Hír archívum: 2012. augusztus

Más hónap

Cozma-ügy - A Kúria szeptember végén tárgyalja a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati kérelmét

2012.08.31.

A nyilvános ülések 25-26-án és október 1-jén lesznek.

Előzetes letartóztatásba került B. Elemér az 1996-os zuglói gyilkosság miatt

2012.08.31.

Előzetes letartóztatásba helyezte B. Elemért a Budai Központi Kerületi Bíróság pénteken, a férfit egy 1996-os zuglói gyilkossággal gyanúsítják - közölte az Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a rendőrség honlapján.

Tizenhárom év fegyház a baktalórántházi emberölési ügy vádlottjának

2012.08.31.

Nem jogerősen tizenhárom év fegyházbüntetéssel sújtotta a Nyíregyházi Törvényszék pénteken azt a baktalórántházi férfit, aki társával 2009-ben halálra vert egy helyi férfit

Elkezdődött a pilisi kettős rablógyilkosság vádlottjainak pere

2012.08.31.

A vádirat ismertetésével elkezdődött a pilisi kettős rablógyilkosság vádlottjainak pere pénteken a Budapest Környéki Törvényszéken. Az áldozatok és a vádlottak hozzátartozói heves szóváltásba keveredtek a bíróságon.

A jászapáti iskola szegregációs intézkedéseinek nyomán

2012.08.31.

A jászapáti iskola roma gyerekeket megkülönböztető gyakorlatának több vizsgálata nyomán, az egyenlő bánásmód hatékonyabb érvényesítéséért, az állam szerveinek fokozott aktivitásának és egységes fellépésének érdekében az ombudsman jogszabályok módosítására kérte fel az oktatásért felelős minisztert, aki a javaslatokat elfogadta.

Az önkormányzati vagyon használatának szabályozásáról

2012.08.31.

A jogintézmények csakis az eljárási szabályok megkövetelésével és betartásával működhetnek alkotmányosan – emlékeztetett Szabó Máté ombudsman egy települési önkormányzat polgármesterének szóban meghozott döntése kapcsán. Sérti a jogbiztonságot, veszélyezteti a közérdek szolgálatát, a nemzeti vagyon Alaptörvényben rögzített funkcióinak érvényesülését, ha nincs az önkormányzati vagyon használatát rendező, a hatályos jognak megfelelő szabályozás – figyelmeztetett az alapvető jogok biztosa.

Erős törvényhozási kezdés várható az Országgyűlés szeptember 10-én induló őszi ülésszakán

2012.08.31.

Kiemelt helyen szerepel a munkahelyvédelmi akcióterv és a kapcsolódó szabályozások megtárgyalása.

A rendőrség átszervezéséről tájékozódik a szakbizottság

2012.08.29.

A rendőrség átszervezéséről hallgat meg tájékoztatást csütörtöki rendkívüli ülésén az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága

Csalókat fogtak el a Veszprém megyei rendőrök

2012.08.29.

Több olyan tolvajt is elfogtak a Veszprém megyei rendőrök, akik idősektől csaltak ki pénzt országszerte

Összes dolgozójának illetményét közzétette a Miniszterelnökség

2012.08.29.

A vezető beosztású kormánytisztviselői után az összes dolgozójának nevét, munkakörét és illetményét közzétette a kormányzati honlapon a Miniszterelnökség.

Hatályba lép a NAV törvény módosítása

2012.08.29.

Szeptembertől a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) vezetői kinevezést csak felsőfokú iskolai végzettségű, jogi vagy közigazgatási szakvizsgájú - vagy a szakvizsga alól az Országos Közigazgatási Vizsgabizottság elnökségének mentesítésével rendelkező - kormánytisztviselő kaphat a parlament által júniusban elfogadott törvénymódosítás szerint.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását javasolja az ombudsman

2012.08.28.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását javasolja Szabó Máté ombudsman az emberi erőforrások miniszterének, mert álláspontja szerint az ápolást, gondozást nyújtó szociális intézményekben élők önrendelkezési jogát sérti a teljes körű korlátozás.

Előzetes letartóztatásban marad az M3-ason halálos balesetet okozó szlovák nő

2012.08.28.

Előzetes letartóztatásban marad a Budapest Környéki Törvényszék másodfokú döntése értelmében az a szlovák nő, aki augusztus 21-én terepjárójával beleszaladt az M3-as autópályán egy gépkocsiba, négy ember halálát okozva.

A településrendezési eljárás és a környezeti vizsgálat összehangolásáról

2012.08.28.

