Hír archívum: 2011. december

Más hónap

Közlönyfigyelő 2011/ 15.

2011.12.30.

A 2011. év utolsó Közlönyfigyelőjéhez érkeztünk. Tekintettel arra, hogy a vizsgált időszak igen hosszú (2011. november 18.-tól 2011. december 30-ig tart) és ez idő alatt rendkívül sok jogszabály született, jelen írásunk csupán a törvényeket tekinti át.

Megerősítő népszavazást kezdeményez a Jobbik két törvényjavaslatról

2011.12.30.

A Jobbik megerősítő népszavazást kezdeményez az alaptörvényhez fűződő átmeneti rendelkezésekről és az új egyházügyi törvényről.

Barroso válaszolt Orbán levelére

2011.12.30.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke válaszolt az Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől kapott levélre - közölte pénteken az MTI-vel Joe Hennon, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény ügyeletes szóvivője.

Megjelentek az otthonteremtési kamattámogatás feltételei

2011.12.30.

Új és használt lakás vásárlására, korszerűsítésre, késedelmes vagy felmondott jelzáloghitellel terhelt lakás vásárlására, a hátralékos adós általi kisebb lakás vásárlására, illetve a deviza jelzáloghitel kiváltására felvett kölcsönök után vehető igénybe a jövőben az otthonteremtési kamattámogatás - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

ÁSZ-jelentés - Pécs gazdálkodását pénzügyi kockázatok veszélyeztetik

2011.12.30.

A pécsi önkormányzat gazdálkodását a pénzügyi kockázatok veszélyeztetik, a pénzügyi egyensúly gyors helyreállítása és hosszú távú fenntarthatósága azonnali intézkedéseket igényel – állapította meg pénteken közzétett jelentésében az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Jóri András beadványai

2011.12.30.

Jóri András adatvédelmi biztos megküldte az országgyűlési képviselőknek azon Alkotmánybírósághoz intézett beadványait, amelyek az új, 2012. január elsejétől hatályos, az Alkotmánybíróságról szóló törvény értelmében elenyésznek. A biztos a beadványok ismételt beterjesztésére kérte a képviselőket.

Bizonyítási teher a Cstv. 27.§ (2) bekezdés a). pontja alapján induló felszámolási eljárásokban

2011.12.29.

A tanulmányban Dr. Lázár-Staár Ágota felszámolási ügyeket intéző titkárként gyűjtött tapasztalatait foglalja össze a Cstv. 27. § (2) bekezdésének a). pontja alapján indult ügyekkel kapcsolatban, különös tekintettel a felek bizonyítási terhére.

Jelentősen átírná az emberiesség elleni bűncselekményekre vonatkozó fideszes javaslatot az emberi jogi bizottság

2011.12.29.

Meghatározza a "kommunista bűncselekmény" fogalmát az a módosító javaslat, amelyet az emberi jogi bizottság nyújtott be a fideszes Gulyás Gergelynek az emberiesség elleni bűncselekmények büntetendőségéről és elévülésének kizárásáról szóló előterjesztéséhez, a törvényjavaslat címét is megváltoztatni indítványozva.

Budai Gyula: feljelentés a MALÉV ügyében

2011.12.29.

Az elszámoltatási kormánybiztos a jövő év elején tesz büntetőfeljelentést a MALÉV privatizációs és visszavásárlási ügyében - ezt maga Budai Gyula erősítette meg sajtótájékoztatón Nyíregyházán csütörtökön.

Munka törvénykönyve - Szakértők: a gyakorlatban dől majd el milyen hatása lesz a munka világára

2011.12.29.

Nem hoz jelentős változásokat a munka világában a jövő júliustól hatályba lépő új Munka törvénykönyve, amelynek sok pontjáról majd csak a gyakorlati alkalmazás során derül ki, hogy milyen hatása lesz - vélekedik a nemrég elfogadott jogszabályról a GKI és a Kopint-Tárki kutatója, és az MTI által megkérdezett munkajogász.

A közigazgatási és igazságügyi területeket érintő fontosabb változások január 1-jétől

2011.12.29.

Több olyan változás is lesz jövő évtől, amely a közigazgatási eljárások gyorsításán, a büntető törvények szigorításán vagy éppen a megyei önkormányzatok helyzetének rendezésén keresztül szolgálják mindenki érdekét - áll abban az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben, amelyben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtófőosztálya összegezte a közigazgatási és igazságügyi területeket érintő fontosabb, január elsejétől életbe lépő változásokat.

