Hír archívum: 2012. május

Más hónap

Törvényes jogcím nélkül is szednek pénzt a temetőkben

2012.05.21.

Csak a törvényben meghatározott jogcímeken szedhetnének pénzt a városi temetőkben, az üzemeltető ezeken felül semmi másért nem kérhet pénzt – állapította meg átfogó vizsgálata során Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa, aki az ezzel ellentétes gyakorlat felszámolása érdekében a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez fordult.

A MÁV közbeszerzést indíthat állami kezességvállalás mellett hitel felvételre

2012.05.21.

A kormány jóváhagyta, hogy a MÁV Zrt. állami készfizető kezességvállalás mellett hitelfelvételre közbeszerzési eljárást megindításon.

Új rendelkezések a szabálysértési jog területén, különös tekintettel a szankciórendszer változásaira

2012.05.18.

z Országgyűlés a 2011. december 23-ai ülésnapján fogadta el a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvényt, mely 2012. április 15. napján lép hatályba és a szabálysértési eljárást új alapokra helyezi, a szabálysértés miatt alkalmazható joghátrányok területén, a szankciórendszerben is lényeges változásokat vezet be.

Mit is vizsgál pontosan az EU a SZÉP Kártyával és az Erzsébet utalvánnyal kapcsolatban?

2012.05.18.

Néhány héttel ezelőtt nyilvánosságra került a nemzetgazdasági tárca által készített jelentés, amely a SZÉP kártya és az Erzsébet utalvány rendszerének további sorsát elemzi, különös tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság is vizsgálja a magyar étkezési utalványpiac reformját.

Nyílt levél Navracsics Tibor miniszter részére

2012.05.18.

A Helsinki Bizottság arról kérdezi a minisztert, hogy a Kúria elnökének a Cozma-ügy kapcsán írt levele hogyan egyeztethető össze a bírói függetlenség tiszteletben tartásával, és arról is, hogy az elmúlt két év vitatott kormányzati lépései mögött a jogállam milyen felfogása húzódik meg.

Öt évig lesz érvényben az új alaptanterv

2012.05.18.

A kormány elfogadta az új Nemzeti Alaptantervet, amely Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter szerint a nemzeti tudás minimumát határozza meg. Az iskolák számára már készülnek a kerettantervek, de az intézményeknek arra is lesz lehetőségük, hogy saját kerettantervet hagyassanak jóvá.

Az uniós biztos üdvözölte az Európa Tanács szakvéleményét a médiatörvényről

2012.05.18.

Neelie Kroes EU-biztos üdvözölte, hogy a strasbourgi Európa Tanács szakmai értékelést adott a magyar médiaszabályozásról.

A távközlési adóról dönt a parlament

2012.05.18.

Az Országgyűlés akár már ma dönthet a távközlési adó bevezetéséről, míg a médiaszabályozás változtatásáról szóló kormányzati javaslat esetében várhatóan csak a benyújtott módosító indítványokról határoznak. A Ház emellett ma kezdhet tárgyalni a svájci CERN kutatóintézet Csillebércre tervezett új adatközpontjának állami támogatásáról, valamint a Budapesti Olimpia Központ rekonstrukciójáról.

Továbbra is átjáróház a török-görög határ

2012.05.18.

Az illegálisan az Európai Unió területére érkezők háromnegyede a török-görög határon keresztül jutott be a Schengen-övezetbe – állapította meg az Európai Bizottság. A testület a szokásos féléves jelentésében továbbra is szigorúbb határellenőrzést kér Görögországtól.

Az ésszerű idő a polgári jogban

2012.05.18.

Az idő jogi tény, számos szálon fűződik a joghoz. Sok esetben az idő hoz létre jogot, jogviszonyokat, hív életre kötelezettségeket, szüntet meg kedvezményeket, igényjogosultságokat. Jelen írás az ésszerű idő jelentését és értelmezését keresi.

Megsemmisített az Ab egy alapítványmegszüntetési passzust - A KIM figyelembe veszi a döntést

2012.05.18.

Alaptörvény-ellenesnek minősítette, ezért megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) azt a törvényi passzust, amely szerint a bíróságnak meg kell szüntetnie az állami alapítványokat, ha az alapító ezt arra hivatkozással kéri, hogy az alapítvány feladatát más szervezet hatékonyabban tudja végezni.

Utóvizsgálat a szentgotthárdi pszichiátriai otthonban

2012.05.18.

