Hír archívum: 2012. április

Más hónap

Fogyasztóvédelem, reklámjog és Facebook

2012.04.27.

A jogiforum legutóbbi rendezvényén az Alaptörvényben államcélként rögzített fogyasztóvédelem, a reklámjog, valamint az oly népszerű facebook és promócióinak jogi szabályozási kérdései voltak terítéken.

Államfőválasztás - Áder János az egyetlen jelölt

2012.04.27.

Egyedül Áder Jánosra, a Fidesz EP-képviselőjére érkezett a magadott határidőig államfőjelölti ajánlás. Őt a Fidesz-KDNP-frakciószövetség részéről 262 képviselő javasolta. A jelöléséket péntek reggel 8 óráig kellett leadni, az érvényességről a házbizottság döntött.

A szabálysértési törvény módosítása miatt korrigálnák a költségvetést fideszes képviselők

2012.04.27.

A költségvetés módosítását kezdeményezték fideszes képviselők az új szabálysértési törvény rendelkezései miatt. A büdzsé egyenlege nem változik.

Virágzik az emberkereskedelem Európában

2012.04.27.

Virágzik az emberkereskedelem Európában, és a bejelentett áldozatok számához képest elenyésző mértékben indítanak eljárást az elkövetők ellen - állapította meg a szervezett bűncselekmények elleni küzdelem koordinálásáért felelős Eurojust.

Május elsejétől az OMSZ irányítja a betegszállítást

2012.04.27.

Május elseje után a betegszállítás elrendelésére jogosult szakembereknek az 1820-as számot kell tárcsázni akkor, ha egyszerű betegszállításra van szükség. Ettől a naptól ugyanis az Országos Mentőszolgálat veszi át a betegszállítás irányítását.

Cozma-gyilkosság

2012.04.27.

Egy-két héten belül véglegesítik Marian Cozma családjának kártérítési igényét - közölte jogi képviselőjük a sportoló megölése miatt folyó büntetőper pénteki ülése előtt az MTI érdeklődésére.

Megújult a Ctv. és a Gt.

2012.04.26.

A közelmúltban jelentősen módosították a gazdasági társaságokról és a cégeljárásról szóló törvényeket. A Jogi Fórum konferenciáján e változásokat mutatták be az előadók.

A fogyasztói jogok erősítéséről szavazott egy EP-bizottság

2012.04.26.

Az Európai Parlament belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottsága csütörtökön megszavazta a kiszolgáltatott fogyasztók jogainak megerősítésére irányuló stratégiáról szóló jelentéstervezetet.

Uniós bíróság elé viszi az Európai Bizottság Magyarországot és más tagállamokat a hulladékirányelv miatt

2012.04.26.

Az Európai Bizottság pénzügyi szankció kiszabását kéri az Európai Unió Bíróságától Magyarországra, Bulgáriára, Lengyelországra és Szlovákiára, mivel a 2010. decemberi határidőre nem ültették át nemzeti jogukba a hulladékokról szóló uniós keretirányelvet.

Bűnösnek mondta ki Charles Taylor volt libériai elnököt a nemzetközi bíróság

2012.04.26.

Bűnösnek mondta ki Charles Taylor volt libériai elnököt emberiesség elleni bűnökben a Sierra Leone-i háborús bűnöket tárgyaló különleges hágai ENSZ-bíróság csütörtökön kihirdetett ítéletében.

Rendőrségi lépések az etnikai aránytalanságok kiküszöbölésére

2012.04.26.

Egyezséget kötött a Helsinki Bizottság és a Nógrád Megyei Főkapitányság az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt.

Jogerős ítéletet hirdethetnek pénteken

2012.04.26.

A Marian Cozma megölése miatt folyó perben pénteken hirdethet jogerős ítéletet a Győri Ítélőtábla. Az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

A magyar veszteségek minimalizálása a cél a felzárkóztatásnál

2012.04.26.

Felcsillant az első reménysugár Magyarország előtt, hogy valamilyen formában és valamilyen szintig kompenzálhatják a számára rendkívül előnytelen kohéziós politikai javaslatok miatt. Győri Enikő Európa-ügyi államtitkár szerint azonban ez csak az első lépés, többre van szükség.

Az MNB üdvözli a tárgyalások megkezdését

2012.04.26.

