Hír archívum: 2012. március

Más hónap

PSZÁF: ötezer megkeresés a vidéki pénzügyi tanácsadóknál

2012.03.30.

Működésük első évében, 2011 áprilisa óta közel ötezer ügyfélmegkeresést kezeltek a nyolc megyeszékhelyen tevékenykedő pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadó irodák, az idei márciusi adatok nélkül - derül ki az irodahálózatot anyagilag és szakmailag támogató Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összesítéséből.

Jogerősen 18 év fegyházra ítélték a pomázi baltás gyilkost

2012.03.30.

Jogerősen 18 év fegyházra ítélte pénteken másodfokon a pomázi baltás gyilkost a Fővárosi Ítélőtábla. A jogerős döntés súlyosította az első fokon eljáró bíróság ítéletét, a 16 év szabadságvesztést.

Négy térségét érinti az egészségbiztosítási csalás

2012.03.30.

Az ország négy térségét érinti a hatóságok által felderített nagy értékű egészségbiztosítási csalás.

Biztosi vizsgálat a Magyar Telekom sárga csekkes díjával kapcsolatban

2012.03.30.

Eljárást indított dr. Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztos a Magyar Telekom Nyrt. által ez év májusától bevezetendő tranzakciós díjjal kapcsolatban.

Innovatív magyar javaslat az energiahatékonyság terén

2012.03.30.

Magyar javaslatra olyan innovatív finanszírozási módszert vezethet be a középületek energiahatékonyságának javítására az EU, amely jelentős mértékben tehermentesítené az anyagi gondokkal kűzdő hazai önkormányzatokat. A javaslatról most tárgyal a Tanács és az Európai Parlament.

A Malév és a BKV (tiltott?) állami támogatásának jogi megítélése

2012.03.29.

2012. február 3-a a hatvanhat esztendős Malév életében kétségtelenül fekete pénteknek minősül, ugyanis ennyi – majdnem folyamatos – működés után hat órától nem szálltak fel gépei, s lényegében megszűnt a Magyar Légiközlekedési Zrt.

Az Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman a hallgatói szerződések miatt

2012.03.29.

Az Alkotmánybírósághoz fordult Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa, mert szerinte aránytalan jogkorlátozással járnak a hallgatói szerződések kötelező jogszabályi feltételei.

Emberi jogi kritikák Törökországnak

2012.03.29.

A szólásszabadság, az igazságszolgáltatás függetlensége, és egyéb alapvető demokratikus jogok sem érvényesülnek Törökországban. Ezt sugallja az az európai parlamenti állásfoglalás, amelyről csütörtökön szavaznak a képviselők. A bővítésért felelős EU-biztos a szerdai európai parlamenti vitában nem vázolt fel nagyra törő terveket Ankarával összefüggésben, Stefan Füle viszont ettől függetlenül előrelépést lát az Európai Unió és Törökország viszonyában.

Áprilistól új szerkezetben működik a katasztrófavédelem

2012.03.29.

A január elsejével hatályba lépett új katasztrófavédelmi törvény alapján egységes rendszerben, április elsejétől pedig új struktúrában látják el feladataikat az állami irányítás alá került tűzoltóságok - ismertette az átalakítás részleteit szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője.

Júliustól fordított adózás lesz több mezőgazdasági terménynél

2012.03.29.

Elkezdődött a fordított adózás mezőgazdasági bevezetéséről szóló előterjesztés társadalmi vitája, a gabonák, olajos magvak és a fehérje növények értékesítésekor a fordított adózás szabályait várhatóan július 1-től kell alkalmazni.

Az uniós polgárok is részt vehetnek vasárnaptól az EU jogalkotásában

2012.03.29.

A vasárnaptól életbe lépő uniós polgári kezdeményezés intézménye lehetővé teszi, hogy a tagállamok polgárai beleszóljanak az EU politikájának alakításába, új jogszabályjavaslat kidolgozását kérjék az Európai Bizottságtól.

Bivalyerős tűzfalat sürget az EU-ban az OECD

2012.03.29.

Az európai pénzügyi stabilitási alapok tűzerejének legalább ezer milliárd euróra való felemelésére szólította fel a valutaövezet pénzügyminisztereit kedden Angel Gurría, az OECD főtitkára, aki Brüsszelben bemutatta a szervezetnek az eurózóna és az EU gazdaságáról készült éves jelentését.

Cozma-gyilkosság - Csütörtökön kezdődik a másodfokú tárgyalás

2012.03.29.

Csütörtökön kezdődik a Marian Cozma-gyilkosság fellebbviteli tárgyalása a Győri Ítélőtáblán.

