Hír archívum: 2012. június

Más hónap

Nincs megegyezés a KAP környezetvédelmi reformjában

2012.06.20.

A környezetvédők szerint a Közös Agrárpolitika tervezett zöld reformját egyre inkább kiüresítik a tagállamok és az Európai Parlament képviselői.

Állami Számvevőszék: nyilvános az ellenőrzési terv

2012.06.20.

Az Állami Számvevőszék nyilvánosságra hozta a 2012. második félévre vonatkozó ellenőrzési tervét. Készül a jelentés a 2011-es zárszámadásról, folytatódik az önkormányzatok vizsgálata, a górcső alá kerülő településeket kockázatelemzéssel választja ki az ÁSZ. Emellett a Számvevőszék a kormánypártok és alapítványaik gazdálkodását is ellenőrzi a következő hat hónapban.

Két új törvényt küldött vissza a köztársasági elnök

2012.06.20.

Újabb két törvényt küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök. Az államfő most a járásokról, valamint az egyes törvényeknek és törvényi rendelkezéseknek a jogrendszer túlszabályozottságának megszüntetése érdekében szükséges technikai deregulációjára vonatkozó jogszabályban talált kifogásokat.

Szabadabbá válhat a vasúti piac

2012.06.20.

Megállapodtak az uniós intézmények a vasúti piac liberalizációját célzó 2001-es jogszabály felülvizsgálatáról. A módosított irányelv szerint a jövőben jobban szét kell választani a vasúti pályahálózat irányítóit és a vasúti szolgáltatókat; igazságosabb díjszabást kell alkalmazni azok számára, akik használni szeretnék egy tagállam vasúti hálózatát; valamint függetlenebbé kell válniuk a tagországi hatóságoknak.

Az EP szigorúbban szabályozná a hitelminősítők tevékenységét

2012.06.20.

Olyan szabályokat szorgalmaz az EP, amelyek által felelősségre vonhatóvá tennék a hitelminősítőket, valamint nagyobb versenyt teremtenének a hitelminősítők piacán.

Kevesli az Alkotmánybíróság hatáskörét a Velencei Bizottság

2012.06.20.

Az Alkotmánybíróság jogkörének visszaállítását tartja szükségesnek a Velencei Bizottság. A testület a múlt héten elfogadott, de csak kedden publikált szakvéleményében több ponton is felülvizsgáltatná az alkotmánybírósági törvényt, az ügyészségi és a kisebbségek jogait lefektető sarkalatos törvényeket viszont az európai előírásoknak megfelelőnek ítélte.

40 új intézkedés az emberkereskedelem elleni uniós stratégiában

2012.06.19.

A Bizottság ma „Az emberkereskedelem felszámolására irányuló európai uniós stratégia (2012–2016)” címmel elfogadott egy konkrét és gyakorlati lépésekből álló intézkedéscsomagot, amelyet a következő öt évben kell végrehajtani.

Koherens uniós büntetőpolitika kialakítása: a Bizottság szakértői csoportot alakít

2012.06.19.

Viviane Reding alelnök a mai napon megnyitotta az EU büntetőpolitikájával foglalkozó szakértői csoport alakuló ülését. Húsz elméleti és gyakorlati szakember találkozik, hogy megvitassa az uniós büntetőjoggal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Német alkotmánybíróság: a kormány nem tájékoztatott megfelelően az eurómentő alapról

2012.06.19.

A német alkotmánybíróság kedden elmarasztalta a kormányt, amiért nem tájékoztatta megfelelően a törvényhozást az Európai Stabilitási Mechanizmusról.

Emberölés Korinthoszban

2012.06.19.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla büntető tanácsa a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és más bűncselekmény miatt Juhász Zsuzsanna és társa, Szabó Sándor ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét.

Athén nem tárgyalhatja újra az egész programot

2012.06.19.

A görög gazdasági kilátások az elmúlt két hónapban tovább romlottak, és ha az EU kész is lesz engedményeket tenni az új athéni kormánynak, azok nem kérdőjelezhetik meg a kiigazítási program alapcéljait – figyelmeztetnek jól értesült források.

Szigorodottak a munkajogi szabályok a hétfőn elfogadott módosításokkal

2012.06.19.

Az európai uniós előírások nyomán az új Munka törvénykönyvét (Mt.) is átíró jogszabály néhol még szigorúbb lett a munkavállalók számára, így nem járnak jól a közlekedési alkalmazottak, de a kötetlen munkarendben dolgozók sem - olvasható az Adó Online összeállításában.

Az alapjogok gyakorlásának biztosítása kötelessége az államnak

2012.06.19.