Az elkülönítést szolgáló, úgynevezett speciális részleg elzárása helyett csoportos és egyéni foglalkoztatással javítanak a nehezen kezelhető pszichiátriai betegek állapotán a szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonában. A változás előzménye az ombudsman egy korábbi helyszíni vizsgálatának jelentése volt, amely az akkori állapotokban több alapjog sérelmét is megállapította.

Megkezdi a Ház a tranzakciós illetékről szóló javaslat vitáját a jövő héten

2012.05.17.

Háromnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés; kedden tárgyalnak a képviselők a pénzügyi tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról szóló javaslatokról, csütörtökön pedig szavaznak a médiaszabályozás módosításáról - közölte György Bálint, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság csütörtöki ülését követően az MTI-vel.

Ősszel lehet IMF/EU-megállapodás

2012.05.17.

Magyarországnak elemi érdeke, hogy hitelmegállapodást kössön az IMF/EU-párossal, amely reálisan ősszel jöhet létre - mondta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) által szervezett 11. pénzügyi csúcstalálkozón, csütörtökön Budapesten, leszögezve: "a török kártya nem volt és nem lesz napirenden".

Hatékony ellenőrzés kell a szabadságuktól megfosztattak kínzásának megelőzéséért

2012.05.17.

A Magyar Helsinki Bizottság és a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány (MDAC) 2012. május 14-15-én közös konferenciát szervezett Budapesten.

Fokozott migrációs nyomás a görög-török határon

2012.05.17.

A tavalyi év utolsó negyedévében mintegy 30 000 illegális határátlépés történt a schengeni övezet külső határai mentén. Az esetek háromnegyede a Földközi-tenger medencéjének keleti térségében fordult elő.

Gyors ütemben halad az uniós források kiírása

2012.05.17.

Gyors ütemben halad az uniós források kiírása, az Új Széchenyi Terv keretében jelenleg mintegy 1.300 milliárd forint fejlesztési keretre lehet pályázni, mintegy 132 témában - nyilatkozta Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kommunikációs vezetője az MTI-nek.

Jó hírekre számít Brüsszelből Matolcsy munkatársa

2012.05.17.

Júniusban elképzelhetőnek tartja a tárgyalások megkezdését az EU-val és az IMF-fel a Magyarország által kért biztonsági hálóról Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, aki abban is bízik, hogy a pénzügyminiszteri tanács június 22-én visszavonja majd a kohéziós alapok egy részének befagyasztásáról hozott döntést.

Elfogadta a fenntartható fejlődési stratégia tervezetét a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács

2012.05.17.

Elfogadta a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia tervezetét a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) szerdán Budapesten.

Nem lehet módosítani a görög mentőcsomag feltételein

2012.05.17.

Nincs mód arra, hogy megváltoztassák a 130 milliárd eurós görög mentőcsomaghoz kapcsolódó feltételeket.

Vádemelést javasol az NNI egy pusztaszabolcsi emberölés ügyében

2012.05.16.

Vádemelési javaslattal a Fejér Megyei Főügyészségnek továbbította a pusztaszabolcsi K. Péter emberölési ügyének nyomozati anyagát a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) - közölte a szervezet szóvivője szerdán az MTI-vel.

Pénteken szavazhat a Ház a távközlési adóról és a médiatörvény módosításáról

2012.05.16.

Az Országgyűlés akár már pénteken elfogadhatja a távközlési adó bevezetéséről szóló kormányzati előterjesztést, míg a médiaszabályozás változtatását illetően várhatóan csak a benyújtott módosító indítványokról határoznak.

Navracsics Helsinkiben: a magyar igazságügyi reform volt a fő téma a megbeszéléseken

2012.05.16.

A magyar igazságügyi és közigazgatási reform volt a fő témája Navracsics Tibor finnországi megbeszéléseinek, amelynek során a magyar politikus találkozott a finn miniszterelnökkel és több kormánytaggal is.

Megfutamodott a bíróság ítélete elől az "adatvédelmi hatóság" vezetője

2012.05.16.

Dr. Jóri András volt adatvédelmi biztos 2011 augusztusában határozatában rendelte el az ún. Szociális Konzultáció 2011 során az érintettektől visszaérkezett papíralapú kérdőíveken szereplő személyes adatoknak a határozat jogerőre emelkedését követő nyolc napon belüli megsemmisítését.

A büntethetőségi korhatár leszállításának tervéről

2012.05.16.

