Hír archívum: 2012. február

Más hónap

Összeállt a második görög mentőcsomag

2012.02.22.

A görög államadósság GDP-arányosan 120,5 százalékra csökkentését várja az Európai Unió az évtized végére a második görög mentőcsomagtól, amelynek részleteiről kedd hajnalra állapodtak meg az euróövezet pénzügyminiszterei. A program szerint a görög államadósság magánfinanszírozói 53,5 százalékos nominális veszteséget szenvednek majd el.

OBH: életbe lépett a perek áthelyezésével kapcsolatos elnöki ajánlás

2012.02.22.

Életbe lépett kedden Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének a bírósági ügyek "ésszerű időn belüli" elbírálása érdekében hozott ajánlása, amely szigorú eljárási rendet és határidőket állapít meg az ügyek áthelyezésével kapcsolatban.

A bíróságok fantomja

2012.02.22.

Milyen közfeladat ellátása céljából és kinek az utasítására járt az államtitkár az OIT Hivatalában, ott milyen iratokat, illetve adatokat ismert meg.

Súlyos vádak alól kért felmentést Szabó István védője

2012.02.21.

Ügyfelének felmentését kérte a kettős gyilkosságra való felbujtás és a Szerémi úti pénzszállítórablásban való részvétel vádja alól a diósdi maffiaper keddi tárgyalásán a Győri Ítélőtábla előtt Bánáti János, a bűnszervezet vezetésével testvéréhez hasonlóan vádolt Szabó István védője; szerinte a másik lehetőség az ítélet hatályon kívül helyezése.

Jogi szaknyelv: az IMF-hitelkonstrukciók

2012.02.21.

Dr. Kovács Tímea: Az IMF-hitelkonstrukciók angol nyelvi megfelelői mint a pénzügyi jogi terminológia része.

Együttműködési megállapodást írt alá az ORFK és az NMHH

2012.02.21.

Együttműködési megállapodást írt alá a mai napon dr. Hatala József rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány és Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke.

Péterfalvi: interneten nem lehet közzétenni a helyi adósok listáját

2012.02.21.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint interneten nem lehet közzétenni a helyi adósok listáját, azt csak a helyben szokásos módon, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján hozhatják nyilvánosságra.

MNV: feljelentés és hatósági bejelentés a Volánbusz Zrt. 2002-2010. évi tevékenységéről

2012.02.21.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. igazgatósága megtárgyalta a Volánbusz Zrt. 2002 és 2010 közötti működéséről és gazdálkodásáról készített jelentést, és egyetértett azzal, hogy a vizsgálat elvégzéséért felelős Vereczkey Zoltán megtegye a szükséges hatósági bejelentéseket és feljelentéseket - közölte az MNV kedden az MTI-vel.

Buszmegálló a Várfok utcai lakóház előtt

2012.02.21.

A közösségi közlekedés óhatatlanul zavarja a közelben élőket, de ez nem haladhatja meg az egészségre veszélyes mértéket. Az ingatlantulajdonosokat nem lehet a szükségesnél és arányosnál nagyobb zaj- és légszennyezésnek kitenni. Ennek ellenkezőjét tapasztalta az ombudsman a budapesti Várfok utca viszonyainak vizsgálatakor.

Juncker: az euróövezet és Görögország pénzügyi stabilitását egyaránt biztosítja a keddi megállapodás

2012.02.21.

Görögország és az euróövezet pénzügyi stabilitását egyaránt biztosítja a kedden született megállapodás a 130 milliárd eurós, újabb görög pénzügyi támogatási programról és a görög adósság könnyítéséről - hangoztatta Jean-Claude Juncker, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke a miniszterek maratoni ülését követően.

Egyszerűbb közbeszerzéseket akar a Tanács is

2012.02.21.

Támogatja az uniós tagállamok többsége a tárgyalásos közbeszerzési eljárások alkalmazási körének szélesítését, de többen veszélyesnek is tartják ennek túlzott, és kontroll nélküli elterjesztését – derült ki a versenyképességért felelős miniszterek hétfői ülésén, amelyen – egyebek mellett – az európai közbeszerzési rendszer megújítását célzó irányelv-tervezetekről is szó volt.

A fogyasztóvédelmi bizottság egyhangúlag támogatta az árfolyamgát rendszerét módosító javaslatot

2012.02.21.

Az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága hétfői ülésén egyhangúlag támogatta a nemzetgazdasági miniszter által beterjesztett törvénymódosító javaslatot, amely az árfolyamrögzítést 60 hónapig, de legfeljebb 2017 június végéig terjeszti ki.

Tóth Mihály: kétarcú az új büntető kódex tervezete

2012.02.21.

