Hír archívum: 2012. május

Más hónap

Adócsalót ítéltek letöltendő börtönbüntetésre Pécsen

2012.05.31.

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla csütörtökön nem jogerősen annak a pécsi férfinak a büntetését, akit korábban három év letöltendő börtönnel sújtottak az általa vezetett cég vagyonának és adójának jogellenes csökkentése miatt.

IMF-EU kontra Magyarország

2012.05.31.

Sokáig úgy tűnt, hogy az IMF-tárgyalások kőkemény előfeltétele a kötelezettségszegési eljárások rendezése, majd a vita leszűkült a jegybank függetlenségére. Felmerül a kérdés: miként támaszthat jogalkotási előfeltételeket az IMF vagy az EU hitelfeltételek esetére? Másrészt pedig megfelelünk-e azoknak?

Kinevezték az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyetteseit

2012.05.31.

Hilbert Editet és Kovács Máriát nevezte ki az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyetteseivé Áder János köztársasági elnök - közölte a hivatal közleményben szerdán.

Elkötelezett az EU a Nyugat-Balkán integrációja mellett

2012.05.31.

Nem lehet kétség afelől, hogy az Európai Unió elkötelezett a nyugat-balkáni országok "európai perspektívájának" támogatása mellett - hangoztatta Herman Van Rompuy, az uniós országok állam- és kormányfői tanácsának elnöke szerdán Brüsszelben.

Az egyensúlyhoz minőségi költségvetési tervezés kell

2012.05.31.

A Költségvetési Tanács elnöke szerint az egyensúly nem állítható helyre minőségi költségvetési tervezés nélkül, mint ahogy fenntartható fejlődés sem képzelhető el minőségi teljesítményeket elismerő gazdaságfejlesztés nélkül.

Jövőre szűnhet meg a deficiteljárás

2012.05.31.

A kohéziós alapok egy részének befagyasztásáról szóló márciusi döntés feloldását javasolta szerdán az Európai Bizottság, amely Olli Rehn szerint legkorábban jövőre kezdeményezheti a deficiteljárás megszüntetését Magyarországgal szemben. A kormánynak a Brüsszel által súlyosnak minősített külső egyensúlyi problémákat is orvosolnia kell.

Nemzeti konzultáció - Augusztus 20-ig várják vissza a kérdőíveket

2012.05.31.

Augusztus 20-ig küldhetik vissza a tizenhat, elsősorban munkahelyteremtéssel kapcsolatos kérdést tartalmazó új nemzeti konzultáció kérdőíveit az állampolgárok - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Félidőben a kormány: alkotmány, bíróság, választási rendszer

2012.05.31.

Fontos közjogi változtatásokat hajtott végre ciklusa első felében az Orbán-kormány és a mögötte álló parlamenti többség az új alkotmány és a hozzá kapcsolódó kéttucatnyi sarkalatos törvény elfogadásával. Megváltozott az Alkotmánybíróság hatásköre, a bírósági igazgatás és a választási rendszer is.

Közlönyfigyelő 2012/4

2012.05.30.

Az idei év negyedik Közlönyfigyelőjében a 2012. április 12. és a 2012. május 18. közti időszakot vizsgáltuk. Ebben a periódusban jelent meg az Országgyűlésről szóló törvény és a személyszállításról szóló törvény is, valamint számos jogszabály módosításra került sor.

Oroszi László pert nyert az Adidas ellen

2012.05.30.

Oroszi László feltaláló közel tíz év után jogerősen pert nyert az Adidas sportszergyártó cég ellen. A bíróság kimondta az irányítósávos sportcipő újszerűségét, s hogy annak megalkotása Oroszi feltalálói tevékenységén alapult.

MÁV ÁBE ügy: a külföldi károkozás rendeződött, a belföldi a jogalkotóra vár

2012.05.30.

Az Alkotmánybíróság döntése alapján június 30-ig kell rendeznie a jogalkotónak azt a problémát, hogy a csődbe ment MÁV Általános Biztosító Egyesület (ÁBE) által ki nem fizetett károk hogyan rendeződjenek.

Félmilliós bírságra számíthatnak mulasztók

2012.05.30.

Félmilliós bírságra is számíthatnak azok a cégnyilvántartásban szereplő, kettős könyvvitelt vezető cégeknek, amelyek a számviteli törvény szerinti beszámolót elektronikus úton május 31-ig nem küldik meg a céginformációs szolgálat részére a kormányzati portálon keresztül - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.