Hétre nőtt a tiszaszentmártoni embercsempészés gyanúsítottjainak száma

2012.03.28.

Hétre nőtt a tiszaszentmártoni embercsempészési ügy gyanúsítottjainak száma; három elkövetőt kedden fogtak el.

Uborkalopásért halál? - A jogos védelem kiterjesztése

2012.03.28.

Több mint száz alkalommal változtattak az 1979-től hatályban lévő Büntető törvénykönyv (Btk.) rendelkezésein; a módosításokkal a jogalkotók az új élethelyzeteket igyekeztek követni. Tény az is, hogy 1990-óta a különböző kormányok eltérő büntetőpolitikai irányvonalat követve alakították át a büntetőjogi szabályokat. Ehhez még egy további adalék volt Magyarország belépése az Európai Unióba, ami - sok más intézkedés bevezetése mellett - a jogharmonizáció kötelezettségével is járt. A folyamat nem szakadt meg, jelenleg is folyik a Btk. módosításának társadalmi vitája. A változtatások egyik nagyon lényeges pontja a súlyos, erőszakos bűncselekmények elleni hatékonyabb fellépés biztosítása, ezen belül a jogos védelmi helyzet kiszélesítésének javaslata. Az MTI-Press a hatályos szabályozásról és a javasolt kiszélesítésről kérdezte Finszter Géza kriminológust, az ELTE egyetemi tanárát.

Fegyházbüntetés a rendőri intézkedést színlelő rablóknak

2012.03.28.

Enyhítette az első fokon kiszabott büntetéseket, de így is négy-hat év fegyházzal sújtott a Győri Ítélőtábla kedden jogerősen négy férfit, akik rendőri intézkedést színlelve raboltak ki 2008 nyarán egy házaspárt.

Jogerősen hat és fél év fegyház egy korrupt rendőrnek

2012.03.27.

Jogerősen hat és fél év fegyházbüntetésre ítélte a Győri Ítélőtábla azt szökésben lévő egykori rendőrt, aki pénzért csempészte ki egy vádlottnak az ellene folyó eljárás iratait.

Elvettek az alapítvány pénzéből

2012.03.27.

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt egy kaposvári alapítvány kuratóriumának négy tagját ítélte el jogerősen kedden a Kaposvári Törvényszék.

Az ombudsman szerint hatósági hiba miatt épült öt éves csúszással az M5-ös autópálya zajvédő fala

2012.03.27.

Az alapvető jogok biztosa szerint a környezetvédelmi felügyelőség évekre elodázta az M5-ös autópálya újhartyáni szakaszán a zajvédő fal megépítését azzal, hogy a panaszbeadványokkal kapcsolatban nem intézkedett, így sérült az egészséges környezethez és a tisztességes eljáráshoz való jog.

Újra terítékén a pénzügyi tűzfal növelése

2012.03.27.

Az eurózóna miniszterei a hét második felében tárgyalnak újra az európai stabilitási mechanizmus keretének növeléséről.

Az új országgyűlési törvényjavaslatot és az OBH elnöki hatáskörének módosítását tárgyalja a Ház

2012.03.27.

A parlamenti képviselők a Ház mai ülésén kezdik tárgyalni az új országgyűlési törvényjavaslatot, valamint a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvénynek a Velencei Bizottság észrevételei nyomán kezdeményezett módosítását.

Amnesty: kevesebb országban alkalmaznak halálbüntetést, de nő a kivégzettek száma

2012.03.27.

Folyamatosan csökken a halálbüntetést alkalmazó országok száma, a végrehajtott halálos ítéleteké azonban ennek ellenére is nőtt tavaly, mivel elsősorban a közel-keleti országokban egyre gyakrabban folyamodnak ehhez a büntetési formához - áll az Amnesty International által a halálbüntetésről kedden Londonban kiadott éves jelentésben, amely szerint a siralomházban ülők száma 2011 végén világszerte megközelítette a 19 ezret.

Az IMF/EU-megállapodás birtokában kedvezőbb a devizakötvény-kibocsátás

2012.03.26.

A nemzetgazdasági tárca szerint az IMF/EU-megállapodás birtokában lehet a legkedvezőbb feltételeket elérnie Magyarországnak egy devizakötvény-kibocsátáshoz.

Általános vitára alkalmas az új országgyűlési törvény és a házszabály-módosítás

2012.03.26.

Általános vitára alkalmasnak minősítette az Országgyűlésről szóló törvényjavaslatot és a hatályos házszabály módosítására benyújtott előterjesztést az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén, amelyen az MSZP azt kifogásolta, hogy a javaslatokról nem volt ötpárti egyeztetés, a Jobbik pedig többek között az Országgyűlési Őrség felállítását kritizálta.

