Hír archívum: 2012. április

Más hónap

Elhunyt dr. Kiss Daisy ügyvéd

2012.04.20.

Megrendülten tudatjuk a szomorú hírt, hogy súlyos betegségben 2012. április 18-án elhunyt dr. Kiss Daisy ügyvéd.

A húsvéti ellenőrzések után várhatóan 90 millió forintot meghaladó bírságot vet ki a NAV

2012.04.20.

Az elmúlt évhez képest javult a számla- és nyugtaadási fegyelem.

Az EP is átengedte az amerikai adatcsere-egyezményt

2012.04.20.

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU és az Egyesült Államok közötti megállapodást a légiutasok adatainak cseréjéről.

Az ügyvédi eskü új szövegéről

2012.04.20.

Az ügyvédi eskü hatályos szövegéből kimaradt a titoktartásra vonatkozó kitétel, ami ellenkezik a magyar jogi hagyományokkal, továbbá megrendítheti az ügyfél és ügyvéd bizalmi kapcsolatát – állapította meg az ombudsman az ügyvédségről szóló átfogó vizsgálatának első jelentésében. Az pedig, hogy az eskü összemossa a közjogi tisztségviselőt és a magánszférában dolgozó ügyvédet, annak látszatát kelti, hogy az ügyvédség részét képezi a köztisztviselői karnak.

Jóváhagyta az EP a légi utasok adatainak átadásáról az USA-val kötött megállapodást

2012.04.20.

Jóváhagyta az Európai Parlament csütörtökön Strasbourgban az európai uniós légi utasok adatainak amerikai hatóságokkal történő megosztásáról szóló új megállapodást.

Maszk nélkül az ACTÁ-ról

2012.04.19.

A nagy port kavaró ACTA, vagyis a Hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-counterfeiting Trade Agreement) egy olyan nemzetközi egyezmény, melynek célja a szellemitulajdon-jogok hatékony védelme, megsértésük – különösen a védjegyhamisítás és a szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogokat érintő kalózkodás – esetén a csatlakozó felek illetékes hatóságainak együttműködése, a rendelkezésükre álló információk megosztása.

A Médiatanács eljárásokat indít a túl hangos reklámok miatt

2012.04.19.

A Médiatanács szerdai ülésén döntött arról, hogy hatósági eljárásokat indít öt tévécsatorna reklámhangerőt kezelő gyakorlata miatt.

Felfüggeszti az EU a Mianmar elleni szankciókat

2012.04.19.

Döntenek várhatóan az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei jövő héten arról, hogy a fegyverembargó kivételével felfüggesztik a Mianmar elleni uniós szankciókat - jelezték diplomáciai források csütörtökön Brüsszelben.

Emberi jogi bírósághoz fordult egy osztrák újságíró az ellene folyó eljárás elhúzódása miatt

2012.04.19.

Panaszt tett az Emberi Jogok Európai Bíróságánál az osztrák közszolgálati televízió egy riportere az ellene indított ügyészségi eljárás elhúzódása miatt - számoltak be róla a csütörtöki osztrák lapok.

Májusban dönthet a parlament a médiaszabályozás módosításáról

2012.04.19.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tudomásul vette az Alkotmánybíróság (Ab) döntését, és annak értelmében előkészíti és az Országgyűlés elé terjeszti a médiaszabályozás módosítását, amelyet még májusban megszavazhatnak a képviselők - közölte a tárca sajtóirodája az Ab médiaszabályozásról kiadott határozatára reagálva csütörtökön az MTI-vel.

Folytassák le a nyomozást a Magyar Szigeten elhangzott gyűlöletbeszéd ügyében

2012.04.19.

A Magyar Helsinki Bizottság április 13-án panaszt nyújtott be a Pest Megyei Főügyészséghez, amiért a rendőrség 2012. április 6-án, nyolc hónap nyomozást követően bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást a 2011-es Magyar Sziget fesztiválon Tyirityán Zsolt által tett gyűlöletkeltő kijelentések ügyében.

Új csomaggal fut neki az EU a foglalkoztatás javításának

2012.04.19.