Tóth Mihály büntetőjogász szerint kétarcú az új büntető törvénykönyv (Btk.) tervezete, elavult szemléletű szigorítás, illetve az európai tendenciákhoz közelítő dekriminalizálás, alternatív szankciók egyszerre jellemzik; a szakember az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy összességében a jelenleg hatályos büntető kódex egytizede változik.

Hamarosan foglalkozik az EU-bizottság a magyar kohéziós pénzek esetleges felfüggesztésének kérdésével

2012.02.20.

A tervek szerint hamarosan foglalkozik az Európai Bizottság azzal a kérdéssel, hogy a túlzott deficit miatti eljárás keretében javasolja-e az európai uniós tagországoknak, hogy ideiglenesen és részlegesen függesszék fel a Magyarországnak járó kohéziós támogatásokat.

Az ügyészség benyújtotta a vádiratot a szülész-nőgyógyász több ügyében

2012.02.20.

A Budapesti II. és III. kerületi ügyészség hétfőn benyújtotta vádiratát Geréb Ágnes ellen azokban az ügyekben, amelyek miatt több mint egy éve házi őrizetben van a szülész-nőgyógyász.

Az új szabálysértési törvény és a joggyakorlat problémái

2012.02.20.

"A hatékony és gyors eljárás mellett a tervezet célja egy költséghatékony eljárás felépítése, amelyben a szabálysértés elkövetőjének már nem fűződik érdeke az eljárási cselekmények indokolatlan elhúzásához.”

Napirenden az uniós paktum aláírása

2012.02.20.

Az Országgyűlés mai ülésén felhatalmazást adhat az európai fiskális paktum magyarországi aláírására, valamint a dohány-kiskereskedelem teljes átalakítására is. Az esti órákban a fegyvertartás szabályainak lazításáról és egy új hungarikumtörvény megalkotásáról kezdődhet vita.

Március 17-ei határidő a civil szervezeteknek

2012.02.20.

Megjelent a Nemzeti Együttműködési Alap működését szabályozó 5/2012. (II. 16.) KIM rendelet.

A szolgáltatásnyújtás szabadságának érvényesülését vizsgálja az EU az Erzsébet-utalványoknál

2012.02.20.

A szolgáltatásnyújtás teljes szabadságának érvényesülését vizsgálja az Európai Bizottság az újonnan bevezetett magyar étkezési jeggyel, az Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatban.

Átvágnák a görög gordiuszi csomót

2012.02.20.

A valutaövezet pénzügyminiszterei hétfőn próbálják a gordiuszi csomó átvágásával megmenteni Görögországot az államcsődtől. Athén roppant kemény feltételekre és szigorú ellenőrzésre számíthat.

Már a bíróság is unja: az MVM nem titkolhatja a szerződéseit

2012.02.20.

„Már 99999-edszerre mondjuk ki, hogy az MVM közfeladatot ellátó szerv” – hangsúlyozta a bírónő azon a tárgyaláson, ahol a Fővárosi Ítélőtábla immár jogerősen kötelezte a Magyar Villamos Művek Zrt.-t a paksi atomerőmű tervezett bővítéséről szóló Lévai projekt adatainak nyilvánosságra hozatalára. Az alperesnek 15 napon belül kell a TASZ által képviselt Energiaklub Szakpolitikai Intézet adatigénylésében megjelölt adatokat közzétennie.

Előzetesben marad az EH Zrt. vezérigazgatója

2012.02.20.

A Nyíregyházi Törvényszék bírói tanácsa helybenhagyta az Egészségügyi Holding (EH) Zrt. hűtlen kezeléssel gyanúsított vezérigazgatójának előzetes letartóztatásáról szóló, az elsőfokú bíróság által meghozott végzést - tájékoztatta Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnökhelyettese, szóvivője pénteken az MTI-t.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az IMF lehetséges kérdéseiről

2012.02.17.

Az IMF az egykulcsos adóval összefüggő átmenet kérdésében fogalmazhat meg kérdéseket, illetve véleményt, hiszen a 16 százalékos adókulcs valójában három év alatt alakul ki - felelte Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára csütörtökön az MTI kérdésére.

A Kúria elnökével tárgyaltak a ET jelentéstevői

2012.02.17.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Monitoring bizottságának jelentéstevői Darák Péterrel, a Kúria elnökével folytattak megbeszélést pénteken - közölte az MTI-vel a Kúria Sajtótitkársága.

Még nem kapta meg a brüsszeli bizottság a magyar válaszokat

2012.02.17.

Egyelőre nem kapta meg az Európai Bizottság azt a válaszlevelet, amelyben a magyar kormány az uniós végrehajtó intézmény által egy hónappal ezelőtt indított kötelezettségszegési eljárásokra reagál

Az atomcsend-egyezményhez való csatlakozásra szólította fel az országokat az ENSZ főtitkára

2012.02.17.

