Hír archívum: 2012. február

Más hónap

A csőd nem akadálya a támogatás visszafizetésének

2012.02.06.

A Malév leállása ellenére is ragaszkodik az Európai Bizottság ahhoz, hogy a kormány érvényesítse a tiltott állami támogatásról szóló brüsszeli döntést – közölte a testület szóvivője azután, hogy a Malév péntek reggel beszüntette a működését.

A felsőoktatási felvételi eljárás új jogszabályairól

2012.02.06.

A folyamatosan változó jogi feltételek következtében jelentősen átalakultak a korábban meghirdetett képzési formák és azok feltételrendszere. A mára előállott körülmények nem adnak kellő időt, és vagy ellehetetlenítik, vagy nagymértékben megnehezítik a továbbtanulni kívánó fiatalok és családjuk felelős döntéshozatalát – állapította meg Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa.

KÖFE segítség a MALÉV károsultjainak

2012.02.06.

Nem szállít több utast a MALÉV. Aki a leállást követő negyedik napon, vagy azt követően utazna a társasággal, illetve február 29-e után jönne haza, az minden bizonnyal csak külön jogi eljárás keretében tudja kifizetett jegyének árát visszakapni. Ehhez nyújt segítséget a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület.

A De iurisprudentia et iure publico legújabb száma

2012.02.06.

A De iurisprudentia et iure publico – Jog- és politikatudományi folyóirat Szerkesztősége a 2011/4. szám keretében tizennégy tanulmány és két konferencia-beszámoló közlésére vállalkozik. A tanulmányok közül nyolc írás a XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia egyes szekciói keretében elhangzott előadások alapjául szolgáló pályamunka.

Öt jogvédő szervezet fordult a miniszterhez a gyűlölet-bűncselekmények megfelelő szabályozása érdekében

2012.02.06.

A gyűlölet-bűncselekmények elleni, nemzetközi szervezetek által is gyakran kritizált erőtlen fellépés hazánkban a jogi szabályozás hiányosságaiból is adódik. Erre a megállapításra jutottunk, amikor az új Büntető Törvénykönyv jelenleg zajló kodifikációjához kapcsolódóan négy másik, a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni fellépés terén komoly tapasztalattal rendelkező civil szervezettel együtt áttekintettük az ilyen bűncselekményekre vonatkozó hatályos büntetőjogi szabályozást.

Másodfokon folytatódott Geréb-per

2012.02.06.

A Fővárosi Ítélőtáblán pénteken megkezdődött Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és társai perének másodfokú tárgyalása; Geréb Ágnest első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték, továbbá öt évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától.

A személyhez fűződő jogokról

2012.02.03.

A személyhez fűződő jogok védelmének kialakulása és fejlődése, azok általános szabályozása.

OBH: nincs akadálya a megürülő bírói álláshelyek betöltésének

2012.02.03.

Befejeződtek az idén nyugdíjba vonuló bírák helyére kiírt pályázati eljárások, nincs akadálya a megürülő álláshelyek betöltésének - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) pénteken az MTI-vel.

A MALÉV elismeri, visszajár a jegyár, de szerinte nem tőle

2012.02.03.

A Malév egyik vezetője szerint a jegyár visszajár, de nem tőlük, az mástól követelhető, illetve jogi úton lehet majd visszaszerezni a jegyre befizetett összegeket. A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület ugyanakkor felhívja a figyelmet arra: a jegyár megtérítése minden pórul járt utasnak jár, aki nem tudott elutazni a leállás miatt.

Öt magyar beruházás a legkárosabb projektek közt

2012.02.03.

Öt magyarországi beruházás is szerepel a legkárosabbnak titulált EU-projektek között, amelynek listáját minden évben összeállítja két civil szervezet. Az intézmények szerint idén összesen 16 milliárd eurót „pazarolt el az Európai Unió halott projektekre”.

Versenykorlátozó magatartás gyanúja miatt indított eljárást a GVH

2012.02.03.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2012. január 26-án eljárást indított a Corax-Bioner Környezetvédelmi Zrt., a GERGELY AIR Légiszolgáltató és Export-Import Kft., a KOMPLEX AIR Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a KOBO-COOP-'96 Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., az RSZ-COOP Légiszolgáltató és Kereskedelmi Kft. és a SZEMP AIR Légiszolgáltató Kft. ellen. Az ügyindítás első lépéseként egyes vállalkozások székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Hivatal munkatársai.

Megkezdődött az illetékbélyeg-hamisítással vádolt, jogászokból is álló csoport büntetőpere a Fővárosi Ítélőtáblán

2012.02.03.

Bűnszövetségben elkövetett illetékbélyeg-hamisítás, illetve ügyvédi letét elsikkasztása, csalás és okirat-hamisítás miatt indult a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön az a másodfokú büntetőper, amelynek vádlottjai között ügyvédek és egykori bíró is van.

Új igazgató az Országos Idegtudományi Intézet élén

2012.02.02.

Az átadás-átvétel a jogszabályi kereteknek megfelelően zajlik az Országos Idegtudományi Intézetben.

Életveszélyt okozó testi sértés Szegeden

2012.02.02.

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt K. Tamás és társa ellen indított büntetőügyben a Csongrád Megyei Bíróság ítéletét.

Három év börtönre ítélték nem jogerősen a rasszista támadással vádolt kaposvári férfit

2012.02.02.

Három év börtönbüntetésre ítélte közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt nem jogerősen a Kaposvári Városi Bíróság csütörtökön azt a 22 éves férfit, aki cigány származásúnak vélt, ezért megtámadott egy gimnazistát 2011 tavaszán.

