Hír archívum: 2011. december

Más hónap

A Gazdasági Versenyhivatal eljárásait érintő, 2012 elején hatályba lépő változások

2011.12.22.

2012 januárjától, illetve februárjától több változás is történik a GVH eljárásaira, így különösen az összefonódások engedélyezése iránti eljárásokra vonatkozó szabályokban.

Még mindig sok a fekete lyuk a médiatörvényben - Az Alkotmánybíróság beavatkozása üdvözlendő, de csak a felszínt súrolja!

2011.12.21.

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) üdvözli az Alkotmánybíróság 2011. december 19-én közzétett döntéseit.

Szigorúbb feltételekkel engedné a törvényhozás gyorsítását az alkotmányügyi bizottság

2011.12.21.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága szerdán több kormánypárti, illetve ellenzéki módosító javaslatot is támogatott a házszabály változtatására irányuló fideszes indítvány tárgyalása során. A testület által támogatott indítványok szigorítanák a törvényhozás felgyorsításának feltételeit.

Strasbourg: jogtalan volt a 83 éves, beteg asszony letartóztatása

2011.12.21.

A Magyar Helsinki Bizottság üdvözli az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletét, amely szerint jogszerűtlen volt ügyfelünk távollétében elrendelt előzetes letartóztatása.

A prompt inkasszó nyomában

2011.12.21.

A bírósági eljárások, valamint a fizetési meghagyások elintézésének gyorsítása a mindenkori törvényhozó indokolt törekvése.

125 éves a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

2011.12.21.

Egy színvonalas szakmai kiadvány: Emlékkönyv a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fennállásának 125. évfordulójára címmel.

Kötelezettséget vállalt az Invitel Távközlési Zrt.

2011.12.21.

Az Invitel Távközlési Zrt. (Invitel) kötelezettségvállalásának elfogadásával zárult a cég jogelődje, a FiberNet Kommunikációs Zrt. ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúja miatt indult versenyhatósági vizsgálat.

Martonyi: a jegybanktörvény-javaslatot nem vonják vissza, de módosítják

2011.12.21.

A jegybanktörvény-javaslat visszavonására nem kerülhet sor, csak a módosítására, mert január 1-jén életbe kell lépnie az új alkotmányos rendnek és ennek része az említett jogszabály - mondta Martonyi János külügyminiszter szerdán az MR1-Kossuth Rádiónak.

Kritizálja az alkotmányügyi EP-bizottság az új uniós szerződés tervezetét

2011.12.21.

Megvitatta első alkalommal az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága kedden az euróövezeti adósságválság megoldását célzó kormányközi megállapodás tervezetét.

Brüsszel is köti az ebet a karóhoz a jegybanki vitában

2011.12.21.

A Bizottság elnöke által a magyar kormányfőnek írt levélben foglalt kérések teljesítése nélkül Brüsszelben nem látnak esélyt a kölcsönmegállapodásról szóló háromoldalú tárgyalások folytatására – erősítették meg kedden név nélkül nyilatkozó források.

Új szabályozást fogadott el az Európai Bizottság a közszolgáltatások állami támogatására

2011.12.20.

Módosította az Európai Bizottság kedden azokat a szabályokat, amelyek alapján az Európai Unióban állami támogatás nyújtható az általános gazdasági érdekű szolgáltatásokhoz.

Lezárult a bírósági ügyvitel elektronizálási projektje

2011.12.20.

A Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatósága 800 millió forinttal támogatta a bíróságok elektronikus ügyviteli fejlesztését - jelentette be Fekete Gábor, A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára a program keddi záró rendezvényén Budapesten.

Francia-ír-magyar gyermekelhelyezési ügy - Az ombudsman szerint nem működött a gyermekvédelmi jelzőrendszer

2011.12.20.

A francia-ír-magyar gyermekelhelyezési ügyben lefolytatott vizsgálatának tapasztalatai alapján Szabó Máté ombudsman úgy látja, nem megfelelően kidolgozottak a rendőrség és a bírósági végrehajtó együttműködését szabályozó előírások, és a konkrét ügyben nem működött a gyermekvédelmi jelzőrendszer sem.

ÁSZ: állapítsák meg a felelősséget az oktatásfejlesztés előkészítésének hiányosságai miatt!

2011.12.20.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt javasolta a nemzeti erőforrás miniszternek, hogy állapítsa meg a felelősséget az oktatási infrastruktúrafejlesztési program előkészítésének hiányosságai miatt - közölte az ÁSZ kedden az MTI-vel.

A gáz-vezetékjog bejegyzéséről

2011.12.20.

