Hír archívum: 2012. február

Más hónap

A véleménynyilvánítás szabadságának korlátai

2012.02.29.

A véleménynyilvánítás szabadsága nem abszolút. Határai történetileg is változtak, és az egyes jogrendszerek is különbözőképpen jelölik ki a korlátait. Cikkünk e korlátokat hivatott elemezni.

Megkezdődött a Kiss Ernő ellen rágalmazás miatt indult büntetőper

2012.02.29.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán megkezdődött az a büntetőper, amelyben Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornokot aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazással vádolják.

Nyilvános a gyermekbarát igazságszolgáltatás jogszabálytervezete

2012.02.29.

Nyilvánosságra hozta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a gyermekbarát igazságszolgáltatást célzó jogszabály-módosítási elképzeléseit kedden.

Kifogásolja az ügyvédi eskü megváltoztatását a kamara

2012.02.29.

Mélységes aggodalommal fogadta a Magyar Ügyvédi Kamara az ügyvédi eskü szövegének megváltoztatását és emiatt másfél hónapja levélben fordult Navracsics Tibor igazságügyi miniszterhez, ám választ mindeddig nem kapott - mondta el Bánáti János ügyvéd, a kamara elnöke szerdán az MTI érdeklődésére.

Megzavarhatta a közrendet a józsefvárosi irodafoglalás

2012.02.29.

A novemberi, józsefvárosi polgármesteri hivatalban tartott "ülősztrájk" alkalmas volt a közintézmény működésének, s ezen keresztül a közrend megzavarására - derül ki Szabó Máténak, az alapvető jogok biztosának a témában készített jelentéséből.

Magyarok vitáztak a magyar médiáról Brüsszelben

2012.02.29.

Nemzetközi újságíró és civil szervezetek bírálták a magyar médiaszabályozás több elemét a médiapolitikával foglalkozó frakcióközi EP-munkacsoport brüsszeli meghallgatásán. A rendezvényen magyar újságírók is heves vitát folytattak arról, hogy érvényesül-e Magyarországon a sajtószabadság.

A fogyasztóvédelmi bizottság támogatta a deviza eladósodásról készült jelentést és határozati javaslatot

2012.02.29.

A 2002 és 2010 közötti lakossági deviza eladósodást vizsgáló albizottság munkáját lezáró jelentést - az ellenzéki pártok tartózkodása mellett - fogadta el a parlament fogyasztóvédelmi bizottsága keddi ülésén Budapesten.

Tagadnak az osztrák milliárdos holttestével üzletelő sírrablók a büntetőperben

2012.02.28.

Tagadta bűnösségét az a három férfi, aki a vád szerint egy dúsgazdag osztrák üzletember elhantolt földi maradványait szállította Magyarországra, hogy aztán százmilliókat követeljen visszaszolgáltatásáért cserébe a családtól. A bűnszövetségben elkövetett zsarolás vádjával a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden megkezdődött büntetőperben egyik vádlott sem tett vallomást, korábbi nyomozati vallomásaik ismertetése során az derült ki, hogy éppen ők lettek kelet-európai maffiózók zsarolásának áldozatai.

Két és fél év javítóintézet rablásért egy 14 éves fiatalnak

2012.02.28.

Két és fél évre javítóintézetbe küldött a bíróság rablás miatt egy 14 éves oroszlányi fiút, aki erőszakkal vitt el egy pár száz forintos csokoládét egy élelmiszerboltból - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

Vesztésre álló szerencsejáték-ipar

2012.02.28.

A szerencse nem jár örökbe, csak kölcsön– tartja a mondás, s ami azt illeti a játékadó emelkedése óta a szerencsejáték ipar több vállalkozása került abba a szerencsétlen helyzetbe, hogy a megemelkedett adóterhek miatt visszaadja pénznyerő automata engedélyét.

Újra a másodfokú bíróság elé kerül a vesztegetéssel vádolt főosztályvezető ügye

2012.02.28.

Újra másodfokra, a Fővárosi Ítélőtábla elé kerül a vesztegetéssel vádolt volt esélyegyenlőségi főosztályvezető, Borovszky Tímea ügye a harmadfokon eljáró Kúria keddi döntése értelmében.

Tizenegy év fegyházra ítélték a gyermekeivel fajtalankodó kecskeméti férfit

2012.02.28.

