Hír archívum: 2012. június

Más hónap

A műszaki alkotók védelme és a társadalmi érdek

2012.06.12.

Az iparjogvédelmet a fejlődés iránti igény hozta létre. A társadalmi, gazdasági területeken végbement, végbemenő folyamatok kihatottak és kihatnak ma is az iparjogvédelemi intézményekre, ezek közül is elsősorban a műszaki alkotások jogvédelmére.

Tényleges életfogytiglant kapott a "battonyai rém"

2012.06.12.

Jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden a sajtóban battonyai rémként emlegetett Tóth Istvánt, aki 2010 nyarán megölt egy nőt, röviddel később pedig egy 17 éves lányt is megtámadott.

Minden védő felmentést kért a West Balkán-ügyben

2012.06.12.

Minden ügyvéd és vádlott - sajnálkozását kifejezve - felmentést kért a West Balkánban történt, három halálos áldozatot követelő diszkótragédia miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden.

Az EU energiaügyi külpolitikájával foglalkozó magyar jelentésről vitázott az EP plénuma

2012.06.12.

Globális kihívás, hogy az energia kérdése ne okozzon konfliktust, feszültséget a világban, az egyes országok között - hangsúlyozta Herczog Edit (MSZP) az Európai Unió energiaügyi külpolitikájával kapcsolatban készített jelentését az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén bemutatva, hétfőn késő este.

Növekedési kockázatokra hívja fel a figyelmet a Költségvetési Tanács

2012.06.12.

A növekedési kockázatok miatt a Költségvetési Tanács alternatív makrogazdasági prognózis összeállítását javasolja a kormánynak a 2013-as költségvetési törvényjavaslat tervezetéről megfogalmazott véleményében.

Joghallgatók képzését segíti a Szegedi Ítélőtábla

2012.06.12.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán (SZTE ÁJTK) tanuló hallgatók gyakorlatorientált képzését segíti a Szegedi Ítélőtábla; az erről szóló megállapodást hétfőn írta alá Szabó Imre dékán és Harangozó Attila, a táblabíróság megbízott elnöke.

Börtön-pszichiátrián sem alkalmazható "kémiai kényszerzubbony"

2012.06.12.

A Magyar Helsinki Bizottság által képviselt felperes, Horváth Zsolt keresete alapján a Fővárosi Törvényszék múlt pénteken, 2012. június 8-án 5 millió forint nem vagyoni kártérítésre kötelezte az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI).

Valószínűleg októberben dönthet az Európa Tanács a Magyarország elleni monitoring eljárás kérdésében

2012.06.11.

Az Európa Tanács valószínűleg a parlamenti közgyűlés októberi ülésszakán dönt arról, induljon-e monitoring eljárás Magyarország ellen egyes kifogásolt magyar jogszabályok miatt - erősítette meg hétfőn az MTI-nek Andrew Cutting, az ET brüsszeli irodájának szóvivője az erről szóló korábbi közléseket.

Sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúja a székkutasi szövetkezetnél

2012.06.11.

Több mint 800 rendbeli sikkasztás és 15 millió forintra elkövetett hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség a székkutasi Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezet egykori vezetőit - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel.

Polt Péter: jól vizsgázott az új struktúra

2012.06.11.

Jónak értékelte az új struktúrában működő ügyészség munkáját a legfőbb ügyész hétfőn. Polt Péter az ügyészség napja alkalmából rendezett ünnepségen szólalt fel az Igazságügyi Palotában.

Rövid áttekintés - merre halad szabálysértési jogunk?

2012.06.11.

Az Országgyűlés 2011. december 23. napján fogadta el a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvényt (Szabs. tv.), mely már az elfogadását követő év törvényrendjébe tagozódik. A törvény a korábbinál hosszabb, tagoltabb, nyolcvanöt §-al több rendelkezést tartalmaz.

A Kossuth téri fák kivágásáról

2012.06.11.

Nem tartották be a nyilvánosság, az átláthatóság, a jogbiztonság garanciáit sem, úgy adták ki a kivágási engedélyt a budapesti Kossuth-tér északi részének fáira és cserjéire. Szabó Máté ombudsman a jövő nemzedékek érdekeinek védelméért felelős biztos-helyettes kezdeményezése alapján vizsgálta a körülményeket.

Százmilliárdba fájhat a spanyol banki mentőöv

2012.06.11.

A madridi kormány a hétvégén jelezte valutaövezeti partnereinek, hogy pénzügyi mentőövet kér az ingatlanbuborék kipukkanása miatt meggyengült bankszektorának stabilizálására. Az Eurócsoport szombati közleménye szerint akár a 100 milliárd eurót is elérheti az összeg.

