Hír archívum: 2011. november

Más hónap

A miniszternek tűrnie kell a sértő kritikát - A TASZ ügyfelét másodfokon felmentették a becsületsértés vádja alól

2011.11.09.

A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett ítéletével felmentette a becsületsértés vádja alól a TASZ ügyvédje által képviselt Félix Pétert.

Czomba: az új munka törvénykönyve korszerű és rugalmas szabályozást teremt

2011.11.09.

Az új munka törvénykönyve akkor szolgálja leginkább a munkavállalók érdekét, ha korszerű és rugalmas szabályozást teremt, amely lehetővé teszi, hogy a vállalkozások minél nagyobb számban hozzanak létre új munkahelyeket - mondta Czomba Sándor

A lengyelek szerint Szerbia előreléphet decemberben

2011.11.09.

A lengyel elnökség szerint az állam- és kormányfők decemberben megadják a tagjelölti státuszt Szerbiának, és ki is jelölnek egy dátumot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

Romák diszkriminálása miatt pénzbírsággal sújtott egy edzőtermet működtető céget az FB

2011.11.09.

Kétszázezer forintos pénzbírságot szabott ki a Fővárosi Bíróság (FB) kedden kihirdetett jogerős ítéletében azért, mert egy szerencsi edzőterembe roma származása miatt nem engedtek be két fiatalembert.

Balog Zoltán: hamarosan elkészül a nemzeti romastratégia

2011.11.08.

Lezárja a kormány szerdán a magyar nemzeti romastratégiáról indított társadalmi vitát, amelyhez több száz szervezet nyújtotta be javaslatait és kérdéseit - erősítette meg kedden Brüsszelben Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára.

Végtörlesztés - Aggályokat fogalmazott meg az EKB

2011.11.08.

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint a magyar gazdaság egészét és az államháztartást is hátrányosan befolyásoló hatásokkal járhat a devizaalapú kölcsönök rögzített árfolyamú végtörlesztésének lehetőségét megteremtő törvénnyel bevezetett rendszer.

Magatartási kódexet fogadtak el a követeléskezelő társaságok

2011.11.08.

Magatartási kódexet fogadtak el a hitelintézetek, közműszolgáltatók és egyéb gazdasági társaságok követeléseinek kezelésével foglalkozó követeléskezelő társaságok, amely a hitelintézetek magatartási kódexére épül, a kódexet aláíró társaságok kedden a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarán (BKIK) belül létrehozták a követeléskezelő szakmai osztályt.

Diszkótragédia - Megkezdődött a West Balkán-ügy tárgyalása

2011.11.08.

A vádlottak meghallgatásával kezdődött meg a West Balkán-ügy tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) kedden; a január 15-én éjjel három fiatal halálát és többek sérülését okozó tragédiával összefüggésben az ügyészség négy embert gyanúsít.

Kezdetét vette az „ Il Ferro ügy” bírósági tárgyalása

2011.11.08.

Hétfőn a több, mint 80 oldalas vádirat ismertetésével kezdődött a köznyelvben csak „Il Ferro ügyként” elhíresült büntetőper tárgyalása a Fővárosi Bíróságon.

Az adósságkezelő határozatcsomag végrehajtását sürgetik az uniós pénzügyminiszterek

2011.11.08.

Az euróövezeti adósságválság kezelésre a múlt havi állam- és kormányfői találkozón kidolgozott intézkedések mielőbbi gyakorlatba ültetését sürgették az európai uniós tagországok pénzügyminiszterei keddi brüsszeli találkozójuk előtti nyilatkozataikban.

Bevonnák az EIB-et a Duna-stratégiába

2011.11.08.

A nemzeti és uniós források mellett az Európai Beruházási Bankot is szeretnék bevonni a Duna-stratégia finanszírozásába a Duna menti országok.

Reform előtt a közös agrárpolitika

2011.11.08.

A mezőgazdasági kiadások jelenleg az Európai Unió éves költségvetésének 41%‑át teszik ki, az agrárpolitika az európai integráció kezdete óta az egyik kiemelt területnek számít. De vajon milyen lesz a jövője?

Írásos garanciákat kérnek a görög vezetőktől

2011.11.08.

Írásos garanciát kért hétfőn a 17 tagú Eurócsoport a görög kormánypárt és ellenzékének vezetőitől arról, hogy elfogadják és végrehajtják az október 27-i eurócsúcson elfogadott megállapodást. Ha a most alakuló új nemzeti egységkormány is kötelezettséget vállal, akár novemberben is lehívhatja Athén a hatodik kölcsönt.

A rendőrség elutasította a jászladányi időközi választás kapcsán tett feljelentést

2011.11.08.