Fogyasztóvédelem, reklámjog és Facebook

2012.03.26.

Körkép a fogyasztóvédelem világáról az Önszabályozó Reklámtestület és a GVH szakértőinek tolmácsolásában.

Agrártámogatások: benyújtják a számlát az észtek és a lettek

2012.03.26.

Nem lehet egy kalap alá venni a két kis balti állam, Észtország és Lettország mezőgazdaságát, ám egy dologban mindenképpen egyeznek: mindketten méltatlanul kevésnek találják a közvetlen kifizetések Bizottság által javasolt újraelosztását.

Módosul a fogyasztóvédelmi törvény

2012.03.26.

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a fogyasztóvédelemről szóló törvényt módosító javaslatát.

Társadalmi vita kezdődött a fordított adózás mezőgazdasági bevezetéséről

2012.03.24.

Elkezdődött az áfa-csalások visszaszorítására alkalmas fordított adózás mezőgazdasági bevezetését célzó előterjesztés társadalmi vitája - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szombaton az MTI-vel.

Börtönférőhelyek bővítésére fordítaná a kormány a belügyi épületek eladásából befolyó pénzt

2012.03.24.

A büntetés-végrehajtási intézmények férőhelyeinek bővítésére lehetne fordítani azt a pénzt, amely az egykor belügyi célokra használt, állami tulajdonú ingatlanok értékesítéséből folyik be - rögzíti a nemzetgazdasági miniszternek a parlament elé szombaton beterjesztett módosító indítványa.

Hallgatói röghöz kötés?

2012.03.24.

A hallgatói szerződés körül kibontakozó jogi és politikai vita – a magánnyugdíjpénztári vagyon államosítása után – ismét élesen veti fel azt a kérdést, hogy az állam mennyiben állíthatja kényszerhelyzet elé polgárait azok pénztárcáján keresztül, anélkül hogy a választott megoldás ne legyen alkotmányellenes és az uniós jogba se ütközzön.

Időarányosan teljesültek a vállalások az oktatásban

2012.03.24.

Az oktatási területen időarányosan teljesültek a kormányzati vállalások, az idei év feladata, hogy az elfogadott új kerettörvényeket tartalommal töltsék meg.

Egymilliós kárt okoztak a szórakozóhelyeken a szerzői jogok megsértésével Fejérben

2012.03.24.

Több mint egymillió forint kárt okoztak a zeneszolgáltatáshoz kapcsolódóan a szerzői jogok megsértésével tavaly Fejér megye éjszakai szórakozóhelyein - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának a sajtóreferense szombaton az MTI-vel.

Az EU nem a lehetőséget látja Törökországban

2012.03.24.

Törökország nem tárgyal a július elsejétől hivatalba lépő ciprusi uniós soros elnökséggel, ha „addigra nem oldódik meg a ciprusi kérdés” – erősítette meg Brüsszelben a török külügyminiszter. Ahmet Davutoğlu az Európai Politikai Központ (EPC) rendezvényén tartott előadásában elmondta, az Európai Uniónak nem veszélyt, hanem esélyt kellene látnia Törökország EU-tagságában.

Április 4-ig véleményezhető az új postatörvény tervezete

2012.03.24.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási és társadalmi egyeztetésre bocsátotta az új postatörvény tervezetét. A dokumentumot 2012. április 4-éig lehet véleményezni.

Továbbra sem garantált az igazságszolgáltatás függetlensége

2012.03.24.

A Transparency International Magyarország (TI) szerint az Országgyűlésnek benyújtott törvénymódosítások továbbra sem garantálják az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Elkészült a GVH Versenykultúra Központjának 2012. évi munkaterve

2012.03.24.

A versenytörvény a GVH elnökének feladatául szabja a versenykultúra és a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrája fejlesztésében való közremőködést. E feladat ellátására elkülönült szervezeti egységet hozott létre a GVH, Versenykultúra Központ (GVH VKK) néven. A GVH VKK éves munkaterv alapján látja el feladatait.

Egyszerűsödő csőd- és felszámolási eljárások? - Tudósítás a Jogi Forum 2012. március 13-i konferenciájáról

2012.03.23.

A 2012. március 13-i konferencia fókuszában a csőd-és felszámolási eljárások gyorsabb és hatékonyabbá tételét szolgáló új, átfogó, a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény (Csődtörvény) érintő módosítások áttekintése és konzultációja állt.

Bárki lekérheti saját adatait a schengeni rendszerből

2012.03.23.

