Hír archívum: 2011. november

Más hónap

Készülnek a közbeszerzési törvény végrehajtási rendeletei

2011.11.16.

A január elsején hatályba lépő, keret jellegű új közbeszerzési törvény végrehajtási rendeletei készülnek, és azokat még novemberben megtárgyalja a kormány - mondta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Közbeszerzések Tanácsa által szervezett közbeszerzési konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Szabó Erika: gyorsabbá válnak a hatósági eljárások

2011.11.16.

A hatósági eljárások gyorsítására, illetve az ügyintézési határidők betartását garantáló jogintézményekre vonatkozó módosításokat is tartalmaz az összesen több mint 40 törvényt módosító és kettőt hatályon kívül helyező, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény (Ket.) és egyes kapcsolódó jogszabályok, valamint a miniszteri hatósági hatáskörök felülvizsgálatával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat - mondta az előterjesztés szerda reggel megkezdődött általános vitájában Szabó Erika a parlamentben.

Magyarország is támogatta az uniós élelmiszersegély program fennmaradását

2011.11.16.

Magyarország is támogatta az európai uniós élelmiszersegély program fennmaradását, amelyről kedden Brüsszelben döntöttek a tagországok mezőgazdasági miniszterei - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

A hitelminősítők körmére nézne Brüsszel

2011.11.16.

Az utolsó pillanatban több ponton is változott a hitelminősítő intézetek tevékenységét szabályozó rendelettervezet, amit kedden fogadott el az Európai Bizottság. Brüsszel visszatáncolt attól a tervétől, hogy ideiglenesen megtilthassák a szuverén adósságok minősítését.

A TASZ véleményezte az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot

2011.11.16.

A javaslat véleményezésére adott határidők rendkívűl szorosak voltak, ami alapjaiban gyengíti a társadalmi egyeztetést. Az általunk vizsgált módosítások kapcsán több adatvédelmi szempontból fontos javaslatot tettünk.

Megszavazta az Európai Parlament az adósságtörlesztési kockázatokkal kapcsolatos tőzsdei ügyletek szabályozását

2011.11.16.

Nagy többségű szavazással jóváhagyta az Európai Parlament plénuma kedden Strasbourgban az úgynevezett rövidre eladási (short) tőzsdei ügyletek, valamint a szuverén adósságtörlesztési kockázatokra köthető származékos biztosítási csereügyletek (CDS) lebonyolítására vonatkozó uniós szabályozást.

Informatika a jogban - Gyakorlati tudnivalók, adatvédelem, iratkezelési ismeretek ügyvédek számára

2011.11.15.

2011. november 25-i rendezvényünk során előadóink gondolatébresztő előadásaikkal interaktív módon ismertetik résztvevőinkkel a legfontosabb tudnivalókat és tapasztalatokat, hogyan működik leghatékonyabban az Informatika a Jogban és a Jog az Informatikában.

Finnország visszavonta vétóját Románia és Bulgária schengeni csatlakozásával kapcsolatban

2011.11.15.

Finnország visszavonta vétóját Románia és Bulgária schengeni csatlakozásával kapcsolatban, és ezzel Hollandia maradt az egyetlen ország, amely blokkolja a két délkelet-európai állam belépését a határellenőrzés-mentes övezetbe - adta hírül Teodor Baconschi román külügyminiszterre hivatkozva az EUobserver című brüsszeli hírportál.

Elfogadták az Alkotmánybíróságról szóló sarkalatos törvényt

2011.11.15.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az Alkotmánybíróság hatáskörének megváltoztatásáról, az utcán élők büntethetőségéről, valamint a szabadságvesztésüket töltőkre vonatkozó szabályok szigorításáról szóló javaslatokat. Szavaztak a jövő évi adótörvényekhez érkezett módosító javaslatokról is. Az eva még egy évig megmarad - mondta Szatmáry Kristóf, a nemzetgazdasági tárca államtitkára.

Újabb 12 szervezettel kötött stratégiai megállapodást a KIM

2011.11.15.