Bűncselekmény hiányában a rendőrség elutasította azt a feljelentést, amelyet a választás rendjének megsértése miatt tett ismeretlen tettes ellen Jászladány alpolgármestere - közölte Szabó Zita, a Szolnok megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel.

Duna-régiós miniszteri találkozó kezdődött Bukarestben

2011.11.07.

A Kormány múlt heti ülésén döntött az új típusú megye koncepciójáról, a térségi és a megyei területfejlesztési, fejlesztéspolitikai feladatok átalakításáról. A területi tervezés teljes mértékben a megyei önkormányzatok feladata lesz a jövőben.

Magyar–horvát kulturális együttműködést írtak ma alá Budapesten

2011.11.07.

Újabb három évre szóló kulturális együttműködési megállapodást írt alá ma Magyarország Horvátországgal, amellyel tovább élénkülnek a kulturális kapcsolatok a két ország között. A megállapodás aláírását követően Szőcs Géza és Nina Obuljen délután megnyitja a Horvát szellemi kulturális örökség az UNESCO-listákon című kiállítást a Néprajzi Múzeumban.

Néhány gondolat a „hatnapos” őrizetről (Be. 555. § (4) bekezdés)

2011.11.07.

A legszigorúbb, teljes szabadságelvonással járó büntetőjogi kényszerintézkedések közé tartozó, úgynevezett „hatnapos” őrizet alkalmazásának lehetőségét a Büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény (továbbiakban Be.) az 555. § által szabályozott különleges eljárások során biztosítja.

Egyhangú bizottsági támogatás a végtörlesztés kiterjesztésére

2011.11.07.

A parlamenti számvevőszéki és költségvetési bizottsága egyhangú szavazással támogatta általános vitára alkalmasnak minősítette azt törvénymódosítási javaslatot, amely egyebek mellett kiterjesztené a kedvezményes végtörlesztés lehetőségét a devizaalapú lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződésekre is.

Átláthatóság, tiszta játékszabályok, bizalom: az Országgyűlés előtt a Civil törvény

2011.11.07.

Több mint egy éves előkészítő munka, társadalmi és szakmai egyeztetést követően a kormány nevében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a mai napon benyújtotta az Országgyűlésnek az egyesülési jogról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényjavaslatot.

Fellélegezhetnek az adócsalók és az ittas járművezetők?

2011.11.07.

A Helsinki Bizottság szerint elfogadhatatlan az az álláspont, hogy a bíróságnak „az országban fennálló rendhez”, és nem a jogrendhez kell igazodnia.

Kína: termékeny, kiegyensúlyozott eredményeket hozott a G20-csúcs

2011.11.07.

Sikeresnek értékelte a héten megtartott G20-as csúcstalálkozót Kína, mely a kínai-európai kapcsolatok fejlődését is eredményezte.

Athénban kezd felszállni a köd

2011.11.07.

Vasárnap este újabb, ezúttal kedvezőnek mondható fordulathoz érkezett a görög pszichodráma: a görög elnöki hivatal bejelentése szerint elvi megállapodást kötött az új nemzeti egységkormány felállításáról George Papandreu kormányfő és a konzervatív Új Demokrácia vezére, Antonisz Szamarasz.

Halasztódhat a döntés Montenegró EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről

2011.11.07.

Jövő nyárra tolódhat el a döntés Brüsszelben Montenegró európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről.

A Genertel korrigálhatja a kgfb díjhirdetés hibáját

2011.11.07.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) határozatban kötelezte a Genertel biztosítót, hogy korrigálja a múlt szombaton meghirdetett kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáját.

Feljelentést tett a Fidesz a Velencei-tó kapuja nevű beruházás ügyében

2011.11.05.

Feljelentést tett a fideszes L. Simon László a Velencei-tó kapuja elnevezésű, a tó keleti partszakaszán található szabadstrandon indult nagyberuházás ügyében hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Folytatódik az új köznevelési törvényről szóló programsorozat

2011.11.05.

Közel hatezer pedagógussal találkoztak az elmúlt hetekben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának munkatársai azon az országjáró körúton, melyen a Nemzeti köznevelésről szóló törvény tervezetét ismertetik a pedagógusokkal és a szakmai közvéleménnyel.

A gyermekotthonokban élők jogai

2011.11.05.

Több hazai gyermekotthonban végzett vizsgálatot az idei évben Szabó Máté ombudsman, és a gyermekek jogait sértő, súlyos hiányosságok is napvilágra kerültek. Hivatala hét bentlakásos intézményt ellenőrzött, melyek oktatási és gyermekvédelmi feladatot látnak el.