Adóváltoztatásokról és az új Btk.-ról tárgyalnak a képviselők

2012.05.30.

A pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási adó bevezetéséről, valamint az új Büntető törvénykönyvről (Btk.) folytatják a képviselők a már korábban megkezdett általános vitákat az Országgyűlés mai ülésén.

Brüsszel nem lát többé okot a pénzek zárolására

2012.05.30.

A kohéziós alapok egy részének felfüggesztéséről szóló tanácsi döntés visszavonását javasolja szerdán a Bizottság.

Másodfokon folytatódik Gere Ákos pere

2012.05.30.

Másodfokon folytatódik a 2009-es pécsi egyetemi lövöldözés vádlottjának pere: a korábban életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtott Gere Ákos június 5-én állhat a Pécsi Ítélőtábla büntetőtanácsa elé - mondta a táblabíróság szóvivője kedden az MTI érdeklődésére.

A hazai gyógynövény ágazat továbbfejlődésének jogi akadályairól

2012.05.30.

Az alapvető jogok biztosa tárcaközi bizottság létrehozását szorgalmazza a gyógynövény ágazat átfogó szabályozási és támogatási koncepciójának kidolgozása érdekében.

Megkezdődik a negyedik nemzeti konzultáció

2012.05.29.

A tervek szerint ma kezdik kiküldeni az új nemzeti konzultáció kérdőíveit, amelyeken tizenhat kérdés szerepel. A kormány ezúttal gazdasági ügyekben, elsősorban a munkahelyteremtéssel összefüggő kérdésekben kéri ki az emberek véleményét.

Tárgysorozatba vette a gazdasági bizottság a villamos energia törvény módosítását

2012.05.29.

A nem fizető fogyasztóknál előre fizetésre alkalmas fogyasztásmérő felszerelését is tartalmazza a képviselőknek a villamos energia törvényhez benyújtott módosító javaslata.

Jogi Fórum Kupa 2012

2012.05.29.

Dr. Góg Zsuzsannával, a Jaczkovics Ügyvédi Iroda ügyvédjével beszélgettünk a sport fontosságáról, összetartó erejéről a( Jogi Fórum Kupa |http://www.jogiforum.hu/kupa)kapcsán.

Elhúzódó ügyintézés miatt nem jutott időben utazási igazolványhoz egy diák

2012.05.29.

A jogosultság igazolása után két hónappal kapta meg az utazásikedvezmény-kártyáját egy diák, akinek emiatt ebben az időszakban meg kellett venni a teljes árú menetjegyet - állapította meg az alapvető jogok biztosa..

Az EU a WTO-hoz fordult Argentína miatt

2012.05.29.

Az Európai Unió pénteken a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO-hoz) fordult az Argentína által széles körben bevezetett importkorlátozások miatt, amelyek idén potenciálisan már az éves szinten 8,3 milliárd eurós uniós árukivitel egészét sújthatják.

Egyelőre nyikorog a Merkel-Hollande tandem

2012.05.29.

A növekedési célokban egyetértettek, az elérésükhöz szükséges eszközökben már annál kevésbé szerda esti informális vacsorájukon az EU-tagállamok vezetői. A június végi EU-csúcs előkészítésére összehívott találkozó kidomborította a Berlin és Párizs közötti koncepcionális különbségeket a növekedés ösztönzését és a gazdasági integráció mélyítésének módját illetően.

A kormány benyújtotta a hungarikumok védelméről szóló jelentését

2012.05.29.

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a hungarikumok védelméről szóló 2008-as országgyűlési határozatban foglaltak 2010–2011. évi végrehajtásáról a jelentését. A jelentés a parlament honlapján olvasható.

Ülnökváltozás miatt iratismertetéssel folytatódott a büntetőper

2012.05.25.

Ülnökváltozás miatt iratismertetéssel folytatódott a Budaházy György és 16 társa ellen terrorcselekmény vádjával tavaly márciusban megkezdődött büntetőper pénteken a Fővárosi Törvényszéken.

A választójogi törvényről konzultált az MSZP a Velencei Bizottsággal

2012.05.25.

A választójogi törvényhez fűződő aggályait ismertette a Velencei Bizottság Magyarországon tartózkodó jelentéstevőivel az MSZP pénteken. A párt képviselői a többi közt a választókerületek kialakításával kapcsolatban fogalmazták meg kifogásaikat.