Jövőre egységes lesz a katasztrófavédelmi rendszer

2011.12.29.

Jövőre egységes rendszerben működik majd a magyarországi katasztrófavédelem, a január 1-jével életbe lépő változásoktól a tűzoltóságok, a polgári védelem és a szakhatóságok jobb együttműködését várja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Átláthatóbb lesz a szellemi tulajdon szabályozása

2011.12.29.

A szellemi tulajdonra vonatkozó szabályozás a várakozások szerint hatékonyabb és átláthatóbb lesz a január 1-jén hatályba lépő törvénymódosítások révén.

Büntethetőek lesznek-e a gyermekbűnözők?

2011.12.28.

A kiskorú-bűnözés elleni fellépés legutóbb egy Hajdú-Bihar megyei bűneset kapcsán ismét viták középpontjába került. Az új Btk. tervezet már a 12 éves korú elkövetőt is büntetné, a felelősségi korhatár lecsökkentésével szemben azonban sok az ellenérv.

Az államhoz kerülnek az iskolák és a kórházak az új önkormányzati törvény értelmében

2011.12.28.

Állami fenntartásba, illetve tulajdonba kerülnek január 1-jével egyebek mellett a megyei oktatási és egészségügyi intézmények, köztük a kórházak és a szakrendelők. Az intézmények átadását az új önkormányzati törvény írja elő, amely rendelkezik arról is, hogy a települések a saját bevételeik növelésére helyi adót vethetnek ki.

A felszámolási eljárások korrupciós kockázatáról

2011.12.28.

A felszámolási eljárásokkal kapcsolatos korrupció elégtelen szabályozása évente több száz milliárd forintos kárt okoz a hazai gazdaságnak. A problémáról mégis viszonylag kevés szó esik. A Transparency International Magyarország „Korrupciós kockázatok a felszámolási eljárásokban” címmel készített tanulmányt, melyet 2012. december 12-én mutattak be a nyilvánosságnak.

Dublin népszavazási bizottságot állítana fel az új uniós szerződéssel kapcsolatban

2011.12.28.

Állandó népszavazási bizottság létrehozását tervezi Enda Kenny ír kormányfő annak érdekében, hogy a társadalom teljes mértékben felkészülhessen az Európai Unió (EU) új kormányközi szerződését érintő esetleges népszavazásra - adta hírül szerdán az EUobserver című brüsszeli hírportál a Press Association brit hírügynökség értesülésére hivatkozva.

Támogatást kaptak az önkormányzatok hiteltörlesztésére

2011.12.28.

Az 51 milliárdos rövidlejáratú hiteleik törlesztéséhez 7 milliárd forint támogatást kaptak az önkormányzatok - az erről szóló belügyminiszteri rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. Azok az önkormányzatok kaptak támogatást, amelyek a háromnegyed éves mérlegjelentésükben 20 millió és 2 milliárd forint közti rövidlejáratú hitelt mutattak ki.

NAV: egymilliárd forint adót csalt el egy olajjal üzletelő bűnbanda

2011.12.28.

Mintegy egymilliárd forint adót csalt el egy olajtermékekkel üzletelő bűnbanda - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.

Az alaptörvénnyel együtt lép hatályba az új nemzetiségi törvény

2011.12.28.

Az alaptörvénnyel együtt január 1-jén lép hatályba az új nemzetiségi törvény, amely az eddigieknél több jogot biztosít a Magyarországon élő nemzetiségeknek, ugyanakkor megnehezíti a visszaéléseket.

Biztosítani fogják a visszatérő rendvédelmisek elhelyezését

2011.12.28.

Biztosítani fogja a Belügyminisztérium (BM) a szolgálati nyugdíjból visszatérő rendvédelmi dolgozók elhelyezését a rendőrség szervezeti keretei között - közölte a tárca parlamenti államtitkára hétfőn.

Sarkalatos törvény védi a nemzeti vagyont december 31-től

2011.12.28.

Sarkalatos törvény biztosít védelmet a nemzeti vagyonnak december 31-től; a jogszabály értelmében a jövőben vagyonkezelői feladatot csak az állam és a helyi önkormányzatok, intézményeik, valamint a 100 százalékos tulajdonukban álló gazdálkodó szervezetek végezhetnek. A december 23-án elfogadott jogszabály teremti meg az alapját annak, hogy az önkormányzatok eddigi közfeladataikkal együtt vagyont is átadhassanak az államnak.

