Hír archívum: 2012. július

Más hónap

EU domain: a csupán bejegyző cég nem a „korábbi jogok használója”

2012.07.20.

Egy védjegynek az alapvető funkcióival összhangban történő kereskedelmi használatára fel nem jogosított személyek ugyanis nem tartoznak azon használók közé, akik kezdeményezhetik a „Sunrise Period” alatt e védjegy .eu domain névként történő bejegyzését

Jó utat: a Bizottság konzultációt indít a külföldi autóbalesetek áldozatainak megsegítéséről

2012.07.20.

Mintegy 130 millió európai tervezi idén, hogy másik uniós tagállamban tölti szabadságát. Háromnegyedük legalább egyszer autóba vagy motorra ül, hogy elérje úti célját. Közülük néhányan elkerülhetetlenül is balesetet szenvednek majd menetközben vagy a pihenő során. Hogyan igényelhet kártérítést az, aki külföldön szenvedett balesetet, kihez fordulhat, és milyen határidőket kell betartania?

Vádemelés és megszüntető határozatok Sukoró-ügyben

2012.07.20.

A Fejér Megyei Főügyészség közigazgatási vizsgálatának jelzése nyomán, a főügyészségünk különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009. áprilisa óta folytat nyomozást egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008. júliusban történt cseréjével összefüggésben.

Nincs jogi lehetőség az ír gázoló kiadatására

2012.07.20.

Az európai elfogatóparancsról szóló uniós jogszabály nem megfelelő ír átültetése miatt nem lehet kiadni Magyarországnak az ír gázolót – mondta a BruxInfónak az igazságügyi EU-biztos szóvivője. Dublin nemrégiben ugyan módosította a kérdéses törvényt, de a 12 évvel ezelőtt Leányfalun balesetet okozó Francia Ciarán Tobin ügyében viszont semmit sem tehet Írország. Brüsszel szerint az egyetlen lehetőség az lehet, hogy az ír férfi a hátralévő büntetést Írországban tölti le.

Elfogták a rendőrök a szegedi hajléktalant agyonverő férfit

2012.07.20.

Elfogták a rendőrök azt a férfit, aki július 13-án úgy megvert egy hajléktalant, hogy az áldozat kórházba szállítását követően meghalt - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t

A Történeti Levéltárban őrzött iratok nyilvánossága és hozzáférhetősége AJB-2859/2012

2012.07.20.

Az alapvető jogok biztosa felkérte az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára működését felügyelő Országgyűlés elnökét, fontolja meg az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és a Történeti Levéltár létrehozásáról szóló törvény módosítását. Szabó Máté azt vizsgálta, miként teljesülnek a Történeti Levéltár gyakorlatában az egyéni és kollektív információs kárpótlási igények.

A Bizottság lezárja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségével összefüggésben indított kötelezettségszegési eljárást

2012.07.20.

Az Európai Bizottság hivatalosan is lezárta a Magyarország ellen 2012. január 17-én a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségének kérdésével kapcsolatban indított kötelezettségszegési eljárást. A mai döntés meghozatalára azt követően kerülhetett sor, hogy a Magyar Országgyűlés – összhangban az április 24-én tartott találkozón Orbán Viktor miniszterelnök által Barroso elnök felé tett ígéretekkel – július 6-án végül elfogadta a jegybankról szóló törvény módosítását.

A DK törvényjavaslatot nyújtott be a bírák jogállásának visszaállítása érdekében

2012.07.19.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének feladatául szabná a Demokratikus Koalíció (DK) annak kezdeményezését, hogy visszaálljon a nyugdíjazott bírók jogállása.

Fiatalkorú elítéltek jogainak érvényesülése a kis létszámú börtönökben

2012.07.19.

A fiatalkorú fogvatartottak speciális jogait kis létszámú intézetben, egy-két-három fős zárkákban lehet megfelelően biztosítani. Szabó Máté ombudsman helyszíni vizsgálatán a pécsi büntetés-végrehajtási intézetben emellett azt is tapasztalta, hogy a börtönben szervezett foglalkozások a fiatalok kedvező fejlődését szolgálják. Kifogásolta ugyanakkor, hogy egyetlen pszichológust alkalmaznak, és hogy a fiatalkorú fogvatartottaknak engedélyezik a dohányzást.

