Hír archívum: 2011. november

Más hónap

Egy szegedi bíró mentelmi jogának a felfüggesztését kérte az ügyészség

2011.11.30.

Egy szegedi bíró mentelmi jogának a felfüggesztését kezdeményezte a Szegedi Nyomozó Ügyészség a K. Zoltán szegedi ügyvéd ellen indult nyomozás kapcsán - közölte az ügyészség szóvivője szerdán az MTI-vel.

IMF-együttműködés - Fellegi vezeti a magyar tárgyalódelegációt

2011.11.30.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezeti a magyar delegációt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokon - jelentette be a kormányszóvivő szerdán.

A szlovák kormány előtt az átfogó nyelvtörvényt ajánló ET-határozat

2011.11.30.

A pozsonyi külügyminisztérium a kormány elé terjesztette szerdán az Európa Tanács (ET) miniszteri bizottságának azt a nyári határozatát, amely átfogó kisebbségi nyelvhasználati törvény elfogadását ajánlja Szlovákiának.

Összehangolt likviditásnövelő intézkedéseket jelentettek be a világ legnagyobb központi bankjai

2011.11.30.

Összehangolt likviditásnövelő intézkedéseket jelentettek be szerdán a világ legnagyobb központi bankjai. A bejelentés hatására az euró jelentős mértékben erősödött a dollárral szemben.

Az Európai Bizottság versenyképességet javító programja a következő pénzügyi időszakra

2011.11.30.

A finanszírozáshoz való hozzáférés elősegítése és a vállalkozói kultúra előmozdítása áll annak a támogatási programnak a homlokterében, amelyet szerdán ismertetett az Európai Bizottság, a 2014 és 2020 közötti pénzügyi időszakra nézve, a versenyképesség javításának területén.

Pécsi lövöldözés - Enyhe fokú korlátozottságról szól a harmadik szakértői vélemény

2011.11.30.

Enyhe fokban volt korlátozva cselekedetei súlyának felismerésében a pécsi egyetemi lövöldözés vádlottja a harmadik szakértői vélemény szerint, amelyet az ügy szerdai tárgyalásán olvastak fel a Baranya Megyei Bíróságon.

Új felsőoktatási törvény - Réthelyi: egyszerre kell figyelni a minőségi és a tömegoktatásra

2011.11.30.

Magyar állami ösztöndíjjal, részösztöndíjjal, és önköltséges formában folytathatják a jövőben tanulmányaikat a felsőoktatási hallgatók - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az új felsőoktatási törvényről szóló javaslatot ismertetve szerdán a parlamentben.

EU: az USA is rendezze a pénzügyeit!

2011.11.30.

A transzatlanti befektetési és kereskedelmi lehetőségek kiaknázása lesz a feladata annak a magas rangú munkacsoportnak, amelynek a megalakításáról a hétfői washingtoni EU-USA csúcstalálkozón állapodott meg az Európai Unió és az Egyesült Államok.

Bírság és közérdekű igényérvényesítési per az AXA-pénztártagoknak okozott indokolatlan többletköltségek miatt

2011.11.30.

Százmillió forint bírsággal sújtotta az AXA alapkezelőt a PSZÁF és felszólította a pénztári vagyonkezelési jogszabályok betartására. A PSZÁF közérdekű igényérvényesítés iránti pert indít, annak érdekében, hogy az AXA magánnyugdíjpénztárának volt és jelenlegi tagjai visszakaphassák a vagyonkezelő által tőlük jogsértően elvont költségeket.

Uzsoki-ügy - BRFK: gyanúsítás eddig nem történt

2011.11.30.

Az Uzsoki utcai kórházban történt gyanús halálesetek körülményei kapcsán indult nyomozás során gyanúsítás ezidáig nem történt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője kedden az MTI-vel; Horváth Katalin Fanni ugyanakkor cáfolta azt a sajtóinformációt, amely szerint újabb fővárosi kórházban vizsgálódna a rendőrség.

Az EU enged a lobbinak az "elfeledettség jogával" kapcsolatban

2011.11.29.

Az európai és amerikai online vállalatok intenzív lobbizása után az Európai Bizottság enyhített az "elfeledettség jogával" kapcsolatos álláspontján - írta az EUobserver brüsszeli hírportál kedden.

Sarkalatos (t)örvények

2011.11.29.

