Hír archívum: 2012. április

Más hónap

Jogerősen elítélték a segítséget kérő férfit bántalmazó kecskeméti rendőröket

2012.04.12.

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetéssel és lefokozással sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön két kecskeméti rendőrt, akik 2009-ben bántalmaztak egy segítséget kérő ittas férfit.

Az illetéktörvény szabályainak 2012. évi változásairól

2012.04.12.

Az adótörvények 2012. évre vonatkozó változásait bemutató cikksorozat befejező részében az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 2012. január 1., illetve 2012. március 1. napjától hatályos változásainak, illetve új rendelkezéseinek összefoglalására kerül sor.

Az Európai Bizottság mindössze tájékoztatást kér az egyházügyi törvényről

2012.04.12.

Az Európai Bizottság mindössze tájékoztatást kér az egyházügyi törvényről a magyar hatóságoktól, a folyamatot pedig nem a testület, hanem csupán képviselők egy csoportja kezdeményezte - mondta Rétvéri Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.

Heteken belül megkötheti első adásvételi és bérleti szerződéseit a Nemzeti Eszközkezelő

2012.04.12.

Várhatóan április végén, május elején megköti az első adásvételi és bérleti szerződéseket a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.

A Bizottság pontosította a hiteltárgyalás feltételeit

2012.04.12.

A magyar jogi környezet biztonságossá tétele lesz az előfeltétele annak, hogy megindulhassanak a tárgyalások az EU és az IMF által folyósítandó nemzetközi pénzügyi segítségről.

PSZ: gazdátlanná vált a közoktatás rendszere

2012.04.12.

Pillanatnyilag gazdátlan a közoktatás rendszere és rendkívül nagy a bizonytalanság - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerdán Budapesten az Államosítás előtt, után és közben - zavaros jövőkép címmel rendezett sajtótájékoztatón.

Idén is bírói felülvizsgálatra szorul a Meleg Méltóság Menetének megtiltása

2012.04.11.

A Szivárvány Misszió Alapítvány a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével bíróság előtt támadta meg a Budapesti Rendőr-főkapitány (BRFK) tiltó határozatát.

Újabb spanyol megszorítások jönnek

2012.04.11.

Brüsszel üdvözli a spanyol kormány tervét, amely újabb 10 milliárd eurós megszorító intézkedéseket tartalmaz, azonban a piacok nem nyugodtak meg a hír hallatán.

Hatályon kívül helyezték az ítéletet a mohácsi uzsorások ügyében

2012.04.11.

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet a Pécsi Törvényszék.

Négy éve történt rablás miatt áll bíróság előtt két férfi Szegeden

2012.04.11.

Megkezdődött a megismételt elsőfokú eljárás szerdán a Szegedi Törvényszéken abban a büntetőügyben, amely egy szegedi cég telephelyén 2008-ban történt rablás miatt indult.

Legal 500 – legmagasabb szintű elismerés a PRP Partners munkajogi partnerének  

2012.04.11.

A tekintélyes jogi szakmai kiadvány, a Legal 500 legújabb  kiadványa közzétette 2012-es rangsorát.

A járások kialakításáról kezdenek tárgyalni a képviselők

2012.04.11.

Az Országgyűlés mai ülésén kezdődik általános vita a járások kialakításával összefüggő változtatásokról; Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter előterjesztése alapján az egyes jegyzői hatáskörbe tartozó feladatok, az okmányirodák és az ügyfélszolgálati kirendeltségek kerülnének a járási hivatalokhoz.

Pénzbüntetésre ítélték első fokon a volt egri polgármestert

2012.04.10.

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt 900 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Nagy Imrét, Eger volt szocialista polgármesterét kedden első fokon az Egri Törvényszék.

Véget érhet az eurózóna recessziója?

2012.04.10.

A német, az olasz és francia statisztikai intézetek közös előrejelzése szerint tavasz végére megállhat az eurózóna recessziója.

Ellentüntetőkre már nincs is szükség

2012.04.10.

Ellentüntetőkre már nincs is szükség: a Budapest Pride résztvevőinek diszkriminációjáról gondoskodik a rendőrség.

Magyar termék, magyar minőség

2012.04.10.

