Hír archívum: 2012. február

Más hónap

Nyugdíjreformokra ösztönöz a válság

2012.02.14.

Nem igényel ugyan új hatásköröket az Uniónak a nyugdíjszabályozásban, de a közös célokra gyakorolt hatása miatt növelni kívánja az EU rásegítő szerepét a nyugdíjpolitikák területén az a Fehér Könyv, amit csütörtökön fogad el a témában az Európai Bizottság

EU-Görögország További segítséget helyez kilátásba Görögországnak a pénzügyi EU-biztos

2012.02.14.

További pénzügyi segítséget helyezett kilátásba hétfőn Görögországnak Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi és gazdasági kérdésekben illetékes alelnöke, miután az athéni parlament az előző éjjel elfogadta az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal kialkudott, vitatott megszorító intézkedéseket.

Az oktatással kapcsolatos jogszabálytervezetek véleményezéséről

2012.02.14.

Az esetlegesség jellemezte a jogszabálytervezetek ombudsmani véleményezésével kapcsolatos eddigi gyakorlatot. 2012. január 1-jétől azonban az alapvető jogok biztosa immár nemcsak a jogszabálytervezetek készítőinek belátásától függően, hanem törvény rendelkezése alapján is véleményezni köteles a jogszabályok tervezetét.

EU-bírósági ítélet

2012.02.14.

Jogellenes állami támogatást tartalmaznak a magyar villamosenergia-vásárlási megállapodások.

Malév - Több százezer kárigényre számítanak

2012.02.13.

Eddig több tízezer károsult jelentkezett a Malévnál a légitársaság február eleji leállása miatt, a Malév arra számít, hogy a beérkező kárigények száma eléri majd a több százezret - mondta Karsai Györgyi, a légitársaság vezető jogtanácsosa az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának hétfői ülésén.

Jogerősen hét év börtönre ítélte a Kúria Tasnádi Pétert

2012.02.13.

Jogerősen hét év szabadságvesztésre ítélte a Kúria hétfőn Tasnádi Pétert egyebek mellett emberölés előkészülete és kétrendbeli, felbujtóként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt.

A kisajátítási eljárás gyakorlati problémái

2012.02.13.

Ingatlant kisajátítani csak kivételesen, közérdekből, azonnali, teljes és feltétlen kártalanítás mellett lehet.

Kettős mércét alkalmazott a bíróság

2012.02.13.

Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság Geréb Ágnest, a mellékbüntetés mértékét szigorította: 5 évről 10 évre emelte foglalkozástól való eltiltását.

Csütörtökön szavaz az EP a magyar határozatról

2012.02.13.

Állásfoglalást fogad el csütörtöki plenáris ülésén az Európai Parlament Magyarországról. A baloldali képviselőcsoportok a jövő hét elején kezdenek el tárgyalni egy közös tervezet összeállításáról, de mint megtudtuk, a Néppárt és a konzervatívok is külön javaslattal készülnek.

A magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó szabályozás továbbra is diszkriminatív

2012.02.13.

A diszkriminatív szabályozás miatt a Magyar Helsinki Bizottság munkatársai 2011-ben az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak. A megváltozott szabályozás ellenére a kérelmünket fenntartjuk.

A hajléktalantelep felszámolásáról

2012.02.13.

Bár a zuglói önkormányzat vitatja, Szabó Máté alapjogi biztos fenntartja annak a 2011. decemberi jelentésének megállapításait, amely önkényesnek és jogi felhatalmazás nélkülinek nevezte a MÁV Zrt.-től bérelt területen található hajléktalantelep felszámolását. A kifogásolt intézkedéssel kapcsolatban a Fővárosi Kormányhivatal az ombudsman kezdeményezésére törvényességi felügyeleti eljárást indított.

Hunvald-ügy - Az utolsó szó jogán is tagadtak a vádlottak, ítélet február 24-én

2012.02.10.

Az utolsó szó jogán is jobbára tagadták bűnösségüket az erzsébetvárosi ingatlanpanama vádlottjai, köztük volt szocialista és szabad demokrata politikusok a Fővárosi Törvényszéken pénteken. Az elsőfokú bíróság február 24-re tűzte ki az ítélethirdetést.