Az Alaptörvény elfogadása csupán a közjogi jéghegy csúcsa volt, hiszen maga az Alaptörvény több mint 30 sarkalatos törvényhozási tárgykört nevez meg, amelyek jelentős hatást gyakorolnak jogrendszerünkre. A következőkben bemutatjuk az Alaptörvény sarkalatos törvényhozási tárgyköreinek palettáját, s utalunk arra is, hogy milyen kockázatok lehetnek egyes új tárgykörökben és magában a sarkalatos jogalkotás folyamatában.

Az ombudsman változtatást javasol a háziorvosi ellátás jelenlegi szabályozásában

2011.11.29.

Szabó Máté ombudsman szerint az alapellátásban dolgozó háziorvosok és a betegek számára is hátrányos következményekkel járhat, hogy kizárólag az önkormányzat hatáskörébe tartozik a körzetkialakítás és körzetmódosítás jogosultsága, ezért megállapításait megküldte a nemzeti erőforrás miniszternek és felkérte, kezdeményezzen jogszabály-módosítást az ügyben

Az új nemzetbiztonsági szolgálatról szóló törvénytervezet

2011.11.29.

Súlyos alkotmányos aggályokat vet fel az a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) néven létrehozandó új nemzetbiztonsági szolgálat alakítása az adatvédelmi biztos szerint.

Elfogadták a bírósági és az ügyészségi törvényt

2011.11.29.

A parlament hétfőn döntött a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről, elfogadta az ügyészségi törvényt és a bíróságok szervezeti átalakításáról szóló javaslatot.

Bántalmazott gyermekekről

2011.11.29.

A gyermekek szexuális bántalmazásának esetei ritkán kerülnek nyilvánosságra, miközben éppen a fiatal áldozatok a leginkább kiszolgáltatottak és a legkevésbé képesek érdekeik képviseletére. Szabó Máté ombudsman ezt a gyakorta elhallgatott problémát és a gyermekek testi és lelki egészséghez való jogának érvényesülését is vizsgálta projektjében, amelynek felismeréseiről záró konferencián számol be.

Lezárás vagy elnapolás lehet a munka törvénykönyve vitájának sorsa

2011.11.29.

Az Országgyűlés házszabálya értelmében lezárás vagy elnapolás lehet a munka törvénykönyvéről szóló törvényjavaslat részletes vitájának sorsa, amennyiben a kormánytöbbség nem szeretné, hogy csak több órás csúszással kezdődhessen el a jövő évi költségvetés fő számairól szóló szavazás.

Még egy romastratégia sem érkezett a Bizottsághoz

2011.11.29.

Péntekig még egy tagállam sem küldte el az Európai Bizottságnak nemzeti romaintegrációs stratégiáját – tájékoztatta a testület a BruxInfót, miután egyre többen megkongatják a vészharangot azzal kapcsolatban, hogy több tagország vélhetőleg nem is fogja ezt megtenni az év végéig.

A Fogyasztóvédelmi bizottság szigorítana az energiaszektorban

2011.11.29.

Az energetikai számlákkal és az energiaszolgáltatók ügyfélszolgálatainak tevékenységével kapcsolatban szigorításokra és rugalmasságra is javaslatot tesz az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottsága - összegezte a hétfői ülés vitáját Simon Gábor, a bizottság elnöke.

Benyújtották a befektetési alapokról szóló törvényjavaslatot

2011.11.28.

Az átruházható értékpapírokkal foglalkozó kollektív befektetési vállalkozásokra (ÁÉKBV) vonatkozó uniós szabályokat is átveszi az az új törvényjavaslat, amely újraszabályozza a befektetési alapkezelőket és a kollektív befektetési formákat. A törvényjavaslatot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken terjesztette az Országgyűlés elé, és az a parlament honlapján jelent meg.

Személyes adatainkon hizlalt új nemzetbiztonsági elemző csúcsszervet hozna létre a Kormány

2011.11.28.

A csúcsszerv az államigazgatás összes nyilvántartásában szabadon kutakodhat, és az így nyert információt korlátozás nélkül tárolhatja. A személyes adatokkal táplálkozó szörnyeteg újabb szeget üt a magánszféra koporsójába.

EU-költségvetés 2014-2020 - Győri Enikő szerint az Európai Bizottság tudatosan nehezíti a közös álláspontok kialakítását

2011.11.28.

Győri Enikő uniós ügyekért felelős államtitkár szerint az Európai Bizottság "nagyon is tudatosan úgy állította össze" a 2014-2020 közötti uniós költségvetésre tett javaslatát, hogy "minél nehezebb legyen egyben tartani az egyes érdekcsoportokat".

NGM: alacsonyabb növekedés mellett is tartható a jövő évi költségvetés

2011.11.28.