A BKV elvesztett két végkielégítési próbapert

2012.06.11.

Az Index információi szerint a BKV jogerősen is elvesztett a háromból két próbapert, amelyeket a 2007 és 2008 között kifizetett végkielégítésekkel kapcsolatban indított.

Megalapozatlan és méltatlan támadást indított a Transparency International

2012.06.11.

Határozottan visszautasítja a Transparency International (TI) nevű nemzetközi korrupcióellenes szervezet "megalapozatlan és méltatlan" támadását az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénteki közleményében. A számvevőszék arra kéri a TI-t, hogy ne saját feltételezései, hanem munkája és jelentései alapján ítélje meg az ÁSZ tevékenységét.

Alkotmányos médiaszabályok

2012.06.08.

A köztársasági elnök aláírására vár a médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló, az OGY által elfogadott törvényjavaslat.

A kislétai támadásról hallgattak meg fegyverszakértőket

2012.06.08.

A kislétai bűncselekményről hallgatott meg igazságügyi fegyverszakértőket a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőperének pénteki tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék.

Nem is hullámtér a Római part?

2012.06.08.

A köztudatban a Római part nevének hallatán lényegében meghonosodott: Óbuda Duna felőli részének mintegy 10 km hosszú észak-déli szakasza hullámtér. Valóban az? Ki minősítette át a területet, s mikor? Nézzük meg kicsit közelebbről az irányadó, hatályos jogszabályi környezetet, ezen keresztül a Római part jogi státusát!

Júliustól új struktúrában működik az egészségügy

2012.06.08.

Júliustól új struktúrában működik az egészségügy; hamarosan minden intézményt határozatban is tájékoztatnak a rá vonatkozó kapacitási, progresszivitási szintekről, és ez alapján megkötik az új finanszírozási szerződéseket - mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke az MTI-nek.

Egyetértésre jutottak az uniós belügyminiszterek a schengeni rendszer reformja ügyében

2012.06.08.

Egyetértés született csütörtökön Luxembourgban az uniós tagországok belügyminiszterei közt abban, hogy a szabad mozgást biztosító schengeni övezet belső határain rendkívüli körülmények - például a külső határok védelmének tartós és súlyos hiányosságai - esetén akár hosszabb időre is vissza lehessen állítani a határellenőrzést.

Kroes az ET ajánlásainak átvezetésére kéri a kormányt

2012.06.08.

Továbbra is aggodalommal tölti el a magyarországi médiahelyzet és szabályozás alakulása Neelie Kroest, az Európai Bizottság alelnökét, aki azt is kifogásolja, hogy a parlament által nemrég végrehajtott törvénymódosítás az Európa Tanács észrevételeinek csak a töredékét veszi figyelembe.

Dörzsölhetik a markukat a pártpénztárnokok!

2012.06.08.

A Kúria döntése szerint a közvetett állami tulajdonban álló Vértesi Erőmű Zrt. nem közfeladatot ellátó szerv, ezért nem köteles kiadni Bodoky Tamás (atlatszo.hu) újságíró kérésére a Vértesi Erőmű milliárdos veszteségeit megalapozó szerződéseket és ezekhez kapcsolódó belső vizsgálati anyagokat.

Az Európai Bizottság az átlátható döntéshozatal mellett

2012.06.08.

Átláthatósági portált nyitott az Európai Bizottság csütörtökön azzal a céllal, hogy döntéshozatali eljárásait az európai uniós lakosság számára elérhetőbbé és követhetőbbé tegye.

Alapjogi ügynökség: nem érvényesülnek a szellemi fogyatékkal élők jogai az EU-ban

2012.06.08.

A jogi garanciák ellenére nem érvényesülnek a szellemi fogyatékkal élők jogai az Európai Unióban - írta az Európai Alapjogi Ügynökség (FRA) csütörtöki közleményében, két új jelentés megállapításait összegezve.

Mérlegelési teszt

2012.06.07.

Az Alaptörvény hatálybalépésével kapcsolatban az egyik legérdekesebb kérdés az volt, hogy mit kezd vajon az Alkotmánybíróság a korábbi, az Alkotmányon alapuló gyakorlatával? Úgy tűnik a kérdést a testület eldöntette, hiszen egy alkotmányértelmezés kapcsán kidolgozott egy „mérlegelési tesztet”, amely átvágja a gordiuszi csomót.

Jelentős előrelépés történt a külpolitikában

2012.06.07.

