Hír archívum: 2011. december

Más hónap

Közzétették a nemzeti vagyonról szóló törvényjavaslatot

2011.12.07.

A nemzeti vagyonról szóló törvénytervezet célja, hogy a legmagasabb jogszabályi szinten meghatározza az állami és önkormányzati közfeladatok ellátásának elsődleges infrastruktúráját jelentő nemzeti vagyon védelmének és a vagyonnal történő gazdálkodásnak általános alapelveit - olvasható az Országgyűlés honlapján közzétett törvényjavaslat indoklásában.

Új intézkedések a szociális vállalkozások finanszírozásának ösztönzésére

2011.12.07.

A szociális vállalkozás olyan gazdasági társaság, amelynek pozitív társadalmi hatása van, és amelynek működése szociális célkitűzéseket szolgál, nem pedig pusztán a minél nagyobb haszonszerzést.

Egyre több termékcsoportra dolgozzák ki az élelmiszerkönyv emelt szintű irányelveit

2011.12.07.

Egyre több termékcsoportra dolgozzák ki a Magyar Élelmiszerkönyv emelt szintű irányelveit, mostanra elkészültek az édesipari termékekre vonatkozó irányelvek, a következő termékcsoport a tejtermékek, sajtkészítmények csoportja lesz, és a fűszerpaprikára is megalkotják az emelt szintű követelményrendszert.

Január elsején lép hatályba a szociálpolitikai kedvezmény

2011.12.07.

Január elsején lép hatályba a kormány rendelete a lakásépítési támogatásról, s ezzel újra indul a szociálpolitikai kedvezmény a gyermekes, illetve gyermeket vállaló családok számára.

Folytatódik az új felsőoktatási és választási törvényjavaslat tárgyalása

2011.12.07.

Az Országgyűlés mai ülésén folytatódik a kormány felsőoktatási és választási törvényjavaslatának tárgyalása, majd elkezdődhet az alapkezelőkről szóló indítvány általános vitája is. A képviselők az e heti ötnapos ülésen valamennyi előterjesztést előre meghatározott időkeretben vitathatnak meg, így a keddi napirenden szereplő öt előterjesztéshez is egyenként összesen 4 óra 20 percben szólhatnak.

Már csak székhelyet kell keresni a szabadalmi bíróságnak

2011.12.07.

Már csak az európai szabadalmi bíróság székhelyéről kell megállapodniuk az uniós tagállamoknak ahhoz, hogy pont kerüljön az európai egységes szabadalmi rendszert létrehozó jogszabálycsomag végére. A tagországok versenyképességért felelős miniszterei hétfőn éjfélig tárgyaltak a csomagról, és azt valószínűsítik, hogy már 2013-ban kiadhatják a jelenleginél jóval olcsóbb első szabadalmakat.

Az Ab semmisítse meg az "életvitelszerű közterületen való lakhatás" tilalmáról szóló szabályozást

2011.12.07.

Szabó Máté ombudsman azt kéri az Alkotmánybíróságtól (Ab), hogy semmisítse meg az "életvitelszerű közterületen való lakhatás" tilalmáról szóló szabályozást - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala kedden az MTI-vel.

Az áfa-rendszer reformjára tett javaslatot az Európai Bizottság

2011.12.07.

Az Európai Unión belüli áfa-rendszer reformjára tett javaslatot kedden kiadott előterjesztésében az Európai Bizottság.

Elfogadta a parlament a civiltörvényt

2011.12.06.

A parlament hétfői ülésén a képviselők megszavazták egyebek mellett a civiltörvényt, az újabb egészségügyi "salátatörvényt", és döntöttek arról is, hogy bővül a MOB feladatköre, valamint szigorodnak a doppingszabályok. Januártól nyilvántartást vezetnek a hadköteles férfiakról, az általános ügyintézési határidő pedig 21 napra csökken.

Jogerősen 13 év Eva Rhodes gyilkosának

2011.12.06.