A GVH tapasztalatai szerint az ünnepek közeledtével az üzletláncok forgalmuk növelése érdekében gyakrabban alkalmaznak a termékek magyar eredetét hangsúlyozó reklámszövegeket, illetve jelzéseket.

Könnyebb lehet külföldre költözni autóval

2012.04.10.

A személygépkocsik külföldi bejegyzésének szabályait enyhítené az Európai Bizottság a szerdán elfogadott rendelettervezetében. A testület azt ígéri, hogy olcsóbb és gyorsabb lesz a rendszámcsere, ha valaki külföldre költözik, de mint az első reakciókból kiderült, ennél komolyabb könnyítést szeretnének az állampolgárok.

Ötoldalú szakértői egyeztetés lesz a jegybanki függetlenségről

2012.04.10.

Hamarosan ötoldalú, szakértői szintű eseti munkacsoport kezd egyeztetést arról, hogy milyen konkrét formát öltsön az a csomag, amely a magyar jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályokat tartalmazza - mondta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter csütörtökön Washingtonban, ahol a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországgal foglalkozó stábjával folytatott eszmecserét.

A bérkompenzációt pontosítja egy friss kormányrendelet

2012.04.06.

A bérkompenzációt pontosítja egy friss kormányrendelet, amely a Magyar Közlöny péntek számában jelent meg.

Új fórumon egyeztet a kormány a multikkal

2012.04.06.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön találkozott a Magyar Európai Üzleti Tanács vezetőivel, a találkozón megegyeztek arról, hogy a tanács és a Miniszterelnökség munkatársaiból álló konzultációs irodát hoznak létre, amely szervezeti keretet biztosít majd a folyamatos egyeztetéshez a Magyarországon működő nagy multinacionális cégekkel.

Gyilkosság Kulcson – Ellentmondóak a hírek az elkövető személyéről

2012.04.06.

Egymásnak ellentmondóak a hírek arról, ki követhette el a Fejér megyei Kulcson történt gyilkosságot, amelynek négy halálos áldozata és három súlyos sérültje van.

Ötszáznál több alkotmányjogi panasz az első negyedévben

2012.04.06.

Az első negyedévben összesen 601 alkotmányjogi panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz (Ab), ebből 333 volt olyan beadvány, amelyben a korábban normakontrollt kérők a törvény erejénél fogva megszűnt ügyüket személyes érintettségre hivatkozva kívánták folytatni, s a panasz benyújtására január elsejétől három hónap állt rendelkezésükre - közölte Bitskey Botond, a testület főtitkára csütörtökön.

Közjogi puding

2012.04.06.

Az alapvető jogok biztosa megtette – az Alaptörvény hatálybalépése utáni – első alkotmánybírósági beadványát, nem is akármilyen ügyben: magának az Alaptörvénynek az Átmeneti rendelkezéseit ítélete több ponton is alkotmányellenesnek, mert „súlyosan sértik a jogállamiság elvét, értelmezési problémákat okozhatnak és veszélyeztetik a jogrendszer egységét, működőképességét”. Mindez a 2011 óta formálódó „közjogi puding” egyik fontos próbája lehet!

Profitorientált információszabadság?

2012.04.06.

A Kormánynak a közadatok újrahasznosításáról szóló törvényjavaslata kiszámíthatatlanná teszi az állam átlátható működését biztosító közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot. A Javaslat egy 2003-ban elfogadott, elavult és hamarosan módosításra kerülő irányelv átültetését célozza. A TASZ és a K-Monitor Iroda az előterjesztés visszavonását kéri a jogalkotótól.

Csökkentek az uniós fejlesztési segélyek

2012.04.06.

Az Európai Unió 55,2 milliárd euró fejlesztési támogatást nyújtott 2011-ben, ami a GNI 0,42 százaléka. Előző évben az Unió GNI-jének 0,44 százalékát fordította ilyen célokra.

Több ezer hamisított DVD-t és játékszoftvert foglalt le a NAV Budapesten

2012.04.06.

Több ezer illegálisan másolt filmet és játékszoftvert foglaltak le a pénzügyőrök egy fővárosi boltban és piacon; a hamisítók ellen büntetőeljárást indítottak

Hét és fél millió forintnyi ékszert zsákmányoltak a szerbiai rablók Szegeden

2012.04.05.