A kormány elfogadta a magyar termék rendeletet

2012.07.19.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a magyar termék rendeletet - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön reggel az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Százharminc törvényt hozott a parlament a tavaszi-nyári ülésszakon

2012.07.19.

Az elmúlt két évben csaknem ötszáz törvényt hozott az Országgyűlés; ezek közül százharmincat - így például az új büntető törvénykönyvet (Btk.), a jegybanktörvény módosítását, az új adókról szóló jogszabályokat és az Országgyűlésről szóló törvényt - az idei tavaszi-nyári ülésszakon szavaztak meg a képviselők. Öt jogszabályról kétszer is kellett voksolniuk, mert Áder János államfő megfontolásra visszaküldte azokat.

TASZ: Pert nyertünk a Médiatanács-RTL Klub-TV2 trojka ellen

2012.07.19.

A Kreatív újságírója, Csuday Gábor és a TASZ munkatársa közérdekű adatigényléssel kérte az állam kizárólagos tulajdonát képző frekvenciák használatára irányuló hatósági szerződéseket a Médiatanácstól. A Fővárosi Törvényszék ma kihirdetett elsőfokú ítélete értelmében a megállapodások mindenki számára megismerhetőek.

Ombudsman: továbbra is drámai az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet elhelyezése

2012.07.18.

Kevés az ápoló, a pszichológus és a pszichiáter, az infrastruktúra rendkívül leromlott állapotban van - összegezték tapasztalataikat az alapvető emberi jogok biztosának munkatársai, amikor ismét helyszíni vizsgálatot tartottak az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI).

Továbbra sem üti meg a demokratikus minimumot két sarkalatos törvényünk

2012.07.18.

Civil szervezetek szerint a Kormány elégtelen és védhetetlen érvekkel válaszolt a Velencei Bizottság kritikájára az Alkotmánybíróságról és az ügyészségről szóló törvények kapcsán, a kifogások egy részére pedig egyáltalán nem reagált.

Minden hetedik magyar vásárolt hamis terméket az elmúlt évben

2012.07.18.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) az elmúlt három évhez hasonlóan 2012 júniusában is 1000 fős reprezentatív közvélemény-kutatás keretében vizsgálta, hogyan viszonyulnak az emberek a hamisítás jelenségéhez.

Az „elsétálási jog” használata a gyakorlatban ?

2012.07.18.

Az önálló zálogjog helyes alkalmazása

Újabb büntetésre számíthat a Microsoft

2012.07.18.

Versenyjogi eljárást indított az Európai Bizottság a Microsoft ellen, amiért az amerikai szoftvergyártó cég nem teljesítette a szabad böngészőválasztásra vonatkozó korábbi brüsszeli határozatot. A testület szerint a vállalat szigorított bírságra számíthat, ha bebizonyosodnak az EU aggályai.

A mediációs szerződés rendelkezéseinek angol nyelvű megfogalmazásáról I.

2012.07.18.

Kiss Nikolett, a Kúria tanácsjegyzője alábbi cikkében segítséget nyújt a mediációs szerződés angol nyelvű megfogalmazásában

Több ezer hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból

2012.07.18.

Az uniós tagállamok hatóságai 2012 első hat hónapjában összesen 250 ezer hamis euró bankjegyet vontak ki a forgalomból – közölte az Európai Központi Bank július 16-án.

Új EU-szabályozás lépett életbe az élőlényekre ártalmas termékekről

2012.07.17.

Új szabályozás lépett hatályba az Európai Unióban kedden az úgynevezett biocid termékekről.

Közpénzek a magánszektorban

2012.07.17.

Több ponton közérdeket sértenek a Művészetek Palotája, illetve a felsőoktatási kollégiumok üzemeltetésére kötött szerződések – ezt állapította meg az Állami Számvevőszék. A projektek úgynevezett PPP konstrukcióban, magáncégek bevonásával jöttek létre 2004-2005-ben. Az ÁSZ szerint a szerződéseket az állam számára előnytelenül kötötték meg, így viszont nem gazdaságos a közpénzek felhasználása.

Miniszteri biztos: stratégia kérdésekkel foglalkozik a jövőben az ORFK

2012.07.17.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a jövőben a stratégiai kérdések meghatározásával foglalkozik majd, ennek érdekében Pintér Sándor belügyminiszter úgy döntött, hogy a Készenléti Rendőrséget továbbfejlesztik

A fejlett országokban sem érzik biztonságban magukat a nők

2012.07.17.