Az ombudsman szerint a vezetékjog létesítésének ellentmondásos szabályozása, illetve a gázvezetékek utólagos bejegyzésének hatósági gyakorlata következtében sérült a jogbiztonság és a tisztességes eljáráshoz való jog.

Parlamenti igen az új köznevelési törvényre: minden iskola állami fenntartású lesz

2011.12.20.

Az Országgyűlés keddre virradó éjjel elfogadta az új köznevelési törvényt, amelynek értelmében minden iskola állami fenntartású lesz, az önkormányzatok működtetésre szerződhetnek vissza. A jogszabály három éves kortól teszi kötelezővé az óvodába járást, a tankötelezettség korhatárát ugyanakkor 18 évről tizenhatra csökkenti, emellett választható oktatási formaként meghatározza az egész napos iskola feltételeit is. A tanulók a jövőben csak ötven óra közösségi munka után vehetik kézhez érettségi bizonyítványukat.

Folytatódik a jegybanktörvény és a házszabály módosításának tárgyalása

2011.12.20.

Az Országgyűlés mai ülésén folytatja a jegybanktörvény és a házszabály módosításáról szóló előterjesztések tárgyalását, majd megkezdi a dohánytermékek kiskereskedelmét átalakító kormánypárti javaslat általános vitáját.

Új szerzői vezetők az Artisjusnál - Az Artisjus Egyesület megtartotta tisztújító Közgyűlését és Küldöttgyűlését

2011.12.20.

December 12-én és 19-én új szerzői vezető tisztségviselőket választott az Artisjus Egyesület tagsága. A szerzők négyévente választják meg maguk közül azokat, akik a jogdíjbeszedési és felosztási munkát felügyelik és stratégiai szintű döntéseket hoznak.

150 milliárdos csekk az eurózónától az IMF-nek

2011.12.20.

Hozzájárulás tagállamok közötti megosztásáról. Az eurózónán kívüliek közül Csehország, Dánia, Lengyelország, Svédország és a G20 keretében Nagy-Britannia jelezte készségét a hozzájárulásra. Magyarország nem vesz részt az akcióban.

Szakmai kártyát vezethet be az EU a képesítések gyorsabb kölcsönös elismertetésére

2011.12.20.

Európai szakmai kártya bevezetését javasolja egyebek között az Európai Bizottság annak érdekében, hogy az Európai Unión belül az egyes tagországokban gyorsabban és egyszerűbben elismerhessék a más tagállamban szerzett szakmai képesítéseket.

Az Alkotmánybíróság határozatai

2011.12.20.

Az Alkotmánybíróság 2011. december 19-én hozott határozatában megsemmisítette a büntetőeljárási törvény több rendelkezését, de határozott a médiaszabályozás és az egyházügy kérdésében is.

A hivatásos állomány pszichológiai ellátása krízishelyzetben – az ombudsman vizsgálata

2011.12.19.

A feladat veszélyességének megfelelő egészségügyi és pszichológusi ellátást kapnak a katasztrófavédelem vészhelyzetekre kivezényelhető hivatásos állományának tagjai – állapította meg Szabó Máté ombudsman. A stresszhelyzetekben dolgozók még hatékonyabb ellátása érdekében az állampolgári jogok biztosa a jogi szabályozás további egységesítését kérte.

Újabb fejlemények az ügyvédi felelősségbiztosítás hazai piacán

2011.12.19.

Ha nem is került sor az elmúlt héten felvetett kérdés végső tisztázására – mint ahogyan azt korábban reméltük – talán tisztábban láthatunk az ügyvédi felelősségbiztosítással kapcsolatban. Ami bizonyos, hogy az érintettek mindannyian nyitottak a tárgyalásra és a megfelelő megoldás megtalálására. Írásunkban a Chartis Europe S.A. Magyarországi Fióktelepe és a Magyar Ügyvédi Kamara álláspontját ismertetjük.

UD Zrt.-ügy - FB: Szilvásy megsértette az UD Zrt.-nek és vezetőinek személyiségi jogait

2011.12.19.

Fővárosi Bíróság: Szilvásy megsértette az UD Zrt.-nek és vezetőinek személyiségi jogait.

Rogán Antal tovább módosítaná a jegybanktörvény tervezetét

2011.12.19.

Rogán Antal (Fidesz) újabb indítványokat tesz majd a nemzetgazdasági miniszter által a parlament elé terjesztett Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényjavaslat módosítására, amelyekről a gazdasági és informatikai bizottság még a hétfő délutáni ülésén dönt majd.

Megszülethet a 2012-es költségvetés, valamint az új közoktatási és önkormányzati törvény

2011.12.19.

