Hír archívum: 2011. október

Más hónap

Novemberben a parlament előtt a nemzeti vagyonról szóló törvény

2011.10.06.

Novemberben tárgyalhatja a parlament a nemzeti vagyon védelméről és megőrzéséről szóló sarkalatos törvényjavaslatot és a minisztériumban készül a közép távú nemzeti vagyongazdálkodási irányelvről szóló javaslat.

Megtévesztő hirdetések miatt bírságolt a GVH

2011.10.06.

A Gazdasági Versenyhivatal határozatában megállapította, hogy a TAXI PLUS Szolgáltató Kft. f.a. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor reklámjaiban taxi-szolgáltatását Budapest legolcsóbb telefonos díjszabású szolgáltatásaként hirdette.

Kohéziós forrásokat veszítenének a fegyelmezetlenkedők

2011.10.06.

Kiszivárgott hírek szerint az Európai Bizottság által csütörtökön közzéteendő új jogszabály-javaslat a kohéziós politika 2013 utáni szabályozásáról részben kapcsolódhat a gazdasági kormányzást erősíteni hivatott „hatos csomag” szankcióihoz. A lépést az EP-ben máris bírálják.

KIM: nem jár létszámleépítéssel az átalakítás

2011.10.06.

Nem jár létszámleépítéssel a megyei önkormányzati intézmények állami kézbe vétele, amely országosan mintegy 740 intézményt érint - tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-t.

Egyszeri nyugdíj-kiegészítés novemberben

2011.10.06.

Egyszeri, 6 százalékos kiegészítést kapnak novemberi ellátásuk folyósításával egy időben a nyugellátásban és baleseti járadékban részesülők - derül ki a kormány Magyar Közlönyben megjelent rendeletéből.

Magyar Orvosok Szövetsége: "rabszolgákká" válhatnak az orvosok

2011.10.06.

A Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke szerint, amennyiben a Munka törvénykönyvét az ismert formájában fogadják el, "rabszolgákká" teszik az orvosokat, szó szerint az egész életüket a kórházban kell majd tölteniük.

Nem hagyja el egy bank sem Magyarországot, és nincs szükség készenléti IMF-megállapodásra

2011.10.05.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára szerint egyetlen bank sem hagyja el Magyarországot, és az államtitkár a Gazdasági Rádiónak azt is kifejtette: nem ért egyet azzal az elemzői véleménnyel, hogy Magyarországnak szüksége lenne készenléti IMF-hitelre.

Tanácskozást kezdtek a NATO-országok védelmi miniszterei

2011.10.05.

A líbiai katonai műveletek remélhetőleg közeli befejezéséről, az afganisztáni átmenetről, a koszovói helyzet alakulásáról, illetve a gazdasági kényszer diktálta takarékosság mellett a katonai kapacitások ésszerű fejlesztéséről tárgyalnak a NATO-országok védelmi miniszterei, akik szerda délután kezdték meg kétnapos brüsszeli értekezletüket.

A szabad védekezés joga mindenkit megillet, de senki sem vádolhat hamisan

2011.10.05.

Mindenkit megillet a szabad védekezés joga, ezért vissza is utasíthatja a vádakat, de mást, meghatározott személyt nem vádolhat hamisan bűncselekmény elkövetésével - mondta Tóth Mihály büntetőjogász szerdán az MTI-nek.

Megérkezett a bankok vizsgálatát kezdeményező beadvány a GVH-hoz

2011.10.05.

Megérkezett a bankok vizsgálatát kezdeményező beadvány a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH), amely alapján a hivatal azt ellenőrzi, hogy a versenytörvényt megsértve összejátszottak-e a bankok a forinthitel-kamatok megemelésekor.

A gyermektartásdíj érvényesítésének akadályai

2011.10.05.

A gyermektartásdíj érvényesítésének akadályai a külföldön végzett munkáért járó munkabérre és költségtérítésre alapítottan.

Életfogytiglant kaphat a nyugat-dunántúli takarékszövetkezetek rablója

2011.10.05.

