Hír archívum: 2012. július

Más hónap

PTE ÁJK szakirányú továbbképzések 2012-ben

2012.07.11.

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szakirányú továbbképzései speciális szaktudást és szakismeret megszerzését biztosítják a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára – már budapesti és pécsi helyszíneken is.

Alapvető jogok: szeptemberben érkezik az Európai Parlament ténymegállapító bizottsága

2012.07.11.

Szeptember második felében utazik Budapestre az Európai Parlament (EP) eseti bizottsága, amelynek az a feladata, hogy áttekintse az alapvető jogok magyarországi helyzetét - közölte Brüsszelben Frank Engel luxemburgi néppárti EP-képviselő, az eseti bizottság tagja, az igazságszolgáltatás függetlenségével foglalkozó munkajelentés készítője. Engel szerint a helyzetet áttekinteni kívánó Európai Parlamentnek lépést kell tartania a Magyarországon végrehajtott változtatásokkal.

Ausztriában is változtak a munkajogi szabályok

2012.07.11.

Új, a munkaerő kölcsönzést szabályozó törvény lépett hatályba július elsején Ausztriában. A jogszabály rögzíti a kölcsönzött munkavállalók jogait, illetve a munkaerő kölcsönzők és a kölcsönvevő vállalkozások feladatait és kötelezettségeit.

Az Ön hangja Európában: mondja el a véleményét és tájékozódjon

2012.07.11.

Minden eddiginél könnyebb szót váltani az uniós intézményekkel és vezetőkkel annak az új honlapnak köszönhetően, amely nemcsak a készülő jogszabályokról nyújt tájékoztatást, de lehetőséget ad arra is, hogy a látogatók kommentálják az új javaslatokat és konzultáljanak a döntéshozókkal. Az „Ön hangja Európában” oldal azoknak szól, akik szeretnének kapcsolatban lépni képviselőikkel vagy éppen hasznos információkat keresnek az európai társadalombiztosítási rendszerekről.

Strasbourg: tömeges emberi jogsértést követett el a magyar állam az indokolási nélküli elbocsátások engedélyezésével

2012.07.10.

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot a tisztességes eljáráshoz való jog megsértése miatt egy indokolás nélkül elbocsátott kormánytisztviselő jogviszonyának megszüntetéséért. A kirúgott kormánytisztviselőt a Magyar Helsinki Bizottság képviselte Strasbourgban. A Bíróság kimondta, hogy az indokolás nélküli elbocsátás megfosztotta a panaszost a valódi jogorvoslat lehetőségétől, és 6.000 euró nem-vagyoni kártérítést meg számára. Mindazok, akik az elbocsátásuktól számított hat hónapon belül a Bírósághoz fordultak, hasonló döntésre számíthatnak.

Ombudsman: a fóti speciális gyermekotthon olyan, mint egy börtön

2012.07.10.

Szabó Máté ombudsman szerint a fóti speciális gyermekotthon egy büntetés-végrehajtási intézményre emlékeztet. Az alapvető jogok biztosa az emberi erőforrások miniszterétől, a szociális és gyámhivatal vezetőjétől és az intézmény igazgatójától a jogi visszásságok rendezését kérte.

Senki nem enged Schengenből

2012.07.10.

A Schengen-reform alapvető elemeinek helyreállítását sürgette a belügyi EU-biztos az Európai Parlament szakbizottságának ülésén. Cecilia Malmström szerint időt adhat a Tanácsnak az álláspontja átgondolására az, hogy az EP levette a júliusi plenáris ülésének napirendjéről a dossziét. Az EP viszont ettől függetlenül kitart néhány belügyi dosszié bojkottja mellett addig, amíg a tagállamok "vissza nem adják az EP jogait a Schengen-reform kapcsán".

Ellenszavazat nélkül ratifikálták a farói egyezményt

2012.07.10.

A kulturális örökséghez való egyéni és közösségi jogot az egyetemes emberi jog részének nyilvánítja az Európa Tanács kulturális örökség társadalmi értékéről szóló farói keretegyezménye, amelyet ma ellenszavazat nélkül ratifikált az Országgyűlés.

Spanyolország haladékot kaphat

2012.07.10.

A tervezettnél később, 2014-re kell Spanyolországnak az európai uniós küszöb alá csökkentenie államháztartási hiányát.

8,1 milliárd eurós beruházás a kutatás és innováció területén

2012.07.10.

Az Európai Bizottság bejelentette a hetedik keretprogramon belüli utolsó, minden eddiginél nagyobb, kutatási projektekre irányuló pályázati felhívását.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2012.07.09.

Hétfőn találkoznak az eurózóna miniszterei, amikor megállapítják a spanyol mentőcsomag pontos részleteit, valamint várhatóan meghosszabbítják Jean-Claude Juncker mandátumát.