A Gallup 143 országra kiterjedő kutatása szerint, bár a fejlett országokban rendre jobb a közbiztonság, mint a fejlődő régiókban, ebből nem következik, hogy a nők és a férfiak biztonságérzete egyformán magas lenne.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2012.07.17.

A héten a Bizottság az uniós innováció fellendítésére tesz javaslatokat, valamint értékeli a román és a bolgár uniós tagság elmúlt öt évét.

Újabb csapást mér Magyarországra a büdzsé-kiigazítás

2012.07.17.

További közel 2 milliárd eurót bukna Magyarország a felzárkóztatási forrásokon 2014 és 2020 között a napokban végrehajtott technikai kiigazítás eredményeként. A jelenlegi állás szerint az ebben a periódusban elérhető kohéziós támogatások majdnem 28 százaléka veszne el.

Alkotmányellenes a bírák kötelező nyugdíjazása

2012.07.16.

Az Alkotmánybíróság a mai napon meghozott határozatában alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a nyugdíjkorhatárt elérő bírák kötelező felmentését előíró törvényi szabályokat. Az alaptörvény-ellenesnek talált rendelkezéseket az Alkotmánybíróság a hatálybalépésük napjára visszaható hatállyal, azaz 2012. január 1-jével megsemmisítette.

Összehangolt fogyasztóvédelmi fellépés a pénzügyi piacokon

2012.07.16.

Júliustól módosította eddigi együttműködési megállapodását a GVH és a PSZÁF a pénzügyi szektor jogszerű működésének biztosítása, s a pénzügyi fogyasztók jogainak erőteljesebb védelme érdekében. A felek célja a hatékonyabb együttműködés, közös fellépésükhöz újabb célokat és kapcsolódási pontokat határoztak meg.

Erősítené az utasok jogait az EP

2012.07.16.

A nyári szabadságolások idején több millió európai utazik külföldre földön, vízen, levegőben. Az utasok azonban sokszor nincsenek tisztában jogaikkal, sokszor éppen azért, mert az utazást bonyolító társaságok nem tájékoztatják őket azokról. Az EP szerint viszont az utasjogokon is van még mit javítani.

Meggyilkolt pszichológus – Beismerő vallomást tett az elfogott férfi

2012.07.16.

Őrizetbe vett a rendőrség egy huszonhat éves férfit, aki megalapozottan gyanúsítható Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásával. A férfi beismerő vallomást tett - közölte a rendőrség hétfőn a honlapján.

Kihívások a felhőben - cloud computing és adatvédelem

2012.07.16.

A Jogiforum 2012. június 15-i konferenciája az IT jog egyik még kevéssé ismert, ám annál nagyobb érdeklődéssel övezett területe, a cloud computing köré épült fel, mely túlzás nélkül mondhatjuk, a 22. század előfutára…

NAV: Ne rendeljen interneten, külföldről Hoodiát!

2012.07.16.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyre többször találkozik olyan, Távol-Keleten feladott postacsomaggal, amelyben Hoodia tartalmú áru található. A Hoodia egy veszélyeztetett növényfaj, behozatalához külön engedély szükséges, így ennek hiányában minden ebből készült terméket lefoglalnak a pénzügyőrök.

EB: Bizonyos feltételek mellett megtiltható a külföldi kaszinók reklámozása

2012.07.13.

A tagállam megtilthatja másik tagállamban található kaszinók reklámozását, ha a játékosok védelme ott nem egyenértékű

EB döntés a mobiltelefon szolgáltatások nyújtását lehetővé tevő infrastruktúrát sújtó díjról

2012.07.13.

Ezen infrastruktúrát csupán használó piaci szereplők nem tartoznak a díjfizetésre kötelezhető személyek körébe

A tagállamok korlátozhatják a hitelező által felszámított banki díjakat

2012.07.13.

Az Európai Unió Bírósága pontosította a fogyasztók hitelmegállapodások keretében biztosított védelmének terjedelmét

Bíróságok napja - Ítélőtáblai dolgozók kitüntetése

2012.07.13.

A Bíróságok napja alkalmából - immár több mint egy évtizede – bírókat és igazságügyi alkalmazottak jutalmaznak.

Vádemelés Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter és társa ellen

2012.07.13.

A Központi Nyomozó Főügyészség a mai napon a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt vádat emelt Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő és dr. Fapál László a Honvédelmi Minisztérium egykori közigazgatási államtitkára ellen.