Közlönyfigyelő 2012/1

2012.02.02.

Az elmúlt időszakban megjelent Magyar Közlönyök számos olyan jogszabályt tartalmaznak, melyek jelentőségük miatt nem mellőzhetőek írásunkból. Mivel a cikk tartalma az anyag mennyisége miatt így is terjedelmes, jelenleg csak a törvények ismertetésére szorítkozunk. Az áttekintett időintervallum a 2011. december 30. és 2012. január 31. közötti.

Új támogatási forma az önköltséges hallgatóknak a Budapesti Corvinus Egyetemen

2012.02.02.

Az újonnan felvételt nyert önköltséges hallgatók számára indít szeptembertől kétpilléres ösztönzési és támogatási rendszert a Budapesti Corvinus Egyetem.

Sérülnek a felvételi előtt álló fiatalok jogai

2012.02.02.

Az ombudsman szerint sérülnek a felsőoktatási felvételi előtt álló fiatalok jogai, mert a feltételek változása miatt mindössze két hetük maradt arra, hogy újragondolják lehetőségeiket, és "életre szóló döntést hozzanak"; az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön tette közzé Szabó Máté álláspontját.

Az év végéig minden közokiraton a Magyarország elnevezés szerepel majd

2012.02.02.

Fokozatosan vezetik be a Magyarország elnevezéssel ellátott állami közokiratokat, mivel a január 1-én hatályba lépett új alaptörvény szerint az ország hivatalos megnevezése Magyar Köztársaság helyett Magyarország lett; a korábban kiadott okmányok továbbra is használhatóak a feltüntetett érvényességi időn belül - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében.

A bíróság rendkívüli vagyonfelügyelőt rendelt ki a Malévhez

2012.02.02.

Rendkívüli moratóriumot rendelt el és rendkívüli vagyonfelügyelőt rendelt ki a Malév Zrt. mellé a Fővárosi Bíróság csütörtöki végzésében - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Országos figyelemfelkeltő akció indul február 8-án a keretszámok csökkentése és hallgatói szerződések ellen

2012.02.02.

Mentsük meg az oktatást a f(AGY)haláltól! mottóval figyelemfelkeltő akciót és virrasztást tart a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) február 8-án a fővárosi Deák téren a magyar oktatás védelmében. A budapesti demonstráció egy országos rendezvénysorozat nyitóállomása.

Újabb büntetőper kezdődött Stadler József ellen Kecskeméten

2012.02.01.

Két rendbeli csődbűncselekmény és a számviteli fegyelem két rendbeli megsértésének a vétsége miatt kezdődött büntetőper Stadler József akasztói vállalkozó ellen szerdán a Kecskeméti Városi Bíróságon.

Az uniós és a nemzetközi jog "ütközetét" hozta a Sólyom-ügy luxembourgi tárgyalása

2012.02.01.

A magyar fél szerint a minden uniós polgárt megillető szabad mozgás elve, a szlovák kormány álláspontja szerint viszont a diplomáciai kapcsolattartás nemzetközi jogi szabályai alapján kell elbírálni azt a jogvitát, amely Sólyom László 2009. augusztus 21-re tervezett révkomáromi látogatásának szlovák részről történt meghiúsítása miatt keletkezett.

A GVH új bírságolási útmutatót vezetett be

2012.02.01.

Új bírságolási útmutatót vezetett be a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Versenytanács, s ez lehetővé teszi megismerni a versenytanácsi bírság kiszabásának menetét és módszerét - jelentette be a GVH és a Versenytanács közös közleményben szerdán.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény módosítása

2012.02.01.

A 2011. december 30-án kihirdetett 2011. évi CXCVII. törvény a csődtörvény, a gazdasági társaságokról szóló törvény, valamint a cégtörvény mellett módosítja az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény egyes rendelkezéseit is.

Nincs jogi relevanciája a gyöngyöspatai önkormányzat döntésének

2012.02.01.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet álláspontja szerint nincs jogi relevanciája a gyöngyöspatai önkormányzat döntésének, amellyel a szervezetet is kitiltották a településről - erről Dénes Balázs, a TASZ elnöke beszélt szerdán az MTI-nek.

A fogyasztóvédők szerint visszajár a repülőjegy ára

2012.02.01.

Visszajár a repülőjegy ára a Malév csődje esetén, mert a megvásárolt repülőjeggyel rendelkező utasok számára járattörlés történik - hívta fel a figyelmet Baranovszky György, a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE) szakértője.

Kiemelkedően sok szabálytalanságot találtak a magánklinikákon

2012.02.01.

Az adóhatóság folytatja a magánklinikák, magánorvosok ellenőrzését, mert a tapasztalatok szerint ebben a szektorban kiemelkedően sok a szabálytalanság.

Az uniós pénzügyi szerződéshez való csatlakozásról változatlanul az Országgyűlés dönt majd

2012.02.01.

Az informális EU-csúcson Orbán Viktor miniszterelnök világossá tette, nincs változás abban, hogy az Országgyűlésnek kell majd jóváhagynia Magyarország uniós pénzügyi szerződéshez való csatlakozását - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán az m1 Ma reggel című műsorában.

Romagyilkosságok

2012.02.01.

Ma folytatódik a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere a Budapest Környéki Törvényszéken, ahol a legutóbbi, december 9-i tárgyaláson tanúmeghallgatást tartottak; a bíróság tájékoztatása szerint ezúttal is tanúkat hallgatnak meg.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000