A világ az IMF, az IMF az olaszok segítségére siet

2011.11.05.

A G20-as csoport tagjai pénteken megállapodtak az IMF forrásainak a növeléséről, miközben Olaszország felkérte a Nemzetközi Valutaalapot arra, hogy három havi rendszerességgel vizsgálja a római kormány által elfogadott reformprogram végrehajtását.

Pénzügyi tranzakciós adó az Európai Unióban 2012-től

2011.11.05.

Az Európai Unióban már 2012-től életbe léphet a pénzügyi tranzakciós adó - jelentette be pénteken Nicolas Sarkozy francia elnök a G20-ak csúcstalálkozóját záró sajtótájékoztatón a dél-franciaországi Cannes-ban.

Amnesty International: a kormány akadályozza meg a hátrányos megkülönböztetést!

2011.11.04.

Az Amnesty International (AI) európai igazgatói arra kérik a magyar kormányt, hogy lépjen fel a társadalomban tapasztalható hátrányos megkülönböztetés és rasszizmus ellen, különös tekintettel a roma lakosságra.

A magyar-kínai együttműködés stratégiai céljaink elérését szolgálja

2011.11.04.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos az Országgyűlés Külügyi bizottságának 2011. november 3-i ülésén számolt be a Kína és Magyarország közötti együttműködés utóbbi egy évben született eredményeiről.

Hétfőn foglal állást a Fidesz-frakció az eva sorsáról

2011.11.04.

Hétfői ülésén foglal állást a Fidesz parlamenti frakciója az adótörvényekhez benyújtott összes módosító javaslatról, így azokról is, amelyek az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát érintik - közölte a kormánypárti képviselőcsoport sajtóosztálya pénteken.

Elfogadta a kormány a szabálysértési és a polgárőrtörvény tervezetét

2011.11.04.

Elfogadta a kormány a szabálysértésekről, valamint a polgárőrségről szóló új törvények tervezetét - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken Budapesten. A belügyi államtitkár a részletekről szólva elmondta: emelkedik a szabálysértések esetén kiszabható pénzbírságok legalacsonyabb és legmagasabb összege 5, illetve 300 ezer forintra. A polgárőrök új formaruhát kapnak.

Elfogadta a kabinet az önkormányzati törvény tervezetét

2011.11.04.

A tervezet szerint továbbra is minden településnek lesz választott képviselő-testülete és polgármestere, a kétezer lakos alatti településeken azonban nem működhet majd önálló önkormányzati hivatal. Az óvodák működtetése és az egészségügyi alapellátás önkormányzati feladat marad.

Közlönyfigyelő 2011/13.

2011.11.04.

Az idei év 13. számú Közlönyfigyelőjében a 2011. október 12. és 2011. október 28. közötti időszakot tekintettük át. Ez idő alatt 18 törvény született, többek között a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről és az uzsora-bűncselekménnyel kapcsolatos szabályok szigorításáról is.

A főpolgármester és a belügyminiszter reagálása hajléktalan-ügyekben

2011.11.04.

Budapest főpolgármestere értékeli azt az érzékenységet, amellyel az ombudsman és munkatársai a hajléktalanok problémáit, állampolgári jogaik biztosításának feltételeit megközelítik.

Versenytanács-tagokat nevezett ki a köztársasági elnök

2011.11.04.

Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke 2011. november 1-jei hatállyal kinevezte dr. Miks Annát és dr. Miskolczi Bodnár Pétert a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának tagjává. A Versenytanács-tagok kinevezése hat évre szól.

Józan döntésre szólította fel a görögöket a német pénzügyminiszter

2011.11.04.

Wolfgang Schäuble az ARD televízióban sugárzott nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy az euroövezetben maradást részesíti előnyben. Ehhez azonban teljesítenie kell a vállalt kötelezettségeket - hangoztatta a miniszter, emlékeztetve arra, hogy Görögország a legutóbbi európai uniós csúcstalálkozón erre ígéretet tett.

500 milliárd dolláros pluszt hozna Doha

2011.11.04.

Több mint 500 milliárd dollárral növekednének a világ exportbevételei, ha a nemzetközi tárgyalásoknak megfelelően le lehetne zárni a Doha Fordulót. A világ országai közötti nagyobb fokú szabadkereskedelmet célzó tárgyalások 10 éve zajlanak, néhány éve viszont megrekedtek, és egyelőre nem is látszik a vége.

Balla Mihály: parlamenti egyetértés van a fontos biztonságpolitikai kérdésekben

2011.11.03.