Jogerős ítélet a három évvel ezelőtti Bőnyi emberölési ügyben.

Bankkártyával is fizethet minden okmányirodában

2011.12.06.

Az okmányirodai ügyek személyes intézésekor lehetőség van bankkártyával befizetni az eljárási költséget. Az ügyintézés így sokkal gyorsabb és kényelmesebb, mint a „sárga csekkes” készpénz-átutalási megbízással teljesített fizetés esetén. További előny, hogy az okmányirodai bankkártyás fizetés nem számít készpénzfelvételnek, a tranzakció költsége nem az ügyfelet terheli.

Az alávetéses illetékesség megítélése

2011.12.06.

Az alávetéses illetékesség megítélése körében egymástól eltérő értelmezések merültek fel az elmúlt időszakban, mely a Legfelsőbb Bíróság (LB) jogértelmező és eljáró bíróságot kijelölő gyakorlatában is megmutatkozik.

A Kúria elnökének személyéről egyeztetett Schmitt Pál Navracsics Tiborral

2011.12.06.

Nem konkrét személyekről, hanem a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke megválasztásának törvényi feltételeiről, illetve a jelöltekkel kapcsolatos "politikai elvárásokról" egyeztetett kedden délelőtt Schmitt Pál köztársasági elnök Navracsics Tiborral - mondta el a megbeszélés után az MTI-nek az igazságügyi miniszter.

Az iskolapszichológus és az iskolafogászat problémájáról

2011.12.06.

Az iskolapszichológusok közreműködése jelentős segítséget nyújtana a nevelésben, oktatásban, az iskolapszichológusi hálózat kiépítése azonban nem történt meg. Az iskolafogászat szűrővizsgálata elvben évente kétszer kötelező, ám egyrészt nem jelent kezelést is, másrészt időigényes és utazásra kényszeríti a tanulókat. Az ombudsman vizsgált és javasolt, és a nemzeti erőforrás miniszter közbenjárását kérte.

Újabb előrelépést tett az EU a közös szabadalom felé, de még nincs végső megállapodás

2011.12.06.

Gyakorlatilag a tartalmi kérdések teljes egészében megállapodtak az európai uniós tagországok versenyképességi ügyekért felelős miniszterei a közös európai szabadalomra vonatkozó előterjesztés hétfői tárgyalása során, de továbbra sincs konszenzus egy jelképes jellegű kérdésben, nevezetesen abban, hol legyen a székhelye a vitás kérdésekben dönteni hívatott bíráskodási szervezetnek.

Márciusig kitárgyalná a szerződésmódosítást Merkel és Sarkozy

2011.12.06.

Márciusban megállapodást kívánnak elérni az EU-alapszerződés módosításáról és az Európai Bíróságot is be kívánják vonni a költségvetési fegyelem érvényesítésébe – közölte hétfői párizsi találkozójukat követően Nicolas Sarkozy francia államfő és Angela Merkel német kancellár.

Nemzetközi Bíróság: Görögország jogtalanul akadályozta Macedónia csatlakozását a NATO-hoz

2011.12.06.

A hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) hétfőn úgy döntött, hogy Görögország jogtalanul akadályozta meg Macedónia csatlakozását a NATO-hoz 2008-ban egy évek óta húzódó névvitára hivatkozva.

A Szebek jogutódaként működik majd a NIBEK

2011.12.05.

A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (Szebek) jogutódaként, de a várható törvényi felhatalmazásnak köszönhetően hatékonyabban és racionálisabban működik majd az új nemzetbiztonsági szolgálat, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) a Belügyminisztérium miniszteri főtanácsadója, Samu Attila szerint.

A tallyweijl.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2011.12.05.

A Tanácsadó Testület 40/2011 (XI. 29.) számú állásfoglalása a tallyweijl.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz (885/2011. sz. ügy) tárgyában.

Második figyelmeztetés

2011.12.05.