Jogerősen tizenegy év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a kecskeméti férfit, aki a saját gyermekeivel fajtalankodott, a feleségét pedig súlyosan bántalmazta.

Még folynak az egyeztetések a járások kialakításáról

2012.02.28.

A fővárosi körzetek számáról vita van, de a közigazgatási és igazságügyi miniszter bízik a megállapodásban, szavai szerint a tárca és a kerületi polgármesterek is hajlanak a kompromisszumra.

Tizenhét határsértőt fogtak el Szeged közelében

2012.02.28.

Két csoportban összesen tizenhét határsértőt fogtak el keddre virradóra Szeged közelében; az egyik illegális migráns, egy afgán fiú másfél hónap alatt harmadjára próbálkozott Magyarországra jutni – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Közel 200 kötelezettségszegési eljárást indít a Bizottság

2012.02.28.

Összesen 186 kötelezettségszegési eljárásról hozott döntést az Európai Bizottság hétfői brüsszeli bejelentése szerint. Az eljárások 21 európai uniós tagállamot érintenek, de Magyarországot ezúttal nem.

Pert nyert a TASZ a Médiahatóság ellen

2012.02.27.

Szalai Annamária levelét megírta, a nyilvánossággal azonban annak tartalmát már nem kívánta megosztani.

Megkezdődött a dombóvári ügyvédgyilkosság pere

2012.02.27.

A vádlott meghallgatásával megkezdődött a két évvel ezelőtti dombóvári ügyvédgyilkosság perének tárgyalása hétfőn a Szekszárdi Törvényszéken; a férfi a bíróság előtt beismerte a bűncselekmény elkövetését.

Magyar-szlovák államközi szerződést írtak alá

2012.02.27.

A magyar-szlovák határ menti régiók infrastrukturális fejlesztéseiről szóló három államközi szerződést írt alá hétfőn Pozsonyban Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára és Ján Fígel, a szlovák közlekedési tárca vezetője.

Ítéletet hirdetnek a pécsi kézigránátos gyilkosság vádlottjainak perében

2012.02.27.

Pénteken hirdet ítéletet a Pécsi Törvényszék a két halálos áldozatot követelő, 2008. novemberi pécsi kézigránátos gyilkosság vádlottjainak perében.

A fenntartható fejlődés bizottsága támogatta a kiemelt beruházások környezetvédelmi engedélyezésének rövidítését

2012.02.27.

Az MSZP tartózkodásával, a többi ellenzéki párt nem szavazatával, a kormánypártok támogatásával általános vitára bocsátotta a parlament fenntartható fejlődés bizottsága a kiemelt beruházások környezetvédelmi engedélyezésének rövidítését tartalmazó törvényjavaslatot hétfőn Budapesten.

Uniós szankciószigorítás Szíriával szemben

2012.02.27.

A Szíriával szembeni szankciós intézkedések megszigorításáról döntöttek hétfői ülésükön az EU-országok diplomáciai irányítói - közölték Brüsszelben.

Napirenden a munka méltósága – elindult az ombudsman munkaügyi projektje

2012.02.27.

A pályakezdő fiatalok, a kisgyermekes anyák, a kiemelten védett csoportok, a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek – fogyatékosok, hajléktalanok – munkaügyi helyzete is szerepel Szabó Máté projektjében, amelynek címe: „A Munka Méltósága”. Állampolgári panaszok és korábbi vizsgálatok felismerései jelzik azokat az égető munkaügyi problémákat, amelyeket az alapvető jogok biztosának kiemelt projektje időszerűségük okán is mélyebben elemez.

Február 29-ig esedékes a kgfb aktuális részlete

2012.02.27.

A január 1-jei szerződéses évfordulóval rendelkező autósok idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díja aktuális részletének legkésőbb 2012. február 29-ig be kell érkeznie a biztosítótársaságokhoz - hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ), hozzátéve, hogy az aktuális díjrészlet mellett az adott időszakra vonatkozó baleseti adót is be kell fizetniük az autósoknak.

Prága ellenzi a magyar pénzek felfüggesztését

2012.02.27.

A cseh miniszterelnök arra kérte az Unió kormányait, hogy egy újabb tanácsi ajánlás előtt ne döntsenek a Bizottságnak arról a javaslatáról, hogy függesszék fel a Magyarországnak a kohéziós alapból járó támogatások egy részét.

