Hír archívum: 2012. június

Más hónap

Az AB felfüggesztette a családvédelmi törvény egy részének hatálybalépését

2012.06.29.

Az Alkotmánybíróság felfüggesztette a családvédelmi törvény törvényes öröklésről szóló rendelkezésének hatálybalépését - tájékoztatta a testület pénteken az MTI-t.

Kisebbségi jogsegélyszolgálat indul a külhoni magyarok jogvédelméért

2012.06.29.

Kisebbségi jogvédő intézet és alapítvány kezdi meg működését, amelynek célja, hogy a magyar nemzethez tartozók teljes körű jogvédelemben részesüljenek - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Riói kudarc

2012.06.29.

Szinte mindenki fásult közönnyel vette tudomásul a Rio+20 konferencia előre borítékolható sikertelenségét. Vajon a kudarc a nemzetközi együttműködés jelenlegi formájának adott pofon vagy pedig általában fejezi azt ki, hogy „válságos időkben” nem lehet prioritás a fenntarthatóság?

Amnesty International: van előrelépés a gyűlölet-bűncselekmények szabályozásában, de az nem elégséges

2012.06.29.

Az új magyar büntető törvénykönyvben fontos előrelépések mutatkoznak a gyűlölet-bűncselekmények jogi szabályozásában, de az összességében továbbra sem nyújt elégséges védelmet - közölte az Amnesty International Magyarország csütörtökön az MTI-vel.

Az adatvédelmi hatósághoz fordult az Eötvös Károly Intézet

2012.06.29.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult az Eötvös Károly Intézet, mert álláspontja szerint nem a jogszabályok szerint történt a nemzeti konzultációs kérdőívek kiküldése.

Könnyebbé válik az örökbefogadás a Csjt. módosításainak köszönhetően

2012.06.29.

Már az idén több száz örökbefogadást kezdeményező család számára válik könnyebbé az ügyintézés, az örökbefogadottak pedig könnyebben megismerhetik származásukat a családjogi törvény legfrissebb módosításának köszönhetően - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

EKB: A tőzsdén jegyzett vállalkozás döntését megelőző szakasz bennfentes információ

2012.06.29.

A tőzsdén jegyzett vállalkozás döntését megelőző szakasz olyan bennfentes információnak minősülhet, amelyről a pénzügyi piacokat tájékoztatni kell.

Egyetértés született egy erősebb unióról

2012.06.29.

Az EU tagállamainak állam- és kormányfői csúcstalálkozójukon elfogadták a 120 milliárd eurós növekedési paktumot, és megállapodtak abban az eljárásban, amelynek keretében kidolgozzák a gazdasági és pénzügyi uniót kiteljesítő folyamat lépéseit.

A GVH 85 millióra bírságolta a Spart

2012.06.29.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. jelentős piaci erővel való visszaélést valósított meg 2009 és 2011 között, amikor beszállítóit - a velük kötött szerződések alapján - pusztán a forgalmazásért cserébe utólagos árkedvezmény megfizetésére kötelezte, ezért 50.000.000 Ft bíráságot szabott ki a vállalkozásra.

Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán - Emberölés Kisteleken

2012.06.28.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa az emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt Fk. B. Zsolt ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztés és 6 év közügyektől eltiltás lett. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Vasárnap indul a Jogpont+ program

2012.06.28.

A honlap üzembe helyezésével elindul vasárnap a munkaadói és munkavállalói szervezetek közösen működtetett országos jogsegély szolgálata, a Jogpont+ program.

Diszkótragédia - Két év nyolc hónap fogház a West Balkán-ügy mind a négy vádlottjának

2012.06.28.

Két év nyolc hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a West Balkán nevű szórakozóhelyen másfél évvel ezelőtt történt, három halálos áldozatot követelő diszkótragédia mind a négy vádlottját a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletében nem jogerősen. A szóbeli indoklás során a bíró a rendőrség felelősségét is felvetette.

Júliustól gyorsabbá válhat egyes szociális támogatások ügyintézése

2012.06.28.

Júliustól jobb esetben 18 napon, de egyes adatok hiányában is 30 napon belül elbírálják a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj (gyed), a baleset üzemiségének megállapítása és a baleseti táppénz iránti kérelmeket. Ez derül ki a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent, a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló kormányrendelet módosításából.

Rablás kísérlete és kábítószerrel visszaélés Szegeden

2012.06.28.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a rablás bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt Csiszár Imre ellen indított büntetőügyben a Csongrád Megyei Bíróság I. fokon meghozott ítéletét.