Újabb 12 szervezettel kötött stratégiai partnerségi megállapodást a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a jogszabály-előkészítés hatékonysága érdekében.

A Gazdasági Versenyhivatal nyilvános konzultációt indított az új antitröszt bírságközlemény tervezetéről

2011.11.15.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2011 közepén kezdte meg a 2009 májusában visszavont antitröszt (tehát versenykorlátozó megállapodások, különösen is kartellek és erőfölénnyel való visszaélések esetére alkalmazandó) bírságközlemény felülvizsgálatát és átdolgozását. A GVH a mai napon indított nyilvános konzultációja során a közlemény tervezet kapcsán várja az érdekeltek észrevételeit és javaslatait.

50-70 módosító javaslatot adhat be a Fidesz a köznevelési törvénytervezethez

2011.11.15.

Előreláthatóan mintegy 50-70 módosító javaslatot adhat be a Fidesz parlamenti frakciója a nemzeti köznevelési törvénytervezethez a kedden kezdődő és jövő héten befejeződő parlamenti vita során - jelentette be Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási tudományos és kutatási bizottságának elnöke, a Fidesz alelnöke kedden az m1 Ma reggel című műsorában.

Sokan drágállják a KAP kizöldítését

2011.11.15.

Valósággal kivesézték a tagállamok mezőgazdasági miniszterei hétfőn az Európai Bizottság javaslatait a közös agrárpolitika reformjára, gyakran homlokegyenest ellenkező pozíciókból bírálva a csomag elemeit. Eldőlt, hogy a legrászorultabbak 2012-ben és 2013-ban mégis kaphatnak élelmiszersegélyt és a hagyományos tyúkketrecek sorsa is megpecsételődött.

Fogyasztóvédelmi ellenőrzések

2011.11.15.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és megyei kormányhivatalok a mai napon kezdik meg ünnepek előtti ellenőrzéseiket a kereskedelemben, amelynek célja a biztonságos karácsonyi vásárlások feltételeinek biztosítása.

Az iskola-egészségügyről

2011.11.15.

Mindannyian megkapják a kötelező védőoltásokat, részt vesznek az előírt szűrővizsgálatokon, de jelentős területi különbségek vannak a tanköteles gyermekek iskola-egészségügyi szolgáltatásának minőségében és elérhetőségében. Az iskolaorvosok alulfizetettek és nincs meghatározva, mit kell teljesíteni a szűrésen és a védőoltáson túl. Az ombudsman közzétette vizsgálatának megállapításait.

A gazdasági bizottság szavazott az adótörvények kapcsolódó módosító javaslatairól

2011.11.14.

A helyi önkormányzatok nem vethetnek ki települési adót, az általuk bevezetett adó sem haladhatja meg az arra előírt maximumot - egyebek mellett ezeket a kapcsolódó módosító javaslatokat is elfogadta a parlament gazdasági bizottsága hétfői ülésén.

Uniós keretekben szabályozná a repülőtéri testátvilágító berendezések használatát az Európai Bizottság

2011.11.14.

Javaslatot tett hétfőn az Európai Bizottság egy uniós szintű keretszabályozásra a repülőtéri biztonsági átvilágító berendezések használatáról.

Új menedékjogi távlatok az Arab tavaszt követően

2011.11.14.

A remélhetőleg demokratikus irányba forduló észak-afrikai országokban egy sor területen nyílhatnak új távlatok. Ezek egyike az EU földközi-tengeri peremországainak mind nagyobb nehézségeket okozó menekültek kérdése, akik rövid- vagy középtávon, egy új, átfogó jogi szabályozás eredményeként most (új) révbe érhetnének.

Az európai ügyek bizottsága támogatja a kormány tárgyalási pozícióját a befektető-kártalanításról

2011.11.14.

Az illetékes bizottság támogatja a magyar kormány tárgyalási pozícióját a befektető-kártalanítási rendszerről szóló európai uniós irányelv tekintetében - nyilatkozta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn az MTI-nek azt követően, hogy az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottsága zárt ülésen tárgyalta a témát.