Múlt héten adta ki az Alapvető Jogok Biztosa az AJB-3449/2012. számú ügyben készített jelentését, melyben eloszlatott egy súlyos félreértést a gyülekezési jog gyakorlására vonatkozó állami kötelezettségekkel kapcsolatban. Az ombudsman szerint alkotmányos visszásságot és jogbizonytalanságot eredményez az a gyakorlat, ha az Országos Mentőszolgálat a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvények mentési biztosítását csak térítés ellenében végzi.

Strasbourgban történt

2012.06.18.

Veszélyben van-e a schengeni övezet és a szabad mozgás az Európai Unióban? Csak a megszorítások jelentik az egyetlen kiutat a gazdasági válságból? Mekkora veszélyt jelentenek a kibertámadások az európai kritikus infrastruktúra számára? Néhány kérdés, amelyre az EP megpróbált választ találni a júniusi strasbourgi plenáris ülésen.

Konzultációs aggályok

2012.06.18.

A javában zajló negyedik nemzeti konzultáció apropóján talán időszerű feltenni azt a kérdést, hogy a kormány miért csak nemrégiben rendezte a konzultációk adatkezelési szabályait?

Ellenzik a törökök az abortusz-törvény szigorítását

2012.06.18.

A törökök többsége ellenzi azt a törvényjavaslatot, amely a terhesség tizedik hete helyett a negyedik hétig engedélyezné csak a terhesség művi megszakítását.

Törvényjavaslat a kölcsönzött kulturális javak védelméről

2012.06.18.

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a magyarországi kiállításokra külföldről kölcsönzött kulturális javak számára különleges védettséget biztosító törvényjavaslatot. Az intézkedés célja, hogy a jogszabályalkotás eszközeivel is lehetővé tegye nagyszabású, kiemelkedő műtárgyakat bemutató időszaki kiállítások megrendezését Magyarországon.

Megindított az Európai Bizottság két kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az EU Bíróságánál

2012.06.18.

Korábbi előzetes közlésének megfelelően megindította az Európai Bizottság a Magyarország elleni két kötelezettségszegési eljárást az EU Bíróságánál a bírák kötelező nyugdíjazásának, valamint az adatvédelmi felügyelő hatóság függetlensége állítólagos megsértésének ügyében - közölte hétfőn az unió luxembourgi székhelyű legfőbb bírói testülete.

Két embercsempészt és tucatnyi határsértőt fogtak el Röszkénél

2012.06.18.

Két szerbiai állampolgárságú embercsempészt és több csoportban összesen tizenhárom – bangladesi, koszovói, török és szíriai - határsértőt fogtak el a rendőrök a hétvégén Röszke közelében – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-t.

Görögország választott, Európa fellélegzett

2012.06.18.

A vasárnapi görög parlamenti választás eredményei azt valószínűsítik, hogy a legrosszabb forgatókönyv veszélye elhárult és legalábbis egyelőre nem kell tartani Görögország kilépésétől az eurózónából. A győztes Új Demokrácia gyors kormányalakítást ígér, amire akár már hétfőn sor kerülhet.

Az államfő által visszaküldött törvényekről is dönthet a Ház

2012.06.18.

Az Országgyűlés mai ülésén dönthet egyebek mellett a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött két törvényjavaslatról, továbbá rögzítheti az egészségügyi dolgozók béremelését is.

Amerikai ügyvédi iroda képviseli Magyarországot a Sláger és Danubius ügyben

2012.06.15.

Az amerikai Arnold&Porter LLP ügyvédi iroda képviseli több mint félmilliárd forintért a magyar államot a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) előtt zajló választottbírósági eljárásban - a februárban született döntés a pénteki Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Közlönyfigyelő, 2012/5

2012.06.15.

A Közlönyfigyelő 2012. évi 5. számában a 2012. május 22., és 2012. június 11. közötti időszak törvényeit tekintettük át.

Obamával kollaborál a TASZ

2012.06.15.

Barack Obama amerikai elnök által kezdeményezett Open Government Partnership (OGP, Nyílt Kormányzati Együttműködés) célja az átlátható, hatékony és ellenőrizhető kormányzat megteremtése. A TASZ és a K-Monitor elkészítette Magyarország vállalásaira vonatkozó javaslatokat.

Átadták a Justitia Regnorum Fundamentum-díjakat

2012.06.15.

Átadta az alapvető jogok biztosa a Justitia Regnorum Fundamentum-díjakat pénteken Budapesten; az elismerést idén Lehoczkyné Kollonay Csilla egyetemi tanár, Kalas György környezetvédő, jogász és Berki Judit szociálpolitikus és az általa irányított Bátonyterenyei Tanoda kapta.

Fejlesztési kabinet létrehozásáról döntött a kormány

2012.06.15.

