Hír archívum: 2012. július

Más hónap

EP januártól júliusig: a legfontosabbak a plenáris ülésekről

2012.07.31.

2012 első felének plenáris üléseit a fontos döntések mellett emlékezetes viták is színesítették.

A tudatos fogyasztói döntést segíti elő a „magyar termék” rendelet

2012.07.31.

„Magyar termék, hazai termék, hazai feldolgozású termék” – a jövőben az ilyen jelölésekkel ellátott élelmiszerek közül vásárló fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy a termék nem csak nevében, hanem főbb jellemzőit tekintve is magyar. Az említett jelölések használata nem kötelező, azonban feltüntetésük esetén szigorú szabályozás érvényesül.

Az Alkotmánybírósághoz fordult Szabó Máté a rokkantsági rendszer ügyében

2012.07.31.

Kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a megváltozott munkaképességű emberek ellátásáról szóló törvény egyes rendelkezéseinek felülvizsgálatát az alapvető jogok biztosa.

Megjelent a módosított országos építési szabályzat

2012.07.31.

Az építményt és annak részeit úgy kell tervezni és megvalósítani, az ehhez szükséges anyagokat pedig megválasztani, hogy a működtetéshez szükséges energiafelhasználás a lehető legkisebb legyen - egyebek mellett ezt tartalmazza az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK) módosítása, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Európai Bizottság kontra Magyarország – az adatvédelmi biztos megbízatásának megszüntetéséről

2012.07.30.

Az Európai Bizottság 2012. június 8-án keresetet nyújtott be Magyarország ellen az Európai Unió Bírósága előtt annak megállapítására, hogy Magyarország nem teljesítette a személyes adatok feldolgozása vonatkozásában az egyének védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról szóló 95/46/EK irányelvből eredő kötelezettségeit azáltal, hogy idő előtt megszüntette az adatvédelmi biztos megbízatását.

Az államfőtől kérik felmentésük visszavonását nyugdíjazott bírák

2012.07.30.

Áder János köztársasági elnöktől kérik felmentésük visszavonását nyugdíjazott bírák abban a levélben, amelyet pénteken adtak át a Sándor-palotában - közölte az MTI-vel az egyik érintett bíró, Sándor Zsuzsa, aki évekkel ezelőtt a Fővárosi Bíróság szóvivője is volt.

Összevonják a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium háttérintézményeit

2012.07.30.

Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal néven működik tovább a Wekerle Sándor Alapkezelő augusztus 16-tól, a hivatalba beleolvad a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) több háttérintézménye is - közölte a tárca az MTI érdeklődésére.

Jóri: továbbra is jogellenes a szociális konzultációval kapcsolatos adatkezelés, meg kell semmisíteni a visszaküldők adatbázisát

2012.07.30.

Pénteken az MTI híradása szerint megsemmisítették a Szociális Konzultáció utolsó papíralapú kérdőíveit, amely eseményen az ún. "Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság" elnöke is részt vett. Dr. Jóri András volt adatvédelmi biztos a történtekkel kapcsolatban leszögezi: az általa korábban hozott határozat nem csak a kérdőívek, hanem a visszaküldők adatait tartalmazó elektronikus adatbázis megsemmisítésére is kiterjedt.

Egyre több hamis terméket foglalnak le az EU-ban

2012.07.30.

1,3 milliárd euró értékben foglaltak le tavaly az uniós tagállamok határőrizeti hatóságai illegális és hamis termékeket az Európai Unió külső határain. Legtöbbjük továbbra is gyógyszer, csomagolóanyag és cigaretta. A hamis termékek háromnegyede Kínából érkezik.

Előzetes letartóztatásban a hajógyári-szigeti haláleset ügyének gyanúsítottjai

2012.07.30.

Elrendelte a bíróság annak a két férfinak az előzetes letartóztatását, akit a fővárosi Hajógyári-szigetnél tavaly decemberben vízbe fulladt fiatalember halála ügyében vett őrizetbe a rendőrség.

Médiatanács: eredményes volt a valóságshow-k szigorú vizsgálata

2012.07.30.

Bővelkedett ugyan az aggályos tartalmi elemekben az RTL Klubon sugárzott Való Világ 5 című műsor, de a hatóságnak egyszer sem kellett szankciót alkalmaznia a kiskorúak védelme érdekében, mert a csatorna ezúttal magasabb korhatári besorolással és későbbi műsorsávban vetítette az egyes epizódokat – derül ki a médiatanácsnak az MTI-hez pénteken eljuttatott szakértői tanulmányából.

Ombudsman: a köznevelési törvény az alaptörvény mellett nemzetközi szerződést is sért

2012.07.30.

