Hír archívum: 2012. január

Más hónap

A jövő nemzedékek biztos-helyettesének munkatervéről

2012.01.31.

A tavalyról áthúzódó vizsgálatok befejezésén túl Fülöp Sándor részben a saját titkársága, részben a törvény értelmében immár egységes ombudsmani hivatal számára állított össze feladatsort.

Újabb kinevezésével 2021-ig maradhat Honecz Ágnes az Egyenlő Bánásmód Hatóság élén

2012.01.31.

Schmitt Pál köztársasági elnök kedden - a miniszterelnök javaslatára - kilenc évre, 2021. január 1-jéig meghosszabbította az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökének kinevezését.

Az idegen pénznemben megállapított tartozás

2012.01.31.

Az idegen pénznemben megállapított tartozás után fizetendő késedelmi kamat a bírósági joggyakorlat tükrében.

Közlemény a hónap fiktív alkotmánybírósági indítványáról

2012.01.31.

Alkotmányellenes az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseit az Alaptörvény részévé tenni.

Több mint 600 javaslat érkezett a kormányhivatalok járási hivatalainak kialakításáról szóló társadalmi egyeztetés során

2012.01.31.

Lezárult a társadalmi egyeztetése a kormányhivatalok járási hivatalainak kialakításáról szóló munkaanyagnak, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) 2012. január 10-én hozott nyilvánosságra. Ennek eredményeként egyes települések akár más járáshoz kerülhetnek, de a nyilvánosságra hozott járások száma nem változik: a 168 járás és hét fővárosi körzet fix szám, ami azt is jelenti, hogy ha valaki új járást akar alakítani, azzal kell számolnia, hogy abban a megyében egy másik járást kell megszüntetni.

Felmentést kért az elsőrendű vádlott Gál György védője

2012.01.31.

Felmentést kért a vádpontok túlnyomó többsége, így a milliárdos erzsébetvárosi önkormányzati ingatlanpanama vonatkozásában is a Hunvald-ügy elsőrendű vádlottjának, Gál Györgynek az ügyvédje, Bárándy Péter kedden a Fővárosi Törvényszéken.

Jogerősen pert nyert Tőkés László az őt megrágalmazó egyik román újságíróval szemben

2012.01.31.

Jogerősen pert nyert Tőkés László európai parlamenti képviselő egy román újság és annak főszerkesztője ellen, aki azt állította róla, hogy a politikus a volt román kommunista titkosszolgálat alkalmazottja volt.

Az Európai Bizottság szerint az NFÜ lépései jól kezelik a fejlesztések általános nehézségeit

2012.01.31.

Budapesten értékelte az Európai Bizottság az Európai Szociális Alapból megvalósuló magyarországi fejlesztéseket.

A csehek is kimaradnak a fiskális paktumból

2012.01.31.

Csak 25 uniós tagállam fogja aláírni március elsején a költségvetési paktumról szóló kormányközi szerződést, miután az Európai Tanács hétfői informális ülésén Csehország is úgy döntött, hogy Nagy-Britanniához hasonlóan - legalábbis egyelőre - nem vesz részt a kezdeményezésben.

Megkezdődött a munkahelyteremtésre és a költségvetési fegyelemre összpontosító EU-csúcs

2012.01.31.

Megkezdődött hétfő délután Brüsszelben az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek informális találkozója.

Elérhető a Lomnici-ügy riporterének levele

2012.01.31.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a honlapján közzétette azt a levelet, amelyet a Lomnici Zoltánt kitakaró riport tudósítója készített. A levél írója kijelenti: feletteseitől azt az utasítást kapta, hogy "ha másként nem megy, húzzál zsákot a Lomnici fejére, mert még vágóképben sem látszódhat a riportban".

Az adózás rendjéről szóló törvény legfontosabb változásai I. rész

2012.01.30.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) módosítása egyfelől az adóeljárást, adminisztrációt egyszerűsítő, másfelől pedig olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek segítik az adóhatóság munkáját az adóelkerülés elleni küzdelemben. Ebben a részben az Art. I-VI. fejezetében rögzített leglényegesebb változások ismertetésére kerül sor.

Transzferár-nyilvántartás 2012

2012.01.30.

Egyszerűsítés és szigorítás – akár 4 milliós bírságot is kiszabhat az adóhatóság.

Eltérő álláspontok az új adatvédelmi hatóság függetlenségéről

2012.01.30.