További uniós szankciók készülnek Szíria ellen, Iránról is vitáznak

2011.11.14.

Az ellenzéki tiltakozásokat továbbra is brutálisan elnyomó szíriai rezsim jobb belátásra térítése érdekében újabb szankciós intézkedéseket dolgoztak ki hétfő reggel az EU-országok diplomáciai képviselői, és javaslataikat a nap folyamán megvitatják a Brüsszelben ülésező külügyminiszterek - közölték uniós források.

Vádat emeltek az NNI volt régiós vezetője ellen

2011.11.14.

Befejeződött a nyomozás, vádat emeltek a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Dél-Dunántúli Régiójának volt vezetője ellen folytatólagosan elkövetett jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntette, 15-rendbeli, részben folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntette, valamint más köztörvényi és katonai bűncselekmények elkövetése miatt - közölte a nyomozást lefolytató Kaposvári Katonai Ügyészség hétfőn az MTI-vel.

A Médiatanács elindította vizsgálatait a hangos reklámok miatt

2011.11.14.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa elindította első vizsgálatait a túlságosan hangos televíziós reklámok miatt. A médiatörvény szerint a reklámok hangereje nem lehet nagyobb a környező műsorszámok hangerejénél. A nézők ugyanakkor számos bejelentéssel éltek a hatóság felé.

A megyei önkormányzati intézmények átvételéről, az Ab hatásköréről és az eváról dönt ma a Ház

2011.11.14.

A megyei önkormányzati vagyon és a megyei fenntartású intézmények államosításáról, az alkotmánybírósági törvény elfogadásáról és az utcán élők megbüntetéséről dönt ma az Országgyűlés. Az előzetes napirend szerint a jövő évi adótörvényekhez érkezett módosító indítványokról, így az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva megszüntetéséről is szavaznak a képviselők. Emellett véglegessé válhat, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció csak fél év múlva alakíthat parlamenti frakciót.

A brüsszeli csúcson írják alá a horvát csatlakozási szerződést

2011.11.14.

December 9-én, Brüsszelben írják alá Horvátország uniós csatlakozási szerződését a nyugat-balkáni ország és az EU-tagállamok vezetői.

Elektronikusan is intézhető lesz a civilek nyilvántartásba vétele

2011.11.14.

A jövőben elektronikus úton is benyújthatják nyilvántartási kérelmüket az alapítványok, egyesületek és egyéb szervezetek - derül ki a cégnek nem minősülő szervezetek bírósági nyilvántartásáról szóló törvényjavaslatból.

Megérkezett a költségvetési bizottság levele Simor András ügyében a mentelmi bizottsághoz

2011.11.11.

Megérkezett az Országgyűlés mentelmi bizottságához az a levél, amelyet a számvevőszéki és költségvetési bizottság írt a Simor András jegybankelnök ciprusi offshore cégének eladásáról szóló, a házelnöknek eljuttatott szerződés ügyében - mondta el Rubovszky György, a testület kereszténydemokrata elnöke pénteken az MTI-nek.

Közbeszerzések megújuló szabályozása

2011.11.11.

2012. január 1-jén lép hatályba az új közbeszerzési törvény. Ez adta az apropóját a konferenciának, melyet 2011. október 24-én rendezett meg a Jogi Fórum, és melynek célja az új törvény alapelveinek, felépítésének és rendszerének részletes bemutatása volt.

Meghosszabbítaná mandátumát a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló bizottság

2011.11.11.

Jövő év márciusig meghosszabbodhat a tavaszi gyöngyöspatai eseményeket feltáró parlamenti eseti bizottság mandátuma.

Szélesíti a nemzetiségek jogkörét az új törvény

2011.11.11.

Jövő év január elsején léphet hatályba a magyarországi nemzetiségekről szóló sarkalatos törvény. A jogszabály tervezete rendszerezi a nemzetiségek alapvető jogait, az eddiginél pontosabb szabályozási keretet biztosít önkormányzataik választására, működésére és gazdálkodására. Erősödnek az anyanyelvi jogok, közösségi nemzetiségi jognak tekinthetők a történelmi hagyományok, a nyelv, a kultúra ápolása és gyarapítása.