A képviselők az Országgyűlés mai ülésén fogadhatják el a jövő évi költségvetést, valamint az új közoktatási és önkormányzati törvényt is. A szavazások várhatóan a késő estébe nyúlnak majd, mivel a 17 óra körül kezdődő határozathozatalok során csak az időkeret nélküli záró vitát követően dönthetnek tíz javaslat végleges formájáról, míg további tizennyolc előterjesztés esetében a benyújtott módosító indítványokról is voksolni kell.

Irányításszerzést engedélyezett a GVH

2011.12.19.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Remobo Holdings Limited (Remobo) irányításszerzését a Schneider-Group A.S. (Schneider-Group) felett.

Legyünk körültekintőek, ha áruhitelt veszünk fel az Ünnepek miatt!

2011.12.19.

Közeledik a Karácsony, a fogyasztók rendszerint ilyenkor kiköltekeznek, sokszor akár hitelbe is verve magukat. A szerződéskötések alkalmával a leggyakoribb az áruhitel igénylése, amelynek során az áruházban kitelepült hitelközvetítőnél a vásárláskor kötik meg a hitelszerződést. Ez általában gyors és egyszerű folyamat, azonban számos buktatót rejt a fogyasztók számára, emiatt a vásárlóknak több dologra is ügyelniük kell, ha később nem szeretnének maguknak felesleges bosszúságokat.

Budapest ellenáll Reding nyomásának

2011.12.19.

Magyarország nem változtat sem a bírók nyugdíjkorhatárával, sem a bírói rendszer átszervezésével, sem az új adatvédelmi hatósággal kapcsolatos alkotmányos rendelkezéseken – derül ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter leveléből, amelyet pénteken küldött az Európai Bizottságnak, választ adva a testület ezekkel kapcsolatos kérdéseire.

A magán-nyugdíjpénztári befizetéseket továbbra is az állami kasszába irányítják

2011.12.19.

Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is világossá tette, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket továbbra is az állam kasszába irányítják - mondta a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Giró-Szász András

Rendkívüli ülésszak összehívását kezdeményezte a közigazgatási miniszter

2011.12.16.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésszakának összehívását kezdeményezte a december 16-tól december 23-ig tartó időszakra a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Újrakezdődött a Hankiss Ágnes elleni magánvádas per

2011.12.16.

Újrakezdődött a Hankiss Ágnes elleni magánvádas per pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróságon; a megismételt elsőfokú tárgyaláson Vásárhelyi Mária szociológus magánvádlóként azt mondta, Hankiss Ágnes egy televíziós műsorban kegyeletsértő módon, valótlanul állította be édesapjának, Vásárhelyi Miklósnak a Nagy Imre-perben betöltött szerepét.

Lázár: hatályon kívül helyezik az elfogadott egyházügyi törvényt

2011.12.16.

Hatályon kívül helyezik a júliusban elfogadott új egyházügyi törvényt "jogtechnikai megfontolások" miatt - jelentette be pénteken Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve, hogy az új jogszabályt még az idén el kell fogadni, várhatóan a két ünnep között.

Az új alkotmányjogi panaszeljárás igénybe vétele a gyakorlatban

2011.12.16.

Indítványozási feltételek, más hasznos tudnivalók, a „peresíthető” alapvető jogok sajátosságai – mind együtt „Az új alkotmányjogi panaszeljárás igénybe vétele a gyakorlatban – jogalkalmazóknak” c. kiadványban! Szerzők: Kocsis Miklós PhD, alkotmányjogász, egyetemi adjunktus (PTE ÁJK), Tilk Péter PhD, alkotmányjogász, egyetemi docens (PTE ÁJK).

Ügyfélbarát végrehajtások várhatóak

2011.12.16.

Átláthatóbb és költséghatékonyabb végrehajtási eljárás modellje körvonalazódik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által kidolgozott törvényjavaslatban, mely megakadályozná az árveréseken zajló visszaéléseket és egyszerűbbé, gyorsabbá tenné a végrehajtásokat.

Ötpárti vita a családvédelmi törvényről - egyetértés a demográfiai helyzet értékelésében

2011.12.16.

Nagy a baj, nem jó a helyzet - így értékelték a parlamenti pártok képviselői a demográfiai helyzetet a családvédelmi törvényről csütörtökön a fővárosban rendezett vitán.

Az alaptörvényhez benyújtott módosító javaslatokról dönt ma a parlament

2011.12.16.

Az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló indítványhoz érkezett módosító javaslatokról szavaz az Országgyűlés mai rendkívüli egynapos ülésén.