Uniós támadás az adócsalók ellen

2012.06.28.

Az Európai Bizottság egy olyan háromszintű módszert határozott meg, amelynek segítségével átfogó támadást lehet indítani az adócsalás és az adókikerülés ellen.

A magyar védjegyek megérkeztek Európába

2012.06.27.

2012. június 25-én Magyarország csatlakozott az EU legtöbb adatot tartalmazó védjegyadatbázisához, vagyis a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elérhetővé tette a magyar védjegyek és védjegybejelentések adatait is a TMview védjegykutatási rendszerben.

Tíz év alatt létrejöhetne a teljeskörű gazdasági unió

2012.06.27.

Négy pilléren nyugvó gazdasági és pénzügyi unió létrehozását javasolja tíz éves távlatban az a jelentés, amelyet Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke terjeszt csütörtökön a tagállamok vezetői elé. Az együttműködés magasabb szintre emelése elsősorban az eurózóna tagjaira vonatkozna, de az új architektúra pénzügyi pillére az EU egészére kiterjedne – derül ki a BruxInfo birtokába jutott anyagból.

Jelentősen csökkenhet a bírósági ügyek száma a mediáció segítségével

2012.06.27.

Évente néhány ezerrel csökkenhet a bírósági ügyek száma a pereket megelőző, azokat kiváltó alternatív konfliktuskezelő eljárások segítségével, amelyek főként családjogi, munkajogi és gazdasági vitákban juthatnak a jelenleginél lényegesen nagyobb szerephez - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) mediációs munkacsoportjának vezetője az MTI-nek. A mediáció továbbfejlesztésével foglalkozó szakmai rendezvényt tartanak szerdán a hivatalban bírósági vezetők részvételével.

Rendőrségi túlkapás miatt marasztalták el Magyarországot

2012.06.27.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ma hozta nyilvánosságra egy roma kérelmező brutális rendőri intézkedés miatt Magyarország ellen indított ügyében kivételes gyorsasággal meghozott ítéletét. A döntés értelmében a magyar állam megsértette a megalázó bánásmód tilalmát. Az ügyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Romaprogramja tárta fel, majd az Európai Roma Jogok Központjával (ERRC) közösen vitte a strasbourgi bíróság elé.

EKB: ítélet a Microsoft Corp. kontra Bizottság ügyben

2012.06.27.

A bíróság megerősítette a Bizottság határozatát, amely a Microsofttal szemben kényszerítő bírságot szabott ki, azon indokkal, hogy utóbbi nem engedélyezte ésszerű feltételek mellett a versenytársai számára az interoperabilitásra vonatkozó információkhoz való hozzáférést.

Kössék működési engedélyhez a zenés szórakozóhelyek üzemeltetését

2012.06.26.

Az alapvető jogok biztosa szerint környezetvédelmi törvénybe ütközik az a rendelkezés, amely szerint a vendéglátóhelyek, zenés szórakozóhelyek üzemeltetéséhez nem szükséges működési engedély, hanem elegendő a megnyitás bejelentése a hatóságnál; Szabó Máté a nemzetgazdasági miniszterhez fordult, kérve az ilyen típusú helyek engedélyezési eljárásának visszaállítását.

Szlovák embercsempészeket ítéltek el Szegeden

2012.06.26.

Három és féltől nyolc évig terjedő fegyházzal sújtott jogerősen a Szegedi Ítélőtábla kedden három szlovák férfit, aki illegális migránsokat szállított el a magyar-szerb határ térségéből.

A GVH kampányt indít a fogyasztói csoportok megtévesztő hirdetései ellen

2012.06.26.

A Gazdasági Versenyhivatal 6,2 millió forintos médiafelület-foglalási büdzsével társadalmi célú kampányt indít a fogyasztói, vásárlói csoportok megtévesztő hirdetései ellen - jelentette be Tevanné Südi Annamária, a GVH főtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Elutasította a legfőbb ügyész keresetét a Fővárosi Törvényszék

2012.06.26.

Elutasította a Fővárosi Törvényszék hétfőn azt a keresetet, amelyben a Legfőbb Ügyészség és Polt Péter legfőbb ügyész indított pert az Élet és Irodalom című hetilap és Kis János filozófus ellen egy, a pártatlanságát megkérdőjelező cikk miatt.

Emberi jogi stratégiai keretet hagytak jóvá az uniós külügyminiszterek

2012.06.26.

