Hír archívum: 2011. november

Más hónap

Az MNB megalapozatlannak tartja az ÁSZ kritikáját a jegybanki takarékosságról

2011.11.23.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megalapozatlannak tartja az Állami Számvevőszék jegybanki takarékosságot illető kritikáit.

Hatályba lépett az Európai Örökség cím létrehozásáról szóló határozat

2011.11.23.

Hatályba lépett szerdán az Európai Örökség cím létrehozásáról szóló határozat, amelyet az Európai Parlament (EP) múlt heti plenáris ülésén a képviselők nagy többséggel fogadtak el. A javaslat véglegesítésében a magyar elnökség kiemelkedő szerepet játszott - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága az MTI-vel.

A C-214/10. sz. ügyben hozott ítélet - KHS AG kontra Winfried Schulte

2011.11.23.

A nemzeti szabályozás időben korlátozhatja a munkaképtelenség időszaka alatt ki nem vett fizetett éves rendes szabadsághoz való jog halmozását. Ezen időszaknak azonban lényegesen meg kell haladnia a vonatkozó referencia-időszak tartamát.

Czomba: megújul a szakképzési rendszer

2011.11.23.

Sorsdöntő fordulóponthoz érkezett a szakképzési rendszer az új szakképzési törvény megalkotásával - mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Nem adnák ingyen az eurókötvényeket

2011.11.23.

Három különböző opciót javasol az euróövezeti országok közös kötvénykibocsátására, más néven az eurókötvényre szerdán bemutatandó zöld könyvében az Európai Bizottság. Brüsszel konklúziója, hogy a stabilitási kötvény hasznos, ám csak a költségvetési fegyelem további szigorítása és nagyobb konvergencia mellett érdemes belefogni.

Szabó Máté egységes jogérvényesítést ígért az új ombudsmani hivatalban

2011.11.23.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint egységes jogérvényesítésre van szükség a január 1-jével - az ő vezetésével - átalakuló új ombudsmani hivatalban.

Négy alapvető területet tartalmaz a romastratégia

2011.11.23.

A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási és Roma Stratégia négy alapvető területe az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás és az egészségügy - mondta a 2011-től 2020-ig szóló tervezetet ismertető Balog Zoltán.

Uzsoki-ügy - MOK: amíg a vizsgálat tart, fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét

2011.11.22.

A Magyar Orvosi Kamarának (MOK) nincs joga bármilyen módon vizsgálni a fővárosi Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos gyanús halálesetek ügyét - mondta Éger István, a köztestület elnöke kedden az MTI-nek, hozzátéve: amíg a hatósági nyomozás tart, az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét.

Alapos egyeztetés előzte meg a közszolgálati törvényjavaslatot

2011.11.22.

A jogszabályoknak megfelelő, alapos egyeztetési folyamat eredményeként született meg a parlament elé benyújtott, közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényjavaslat; az egyeztetésben Jóri András adatvédelmi biztos is részt vett, észrevételeit a tárca beépítette a törvényjavaslatába - reagált a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kedden Jóri András előző napi közleményére az MTI-nek.

Nyilvánosak-e a köztársasági elnök által elbírált kegyelmi határozatok?

2011.11.22.

A Fővárosi Bíróság november 23-án, szerdán tárgyalja az Origo újságírója perét, amelyben az Origo a 2010. augusztus 6. óta a köztársasági elnök által elbírált kegyelmi határozatok nyilvánosságát szeretné elérni.

Jogi Szaknyelvi Blog a Jogi Fórumon

2011.11.22.

A rovat egyik célja, hogy a különböző nyelveken (elsősorban magyar, brit angol, amerikai angol, német és francia) fogalmazott illetve fordított jogi nyelvezetet bemutassa, vizsgálja, elemezze, rendszerezze. A rovatvezető Dr. Kovács Tímea jogász-nyelvész.

A nevelőszülőknek járó juttatások késedelméről

2011.11.22.

Csak kenyérre és párizsira futja, több gyermekvédelmi intézmény nem tudja fizetni a közüzemi díjakat. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a nevelőszülőknek és az utógondozott fiataloknak járó juttatások folyósítási gyakorlatát tekintette át, és a Kormányt a normatív állami támogatás összegének növelésére kérte.

Bírósági nyilvántartással és végrehajtással összefüggő kérdések a napirenden

2011.11.22.