A biztonságpolitika legfontosabb kérdéseiben alapvető egyetértés van a magyar parlamentben, "van egyfajta egységes álláspontunk" - mondta Balla Mihály (Fidesz) , az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a NATO új stratégiai koncepciójának végrehajtásáról Budapesten rendezett csütörtöki nemzetközi konferencián.

Az ombudsman újabb vizsgálatot indított a Cseppkő Gyermekotthonban

2011.11.03.

Szabó Máté ombudsman ismét vizsgálatot indított a Cseppkő Gyermekotthonban, ezúttal azért, mert egy panaszos azt állította: az intézmény egyik otthonegységében "a vezető bevett nevelési módszere a verbális agresszió" - tájékoztatta az Országgyűlési Biztos Hivatala csütörtökön az MTI-t.

Az ügyészség szabályozása átláthatóbb és logikusabb lesz

2011.11.03.

Az ügyészségeket érintő sarkalatos törvények elfogadásával egy professzionális, modern ügyészi szervezetrendszer születik, amely a lehető leghatékonyabban igazodik az ügyészség hatáskörébe tartozó büntető feladatok bővüléséhez, és erősíti az ügyészség közérdekvédelmi tevékenységét is - jelentette ki Répássy Róbert igazságügyi államtitkár az ügyészségről szóló és a legfőbb ügyész, az ügyészek és más ügyészségi alkalmazottak jogállásáról és az ügyészi életpályáról szóló törvényjavaslatok együttes általános vitáját megnyitó expozéjában csütörtökön az Országgyűlésben.

Kína 100 milliárd dollárral segítheti az eurózónát

2011.11.03.

Az eurózónának nyújtott kínai támogatás elérheti a 100 milliárd dollárt, de a segítségnek két feltétele van - mondta csütörtökön Li Daokui, a kínai központi bank monetáris politikáért felelős bizottságának tagja a Le Figaro című francia napilapban megjelent interjúban.

Kereskedelem és reklámjog az interneten

2011.11.03.

A Jogi Fórum legújabb konferenciája alkalmával egy napjainkban egyre aktuálisabbá váló jogterületet vizsgálunk. Az elektronikus kereskedelem és reklámok joga újabb és újabb kérdéseket vet fel mind a jogalkotó, mind a jogalkalmazó számára.

A kuponexpressz.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2011.11.03.

A Tanácsadó Testület 33/2011. (X. 20.) számú állásfoglalása a kuponexpressz.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz (877/2011. sz. ügy) tárgyában.

A fogyatékossággal élő betegek egészségügyi ellátásáról

2011.11.03.

A kiemelt finanszírozás dacára sem megoldott az autizmussal és az egyéb fogyatékossággal élő betegek fogászati ellátása, és országosan jelentős területi eltérések is tapasztalhatók. Az állampolgári jogok biztosa a nemzeti erőforrás miniszter segítségét kérte.

Igazságszolgáltatási reform - Baka: a tervezet korlátlan és ellenőrizhetetlen hatalmat ad az OBH elnökének

2011.11.03.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint az igazságszolgáltatási reform részét képező sarkalatos törvényekre vonatkozó javaslatok korlátlan, átláthatatlan és ellenőrizhetetlen hatalmat adnak a leendő Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének kezébe.

Gyurcsány-titkárság: nem adta ki az ügyészségi dokumentumokat a mentelmi bizottság elnöke

2011.11.03.

A mentelmi bizottság elnöke elutasította Gyurcsány Ferenc kérését, hogy bocsássa rendelkezésére azokat a dokumentumokat, amelyeket az ügyészség küldött a testületnek a Sukoró-ügyben, valamint a zárt bizottsági ülések jegyzőkönyveit - tudatta a volt miniszterelnök titkársága az MTI-vel. Rubovszky György válaszát a www.sukoroper.hu oldalon hozták nyilvánosságra.

Padlóra küldte Papandreu a fél világot

2011.11.03.

Az egész euróövezetet és a világgazdaságot is teljes bizonytalanságba taszította George Papandreu görög miniszterelnök váratlan bejelentése a népszavazás kiírásáról. A lépést nem hagyták válasz nélkül a felháborodott európai vezetők: várhatóan addig blokkolják a 8 milliárd eurós görög átutalást, amíg nem tisztázódik a helyzet Athénban.

A kormány felülvizsgáltatja az építésügyi jogszabályokat és -szabványokat

2011.11.03.

A kormány felhívta a belügyminisztert, hogy végezze el az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény, az országos településrendezési és építési követelményeket tartalmazó kormányrendelet (OTÉK), valamint a szükséges egyéb építésügyi jogszabályok átfogó felülvizsgálatát - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányhatározat, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000