A munkaerő-keresleti oldalra, a tagállami foglalkoztatási politikák hatékonyabb végrehajtására és ellenőrzésére, valamint a dinamikusabb és rugalmasabb munkaerőpiacok kialakítására koncentrál az Európai Bizottság abban a nagyszabású foglalkoztatási csomagban, amelyet szerdai strasbourgi ülésén fogadott el a testület.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának reformjáról értekezik az Európa Tanács Brightonban

2012.04.19.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának jövőjéről, a strasbourgi székhelyű jogi fórum reformjának lehetőségeiről tanácskoznak az Európa Tanács tagállamainak szakminiszterei és magas rangú igazságszolgáltatási tisztviselői csütörtökön és pénteken a dél-angliai Brightonban.

A kormány elkötelezett az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás lezárására

2012.04.18.

Magyarország kormánya elkötelezett az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó elővigyázatossági hitelkeretről szóló tárgyalások mielőbbi megkezdése mellett, amihez szükséges a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás sikeres lezárása - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

Közlönyfigyelő 2012/ 3

2012.04.18.

Az idei év harmadik Közlönyfigyelőjében a 2012. február 22 és a 2012. április 11. közti időszakot tekintettük át. A vizsgált periódus hossza miatt írásunkat a törvények ismertetésére korlátoztuk.

Szigorúbb uniós statisztikai előírások jönnek

2012.04.18.

Az uniós statisztikai adatok megbízhatóságának és hitelességének növelése érdekében szigorúbb szabályok léphetnek életbe az unióban. A Bizottság a nemzeti statisztikai intézetek függetlenségét szorgalmazza.

Kettős gyilkosság Sopronban

2012.04.18.

Fegyvereket és pénzt zsákmányoltak a soproni lövészklubban elkövetett gyilkosság során.

Tizenkét határsértőt fogtak el Csongrád megyében

2012.04.18.

Tizenkét határsértőt fogtak el szerda hajnalban Csongrád megye déli részén.

Elfogadták az új országgyűlési törvényt

2012.04.18.

A parlament hétfői ülésén elfogadta az új országgyűlési törvényt, amely létrehozza az Országgyűlési Őrséget és erősebb fegyelmi jogköröket biztosít a házelnöknek. Döntöttek a képviselők javadalmazásának új szabályairól és kimondták, hogy december 18-a a nemzetiségek napja lesz.

Nehéz belekötnie az EU-nak az igazságszolgáltatás függetlenségébe

2012.04.18.

Nehézségeket okoz az Európai Bizottság számára, hogy sziklaszilárd jogi érvrendszert állítson össze annak gyanúnak az alátámasztására, hogy a magyar igazságszolgáltatás a jelenlegi formájában nem független – derül ki tisztviselői és uniós biztosi nyilatkozatokból.

A kormány benyújtotta a jegybanktörvény és az Alaptörvény módosítását

2012.04.18.

Benyújtotta a kormány a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény néhány pontját és az Alaptörvényt módosító javaslatait kedden az Országgyűlésnek. Ezek szerint nem kell megküldeni a kormánynak a monetáris tanács napirendjét, a kormány képviselője nem vesz részt a testület ülésein, kikerülnek a törvényből a tanácstagok felmentését és a testület megszűnését szabályzó egyes passzusok, és nem vonják össze az MNB-t a PSZÁF-fal.

Gazdasági növekedést teremt a nemek közötti egyenlőség

2012.04.18.

A gazdasági válság megoldásában alapvető szerepe van a férfiak és a nők közötti egyenlőség hatékonyabb biztosításának – áll a Bizottság nemek közötti egyenlőségről szóló éves jelentésében.

Uniós jogba ütközhet az ötkulcsos áfa

2012.04.17.

Az Európai Bizottságnál első ránézésre aggályosnak találták az ötkulcsos áfa-ra vonatkozó magyar elképzelést. A pénzügyi tranzakciós adó magyar változatát viszont nem érheti kifogás, még ha nagyon is távol áll a bizottsági javaslattól.

Gyilkosság Kulcson

2012.04.17.

A kulcsi gyilkosság helyszínelésekor az ingatlanon talált, ismeretlen eredetű csontok több embertől származnak.

Jogerősen is tizenhárom év a somogyzsitfai gyilkosnak

2012.04.17.

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla kedden annak a férfinak a 13 éves börtönbüntetését, aki 2010 decemberében Somogyzsitfán olyan súlyosan bántalmazta egy távoli idős rokonát, hogy az belehalt sérüléseibe.