Uniós eljárás indul az adatvédelmi biztos elmozdítása miatt az EKINT, a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság kezdeményezésére.

A gyermekprostitúció elleni fellépésről

2011.12.05.

A szexuális kizsákmányolás gyanújára a jelzőrendszer még nem reagál, a bizonyíték pedig már későn érkezik. A gyermekprostitúció ellen, a gyermekek védelmében azért sem képes a rendszer hatékonyan fellépni, mert nincs belső együttműködés, ismeret, szakmai útmutató, eljárásrend – állapította meg az ombudsman, aki azt is észrevételezte, hogy a rendőrök elkövetőként és nem áldozatként kezelik a prostitúción ért gyermekeket.

A 2016-os büdzsében kellene először alkalmazni az adósságcsökkentési szabályt

2011.12.05.

Azt javasolja a kormány, hogy először a 2016-os költségvetés elkészítésénél kelljen alkalmazni azt az államadósság-csökkentési szabályt, amelyet az ország pénzügyi stabilitásáról szóló előterjesztés rögzítene.

Szerbia és Montenegró integrálásáról is tanácskoznak az uniós miniszterek

2011.12.05.

Szerbia és Montenegró EU-integrációs folyamatáról is tanácskoznak hétfőn délelőtt kezdődött brüsszeli tanácskozásukon az uniós országok külügyi, illetve európai kérdésekkel foglalkozó miniszterei.

A Médiatanács elfogadta 2012. évi felügyeleti és ellenőrzési tervét

2011.12.05.

Elkészült a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának éves ellenőrzési terve, amelynek középpontjában a gyermekek védelme áll. A terv elfogadásáról és közzétételéről december 1-jei, csütörtöki ülésén döntött a testület. A dokumentum, mely hétfőtől olvasható a Médiatanács honlapján, a médiaszolgáltatók hasznos gyakorlati útmutatójául is szolgálhat.

Ha lesz fiskális paktum, jöhet az EKB

2011.12.05.

Sorsdöntő hét előtt áll az euró és a 17-tagú valutaövezet, amelynek vezetői csütörtökön és pénteken Brüsszelben újabb kísérletet tesznek a hajó süllyedésének megállítására. Ennek ára várhatóan egy „fiskális paktum” elfogadása lesz, ami megnyithatja az utat az Európai Központi Bank tűzoltást célzó beavatkozása előtt.

Dinamikus középvállalat, megbízható partnerrel

2011.12.05.

Öt évvel alapítását követően 2008-ban a Pannoncom-Kábel Kft. a Pegazus Díj tulajdonosa lett. Ezzel a címmel az adott régióban legdinamikusabban fejlődő középvállalatokat díjazzák. A cég egyrészt kábelalapú termékek nagykereskedelmi értékesítését, másrészt a gyengeáramú hálózatok építési anyagainak forgalmazását végzi.

PSZÁF: jó erkölcsbe ütközik a gyorshajtási bírság elleni biztosítás

2011.12.05.

Legkésőbb év végéig át kell dolgoznia a gyorshajtási bírság elleni biztosítását a Közlekedési Biztosító Egyesületnek (KÖBE), mivel az a jó erkölcsbe ütközik - közölte határozatát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pénteken az MTI-vel.

A szociális intézményi szolgáltatások szabályozásáról

2011.12.02.

Nem az emelkedő összegű bírság a megoldás. Azt kellene feltárni, miért van igény az ápolást, gondozást engedély nélkül, tehát illegálisan nyújtó szolgáltatásokra – figyelmeztet az ombudsman. Szabó Máté arra is rámutatott, hogy nem egyértelmű a szociális szolgáltató intézmények alapításának törvényi szabályozása és hiányos az illegálisan működő otthonok felszámolására vonatkozó jogszabály.

Megvannak a GVH tanulmányi pályázatának nyertesei

2011.12.02.