Bár a környezeti szempontok megjelenítésének és érvényesítésének egyik legfontosabb eszköze a településrendezés során az úgynevezett stratégiai környezeti vizsgálat, az alapvető jogok biztosa szerint nem érvényesül teljes körűen az annak bevezetését célzó jogalkotói szándék, gyakran sérül a vizsgálat eljárási rendje, illetve a vizsgálati eredmény vagy nem készül el, vagy az sem tartalmában, sem formájában nem megfelelő.

Szeptember 1-jétől fokozatosan életbe lép az új köznevelési törvény

2012.08.28.

Mindennapos testnevelés az első, ötödik és kilencedik évfolyamon felmenő rendszerben, tankötelezettség 16 éves korig - ezek a fokozatosan életbe lépő új köznevelési törvény szeptembertől hatályos legfontosabb pontjai.

A Jobbik felvonulását tiltó rendőrségi határozatról

2012.08.27.

A rendőrség nem sértette meg a gyülekezési jogot, nem is követett el hátrányos megkülönböztetést, amikor megtiltotta a Jobbik 2012. augusztus 25-ére, a Budai vár és a Kossuth tér közé tervezett felvonulását. Szabó Máté ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a gyülekezési törvény tiltási okai a gyülekezési joggal, valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összefüggő visszásság veszélyét hordozzák.

A devecseri és ceglédi szélsőséges romaellenes megnyilvánulásokról

2012.08.27.

Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálja a 2012. augusztus 5-én, Devecseren egy parlamenti párt és több szélsőséges szervezet közös demonstrációja kapcsán tett rendőri intézkedéseket. Szabó Máté figyelemmel kíséri továbbá az Országos Rendőrfőkapitány átfogó tényfeltáró vizsgálatát, amely a Cegléden kialakult konfliktushelyzet körülményeit, a rendőri intézkedések hatékonyságát hivatott feltérképezni.

Végrehajtási rendeletben rögzítik a dohányzást tiltó táblák pontos méretét és feliratát

2012.08.27.

Folytatódnak a nemdohányzók védelmében hozott intézkedések, hamarosan egy külön végrehajtási rendeletben pontosan meghatározzák a dohányzásra kijelölt helyet jelölő, illetve a dohányzást tiltó táblák pontos méretét és feliratát is - mondta az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) Dohányzás Fókuszpontjának vezetője az MTI-nek.

De iurisprudentia et iure publico

2012.08.24.

A Jog- és politikatudományi folyóirat Szerkesztősége a 2012/1-2. dupla szám keretében tíz tanulmány és négy recenzió közlésére vállalkozik.

Szeptember 1-jén lép hatályba a magyartermék-rendelet

2012.08.24.

Szeptember 1-jén lép hatályba az egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról szóló vidékfejlesztési miniszteri rendelet (magyartermék-rendelet), amely többek között szabályozza, hogy milyen feltételek mellett tüntethető fel az élelmiszerek csomagolásán a „magyar termék”, a „hazai termék” és a „hazai feldolgozású termék” jelölés.

Nemzeti színek, magyaros motívum és a Hungarikum szlogen alkalmazása miatt bírságolt a GVH

2012.08.24.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Auchan) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor egyes termékeinek népszerűsítése során valótlanul azt a látszatot keltette a fogyasztóban, hogy magyar terméket vásárol.

A Budai Központi Kerületi Bíróság meghosszabbította dr. Cs. László gyanúsított házi őrizetét

2012.08.22.

A Budai Központi Kerületi Bíróság a 2012. augusztus 16-i végzésében meghosszabbította dr. Cs. László Lajos gyanúsított házi őrizetét abban a büntetőügyben, amelyben a Budapesti Nyomozó Főügyészség jár el háborús bűntett miatt.

Adócsalás Bács-Kiskun megyében

2012.08.22.

Megváltoztatta a Kecskeméti Törvényszék első fokon meghozott ítéletét az adócsalás és más bűncselekmény miatt Cs. Dezső ellen indított büntetőügyben a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa.

Kitüntetések átadása az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában

2012.08.22.

Szabó Máté ombudsman felterjesztése alapján Áder János, Magyarország köztársasági elnöke Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntette ki a Hivatal két munkatársát, dr. Kristó Annamáriát és Bernát Györgyöt. A kitüntetéseket az alapvető jogok biztosa adta át.

Az Országgyűlés elé kerül a szigetközi vízellátás kérdése

2012.08.22.