Életfogytig tartó büntetésre számíthat a "három csapás" elve alapján egy sümegi férfi, ha bebizonyosodik róla, hogy az elmúlt évben több nyugat-magyarországi megyében rabolt ki vagy kísérelt meg kirabolni takarékszövetkezeti fiókokat. A vádlott az első tárgyalási napon tagadott.

Hogyan keni el a rendőrség a gyűlölet-bűncselekményeket?

2011.10.05.

A szélsőséges, cigányellenes szervezetek márciusi gyöngyöspatai járőrözéséhez köthetően három esetben tettünk feljelentést roma sértettek képviseletében súlyos, rasszista indítékú bűncselekmények miatt.

Tovább késik a görögöknek az átutalás

2011.10.05.

Az eurózóna tagállamai nem mérlegelik az átmeneti válságkezelő alap további emelését, ehelyett a hatékonyságát kívánják javítani – jelentette ki az Eurócsoport ülését követően Jean-Claude Juncker, a grémium elnöke.

Továbbra is a gazdasági növekedés a lengyel EU-elnökség fókuszában

2011.10.05.

Az Európai Unió soros lengyel elnöksége számára továbbra is a gazdasági növekedés ösztönzése a kiemelkedő feladat, az uniós szakpolitikákat ennek kell alárendelni - mondta kedden az Országgyűlés külügyi bizottságában Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet. A múlt heti varsói keleti partnerségi csúcstalálkozóra utalva a diplomata helytelennek nevezte, ha a meghívott hat kelet-európai államra orosz érdekszféraként tekintenek.

Ombudsman: példamutatóan reagált a honvédség a katasztrófára

2011.10.05.

Szabó Máté ombudsman szerint a Magyar Honvédség gyorsan, a megfelelő erők bevetésével reagált a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófára, azonban aggodalomra ad okot, hogy a szükségesnél kisebb a székesfehérvári vegyi védelmi zászlóalj állományának létszáma.

Jóváhagyták az EU-pénzügyminiszterek a gazdasági együttműködést és a válságmegelőzési képességet fokozó hat új jogszabályt

2011.10.04.

Hivatalosan jóváhagyták az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden Luxembourgban azt a hat új EU-jogszabályt, amelyek révén az unióban tovább növekszik a gazdasági együttműködés, és hatékonyabbá válik a pénzügyi válságok megelőzése, kezelése.

Az ágazati különadók vizsgálatáról

2011.10.04.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló törvényt támadó indítványok elbírálására – az Alkotmány 2010. november 20-tól hatályos módosítása következtében – nem rendelkezik hatáskörrel, ezért végzésében az indítványokat érdemi vizsgálat nélkül visszautasította.

Elfogadta a parlament a 2030-ig szóló energiastratégiát

2011.10.04.

A parlament hétfőn elfogadta a nemzeti energiastratégiát, módosította a közbeszerzési törvényt és több száz határozatot helyezett hatályon kívül.

Interjú Dr. Bense László Erik, ügyvéddel

2011.10.04.

Egy év telt el a 10 halálos áldozatot és több, mint 100 sérültet maga után hagyó 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófa óta. Az ipari katasztrófa egyéves évfordulóján Dr. Bense László Erik ügyvéddel beszélgettem, aki a szerencsétlenül járt károsultak egy jelentős részét képviseli a Veszprém Megyei Bíróságon folyó polgári perben.

"Betelefonálós" műsorok miatt bírságolt a NAV

2011.10.04.

Úgynevezett betelefonálós műsorok miatt szabott ki bírságokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely országos és helyi vételkörzetű tévécsatornákat fenntartó vállalkozásokat kötelezett 500 ezertől 8 millió forintig terjedő bírság megfizetésére - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.

KIM: módosulnak a jogi szakvizsga szabályai

2011.10.04.

A jogi szakvizsga továbbra is egységes rendszerű lesz, azonban a jelenlegi egy írásbeli részvizsga és három szóbeli vizsga rendje felcserélődik a kormány tervei szerint: három írásbeli vizsga lesz, illetve egy általános szóbelin kell majd megfelelniük a jelölteknek.

