Hír archívum: 2011. december

Más hónap

A Gazdasági Versenyhivatal eljárásait érintő, 2012 elején hatályba lépő változások

2011.12.22.

2012 januárjától, illetve februárjától több változás is történik a GVH eljárásaira, így különösen az összefonódások engedélyezése iránti eljárásokra vonatkozó szabályokban.

Még mindig sok a fekete lyuk a médiatörvényben - Az Alkotmánybíróság beavatkozása üdvözlendő, de csak a felszínt súrolja!

2011.12.21.

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) üdvözli az Alkotmánybíróság 2011. december 19-én közzétett döntéseit.

Szigorúbb feltételekkel engedné a törvényhozás gyorsítását az alkotmányügyi bizottság

2011.12.21.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága szerdán több kormánypárti, illetve ellenzéki módosító javaslatot is támogatott a házszabály változtatására irányuló fideszes indítvány tárgyalása során. A testület által támogatott indítványok szigorítanák a törvényhozás felgyorsításának feltételeit.

Strasbourg: jogtalan volt a 83 éves, beteg asszony letartóztatása

2011.12.21.

A Magyar Helsinki Bizottság üdvözli az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletét, amely szerint jogszerűtlen volt ügyfelünk távollétében elrendelt előzetes letartóztatása.

A prompt inkasszó nyomában

2011.12.21.

A bírósági eljárások, valamint a fizetési meghagyások elintézésének gyorsítása a mindenkori törvényhozó indokolt törekvése.

125 éves a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

2011.12.21.

Egy színvonalas szakmai kiadvány: Emlékkönyv a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fennállásának 125. évfordulójára címmel.

Kötelezettséget vállalt az Invitel Távközlési Zrt.

2011.12.21.

Az Invitel Távközlési Zrt. (Invitel) kötelezettségvállalásának elfogadásával zárult a cég jogelődje, a FiberNet Kommunikációs Zrt. ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúja miatt indult versenyhatósági vizsgálat.

Martonyi: a jegybanktörvény-javaslatot nem vonják vissza, de módosítják

2011.12.21.

A jegybanktörvény-javaslat visszavonására nem kerülhet sor, csak a módosítására, mert január 1-jén életbe kell lépnie az új alkotmányos rendnek és ennek része az említett jogszabály - mondta Martonyi János külügyminiszter szerdán az MR1-Kossuth Rádiónak.

Kritizálja az alkotmányügyi EP-bizottság az új uniós szerződés tervezetét

2011.12.21.

Megvitatta első alkalommal az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága kedden az euróövezeti adósságválság megoldását célzó kormányközi megállapodás tervezetét.

Brüsszel is köti az ebet a karóhoz a jegybanki vitában

2011.12.21.

A Bizottság elnöke által a magyar kormányfőnek írt levélben foglalt kérések teljesítése nélkül Brüsszelben nem látnak esélyt a kölcsönmegállapodásról szóló háromoldalú tárgyalások folytatására – erősítették meg kedden név nélkül nyilatkozó források.

Új szabályozást fogadott el az Európai Bizottság a közszolgáltatások állami támogatására

2011.12.20.

Módosította az Európai Bizottság kedden azokat a szabályokat, amelyek alapján az Európai Unióban állami támogatás nyújtható az általános gazdasági érdekű szolgáltatásokhoz.

Lezárult a bírósági ügyvitel elektronizálási projektje

2011.12.20.

A Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatósága 800 millió forinttal támogatta a bíróságok elektronikus ügyviteli fejlesztését - jelentette be Fekete Gábor, A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára a program keddi záró rendezvényén Budapesten.

Francia-ír-magyar gyermekelhelyezési ügy - Az ombudsman szerint nem működött a gyermekvédelmi jelzőrendszer

2011.12.20.

A francia-ír-magyar gyermekelhelyezési ügyben lefolytatott vizsgálatának tapasztalatai alapján Szabó Máté ombudsman úgy látja, nem megfelelően kidolgozottak a rendőrség és a bírósági végrehajtó együttműködését szabályozó előírások, és a konkrét ügyben nem működött a gyermekvédelmi jelzőrendszer sem.

ÁSZ: állapítsák meg a felelősséget az oktatásfejlesztés előkészítésének hiányosságai miatt!

2011.12.20.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt javasolta a nemzeti erőforrás miniszternek, hogy állapítsa meg a felelősséget az oktatási infrastruktúrafejlesztési program előkészítésének hiányosságai miatt - közölte az ÁSZ kedden az MTI-vel.

A gáz-vezetékjog bejegyzéséről

2011.12.20.