A Magyar Nemzeti Bank üdvözli, hogy megkezdődnek a pénzügyi védőhálóról a tárgyalások a kormány és az Európai Unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap között, az egyeztetéseken a jegybank is részt vesz - válaszolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI kérdésére szerdán.

Gyermekközpontban lévő kiskorú külföldiekről

2012.04.26.

Immár nem menekülttáborban, hanem a fóti gyermekközpontban helyezik el a menedékkérő kiskorút. Ez az egyik eredménye Szabó Máté ombudsman korábbi javaslatainak. Az alapvető jogok biztosának újabb vizsgálata azonban további problémákat is feltárt.

Zöld jelzés a pénzügyi tárgyalásokhoz, Brüsszel kész lezárni az egyik kötelezettségszegési eljárást, kettőben az Európai Bírósághoz fordul

2012.04.26.

Készen áll az Európai Bizottság arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy elővigyázatossági hitelkeretről.

Felmentették a visszaélésekkel vádolt volt balatongyöröki körjegyzőt és polgármestert

2012.04.25.

Bizonyítottság hiányában felmentette a Zalaegerszegi Törvényszék szerdán Balatongyörök korábbi körjegyzőjét és független polgármesterét, illetve két további vádlottat; az ügyészség azzal vádolta őket, hogy a valósnál magasabb összegű idegenforgalmiadó-bevételt (ifa) könyveltek el, ezzel pedig a település több állami támogatáshoz juthatott. Az ítélet nem jogerős.

Az elsőfokú bíróság a felmentő ítéletében élesen bírálta az ügyészséget

2012.04.25.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán nem jogerősen, javarészt bűncselekmény hiányában mentette fel az UD Zrt.-vel összefüggő megfigyelési ügyben megvádolt Dávid Ibolya volt MDF-elnököt, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterét és két társukat.

Felméri a PSZÁF a fogyatékkal élőkkel kötött szerződéseket

2012.04.25.

Felméri a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a pénzügyi szervezeteknek a fogyatékkal élő fogyasztókkal kötött szerződéseit, speciális eljárásait és a számukra nyújtott ügyfél-tájékoztatást - közölte a felügyelet szerdán az MTI-vel.

Az első Alaptörvény nap margójára

2012.04.25.

A nemrégiben, 2012. január 1-jén hatályba lépett (Alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek|http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1101231.ATV&celpara=#xcelparam) utolsó, 32. cikke április 25-ét az Alaptörvény kihirdetésének emlékére az Alaptörvény napjának rendelte: ekkor írta alá a köztársasági elnök 2011-ben, s pontosan egy évvel korábban került sor a választások második fordulójára 2010-ben.

„Sárga csekk” ügy – törvényben tiltanák a csekkes befizetés megsarcolását

2012.04.25.

Véget vetne a fogyasztóellenes gyakorlatnak és megtiltaná a szolgáltatók számára a sárga csekkel történő fizetés miatti külön díj felszámítását az a kapcsolódó módosító javaslat, amelyet az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottságának alelnöke és képviselőtársa nyújtott be 2012. április 24-én az Országgyűlés elé a fogyasztóvédelmi törvényhez

Brüsszel döntést hozhat a hiteltárgyalásokról

2012.04.25.

Optimális esetben az Európai Bizottság már szerdán zöld jelzést adhat a hiteltárgyalások megkezdésére Magyarországnak – értesült megbízható forrásokból a BruxInfo. Úgy tűnik, hogy a testület megszüntetheti a jegybanktörvény miatt indult kötelezettségszegési eljárást is. Orbán Viktor Barrosóval folytatott keddi megbeszélése után már közeli áttörésről beszélt.

Az állam átvette a kórházakat

2012.04.25.

A hétfői határozathozatalok során elfogadta az Országgyűlés hetven egészségügyi intézmény állami kézbe adását, valamint a személyszállítási törvényt. Módosították a közoktatás és a régészeti feltárások szabályozását is.

Schmitt Pál kegyelmi határozatai titkosak

2012.04.25.

A Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a nyilvánosságnak teret engedő elsőfokú ítéletet, és a ma kihirdetett ítéletével elutasította az Origo újságírójának keresetét a Schmitt Pál által elbírált kegyelmi határozatok nyilvánossága tekintetében.