Martonyi János külügyminiszter szerint jelentős előrelépést értek el az elmúlt két évben az alapvető külpolitikai célok megvalósításában, az országot ért nemzetközi kritikákat illetően pedig úgy látja, "a nehezén már túl vagyunk".

2030-as megújuló energia célokat kér a Bizottság

2012.06.07.

A megújuló energiák tagállami támogatási rendszereinek egymáshoz közelítését kéri szerdán elfogadott közleményében az Európai Bizottság.

Új Btk.: lehetőség az előítéletből fakadó erőszak állami szintű elítélésére

2012.06.07.

A rongálás és a zaklatás is lehet gyűlölet-bűncselekmény. Emberi jogi szervezetek közös javaslattal hívják fel a jogalkotók figyelmét, hogy a jelenleg az Országgyűlés által tárgyalt új Büntető Törvénykönyv megalkotása kiváló lehetőség arra, hogy az állam erősítse a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak védelmét.

A Költségvetési Tanács hétfőig véleményezi a jövő évi büdzsét

2012.06.07.

A Költségvetési Tanács (KT) határidőre, június 11-ig megküldi véleményét a jövő évi költségvetési törvényjavaslatról a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke az MTI-nek szerdán.

A szolidaritás és kohézió értékeit akarja érvényesíteni Ciprus az EU-elnökség alatt

2012.06.07.

A július elsején Dánia után fél évre hivatalba lépő ciprusi EU-elnökség elsősorban a szolidaritás és a kohézió, vagyis a felzárkózás értékeit, elveit akarja érvényesíteni tevékenysége során - mondta a szigetország brüsszeli állandó EU-képviseletének vezetője szerdán újságíróknak.

Újabb két törvényt küldött vissza a parlamentnek az államfő

2012.06.06.

Eljárási és formai kifogások miatt megfontolásra visszaküldött két, a múlt héten megszavazott törvényt a parlamentnek Áder János államfő.

Adó terheli a telefonálást és a biztosításokat

2012.06.06.

A Kormány május 9-ei ülésén fogadta el a Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő új adóintézkedéseket, így a távközlési adót, a pénzügyi tranzakciós illetéket és az egységes biztosítási adót, továbbá az energiaellátók jövedelemadójának 11 százalékra emelését, az adófizetésre kötelezettek bővítését.

Jogerősen 20 év fegyházra ítélték a dorogi gyilkosság elkövetőjét

2012.06.06.

Jogerősen húsz év fegyházbüntetéssel sújtott a Győri Ítélőtábla szerdán egy dorogi férfit, aki a vád szerint három és fél éve megölte volt élettársának anyját, mert úgy gondolta, kapcsolata megromlásának hátterében az asszony áll.

A Transparency International aggódik a magyarországi alkotmányos változások miatt

2012.06.06.

A Transparency International (TI) nevű nemzetközi korrupcióellenes szervezet szerint a közelmúltbeli magyarországi alkotmányos változások hatalmi visszaélések kockázatát vetik fel.

A miniszter intézkedett az ombudsmani ajánlásra

2012.06.06.

Nem volt egyértelmű a szabályozás, ezért a táborozás feltételéül szabott egészségi igazolást az iskola-egészségügyi szolgáltatásnál ingyen, a háziorvosok egy részénél viszont csak pénzért lehetett megkapni. Az ombudsman sajtóhírek alapján vizsgálatot indított, majd az illetékes miniszterhez fordult – és módosították a jogszabályt. Most már nem kell orvosi papír, csak a szülő felelős nyilatkozata.

Az első lépés az európai bankunió felé

2012.06.06.

Az Európai Bizottság szerdai javaslata a bankok szanálásáról és rendezett felszámolásáról szóló keretről a Lehman Brothershez vagy a Fortishoz hasonló, az egész pénzügyi rendszert destabilizáló bankcsődök jövőbeni előfordulását hivatott megakadályozni.

Az ombudsman nem ért egyet azzal, hogy megszüntetnék a családi pótlék visszamenőleges folyósítását

2012.06.06.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa nem ért egyet a szociális és a gyermekvédelmi törvényeknek azzal a tervezett módosításával, amelynek értelmében egyes esetekben megszűnne a családi pótlék visszamenőleges folyósításának lehetősége, az ombudsman ezért az előterjesztés átdolgozását kéri.

Nemzetközi igazságszolgáltatási modell is kell a kommunista bűnök jogi rendezéséhez

2012.06.06.