Magyar-horvát főbírói találkozó Pécsett

2012.07.13.

Darák Péter, a magyar Kúria elnöke és Branko Hrvatin, a Horvát Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának elnöke munkaebéden találkozott Pécsett csütörtökön, és többek között az uniós tagsággal kapcsolatos bírói feladatokról folytatott megbeszélést.

VM: benyújtották az új földtörvény tervezetét

2012.07.13.

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az új földtörvény tervezetét csütörtökön.

Tizenötmilliós kártérítés a törökbálinti petárdagyár felrobbanása ügyében

2012.07.13.

Tizenötmillió forintos kártérítést ítélt meg a törökbálinti petárdagyárban nyolc évvel ezelőtt bekövetkezett, három halálos áldozatot követelő robbanás ügyében a Budapest Környéki Törvényszék csütörtöki elsőfokú, nem jogerős ítéletével - közölte a károsultakat képviselő ügyvéd az MTI-vel.

Az EP petíciós bizottság alapos mérlegelésre szólította fel Romániát Verespatak ügyében

2012.07.13.

A romániai hatóságoknak minden körülményt mérlegelniük kell, mielőtt döntést hoznak a verespataki aranykitermelés beindításáról, és tiszteletben kell tartaniuk az EU valamennyi idevonatkozó irányelvét - áll abban a jelentésben, amelyet az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága csütörtökön fogadott el Brüsszelben a testület romániai tényfeltáró látogatásának eredményeiről.

Hatékonyabbá tenné a fogyasztói jogviták alternatív rendezését az EP

2012.07.13.

Hitelkártyával könnyű és gondtalan az online vásárlás, a felmerülő problémákat azonban nem egyszerű kezelni. Az EU megkönnyítené és olcsóbbá tenné a vitás esetek lerendezését, hogy a vásárlóknak ne kelljen bírósághoz fordulniuk.

EB: tagállami társaság magyar céggé alakulhat

2012.07.12.

Amennyiben valamely tagállam elismeri a társaságok számára az átalakulás lehetőségét, a más tagállamban létrehozott társaságok számára is biztosítania kell azt

Törvénykezési szünet a Fővárosi Törvényszéken

2012.07.12.

A Fővárosi Törvényszéken és a területén működő bíróságokon 2012. július 16. napjától 2012. augusztus 17. napjáig törvénykezési szünet/tárgyalás nélküli időszak lesz.

Lövétei: nehéz döntés előtt áll az Alkotmánybíróság

2012.07.12.

Nehéz döntés előtt áll az Alkotmánybíróság (Ab) a bírák nyugdíjazása ügyében Lövétei István alkotmányjogász szerint, mert bár meglehetősen egyértelmű szerinte, hogy a korhatár drasztikus leszállítása az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztetheti, az alaptörvénybe írt rendelkezések megsemmisítésére nincs lehetősége a testületnek.

Azonos jogok a bűncselekmények áldozatainak EU‑szerte

2012.07.12.

Az EU-ban mindenhol ugyanolyan alapjogokat kell a jövőben biztosítani a bűncselekmények áldozatainak. Az erről szóló irányelvjavaslatot július 10-én fogadta el az EP állampolgári jogi és nőjogi szakbizottsága. Egy másik javaslat értelmében a bűncselekmények vádlottjainak kihallgatásuk előtt biztosítani kell az ügyvédi segítséget.

Az interneten lelhetnek otthonra az „árva művek”

2012.07.12.

Az úgynevezett árva művek olyan alkotások, amelyek nyilvánosságra bocsátása a jogtulajdonos engedélyéhez kötött, ő azonban nem lelhető fel. Az Európai Parlament és a Tanács júniusban informálisan megegyezett arról, hogy milyen feltételek mellett lehetne az ilyen filmeket, könyveket, fotókat nem kereskedelmi célból a nagyközönség számára az interneten elérhetővé tenni.

A legalizálás nem változtatott az eutanázia arányán Hollandiában

2012.07.11.

Az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság arányát nem változtatta meg a legalizáció Hollandiában, a mutató 2010-ben hasonló volt, mint 2002-ben, az engedélyezés előtt - állapították meg holland kutatók.

Lezárult a 2012-es európai szemeszter első féléve

2012.07.11.

Elfogadták az európai uniós tagországok pénzügyminiszterei az országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlásokat, lezárva ezzel a gazdasági koordinációs félévet, az európai szemesztert.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000