Megszüntették a nyomozást a PTE felnőttképzési karán

2011.11.11.

Bűncselekmény hiányában megszüntette a hűtlen kezelés gyanúja miatt indított eljárást a Pécsi Tudományegyetem (PTE) felnőttképzési karát érintő ügyben a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, erről hivatalos levélben értesítették az intézmény rektorát - közölte az egyetem pénteken az MTI-vel.

A kormány elfogadta a szakképzési törvény tervezetét

2011.11.11.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a szakképzés rendszerének megújítását célzó törvény tervezetét - jelentette be csütörtökön Giró-Szász András. A kormányszóvivő úgy fogalmazott: a foglalkoztatás szintjének emelése kizárólag a szakképzés rendszerének teljes átalakításával valósítható meg.

Romagyilkosságok - Kisléta volt polgármesterét hallgatta meg a bíróság

2011.11.11.

A volt kislétai polgármester tanúkénti meghallgatásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere pénteken a Pest Megyei Bíróságon.

Hende Csaba: egy erős Európának hatékony közös védelempolitikára van szüksége

2011.11.11.

Hatékony uniós biztonság- és védelempolitika, fokozott védelmi együttműködés mellett foglalt állást Hende Csaba csütörtökön egy bécsi rendezvényen.

Rehn: nem szűnik meg a magyarokkal szembeni deficiteljárás

2011.11.11.

Az idei pozitív egyenleg és a jövő évre prognosztizált GDP-arányosan 3 százaléknál alacsonyabb várható hiány ellenére sem ajánlja egyelőre a túlzott deficiteljárás leállítását Magyarországgal szemben az Európai Bizottság – jelentette ki csütörtökön a Bruxinfo kérdésére válaszolva Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa.

Új örökségvédelmi stratégiát dolgoz ki jövőre a kulturális kormányzat

2011.11.11.

Új, átfogó örökségvédelmi stratégia kidolgozását tűzte ki célul a jövő évre a kulturális kormányzat - mondta el Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyen az örökségvédelmi törvény módosítását ismertették Réthelyi Miklóssal.

A legfrissebb büntető jogegységi határozatok

2011.11.10.

A jogegységi határozatok a feltételes szabadság kedvezményéből kizárás és a részes-tettes elkövetői alakzatok egymáshoz való viszonyának kérdéseit tisztázzák.

EP-képviselők felszólítása az Európai Bizottsághoz a magyar sarkalatos törvények figyelemmel kísérésére

2011.11.10.

Az Európai Parlament (EP) hét képviselője írásbeli kérdésben szólította fel az Európai Bizottságot arra, hogy kövesse figyelemmel a magyar sarkalatos törvények elfogadását, és biztosítsa, hogy a magyar kormány az Európai Unió demokratikus alapértékeinek megfelelően járjon el a törvények megszövegezése és elfogadása során - közölte a hét EP-képviselő egyike, Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Leállt az EU-ban a válságból való kilábalás

2011.11.10.

Leállt az EU-ban a gazdasági válságból való kilábalás folyamata, az európai gazdaság stagnálására kell felkészülni - állapította meg csütörtökön közzétett átfogó előrejelzésében az Európai Bizottság.

Az oktatási jogok biztosa szerint nemzeti stratégia kell az iskolai erőszak visszaszorítására

2011.11.10.

Az oktatási jogok biztosa szerint a kormánynak nemzeti stratégiát kellene kidolgoznia az iskolai agresszió visszaszorítására, az összes érintett szervezet bevonásával.

Politikai egyeduralom a fogyatékosügyi testületben

2011.11.10.

A kormány döntése nyomán megalakult az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület, melynek feladata, hogy irányítsa és átláthatóvá tegye a fogyatékos embereket elzáró tömegintézmények felszámolásának folyamatát.

KIM: változnak a fizetésképtelenségi gazdasági jogi törvények

2011.11.10.