A bírósági végrehajtással összefüggő változások, valamint a cégnek nem minősülő szervezetek bírósági nyilvántartásáról szóló törvényjavaslatok általános vitájára is sor kerülhet a parlament mai ülésén.

Szigorúbb szabályozás kell az ügyfélszolgálatok működésére

2011.11.22.

A fogyasztók védelme érdekében a hatóságok jogkörét szigorítani kell, mégpedig úgy, hogy a válaszadási határidő megsértése, vagy válaszra sem méltatás esetén fogyasztóvédelmi bírságot kelljen kiszabniuk, és ne csak mérlegelési joguk legyen ilyen esetekben.

Orbán levélben kérte az EU segítségét

2011.11.22.

Nem jelölt meg konkrét összeget Orbán Viktor magyar kormányfő abban a levélben, amit az Európai Bizottság elnökének és az IMF vezérigazgatójának küldött, és amelyben elővigyázatossági pénzügyi segítséget kért a két intézménytől – közölte hétfőn az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

A következő hónapokban elkészülnek a hallgatói szerződés minták

2011.11.22.

Hallgatói szerződésminták készülnek a következő hónapokban, de az, hogy hány évet és mikor kell ledolgoznia egy-egy állami ösztöndíjas hallgatónak Magyarországon, az attól függ majd, hogy melyik szakon végzett - mondta Hoffmann Rózsa a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

A kabinet két héten belül kialakítja álláspontját a bankszövetség javaslatáról

2011.11.21.

Két héten belül kialakítja álláspontját a kabinet a bankszövetség devizahitelesekre vonatkozó javaslatáról - mondta Giró-Szász András a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva.

Jóri András adatvédelmi biztos sajtóközleményét a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvénytervezetről

2011.11.21.

Eltitkolhatóvá teszi a közszolgálati tisztviselők besorolására, bérére, munkakörére vonatkozó adatokat a közszolgálati tisztségviselőkről szóló törvénytervezet – hívta fel a jogalkotó figyelmét Jóri András adatvédelmi biztos a tervezet véleményezése során.

Ombudsman: intézeteket kellene létrehozni az agresszív pszichiátriai betegek számára

2011.11.21.

Szabó Máté ombudsman azt javasolja, hogy dolgozzák ki az agresszív pszichiátriai betegek tartós intézeti elhelyezésének jogszabályi kereteit és intézkedjenek ilyen intézetek létrehozásáról.

Eurókötvényt javasol a válság megoldására Brüsszel

2011.11.21.

Az EU-Bizottság megbízásából készített tanulmány eredménye szerint eurókötvények kibocsátása jelentené a legcélravezetőbb megoldást az euróövezeti adósságszolgálati válságra - írja a Financial Times internetes kiadása.

Közlönyfigyelő 2011/14.

2011.11.21.

Az idei év 14. Közlönyfigyelőjéhez érkeztünk. Ebben a számban a 2011. november 3. és 2011. november 17. közötti időszak Közlönyeit tekintettük át.

PSZÁF: 11/2011. számú vezetői körlevél a nyugdíj-előtakarékossági számlák és a tartós befektetési szerződések fogyasztóvédelmi kérdéseiről

2011.11.21.

A Felügyelet az azonosított fogyasztóvédelmi anomáliák orvoslása érdekében fogyasztóvédelmi szempontból követendő jó gyakorlatokat fogalmaz meg, amelyek megvalósítását elvárja a pénzügyi szervezetektől.

Médiatanács: vizsgálat indult az "Összeesküvők" miatt

2011.11.21.

A TV2 valóságshow-ja kapcsán a médiatörvény gyermekek és kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezései és a reklámszabályok vélhető megsértése miatt vizsgálódik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Az adótörvényekről és az igazságszolgáltatási reformról dönt ma a parlament

2011.11.21.

A jövő évi adótörvényekről, az igazságszolgáltatási reformról, valamint a megyei önkormányzati vagyon és a megyei fenntartású intézmények államosításáról is dönthet ma az Országgyűlés.

A megszorítások büdzséje lesz a 2012-es

2011.11.21.

A költségvetési biztost szavaival élve „tipikusan nadrágszíj-meghúzó” 2012-es uniós büdzsében állapodott meg szombatra virradóra a Tanács és az Európai Parlament. A tényleges kifizetések alacsony szintje miatt fennáll a veszély, hogy az EU nem lesz képes eleget tenni bizonyos pénzügyi kötelezettségvállalásainak.