Az alapvető jogok biztosa szerint a köznevelésről szóló törvény a szülő neveléshez való jogát alaptörvény-ellenesen és nemzetközi szerződésbe ütközően korlátozza, valamint az iskolakezdés időpontjával kapcsolatosan nem biztosítja a szülő kinyilvánított akaratának figyelembevételét.

OGY-választás - DK: antidemokratikus az előzetes választási regisztráció

2012.07.27.

A Demokratikus Koalíció (DK) antidemokratikusnak tartja az előzetes választási regisztráció bevezetését, mert az szerintük - a választási rendszer eddigi átalakításával együtt - azt a célt szolgálja, hogy a Fidesz ne veszíthesse el a választásokat - jelentette ki Debreczeni József, az ellenzéki párt alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az Európai Unió Bírósága gyorsított eljárást rendelt el a bírák nyugdíjazása ügyében

2012.07.27.

A Bizottság szerint az új nyugdíjrendszer súlyos következményekkel jár az érintettek pályafutására és az általuk ellátott feladatokra

Változnak az ingatlan-végrehajtás szabályai

2012.07.27.

Aki kifogásolja a végrehajtás alá került ingatlan becsértékét, annak szeptembertől a kifogással együtt a bíróságnál letétbe kell helyeznie az igazságügyi szakértő díját is - az erről szóló közigazgatási és igazságügyi miniszteri rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

OBT: a munkaügyi perek a törvény szerint soron kívüliek lesznek

2012.07.27.

A nyugdíjazott bírák munkaügyi perei a törvény kötelező rendelkezése szerint soron kívüliek lesznek, ha visszahelyezést kérnek - közölte Tománé Szabó Rita, az Országos Bírói Tanács (OBT) elnöke az MTI-vel annak kapcsán, hogy csütörtökön a Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület az OBT rendkívüli ülésének összehívását kérte az ilyen jellegű eljárások soronkívüliségének elrendelése érdekében.

Hatályba lépnek az Unión belüli öröklést megkönnyítő uniós szabályok

2012.07.27.

Holnap kihirdetik a Hivatalos Lapban az új európai uniós szabályokat, amelyek célja, hogy kevesebb jogi fejtörést okozzon egy másik uniós tagállamban tulajdonnal rendelkező családtag elhalálozása.

Szeptemberben megalakul az új betegjogi központ

2012.07.27.

A Kormány döntésének megfelelően szeptembertől új, önálló központi hivatal – az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) – kezdi meg működését.

Ombudsman: szabályozatlan a kegyeleti jogok védelme a rendőrségi eljárás során

2012.07.27.

Az ombudsman a rendőrség helyszíni munkáját szabályozó utasítás megváltoztatását kéri az országos rendőrfőkapitánytól egy halálos baleset hírei nyomán - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Irányításszerzést engedélyezett a GVH

2012.07.27.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) és az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. (MFB Invest) közös irányításszerzését a Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) felett.

Bírák nyugdíjazása - A munkaügyi perek soronkívüliségét kéri az OBT-től egy bírói szervezet

2012.07.27.

Az alkotmányellenesnek nyilvánított jogszabály alapján nyugdíjazott bírák munkaügyi pereinek soron kívüli elintézését kéri az Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület az Országos Bírói Tanács (OBT) elnökéhez címzett levélben.

Az ombudsman méltányosságot kér a közigazgatási bírság kiszabásakor

2012.07.27.

Az alapvető jogok biztosa azt kéri a közigazgatási és igazságügyi minisztertől: kezdeményezze a közigazgatási bírság eljárásának módosítását, hogy a hatóság bizonyos esetekben, meghatározott orvosi dokumentációk és igazolások alapján, egészségügyi szükséghelyzetekben méltányosságból elengedhesse vagy mérsékelhesse a bírságot. A szaktárca azt ígérte: megvizsgálja, van-e erre lehetőség.

Egyre drágábbak az ellopott kerékpárok

2012.07.27.

Tavaly az ellopott kerékpárok száma 14 százalékkal, míg azok értéke 20 százalékkal emelkedett az ORFK adatai szerint - e károk mérsékelhetők biztosítással, az AEGONDirekt.hu a magyarországi társaságok közül elsőként lépett piacra ilyen termékkel.

A tranzakciós adót és a jövő évi büdzsét is vitatta az IMF/EU-delegáció

2012.07.26.

Meg kell erősíteni a jövő évi makropálya és a 2013-as költségvetés megalapozottságát - ebben egyetértett mindkét fél az IMF/EU-hitelmegállapodásról folytatott hiteltárgyalásokon. Az ehhez felhasználható eszközök megítélésében azonban már véleménykülönbségek mutatkoznak, nyilatkozta a magyar főtárgyaló, Varga Mihály.

