Hír archívum: 2012. augusztus

Más hónap

Bűnösnek vallotta magát Gabrielle Giffords volt amerikai képviselő merénylője

2012.08.08.

Vádalku keretében bűnösnek vallotta magát a keddi bírósági tárgyaláson Jared Lee Loughner, akit azzal vádolnak, hogy tavaly az arizonai Tucsonban megölt hat embert, tizenhármat pedig - köztük Gabrielle Giffords volt képviselőnőt - megsebesített.

Módosult a határon túli magyarok magyarországi egészségügyi ellátásának támogatása

2012.08.08.

Módosult a határon túli magyarok magyarországi egészségügyi ellátásának támogatásáról szóló rendelet.

Tiltakozás a Közgépnél - Ombudsman: a gyülekezési és a tulajdonosi jog is sérült demonstráción

2012.08.08.

A gyülekezési és a tulajdonosi jog is sérült a Lehet Más a Politikának (LMP) a Közgép Zrt. budapesti központjában tartott júliusi demonstrációján - állapította meg az alapvető jogok biztosa.

A NAIH figyelemmel kíséri a közpénzek átláthatóságának szabályozását

2012.08.07.

A közlemény szerint a hatóság - amint azt korábban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) írt levelében is kifejtette - bízik abban, hogy az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépéséig a jogalkotó megteszi a szükséges lépéseket az olyan koherens szabályozás megalkotásáért, amely továbbra is a nyilvánosság ügyét szolgálja.

KIM: az üvegzsebtörvényt sarkalatos törvényben fogják megerősíteni

2012.08.07.

Az úgynevezett üvegzsebtörvény az LMP állításaival ellentétben nem szűnik meg, a jogszabály változatlan formában kerül majd át a polgári törvénykönyvből (Ptk.) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló sarkalatos törvénybe - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-vel kedden.

Péntekig lehet pótfelvételire jelentkezni

2012.08.07.

Péntekig lehet jelentkezni egyetemi, főiskolai pótfelvételire, amelyen a szeptemberben induló képzésekre azok juthatnak be, akiket egyetlen megjelölt képzésre sem vettek fel a július 24-én zárult általános eljárásban, vagy nem is jelentkeztek. A pótfelvételin csak egy helyre lehet kérelmet beadni, a meghirdetett képzések pedig kizárólag önköltséges formában indulnak.

Megsemmisítette az angyalföldi parkolótendert lezáró döntést a KDB

2012.08.07.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette az angyalföldi parkolótendert lezáró döntést, mert a főváros XIII. kerületének önkormányzata olyan ajánlatot fogadott el nyertesnek a parkoló automatákra kiírt közbeszerzésen, amelyben az ajánlattevő nem igazolta a bevonni kívánt francia cég kezességvállalását; a határozat a Közbeszerzési Hatóság honlapján jelent meg.

Közös magyar-svájci rendőrségi fellépés a prostitúció ellen

2012.08.07.

Közös fellépést tervez a magyar és a svájci rendőrség a nyugat-európai országokba irányuló prostitúció és az azzal összefüggő bűncselekmények visszaszorítására.

A védjegytörlési eljárás

2012.08.06.

Nemrég egy hiánypótló mű jelent meg a Jogi Fórum publikációi között, mely tanulmány külön cikket (és megkülönböztetett figyelmet) érdemel

Új Ptk.: megismerhetetlenek lesznek a közpénzes szerződések

2012.08.06.

A Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország, valamint a K-Monitor Közpénzfigyelő Iroda közös levelükben arra kérik Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét, lépjen fel azért, hogy az új Polgári Törvénykönyv is a közpénzek átláthatóságát szem előtt tartva szabályozza az üzleti titok fogalmát.

Versenyhivatali eljárás indult a MasterCard Europe Sprl-lel szemben

2012.08.06.

A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított a MasterCard Europe Sprl vállalkozással szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt.

Új Ptk. - Meghosszabbodik az előkészítést koordináló miniszteri biztos mandátuma

2012.08.06.

Fél évvel, 2013 januárjáig meghosszabbította az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítését koordináló miniszteri biztos megbízatását Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Hatályba lépett az agrárkamarai törvény

2012.08.06.

Hatályba lépett az agrárkamarai törvény, így augusztus 1-jétől kötelező a kamarai tagság minden olyan természetes személy és gazdálkodó szervezet számára, amely a törvény meghatározása szerint agrárgazdasági tevékenységet folytat - hívja fel a figyelmet a köztestület az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Folyamatosan nő a nem nyilvános uniós dokumentumok iránti kérelmek száma

2012.08.06.

Folyamatosan nő az Európai Bizottsághoz nem nyilvános dokumentumok megtekintése érdekében érkező lakossági és egyéb kérelmek száma, az európai uniós végrehajtó testület szerint ez az átláthatóság javulását is jelzi.

Ombudsman: a hatályos jogszabályok nem hatékonyak a vízbázisok védelmére

2012.08.06.

