Hír archívum: 2012. május

Más hónap

Változik a cégek beszámolóinak ellenőrzése a céginformációs szolgálatnál

2012.05.11.

Az elektronikusan letétbe helyezett számviteli beszámolók adattartalmát a céginformációs szolgálat elektronikus, véletlenszerű kiválasztás segítségével, eseti jelleggel megvizsgálja, és ha az nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, azonnal leveszi a honlapról - egyebek mellett ezt tartalmazza a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendelete, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A monetáris tanács öt tagja szavazott a kamat tartására

2012.05.09.

A monetáris tanács öt tagja, köztük Simor András elnök szavazott a jegybanki alapkamat 7 százalékon tartására a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának április 24-i ülésén, Király Júlia alelnök 25 bázispontos kamatemelésre, Cinkotai János külső tanácstag 25 bázispontos kamatcsökkentésre voksolt - derül ki az ülés szerdán közölt rövidített jegyzőkönyvéből.

A járások a Jó Államért

2012.05.09.

A Jó Állam kialakítása érdekében, a törvényesen és átláthatóan működő, a közszolgáltatásokat maradéktalanul biztosító állam működési feltételeinek megteremtését, valamint a helyi államigazgatási rendszer megújítását, alacsony hatékonyságának orvoslását és struktúrájának átláthatóbbá tételét célozza a járások kialakításáról szóló törvényjavaslat.

Felfüggesztett börtön és próbára bocsátás szabálytalanságot elnéző rendőröknek

2012.05.09.

Jogerősen is elmarasztalta a bíróság szerdán azt a három mohácsi rendőrt, akik 2008-ban a Duna-parti városban szemet hunytak egyikük édesapja és ismerőse közúti szabálytalanságai felett.

Vádat emeltek Szima Judit, a TMRSZ főtitkára ellen

2012.05.09.

Vádat emelt a Kaposvári Nyomozó Ügyészség Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkára ellen - tájékoztatta Horváth Szilárd, a Somogy Megyei Főügyészség vezetője szerdán az MTI-t.

A kormány üdvözli a NATO-csúcsot

2012.05.09.

A magyar kormány nagyon fontosnak tartja, hogy eredményes legyen a küszöbönálló NATO-csúcs. A találkozó fő témája Afganisztán lesz, de az állam- és kormányfők áttekintik a 2010-es lisszaboni konferencián elfogadott stratégiai koncepció megvalósulását is.

A járások kialakításáról és a gyöngyöspatai konfliktusról szóló vitákat folytatja az Országgyűlés

2012.05.09.

Az Országgyűlés mai ülésén folytatja egyebek mellett a gyöngyöspatai konfliktus feltárásáról készült bizottsági jelentés vitáját, de a képviselők ismét hozzászólhatnak például a kormány járások kialakításáról szóló előterjesztéséhez is.

Kroes ismét üzent Magyarországnak

2012.05.09.

Az Európa Tanács médiapolitikai ajánlásainak végrehajtását kérte a magyar kormánytól az Európai Bizottság alelnöke. Neelie Kroes az Európai Újságírók Szövetségének 50. évfordulójára rendezett konferencián megvédte saját korábbi intézkedéseit, mégpedig azzal, hogy Brüsszelnek túl kicsi a mozgástere a sajtószabadság kikényszerítése terén.

Élénkült az érdeklődés az árfolyamrögzítés iránt

2012.05.09.

Az árfolyamgát iránt a közszféra eddigi lanyha érdeklődésére az MTI által megkérdezett kereskedelmi bankok nem tudtak magyarázatot adni, beszámoltak azonban arról, hogy az elmúlt napokban már erősödött a forgalom, miután a Bankszövetség ajánlásának megfelelően májustól a nem közszférában dolgozó, árfolyamgátra jogosult ügyfelek kérelmét is befogadják.

Az ombudsman a médiatörvény több pontjának megsemmisítését kéri

2012.05.09.

A médiatörvény több pontjának megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól (Ab) az alapvető jogok biztosa - közölte Szabó Máté ombudsman hivatala kedden az MTI-vel.

Vádemelési javaslat a volt sárpilisi polgármester ügyében

2012.05.08.

Vádemelési javaslattal zárta le a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK) a volt sárpilisi polgármester ügyében folytatott nyomozást - közölte a főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-vel.

Rogán az EKB, és az MNB véleményét figyelembe véve módosítaná az MNB-törvényt

2012.05.08.

Az Európai Központi Bank (EKB), és a Magyar Nemzeti Bank véleményét is figyelembe véve tenné egyértelművé a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényben a monetáris tanács tagjainak felmentési lehetőségeit Rogán Antal (Fidesz), az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának elnöke.