Az Országgyűlés elé kerül a szigetközi vízellátás kérdése, mert az erről szóló országos népi kezdeményezés sikeres volt; a szükségesnél csaknem másfélszer több, mintegy 71 ezer érvényes aláírást gyűjtöttek össze. Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai budapesti ülésén egyhangúlag elfogadta az aláírások ellenőrzésének eredményét.

Európai polgári kezdeményezés: már több témában is gyűlnek az aláírások

2012.08.22.

Április 1-jétől az EU lakosai az európai polgári kezdeményezés segítségével közvetlenül kérhetik jogszabályalkotásra az EU-t. Ehhez legalább egymillió aláírást kell összegyűjteni. Eddig kilenc kezdeményezést vettek nyilvántartásba, többek között a vízgazdálkodásról, az állatkísérletekről és az ifjúsági csereprogramokról.

Az európai iránytól való eltávolodás alááshatja a demokráciát

2012.08.21.

Az Európa Tanács májusban tette közzé részletes állásfoglalását a magyar médiatörvényekről. A szakértői vélemény több mint 60 ajánlást fogalmaz meg a szabályozás módosítására. A Mérték és a TASZ közös munkájának eredményeként elkészült a szakértői vélemény magyar fordítása.

Vádemelés az adóügyekre szakosodott székesfehérvári bűnszervezet ellen

2012.08.17.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt az adóügyek elintézésére szakosodott székesfehérvári bűnszövetkezet tagjai ellen; az ügynek 66 vádlottja van.

Média-rádió-frekvencia Klubrádió: a médiahatóság a jogellenesnek minősített verdiktjét ismételte meg

2012.08.17.

A Klubrádió szerint újabb vesztes per előtt áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa legújabb határozata nyomán, amelyben ismét kizárta a 95,3 MHz-es frekvencia pályázatán indulókat, eredménytelenné nyilvánítva az eljárást.

Minden, amit az EP gyakornoki programjáról tudni kell

2012.08.16.

Egyetemistáknak és friss diplomásoknak szól az Európai Parlament gyakornoki programja, amely keretében évente több százan kóstolhatnak bele a parlamenti munkába és követhetik testközelből az EP eseményeit. A népszerű programra augusztus 15-től ismét lehet jelentkezni.

Az ombudsman válaszolt a fóti gyermekotthon vezetőinek kritikáira

2012.08.16.

Az alapvető jogok biztosának munkatársai a fóti speciális gyermekotthonban jártak, és egyes megállapításaikat az intézmény vezetői, akik végig jelen voltak a vizsgálat alatt, újságcikkben kifogásolták; véleményükre Szabó Máté ombudsman válaszolt.

ORFK: szakmai hiányosságok voltak az ozorai fesztivál rendőrségi biztosításában

2012.08.16.

Több szakmai hiányosságot is megállapított az ozorai fesztiválként ismert rendezvényre vonatkozó országos rendőr-főkapitányi vizsgálat - mondta Garamvölgyi László a rendőrségi akció után elrendelt komplex vizsgálat eredményét ismertetve.

Környezetvédelem: az erőforrás-hatékonyságot fokozó, új szabályozás

2012.08.15.

Módosultak az elektromos és elektronikus berendezések hulladékainak (az úgynevezett „e-hulladékoknak”) a gyűjtésére és hasznosítására vonatkozó szabályok. Évről évre egyre több ilyen hulladék keletkezik, ami jelentős potenciált hordoz magában a másodlagos nyersanyagok piaci kínálatának növelésére. A tv-készülékek, laptopok és mobiltelefonok hulladékaiból kinyert arany, ezüst, réz és ritkaföldfémek újrafeldolgozása szisztematikus hulladékgyűjtést és megfelelő kezelést igényel. A módosított irányelv egyértelmű előrelépést jelent környezetvédelmi téren, és erőteljesen javítja az erőforrás-hatékonyságot Európában.

Az egészségügy új minőségbiztosítási rendszere is hamarosan elindulhat

2012.08.14.

Hamarosan felállhat a minőségügyi szakfőorvosi és szakterületi vezetői hálózat, amely az egészségügyi tevékenység minőségének értékeléséért, fejlesztéséért és a betegbiztonság szempontjainak érvényesítéséért felel majd - derül ki a kormány honlapján közzétett rendelettervezetből.

Új szabályozások a polgárok védelmében

2012.08.14.

Új uniós szabályoknak köszönhetően az EU-s polgárok jobb tájékoztatásban fognak részesülni a közvetlen közelükben található ipari üzemek jelentette főbb veszélyekről.

Alkotmánybírósági indítvány az egyházügyi törvény egyes rendelkezései miatt

2012.08.13.