A korábban várt 1,5 százalékos növekedésnél alacsonyabb GDP bővülési ütem mellett is tartható a jövő évi költségvetés - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI kérdésére hétfőn.

A fogvatartottak telefonbeszélgetéseinek kontrolljáról

2011.11.28.

Ellentmondás van a jogszabály és a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának intézkedése között – állapította meg az ombudsman, aki egy panaszügyben a fogvatartottak telefonbeszélgetéseinek ellenőrzését vizsgálta.

Uniós biztos: ambiciózus, de realista az Európai Bizottság költségvetési javaslata

2011.11.28.

Janusz Lewandowski uniós biztos szerint ambiciózus, de realista az Európai Bizottságnak a 2014-2020 közötti időszakra tett költségvetési javaslata.

Európai Szabadalom – az Egységes (EU) Szabadalmi Bíróság vajúdása

2011.11.28.

A közös európai szabadalmi bíráskodás tervezett rendszeréről az Európai Bíróság korábban idén úgy foglalt állást, hogy az „integrált” szabadalmi bíróság létrehozásáról szóló nemzetközi megállapodás-tervezet nem felel meg az uniós jognak, a tervezett szabadalmi bíróság nem egyeztethető össze az uniós joggal.

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről és az igazságügyi reformról is döntenek

2011.11.28.

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, valamint az igazságügyi reformról dönthet mai ülésén az Országgyűlés. A határozathozatalok napirendjén szerepel továbbá a plázaépítés tilalmának bevezetése, valamint a polgárőrség tevékenységének szabályozása is.

Az EU társakra vár a durbani klímakonferencián

2011.11.28.

Az EU lépésekre és határidőkre lebontott globális kibocsátás-csökkentési keret elfogadásától teszi függővé a jövő héten Durbanban kezdődő miniszteri szintű klímakonferencián részvételét egy második kiotói kötelezettségvállalási időszakban – jelezte csütörtökön Connie Hedegaard, az EU klímaügyi biztosa.

Értékelés a Moody’s lépéséről

2011.11.28.

Mivel a Moody’s értékelésének semmilyen valós alapja nincs, a magyar Kormány nem tudja azt másképp értelmezni, mint a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként.

Uniós témákról tárgyaltak Veszprémben közép-európai igazságügyi vezetők

2011.11.25.

Elsősorban az úgynevezett áldozatvédelmi csomaggal kapcsolatos uniós témakörről tárgyalt a közép-európai térség hat országának igazságügyi vezetője, illetve képviselője pénteken Veszprémben, a kétnapos igazságügyi "csúcstalálkozó" zárónapján.

Beárazott jelzáloghitelek

2011.11.25.

Döntött az Országgyűlés a hitelek THM mutatójának és kamatának maximum mértékéről, így a jövő évtől csak a jogszabályban meghatározott mértékig terjedhetnek a kölcsönök után felszámítható kamatok, költségek.

Újabb versenyjogi szakkönyv olvasható magyar nyelven

2011.11.25.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja (GVH VKK) keddi könyvbemutatóján mutatta be a Simon Bishop-Mike Walker szerzőpáros Az európai közösségi versenyjog közgazdaságtana című könyvének magyar nyelvű kiadását.

Uniós engedélyt kér az MNV a Rába részvények vásárlására

2011.11.25.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. decemberben versenyjogi engedélyezési kérelmet nyújt be az Európai Bizottsághoz a Rába Járműipari Nyrt. részvényeire tett nyilvános vételi ajánlattal kapcsolatban.

Tanúmeghallgatással folytatódott a bizonyítási eljárás

2011.11.25.

A tatárszentgyörgyi emberöléssel összefüggő tanúmeghallgatással folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere pénteken a Pest Megyei Bíróságon.

Fidesz: Lázár János javaslata nem sérti a fogyatékos gyermekek jogait

2011.11.25.

A Fidesz közlése szerint valótlan a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azon állítása, hogy az egyik, Lázár János által a köznevelési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítvány sérti a súlyosan és halmozottan fogyatékos gyermekek oktatási jogait.

EP-szakbizottság vizsgálódott Bukarestben a verespataki beruházás ügyében

2011.11.25.

Az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága a tervezett verespataki aranybánya megnyitásának körülményeit vizsgálta csütörtöki rendkívüli ülése keretében Bukarestben.

Nyárra lesznek meg a nukleáris stresszteszt-eredmények

2011.11.25.

Jövő nyárra lesz meg az eredménye azoknak a nukleáris stresszteszteknek, amelyeket az Európai Bizottság kérésére végeztek el az elmúlt hónapokban a tagállamok hatóságai.