Fejlesztési kabinetet hoz létre a kormány a fejlesztéspolitika területére vonatkozó kormányzati döntések gyors, megalapozott, koordinált előkészítése és érvényesítése érdekében.

Schengen: a képviselők a szabad mozgáshoz való jogot féltik

2012.06.15.

Huszonhat európai országban 400 millió ember járhat-kelhet szabadon a belső határok nélküli schengeni térségben, amely 27 évvel ezelőtt jött létre. Június 7‑én az uniós tagállamok állam- és kormányfői viszont maguknak követelték a jogot, hogy a jövőben az ideiglenes határellenőrzések visszaállításával kapcsolatos döntéseket meghozzák. Az EP szerint a döntés a szabad mozgáshoz való alapvető jogot sérti.

Több mint százmillió forint támogatást kapott 24 helyi tévécsatorna a Médiatanácstól

2012.06.15.

Több mint százmillió forint támogatást kapott 24 helyi televízió hír- és közéleti műsorok gyártására a Médiatanácstól a Magyar Média Mecenatúra helyi és körzeti televízióknak szóló pályázatának első fordulójában - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken az MTI-vel.

Nem tartják be maradéktalanul a fogyatékkal élő légi utasok jogait

2012.06.15.

Továbbra is méltánytalan megkülönböztetés éri a fogyatékkal élő légi utasokat, annak ellenére, hogy az EU rendeletben védi jogaikat.

Uniós jogszabályok tárgyalását függeszti fel az EP az EU-tagországokkal a Schengen-vita miatt

2012.06.14.

Felfüggeszti az Európai Parlament öt készülő európai uniós jogszabály tárgyalását az EU-tagországok kormányait képviselő Tanáccsal a Schengen-vita miatt.

A parlament előtt a behajtási díjak bevezetése

2012.06.14.

Módosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek két kormánypárti képviselő az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló javaslathoz, ezzel lehetővé teszi, hogy a főváros területén található egyes helyi közutak használatáért a Fővárosi Önkormányzat rendeletében meghatározott mértékű díjat szedjen be.

A szabadalmi kérelmek szerint már vége a válságnak

2012.06.14.

Rekordszámú szabadalmi kérelem, mintegy negyedmillió érkezett 2011-ben az Európai Szabadalmi Hivatalhoz (ESZH), amely négy százalékkal haladta meg az előző évit – jelentette be csütörtökön Koppenhágában az ESZH elnöke.

Nem módosíthatják, csak megsemmisíthetik a tisztességtelen szerződéses feltételt a nemzeti bíróságok

2012.06.14.

Az európai uniós tagországok bíróságai nem módosíthatják az eladó vagy szolgáltató és a fogyasztó közötti szerződésekben foglalt feltételeket, ha azok tisztességtelennek bizonyulnak, csak azt mondhatják ki, hogy el kell tekinteni azok alkalmazásától - fogalmazta meg az Európai Unió Bírósága egy csütörtöki ítéletében.

Csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma Veszprém megyében

2012.06.14.

Csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma Veszprém megyében, több mint kétszeresére nőtt viszont a kábítószerrel való visszaéléseké - derült ki a megyei rendőrfőkapitány beszámolójából a megyegyűlés csütörtöki ülésén.

Nem akadályozza az Európai Bizottság a magyar trafiktörvény elfogadását

2012.06.14.

Az Európai Bizottság nem fűzött elmarasztaló véleményt a készülő magyar trafiktörvényhez annak notifikációs eljárásában, így a tagállami észrevételekre adott válaszokat követően, augusztus 17-e után lehetőség nyílik a törvényjavaslat végszavazására.

Újabb uniós gazdasági jogszabályokat szavazott meg az Európai Parlament

2012.06.14.

Megszavazta az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén azt a két jelentést, amelyek nyomán az uniós jogba és gyakorlatba ültethetővé válnak a költségvetési fegyelemről tavaly kötött kormányközi megállapodásban foglalt intézkedések.

Célszámokat akar Brüsszel a bolygó védelmére

2012.06.14.

Az eredetileg kitűzött eredmények egy részével is elégedett lenne az Európai Bizottság a jövő heti riói fenntartható fejlődés konferencián, amely az 1992-es ugyancsak riói Föld-konferencia után 20 évvel az erőforrások fenntartható felhasználásának célkitűzéseit határozná meg. Brüsszel szerint a fejlődő országoknak visszavonhatatlan, számszerű kötelezettséget kell vállalniuk a bolygó élhetőbbé tételére.

Hatályba lép 2013-ban a hulladékgazdálkodási törvény

2012.06.14.