Interjú Dr. Fülöp Sándorral

2012.07.09.

A Rio+20 konferencia eredményeiről, a jövő nemzedékek érdekinek képviseletéről

A tranzakciós illeték és a biztosítási adó bevezetéséről dönt a parlament

2012.07.09.

A pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási adó bevezetéséről is szavaz az Országgyűlés mai ülésén, amelyen további tizenkét másik előterjesztést is elfogadhatnak a képviselők. A Ház a héten tartja utolsó két ülését a nyári szünet előtt, csütörtökön egyebek mellett a jövő évi költségvetés fő számainak elfogadásával érhet véget a nyári rendkívüli ülésszak.

Strasbourgban történt - Nem az ACTA-ra, igen az e-segélyhívókra

2012.07.09.

Az Európai Parlament elutasította a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodást (ACTA), amely így nem léphet hatályba az EU-ban. Az EP-hez több ezer kérés érkezett, hogy a képviselők utasítsák el a megállapodást, mert nem egyértelmű, hogy az miként érintené az alapvető szabadságjogokat. Az EP befogadott egy ilyen témájú petíciót is, amelyet 2,8 millióan írtak alá.

Harminckettedik Jogász Vándorgyűlés

2012.07.06.

A Magyar Jogász Egylet sok év után ismét Egerben rendezi meg 2012. szeptember 27-29.-én Harminckettedik Jogász Vándorgyűlését.

Elfogadta a jegybanktörvény módosítását a parlament

2012.07.06.

Elfogadta a jegybanktörvény módosítását a parlament, így változnak a monetáris tanács tagjainak és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének felmentésére vonatkozó szabályok.

Elindulhat a kísérleti szakasz

2012.07.06.

Megszavazta az Európai Parlament plenáris ülése azt a határozatot, amely támogatja a beruházási projektkötvények kísérleti szakaszának beindítását.

A Royal Shakespeare védjegy törlése

2012.07.06.

A Royal Shakespeare Company színházi társulat elérte, hogy töröljék a más vállalkozás javára italok vonatkozásában lajstromozott ROYAL SHAKESPEARE közösségi védjegyet

A TASZ a strasbourgi bíróság elé viszi az elhallgattatott bíró ügyét

2012.07.06.

A fegyelmi vétség abban állt, hogy a bíró nyilvánosan kifejtette véleményét a bíróságok igazgatásáról.

Pert nyert a PSZÁF az ING nyugdíjpénztár ellen

2012.07.05.

A PSZÁF jogerősen pert nyert az ING Önkéntes és agánnyugdíjpénztárral szemben a pénztártagoktól korábban jogsértően elvont vagyonkezelési többletköltségek ügyében. A pénztárnak összességében több milliárd forintot kell visszafizetnie volt és jelenlegi tagjainak.

„Nevükön kell nevezni az állatjóléti szabályokat be nem tartó tagállamokat”

2012.07.05.

A tagállamokon nincs elég nyomás, hogy végrehajtsák az állatjóléti uniós szabályokat, véli Marit Paulsen liberális, svéd képviselő. Ennek megváltoztatása érdekében azt javasolja, hogy szigorúbban kövessék nyomon a jogszabályok végrehajtását és nevezzék meg a szabályokat be nem tartókat. A nem jogalkotási jelentésről szerdán szavaz az EP plenárisa.

Szolidárisabb és hatékonyabb Európa

2012.07.05.

Elsősorban az EU 2014-2021 közötti költségvetésének mielőbbi tető alá hozását, másodsorban a schengeni egyezmény egyes pontjainak a tagállamok által a közelmúltban történt, a polgárokat kedvezőtlenül érintő módosításainak helyreállítását várja Herczog Edit a most kezdődött ciprusi uniós elnökségtől.

Az EP nem szavazta meg az ACTA-át

2012.07.05.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán elsöprő többséggel elvetették a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodást.

Adatvédelmi szempontból nem jogellenes a gazdasági konzultáció

2012.07.04.

Adatvédelmi szempontból nem jogellenes a Gazdasági konzultáció 2012 során feladott küldemények eljuttatása az állampolgárokhoz - tájékoztatta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerdai közleményében az MTI-t.

Növelni kell a fogyasztói bizalmat az EU-ban

2012.07.04.

A Bizottság a fogyasztók bizalmát szeretné növelni a pénzügyi szolgáltatások terén egy új jogszabálycsomaggal. A Bizottság közleményében rámutat: a pénzügyi válság a fogyasztói bizalom válságává lett.

EKB : a program kizárólagos terjesztési jogát az első eladás kimeríti

2012.07.04.

A Bíróság a mai ítéletében azt mondja ki, hogy a terjesztési jog kimerülésének elve nem csak akkor alkalmazandó, ha a jogosult anyagi adathordozón, így CD-ROM-on vagy DVD-n forgalmazza a programjának példányait, hanem akkor is ha azt az internetes oldaláról történő letöltés útján terjeszti.