Az ombudsman szerint a vezetékjog létesítésének ellentmondásos szabályozása, illetve a gázvezetékek utólagos bejegyzésének hatósági gyakorlata következtében sérült a jogbiztonság és a tisztességes eljáráshoz való jog.

Parlamenti igen az új köznevelési törvényre: minden iskola állami fenntartású lesz

2011.12.20.

Az Országgyűlés keddre virradó éjjel elfogadta az új köznevelési törvényt, amelynek értelmében minden iskola állami fenntartású lesz, az önkormányzatok működtetésre szerződhetnek vissza. A jogszabály három éves kortól teszi kötelezővé az óvodába járást, a tankötelezettség korhatárát ugyanakkor 18 évről tizenhatra csökkenti, emellett választható oktatási formaként meghatározza az egész napos iskola feltételeit is. A tanulók a jövőben csak ötven óra közösségi munka után vehetik kézhez érettségi bizonyítványukat.

Folytatódik a jegybanktörvény és a házszabály módosításának tárgyalása

2011.12.20.

Az Országgyűlés mai ülésén folytatja a jegybanktörvény és a házszabály módosításáról szóló előterjesztések tárgyalását, majd megkezdi a dohánytermékek kiskereskedelmét átalakító kormánypárti javaslat általános vitáját.

Új szerzői vezetők az Artisjusnál - Az Artisjus Egyesület megtartotta tisztújító Közgyűlését és Küldöttgyűlését

2011.12.20.

December 12-én és 19-én új szerzői vezető tisztségviselőket választott az Artisjus Egyesület tagsága. A szerzők négyévente választják meg maguk közül azokat, akik a jogdíjbeszedési és felosztási munkát felügyelik és stratégiai szintű döntéseket hoznak.

150 milliárdos csekk az eurózónától az IMF-nek

2011.12.20.

Hozzájárulás tagállamok közötti megosztásáról. Az eurózónán kívüliek közül Csehország, Dánia, Lengyelország, Svédország és a G20 keretében Nagy-Britannia jelezte készségét a hozzájárulásra. Magyarország nem vesz részt az akcióban.

Szakmai kártyát vezethet be az EU a képesítések gyorsabb kölcsönös elismertetésére

2011.12.20.

Európai szakmai kártya bevezetését javasolja egyebek között az Európai Bizottság annak érdekében, hogy az Európai Unión belül az egyes tagországokban gyorsabban és egyszerűbben elismerhessék a más tagállamban szerzett szakmai képesítéseket.

Az Alkotmánybíróság határozatai

2011.12.20.

Az Alkotmánybíróság 2011. december 19-én hozott határozatában megsemmisítette a büntetőeljárási törvény több rendelkezését, de határozott a médiaszabályozás és az egyházügy kérdésében is.

A hivatásos állomány pszichológiai ellátása krízishelyzetben – az ombudsman vizsgálata

2011.12.19.

A feladat veszélyességének megfelelő egészségügyi és pszichológusi ellátást kapnak a katasztrófavédelem vészhelyzetekre kivezényelhető hivatásos állományának tagjai – állapította meg Szabó Máté ombudsman. A stresszhelyzetekben dolgozók még hatékonyabb ellátása érdekében az állampolgári jogok biztosa a jogi szabályozás további egységesítését kérte.

Újabb fejlemények az ügyvédi felelősségbiztosítás hazai piacán

2011.12.19.

Ha nem is került sor az elmúlt héten felvetett kérdés végső tisztázására – mint ahogyan azt korábban reméltük – talán tisztábban láthatunk az ügyvédi felelősségbiztosítással kapcsolatban. Ami bizonyos, hogy az érintettek mindannyian nyitottak a tárgyalásra és a megfelelő megoldás megtalálására. Írásunkban a Chartis Europe S.A. Magyarországi Fióktelepe és a Magyar Ügyvédi Kamara álláspontját ismertetjük.

UD Zrt.-ügy - FB: Szilvásy megsértette az UD Zrt.-nek és vezetőinek személyiségi jogait

2011.12.19.

Fővárosi Bíróság: Szilvásy megsértette az UD Zrt.-nek és vezetőinek személyiségi jogait.

Rogán Antal tovább módosítaná a jegybanktörvény tervezetét

2011.12.19.

Rogán Antal (Fidesz) újabb indítványokat tesz majd a nemzetgazdasági miniszter által a parlament elé terjesztett Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényjavaslat módosítására, amelyekről a gazdasági és informatikai bizottság még a hétfő délutáni ülésén dönt majd.

Megszülethet a 2012-es költségvetés, valamint az új közoktatási és önkormányzati törvény

2011.12.19.