A nukleáris kísérleti robbantásokat tiltó egyezményhez való csatlakozásra szólította fel a kormányokat az ENSZ főtitkára pénteken Bécsben.

Kritikus EP-állásfoglalás a magyar helyzetről

2012.02.17.

A magyar helyzet miatt súlyos aggályának hangot adó négypárti határozattervezetet szavazta meg csütörtöki plenáris ülésén az Európai Parlament, miközben a két másik előterjesztett szövegtervezetet elutasította.

Uniós fehér könyv az értékőrző nyugdíjakért

2012.02.17.

Megfelelő, biztonságos és fenntartható nyugdíjakat kell garantálni az európai polgároknak - hangsúlyozza az Európai Bizottság által csütörtökön Brüsszelben nyilvánosságra hozott, úgynevezett fehér könyv.

Ombudsman: létrejöhet az agresszív pszichiátriai betegek gondozását biztosító intézet

2012.02.17.

Szabó Máté ombudsman tavaly év végi jelentése nyomán megkezdődött az agresszív magatartást tanúsító pszichiátriai betegek tartós gondozását biztosító speciális intézet létrehozásának megtervezése - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

A kormány nem vonja vissza a felsőoktatási keretszámokat

2012.02.17.

Nem vonja vissza a kormány a felsőoktatási keretszámokat - erről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár beszélt csütörtökön a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában, a Hallgatói Hálózat előző napi demonstrációján elhangzottakra reagálva.

Az európai és a magyar alkotmányos kultúráról

2012.02.16.

Neves külföldi és hazai alkotmányjogászok tartottak előadásokat az európai és a magyar alkotmányos kultúráról az ELTE Jogi Kara és a Max Planck Intézet közös konferenciáján 2012. január 26-27. napján.

Diósdi maffiaper - Felmentést és enyhítést kért több vádlott ügyvédje

2012.02.16.

Az első fokon kisebb súlyú bűncselekmények miatt elítélt vádlottak védőinek beszédével folytatódott csütörtök délelőtt a Győri Törvényszék épületében a diósdi maffiaper másodfokú, ítélőtáblai tárgyalása, amely a rossz idő okozta késések miatt egyórás csúszással kezdődött.

Pénteken a Ház elé kerül a közkegyelemről szóló javaslat

2012.02.16.

Pénteken az Országgyűlés elé kerül az a javaslat, amely közkegyelmet adna azoknak, akik részt vettek tavaly december 23-án az LMP által szervezett demonstráción, és büntetőeljárás indult ellenük - hangzott el a Házbizottság csütörtöki ülésén. A kormány, korábbi nyilatkozatai alapján, azt tartja méltányosnak, hogy akik részt vettek akkor az Országház körüli akciókban, és büntetőeljárás indult ellenük, részesüljenek közkegyelemben.

Transparency International: a korrupciómegelőzési program iránya jó, de túl óvatos

2012.02.16.

A Transparency International Magyarország (TI) szerint a kormány társadalmi vitára bocsátott korrupciómegelőzési programja szakmailag megalapozott, de mivel kizárólag a kormányzati szervekre koncentrál, csak részeredményeket érhet el.

Eddig tíz közérdekű pert indított a pénzügyi felügyelet

2012.02.16.

Eddig tíz közérdekű keresetet, illetve közérdekű igényérvényesítési pert indított pénzügyi szolgáltatók ellen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), közülük egyet jogerősen, hármat első fokon megnyert, a többi folyamatban van - mondta Binder István az MTI-nek.

Vizsgálja a Bizottság a cafeteria-rendszert is

2012.02.16.

Heteken belül felvilágosítást vár az Európai Bizottság Magyarországtól a béren kívüli juttatások új rendszeréről, amely egyes piaci szereplők szerint versenytorzítóan és diszkriminatív módon hozza helyzetbe az étkezési utalvány kedvezményes kibocsátására egyedül jogosult állami alapítványt.

Az eternit.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2012.02.16.

A Tanácsadó Testület 04/2012. (II. 03.) számú állásfoglalása az eternit.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz (893/2012 sz. ügy) tárgyában.

Civil szervezetek véleménye a tervezett új emberi jogi ellenőrző mechanizmusról

2012.02.16.

A kormány Emberi Jogi Munkacsoportot hozna létre, amely mellett ún. Civil Kerekasztal Fórum is működne. Ennek civil tagjait a kormány képviselői jelölnék ki a javaslat szerint. 12 civil szervezet, köztük a TASZ közösen véleményezte a tervezetet.