Bundabotrány - Fazekas: a szembesítés nem vezetett eredményre

2012.02.10.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint nem vezetett eredményre Horváth Gábor és Aczél Zoltán pénteki szembesítése. Ugyanakkor a Siófok és a Haladás Sopron Bank korábbi vezetőedzőjének jogi képviselője úgy nyilatkozott, hogy egykori játékosa tisztázta védencét, akivel szemben kötelességszegés és vesztegetés gyanúja merült fel.

Benyújtotta a kormány az új EU-s paktumról szóló határozati javaslatot

2012.02.10.

Benyújtotta a parlamentnek a kormány azt az országgyűlési határozati javaslatot, amelyben azt indítványozza, hogy a képviselők támogassák Magyarország csatlakozását az új uniós fiskális paktumhoz.

Másodfokon súlyosbították Geréb Ágnes büntetését

2012.02.10.

Másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre súlyosbította a Fővárosi Ítélőtábla pénteken Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász büntetését, akit öt év helyett tíz évre eltiltottak hivatása gyakorlásától is.

Tudnivalók a SZÉP-kártyáról

2012.02.10.

2012-től jelentősen átalakult a takarékos béren kívüli juttatások rendszere, a legismertebb támogatott béren kívüli juttatások szerepét a SZÉP Kártya vette át.

Athén házi feladatokat kapott a mentőcsomag elfogadása előtt

2012.02.10.

A görög parlament jóváhagyásától, a kiadások további 325 millió euróval való csökkentésétől és a görög politikai pártok egyértelmű garanciavállalásától tették függővé az euróövezet pénzügyminiszterei csütörtökön az új pénzügyi mentőcsomag véglegesítését, amire jövő szerdán kerülhet sor.

Kroes az öncenzúrára figyelmeztet a magyar médiatörvény kapcsán

2012.02.10.

Ha a médiajogban nem egyértelmű szabályok esetleges megsértését magas büntetési tétellel fenyegetik, akkor az öncenzúrához vezethet.

Végéhez közeledik a turizmus törvény előkészítése

2012.02.10.

Jelenleg az államigazgatási egyeztetésnél tart a turizmus törvény előkészítése, a szöveg tartalmazza a szolgáltatók minősítésére vonatkozó szabályokat is - jelentette be Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai és vendéglátóipari főosztályának vezetője, a Magyar Turizmus Minőségi Díj nyerteseit bejelentő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

EU-bírósági ítélet magyar ügyben: a tachográffal kapcsolatos szabálysértés csak arányosan szankcionálható

2012.02.09.

A tehergépjárművek adatrögzítő lapjaira vonatkozó szabályok megsértése esetén alkalmazandó szankcióknak igazodniuk kell a jogsértés súlyához - mondta ki az Európai Bíróság csütörtökön, egy magyar ügyben hozott ítéletében.

Juhász Ferenc ügyészségi meghallgatása

2012.02.09.

A Központi Nyomozó Főügyészség a mai napon gyanúsítottként hallgatta ki Juhász Ferenc országgyűlési képviselőt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette megalapozott gyanúja miatt

A végrehajtás során lefoglalt adósi vagyontárgyak foglalás alóli feloldásának kérdései

2012.02.09.

A végrehajtási kifogás és a végrehajtási igényper elhatárolásának főbb szempontjai.

A Kúria szerint is kartelleztek az útépítők a fővárosban

2012.02.09.

Kartelleztek az útépítőcégek a 2001-ben és 2002-ben kiírt fővárosi útépítési munkák elnyerése érdekében – mondta ki a Kúria döntése.

Vádemelés a szedresi gyermekotthonban történt erőszak ügyében

2012.02.09.

Vádat emelt a Szekszárdi Városi Ügyészség négy fiatalkorú ellen, akik 2011-ben egy Tolna megyei gyermekotthonban társaikkal szemben követtek el erőszakos bűncselekményeket - tájékoztatta a Tolna Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Több százezer fiatalt fenyegetne börtönnel a kormány

2012.02.09.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetnek megküldött Btk. előterjesztés Európa legszigorúbb büntetőjogi szabályozását vezetné be.

A felsőoktatási törvény is sértheti az EU-jogot

2012.02.09.