Ab : hallgatói szerződéseket szabályozó rendelkezések megsemmisítéséről

2012.07.04.

Az Alkotmánybíróság az alapvető jogok biztosának indítványa alapján a mai napon meghozott határozatában megállapította, hogy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alkotmányellenesen adott felhatalmazást a Kormánynak arra, hogy rendeletben határozza meg az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát.

TASZ : Bilincs, motozás, szolgálati kutya

2012.07.04.

Az Országgyűlés előtt van a belügyminiszternek az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvények az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló T/7772. számú törvényjavaslata, amely szélesíti a közrend fenntartásában közreműködő szervek intézkedési jogosítványait.

Önvédelem helyett gyűlölet-bűncselekmény

2012.07.04.

A bíróság a családjukat védő romákat magyarok elleni erőszak miatt ismét súlyos börtönbüntetésre ítélte.

Az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vitte a TASZ az egyháztörvény ügyét

2012.07.04.

A lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény beiktatása a magyar jogba a jogfosztás és a szabadság megnyirbálásának egyik legsúlyosabb esete volt a rendszerváltás óta.

Még várat magára az egységes szabadalom

2012.07.04.

Elhalasztja a szavazást az uniós szabadalmi rendszerről az EP, miután az Európai Tanács az utolsó pillanatban három cikket törölne a jogszabály szövegéből.

Döntés született az EU csúcson az Európai Szabadalmi Bíróság székhelyéről

2012.07.04.

Elhárult az immár régóta tartó huzavona az Európai Szabadalmi Bíróság központi egységének székhelye körül. A nyertes Párizs. A döntés az 2012. június 28-i EU csúcson született, nyilván sok egyéb kompromisszum eredményeként.

A fogyatékosokat aránytalan módon kirekesztik a munkaerőpiacról

2012.07.03.

Az alapvető jogok biztosa szerint vannak ugyan kedvező jogszabályi változások, de a fogyatékossággal élő embereket továbbra is aránytalan módon kirekesztik a munkaerőpiacról - közölte az ombudsman hivatala kedden az MTI-vel.

TASZ kontra Ab - A tábla elutasította a közérdekű adatok nyilvánossága miatti keresetet

2012.07.03.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, jogerős ítéletével teljes egészében elutasította a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Alkotmánybírósággal (Ab) szemben, közérdekű adatok nyilvánossága miatt benyújtott keresetét - tudatta az Ab hétfői közleményében, mely kitér arra is, hogy a testület elkötelezett a transzparens működés mellett.

Adómentesek maradnak a nyugdíjak

2012.07.03.

A jövő évtől sem terheli adó az öregségi nyugdíjakat, miután az Országgyűlés hétfőn felülírta azt az 1997-ben hozott törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy az időskori juttatásokat 2013-tól személyi jövedelemadóval sújtsák.

Szűkítette a parlament az OBH elnökének hatáskörét

2012.07.03.

Több ponton is szűkítette a parlament hétfőn az Országos Bírósági Hivatal elnökének hatáskörét, átadva annak egy részét az Országos Bírói Tanácsnak. Így például a jövőben nem az OBH vezetőjének, hanem az OBT-nek a joga lesz, hogy kivételesen indokolt esetben elrendelje a társadalom széles körét érintő vagy a közérdek szempontjából kiemelkedő jelentőségű ügyek soron kívüli intézését.

Összefonódásokról döntött a GVH

2012.07.02.

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte a MÁV Zrt. irányításszerzését a Resti Kereskedelmi Zrt. felett. Az irányításszerző MÁV fő tevékenysége a vasúti szállítás, tevékenységi körébe tartozik továbbá az alaptevékenységéhez szorosan kötődő termelő és szolgáltató tevékenységek széles skálája.

Új Munka törvénykönyve szabályozza a munka világát

2012.07.02.

Hatályba lépett az új Munka törvénykönyve, amelyben új rugalmas foglalkoztatási formák jelennek meg, bevezetik a kötetlen munkarendet, valamint a munkavállalói biztosítékot, és amely szerint immár a kormány határozhatja meg a minimálbért.

Végső döntés az ACTA-ról

2012.07.02.

Szerdán, július 4-én szavaz az EP a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodásról (ACTA). Ha a képviselők leszavazzák, akkor az EU-ban nem léphet hatályba a megállapodás.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2012.07.02.

Ezen a héten már Ciprusnál van az unió „kormányrúdja”. Az EP-ben eldől az ACTA és az egységes szabadalmi rendszer sorsa is.

Jogegységi határozattal helyeztek hatályon kívül LB-iránymutatásokat

2012.07.02.

Kollégium által hozott jogegységi határozattal helyeztek hatályon kívül LB-iránymutatásokat.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000