Eltér Dr. Pétefalvi Attila, illetve Dr. Jóri András véleménye az új adatvédelmi hatóság függetlensége tekintetében.

Az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik a kevés médiaszereplése miatt

2012.01.30.

Pörzse Sándor levélben fordul az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnökéhez a Jobbik szerinte felháborítóan kevés médiaszereplése miatt - jelentette be az ellenzéki politikus hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

A lakosság katasztrófahelyzetekre felkészítéséről

2012.01.30.

Jelentős előrelépést állapított az ombudsman a 2006. augusztus 20-i természeti katasztrófa idején tapasztaltakhoz képest, de a lakosság felkészítését megalapozó jogszabályok csak az idei év első napján léptek hatályba. Szabó Máté ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az emberek katasztrófavédelmi tudatosságát jelentősen csak hosszú évek alatt lehet javítani, rövid távon is elengedhetetlen a lakosság felkészítése a védekezésre és a következmények elhárítására.

Hétfő reggeltől stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalat a Malév

2012.01.30.

A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette a Malév légitársaságot.

Az un. MOL-INA ügy

2012.01.30.

A Központi Nyomozó Főügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást az un. MOL-INA ügyben.

A csúcsra is bevinnék a magyar vitát a liberálisok

2012.01.30.

A magyar helyzet napirendre vételét kéri az állam- és kormányfők hétfői csúcstalálkozóján a liberális európai parlamenti frakció vezetője. Guy Verhofstadt reményét fejezte ki arra, hogy február közepén az EP-képviselők többsége támogatni fogja az EU Alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás megindítását.

Ombudsmani fellépés a gyermekétkeztetés minőségéért

2012.01.30.

A közétkeztetés mennyiségi és minőségi problémáinak láttán Szabó Máté ombudsman még tavaly nyáron javasolta, hogy egységes új jogszabály garantálja a gyermekétkeztetés követelményeit.

Átfogó vizsgálat a Malévnál

2012.01.27.

Az állam számára különösen káros konstrukciók, offshore szálak, strómanok, jogi szabálytalanságok jellemezték a nemzeti légitársaság privatizációját és visszavásárlását is - jelentette be Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Sárközy: elkészült az új Ptk. tervezete

2012.01.27.

Elkészült az új polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezete, melyet a kodifikációs szerkesztőbizottság már el is küldött a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak - közölte Sárközy Tamás, a testület tagja, a Magyar Jogászegylet elnöke pénteken Szegeden.

Együttműködik a külgazdasági hivatal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

2012.01.27.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) együttműködési megállapodást kötött a magyarországi kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességének fokozása és innovációs tevékenységük eredményességének javítása érdekében - közölte a HITA pénteken az MTI-vel.

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.) módosításáról

2012.01.27.

2011. december 30-án került kihirdetésre a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény, a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény, továbbá az ezekkel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCVII. számú törvény.

Az új uniós szerződésekről és a válságból való kilábalásról kezdtek tárgyalást az EU-külügyminiszterek

2012.01.27.

Az európai uniós tagállamok állam- és kormányfőinek jövő hétfői találkozóját előkészítve egyebek között a költségvetési fegyelemmel, valamint az euró stabilitásával foglalkozó új megállapodásokról tárgyalnak pénteken kezdődött brüsszeli ülésükön az EU-tagországok kül- vagy uniós ügyi miniszterei.

Az oknyomozó újságírás nem a bűncselekmény - Pert nyert az Index újságírója Gubcsi Lajos ellen

2012.01.27.

Gubcsi Lajos a vádlottak padjára ültette az Index újságíróját, Spirk Józsefet. A Honvédelmi Minisztérium háttérintézménye, a Zrínyi Média Kft. időközben távozott ügyvezetője rágalmazás vétségével vádolta az újságírót. A bíróság megállapította, hogy a cikkben szereplő állítások megalapozottak, így az újságírót bűncselekmény hiányában felmentették. Az ítélet jogerős.

Kezdődik a nagy pénzügyi alkudozás az EU-ban

2012.01.27.

Egy féléves bemelegítő szakasz után pénteken megkezdődik az érdemi alkudozás az EU tagállamai között a 2014 és 2020 közötti többéves keretköltségvetésről. A kormányok nem kerülgetik a forró kását, rögtön az uniós kiadások főösszegéről vitatkoznak.

Áprilistól foglalkoznak az unióban a szabályalkotási polgári kezdeményezésekkel

2012.01.27.