A fogyasztóvédelmi módosításokról

2012.04.24.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fgytv.) módosításáról törvényjavaslatot nyújtottak be a Parlament elé.

Összefonódásról döntött a GVH

2012.04.24.

A GVH engedélyezte az Envi Goriva d.d. irányításszerzését a Biodizel Vukovar d.o.o. vállalkozás felett.

Összeegyeztethető a szigorú büntetőpolitika a gyermekjogokkal

2012.04.24.

Összeegyeztethető a szigorú büntetőpolitika a gyermekjogokkal - hangsúlyozta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára kedden egy budapesti jogvédő konferencián.

Felhívás az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott ítélet tiszteletben tartására

2012.04.24.

A Parlamentnek 2012. április 20-án, pénteken benyújtott határozati javaslatában Navracsics Tibor azt javasolja, hogy Magyarország ne hajtsa végre a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság által vele szemben hozott elmarasztaló döntést.

A járások kialakításáról folytatódhat a parlamenti vita

2012.04.24.

Az Országgyűlés mai ülésnapján kezdődik vita a közadatok újrahasznosításáról szóló kormányzati javaslatról, de folytatódhat a járások kialakítását tartalmazó, ugyancsak a kabinet által jegyzett előterjesztés általános vitája is.

Az ombudsman benyújtja Jóri András alkotmánybírósági indítványait

2012.04.24.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa újra benyújtja a korábbi adatvédelmi biztos alkotmánybírósági indítványait.

Orbán az IMF kapcsán kettős mércét emleget

2012.04.24.

A miniszterelnök szerint az Európai Bíróság elé kerülhet a bírók nyugdíjkorhatára és a jegybankelnök fizetése kapcsán indított kötelezettségszegési eljárás is.

Továbbra is előzetesben marad az EH Zrt. volt vezérigazgatója

2012.04.24.

Elutasította az Egészségügyi Holding (EH) Zrt. korábbi vezérigazgatója előzetes letartóztatásának megszüntetésére, illetve házi őrizetének elrendelésére irányuló ügyészi és védői indítványokat a Nyíregyházi Városi Bíróság - tájékoztatta a Nyíregyházi Törvényszék elnökhelyettese, szóvivője hétfőn az MTI-t.

Támogatta a gazdasági bizottság a jegybanktörvény módosítását

2012.04.24.

A kormánypárti képviselők támogatásával általános vitára alkalmasnak tartotta a jegybanktörvény módosító javaslatát az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfőn. Cséfalvay Zoltán és Rogán Antal azt hangsúlyozta, hogy ha kell, újabb módosításokra is kész a kormány, Simor András pedig az MNB és az EKB által kifogásolt, a módosításból hiányzó pontokra hívta fel a figyelmet.

Nyilvánosak a kegyelmi határozatok?

2012.04.24.

Folytatódik a köztársasági elnök kegyelmi határozatainak nyilvánosságáért indított per.

Jogi Fórum Kupa a 19. K&H olimpiai maraton és félmaraton váltón

2012.04.23.

2012. június 10-én, vasárnap a Budapest Sportiroda (BSI) és a Jogi Fórum (www.jogiforum.hu) külön versenyre hívja a jogásztársadalom képviselőiből álló 3 fős csapatokat, meghirdetve számukra a Jogi Fórum Kupát.

A huszallas.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2012.04.23.

A Tanácsadó Testület 09/2012 (IV. 10.) sz. Állásfoglalása A huszallas.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz (897/2012. sz. ügy) tárgyában.

Az Európai Unió Törvényszéke előtt folyamatban lévő Magyarország kontra Európai Bizottság egyesített ügyekről

2012.04.23.

Az elmúlt napokban több sajtócikk jelent meg a Magyar Kormány és az Európai Bizottság közötti, az áfa-kiadások európai uniós forrásból történő finanszírozása miatt indult bírósági perről.

Egy mozgáskorlátozott autós bírságolásáról

2012.04.23.

Megbírságolták az autóst, pedig a KRESZ szerint a műszaki hibás autóval meg lehet állni a tiltó tábla alatt is.

Egészségesen a börtönben? – az ombudsman vizsgálatai a tököli bv-intézetekben

2012.04.23.