Jóváhagyták az EU-országok külügyminiszterei hétfőn azt a dokumentumot, amely az unió stratégiai kereteit fogalmazza meg az emberi jogok és a demokrácia érvényesítésének területén a harmadik országokkal fenntartott kapcsolatokban. A luxembourgi tanácskozásán elfogadott keretekhez cselekvési terv is kapcsolódik.

Újra elfogadták a járástörvényt

2012.06.26.

Áder János köztársasági elnök észrevételeinek elfogadása után szavazta meg a parlament hétfőn ismét a járások kialakításáról szóló törvényt és több száz feleslegessé vált jogszabály eltörlését.

Új Btk.: szigorúbb büntetések

2012.06.26.

Új, a jelenleginél több tekintetben szigorúbb büntető törvénykönyv (Btk.) lép életbe egy év múlva. A parlament hétfőn fogadta el a kódexet, amely szélesíti a jogos védelem lehetőségét, egyes bűncselekményeknél 12 évre szállítja le a büntethetőségi korhatárt, és bevezeti az elzárást mint büntetést. Új bűncselekmény a jogellenes termőföldszerzés és a gazdasági csalás, szabadságvesztés fenyegeti a drogfogyasztókat.

'Az Európai Unió szerkezetét át kell alakítani'

2012.06.26.

A nemzetállami kormányok fölé rendelt uniós kormánnyá kell átalakítani az Európai Bizottságot Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint.

Még hiányos az EU 'lobbi nyilvántartása'

2012.06.26.

Egy éve indult el a Bizottság és a Parlament közös - az érdekérvényesítéssel, érdekképviselettel, lobbizással foglalkozók számára létrehozott - átláthatósági nyilvántartása.

Módosul a kisajátítási törvény

2012.06.25.

A kisajátítási eljárások gyorsítása és egyszerűsítése érdekében módosítanák a kisajátítási törvényt, így a lakások kisajátításakor is a pénzbeli kártalanítás lesz a főszabály a cserelakás biztosítása helyett a kormány honlapján olvasható törvénytervezet szerint.

A magyar védjegyek megérkeztek Európába

2012.06.25.

A mai napon Magyarország csatlakozott az EU legtöbb adatot tartalmazó védjegyadatbázisához, vagyis a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elérhetővé tette a magyar védjegyek és védjegybejelentések adatait is a TMview védjegykutatási rendszerben.

Később kezdheti meg működösét az ESM

2012.06.25.

A német Alkotmánybíróság kérése miatt csúszik az Európai Stabilitási Mechanizmus július elejére tervezett indulása, mivel a ratifikációs folyamat is elhúzódik.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2012.06.25.

A héten az EU tagállamainak állam - és kormányfői kétnapos találkozójukon a fiskális unió kiépítésének lehetőségeiről és a bankok szigorúbb felügyeletéről döntenek.

Nemzetközi kamarák kérnek segítséget a magyar végrehajtóktól

2012.06.25.

2012. június 18-án került megrendezésre az Európai Bírósági Végrehajtás záró konferenciája Párizsban. A program az európai végrehajtók együttműködésének segítésére jött létre, illetve célja, hogy széleskörű és könnyen hozzáférhető információkkal szolgáljon az európai állampolgárok számára a bírósági jogérvényesítésről.

Nem repül, nem fizet – így verheti át utasait a fapados légitársaság

2012.06.25.

Hiába az egyértelmű Európai Uniós és hazai jogszabályok, valamint nemzetközi bírói döntések, van légitársaság, mely a mai napig nem alkalmazza a vonatkozó normákat és elutasítja a fogyasztók igényeit légijárat törlése, vagy késése esetén. Elkeseredniük azonban ilyenkor sem kell a fogyasztóknak, van ugyanis megoldás problémájukra!

Munkaerő-kölcsönzők: pozitív változásokat hoz az új kódex

2012.06.25.

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége és a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. is pozitívan értékeli az új Munka törvénykönyvének a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó szabályozását és úgy vélik, hogy megmarad a kölcsönzés rugalmassága.

Ma dönt a parlament az új Btk.-ról

2012.06.25.

Ma dönt a parlament az új büntető törvénykönyv (Btk.) elfogadásáról, az új kódex 2013. július 1-jén válthatja fel a több mint harminc éve hatályos és azóta csaknem százszor módosított jelenlegit. Megkezdődhet a jegybanktörvény módosításának vitája is.

105 bíró fordul Strasbourghoz a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a kényszernyugdíjazás miatt

2012.06.22.