A képviselők az Országgyűlés mai ülésén fogadhatják el a jövő évi költségvetést, valamint az új közoktatási és önkormányzati törvényt is. A szavazások várhatóan a késő estébe nyúlnak majd, mivel a 17 óra körül kezdődő határozathozatalok során csak az időkeret nélküli záró vitát követően dönthetnek tíz javaslat végleges formájáról, míg további tizennyolc előterjesztés esetében a benyújtott módosító indítványokról is voksolni kell.

Irányításszerzést engedélyezett a GVH

2011.12.19.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Remobo Holdings Limited (Remobo) irányításszerzését a Schneider-Group A.S. (Schneider-Group) felett.

Legyünk körültekintőek, ha áruhitelt veszünk fel az Ünnepek miatt!

2011.12.19.

Közeledik a Karácsony, a fogyasztók rendszerint ilyenkor kiköltekeznek, sokszor akár hitelbe is verve magukat. A szerződéskötések alkalmával a leggyakoribb az áruhitel igénylése, amelynek során az áruházban kitelepült hitelközvetítőnél a vásárláskor kötik meg a hitelszerződést. Ez általában gyors és egyszerű folyamat, azonban számos buktatót rejt a fogyasztók számára, emiatt a vásárlóknak több dologra is ügyelniük kell, ha később nem szeretnének maguknak felesleges bosszúságokat.

Budapest ellenáll Reding nyomásának

2011.12.19.

Magyarország nem változtat sem a bírók nyugdíjkorhatárával, sem a bírói rendszer átszervezésével, sem az új adatvédelmi hatósággal kapcsolatos alkotmányos rendelkezéseken – derül ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter leveléből, amelyet pénteken küldött az Európai Bizottságnak, választ adva a testület ezekkel kapcsolatos kérdéseire.

A magán-nyugdíjpénztári befizetéseket továbbra is az állami kasszába irányítják

2011.12.19.

Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is világossá tette, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket továbbra is az állam kasszába irányítják - mondta a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Giró-Szász András

Rendkívüli ülésszak összehívását kezdeményezte a közigazgatási miniszter

2011.12.16.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésszakának összehívását kezdeményezte a december 16-tól december 23-ig tartó időszakra a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Újrakezdődött a Hankiss Ágnes elleni magánvádas per

2011.12.16.

Újrakezdődött a Hankiss Ágnes elleni magánvádas per pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróságon; a megismételt elsőfokú tárgyaláson Vásárhelyi Mária szociológus magánvádlóként azt mondta, Hankiss Ágnes egy televíziós műsorban kegyeletsértő módon, valótlanul állította be édesapjának, Vásárhelyi Miklósnak a Nagy Imre-perben betöltött szerepét.

Lázár: hatályon kívül helyezik az elfogadott egyházügyi törvényt

2011.12.16.

Hatályon kívül helyezik a júliusban elfogadott új egyházügyi törvényt "jogtechnikai megfontolások" miatt - jelentette be pénteken Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve, hogy az új jogszabályt még az idén el kell fogadni, várhatóan a két ünnep között.

Az új alkotmányjogi panaszeljárás igénybe vétele a gyakorlatban

2011.12.16.

Indítványozási feltételek, más hasznos tudnivalók, a „peresíthető” alapvető jogok sajátosságai – mind együtt „Az új alkotmányjogi panaszeljárás igénybe vétele a gyakorlatban – jogalkalmazóknak” c. kiadványban! Szerzők: Kocsis Miklós PhD, alkotmányjogász, egyetemi adjunktus (PTE ÁJK), Tilk Péter PhD, alkotmányjogász, egyetemi docens (PTE ÁJK).

Ügyfélbarát végrehajtások várhatóak

2011.12.16.

Átláthatóbb és költséghatékonyabb végrehajtási eljárás modellje körvonalazódik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által kidolgozott törvényjavaslatban, mely megakadályozná az árveréseken zajló visszaéléseket és egyszerűbbé, gyorsabbá tenné a végrehajtásokat.

Ötpárti vita a családvédelmi törvényről - egyetértés a demográfiai helyzet értékelésében

2011.12.16.

Nagy a baj, nem jó a helyzet - így értékelték a parlamenti pártok képviselői a demográfiai helyzetet a családvédelmi törvényről csütörtökön a fővárosban rendezett vitán.

Az alaptörvényhez benyújtott módosító javaslatokról dönt ma a parlament

2011.12.16.

Az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló indítványhoz érkezett módosító javaslatokról szavaz az Országgyűlés mai rendkívüli egynapos ülésén.