Az alapvető jogok biztosa aggodalmát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a Büntető Törvénykönyv tervezete tartalmazza a büntethetőségi korhatár leszállításának rendelkezését, ami a gyermek bűnösségének megállapítása esetén akár a szabadságelvonás szankciójával is járhat.

Jogi angol alapok

2012.05.16.

A Jogi Fórum által 2012. május elején megrendezett konferencián dr. Szeidl Ágnes, ügyvéd, nyelvész, egyetemi oktató, az Európai Nyelvi Díjas Precedens Nyelvstúdió oktatási igazgatója tematikusan ismertette meg a hallgatóságot az angol jogi szaknyelv alapjaival.

Megkezdődött Hágában Ratko Mladic pere

2012.05.16.

Megkezdődött Hágában a boszniai háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic pere.

Lassan, de biztosan közelednek a szomszédok az EU-hoz

2012.05.16.

Sikeresnek ítéli az Európai Bizottság a 2011 óta alkalmazott új európai szomszédságpolitikai megközelítést, amely szerint az Európai Unió nagyobb és több támogatást nyújt azoknak a szomszédos országoknak, amelyek hajlandók többet tenni az európai értékek átvétele és a demokratizálódás útján.

A Magyar Jog- és Államtudományi Társaság II. rendes Közgyűléséről

2012.05.16.

2012. május 2-án került sor Budapesten a Magyar Jog- és Államtudományi Társaság II. rendes Közgyűlésére.

Megállapodtak az EU-pénzügyminiszterek a bankok tőkemegfelelési mutatójának növeléséről

2012.05.15.

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben a bankok magasabb tőkemegfelelési kritériumait előíró szabályozásról - jelentette be az unió soros elnökségét betöltő Dánia pénzügyminisztere, Margrethe Vestager.

A médiaszabályozás módosításához nem kapcsolódó javaslatokat támogatott a sajtóbizottság

2012.05.15.

A médiaszabályozás módosító csomagjához nem kapcsolódó módosító javaslatokat is támogatott keddi ülésén az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága.

Kinek segít az új árfolyamrögzítés?

2012.05.15.

Új mentőcsomaggal kíván segíteni az állam a deviza lakáshiteleseken, de az árfolyamgát ténylegesen csak a krízishelyzetben lévőknek jelenthet megoldást.

Vállalhatatlan a korábbi adatvédelmi biztos szociális konzultációval kapcsolatos határozata

2012.05.15.

Szakmailag vállalhatatlan Jóri András korábbi adatvédelmi biztosnak a szociális konzultáció adatvédelmi kérdéseivel kapcsolatos határozata, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jogszerű határozatot bocsát ki - tudatta az adatvédelmi hatóság kedden közleményben az MTI-vel.

Mégis magához ölelte a görögöket az eurózóna

2012.05.15.

A valutaövezet pénzügyminiszterei hétfő este „rendíthetetlen vágyuknak” nevezték Görögország bennmaradását az eurózónában. Jean-Claude Juncker, az Eurócsoport elnöke nyilvánosan is rápirított azokra a kollégáira, akik „nap mint nap a kilépéssel riogatják Athént”.

Alkotmánybírósági indítvány a kampányra fordítható összegről

2012.05.15.

Az alapvető jogok biztosa kérte az Alkotmánybíróságtól, vizsgálja meg a választási eljárásról szóló törvény rendelkezését, amely jelöltenként egymillió forintban maximálja az országgyűlési képviselők választása során felhasználható összeget.

NGM: folyamatos az egyeztetés a bankszövetséggel

2012.05.14.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) folyamatosan tárgyalásokat folytat a Magyar Bankszövetség képviselőivel annak érdekében, hogy mindkét fél számára elfogadható feltételekkel vállaljanak szerepet a pénzintézetek a kormány gazdaságpolitikájának megvalósításában - válaszolta a tárca hétfőn az MTI-nek arra a kérdésére, hogy egyeztetnek-e a tranzakciós adóról.

A demokrácia sötét zsaruja

2012.05.14.

Jogállam és vallásszabadság a demokratikus Izraelben címmel tartott előadássorozatot Salim Joubran Izrael Legfelsőbb Bíróságának egyetlen arab bírája május 9. és 11. között az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán és a Corvinus Egyetemen.

Nem változik a tervezett költségvetési bevétel az új illetékből

2012.05.14.

A tranzakciós illeték Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő korlátjának eltörlése ellenére sem változtat a tervezett költségvetési bevételek mértékén a nemzetgazdasági tárca.