Április elején kezdődhet az új jogszabályok alkotására vagy régiek módosítására vonatkozó lakossági kezdeményezések vizsgálata az Európai Unióban - erősítette meg az Európai Bizottság csütörtökön, a témáról Brüsszelben tartott tanácskozáson.

Nincs hatásköre az uniós bíróságnak az EU-csatlakozás előtti állami kezességvállalásra vonatkozóan

2012.01.27.

Azt javasolta az Európai Bíróság egyik vezető jogtanácsosa csütörtökön, hogy az uniós bíróság hatáskörének hiányát állapítsa meg az Erste Bank és a magyar állam között folyó jogvita keretében a Legfelsőbb Bíróság által előterjesztett, a magyar uniós csatlakozás előtti állami kezességvállalást érintő kérdés elbírálására.

A védjegy piaci előnyei

2012.01.26.

Dr. Fekete László, jogász tanulmánya az iparjogvédelem területén elhelyezve bemutatja a magyar védjegyjogi szabályozás jogforrásait, jellegét, a védjegyjogi szabályozás nemzetközi hátterét is.

Új Fogyasztóvédelmi Politika, melynek nyertesei a fogyasztók

2012.01.26.

A fogyasztók egészségének, életének és biztonságának védelme; tudatosságuk javítása érdekében célzott kampányok indítása, a fogyasztóvédelmi iskolai oktatás hatékonyabbá tétele – többek közt ilyen és ezekhez hasonló prioritásokat határoz meg az a Kormányhatározat, amely 2012. január 23-án került kihirdetésre.

Folytatni kell a pénzügyi konszolidációt az unióban

2012.01.26.

A jelenlegi gazdasági helyzet alapján tovább kell folytatni az Európai Unióban a pénzügyi stabilitás és az államháztartási konszolidáció biztosítására irányuló erőfeszítéseket - szögezte le Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke a jövő hétfőn rendezendő csúcsértekezletre küldött meghívólevelében.

Szerbiát értékelte az Európa Tanács

2012.01.26.

Szerbia jelentős haladást mutatott az elmúlt időszakban az emberi jogi, demokratikus és jogállamisági kötelezettségvállalások teljesítése terén, ám vannak még elmaradások is, ezért az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének monitoring bizottsága egyelőre nem zárhatja le a megfigyelői tevékenységet - állapították meg szerdán az ET parlamenti közgyűlésének strasbourgi plenáris vitájában.

Kartellgyanú miatt indított eljárást a GVH

2012.01.26.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2012. január 24-én eljárást indított az Andosa Market Kft. és a MORTAK FRUIT Kft. ellen. Az ügyindítás első lépéseként előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Hivatal munkatársai.

További magyar törvényeket tekint át a Velencei Bizottság

2012.01.26.

További magyar sarkalatos törvényeket tekint át az Európa Tanács (ET) égisze alatt működő, Velencei Bizottság nevű független jogi szakértői testület - közölte szerdán az MTI-vel Harangozó Gábor szocialista országgyűlési képviselő, aki részt vesz az ET parlamenti közgyűlésének strasbourgi plenáris ülésszakán.

A növekedés beindításán agyal az EU

2012.01.26.

A foglalkoztatás, különösen a fiatalok elhelyezkedésének ösztönzésével, az egységes piac kiteljesítésével és a kkv-k finanszírozási forrásokhoz való könnyebb hozzáférése révén kívánják már rövid távon növekedésorientáltabbá tenni a folyamatban lévő fiskális konszolidációt az EU állam és kormányfői, akik hétfőn informális ülés keretében vitatják meg a teendőket.

Az EB-hez fordult az almásfüzitői vörösiszap tározó miatt a Greenpeace

2012.01.26.

Az Európai Bizottsághoz fordult a Greenpeace az almásfüzitői vörösiszap tározó miatt, beadványát a sajtó nyilvánossága előtt adta át az EU budapesti képviseletén szerdán. Átadta a dokumentumait a tározó lefedését végző Tatai Környezetvédelmi Zrt. is az unió képviseletének.

Folytatódik a gyógyszer-támogatási rendszer átalakítása

2012.01.26.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága kiemelt egészségpolitikai célkitűzésének tekinti, hogy az azonos hatóanyagú, egyenértékűnek minősített, egymással helyettesíthető gyógyszerek esetében olyan szabályozókat alakítson ki, amelyek elősegítik a gyógyszerek fogyasztói árának jelentős csökkenését.

A Bizottság az adatvédelmi szabályokról

2012.01.25.