A BM szerint csak a cigány gyerekekkel van gond

2012.04.17.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda valamint a Társaság a Szabadságjogokért szerint a Belügyminisztérium (BM) megbélyegzi a cigány gyerekeket. A minisztérium a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia keretében olyan modellprogram kidolgozását írja elő, amelynek célja kizárólag a cigány gyerekek jogkövető magatartásának elősegítése. A Belügyminisztérium így azt sugallja, hogy csak a roma származású gyerekek magatartásával van probléma, miközben nyilvánvaló, hogy a jogkövető magatartás minősége nem etnikai vagy szociális helyzet kérdése.

A diákok 67 százaléka választotta az e-felvételit

2012.04.17.

Az idén a felsőoktatási intézményekbe pályázók csaknem 67 százaléka választotta az e-felvételit, nappali munkarendben a legtöbben a gépészmérnöki képzést jelölték meg, a legnépszerűbb intézmény az ELTE. A legfiatalabb felvételiző 1997-ben született, és idén érkezett jelentkezés Kazahsztánból is.

Kétszáz jogszabály született az első negyedévben

2012.04.17.

Márciusban felgyorsult a magyar jogalkotás, egy hónap alatt annyi jogszabályt hirdettek ki, mint az előző kettőben összesen – derül ki a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja Jogtárából. Március végéig 204 központi jogszabály jelent meg – ez meghaladja a 2011-es szintet –, ezek nagyjából egyharmada kormányrendelet volt. A jogszabályok több mint fele legkésőbb a kihirdetés másnapján hatályba lépett.

Az állambiztonsági múlt feltárásáról vitatkozhatnak a képviselők

2012.04.17.

Az Országgyűlés ma az LMP kezdeményezésére összesen több mint öt órán át vitatkozhat az állambiztonsági múlt feltárásáról. A képviselők ezt követően a járások kialakításáról szóló kormányzati elképzeléseket tárgyalhatják meg.

Joghallgató lett 2012 Ifjú Adószakembere

2012.04.17.

Az idén hatodik alkalommal került megrendezésre az Ernst & Young Adótanácsadás üzletága által kiírt Az Év Ifjú Adószakembere nevű verseny.

A szabolcsi bíróságokon jelentősen csökkent az ügyek száma tavaly

2012.04.16.

A fizetési meghagyásos eljárások közjegyzői hatáskörbe kerülésével jelentősen csökkent az ügyszám a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróságokon tavaly - közölte a Nyíregyházi Törvényszék elnöke a hétfői összbírói értekezlet után tartott sajtótájékoztatón.

Szoftverjogi aktualitások 2012 - konferencia az informatika és a jog határán

2012.04.16.

A Jogi Fórum 2012. március 27-i konferenciája információkban és aktualitásokban bővelkedő, sokszínű, bírói és európai uniós gyakorlatra is részleteiben kitérő előadásai a téma lehető legszélesebb és legátfogóbb mértékben történő áttekintését nyújtották.

Elfogta a rendőrség a várpalotai gyilkosság gyanúsítottját

2012.04.16.

Elfogták április 13-án este a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói azt az inotai, 36 éves férfit, aki megalapozottan gyanúsítható a Várpalotán 9-én elkövetett emberöléssel - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-t.

Az ombudsman alkotmánybírósági indítványa a fiatalkorúak elzárásával és őrizetbe vételével kapcsolatos rendelkezések miatt

2012.04.16.

Az Alaptörvénnyel és az ENSZ Magyarországon is kihirdetett Gyermekjogi Egyezményével is ellentétes a szabálysértési törvénynek az a rendelkezése, amely a fiatalkorúak esetében lehetővé teszi az elzárás, illetve a szabálysértési őrizet elrendelését.

Londoni elemzők: "körvonalazódik a kockázati forgatókönyv"

2012.04.16.

A forintpiacon kezd körvonalazódni az a kockázati forgatókönyv, hogy Magyarország nem jut megállapodásra új IMF/EU-hitelprogramról a valutaalappal és az unióval - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Bővülhet a szociális hozzájárulási adó kedvezményrendszere

2012.04.16.

Az adórendszerről, a Nemzeti Fejlesztési Tervről, a közoktatás átalakításáról, a felnőttképzés helyzetéről tárgyaltak a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) csütörtöki ülésén az érdekegyeztetés országos fórumának résztvevői, a kormány, a munkavállalók, a gazdasági szervezetek, a tudomány, az egyházak, valamint a civil szféra képviselői.