Romániát is bírálja az Amnesty International a romák diszkriminációja miatt

2012.05.25.

Romániát is bírálja az Amnesty International a romák hátrányos megkülönböztetése miatt - derül ki a szervezet a tavalyi évre vonatkozó összegző jelentéséből.

Médiaszabályozás - A siketek szövetsége üdvözli a változtatásokat

2012.05.25.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) üdvözli a médiatörvény módosításának azt a részét, amely további műsorszámoknál írja elő a hozzáférés biztosítását a hallássérültek számára.

Tiltott, közösségellenes magatartások bírságolásáról dönt a Fővárosi Közgyűlés

2012.05.25.

A tiltott, közösségellenes magatartások bírságolásáról dönt jövő szerdán a Fővárosi Közgyűlés; az önkormányzati rendeletben foglaltak megszegőire ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki.

Hamarosan elektronikusan továbbíthatjuk bírósági beadványainkat

2012.05.25.

Az Országos Bírósági Hivatal május 10. napján szakmai tájékoztatót tartott „Az ügyfélkapcsolatok elektronizálása egyes bírósági eljárásokban” elnevezésű projektről, melynek révén jelentősen kiszélesednek az elektronikus kapcsolattartás lehetőségei az igazságszolgáltatásban résztvevők számára.

Az áfa-visszatérítés meghosszabbítása rontja a cégek likviditását

2012.05.25.

Az Európai Bíróság ítélete nyomán több mint 250 milliárd forint jogosulatlanul visszatartott áfát kellett visszautalnia a magyar adóhatóságnak a vállalkozások részére, ezt kompenzálta az állam a visszautalási határidő meghosszabbításával, amely viszont rontja a cégek likviditását.

Nincsenek számon kérhető kötelezettségek, amelyekkel csökkenthetnék az eltűnt gyermekek számát

2012.05.24.

Hiányos a jogi szabályozás, a szabályok pedig nem egyértelműek. Nincs egységes adatgyűjtés és nincsenek számon kérhető kötelezettségek, amelyekkel az állam, a családok, a civil szervezetek csökkenthetnék az eltűnt gyermekek számát - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

A pénztárak állampapírban és pénzben teljesítik a visszalépők követeléseit az adósságcsökkentő alapnak

2012.05.24.

A parlament csütörtökön úgy döntött, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe idén visszalépők követeléseit a magánnyugdíjpénztárak állampapírban és készpénzben utalják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba.

A médiaszabályozás módosításáról dönt ma az Országgyűlés

2012.05.24.

Az Országgyűlés mai ülésén több ponton is változtat a jelenlegi médiaszabályozáson, emellett elfogadhatja Selmeczi Gabriella nyugdíjügyi megbízott magánnyugdíjról és a magánnyugdíj-pénztárakról szóló törvénymódosító javaslatát is. A képviselők a nap végén az adótörvények változtatásának tárgyalását folytathatják.

Sok változást hoznak a Munka törvénykönyvéhez kapcsolódó átmeneti szabályok

2012.05.24.

Sok változást hoz a Munka törvénykönyvéhez (Mt.) kapcsolódó átmeneti szabályokról szóló törvényjavaslat, amely várhatóan jövő héten kerül a kormány elé.

Amnesty-jelentés

2012.05.24.

A vallásszabadság korlátozásáról, a szabad szólás és véleménynyilvánítás elégtelenségéről és a romák diszkriminációjának súlyosságáról számolt be Magyarországra vonatkozóan az Amnesty International az éves jelentésében, amelyet szerdán mutattak be Budapesten a nemzetközi jogvédő szervezet magyar vezetői.A vallásszabadsággal és a romák diszkriminációjával is foglalkozik a dokumentum.

A rendőrség nagy energiákat fordít a prostitúció hátterének felderítésére

2012.05.22.

A rendőrség rendkívül nagy energiákat fordít a prostitúció, és kiemelten a gyermekprostitúció hátterének a felderítésére, ám az önkormányzatoknak is lenne feladatuk az ügyben - mondta egyebek mellett Pintér Sándor keddi, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága előtti meghallgatásán.

Felfüggesztett börtönre ítélték a bérgyilkosságot tervező két férfit

2012.05.22.