Ősszel kerül a parlament elé az előkészítés alatt álló hulladékgazdálkodási törvény, amely jövőre hatályba lép, s így 2013-tól a jelenleginél 25 milliárd forinttal több, összesen 85 milliárd forint folyhat be környezetvédelmi termékdíjként az államkasszába - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára szerdán egy gödöllői szakmai konferencián tartott sajtótájékoztatón.

A jászapáti iskolában tapasztalt szegregációról

2012.06.14.

A halmozottan hátrányos helyzetű, közöttük a tanulók egyre nagyobb hányadát jelentő cigány származású gyermekek többségét Jászapátiban „magatartászavarra” hivatkozva elkülönítik a többiektől. A településen az iskolák összevonása előtt is elkülönítve tanították a tanulók egy részét.

Fizetés felmérés a jogi szektorban

2012.06.13.

A TopTierLawyers.com a Legalis Globallal és a Jogi Fórummal együttműködve elindította a 2012-es Fizetés Felmérést. A válaszadók a felmérést követően ingyenesen hozzáférhetnek a riport összefoglalójához.

A lánctartozás jelensége, intézkedések. Vajon megelőzhető-e?

2012.06.13.

Tényként aposztrofálható, hogy a lánctartozás folyamatosan újratermelődik, és az egyébként életképes vállalkozások likviditását hátrányosan sújtja, különösen nagy veszélyt jelent a családi- a mikro- és a kisvállalkozásokra.

A GVH nyilvános konzultációt tart egy fogyasztói ügyekre vonatkozó tervezetről

2012.06.13.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nyilvános konzultációra hívja a piaci szereplőket, ügyvédi irodákat és egyéb érdekelt feleket, akiktől július 16-ig várja az írásbeli észrevételeket egy fogyasztói ügyekre vonatkozó tervezethez.

Megállapodtak az EU-miniszterek az uniós halászati politika reformjáról

2012.06.13.

Az Európai Unió tagországainak halászati ügyekben illetékes miniszterei szerdán megállapodtak a közös halászati politika reformjáról, amelyek egyik célja, hogy biztosítsák a halállományok fennmaradását és a halászok megélhetését.

Konkrét javaslatok készülnek az EU-n belüli integráció mélyítésére

2012.06.13.

További lépéseket kell tenni az Európai Unióban és az euróövezetben az integráció irányába az Európai Bizottság elnöke szerint, aki elmondta, hogy a két hét múlva esedékes állam- és kormányfői találkozó erre konkrét iránymutatásokat fog adni.

Megkezdődött a tárgyalás Kecskeméten

2012.06.13.

Fokozott médiaérdeklődés mellett szerdán megkezdődött a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és tizennégy társa BKV-val kapcsolatos büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken.

A kettes csomagról szavaz a Parlament

2012.06.13.

Szerdán szavaz az Európai Parlament a főleg a valutaövezeten belüli gazdasági kormányzás további megerősítésére hivatott két jogszabályról. A szavazásra bocsátott rendelettervezetről készült jelentés Európai Adósságtörlesztési Alap létrehozását javasolja, amit elsősorban a baloldal támogat.

Mobilinternet-szolgáltatások megtévesztő reklámai miatt bírságolt a GVH

2012.06.13.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. (Vodafone) és a Magyar Telekom Nyrt. (Magyar Telekom) a mobilinternet-hálózatukat népszerűsítő kereskedelmi kommunikációjukban jogsértő összehasonlító reklámokat alkalmaztak. A jogsértés elkövetéséért mindkét vállalkozást jelentős bírság megfizetésére kötelezte a Hivatal.

Alkoholt, cigarettát foglaltak le, és szabálytalan foglalkoztatást derítettek fel a NAV ellenőrzésén

2012.06.13.

Alkoholt és cigarettát is lefoglaltak az M7-es autópálya táskai és töreki pihenőjében a társhatóságokkal közös ellenőrzésen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei - közölte a NAV Dél-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának szóvivője kedden az MTI-vel.

Hideget-meleget kapott a dán miniszter Schengen miatt

2012.06.12.

Az Európai Bírósághoz fordul több európai parlamenti frakció amiatt, hogy a Tanács múlt héten úgy határozott, hogy a jövőben kihagyja az EP-t a Schengen-övezet működtetésével kapcsolatos döntéshozatalból.

Fellebbezett az osztrák EP-képviselő a médiatanács döntése ellen

2012.06.12.

A Fővárosi Törvényszékhez fordult jogorvoslatért Ulrike Lunacek osztrák európai parlamenti képviselő, miután a magyar médiatanács megszüntette az eljárást panasza ügyében - közölte a politikus szóvivője Bécsben kedden.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000