Mintegy 7,5 millió forint értékű arany ékszer volt a zsákmánya annak a három szerbiai állampolgárságú férfinak, aki szerdán rabolt ki egy szegedi üzletet - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t. Az elkövetőket a bűncselekmény után nem sokkal elfogták.

Elítélték a vadászpuskával haragosaikra támadó kecskeméti férfiakat

2012.04.05.

Jogerősen tizennégy, illetve tizenhat év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a két kecskeméti férfit, aki vadászpuskával sebesítette meg két haragosét.

Három bűnesettel vádolja az ügyészség Hagyó Miklóst a BKV-ügyben

2012.04.05.

A Heti Válasz információi szerint három bűnesettel vádolja az ügyészség Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest a BKV-ügyben. A hetilap csütörtöki számában az írja: "MSZP-pénztárosok és SZDSZ-nagyságok helyett a balhét vállalatvezetők és kisvállalkozók viszik majd el".

Három év börtönt kapott a munkavédelmi ellenőrzéssel fenyegető csaló

2012.04.05.

Jogerősen három év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a férfit, aki munkavédelmi ellenőrzéssel fenyegetve több száz ezer forintot csalt ki egy építési vállalkozótól.

Elégtelen választ adott a Kormány a Velencei Bizottság igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos kritikájára

2012.04.05.

A Kormány elégtelen választ adott a Velencei Bizottság igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos kritikájára. A Velencei Bizottság szerint ugyanis „az új bírósági rendszer a maga egészében fenyegeti az igazságszolgáltatás függetlenségét”, de a Kormány által javasolt módosítások a valódi problémát nem orvosolják.

Szűk EP-támogatás az amerikai adatcsere-egyezmény mellett

2012.04.05.

Két hét múlva bólinthat rá az Európai Parlament az Európai Unió és Egyesült Államok közötti új megállapodásra, amely a légiutasok adatok cseréjének szabályait tartalmazza. Az erről szóló javaslatot március végén elfogadta az EP szakbizottsága, de a jelentéstevő úgy látja, az EU engedett az amerikai fenyegetésnek.

Magyarországon átlagosan 2,5 év alatt lehet szabadalmat szerezni

2012.04.05.

Magyarországon átlagosan két és fél év alatt lehet szabadalmat szerezni, de a gyorsan avuló technológiák esetében ennél kevesebb idő is elegendő.

Reklámjog és facebook

2012.04.04.

Reklámjog az egyik legínyencebb szelete a jogi szakterületek sokaságának, izgalmas, és a hétköznapi működéssel összefüggésben folyamatosan változó, bővülő és alakuló jogi szabályrendszert rejt magában. A Jogi Fórum 2012. március 14-én megrendezésre került egész napos, hiánypótló jellegű konferenciáján négy izgalmas, reklámszabályozással kapcsolatos, interaktív előadás részesei lehettek a résztvevők.

Csökkentené az Európai Bizottság a külföldi gépjárműbejegyzés költségeit

2012.04.04.

Javaslatot tett az Európai Bizottság szerdán arra, hogyan látja csökkenthetőnek "a gépjárművek másik tagállamban történő nyilvántartásba vételéhez kapcsolódó szükségtelen terheket".

A járások csak államigazgatási feladatokat vesznek át

2012.04.04.

A járások csak államigazgatási feladatokat vesznek át, önkormányzatiakat nem - hangsúlyozta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára. Szabó Erika szerdai budapesti sajtótájékoztatóján rögzítette: a járási rendszer kialakítása sem az önkormányzati jogokat, sem pedig a helyi közügyek intézésével kapcsolatos kérdéseket nem érinti. Egyelőre nyitott kérdés a fővárosi körzetek száma.

Matolcsy levélben tájékoztatta Olli Rehnt a 2011-es költségvetés egyenlegéről

2012.04.04.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn a 2011. évi költségvetési hiányszámmal kapcsolatban levelet írt Olli Rehnnek, Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának. A levélben a tárcavezető tájékoztatta a biztost, hogy a magyar államháztartás uniós módszertan szerinti egyenlege 2011-ben 1204,6 milliárd forint többlettel zárt, ami a GDP 4,3%-át jelenti.

Gabonakereskedőket fogott el a NAV

2012.04.04.