Hatékonyabb védelem, jobb szabályozás

2012.04.16.

Napirenden a fogyasztóvédelmi törvény módosításáról szóló javaslat.

Vádat emelt az ügyészség Pálháza volt polgármestere ellen

2012.04.16.

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Moravszki Zsolt, Pálháza volt független polgármestere ellen vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt; a vádemelésről a főügyészség hétfőn tájékoztatta az MTI-t.

EU-magyar csörte: itt a lista, hol a lista?

2012.04.16.

Miért nem állít össze hivatalos listát a hiteltárgyalások megkezdésének feltételeiről a Bizottság? Milyen ismert előfeltételei vannak a tárgyalásoknak? Melyek a lehetséges forgatókönyvek? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ alábbi összeállításunk.

Módosulhat a szakképzési törvény, kiterjesztik a gyakorlati képzést

2012.04.16.

Módosítaná a szakképzési törvényt Matolcsy György, így szeptember elsejétől a kilencedik évfolyamon is lehetne majd tanulószerződést kötni, ezzel kiterjesztve a gyakorlati képzést a szakiskolákban.

Szabad a Pride, a bíróság helyre tette a rendőrséget

2012.04.16.

A Fővárosi Törvényszék mai (végzésével|tasz.hu/files/tasz/imce/2011/pride_2012.pdf) felülbírálta és hatályon kívül helyezte a Budapest Rendőr-főkapitányának a Meleg Méltóság Menetét (MMM) megtiltó határozatát.

Tagadta bűnösségét a hivatali visszaélés vádjával indult büntetőperben Keller László

2012.04.13.

Tagadta bűnösségét Keller László a hivatali visszaélés vádjával indult büntetőper első tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken pénteken.

Pp. módosítás a Ház előtt

2012.04.13.

A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény módosításáról törvényjavaslatot nyújtottak be március közepén kormánypárti képviselők az Országgyűlés elé. A T/6389 számú törvényjavaslat jelenleg zárószavazásra vár.

Ötoldalú egyeztetés kezdődik a jegybanktörvényről

2012.04.13.

A Nemzetgazdasági Minisztérium megkapta az Európai Központi Bank (EKB) véleményét a jegybanktörvényről, és az abban megfogalmazott kifogásokról már a jövő héten megkezdődik az ötoldalú, szakmai informális egyeztetés - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI megkeresésére pénteken.

Megjelent a lakbérről és cseréről szóló rendelet

2012.04.13.

Megjelent és hatályba lépett a Nemzeti Eszközkezelőnek értékesített ingatlanok bérleti díjáról és cseréjének feltételéről szóló kormányrendelet. A lakbér induláskor a devizahitel felvételekor megállapított forgalmi érték 1,5 százaléka lesz évente, majd az inflációval emelkedik.

Apáthy-díj

2012.04.13.

A Magyar Szerzői Jogi Fórum idén is kiírja az Apáthy-díjra szóló pályázatát.

Mágnesként vonzza az EU a magyarokat

2012.04.13.

Több magyar dolgozott az Európai Bizottságnál 2011 végén, mint cseh, svéd vagy osztrák és számban alig kevesebben a hollandoknál. Az uniós intézmények nagy számban szippantottak be magyar állampolgárokat a csatlakozás óta, ám mostantól ritka szerencsésnek mondhatja magát az, aki az egyre szűkülő ajtórésen bejut.

Hoffmann Rózsa: az önkormányzatoknál marad az iskolák vagyona

2012.04.13.

A közoktatási intézmények átadás-átvétele során az önkormányzatoknál marad az iskolák vagyona, a tulajdonjogot nem érinti a folyamat - erősítette meg Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) csütörtöki ülésén.

Kinek áll az érdekében?

2012.04.13.

Kilenc civil szervezet (levélben|tasz.hu/files/tasz/lobbilevel.pdf) fordult a kormányhoz, azt kérve, hogy kezdeményezzék egy lobbitörvény megalkotását.

Vasárnap lép életbe az új szabálysértési törvény

2012.04.13.

Vasárnap lép életbe az új szabálysértési törvény, amely bevezeti a közérdekű munka fogalmát, a helyszíni bírság kötelező mértékét, a fixbírságot és új rendelkezés az ismételt elkövetés szankcionálása is; az április 15. előtt elkövetett szabálysértésekre még a korábbi szabályozást kell alkalmazni - mondta Kincses Ildikó, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000