A jegybank intézkedései igazi védőhálót jelentenek a bankoknak

2012.02.15.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint az MNB által kedden bejelentett kétéves fedezet melletti hitelprogram igazi védőhálót jelent a hazai hitelintézetek számára, véleménye szerint a bankok a jövőben nagyobb biztonságban érezhetik magukat a források tekintetében, de emlékeztetett arra is: a jegybanknak nincsenek eszközei a hitelezési hajlandóság növelésére.

Naponta érkezik alkotmánybírósági döntést igénylő beadvány az ombudsmanhoz

2012.02.15.

Idén eddig 35 alkotmánybírósági döntést igénylő állampolgári beadvány érkezett az alapvető jogok biztosához, Szabó Mátéhoz - olvasható az ombudsman hivatalának az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. A korábban önálló ombudsmanok alkotmánybírósági beadványait is az alapvető jogok biztosa tarthatja fenn.

Szlovák-magyar küzdelem a Tokaji borért

2012.02.15.

A magyar-szlovák borvita ügyében továbbra is kiélezett küzdelem folyik a „Tokaj” névhasználatért. Mivel az uniós oltalmak jegyzéke nem nevezhet két különböző borvidéket ugyanazon a néven, Brüsszelnek hamarosan döntenie kell, ki viselheti a Tokaj címet.

A Fővárosi Bíróság elrendelte a légitársaság felszámolását

2012.02.15.

A Fővárosi Bíróság elrendelte a Malév Zrt. felszámolását - közölte a gazdasag.hu üzleti hírügynökség kedden. A rendkívüli moratóriumot 90 nappal meghosszabbították.

Szoros bizottsági kontrollt kérne Magyarországra négy EP-frakció

2012.02.15.

Az aggályosnak ítélt magyar törvények módosítására szólítja fel az Európai Parlament a kormányt abban az állásfoglalás-tervezetben, amelyet négy baloldali frakció készített, és amelyről csütörtökön szavaznak Strasbourgban a képviselők. Az EP a BruxInfo birtokába került határozat tervezetében átfogó vizsgálat elindítására kéri az Európai Bizottságot az Alkotmánybíróság hatásköre, a média-, az egyházi-, és a választójogi törvény kapcsán is.

Kormányzati programterv a korrupció megelőzésére

2012.02.15.

A közigazgatási tárca a kormányportálon társadalmi véleményeztetés céljából „A Kormány korrupció megelőzési programja 2012-2014” címmel( egy 35 oldalas dokumentumot|http://www.kormany.hu/download/d/37/70000/korrrupcio_megelozes_program.pdf) tett közzé.

A gazdasági és a költségvetési bizottság is elutasította a pénzügyi paktumhoz kapcsolódó módosító javaslatokat

2012.02.15.

Az Országgyűlés gazdasági illetve költségvetési bizottsága a keddi ülésén egyaránt elutasította azokat az ellenzéki módosító javaslatokat, amelyeket a képviselők az európai uniós pénzügyi szerződésről szóló országgyűlési határozathoz nyújtottak be.

Diósdi maffiaper - Megkezdődött a másodfokú eljárás

2012.02.14.

Megkezdődött kedd reggel, délután pedig az ügyészi indítványok ismertetésével folytatódik a diósdi maffiaperként vagy a Koszi-klán ügyeként ismert bűnügy fellebbviteli tárgyalása Győrben.

Semmisnek nyilvánította a bíróság a pécsi buszok eladását

2012.02.14.

A jó erkölcsbe ütközőnek, ezért semmisnek nyilvánította a Zalaegerszegi Törvényszék kedden azt a szerződést, amelynek révén 2009-ben a Pécsi Buszközlekedési Zrt. (PK) eladta autóbuszait a PK Busrent Kft.-nek, majd attól visszabérelte a járműveket.

SEPA: egységes uniós átutalások

2012.02.14.

Nem lesz különbség az EU-ban a belföldi és a külföldi banki átutalások között, utóbbinak ugyanannyira egyszerűnek és zökkenőmentesnek kell lennie, mint az előbbinek. Legalábbis 2014 elejétől, amikor életbe léphetnek az egységes eurófizetési térség (SEPA) új szabályai. Az ezzel kapcsolatos jelentésről kedden szavaznak az Európai Parlament képviselői.

A bírák nyugdíjazása ügyében tér el a leginkább a kormány és az EU véleménye

2012.02.14.

A bírák nyugdíjazásának ügyében van a legnagyobb véleményeltérés a magyar kormány és az Európai Bizottság között azon három kérdés közül, amellyel kapcsolatban januárban kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen - közölte Navracsics Tibor kedden az m1 Ma reggel című műsorában.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000