Újabb, a Széll Kálmán Terv egyik pontjának végrehajtásához kapcsolódó döntést hozott a kormány, egyszerűsödnek a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló szabályok, ezáltal csökkennek a hazai vállalkozások terhei, és megtisztul a gazdasági környezet az alvó, működésképtelen cégektől - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-vel.

BKV-ügy - Index: Hagyó vallomásaiban tagadta bűnösségét

2011.11.10.

Az Index.hu hírportál nyilvánosságra hozta Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes egyes rendőrségi vallomásait; csütörtökön a HÉV-megállók kijelzőivel, illetve egy tanácsadói szerződéssel kapcsolatban tett vallomását közölték, amelyben a volt fővárosi vezető tagadta bűnösségét.

Berlin és Párizs elitklubról szőhet terveket

2011.11.10.

Németország és Franciaország titkon terveket sző egy, a jelenleginél kisebb létszámú, „elit” eurózóna megalakításáról, amelynek tagjai szorosabb integrációra lépnének – értesült EU-diplomatákra hivatkozva a Reuters.

Az NMHH Internet Hotline-jának kezdeményezésére megnehezíthetik a képlopást a magyar közösségi portálok

2011.11.10.

Átlagosan napi négy-öt érdemi bejelentés érkezik az Internet Hotline honlapra (www.internethotline.hu), amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) üzemeltet a világhálót használók, különösen a gyermekek védelmében. A forródrót tartalom-eltávolítási kéréseit eddig teljesítették a szolgáltatók.

Jóváhagyta az EB a sportlétesítmények fejlesztését célzó magyar programot

2011.11.10.

Jóváhagyta az Európai Bizottság azt a magyar programot, amely állami finanszírozásként évi mintegy 60 millió eurót fordít meglévő sportlétesítmények felújítására és fejlesztésére a társasági nyereségadóból igényelhető támogatások (TAO) keretén belül.

Otthonvédelmi törvények a devizahitelesekért

2011.11.09.

Otthonvédelemi törvényként váltak ismertté a devizahitelesek megsegítése érdekében alkotott jogszabály-módosítások, melyek keretében kedvezményes árfolyam alkalmazásával törleszthetőek elő a lakossági hitelek, s több illetékmentesség is szabályozásra került.

A mentelmi bizottsághoz fordul a számvevőszéki bizottság a jegybankelnök korábbi cégének eladása miatt

2011.11.09.

Az Országgyűlés mentelmi bizottságához fordul a számvevőszéki és költségvetési bizottság, kérve, hogy a testület tekintsen be Simor András jegybankelnöknek a házelnökhöz eljuttatott, a ciprusi off-shore cége eladásáról szóló adásvételi szerződésbe, majd adjon tájékoztatást, megtörtént-e az adásvétel.

Az Európai Bizottság a kkv-kat a feltörekvő piacok felé akarja fordítani

2011.11.09.

Az Európai Bizottság, az unió legfőbb javaslattevő-végrehajtó intézménye - szerdán közzétett állásfoglalásában - azt szorgalmazta, hogy az európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) jobban használják ki a gyorsan növekvő, feltörekvő piacokban rejlő lehetőségeket, például Kínában, Indiában, Oroszországban vagy akár a délkelet-ázsiai és a latin-amerikai régióban.

Több biztosítónak pontosítania kell kötelező biztosítási díjhirdetését

2011.11.09.

A fogyasztókat megfelelően tájékoztató módon ismételten meg kell jelentetnie november 11-éig hét biztosítónak kgfb díjtarifa-hirdetményük egyes, az eljárások során kifogásolt részeit – tette közzé határozataiban a PSZÁF. Két biztosítónál és a biztosítószövetségnél vezetői levélben hívta föl a figyelmet a pontatlanságokra a hatóság.

Kínában tárgyal Fellegi Tamás

2011.11.09.

A júniusi magyar-kínai miniszterelnöki találkozón elfogadott döntések részleteiről, véglegesítéséről tárgyal Kínában Fellegi Tamás.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000