A tanulmányi pályázat alapvető célja a fiatal generáció érdeklődésének felkeltése a versenyjog, a versenypolitika és a piacelmélet, valamint a tudatos fogyasztói döntéshozatal témaköre iránt, illetve ösztönzése tudásának szélesítésében, ismereteinek elmélyítésében.

Több szolidaritást szorgalmaz a menekültügyi politikában az Európai Bizottság

2011.12.02.

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő pénteken az EU-tagállamok közötti menekültügyi szolidaritás javítására, mert jelenleg túl kevés tagállam hozza meg a szükséges áldozatot a menekültek befogadása érdekében.

KDNP-s támadás a legkiszolgáltatottabb nők ellen - Az abortuszra szánt költségvetési összeg elvonása

2011.12.02.

Az abortuszra szánt költségvetési összeg elvonása nem eredményezné a művi terhesség megszakítások számának csökkenését. A Magyar Helsinki Bizottság, a NANE Egyesület, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Patent Egyesület, a Stop-Férfierőszak Projekt és a Társaság a Szabadságjogokért közös sajtóközleménye.

A portréfotó ugyanolyan szerzői jogi védelmet élvez, mint bármely más mű

2011.12.02.

A C-145/10. sz. ügyben hozott ítélet - Eva-Maria Painer kontra Standard VerlagsGmbH, Axel Springer AG, Süddeutsche Zeitung GmbH, Spiegel-Verlag Rudolf Augstein GmbH & Co KG és Verlag M. DuMont Schauberg Expedition der Kölnischen Zeitung GmbH & Co KG.

A számítógépes program (szoftver) funkciói és a programozási nyelv nem képezhetik szerzői jogi védelem tárgyát

2011.12.02.

Erre a következtetésre jutott Yves Bot főtanácsnok a C-406/10. sz. SAS Institute Inc. kontra World Programming Ltd. ügyben, amelyben nemsokára az Európai Unió Bírósága is dönt majd. Ezen ügy a szerzői jog által nyújtott védelem terjedelmével kapcsolatban vet fel érdekes kérdéseket, különösen pedig azt, hogy az Európai Unió szabályaira figyelemmel szerzői jogot sért-e egy olyan program, amely egy másik számítógépes program működési funkcióit utánozza – anélkül azonban, hogy az utánzó szoftver fejlesztői hozzáfértek volna az utánzott program forráskódjához.

Jóváhagyta az Európai Parlament Horvátország EU-csatlakozását

2011.12.02.

Jóváhagyta Horvátország európai uniós csatlakozási szerződését csütörtöki plenáris ülésén az Európai Parlament. A szerződést a tervek szerint még az idén, az EU-tagországok legközelebbi állam- és kormányfői találkozóján írják alá. Az ezt követő ratifikációs folyamat sikeres lezárultával - várhatóan 2013 közepétől kezdve - Horvátország lesz az EU 28. teljes jogú tagja.

Bundabotrány - Ügyvédje szerint nem állnak meg az Aczél ellen felhozott vádak

2011.12.02.

Czeglédy Csaba, Aczél Zoltán ügyvédje szerint a védence ellen "felhozott vádak nem állhatnak meg". Az edző - aki ellen kötelességszegés és vesztegetés a vád - esetleges előzetes letartóztatásáról pénteken dönt a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Fogyatkozóban a szerb tagjelölti remények?

2011.12.02.

A BruxInfo értesülései szerint Németország és Hollandia mellett Ausztria és Nagy-Britannia is vonakodna hétfőn megadni az uniós tagjelölti státuszt Szerbiának, az eddig ellenkező Franciaország külügyminisztere viszont az uniós tárcavezetők ülése után azt mondta, Párizsnak jelen pillanatban nincs kifogása az ellen, hogy Belgrád egyet előrelépjen az uniós tagsághoz vezető úton.

Összefogás az internetes pedofil tartalmak visszaszorításáért

2011.12.02.