CNN: megegyeztek az amerikai kongresszusi pártok, nem bénul meg a kormány

2011.12.16.

Megegyeztek a kongresszusi demokrata és republikánus párti vezetők az amerikai költségvetés vitás kérdéseiről, így valószínűleg elhárult annak a veszélye, hogy péntek éjféltől finanszírozás híján megbénuljanak az amerikai szövetségi kormány "nem létfontosságú" intézményei - közölte csütörtök éjjel törvényhozási forrásokra hivatkozva a CNN.

Brüsszel a vízumkényszer újbóli bevezetését fontolgatja a nyugat-balkáni országokkal szemben

2011.12.16.

Fennáll a veszélye annak, hogy Brüsszel ismét bevezeti a vízumkényszert a nyugat-balkáni országokkal szemben, mert megnövekedett az e térségből az uniós országokba érkező álmenekültek száma.

Személyiségi jogi per a Fővárosi Bíróságon

2011.12.16.

Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon csütörtökön az a személyiségi jogi per, amelyben Polt Péter legfőbb ügyész milliókat követel egy pártatlanságát, függetlenségét kétségbe vonó írás kapcsán jó hírnevének megsértése miatt Kis János filozófus-közírótól, illetve az Élet és Irodalom című hetilaptól.

Az Országgyűlés elfogadta az egyes energetikai törvények módosítását

2011.12.15.

A változtatások legfőbb célja a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges törvényi szintű rendelkezések megalkotása volt.

Aláírták a kormány és a bankszövetség megállapodását

2011.12.15.

Aláírták a kormány és a bankszövetség közötti megállapodást csütörtökön Budapesten.

Nem alkalmazhatja az ARGENTA CREDIT megtévesztő végtörlesztési kalkulációs dokumentumát

2011.12.15.

A PSZÁF vizsgálatának lefolytatásáig megtiltotta az ARGENTA CREDIT Zrt.-nek a társaság által alkalmazott rögzített árfolyamú végtörlesztési kalkuláció megtévesztő szöveggel való alkalmazását. A dokumentum ugyanis felvetheti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértését.

Oroszország legkevesebb 10 milliárd dollárral segíti az euróövezet stabilizálását

2011.12.15.

Oroszország kötelezettséget vállalt arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közbeiktatásával legkevesebb 10 milliárd dollárral (7,7 milliárd euróval) segíti az eurózóna stabilizálását célzó erőfeszítéseket - közölte csütörtökön Dmitrij Medvegyev orosz elnök egyik munkatársa.

A polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól szóló törvényjavaslat II.

2011.12.15.

A törvényjavaslat szerint az állam olyan szerepet vállal a polgárőri tevékenység területén, amely elősegíti az eredményes működést, ugyanakkor biztosítja a polgárőr szervezetek autonómiáját, önszabályozó képességük erősödését.

Benyújtotta a kormány az új jegybanki törvényjavaslatot

2011.12.15.

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslatot. A javaslat szerint az eddigi 7 helyett 9 tagja lehet a monetáris tanácsnak, kettő helyett pedig három alelnöke lesz a jegybanknak, személyükre az MNB elnöke helyett a miniszterelnök tehet javaslatot.

Megjelent az egészségügyi "salátatörvény"

2011.12.15.

Megkezdődhet az egészségügyi rendszer strukturális átalakítása, következő állomásához érkezett a gyógyszertámogatási-rendszer átalakításának többlépcsős folyamata is, az úgynevezett dizájner drogok használatának visszaszorítására pedig hatékonyabb fellépés várható - közölte az egészségügyi államtitkárság szerda este az MTI-vel annak kapcsán, hogy a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent az egészségügyi "salátatörvény".

Brüsszeli aggályok a magyar alkotmány végrehajtása miatt

2011.12.15.

Levélben fejezte ki „súlyos aggályait” az Európai Bizottság a Legfelsőbb Bíróság átalakítása, az adatvédelmi hatóság létrehozása és a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása miatt – értesült a BruxInfo. Viviane Reding alapvető jogi EU-biztos péntekig várja a kormány magyarázatát a törvényekkel kapcsolatban.

Állásfoglalás a magyar-szlovák kettős állampolgárság ügyében

2011.12.15.

A magyar állampolgárság felvétele miatt a szlovák állampolgárságukat elvesztő szlovákiai magyarok történetét a Magyar Helsinki Bizottság elképesztőnek és abszurdnak tartja.

A jogállam tragédiája

2011.12.14.

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért közösen elemezte az Országgyűlés által elfogadott igazságügyi törvénycsomagot.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000