CNN: megegyeztek az amerikai kongresszusi pártok, nem bénul meg a kormány

2011.12.16.

Megegyeztek a kongresszusi demokrata és republikánus párti vezetők az amerikai költségvetés vitás kérdéseiről, így valószínűleg elhárult annak a veszélye, hogy péntek éjféltől finanszírozás híján megbénuljanak az amerikai szövetségi kormány "nem létfontosságú" intézményei - közölte csütörtök éjjel törvényhozási forrásokra hivatkozva a CNN.

Brüsszel a vízumkényszer újbóli bevezetését fontolgatja a nyugat-balkáni országokkal szemben

2011.12.16.

Fennáll a veszélye annak, hogy Brüsszel ismét bevezeti a vízumkényszert a nyugat-balkáni országokkal szemben, mert megnövekedett az e térségből az uniós országokba érkező álmenekültek száma.

Személyiségi jogi per a Fővárosi Bíróságon

2011.12.16.

Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon csütörtökön az a személyiségi jogi per, amelyben Polt Péter legfőbb ügyész milliókat követel egy pártatlanságát, függetlenségét kétségbe vonó írás kapcsán jó hírnevének megsértése miatt Kis János filozófus-közírótól, illetve az Élet és Irodalom című hetilaptól.

Az Országgyűlés elfogadta az egyes energetikai törvények módosítását

2011.12.15.

A változtatások legfőbb célja a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges törvényi szintű rendelkezések megalkotása volt.

Aláírták a kormány és a bankszövetség megállapodását

2011.12.15.

Aláírták a kormány és a bankszövetség közötti megállapodást csütörtökön Budapesten.

Nem alkalmazhatja az ARGENTA CREDIT megtévesztő végtörlesztési kalkulációs dokumentumát

2011.12.15.

A PSZÁF vizsgálatának lefolytatásáig megtiltotta az ARGENTA CREDIT Zrt.-nek a társaság által alkalmazott rögzített árfolyamú végtörlesztési kalkuláció megtévesztő szöveggel való alkalmazását. A dokumentum ugyanis felvetheti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértését.

Oroszország legkevesebb 10 milliárd dollárral segíti az euróövezet stabilizálását

2011.12.15.

Oroszország kötelezettséget vállalt arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közbeiktatásával legkevesebb 10 milliárd dollárral (7,7 milliárd euróval) segíti az eurózóna stabilizálását célzó erőfeszítéseket - közölte csütörtökön Dmitrij Medvegyev orosz elnök egyik munkatársa.

A polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól szóló törvényjavaslat II.

2011.12.15.

A törvényjavaslat szerint az állam olyan szerepet vállal a polgárőri tevékenység területén, amely elősegíti az eredményes működést, ugyanakkor biztosítja a polgárőr szervezetek autonómiáját, önszabályozó képességük erősödését.

Benyújtotta a kormány az új jegybanki törvényjavaslatot

2011.12.15.

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslatot. A javaslat szerint az eddigi 7 helyett 9 tagja lehet a monetáris tanácsnak, kettő helyett pedig három alelnöke lesz a jegybanknak, személyükre az MNB elnöke helyett a miniszterelnök tehet javaslatot.

Megjelent az egészségügyi "salátatörvény"

2011.12.15.

Megkezdődhet az egészségügyi rendszer strukturális átalakítása, következő állomásához érkezett a gyógyszertámogatási-rendszer átalakításának többlépcsős folyamata is, az úgynevezett dizájner drogok használatának visszaszorítására pedig hatékonyabb fellépés várható - közölte az egészségügyi államtitkárság szerda este az MTI-vel annak kapcsán, hogy a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent az egészségügyi "salátatörvény".

Brüsszeli aggályok a magyar alkotmány végrehajtása miatt

2011.12.15.

Levélben fejezte ki „súlyos aggályait” az Európai Bizottság a Legfelsőbb Bíróság átalakítása, az adatvédelmi hatóság létrehozása és a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása miatt – értesült a BruxInfo. Viviane Reding alapvető jogi EU-biztos péntekig várja a kormány magyarázatát a törvényekkel kapcsolatban.

Állásfoglalás a magyar-szlovák kettős állampolgárság ügyében

2011.12.15.

A magyar állampolgárság felvétele miatt a szlovák állampolgárságukat elvesztő szlovákiai magyarok történetét a Magyar Helsinki Bizottság elképesztőnek és abszurdnak tartja.

A jogállam tragédiája

2011.12.14.

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért közösen elemezte az Országgyűlés által elfogadott igazságügyi törvénycsomagot.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000