A gyermekek biztonságos internethasználatának megteremtése, és a pedofil tartalmak internetes terjesztésének megakadályozása érdekében írt alá szándéknyilatkozatot Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója és Petőfi Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatója csütörtökön a rendőrség Teve utcai székházában.

Az Országgyűlés előtt a polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól szóló törvényjavaslat I.

2011.12.01.

A törvényjavaslat szerint az állam olyan szerepet vállal a polgárőri tevékenység területén, amely elősegíti az eredményes működést, ugyanakkor biztosítja a polgárőr szervezetek autonómiáját, önszabályozó képességük erősödését.

Az un. „bundaügy” miatt folytatott nyomozásról

2011.12.01.

A Siófok futballcsapata korábbi edzőjének őrizetbe vétele az un. „bundaügy” miatt folytatott nyomozásban.

Megalakult a Szellemi Tulajdon Nemzeti Tanácsa

2011.12.01.

Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár és Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke részvételével megtartotta alakuló ülését a Szellemi Tulajdon Nemzeti Tanácsa csütörtökön, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában.

A szolgálati nyugdíj nem könyöradomány!

2011.12.01.

Együtt fordul az Alkotmánybírósághoz hat fegyveres és rendvédelmi szakszervezet és a Magyar Helsinki Bizottság a szolgálati nyugdíj megvonása miatt.

Felügyeleti felszólítás több kgfb-s biztosításközvetítőnek

2011.12.01.

A PSZÁF vezetői körlevélben szólított fel több, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacon jelentős súlyú független biztosításközvetítőt: internetes díjkalkulátoruk működtetése során tartsák be a fogyasztók megfelelő, korrekt és teljes körű tájékoztatását szolgáló elvárásokat.

Az Irán elleni szankciók szigorításáról is vitáznak az uniós külügyminiszterek

2011.12.01.

Az Irán elleni szankciók szigorításának lehetőségeiről is tárgyalnak csütörtök délelőtt kezdődött brüsszeli tanácskozásukon az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei, köztük Martonyi János magyar külügyminiszter.

A vezetékjog utólagos bejegyzésének gyakorlatáról

2011.12.01.

Az elektromos vezeték már korábban is létezett az ingatlanon vagy mellette, de a vezetékjogot nem jegyezték be az ingatlan-nyilvántartásba. Amikor a törvény határidőt szabott a helyzet rendezésére, a tulajdonosok erről az utólagos bejegyzésről csak véletlenszerűen szereztek tudomást. Az ombudsman szerint a vezetékjog létesítésének ellentmondásos szabályozása, illetve a hatósági gyakorlat következtében sérült a jogbiztonság és a tisztességes eljáráshoz való jog.

A Bíróságnak a C-253/09 sz. Bizottság kontra Magyarország ügyben hozott ítélete

2011.12.01.

A lakástulajdon vásárlásához kapcsolódó illetékfizetési kötelezettségre vonatkozó magyarországi szabályok összhangban vannak az uniós joggal.

Megtévesztő reklámok miatt bírságolt a GVH

2011.12.01.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a BVG Bayerische Verwertung Kft. (BVG Kft.) és a Bayerische Verwertungsgesellschaft mbH (BVG mbH) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, amikor a nyomtatott sajtóban megjelent reklámokban valótlan állításokat közöltek. Ezért a két vállalkozásra összesen 8.000.000 Ft bírságot szabott ki a GVH.

Utolsó kísérlet a szerb tagjelölti státuszra

2011.12.01.

A közös határok védelméről kezdett egymással tárgyalásokat Szerbia és Koszovó. A brüsszeli közvetítő útján zajló egyeztetések komoly hatással lehetnek a jövő hétfőre tervezett európai ügyi miniszteri találkozóra, amelyen a 27 tagországnak szavaznia kell arról, hogy megadja-e az EU Szerbiának az uniós tagjelölti státuszt, vagy nem. Mindeközben a Nyugat-Balkán uniós alkalmasságát bizonygatták a térség állami vezetői egy brüsszeli konferencián.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000