KAP-reform: az ingyenebédnek vége

2011.10.04.

Repülőterek, vasúti társaságok, ingatlancégek, sportlétesítmények üzemeltetői és más mezőgazdasági tevékenységet egyáltalán nem, vagy csak alig végző természetes és jogi személyek a jövőben nem részesülhetnének a közvetlen agrártámogatásokból – áll a legújabb KAP-reform BruxInfo birtokába került tervezetében, amit október 12-én mutat be a Bizottság.

Október 11-én tartja alakuló ülését a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács

2011.10.04.

Várhatóan október 11-én tartja alakuló ülését a jövőben országos érdekegyeztető fórumként működő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT), az alakuló ülésen az MTI információi szerint részt vesz majd Orbán Viktor miniszterelnök is.

Az MNB rendeletet adott ki a végtörlesztéssel kapcsolatos adatszolgáltatásról

2011.10.04.

A Magyar Nemzeti Bank rendeletben írta elő a bankoknak, hogy a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztéséről heti gyakorisággal közöljenek adatokat a jegybankkal.

Újabb gyanúsított az un. sukorói földcsere kapcsán folytatott nyomozásban

2011.10.03.

A főügyészségünk különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009. áprilisa óta folytat nyomozást egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008. júliusban történt cseréjével összefüggésben.

OGY Gazdasági bizottság - Felhatalmazást kér a gyors reagálásra a PSZÁF

2011.10.03.

Miután a pénzpiacok gyorsan változnak, a felügyeletnek is gyorsan kell reagálnia ezekre, ezért lenne szükséges a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) rendeletalkotási jogát is ehhez igazítani - mondta Szász Károly, a PSZÁF elnöke a felügyelet múlt évről szóló jelentését általános vitára ajánló gazdasági bizottsági ülésen hétfőn Budapesten.

Alkotmányügyi bizottság: igen az Alkotmánybíróságról szóló törvényjavaslatra

2011.10.03.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén döntött az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló törvényjavaslat bizottsági önálló indítványként történő benyújtásáról. A testület ülése előtt megalakult a deviza-eladósodás okait vizsgáló albizottság.

Nyilvános a köznevelési törvény koncepciója

2011.10.03.

Nyilvánosságra hozták az új köznevelési törvény koncepcióját pénteken. Az oktatási államtitkárság gyorsított ütemben dolgozik a kodifikált változaton, egy hónap múlva újra társadalmi és tárcaközi egyeztetések következnek, majd a tervezetet novemberben nyújtják be az országgyűlésnek.

A tavalyi zárszámadásról és az energiastratégiáról dönt ma az Országgyűlés

2011.10.03.

A 2010. évi költségvetés végrehajtásáról szóló - Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jegyezte - törvényjavaslat szerint a Bajnai-kormány költségvetésében hamis adatok szerepeltek.

Szembemehet az EU-elvekkel az ügyvédi jog magyar korlátozása

2011.10.03.

Szembemehet az európai elvekkel és korábbi emberi jogi esetekkel is az a júliusban elfogadott magyar jogszabály, amely szerint kiemelt bűntények tárgyalásakor az ügyész megtilthatja, hogy a gyanúsított az őrizet első 48 órájában találkozhasson az ügyvédjével. A törvény – uniós jogszabály híján – nem sérti az EU-jogot, de az éppen készülő uniós irányelvnek már nem biztos, hogy megfelel.

Októberben születhet ítélet a nyírmihálydi polgármester ellen indított büntetőperében

2011.10.03.

Október 10-re napolta el az ítélethozatalt a nyírmihálydi polgármester ellen folyó büntetőperben a másodfokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság az ügyben tartott pénteki tárgyaláson; Nyisztor Ferencet (független) és négy társát jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével vádolja az ügyészség.

Várhatóan 49 milliárd forint folyik be termékdíjból jövőre

2011.10.03.

A tervek szerint összesen 49 milliárd forint folyik majd be környezetvédelmi termékdíjból jövőre, a termékdíj nagyságáról a kormány dönt - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára az MTI megkeresésére pénteken.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000