Londoni elemzők: az euróválság megoldása esetén is recesszió lesz

2011.12.27.

Az euróövezet mindenképpen recesszióba süllyed jövőre, akár sikerül megoldást lelni az adósságválságra, akár nem; a különbség a gazdasági teljesítmény szempontjából valószínűleg csak annyi lesz, hogy a megoldás elmaradása esetén meredekebb visszaesésre kell számítani - jósolták 2012-re szóló friss előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Elfogadták az új választási törvényt

2011.12.27.

Karácsony előtti utolsó ülésnapján, december 23-án az Országgyűlés elfogadta többek között az új választási törvényt, a stabilitási, az államháztartási, a felsőoktatási törvényt, döntött a családok védelméről, valamit a kitüntetésekről szóló javaslatokról és sarkalatos törvényben rögzítette az állami és a helyi önkormányzatok vagyonáról rendelkező szabályokat. A Ház legközelebb december 28-án ül össze.

Hamis bőrkabátokat foglalt le a NAV

2011.12.27.

Több mint negyvenmillió forint értékben foglaltak le hamis férfi kabátokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Törökbálinton - tájékoztatta a NAV közleményben kedden az MTI-t.

Baka András: jogellenesen mozdítottak el

2011.12.27.

Baka András főbíró szerint elmozdítása nyilvánvalóan jogellenes volt, bár nincs hazai fórum, amely ezt kimondhatná.

Tájékoztatási kötelezettség a kisértékű perekben

2011.12.27.

A kisértékű perekre vonatkozó speciális szabályokat a XI. Pp. novella vezette be. A Polgári Perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény módosítása egy új, V. részt iktatott be a Pp-be a kisértékű perek címszó alatt, amely az általános szabályoktól számos kérdésben eltért.

Mal: a katasztrófa nem a cég tevékenységének következménye

2011.12.27.

A vörösiszap-katasztrófa nem a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. tevékenységének következménye - jelentette ki a cég vezérigazgatója sajtótájékoztatón kedden Ajkán.

Latorcai Csaba: a civil szervezetek jövőre több mint 30 milliárd forinthoz juthatnak

2011.12.27.

A civil szervezetek az állami és az uniós források, valamint a központi költségvetésen kívüli támogatások révén 30 milliárd forintot jócskán meghaladó bevételhez juthatnak 2012-ben - mondta Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott év végi interjújában.

További fejlesztésekre van szükség a tűzoltóságoknál

2011.12.27.

Az ombudsman szerint vannak már kézzelfogható eredmények, mégis további jelentős fejlesztések szükségesek a tűzoltók élet- és munkakörülményeinek a javítására.

A szabálysértési bírság és a közigazgatási bírság egymáshoz való viszonya, különös tekintettel az egyes közlekedési szabályszegésekre

2011.12.23.

Az 1999. évi LXIX. törvény (továbbiakban Sztv.) sokszínű szankciórendszert tartalmaz, mely megfelel annak az elvárásnak, hogy a igazodik az elkövetett cselekmény tárgyi súlyához, és nem veheti át sem a büntetőjog, sem a közigazgatási jog szerepét.

Abszurd váddal vitték el az LMP-s tiltakozókat

2011.12.23.

Ellentmond a józan észnek, hogy személyi szabadság megsértése miatt eljárást indítottak az LMP-s tiltakozók ellen.

Elfogadták a családok védelméről szóló törvényt

2011.12.23.

Az Országgyűlés pénteken elfogadta a családok védelméről szóló törvényt, amely szerint Magyarország mindenkori költségvetésének tervezésekor elsőbbséget élvez a családok támogatása, és a felelősségteljes párkapcsolatról, családi életről szóló ismeretek az alap és középfokú oktatásban egyaránt megjelennek.

A parlament választhatja a monetáris tanács tagjait

2011.12.23.

Az Európai Központi Bank (EKB) véleményére hivatkozva több ponton változtatott a kormány által benyújtott jegybanktörvény-javaslaton a Parlament pénteken. A kormánytöbbség által elfogadott módosításokat jobbára a fideszes Rogán Antal és az általa vezetett gazdasági bizottság terjesztette a Ház elé.

Aggódik a népirtás tagadását büntető francia törvény miatt az EBESZ sajtószabadság-képviselője

2011.12.23.