Az adósi ingatlan átvétele a végrehajtást kérő által a bírósági végrehajtási eljárásban

2012.05.08.

A következőkben az ingatlan végrehajtást kérő által történő átvételének jogszabályi hátterét, a jogintézmény természetét és jelentőségét, valamint az e körben kialakult bírósági gyakorlatot mutatja be Dr. Maár Zsuzsanna, bírósági titkár.

Jegyzékbe veszik az EU-ban az első lakossági jogszabály-kezdeményezést

2012.05.08.

Jegyzékbe veszi az Európai Bizottság szerdán az első olyan jogszabály-kezdeményezést az Európai Unióban, amely a lakosság számára a közelmúltban életbe lépett új lehetőség, a polgári kezdeményezés keretében született.

Átnevezték az erőforrás-minisztériumot

2012.05.08.

Emberi Erőforrások Minisztériuma lesz a Nemzeti Erőforrás Minisztériumból. A május 14-én életbe lépő névváltoztatást kedden hagyta jóvá a parlament.

Közvetlen állami tulajdonba kerülhet az Eximbank, vita kezdődik a jegybanktörvény módosításáról

2012.05.08.

Az Országgyűlés mai ülésén dönthet az Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. közvetlen állami tulajdon alá helyezéséről, majd vitát kezdhet egyebek mellett az év elején hatályba lépett új alaptörvény első módosításáról, illetve a jegybanktörvény ahhoz kapcsolódó változtatásáról.

Hollande alatt kiszámíthatóbbá válhat Franciaország

2012.05.08.

Kiszámíthatóbb Franciaországot ígér Európa számára a vasárnapi elnökválasztás győztese, akinek eltökélt szándéka, hogy politikai vitát nyisson az európai integrációról – vélekedett hétfőn Brüsszelben Dominique David, a francia IFRI kutatóintézet igazgatója.

A GVH első közérdekű keresete

2012.05.08.

Az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék ítéletet hozott a www.ingatlandepo.com, www.ingatlanbazar.com és www.ingatlanbazar.net internetes oldalakat üzemeltető vállalkozások általános szerződési feltételeivel kapcsolatban előterjesztett közérdekű keresettel indított perben.

Iskolaőrök helyett iskolapszichológusokkal lehet visszaszorítani az erőszakot

2012.05.08.

Az alapvető jogok biztosa nem ért egyet azzal a tervezett törvénymódosítással, amely megelőző intézkedések helyett akár testi kényszer alkalmazására is jogosult iskolaőrökkel akadályozná meg az iskolakerülést. Az ombudsman a tervezet átdolgozását kéri a kormánytól.

Még egy hétig lehet beadni a bérkompenzációs pályázatokat

2012.05.07.

Még egy hétig, május 14-ig pályázhatnak vissza nem térítendő bérkompenzációs támogatásra azok a cégek, amelyeknek gondot okoz az öt százalékos béremelés végrehajtása 2012-ben.

Szerdán is ülésezik az Országgyűlés, a jövő héten nevezhetik át az erőforrás minisztériumot

2012.05.07.

Az előzetes tervekkel ellentétben nem kétnapos, hanem háromnapos ülést tart a héten az Országgyűlés. Erről a hétfői házbizottsági ülésen született döntés - tájékoztatta az MTI-t az Országgyűlés sajtófőnöke.

Gyermekbarát rendelkezések

2012.05.07.

Az Országgyűlés előtt álló törvényjavaslat a polgári és büntető anyagi és eljárásjog területéről foglalja össze azokat a módosítási lehetőségeket, melyek előmozdíthatják a gyermekbarát igazságszolgáltatás megvalósítását.

Nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Schmitt Pál ellen

2012.05.07.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága - elutasítva az egyik napilap újságírójának kezdeményezését - úgy döntött, nem indít vagyonnyilatkozati eljárást Schmitt Pál volt köztársasági elnök ellen.

A Költségvetési Tanács hozzájárul a büdzsé szabálysértési törvény miatti korrigálásához

2012.05.07.

A Költségvetési Tanács (KT) megadja az előzetes hozzájárulást ahhoz, hogy a parlament módosítsa az idei évi büdzsét a szabálysértési törvény rendelkezéseivel összefüggésben, ugyanakkor hiányolja a háttérszámításokat - tájékoztatta a testület hétfői ülése után Lezsák Sándort, az Országgyűlés elnöki feladatokat ellátó alelnökét Kovács Árpád, a KT elnöke.

Hazánk kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól

2012.05.07.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az országgyűlés Európai ügyek bizottságában kijelentette: esély van arra, hogy Magyarország még az idén kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól.