A nemzetközi igazságszolgáltatás új modelljének kialakítására is szükség lehet annak az erkölcsi és jogi adósságnak a rendezéséhez, amely az Európai Unión belül is létezik a lakosság azon részével szemben, amely a kommunista totalitárius rendszerek alatt súlyos emberijog-sértéseket szenvedett el.

Elfogadhatatlannak tartja az Eötvös Károly intézet a kormányfő pártfinanszírozási javaslatát

2012.06.06.

Elfogadhatatlannak tartja az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet a kormányfő azon javaslatát, amelynek alapján befagyasztanák a pártok állami finanszírozását a következő két évre, ez ugyanis szerintük "a demokratikus politikai versengés alapjait ásná alá".

Az ingatlan átruházási szerződés felbontásának illetékjogi vonzata

2012.06.05.

Komoly tapasztalat nélkül is megállapítható, hogy gyakran változik – akár teljesen ellentétes irányban is – egy-egy polgári jogi jogintézmény megítélése az adójog (jelen esetben az illetékjog) szempontjából.

Nem vonható össze a PSZÁF a jegybankkal

2012.06.05.

A parlament hétfői ülésén módosította az alkotmányt, alaptörvény-erejűeknek minősítve az alkotmány átmeneti rendelkezéseit. Megszüntette a Ház emellett az MNB és a PSZÁF összevonásának lehetőségét, ismét elfogadta a médiaszabályozás módosítását, döntött a járások feladatairól és a távközlési adó felső határáról is.

A PSZÁF tájékoztatót készít a biztosítási szerződésekről

2012.06.05.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) keretében működő békéltető testülethez beérkezett panaszok alapján a felügyelet új tájékoztatót készít a biztosítási szerződésekről - mondta Déri Katalin, a PSZÁF osztályvezetője a parlament fogyasztóvédelmi bizottsága keretében működő ellenőrzési albizottság ülésén kedden Budapesten.

Iskolai erőszak Pécsen - Tanárt és diákokat marasztalt el a bíróság

2012.06.05.

Két diákot felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott, egy tanárt próbára bocsátott kedden a Pécsi Városi Bíróság; az eljárás azért indult, mert egy szóváltás tettlegességig fajult 2010 novemberében egy pécsi középiskolában.

Hat év börtönre ítéltek egy férfit százmilliós csalásért Szegeden

2012.06.05.

Jogerősen hat év börtönbüntetéssel sújtott folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt a Szegedi Ítélőtábla kedden egy budapesti férfit, aki több mint százmillió forintnyi árut csalt ki egy nemesnádudvari székhelyű cégtől.

Miniszteri válasz a külföldi rendszám használata ügyében

2012.06.05.

A szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához kapcsolódó jogok maradéktalan érvényesítése egyfelől, a visszaélések megakadályozása másfelől. Ez lesz a lényege annak az új szabályozási koncepciónak, amely pontosítja majd a külföldi járművek magyarországi használatának szabályait. A változást az alapvető jogok biztosa kezdeményezte a nemzeti fejlesztési miniszternél.

Annan az ENSZ-ben és az amerikai diplomácia vezetőjével egyeztet Szíriáról

2012.06.05.

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja csütörtökön a világszervezet fórumaival, pénteken pedig Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel egyeztet a szíriai válság lehetséges megoldásáról - derült ki hétfőn Washingtonban amerikai hivatalos forrásból.

OECD: nem igényel speciális ismereteket a zöldgazdaság

2012.06.05.

Az OECD szerint nem járna drasztikus munkaerőpiaci hatásokkal a szennyező gazdasági ágazatok leépítése és a zöldgazdaság felfuttatása. A szervezet a tanulmányában azt állítja, hogy az új, környezetbarát technológiák iparában is könnyen el lehet helyezkedni a hagyományos szakképesítésekkel.

Harmincmillió forintig kártalanít az OBA

2012.06.05.

Legfeljebb 100 ezer euróig, mintegy 30 millió forintig kártalanítja a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet ügyfeleit az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), amelynek biztosítása a forint és euró betétekre, lakossági és vállalati ügyfelekre egyaránt vonatkozik.

Döntött a Ház a járások feladatairól, a hivatalvezetők jogállásáról

2012.06.04.

Elfogadta a Ház a járási rendszer kialakításával összefüggő első törvénycsomagot, amely tartalmazza a járási hivatalok feladatait.

Kihívások a felhőben - cloud computing és adatvédelem

2012.06.04.

Cloud computing szolgáltatások jogszerű működtetése a vonatkozó hazai és uniós szabályozás fényében.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000