Új migrációs EU-stratégiát ismertettek Brüsszelben

2011.11.21.

Az Európai Bizottság a migráció és a mobilitás területén folytatott párbeszéd és operatív együttműködés megerősítésére tett javaslatot az unión kívüli partnerországoknak.

Hallgatói szervezetekkel egyeztetett a kormányfő - eredményesnek ítélték a felek a találkozót

2011.11.18.

Eredményesnek ítélték a résztvevők az Orbán Viktor kormányfőnél a felsőoktatási törvény tervezetéről tartott pénteki egyeztetést a találkozó után újságírók előtt nyilatkozva.

A hajléktalanok egészségügyi ellátásáról

2011.11.18.

Kevés a szakember és a férőhely, hiányzik egy országos szintű, egységes stratégia – állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a hajléktalan emberek egészségügyi ellátásának hiányosságait feltáró vizsgálatában.

Korrupcióellenes együttműködési megállapodást kötöttek állami szervek

2011.11.18.

Korrupció elleni együttműködésről írt alá közös nyilatkozatot péntek reggel Budapesten Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével és Polt Péter legfőbb ügyésszel. A nyilatkozatot már korábban ellátta kézjegyével a külföldön tartózkodó Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is.

A kormány megkezdte a tárgyalásokat az IMF-fel

2011.11.18.

A kormány megkezdte a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval egy olyan új megállapodás megkötéséről, amely megszorítások helyett a magyar gazdaság növekedését segíti elő. Az új megállapodás várhatóan a jövő év első hónapjaiban köttetik meg - közölte pénteken az NGM.

37 százalék lesz az eva kulcsa 2012-ben

2011.11.18.

A kormány és a Fidesz-frakció is támogatja, hogy 37 százalék legyen az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva adómértéke 2012-ben – mondta el Krakkó Ákos, a nagyobbik kormánypárti frakció sajtófőnöke. Az adókulcs 37 százalékra, az összeghatár pedig 30 millió forintra emelkedik – erősítette meg Giró-Szász András kormányszóvivő.

Versenyjogi- és fogyasztóvédelmi fórum

2011.11.18.

A versenyjogi - és fogyasztóvédelmi konferenciáinkra egyidejűleg regisztráló résztvevőink számára a részvételi díjból 20% kedvezményt biztosítunk!

A C-327/10. sz. ügyben hozott ítélet

2011.11.18.

Hypoteční banka a.s. kontra Udo Mike Lindner. - Ha a fogyasztó ismeretlen helyen tartózkodik, az utolsó ismert lakóhelye szerinti bíróság jogosult lehet eljárni az ellene előterjesztett kereset tárgyában.

Az NMHH csökkenteni kívánja a helyi tévék műsorszolgáltatási díjait

2011.11.18.

A helyi tévék számára jelenleginél kedvezőbb médiaszolgáltatási díjrendszer kialakításán dolgozik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) – hangzott el a Helyi Televíziók Országos Egyesületének (HTOE) szerdai közgyűlésén, amelyen meghívott vendégként részt vettek a hatóság munkatársai.

Ismét egymásnak feszülnek a szociális partnerek a munkaidő irányelvről

2011.11.18.

Decemberben tárgyalóasztalhoz ülnek az európai munkaadók és munkavállalók, hogy legkésőbb jövő őszre megállapodjanak a munkaidő irányelv új koncepciójában.

Hiányos a katasztrófákat követő kárenyhítés és helyreállítás állami eljárásának szabályozása

2011.11.18.

Veszélyezteti a jogbiztonságot és a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülését, hogy hiányos a katasztrófákat követő kárenyhítés, illetve helyreállítás állami eljárásának szabályozása - közölte az országgyűlési biztos hivatala az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

Cél a biztonságosabb atomenergia

2011.11.18.

„Európa komoly lépést tett a nukleáris biztonság kiterjesztése, az átlátható, környezetbarát és hatékony energiatermelés felé” – kommentálta Herczog Edit az EP döntését, amellyel elfogadta az Euratom, az Unió atomkutatási keretprogramja kétéves meghosszabbítását.

Megszavazta az EP külügyi bizottsága Horvátország csatlakozását

2011.11.17.

Támogatta Horvátország európai uniós csatlakozását az Európai Parlament külügyi bizottsága csütörtökön Strasbourgban tartott szavazásán.