TÖOSZ: Települések sokasága számára jelentene veszélyeket az új útdíj rendszer

2012.07.26.

Amennyiben kizárólag a gyorsforgalmi utak (autópályák, autóutak) lennének díjkötelesek a teherforgalom jelentős része a hazánkban rendelkezésre álló párhuzamos vagy alternatívát jelentő egy- és kétszámjegyű főutakra terelődne.

Fekete doboz az autóban: megfigyelve, vezetés közben

2012.07.26.

Egy törvényjavaslat szerint az Egyesült Államokban közlekedő valamennyi autót a repülőgépekből ismert fekete dobozokkal kellene felszerelni. Sok járműben már van is ilyen.

A Tanácsban is téma volt Románia

2012.07.26.

A román minisztert is meglepte, hogy spanyol kezdeményezésre az általános ügyek tanácsának keddi ülésén röviden megvitatták az országban kialakult belpolitikai helyzetet. Közben nő az esélye annak, hogy elhalasztják a szeptemberre tervezett döntést Románia Schengen-tagságáról.

A Kúria elnökhelyettesévé nevezte ki Kónya Istvánt az államfő

2012.07.26.

A Kúria elnökhelyettesévé nevezte ki Kónya Istvánt Áder János köztársasági elnök augusztus 1-jei hatállyal - olvasható a Magyar Közlöny szerdai számában.

Jogpont és jogsegélyhálózat kezdte meg működését

2012.07.25.

Jogi segítséget nyújtó irodák hálózata kezdte meg működését Magyarországon azzal a céllal, hogy a munkavállalók, a vállalkozók és az álláskeresők ingyenesen minőségi és elérhető jogi szolgáltatáshoz jussanak - mondta a Jogpont+ program szerdai nyitórendezvényén a projekt szakmai vezetője, az IPOSZ alelnöke Szolnokon.

A bankunió Magyarországon is vet fel kérdéseket

2012.07.25.

Magyarország várakozással tekint a Bizottság szeptember 12-i javaslata elé a valutaövezeten belüli egységes banki felügyeletről, és megnyugtató választ vár a bankuniós elképzeléssel kapcsolatos néhány aggodalmára – jelezte kedden Brüsszelben Győri Enikő, Európa-ügyi államtitkár.

Az egyetemi létszámkeret visszavonását kéri az ombudsman

2012.07.25.

Az ombudsman szerint a létszámkeret megállapítása nem felel meg a jogszabályi rendelkezéseknek, sértheti a jogállamiság, a jogbiztonság és a művelődéshez való jog elvét.

Nyilvánosak a felvételi ponthatárok - jogi karok ponthatár listája

2012.07.25.

Kedden este közzétették a 2012 szeptemberében induló felsőoktatási képzések ponthatárait. A legtöbb (482) pontot a Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodási szakához kellett megszerezni, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen alkalmazott közgazdaságtan szakon 471, az ELTE jogi karán 467 pontra volt szükség a bekerüléshez. Idén 110 ezren felvételiztek, 67 százalékuk elektronikus úton.

Fémkereskedőknek dolgozó számlagyárat leplezett le az adóhatóság

2012.07.25.

Milliárdos tételben állított ki hamis számlákat fémkereskedő társaságoknak 14 cég a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint, az ügyben országosan csaknem negyven helyen tartottak házkutatást és foglaltak le iratokat, egyéb bizonyítékokat és összesen négyszázmillió forint értékben vagyontárgyakat a pénzügyi nyomozók.

Elájult a bíró a bűntény fotóitól

2012.07.25.

Elájult egy bírónő tárgyalás közben Japánban annak a bűnténynek a helyszíni fotóit látván, amelynek a tárgyalását vezette.

Petíció a bírói függetlenségért

2012.07.24.

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért felszólítja a bírákat és a bírói szervezeteket, mindenekelőtt a bírói egyesületeket, hogy amit eddig elmulasztottak most tegyék meg: nyilvánítsák ki szolidaritásukat hivatásukból elüldözött társaikkal.

Átjárás a köz- és versenyszféra között: sok a visszaélés

2012.07.24.

Kiszolgáltatott az üzleti szféra a politikának, a jogalkotás pedig kiszámíthatatlan. Erre reagálva születik meg az igény a cégek részéről, hogy politikában jártas szakembereket alkalmazzanak.

Csatáry-ügy: Nyomozás a tüntetőket veszélyeztető portálok ügyében

2012.07.24.

Közösség elleni izgatás miatt nyomozást indított a rendőrség azzal kapcsolatban, hogy szélsőjobboldali portálok nyilvánosságra hozták a háborús bűntett elkövetésével gyanúsított Csatáry László letartóztatásáért tüntetők személyes adatait.