Az alapvető jogok biztosának álláspontja szerint több ponton is ellentétesek a hatalommegosztás elvével, a tisztességes eljáráshoz való joggal, valamint jogorvoslathoz való joggal az egyházak elismerését szabályozó törvényi rendelkezések. Szabó Máté több vallási szervezet kezdeményezésének elemzése után az Alkotmánybírósághoz fordult.

Ombudsman: veszélyeztethetik az ügyvédi védelemhez való jogot a cégeket érintő egyes törvénymódosítások

2012.08.10.

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény egyes módosításai veszélyeztethetik az ügyvédi védelemhez és a képviselethez való hozzáférést, az eljárási jogi eszközök egyenlőségét, az ügyvédek félelem- és befolyásmentes munkáját – állapította meg az alapvető jogok biztosa. A törvény nem ad lehetőséget az ügyvédi tevékenységgel szembeni kifogások körülményeinek mérlegelésére, de előírja az automatikus pénzbírságot. Az alapvető jogok biztosa, Szabó Máté a megváltozott szabályozásban sérülni látja a jogbiztonságot, a tisztességes eljáráshoz, a tulajdonhoz való jogot, valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalmát.

Az ombudsman kifogásolta, hogy nincs határideje az ügyvédi kamara fegyelmi eljárásainak

2012.08.10.

Szabó Máté ombudsman szerint a fegyelmi felelősségre vonás rendszere megfelelően biztosítja, hogy a kamara hatékonyan léphessen fel a mulasztó ügyvédekkel szemben, de aggodalomra ad okot, hogy a fegyelmi eljárásokhoz nem kötődik határidő, és a fegyelmi tárgyalás nyilvánosságának előírását a jelenlegi formájában nem lehet betartani.

Jogvédők szerint a rendőrségnek fel kellett volna oszlatnia a devecseri tüntetést

2012.08.10.

Jogsértőnek és elfogadhatatlannak nevezték civil jogvédők a belügyminiszternek és az országos rendőrfőkapitánynak címzett nyílt levelükben, hogy a rendőrség akkor sem avatkozott közbe, amikor erőszakossá vált a jobboldali radikális szervezetek által múlt vasárnap Devecseren megtartott demonstráció.

Meghatározta a kormány az OKJ-s szakmai követelményeket

2012.08.10.

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő, az állam által is elismert szakmai képesítések követelményeit határozta meg a kormány a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendeletében.

Költségvetési főfelügyelőt és felügyelőket rendelt ki a kormány több felsőoktatási intézményhez

2012.08.10.

Költségvetési főfelügyelőt rendelt ki a kormány az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez (ELTE), több felsőoktatási intézménynél pedig költségvetési felügyelő lesz - az erről szóló kormányhatározat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

A Velencei Bizottság szerint továbbra is nyomás nehezedik a román alkotmánybíróságra

2012.08.09.

A Velencei Bizottság szerint továbbra is nyomást gyakorolnak Romániában az alkotmánybíróságra, és a testület felszólította a román hatóságokat, pártokat, hogy a továbbiakban tartózkodjanak ettől – olvasható a bizottság elnökének közleményében.

Sukoró-ügy - A Fővárosi Törvényszék visszautasítja a jogszerűtlenség vádját

2012.08.09.

A Fővárosi Törvényszék elfogadhatatlannak tartja, és határozottan visszautasítja a Sukoró-üggyel kapcsolatban megjelent, szerintük valótlan nyilatkozatokat és írásokat, amelyek azt a látszatot keltik, hogy a bíróság jogszabálysértően járt el, megsértve ezzel a vádlottak jogait

ÁSZ-jelentés a felsőoktatási intézmények gazdasági társaságairól

2012.08.08.

A felsőoktatási intézmények többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok részesedésének felülvizsgálatát és indokolt esetben megszüntetését javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az emberi erőforrások miniszterének.

Az NGM augusztus 20-ig juttatja el a hatástanulmányokat a Költségvetési Tanácsnak

2012.08.08.

A Nemzetgazdasági Minisztérium augusztus 20-ig továbbítja a Költségvetési Tanácsnak a jövő évi büdzséhez benyújtott módosító javaslatok és az új adótörvények hatásait alátámasztó információkat és hatástanulmányokat

Önként ment be a rendőrségre, mégis előzetesbe került a kamionos

2012.08.08.

A Magyar Helsinki Bizottság az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert álláspontja szerint a Tatabányai Törvényszék indokolatlanul rendelte el ügyfele előzetes letartóztatását. Úgy tűnik, ez ma Magyarországon bárkivel előfordulhat.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000