés és hárommilliárd forintos büntetés első fokon

2011.10.10.

Gazdasági titok megsértése miatt a Diagon-ügy három vádlottját egy és két év közötti, letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta, továbbá egyetemlegesen 3 milliárd 269 millió forint megfizetésére kötelezte hétfőn kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság; a vád és a védelem egyaránt fellebbezett így a büntetőper a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Legjellemzőbb áfa csalási módszerek I.

2011.10.10.

A feketegazdaság megjelenési formáját tekintve igen sokrétű, így - mint ahogy azt a cikk címe is kifejezésre juttatja - a következőkben csak a leggyakrabban előforduló csalási módszerek ismertetésére kerül sor. A cikk első része a fiktív számlázás és bevétel eltitkolás esetével foglalkozik.

A számvevőszéki bizottság a parlament elé terjeszti a médiatanács tavalyi zárszámadását

2011.10.10.

Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága saját törvényjavaslatként a parlament elé terjeszti az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), valamint jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa 2010. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló tervezetet.

A PSZÁF közérdekű pert indított a CIB Bank ellen

2011.10.10.

Közérdekű pert kezdeményezett a CIB Bankkal szemben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A polgári perben a PSZÁF annak megállapítását kéri a bíróságtól, hogy a banknak a lakossági bankkártyákkal kapcsolatos egyik kárfelelősségi szabálya jogsértő és érvénytelen valamennyi érintett fogyasztó esetében.

Két tilosban parkolásért börtön?

2011.10.10.

A Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság közösen véleményezte a szabálysértések újraszabályozásáról szóló törvény tervezetét. A két civil szervezet a tervezet több alkotmányellenes és nemzetközi jogba ütköző rendelkezésére mutat rá.

Négymillió forintos bírság a Tescónak

2011.10.10.

A dohánytermékek árának szabálytalan feltüntetése miatt négymillió forintra bírságolta a Tesco Global Zrt.-t a Pest Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelősége.

A jövőre nyugdíjba vonuló bírók pótlásáról és a közszolgálati egyetem jogállásáról dönt a Ház

2011.10.10.

Az új alaptörvény korhatárra vonatkozó rendelkezése miatt jövőre nyugdíjba vonuló bírók pótlásáról és az év elején létrejövő közszolgálati egyetem működtetésének szabályairól is dönt ma a parlament.

Az elmeállapot megfigyelés szabályozatlanságáról

2011.10.07.

A hatályos törvények alapján nem ítélhető meg egyértelműen, hogy milyen beavatkozások, illetve korlátozó intézkedések alkalmazhatók az elmeállapot megfigyelésére beutalt, büntetőeljárás alatt álló személyek esetében.

Korrupcióval gyanúsítanak 15 székesfehérvári adóhivatali dolgozót

2011.10.07.

Korrupcióval gyanúsítanak 15 székesfehérvári adóhivatali dolgozót, akiknek a közreműködése nyomán egy bűnszervezet az ügyészség szerint mintegy 100 millió forinttal károsította meg az államot - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője pénteken, budapesti sajtótájékoztatón.

IP&IT jog – Beszámoló, a Jogi Fórum 2011. szeptember 21-22-én megrendezett konferenciájáról

2011.10.07.

Kétnapos konferenciát szervezett a Jogi Fórum 2011. szeptember 21-22-én. A téma az IP és IT – azaz a szabadalom és védjegyjog, valamint a szoftver és domainjog kérdései voltak.

Jövőre elkészülnek az energiával kapcsolatos cselekvési tervek

2011.10.07.

A jövő év első negyedévére elkészülnek a nemzeti energiastratégiához kapcsolódó cselekvési tervek első változatai és a megvalósításhoz szükséges jogszabály tervezetek - jelentette be Bencsik János, a Nemzetfejlesztési Minisztérium energetikáért felelős államtitkára a pénteken Budapesten tartott sajtóbeszélgetésen.

Globális korrupcióellenes kampányt indított a Transparency International

2011.10.07.

Globális korrupcióellenes kampányt indított a Transparency International Ideje felébredni! címmel - jelentette be a szervezet elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A kevés kohéziós pénz miatt tiltakozik a kormányfő

2011.10.07.

Levélben tiltakoztak Magyarország és a balti államok kormányfői a 2014-2020 közötti kohéziós politika tervezete ellen, amely véleményük szerint túl alacsony felső határt szabott a lehívható uniós forrásoknak.

Az Ab-törvényről tárgyal jövő héten a parlament

2011.10.07.

Az Országgyűlés jövő heti, kétnapos ülésén megkezdi az Alkotmánybíróságról szóló törvényjavaslat tárgyalását. A parlamenti vitában Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke is felszólal.

Stabil pénzügyi rendszert sürgettek a nemzetközi pénzintézetek vezetői

2011.10.07.

Stabil pénzügyi rendszert sürgettek a legtekintélyesebb nemzetközi pénzintézetek vezetői csütörtökön Berlinben.

Nemzetközi siker a magyar munkajogi piacon

2011.10.07.

London (2011. október 5.) - A CLV Partners Ügyvédi Iroda, Magyarország egyik munkajogra specializálódott ügyvédi irodája, a világ vezető emberi erőforrás Szövetsége, a Ius Laboris tagjává vált.

Az NGM ma közli az államháztartás szeptemberi előzetes adatai

2011.10.07.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ma közli az államháztartás előzetes szeptemberi, illetve az idei első kilenc havi adatait.

Magyarország összehangolja a NATO-val középtávú Afganisztán-stratégiáját

2011.10.07.

Magyarország összehangolja a NATO-elképzelésekkel most készülő saját középtávú Afganisztán-stratégiáját - biztosította a szövetséges országok védelmi minisztereit csütörtökön Brüsszelben Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Sukoró-ügy - Az ügyészség visszautasítja Gyurcsány Ferenc kijelentéseit

2011.10.06.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége határozottan visszautasítja Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök gyanúsítása alkalmával tett kijelentéseit, egyben megerősíti: továbbra is törvényesen, pártatlanul és elfogulatlanul, politikai befolyástól mentesen fog eljárni - közölte a Legfőbb Ügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Nyílt levél dr. Kocsis Máténak

2011.10.06.

A TASZ álláspontja szerint a Józsefvárosban bevezetett, hajléktalanokat érintő intézkedések nem hogy szőnyeg alá söprik a problémát, Kocsis Máté polgármester a lépéssel inkább igyekszik a lakása előtt lévő sebesült embert átlökdösni a szomszéd lakása elé, és még a mentőt sem hívja ki hozzá.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000