Szigorítja az EU a korlátozó intézkedéseket Szíriával szemben

2012.05.14.

Az EU-országok külügyminiszterei megállapodtak a Szíriával szembeni korlátozó intézkedések további szigorításában - közölték hétfőn Brüsszelben.

Biztonságos sávban látja Brüsszel a magyar hiányt

2012.05.14.

A kormány által az aktualizált konvergencia-programban felvázolt intézkedések alapján az Európai Bizottság pénteken közzétett előrejelzésében úgy látja, hogy 2012-ben és 2013-ban is a GDP-arányosan 3 százalékos tűréshatár alatt marad a magyar államháztartási hiány, noha a a jövő évi hiánycél a dolgok jelenlegi állása szerint még nem teljesül.

A lakcímnyilvántartás rendszerének felülvizsgálatáról

2012.05.14.

Nem egyértelmű a jogszabály, nem igazodnak el benne az állampolgárok – az ombudsman a lakcímnyilvántartással kapcsolatos vizsgálati jelentésében a jogbiztonságot hiányolja.

Benyújtotta a médiaszabályozás módosítását az igazságügyi miniszter

2012.05.14.

Az Alkotmánybíróság (Ab) decemberi határozatának megfelelően csütörtökön beterjesztette a médiaszabályozás módosítására irányuló javaslatát az Országgyűlésnek a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Megkezdődött a vércukorszintmérő műszer jelzését félreértelmező orvos pere

2012.05.11.

Megkezdődött a vércukorszintmérő műszer jelzését nem ismerő, ezért azt félreértelmező orvos pere pénteken a XVIII.-XIX. kerületi bíróságon. Az ügyészség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja az egy évvel korábban, akkor rezidensként orvosi ügyeletet ellátó fiatal nőt, mert egy magas vércukorszintű beteggel cukros oldatot itatott.

Nem jogerősen kilenc évet kapott sikkasztásért egy pénzszállító cég volt alkalmazottja

2012.05.11.

Nem jogerősen kilenc év börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki 2009-ben - egy pénzszállító cég diszpécsereként - több mint félmilliárd forintot lopott egy pénzszállító autóból - közölte a Miskolci Törvényszék szóvivője pénteken az MTI-vel.

Alacsonyabb növekedést jósol Szlovákiának az EB mint a központi bank

2012.05.11.

Szlovákia hazai össztermékének (GDP) 1,8 százalékos növekedését jósolja 2012-re az Európai Bizottság pénteken közzétett, az EU-tagállamok gazdasági fejlődésére vonatkozó előrejelzése. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) márciusban 2,1 százalékot prognosztizált.

Európában lassú gazdasági kilábalás indulhat az év második felében

2012.05.11.

Az Európai Unió gazdasága jelenleg enyhe recesszióban van, de az év második felében várhatóan megkezdődik a válságból való lassú kilábalás - vélekedett pénteken közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésében az Európai Bizottság.

A munkaviszony létesítés és megszüntetés kérdései az új Mt. tükrében

2012.05.11.

Az új Munka Törvénykönyve 2012. július 1-én lép hatályba. A Jogi Fórum legutóbbi konferenciája a 2012. évi I. törvénynek a munkaviszony létesítésére és megszüntetésére vonatkozó rendelkezéseiről szólt.

Lázár János lesz a miniszterelnökségi államtitkár, Varga Mihály az IMF-főtárgyaló, Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője

2012.05.11.

Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Lázár Jánost a frakcióvezetői székben Rogán Antal váltja, az IMF-főtárgyalói poszton pedig Varga Mihály követi Fellegi Tamást.

Nem reménykedhetnek új programban a görögök

2012.05.11.

Eszi, nem eszi, nem kap mást – lényegében ezt az üzenetet küldte Athénnak csütörtökön egy magas rangú valutaövezeti illetékes, aki szerint ugyanakkor senkinek nem fűlik a foga ahhoz, hogy Görögország elhagyja az eurózónát.

Az ENSZ segítségét kérik a ciprusi törökök

2012.05.11.

Az Észak-ciprusi Török Köztársaság bizalomépítő intézkedések kidolgozására biztatja az ENSZ-t a megosztott Ciprus újraegyesítése érdekében azzal a céllal, hogy előremozdítsa a török és görög ciprióták közt megtorpant tárgyalásokat - adta hírül a Hürriyet című török napilap hírportálja.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000