Uniós jogszabályt sérthet, és közösségi célkitűzésekkel is szembemehet a magyar felsőoktatási törvény, amely az államilag finanszírozott tanulóknak írna elő kötelező magyarországi munkavégzést – értesült a BruxInfo bizottsági forrásból. Úgy tudjuk, a tavaly októberben elfogadott jogszabályt, és az azt kiegészítő januári kormányrendeletet már vizsgálja is az Európai Bizottság, az oktatási EU-biztos pedig az aggályait már meg is osztotta a kormánnyal.

Nem megfelelő az agresszív pszichiátriai betegek intézeti ellátásának szabályozása

2012.02.09.

Szabó Máté ombudsman szerint aggodalomra ad okot, hogy a hatályos jogszabályok nem rendelkeznek arról, mely intézmények feladata az agresszív, veszélyeztető magatartású pszichiátriai betegek tartós intézeti ellátása, és meddig kell tartania az ilyen betegek kötelező intézeti gyógykezelésének.

Budai Gyula: közel 1.000 milliárd forint teher a repülőtéri szerződés szerint

2012.02.09.

Közel 1.000 milliárd forint az az állami teher, amit a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-vel kötött szerződés tartalmaz, ha a Malév felszámolásba kerül - közölte Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Kezdődik az új Btk. társadalmi egyeztetése

2012.02.08.

Elkészült az új Btk. szakmai tervezete, amelyről társadalmi egyeztetést kezd a KIM.

Az adózás rendjéről szóló törvény legfontosabb változásai II. rész

2012.02.08.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 'Adóigazgatási eljárás' fejezetében is jelentős módosításokra került sor. A cikk második része az ellenőrzést érintő változásokkal foglalkozik.

Elégedetlen Brüsszel a bolgár korrupcióellenes intézkedésekkel

2012.02.08.

Elégedetlenségét hangoztatta szerdán az Európai Bizottság a bolgár korrupcióellenes intézkedések kapcsán, és ez a tény nem csupán Bulgária, hanem Románia esélyeit is rontja a schengeni övezethez való közeli csatlakozást illetően.

Informális tájékoztatás már folyamatban van az EU által kifogásolt törvényekről

2012.02.08.

A kormány arra törekszik, hogy a február 17-iki határidő előtt megküldje hivatalos válaszát Brüsszelnek az Európai Bizottság által vitatott jogszabályok ügyében, de az informális kapcsolattartás folyamatos a bizottsággal - tájékoztatták kormányzati források szerdán az MTI-t.

Mától pályázhatnak munkahelyteremtésre a kkv-k

2012.02.08.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból (NFA) 10 milliárd forint keretösszeggel munkahelyteremtő beruházások támogatására pályázatot írt ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) mikro-, kis- és középvállalatoknak - jelentette be Czomba Sándor államtitkár. A 2012-re rendelkezésre álló keretből 5.300-5.550 új munkahely létesítéséhez, és 10 ezer meglévő állás megőrzéséhez járulnak hozzá legalább 600-800 vállalkozásnál.

Miniszteri válasz az ombudsmani javaslatra

2012.02.08.

Jogszabály-módosítással orvosolta a nemzeti erőforrás miniszter azt a visszásságot, amelyet Szabó Máté ombudsman még tavaly ősszel kifogásolt. A biztos szerint ugyanis sértette a jogbiztonságot, hogy a 18. életévének betöltése után is fenntartották a fiatal védelembe vételét, amelyet még kiskorúként rendeltek el az iskolai mulasztásai miatt.

Magyar irányítású uniós klímavédelmi programot mutattak be Brüsszelben

2012.02.08.

Magyar irányítással indult az Európai Unió egyik új, a klímaváltozáshoz kötődő projektje, amelyet kedden mutattak be Brüsszelben, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának helyi hivatalában.

Móri ügy - Kártérítési pert indított Kaiser Ede

2012.02.08.

Kártérítési pert indított Kaiser Ede a móri ügy kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), a Legfőbb Ügyészség, a Fővárosi Bíróság és a Fővárosi Ítélőtábla ellen, az ügyet a Szegedi Törvényszék tárgyalja.

Márciustól módosulnak a cégbejegyzés szabályai

2012.02.08.