Az ombudsman szerint a hatályos joganyag nem biztosítja hatékonyan a vízbázisok védelmét, nem fektet kellő hangsúlyt a felszín alatti vizek növényvédőszer-szennyezés elleni védelmére. Szabó Máté ezért több jogszabály módosítását is javasolta.

Emmi: az ápolási díj folyósítási ideje szolgálati időnek minősül

2012.08.06.

Az ápolási díj folyósítási ideje szolgálati időnek minősül a 40 évet ledolgozó nők korhatár előtti nyugdíjellátási jogosultságát tekintve - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága az MTI érdeklődésére.

Jogász-nyelvészek: hogy a jogszabályok minden nyelven ugyanazt jelentsék

2012.08.06.

Huszonhét tagállam, huszonhárom hivatalos nyelv, egy közös joganyag. Arról, hogy az uniós irányelvek és rendeletek mindenhol és minden nyelven ugyanazt jelentsék, a jogász‑nyelvészek gondoskodnak. Hármukat kérdeztük a szakma csínjáról-bínjáról.

Felvásárlás HR-es szemmel: buktatók és kihívások

2012.08.03.

A fúziók és felvásárlások túlnyomó részénél elmaradnak a várt eredmények, mert a cégek nehezen birkóznak meg a vállalati kultúrák és struktúrák egyesítésével.

Augusztus elseje után nincs több minőségi bor

2012.08.03.

Az országgyűlés módosította a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról 2004-ben elfogadott törvényt. Az új jogszabály értelmében borvidéknek minősül az olyan termőhelyek összessége, amelyek több település közigazgatási területére kiterjedően, hasonló éghajlati, domborzati, talajtani adottságokkal, jellemző fajta-összetételű és művelésű ültetvényekkel, sajátos szőlő- és bortermelési hagyományokkal rendelkeznek, és amelyekről sajátos jellegű borászati termékek származnak.

GVH: nem engedélyköteles az MNV és a Tiszavíz közös irányításszerzése

2012.08.03.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy nem engedélyköteles a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) és a Tiszavíz Vízerőmű Energetikai Kft. (Tiszavíz) közös irányításszerzése az AEROPLEX Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. és a MALÉV GH Földi kiszolgáló Zrt. felett.

Csatáry-ügy - Új eljárást indíthat Csatáry László ellen a kassai ügyészség

2012.08.02.

Új feljelentés érkezett a kassai járási ügyészséghez Csatáry László ellen, az illetékes ügyésznek 30 napon belül kell döntést hoznia, hogy eljárást indít-e a beadvány alapján - közölte az MTI pozsonyi irodájával Milan Filicko, a kassai járási ügyészség szóvivője csütörtökön.

A Bizottság fellép az áfacsalások ellen

2012.08.02.

Az Európai Bizottság gyors reagálási mechanizmussal venné elejét az áfacsalásoknak, és rendkívüli esetekben lehetővé tenni a tagállamok számára a fordított adózást.

Ombudsman: megfelelő volt a Budapest Pride Fesztivál rendőri biztosítása

2012.08.02.

Az ombudsman szerint nem állapítható meg visszásság az idei Budapest Pride Fesztivál felvonulásának rendőrségi kezelésével és a rendezvény biztosításával kapcsolatban. A helyszíni tapasztalatok nyomán azonban Szabó Máté javaslatokat is tett az országos rendőrfőkapitánynak - tájékoztatta csütörtökön az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Vádemelést javasol az NNI a Parlament felrobbantásával fenyegetőző férfi ellen

2012.08.02.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) terrorcselekmény bűntett megalapozott gyanúja miatt vádemelést javasol az ellen a férfi ellen, aki áprilisban a Parlament felrobbantásával fenyegetőzött.

VII. Fellowes Jogász Open - Társasági Tenisztorna

2012.08.01.

2012. augusztus 31. és szeptember 2. között kerül hetedik alkalommal megrendezésre a JOGÁSZ OPEN társasági tenisztorna az ÁBRIS Teniszközpontban a Népligetben, melynek névadó szponzora idén az irodatechnikai és ergonómia termékeiről ismert Fellowes Hungary Kft.

Meggyilkolt pszichológus - Két hét múlva elkészülhet a gyanúsított elmeorvosi szakvéleménye

2012.08.01.

Várhatóan két hét múlva készül el a Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásával gyanúsított P. László elmeállapotáról szóló szakvélemény

Tóásó-ügy - Leváltották a perben eljáró bírókat

2012.08.01.

A bolíviai belügyi és igazságügyi tárca kifogásának helyt adva lecserélték a Tóásó-per két hivatásos bíráját. Az indoklás szerint érdekükben állt az eljárásban való részvétel, és "bizonyos részrehajlás" is a számlájukra írható - adta hírül kedden a La Razón című bolíviai napilap.

A MEOSZ bízik abban, hogy az Ab kedvezően bírálja el az ombudsman indítványát

2012.08.01.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) az érintettek számára kedvezően bírálja el Szabó Máté indítványát, amelyben az ombudsman a megváltozott munkaképességű emberek ellátásáról szóló törvény egyes rendelkezéseinek felülvizsgálatát kérte.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000