A Magyar Helsinki Bizottság közreműködésével 2012. június 21-én 105 bíró fordult a strasbourgi emberi jogi bírósághoz, kérve az Emberi Jogok Európai Egyezménye (Egyezmény) megsértésének megállapítását és kártérítés megfizetését a diszkriminatív kényszernyugdíjazás miatt.

Emberölés kísérlete és más bűncselekmények Köröstarcsán-Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2012.06.22.

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa az emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt Uzsoki Gergely ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

EKB: az áruk szabad mozgása a szerzői jogok védelme miatt korlátozható.

2012.06.22.

Valamely tagállam büntetőítéletet hozhat a fuvarozóval szemben a szerzői jogi művek másolatainak e tagállam területén történő terjesztésében részesként való közreműködés miatt akkor is, ha az eladó tagállamában e művek nem állnak szerzői jogi védelem alatt

EKB: szabadság ideje alatti munkaképtelenség után szabadság jár

2012.06.22.

Az a munkavállaló, akinek munkaképtelensége fizetett éves szabadságának ideje alatt következik be, jogosult betegségének időtartamával egyező tartamú szabadságot utólag kivenni.

Uniós kampány a tudomány és az innováció „nőiesítésére”

2012.06.22.

Az Európai Uniónak 2020-ig további mintegy egy millió kutatóra lesz szüksége, ezért az Európai Bizottság a mai napon kampányt indított útjára, amelynek célja a tudomány iránt érdeklődő diáklányok számának növelése és annak előmozdítása, hogy minél több nő válassza a kutatói pályát.

A Bizottság a környezeti hatásvizsgálat uniós szabályozásának betartására szólított fel.

2012.06.22.

Az Európai Bizottság nyomatékosan arra kéri Magyarországot, hogy nemzeti szabályozását hangolja össze a projektek környezeti hatásának vizsgálatáról szóló európai uniós szabályokkal. Az európai környezetvédelmi biztos, Janez Potočnik ajánlására a Bizottság ezért indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak. Amennyiben két hónapon belül nem érkezik kielégítő válasz, a Bizottság az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti.

EB: megtagadható az áfa-levonás, ha az adóalany tudta, adócsalásban vesz részt

2012.06.21.

Az Európai Bíróság szerint az áfa-levonást az adóhatóság a számlakibocsátó által elkövetett szabálytalanságok miatt is csak akkor tagadhatja meg, ha az adóalany tudta vagy tudnia kellett volna, hogy a levonási jogot megalapozó ügylettel adócsalásban vesz részt.

a Bizottság felszólítja Magyarországot, hogy szüntesse meg a pálinka teljes körű jövedékiadó-mentességét

2012.06.21.

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy módosítsa a jogszabályt, amely bizonyos feltételek mellett mentesíti a gyümölcspárlatokat (a pálinkát) a jövedéki adó alól.

Emberölés bűntettének kísérlete Kiskunhalason

2012.06.21.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt Modok Róbert ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Jogerős ítélete 11 év fegyház és 8 év közügyektől eltiltás lett.

Parlament előtt a jegybanktörvény módosítása

2012.06.21.

Benyújtotta a parlamentnek Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását, az általános indoklás szerint ennek célja az európai uniós jogi aktusokkal való összhang megteremtése.

Az ACTA-ellenes petícióról vitáztak az EP képviselők

2012.06.21.

Az elmúlt hónapokban több petíció is érkezett az Európai Parlamenthez a hamisítás elleni nemzetközi kereskedelmi megállapodással (ACTA) kapcsolatban. Köztük volt olyan, amelyet közel hárommillióan írtak alá, és azt követelte, hogy az EP ne hagyja jóvá az ACTA-t. Az EP petíciós szakbizottsága június 19-én vitatta meg a kérdést a petíció benyújtóival. A nemzetközi kereskedelmi szakbizottság június 21-én szavaz az ACTA-ról. Ez a vélemény kerül később az EP plenárisa elé.

Eljárást indít az EU a cafeteriarendszer miatt

2012.06.21.

Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság csütörtökön a cafeteria-rendszer átszervezése miatt. A Bizottság csütörtökön levélben jelzi majd aggodalmait a kormány számára a plázastopot hirdető törvény miatt is, ez ügyben viszont egyelőre nem indít eljárást.

Jogi Fórum Kupa 2012 élménybeszámoló és eredmények

2012.06.20.

Félmaraton női és férfi váltó eredmények és élménybeszámoló a Kupáról

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000