A Bizottság az adatvédelmi szabályok átfogó reformját javasolja, hogy az érintettek jobban ellenőrizhessék adataikat, és a vállalkozásokat kevesebb költség terhelje

A közszférában dolgozó devizahitelesek egyszeri támogatást is kapnak

2012.01.25.

A devizahitellel rendelkező közszférában dolgozók a gyerekszámtól függő kamattámogatáson felül egyszeri, vissza nem térítendő támogatást is kapnak, amennyiben belépnek az árfolyamgát rendszerbe. Akkora összeget kapnak, mintha már február elsejétől a rögzített árfolyam mellett fizettek volna.

A végtörlesztés kapcsán több ezer ügyfél kereste meg a felügyeletet

2012.01.25.

Több mint 8.300 ügyfélmegkeresés érkezett a pénzügyi felügyelethez szeptember vége óta a végtörlesztéssel kapcsolatban, az ügyfelek egy része információt kért, más részük panaszt tett; a PSZÁF fogyasztóvédelmi igazgatóságához további 300 írásos fogyasztóvédelmi beadvány érkezett - mondta Binder István, a szervezet szóvivője az MTI-nek.

A T‑332/10. sz. ügyben hozott ítélet Viaguara S.A. kontra OHIM

2012.01.25.

A „VIAGUARA” megjelölés közösségi védjegyként nem lajstromozható italok tekintetében.

Életfogytiglant kért az ügyész Gere Ákosra

2012.01.25.

Életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását indítványozta az ügyész perbeszédében Gere Ákosra, a 2009 novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottjára a Pécsi Törvényszéken szerdán.

Megszűnik a négy órás közfoglalkoztatás

2012.01.25.

Az idén 132,2 milliárd forint áll rendelkezésre a most induló közfoglalkoztatási programokra, amelyek keretében a résztvevőknek kizárólag 6, illetve 8 órás munkalehetőséget biztosítanak, a 4 órás közfoglalkoztatás megszűnik 2012-ben. A közfoglalkoztatási rendszer három pillérre épül, és a jelenlegi adatok alapján összesen több mint 206 ezer ember vehet részt a programokban – közölte kedden Papp Károly, a BM közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára.

Három kérdésben nem enged a kormány

2012.01.25.

Több ponton sem hajlandó engedni a miniszterelnök az Európai Unió kéréseinek. Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökénél tett látogatása után egyértelművé tette, a jegybank vezetőinek eskütételi kötelezettsége, az MNB elnökének fizetése és a bírók nyugdíjkorhatárával kapcsolatban további egyeztetésekre lesz szükség a kormány és Brüsszel között, a többi vitás ügy jogi rendezésére viszont már a következő kormányülésen javaslatot tesz a miniszterelnök.

Jogerős pénzbüntetést kapott egy újságírót feljelentő rendőr

2012.01.25.

Jogerősen helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla kedden annak a rendőrnek a 180 ezer forintos pénzbüntetését, aki 2009 júliusában Pécsen azután büntetett meg egy újságírót szabálytalan parkolás miatt, hogy a riporter rendőri irányítás mellett állította le autóját egy baleseti helyszínen.

Jóváhagyták az EU-miniszterek az Európai Bizottság javaslatát a magyar deficiteljárás folytatására

2012.01.24.

Megerősítették az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden az Európai Bizottságnak azt az értékelését, hogy Magyarország eddig nem hozott elegendő intézkedést annak érdekében, hogy államháztartási hiányát tartósan az unióban előírt 3 százalékos küszöb alatt tartsa.

Lezárult a bizonyítási eljárás, elkezdődött a vádbeszéd

2012.01.24.

Lezárult a bizonyítási eljárás, és elkezdődött a vádbeszéd a milliárdos ingatlanpanamával és már önkormányzati korrupciós cselekményekkel is vádolt Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, erzsébetvárosi polgármester és társai ügyében kedden, a Fővárosi Törvényszéken.

Több mint százmilliós sikkasztással és csalással vádolnak egy volt győri ügyvédet

2012.01.24.

Összesen több mint százmillió forint, ügyvédi letétbe helyezett pénz elsikkasztásával, valamint többrendbeli csalással és okirat-hamisítással vádolja a Zala Megyei Főügyészség azt a volt győri ügyvédet és egyetemi oktatót, aki az első bírósági tárgyaláson azt állította, hogy fenyegetettségnek és zsarolásnak kitéve, politikusoknak közvetítette az eltűnt összegeket.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000