Csaknem negyedmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek az a bűnözői csoport, amelyet a napokban leplezett le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága; az elkövetők fiktív számlák felhasználásával értékesítettek belföldön Romániából hozott gabonát.

Új csomaggal üzen hadat Brüsszel a munkanélküliségnek

2012.04.04.

A dinamikus munkaerőpiac megteremtése az új jelszó, amellyel az Európai Bizottság egy rövidesen közzéteendő foglalkoztatási csomag keretében hadat üzen a történelmi rekordokat döntögető európai munkanélküliségnek – közölte brüsszeli magyar tudósítóknak nyilatkozva Andor László, a foglalkoztatási, a szociális politikáért és a társadalmi összetartozásért felelős uniós biztos.

Beperelték a zuglói önkormányzatot a kerületből kilakoltatott hajléktalanok

2012.04.04.

Mintegy hatmillió forintos kártérítési pert indítottak a zuglói önkormányzattal szemben azok a hajléktalanok, akiket tavaly októberben a XIV. kerületi Francia út és Egressy út találkozásánál, a MÁV Zrt. telepén állt hajléktalantelep felszámolásakor lakoltattak ki a területről.

Újabb rekordokat dönt a munkanélküliség az eurózónában

2012.04.04.

Az eurózóna munkanélküliségi rátája 10,8 százalékra emelkedett februárban, ami a legmagasabb érték 1999, az euró bevezetése óta.

A Bizottság megvizsgálja a határ menti ingázók esetében alkalmazott adóintézkedéseket

2012.04.04.

A Bizottság célzott kezdeményezést indított útjára a tagállamok adóügyi rendelkezéseinek ellenőrzésére. Az ellenőrzés célja annak biztosítása, hogy a rendelkezések nem eredményezik a határ menti ingázók hátrányos megkülönböztetését.

Közelebb a hiteltárgyalások megkezdéséhez?

2012.04.03.

Az Európai Bizottság reméli, hogy a magyar kormánytól kapott válaszok alapján létrejönnek a hiteltárgyalások megkezdésének a feltételei – közölte hétfőn a testület elnökének szóvivője, aki azt ígérte, hogy Brüsszel a lehető legrövidebb időn belül, és mégis alaposan áttanulmányozza és kiértékeli a pénteken kapott válaszokat.

Négy és fél év jogerősen életveszélyt okozó testi sértésért

2012.04.03.

Jogerősen négy és fél év fegyházra ítélte a Győri Ítélőtábla kedden azt a férfit, aki szóváltás után súlyosan bántalmazta áldozatát Sopronban.

Hatályba lépett a dizájner drogokról szóló rendelet

2012.04.03.

Hatályba lépett a dizájner drogok visszaszorítását célzó rendelet, amely a konkrét szerek mellett az alapvegyületeket felsoroló úgynevezett C listát is tartalmazza.

Két hét múlva derülhet ki az új államfő személye

2012.04.03.

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke április 16-án jelölhet új államfőt a kormánypárti frakciószövetség hétfő késő esti felkérése után. A Schmitt Pál lemondása utáni jelölési folyamatról a frakcióvezetők az esti órákban ötpárti egyeztetést tartottak az Országgyűlés épületében, a miniszterelnök pedig több mint két órán át tartó egyeztetésen vett részt az államfői feladat- és hatásköröket ellátó Kövér László dolgozószobájában. A fideszes házelnök esetleges jelöléséről ugyanakkor újságíróknak azt mondta, "nem aktuális kérdés".

Változó sertéstartási szabályok - itthon is lesznek teendők

2012.04.02.

Kevesebb mint 50 sertéstelepet érint Magyarországon az a jövő januártól érvényes uniós előírás, amely szerint az anyakocákat tilos elkülönítetten tartani.

Lemondott Schmitt Pál

2012.04.02.

A Fidesz frakcióvezetője azzal számol, hogy még hétfőn dönt az Országgyűlés Schmitt Pál köztársasági elnök lemondásáról, és mihamarabb új államfője lesz az országnak.

Aggályok az örökségvédelmi törvény módosításával kapcsolatban

2012.04.02.

Bár az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának több tagja aggályait fejezte ki hétfőn az örökségvédelmi törvény módosítási javaslatával kapcsolatban, a testület többsége általános vitára alkalmasnak találta az indítványt.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000