Követi-e Hollande-ot Európa?

2012.05.07.

Nem sok ideje lesz az ünneplésre és az akklimatizálódásra a vasárnapi franciaországi elnökválasztáson győztes szocialista párti Francois Hollande-nak, akinek alkut kell majd kötnie Berlinnel a költségvetési szigor és a növekedésre az eddiginél nagyobb hangsúlyt helyező politika közötti optimális egyensúly megtalálásáról.

Az ombudsman a nők és kisgyermekes anyák foglalkoztatásának akadályairól

2012.05.07.

A kisgyermekes szülők munkavállalását nehezíti a munkahelyek hiánya, a nem-szokványos foglalkoztatási formák mellőzése. A nők illetve a kisgyermekes szülők a munkavégzés idejére nem tudják megoldani a gyermekek felügyeletét, mert nincs elég bölcsőde, óvoda, illetve ami van, az túlzsúfolt. Részletek az alapvető jogok biztosának vizsgálati megállapításaiból.

Legfőbb ügyészek tárgyaltak az európai ügyészség létrehozásáról áprilisban

2012.05.07.

A Visegrádi Négyek legfőbb ügyészei közös álláspontot alakítottak ki az európai ügyészséget érintő kérdésekről a szlovákiai Felsőerdőfalván tartott találkozójukon - tájékoztatta a Legfőbb Ügyészség pénteken az MTI-t az április 25-29. közötti megbeszélésről.

Balog Zoltán váltja Réthelyit a NEFMI élén

2012.05.04.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter még szerdán nyújtotta be lemondását Orbán Viktornak, a kormányfő a lemondást elfogadta.

Osborne oroszlánként védte a brit érdekeket

2012.05.04.

Május 15-re halasztották a döntést a bankok új tőkekövetelményeiről szerdán az uniós pénzügyminiszterek, miután 16 órán át nem sikerült áttörést elérniük az érzékeny dossziéról. A kompromisszumos javaslattal szemben elsősorban Nagy-Britannia és Svédország hangoztatott erős fenntartásokat.

Digitális átállás tesztprogramot indít az NMHH

2012.05.04.

Digitális átállás tesztprogramot indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) - jelentette be csütörtökön soproni sajtótájékoztatóján Aranyosné Börcs Janka főigazgató. Közlése szerint Sopronban 1500, Barcson és környékén körülbelül kétszer ennyi rossz szociális helyzetű háztartást keresnek fel a jövő héttől kérdezőbiztosaik.

Lefoglalta a versenyhivatal a bankok közös adatbázisát

2012.05.04.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lefoglalta a Nemzetközi Bankárképző Központban azokat az adathordozókat és dokumentumokat, amelyeken a bankok közös adatbázisát, az úgynevezett BankAdat rendszert tárolják - írja a HVG.

Totális káosz a betegszállításban

2012.05.03.

Két nap telt el azóta, hogy az Országos Mentőszolgálat átvette a betegszállítás irányítását, máris hatalmas fennakadások keletkeztek az egészségügyi ellátórendszerben. A 1820-as központi betegszállítási hívószám bevezetése váratlan túlterheltséget okozott, az egészségügyi szolgáltatók nem tudták zökkenőmentesen megrendelni a szállításokat. Az MBOE átirányítaná a hívószámot az Országos Betegszállító Szolgálat megyei irányító központjaira.

Hol pattog a labda?

2012.05.03.

Nyilvánosak a közpénzből fenntartott kosárlabda csapat szerződései.

Önbíráskodás miatt ítéltek el négy román állampolgárt Szegeden

2012.05.03.

Jogerősen két év két hónap és három év és tíz hónap közötti börtönbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla négy román állampolgárt, aki egy elszámolási vita miatt megfenyegette és bántalmazta szintén Erdélyből származó, de egy zákányszéki tanyán élő ismerősét.

Széll Kálmán Terv 2.0 - Percalapú telekomadóról lesz egyeztetés

2012.05.03.

Értesítették a távközlési szolgáltatókat a legújabb telefonadó-elképzelésekről: az adó mindenképpen percalapú lesz, és augusztus végétől akarják bevezetni. A kormány és a szolgáltatók képviselői között minderről pénteken lesz újabb egyeztetés.

Tóth István Zoltánt nevezték ki az MTVA új kommunikációs igazgatójának

2012.05.03.

Tóth István Zoltán újságírót, kommunikációs szakembert nevezte ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) új kommunikációs igazgatójának Böröcz István, az alap vezérigazgatója - közölte az MTVA Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön.