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott a Győri Ítélőtábla kedden két férfit, akik bérgyilkossal akarták megöletni egyikük ismerősét, miután az terhelő vallomást tett egy büntetőügyben.

Csepeli kettős gyilkosság

2012.05.22.

Panaszt tett a bírósági eljárás ellen Strasbourgban a másodrendű vádlott.

Magyarországon az EU-átlagnál jobban nőttek az élelmiszerárak

2012.05.22.

Magyarországon az élelmiszerboltok árai átlag 6 százalékkal emelkedtek az első negyedévben, Európában pedig 5 százalékkal - közölte a Nielsen kedden az MTI-vel.

Nem végzik ki a hatalmas összegű csalásban bűnösnek talált kínai nőt

2012.05.22.

Két évre felfüggesztett halálbüntetést (lényegében életfogytiglani börtönt) kapott egy 31 éves kínai nő, országos hírű csaló, akinek ügyében milliók reméltek a legsúlyosabbnál enyhébb büntetést - jelentette a kínai média kedden.

A tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról kezdenek vitát a képviselők

2012.05.22.

A pénzügyi tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról kezd tárgyalni az Országgyűlés mai ülésén.

A forint gyengülése is élénkíti az árfolyamrögzítés iránti igényt

2012.05.22.

Élénkül az érdeklődés a bankokban az árfolyamgát iránt, amit egyrészt a nem közszférában dolgozó devizaalapú lakáshitelesek számára az eredetinél korábban, májusban megnyitott lehetősséggel és a forint gyengülésével indokoltak az MTI által megkérdezett pénzintézetek. A bankok felkészültek egy jelentősebb ügyfélrohamra is.

A BM mégsem bélyegzi meg a cigány gyerekeket

2012.05.21.

Négy civil szervezet közbenjárásának köszönhetőn kikerült egy BM dokumentumból a célcsoport etnicizáló, stigmatizáló meghatározása.

Pénzügyi tranzakciós és biztosítási adó, médiatörvény, gyermekbarát igazságszolgáltatás

2012.05.21.

A pénzügyi tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról kezd tárgyalni az Országgyűlés e heti háromnapos ülésén. A képviselők módosíthatják a médiatörvényt és elfogadhatják a gyermekbarát igazságszolgáltatás kialakításához szükséges törvénymódosítást.

A személyi jövedelemadó bevallással kapcsolatos fontos tudnivalók

2012.05.21.

Ebben az évben a magánszemélyek 2011. évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásának határideje 2012. május 21. napja. A cikk a bevallással kapcsolatos általános tudnivalókkal foglalkozik.

Három bíróság is elfogultnak tartja magát a pécsi egyetemi vesztegetési ügyben

2012.05.21.

Nem tudni még, hol tárgyalják a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gazdálkodásával összefüggő vesztegetési ügyet, három törvényszék ugyanis elfogultság miatt nem vállalná az eljárás lefolytatását - értesült az MTI Hírcentrum.

A parlament döntött a távközlési szolgáltatási adóról

2012.05.21.

Mivel az európai gazdaság lassulása és az euró-zóna válságának elhúzódása miatt az Európai Bizottság – a magyar költségvetésben tervezetthez képest - alacsonyabb növekedéssel számol 2012-re és 2013-ra, ezért a kormány költségvetési egyenlegjavító lépésekről döntött.

Nem köteles szerződni a Médiatanács a lezárt pályázat végén

2012.05.21.

Egy elfogadott módosító javaslat értelmében a jövőben nem terheli szerződéskötési kötelezettség egy lezárt pályázat végén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsát. A változtatás értelmében a jövőben rádiót üzemeltetni kizárólag a médiatanáccsal kötött hatósági szerződés alapján lehet, a korábbi törvény szerinti műsorszolgáltatási szerződések az év végén megszűnnek.

Konzervatívok és liberálisok is átalakítanák az EU-büdzsét

2012.05.21.

Az uniós agrárbüdzsé jelentős csökkentését és tagállami keretek közé szorítását, a kohéziós politika átalakítását, valamint a többéves pénzügyi keret teljes újraprogramozását kérték az OpenEurope brit agytröszt rendezvényén konzervatív és liberális képviselők is. A résztvevők szerint sokkal nagyobb szükség lenne a kutatási és az infrastruktúra-fejlesztési kiadások emelésére.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000