Bárki kérhet tájékoztatást arról, hogy adatai szerepelnek-e a Schengeni Információs Rendszerben (SIS), az ott található személyes adatok helyesbítését, törlését is kezdeményezheti bármely rendőrkapitányságon vagy magyar külképviseleten. Ha nem elégedett a válasszal, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordulhat - közölte a hatóság.

Kötelezettségszegés miatt perrel fenyegeti Szlovákiát az EU

2012.03.23.

Perrel fenyegeti Szlovákiát az Európai Unió kötelezettségszegés, környezetvédelmi jogszabályok be nem tartása miatt - adta hírül a FELVIDÉK.ma szlovákiai magyar hírportál csütörtökön.

Az Európai Bírósághoz fordul az EU-bizottság a magyar távközlési különadó ügyében

2012.03.23.

Az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordul a távközlési szektor magyarországi különadójának ügyében, mert "a tagállam az uniós szabályokat megszegve továbbra is árbevételen alapuló különadó-fizetésre kötelezi a távközlési szolgáltatókat" - jelentették be csütörtökön Brüsszelben.

Az EP is beszállhat a TEN-T vitába

2012.03.23.

Megállapodtak a tagállamok közlekedési miniszterei csütörtökön azokról a politikai iránymutatásokról, amelyek alapján 2030-ig ki kell építeniük a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) gerincét.

Módosul a fogyasztóvédelmi törvény

2012.03.23.

Már csak az országgyűlés jóváhagyására vár a fogyasztói törvény módosítása, amelynek tervezetét a kormány szerdai ülésén elfogadta, és amelynek révén a jövőben - többek között - gyorsabbá válik a panaszkezelés és bővül a békéltető testületek hatásköre - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A GVH engedélyezte a Magyar Posta- Magyar Villamos Művek- MFB Invest közös irányítású cégének létrehozását

2012.03.23.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Magyar Posta Zrt. - Magyar Villamos Mővek Zrt. - MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelı Zrt. közös vállalatának megalapítását (MPVI Mobil Zrt.), melyre az NMHH frekvenciapályázatán elnyert frekvenciahasználati jogosultságot átruházzák.

Az Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman a jogi segítségnyújtást kizáró rendelkezés miatt

2012.03.22.

Az alapvető jogok biztosa szerint alaptörvénysértő az, hogy a jogi segítségnyújtásról szóló törvény értelmében nem kaphat jogi támogatást az, aki az alkotmányjogi panaszt benyújtja; Szabó Máté ezért az Alkotmánybíróságtól (Ab) kérte a jogszabály kifogásolt rendelkezésének megsemmisítését.

Mit szólhat a sajtó?

2012.03.22.

Egy demokratikus köztársaság polgára számára a sajtó szabadsága az egyik legfontosabb szabadságjog.

Adatbiztonság angolosan

2012.03.22.

„Wanda, do you have any idea what it's like being English? Being so correct all the time, being so stifled by this dread of, of doing the wrong thing, of saying to someone "Are you married?" and hearing "My wife left me this morning," or saying, uh, "Do you have children?" and being told they all burned to death on Wednesday. You see, Wanda, we'll all terrified of embarrassment.”

Vannak pontok, ahol a kormány vitatkozni fog a Velencei Bizottságal

2012.03.22.

A kormány azért kezdeményezte a bíróságokról, valamint a bírákról szóló törvény módosítását a Velencei Bizottság észrevételei után, mert a bizottság több ponton félreérthetőnek tartja a szabályozás szándékait, vagy más szándékot tulajdonít neki, mint a jogalkotó - mondta az közigazgatási és igazságügyi miniszter az MTV Az este című műsorában kedden. Navracsics Tibor hangsúlyozta: sok olyan pont van a bizottság jelentésében, amellyel a kormány vitatkozni fog.

A médiatörvényt is kivesézte az Európa Tanács

2012.03.22.

A magyar médiarendszer politikai befolyásolását, az újságírók forrásvédelmével kapcsolatos szabályokat, valamint a tartalomszabályozást érintő "homályos meghatározásokat" is aggályosnak látja az Európa Tanács. A szervezet főtitkára szerdán a magyar kormánynak is bemutatta az előzetes jogi szakvéleményt. A kabinet május végéig módosítja a jogszabályokat.

Önálló bűncselekménnyé minősül az orvvadászat

2012.03.22.

A tiltott vadászatot és halászatot a hatályos törvények szabálysértésként szankcionálják, de lopás, illetve állatkínzás miatt akár börtönbüntetésre is ítélhetik az elkövetőket. A büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával az orvvadászat már önálló bűncselekményi kategória lesz.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000