A még elégséges szolgáltatás mértékének meghatározására irányuló nem peres eljárás

2011.11.17.

Az új bírósági nem peres eljárás bevezetésének indokai és működése a Fővárosi Bíróság gyakorlatában.

A jövő héten véglegesíti a Ház a 2012-es adótörvényeket

2011.11.17.

Az Országgyűlés jövő heti négynapos ülésén tart zárószavazást a jövő évi adótörvényekről, valamint a mozgóképről, a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, illetve az igazságszolgáltatási reform részét képező, a bíróságot és az ügyészséget érintő előterjesztésekről - tájékoztatta a házbizottság csütörtöki ülését követően Altorjai Anita az MTI-t.

Soros György romaoktatási uniós költségvetést sürget

2011.11.17.

Nagyobb hozzájárulásra buzdítja Soros György az európai uniós tagországokat a romák integrációjának anyagi támogatásában a 2014-ben kezdődő hétéves EU-költségvetési tervidőszakban.

Licit, aukciós rendelés, internetes vásárlás – kattintás előtt tájékozódjunk!

2011.11.17.

Ünnepek előtt különösen megnőnek azon vásárlások, melyek a technika vívmányait igénybe véve zajlanak le. Így rendelünk interneten ajándékot a családnak, vagy éppen önmagunknak, és vásárolunk terméket vállalkozásoktól, vagy éppen más felhasználótól, aki a világhálón igyekszik megszabadulni valamely tulajdonától.

Cséfalvay: a legrászorultabbak lakhatását segíti a Nemzeti Eszközkezelő

2011.11.17.

A Nemzeti Eszközkezelőről szóló törvényjavaslat célja, hogy gondoskodjon a szociálisan rászoruló hiteladósok lakhatásáról - mondta Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára a javaslat általános vitáját megnyitó expozéjában csütörtökön a parlamentben.

Erősebb újságírói forrásvédelmet jelentő jogszabály-módosítást kezdeményez a médiatörvényben Jóri András adatvédelmi biztos

2011.11.17.

A médiatörvény hatályos szabályozása szerint az újságírók kivételesen indokolt esetekben kötelezhetők az információkat adó forrásaik felfedésére.

A valódi vasúti piacnyitást célozza az EP által elfogadott csomag

2011.11.17.

A vasúti személy- és teherszállítás arányának növelését célozza az első vasúti jogszabály-csomag felülvizsgálata, amelynek elveit szerdai ülésén fogadta el az Európai Parlament. A 2001 óta hatályban lévő három irányelv egyszerűsítésével és modernizálásával a nagyobb versenyt, és az átláthatóbb piaci működést szorgalmazza az Európai Bizottság.

Médiadelegáció: folytasson párbeszédet a kormány a médiatörvényről

2011.11.17.

A nemzetközi médiaküldöttség arra kéri a kormányt és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH), folytassanak párbeszédet a médiatörvényről, hogy legyen lehetőség annak felülvizsgálatára - mondta Aidan White, a delegáció vezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Fortuna megadóztatása

2011.11.16.

A 30 milliárd forintnyi adóbevétellel kecsegtető „szerencsejáték adó” megregulázza a szabályozatlanul futó internetes játékokat és a pénznyerő automatákat terhelő magasabb adózás mellett a távszerencsejátékok jogi sorsát is rendezni kívánja.

Romagyilkosságok - A tatárszentgyörgyi áldozatok hozzátartozóit hallgatták meg

2011.11.16.

A tatárszentgyörgyi áldozatok családtagjainak a meghallgatásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a Pest Megyei Bíróságon.

Tisztességes eljáráshoz való jog: egyetértés a büntetőeljárás során történő tájékoztatáshoz való jogról az EU-tagállamok kormányai körében

2011.11.16.

Az EU tagállamainak képviselői a mai napon jóváhagyták azt a jogszabálytervezetet, amely az EU-n belül bárhol biztosítja a büntetőeljárás alá vont személyek tájékoztatáshoz való jogát.

A jogállási törvény szabályozza majd a képviselői és a polgármesteri tisztség összeférhetetlenségét

2011.11.16.

A jogalkotó úgy döntött, hogy a parlamenti képviselői és a polgármesteri tisztség közötti összeférhetetlenséget nem az önkormányzati, hanem az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényben szabályozza majd - közölte a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára szerdán az alkotmányügyi bizottság ülésén.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000