Eggyel több a pszichológus, ami továbbra is kevés. Már minden nap lehet fürödni, ami jó, viszont megengedhetetlen, hogy fiatalkorú elítéltek a cellájukban dohányozzanak.

Kényes szakaszba lép a játszma Brüsszellel

2012.04.23.

A határnyitás óta nem kísérte olyan felfokozott figyelem magyar kormányfő beszédét, mint Orbán Viktor hétfői szereplését egy brüsszeli agytröszt rendezvényén.

A tagállamok joga dönteni a schengeni szabályok felfüggesztéséről

2012.04.23.

Ausztria amellett van, hogy maradjon továbbra is az adott tagállam hatáskörében a döntés arról, hogy ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést egy schengeni belső határon - jelentette ki az osztrák belügyminiszter egy szombati lapinterjúban.

A jövő évtől indulhat az elektronikus ügyfélazonosítás

2012.04.23.

A jövő év elejétől elektronikus ügyfélazonosítással, továbbá elektronikus aláírással benyújtható dokumentumok használatával bővülhet az elektronikus közigazgatási szolgáltatások köre - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szombaton az MTI-vel.

Interjú Dr. Vékás Lajos Professzorral

2012.04.21.

A nemrégiben nyilvánosságra került új Polgári Törvénykönyv tervezete a Kodifikációs Bizottság több, mint 10 évnyi munkájának gyümölcse. A Bizottság vezetőjét, Dr. Vékás Lajos Professzor Urat a Javaslat izgalmas, a kollégákat és a közvéleményt oly sokat foglalkoztató szegmenseiről –így többek között időtállóságról, a régi-és új törvényi kategóriákról, külföldi példákról és a kodifikációs munkával összefüggő jövőbeni terveiről - kérdeztük.

Öt év börtönre ítéltek egy csalással vádolt banki alkalmazottat

2012.04.21.

Öt év börtönbüntetésre ítélt a Kaposvári Városi Bíróság szombaton nem jogerősen egy csalással vádolt férfit, aki egy kaposvári banki alkalmazottjaként valótlan adatokat tüntetett fel a bank rendszerében és hiteleket nyújtott olyan vállalkozásoknak, amelyek erre nem voltak jogosultak.

Május 2-án választják meg a köztársasági elnököt

2012.04.21.

Május 2-án 10 órakor lesz az államfőválasztás a parlamentben - közölte a házbizottság pénteki ülése után Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke. A köztársaságielnök-választás időpontját a Ház jövő hétfői plenáris ülésén jelentik be, ettől kezdve péntek reggelig lehet ajánlásokat gyűjteni az új államfő személyére.

Magas gázolajárakat hozhat az EP szerint az új energiaadó

2012.04.21.

A gázolaj árának emelkedésétől tartva nem támogatja az Európai Parlament az energiatermékekre kivetendő adó rendszerének átalakítását, legalábbis abban a formában, ahogyan arra a Bizottság eredetileg javaslatot tett. A képviselők csütörtökön fogadták el az erről szóló jelentést.

NGM álláspont az Európai Bíróság előtt lévő áfa-ügyekről

2012.04.21.

A Magyar Kormány az Európai Bíróság előtt lévő áfa-ügyek miatt a magyarországi projektek "vitatott" áfa-költségeire nem számol el európai uniós forrást, ezért semmilyen visszafizetési kockázat nincs, így a peresített összegek tekintetében a magyar költségvetés "pozitív kockázatot fut" - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

Bírságot nem szabhat ki, csak határozatot hozhat a felügyelőség

2012.04.21.

Ha a munkaügyi hatóság feltárja, hogy az általa vizsgált munkáltató nem hajtotta végre az elvárt béremelést, akkor erről határozatot hozhat, de munkaügyi bírságot nem szabhat ki.

Körkép a sajtóperek világából

2012.04.20.

Tekintettel korábbi, nagy sikerrel megrendezésre került (sajtóperek témájú rendezvényeire|http://www.jogiforum.hu/hirek/24253) a Jogi Fórum 2012. májusában ismételten a sajtóperek szabályozását elemzi gyakorlati példákon keresztül.

Kilencéves kislány méltóságát sértette meg a TV2

2012.04.20.

Tízmillió forintos büntetést kapott a TV2, mert egy szexuális visszaélés gyermekkorú áldozatát ismételten megalázó módon szerepeltette a Tényekben.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000