Uzsoki-ügy – Kórház: bizonyító erejű dokumentumok tűntek el

2011.11.25.

Feljelentést tesz az Uzsoki utcai kórház által megbízott ügyvédi iroda az intézményben történt állítólagos kábítószer-túladagolási esetekről szóló cikk "írásához vagy az ellenőrzés akadályoztatásához felhasznált kórlapok eltűnése miatt".

Jóri András az ügyészséget szabályozó törvényjavaslatról

2011.11.25.

Általános felhatalmazást ad a személyes és különleges adatok kezelésére az ügyészségnek az Országgyűlés előtt lévő, az ügyészséget szabályozó törvénytervezet.

Plázastop – mit mond az Európai Bíróság?

2011.11.24.

Nemrégiben jelentette be a kormányszóvivő, hogy a kormány általános építési tilalmat tervez bevezetni a 300 négyzetméter feletti kereskedelmi építményekre.

Megjelent az élelmiszerek jelöléséről szóló új uniós rendelet

2011.11.24.

A magyar európai uniós elnökség egyik jelentős sikere az élelmiszerek címkézéséről szóló megállapodás.

Az európai szemeszter célja a nagyobb átláthatóság és számonkérhetőség

2011.11.24.

Az európai gazdasági szemeszter célja a tagállami költségvetési politikák nagyobb átláthatóságának és számonkérhetőségének kialakítása - mondta Zsarnóci Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) osztályvezetője egy budapesti konferencián csütörtökön.

Ellentétes az uniós joggal a jogellenes fájlletöltést gátló szűrőrendszer kikényszerítése

2011.11.24.

Ellentétes az uniós joggal az, ha nemzeti bíróság a jogellenes fájlletöltések megelőzése érdekében szűrőrendszer alkalmazására kötelezi az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatót - mondta ki csütörtökön közzétett ítéletében a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság.

Lázár János javaslata fogyatékos gyerekek oktatási jogait veszélyezteti - levél a szakpolitikusoknak

2011.11.24.

A súlyosan-halmozottan fogyatékos gyerekek oktatási jogai fokozatosan fejlődtek a rendszerváltás óta. Lázár János egymondatos indoklással ellátott javaslata ezeket a jogokat sodorja veszélybe. Szülők, szakemberek és civilek közös levele a módosító visszavonásáért.

Adóügyi kívánalmak a kormány felé

2011.11.24.

A magyar pénzügyi állapotok pontos felmérését, az uniós jogszabályok tiszteletben tartását, valamint a költségvetés bevételi és kiadási oldalának konszolidációját kéri a kormánytól az adóügyi EU-biztos. Algirdas Semeta a BruxInfo kérdésére válaszolva beszélt erről az Éves Növekedési jelentés bemutatóján.

November végén tárgyalja először a Fővárosi Bíróság az edelényi önkormányzat által indított pert

2011.11.24.

November 30-án tartja a Fővárosi Bíróság annak a pernek az első tárgyalását, amelyet az edelényi önkormányzat indított a Belügyminisztériummal szemben. Molnár Oszkár (független) azt mondta: a tavalyi árvizet követően a tárca 170 millió forint védekezési költséget nem térített meg a városnak.

Az eva átalakításától több mint 24 milliárd forintos pluszt vár a költségvetés

2011.11.24.

Az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva jövő évi átalakítása - kulcsának megemelése 30-ról 37 százalékra és körének bővítése - 24,4 milliárd forint pluszbevételt jelent a költségvetésnek 2012-ben - derül ki egy számvevőszéki és költségvetési bizottsági módosító indítványból.

Jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélték a korrupcióval vádolt volt ügyészt

2011.11.24.

Jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélte a hivatali visszaéléssel és más bűncselekményekkel vádolt Varga Gergely volt kerületi ügyészt, korábbi ügyészségi szóvivőt szerdán másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla.

A kormányügyeleti rendszer létrehozásáról

2011.11.23.

A Kormány az 1324/2011. (IX. 22.) Korm. határozattal a kormányzati intézkedést igénylő rendkívüli eseményekről való tájékoztatás, illetve ezen eseményekről készült jelentések gyűjtése, értékelése és továbbítása érdekében kormányügyeleti rendszert hozott létre.

Kartellvizsgálat a lakossági jelzáloghitel-piacon

2011.11.23.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2011. november 23-án eljárást indított az OTP Bank Nyrt., az Erste Bank Hungary Nyrt., az MKB Bank Zrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a CIB Bank Zrt., az Unicredit Bank Hungary Zrt., és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. ellen.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000