Aggodalmának adott hangot az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője amiatt, hogy a francia parlament alsóháza megszavazta az örmény népirtás tagadását büntethetővé tévő törvényt.

Uniós egyeztetésen a magyar termék rendelet

2011.12.23.

Elkészült a magyar termék rendelettervezet, melyet az Európai Unióval is jóvá kell hagyatni, ezért a tárca elindította a notifikációs eljárást - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.

Tizennégy törvényjavaslatot fogadhat el a Ház, kétharmadhoz köthetik az szja egykulcsosságát

2011.12.23.

Az Országgyűlés mai ülésnapján tizennégy zárószavazás szerepel, megszülethet például az új felsőoktatási, családvédelmi, választási, valamint államháztartási törvény.

Az Országgyűlés tekintélyét tovább rombolja az Index kitiltása

2011.12.23.

A TASZ szerint az Országgyűlés elnökének az a döntése, hogy az Index.hu munkatársait kitiltja a parlament üléseiről, súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, sérti a szólásszabadságot, és tovább rombolja az Országgyűlés megrendült tekintélyét is.

Brüsszel a magyar leminősítésről

2011.12.23.

A Bizottság várja a magyar kormány hivatalos válaszát a Barroso-levélre, de abból indul ki, hogy januárban újraindulhatnak a megbeszélések Budapesttel – közölte csütörtökön a testület szóvivője.

Támogatta Németh Lászlóné miniszteri kinevezését a gazdasági és az önkormányzati bizottság

2011.12.23.

Támogatta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszteri kinevezését az Országgyűlés Gazdasági és informatikai, illetve Önkormányzati és területfejlesztési bizottsága a kormánypárti képviselők igen, illetve az ellenzéki képviselők nem szavazataival csütörtökön.

Az Alkotmánybíróság még az idén dönthet a magánnyugdíjpénztárakról

2011.12.23.

Még az idén dönthet a magánnyugdíjpénztárakról az Alkotmánybíróság (Ab), miután a téma szerepel a testület két ünnep közötti teljes ülésének napirendjén - derül ki az Ab honlapján megjelent közlésből.

Közlemény a különélő szülőt megillető tájékoztatási jogról

2011.12.22.

A Csjt. 72/B. § (1) bekezdése szerint a különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat.

Gyorsabb felszámolási eljárások reményében

2011.12.22.

A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény, a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény, továbbá az ezekkel összefüggő egyes törvények módosításáról nyújtott be törvényjavaslatot a közigazgatási és igazságügyi miniszter az Országgyűléshez.

Matolcsy: létrejön a versenyszféra háromoldalú érdekegyeztető fóruma

2011.12.22.

A fórum arra lesz hivatott, hogy a versenyszektorban a munkaadók, a munkavállalók és a kormány álláspontját egyeztessék.

Egyházügyi törvényjavaslat - Nem ismertek el újabb egyházat

2011.12.22.

Nem ismert el újabb vallási közösséget az új egyházügyi törvényjavaslat, amely ugyanakkor változtat az egyházként való elismerés szabályain.

Strasbourgi elmarasztalásra és kártérítés fizetésére készülhetünk

2011.12.22.

Jogvédők az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértésre figyelmeztetik a képviselőket.

A C-495/10. számú ügyben hozott ítélet

2011.12.22.

A C-495/10. számú Centre hospitalier universitaire de Besançon kontra Thomas Dutrueux, Caisse primaire d'assurance maladie du Jura ügyben hozott ítélet.

Megvonta a befektetési ajánlású besorolást Magyarországtól az S&P

2011.12.22.

A nemzetközi hitelminősítő szerda este az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re módosította a magyar államadósság besorolását.

Könnyítene a közbeszerzési szabályokon a Bizottság

2011.12.22.

Az uniós közbeszerzési szabályok korszerűsítésére és egyszerűsítésére terjesztett elő jogszabályi javaslatokat kedden az Európai Bizottság. A javasolt változtatások a közpénzek hatékonyabb felhasználását és a kis- és közepes méretű vállalkozások közbeszerzésekhez való könnyebb hozzáférését célozzák.

A laposabadacsony.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2011.12.22.

A Tanácsadó Testület 43/2011. (XII. 15.) számú állásfoglalása a laposabadacsony.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz (888/2011 sz. ügy) tárgyában.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000