Az EU pénzügyminiszterei május 15-re halasztották a döntést a bankok magasabb tőkemegfelelési kritériumairól

2012.05.03.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei csütörtökre virradóra, 16 órás tanácskozás után sem tudtak végleges megállapodásra jutni a magasabb tőkemegfelelési kritériumokat előíró szabályozásról, s ezért a végső döntést május 15-re halasztották.

Biztonságosabb internet a gyermekek számára

2012.05.03.

Neelie Kroes felhívást intézett a mobiltelefon-gyártókhoz, az internetes közösségeket üzemeltető cégekhez, valamint a nemzeti hivatalokhoz, hogy tegyenek intézkedéseket a gyermekbarátabb internet létrehozása érdekében.

A számítógépes program funkcionalitását és a programnyelvet nem védi a szerzői jog

2012.05.02.

A számítógépes program funkcionalitását és a programnyelvet nem védi a szerzői jog, tehát a program engedélyét megszerző személy főszabály szerint jogosult annak működését megfigyelni, tanulmányozni vagy kipróbálni, akár abból a célból is, hogy a program elemeinek alapját képező ötleteket és elveket meghatározza - mondta ki szerdán közzétett ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Fogva tartott nyilvánosság?

2012.05.02.

Úgy tűnik, hogy a kormányzó erők egyre jobban „kerülgetik a forró kását” a társadalmi részvétel és az információszabadság kérdéseiben: az egyik pillanatban súlyosan korlátozó törvényeket fogadnak el, a másokban pedig visszavonják az ilyen irányú javaslataikat. Mindez élesen mutat rá, hogy e területek a gazdasági érdekek súlyos szorításában vannak.

Nem kell börtönbe mennie Geréb Ágnesnek csütörtökön

2012.05.02.

A jogerős ítélet ellenére nem kell megkezdenie börtönbüntetése letöltését Geréb Ágnes foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyásznak.

Nehezíti a kisgyermekesek munkavállalását a nem szokványos foglalkoztatási formák mellőzése

2012.05.02.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa szerint a kisgyermekes szülők munkavállalását nehezíti a munkahelyek hiánya, a nem szokványos foglalkoztatási formák mellőzése, és az, hogy a nők, a kisgyermekes szülők a munkavégzés idejére nem tudják megoldani a gyermekek felügyeletét, mert "nincs elég bölcsőde, óvoda, illetve ami van, az túlzsúfolt".

Az ombudsman alkotmánybírósági indítványa a nemzetiségi törvény egyes rendelkezéseivel kapcsolatban

2012.05.02.

Alkotmányellenesen korlátozzák a nemzetiségek alapvető jogait a 2012. január 1-jén hatályba lépett nemzetiségi törvény egyes rendelkezései – ennek megállapítását és az indítványában megjelölt rendelkezések megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól az alapvető jogok biztosa.

Ádernak hatvan napja van az EP-mandátumról való lemondásra

2012.05.02.

Áder Jánosnak államfővé választása után hatvan napja van arra, hogy megszüntesse az összeférhetetlenséget, és lemondjon európai parlamenti (EP) mandátumáról.

EU-kerettel a közép-európai tőkekivonás ellen

2012.05.02.

Küszöbön áll a megállapodás a tagállamok között a pénzügyi szektor átfogó újraszabályozásának legfontosabb darabjáról, a bankok tőkekövetelményeire vonatkozó szabályok módosításáról.

Brüsszel eljárást indíthat London ellen a bevándorlás korlátozása miatt

2012.05.02.

Az Európai Unió (EU) jogi eljárást indíthat Nagy-Britannia ellen és büntetést szabhat ki rá amiatt, hogy a bevándorlás korlátozásával uniós jogot sértett - közölte a The Daily Telegraph című brit napilap hírportálja.

A KIM nem kommentálja érdemben a médiaszabályozásról megjelent ET-jelentéstervezetet

2012.05.02.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nem kommentálta érdemben azt a Népszabadságban pénteken megjelent - egy a lap birtokába került jelentéstervezetre hivatkozó - információt, amely szerint az Európa Tanács (ET) többek között úgy látja, többpárti támogatáshoz kellene kötni a jelenleg kétharmados médiatörvény elfogadását, és változtatásra lenne szükség a magyar médiahatóság és a Médiatanács tagjainak kinevezési és jelölési módján.

Magyarországi kampány a munkahelyi diszkrimináció ellen

2012.05.02.

A Bizottság „A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen.” kampányának keretében április 16-30. között hazánkban 1200 helyen láthatók az EU és a nemzeti diszkriminációellenes jogszabályok megismerését elősegítő akció plakátjai.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000