Új fejezet nyílt a horvát-magyar kapcsolatokban

2012.02.27.

Új fejezet nyílt a magyar-horvát kapcsolatokban azzal, hogy Horvátország aláírta európai uniós csatlakozási szerződését - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter pénteken, miután megbeszélést folytatott Vesna Pusic horvát külügyminiszterrel.

Május 10-ig rendelkezhetünk az 1+1 százalékokról

2012.02.27.

Az adózók az 1996. évi CXXVI. törvény alapján a 2012-es évben is rendelkezhetnek összevont adóalapjuk 1+1 százalékáról.

Megállapodott Szerbia és Koszovó Pristina részvételéről a regionális együttműködésben

2012.02.24.

Megállapodásra jutott Szerbia és Koszovó tárgyalóküldöttsége pénteken Brüsszelben arról, hogy milyen formában vehet részt Pristina a balkáni regionális együttműködést segítő fórumokon - jelentette be Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Stefan Füle bővítési biztos.

A jogászképzés jövője

2012.02.24.

A felsőoktatás átalakítása nyomán radikálisan csökkentek az államilag finanszírozott jogász-keretszámok. Erről és a jogászképzés jövőjéről kérdeztük Homoki-Nagy Máriát, Berke Gyulát és Völgyesi Leventét.

Szerdáig nyújthatók be az Erzsébet-program üdülési pályázatai

2012.02.24.

Jövő szerdán lejár az Erzsébet-program keretében meghirdetett szociális üdülési pályázat határideje, a négy kategóriában, egyenként 500 millió forintos kerettel meghirdetett pályázatra eddig 51 ezren jelentkeztek. A támogatás a fogyatékosok esetében 40 ezer forint, 10 ezer forintos önrésszel, míg a kísérők 20 ezer forintos támogatásához 5 ezer forintos önrészre van szükség.

A parlament az első félévben várhatóan elfogadja a turizmustörvényt

2012.02.24.

A turizmusról és vendéglátásról szóló törvény jelenleg közigazgatási egyeztetésen van, a jogszabályt várhatóan még az idén az első félévben a parlament megtárgyalja, és elfogadja - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az Idegenvezetői Világnap nyitó rendezvényén, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában (BKIK) pénteken.

Február 27-ig kell beadniuk adóbevallásukat a vállalkozóknak

2012.02.24.

Jövő hétfőig nyújthatják be adóbevallásukat a vállalkozási tevékenységet folytató vagy az általános forgalmi adó körbe tartozó magánszemélyek - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Gál nyolc és fél, Hunvald másfél évet kapott

2012.02.24.

Gál György volt erzsébetvárosi szabad demokrata politikus nyolc és fél évet, Hunvald György volt szocialista polgármester és országgyűlési képviselő másfél évet kapott az erzsébetvárosi korrupciós botrányok ügyében a Fővárosi Törvényszéken pénteken kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint.

Brüsszel még nem tud időpontot a hiteltárgyalásokra

2012.02.24.

Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa csütörtökön a BruxInfo kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Bizottság még tanulmányozza a kötelezettségszegési eljárásokra adott magyar válaszokat, ezért még korai lenne arról nyilatkozni, hogy megkezdődhetnek-e Magyarországgal a hiteltárgyalások.

Bíróságot kijelölni veszélyes!

2012.02.24.

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért rendkívül aggályosnak és a tisztességes eljárás követelményével összeegyeztethetetlennek tartja azt a szabályozást, amely lehetővé teszi, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke a törvény szerint illetékestől eltérő bíróságot jelöljön ki az eljárások lefolytatására. A két szervezet felhívja az elnököt, hogy az ilyen kijelölésre irányuló kérelmeknek a továbbiakban ne adjon helyt.

Bevándorlóknak fizetendő kártérítésére ítélte Rómát az Emberi Jogok Európai Bírósága

2012.02.24.

Az emberi jogok megsértéseként értékelte a római kormány által alkalmazott bevándorlási politikát az Emberi Jogok Európai Bírósága, és bevándorlóknak fejenként fizetendő tizenötezer euró kártérítésre ítélte Olaszországot.

Diósdi maffiaper - Megkezdődtek a vádlottak felszólalásai

2012.02.23.