A cégeknek csak induláskor kell megadniuk a tevékenységi köreiket a cégbíróságnak, a módosításokról az adóhatóság értesíti a cégbíróságot, továbbá megszűnik a kiemelkedően közhasznú jogállás.

A hadirokkant-járadék emelésének alkotmányossága

2012.02.07.

Az Alkotmánybíróság 38/2011. (V. 12.) AB határozatában hivatalból eljárva megállapította, hogy a jogalkotó mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet idézett elő azzal, hogy a hadirokkant-járadék emelésekor az V. járadékosztályba tartozókat nem kezelte azonos méltóságú személyekként az I-IV. járadékosztályba tartozókkal

Dopeman mégsem gyalázta meg a Himnuszt

2012.02.07.

TASZ: A "Bazmeg" című szám negatív társadalomkritika és nem nemzeti jelkép megsértése.

Megvan a költségvetésben a bérkompenzáció fedezete

2012.02.07.

A közszférában az állam biztosítja, hogy a 216 ezer forint alatti jövedelmi sávban keresőknek, mintegy 690 ezer embernek se csökkenjen a korábbi nettó bére.

Járások - Péntekig a Ház elé kerülnek a javaslatok

2012.02.07.

A tervek szerint péntekig az Országgyűlés elé kerül a 2013. január 1-jén létrejövő járások kialakításával összefüggő első törvényjavaslat-csomag.

Kállai Ernő mandátumát kitöltve tovább dolgozna ombudsmanhelyettesként

2012.02.07.

Mandátumát kitöltve, négyfősre csökkent apparátusával tovább dolgozna az alapvető jogok biztosának helyettese, hogy figyelemmel kísérje és elemezze a nemzetiségek oktatási, szociális és jogi helyzetében bekövetkező változásokat, de a hatékony munkavégzéséhez külső és belső források biztosítását tartja szükségesnek.

A gazdasági stabilitás miatt szükséges az IMF/EU-megállapodás

2012.02.07.

A gazdasági biztonság és stabilitás, a költségvetés finanszírozása szempontjából fontosnak nevezte az IMF/EU-megállapodást Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács elnöke az idén a gazdaság stagnálására számít, a büdzsé kockázatait a részletekben látja és nem zárja ki, hogy a költségvetés módosításra szorul.

Mégsem csökkentené a tranzakciós adó a GDP-t

2012.02.07.

Egy friss tanulmány azt sugallja, hogy a pénzügyi tranzakciós adó bevezetése hosszabb távon minimum 0,25 százalékkal növelné az uniós GDP-t és nem csökkentené, ahogy azt az eddigi kutatások tudni vélték.

Felmentette a gárda újraszervezésével vádolt férfit a PKKB

2012.02.07.

Bizonyítottság hiányában felmentette a Magyar Gárda újraszervezésével vádolt Kormány Sándort hétfőn a PKKB.

Ombudsman: az önkormányzatoknak változtatniuk kellene a guberálást tiltó rendeleteiken

2012.02.07.

Az ombudsman azt várja, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) állásfoglalásának és iránymutatásának megfelelően a guberálást szankcionáló önkormányzatok változtatnak majd rendeleteiken, és nem várják meg az újabb elmarasztalást.

Népszavazást javasol uniós ügyekben a német alkotmánybíróság elnökhelyettese

2012.02.06.

Népszavazást javasol uniós ügyekben, köztük az uniós szerződéseket és az eurót érintő kérdésekben a német alkotmánybíróság elnökhelyettese, akinek javaslatát kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt üdvözölték.

A legfontosabb nemzeti erőforrás és a társadalom alapegysége a család

2012.02.06.

2011. december 23-án fogadta el az Országgyűlés, majd 2011. december 31-én került kihirdetésre a családok védelméről szóló 2011. évi CCXI. törvény. Harmonikusan működő családok nélkül nincs jól működő társadalom - rögzíti a törvény preambuluma.

Kérdések és válaszok a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodásról (ACTA)

2012.02.06.

Január 26-án Tokióban hazánkkal együtt 22 EU-tagország csatlakozott a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodáshoz (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA), amelynek célja a hamisítás és kalózkodás elleni nemzetközi fellépés erősítése, valamit a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogérvényesítés hatékonyságának javítása.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000