Hamisan vádolt erőszakkal egy lány Nógrád megyében

2012.07.24.

A hatóság félrevezetése miatt eljárás indult egy 16 éves Nógrád megyei lány ellen, aki erőszakos közösüléssel vádolta alkalmi ismerősét - közölte a rendőrség hétfőn. Az MTI úgy tudja, egy internetes közösségi oldalon tüntetés szerveződik, mert az a hír terjedt el, hogy az erőszakot egy, a balassagyarmati közösségi szálláson élő férfi követte el.

EU Bíróság és a használt szoftver

2012.07.24.

Több éve húzódó szerzői jogi perben hozott jelentős döntést az Európai Bíróság az Oracle vs. UsedSoft ügyben. A döntés szerint a szoftvergyártók ezentúl nem tilthatják meg a használt szoftverlicencek továbbértékesítését, még akkor sem, ha a hozzá való programokat az internetről töltötte le a felhasználó.

Jó helyzetben a magyar kismamák – régiós viszonylatban kiemelkedő a fizetett szülési szabadság mértéke hazánkban

2012.07.23.

Míg Magyarországon a fizetett szülési szabadság felső határa három év, addig az ukrán kismamák alapesetben mindössze 56 nap szabadságot kapnak szülés után – derül ki az Accace hat közép-kelet-európai országban végzett felméréséből. A magyar anyukák régiós viszonylatban kiemelkedően jó helyzetben vannak, ugyanis egyedül nálunk maradhatnak otthon három évig állami juttatás igénybevétele mellett.

Az uniós ellenőrzéseknek köszönhetően biztonságos élelmiszer kerül az asztalunkra

2012.07.23.

Az Európai Bizottság július 20-án nyilvánosságra hozott jelentése rávilágít, hogy az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerének (RASFF) köszönhetően számos élelmiszer-biztonsági kockázatot elhárítottak, illetve enyhítettek; a biztonsági ellenőrzések pedig garantálják, hogy az élelmiszereket biztonsággal fogyaszthatjuk.

Mérleg: ezekről döntött eddig az EP idén

2012.07.23.

ACTA, gazdasági kormányzás, tranzakciós adó, olcsóbb külföldi mobilozás. Összegyűjtöttük az elmúlt hónapok legfontosabb parlamenti döntéseit és javaslatait.

Tóásó-ügy - Legalább egy héttel elhalasztották a "terrorista összeesküvési ügy" tárgyalását

2012.07.23.

Legalább egy hét halasztást szenved a bolíviai "terrorista összeesküvési ügy" július 23-ra kitűzött újabb tárgyalása, miután a belügyi és igazságügyi tárca kifogást emelt a Tóásó-per két hivatásos bírája ellen.

OBT: törvénymódosítás erősítette meg a testület önállóságát

2012.07.23.

Erősödött az Országos Bírói Tanács (OBT) igazgatási önállósága, hatásköre, egyes kinevezéseknél például a korábbi véleményezési jog helyett egyetértési jog illeti meg a napokban hatályba lépett törvénymódosítás szerint - nyilatkozta Tománé Szabó Rita, az OBT elnöke az MTI-nek.

IMF/EU-tárgyalások - Már a konkrét kérdésekről folynak a jövő heti tárgyalások

2012.07.23.

Az e heti plenáris ülésre az IMF/EU-delegáció várhatóan összeállítja a magyar kormány számára felteendő konkrét kérdéseket.

Kártérítést követel az Olaszországban elítélt magyar férfi

2012.07.23.

Perújrafelvétel történt az olasz bíróságon Somogyi Tamás ügyében, akit 1999-ben nyolc év börtönre ítéltek a Fiat Uno néven ismert rablógyilkos banda bűnrészeseként - nyilatkozta az MTI-nek Somogyi ügyvédje.

Új Btk – Vonatkozik-e a munkavállalókra az engedékenységi kérelem?

2012.07.22.

A Magyar Közlöny múlt péntek 13-i számában jelent meg az új Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény. A kartell tényállás jelentősen nem módosult, ám az új szabályok szerint a vállalkozás engedékenységi kérelme immár – többek között – a munkavállalók, vezető tisztségviselők büntetőjogi mentesülésére is automatikusan hatással lehet.

Az interneten történő repülőjegy‑értékesítés során a repülőút értékesítője nem alkalmazhatja alapbeállításként az útlemondási biztosítás választását

2012.07.20.

A repülőúthoz kapcsolódó útlemondási biztosításra „választható felárként” csak kifejezett elfogadó nyilatkozatot igénylő (opt-in) ajánlat tehető

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000