Az utolsó védőbeszéd elhangzása után csütörtök délután megkezdődtek a vádlotti felszólalások a diósdi maffiaper fellebbviteli tárgyalásán, a Győri Ítélőtábla előtt.

Közlönyfigyelő 2012/ 2

2012.02.23.

Az idei év második közlönyfigyelője törvényekben nem bővelkedik a törvénykezési szünet miatt. Azóta azonban megkezdődött a tavaszi ülésszak, így a jövőben már „törvényekben gazdagabb” közlönyfigyelővel jelentkezünk. Cikkünk a 2012. február 1. és 2012. február 22. között megjelent Magyar Közlönyöket tekinti át.

Megalakult a versenyszféra konzultációs fóruma

2012.02.23.

A munka világát érintő kérdések egyeztetésére megalakult a versenyszférában a kormány, a munkaadói és a munkavállalói szervezetek képviselőit tömörítő állandó konzultációs fórum szerdán Budapesten.

Civil szervezetekkel egyeztetett az új büntető törvénykönyvről az igazságügyi tárca

2012.02.23.

Öt civil szervezettel egyeztetett csütörtökön az új büntető törvénykönyvről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Péterfalvi Attila téved

2012.02.23.

A Fidesz frakcióvezetője szerint Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke téved, amikor azt állítja, hogy az interneten nem lehet nyilvánosságra hozni a helyi adósok listáját - írja Lázár János csütörtöki közleményében.

Pénteken elsőfokú ítéletet hirdet a Fővárosi Törvényszék

2012.02.23.

A milliárdos korrupciós botrányok ügyében az elsőfokú ítélet kihirdetése pénteken várható.

Jogszerű volt az FHB-nek nyújtott állami támogatás

2012.02.23.

Megfelelt az uniós jognak az FHB Bank 2009-es állami feltőkésítése, és a neki nyújtott kölcsön is – állapította meg szerdán az Európai Bizottság. A 2010 decembere óta zajló vizsgálat eredménye szerint a pénzintézet átalakítási terve csak minimálisan torzította a bankpiacot, ráadásul az FHB már vissza is fizette a kérdéses összeget.

Az állami cégeknél 22 milliárdba kerül a bérkompenzáció

2012.02.23.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által kezelt többségi állami tulajdonú társaságoknál összesen 80 ezer munkavállalót érint a bérkompenzáció, amelynek költsége 2012-ben 22 milliárd forint.

Szabadlábon

2012.02.23.

Szabadlábra helyezték a 2011. tavaszi gyöngyöspatai tömegverekedés egyetlen fogvatartott vádlottját.

A kormány szerint jogilag vitatható az Európai Bizottság javaslata

2012.02.22.

A kormány szerint az Európai Bizottság zárolási javaslata megalapozatlan, méltánytalan, jogi szempontból vitatható és ellentétes az alapszerződések szellemével, "hiszen egy jövőben feltételezett esemény miatt akar megállapítani szankciót".

Enyhítést kért az első fokon életfogytiglanra ítélt vádlott ügyvédje

2012.02.22.

Védence előéletére hivatkozva kért enyhítést a diósdi maffiaperben első fokon életfogytiglanra ítélt vádlott ügyvédje szerdán az ügyben másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla előtt.

A munkaviszony létesítése és megszüntetése - Az új Mt. szabályainak tükrében

2012.02.22.

A Jogi Fórum következő konferenciája során az új Mt. szabályait elemzik szakértő előadóink.

Az Európai Bizottság 495 millió euró befagyasztását javasolja

2012.02.22.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró - mai árfolyamon 142 milliárd forint - Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit - közölték szerdán Brüsszelben.

Március 1-én lejár a kamarai regisztráció határideje

2012.02.22.

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény (Gktv.) idén januártól hatályos módosítása szerint március 1-jéig valamennyi gazdálkodó szervezetnek kérvényeznie kell kamarai nyilvántartásba vételét a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaránál. A törvény szerint gazdasági szervezetnek minősülnek az egyéni vállalkozók is.

A BKK álláspontja a Várfok utcai buszmegálló kapcsán

2012.02.22.

Több évtizede létező buszmegálló elhelyezését kifogásolta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) álláspontja szerint a Várfok utcai buszmegálló áthelyezésére a tér jelenlegi kialakítása mellett nincs mód, a megállóhely áthelyezését csak a Széll Kálmán tér átalakítása során látjuk lehetségesnek.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000