Hír archívum: 2012. szeptember

Más hónap

Szabó Marcel a jelölt a jövő nemzedékek érdekeit védő ombudsmanhelyettesi posztra

2012.09.28.

Szabó Marcelt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi docensét jelölte a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettesnek Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa.

Domonyvölgyi gyilkosság – Beismerő vallomást tett a gyanúsított

2012.09.28.

Beismerő vallomást tett a rendőrségen az a 18 éves férfi, aki a gyanú szerint Bag és Domonyvölgy határában hétfőn meggyilkolt egy 32 éves gödöllői nőt - jelentette be a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) vezetője pénteken Budapesten. Mihályi István közölte azt is, hogy indoklás nélkül felmentette a gödöllői rendőrkapitányt.

Megalakult az adatvédelmi hatóság tanácsadó testülete

2012.09.28.

Tudományos tanácsadó testület alakult pénteken a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság munkájának segítésére. Péterfalvi Attila elnök az információszabadság napja alkalmából tartott budapesti alakuló ülésen arról beszélt, hogy a XXI. század információs társadalmában az adatvédelem kiemelkedő szerephez jut.

Húsz év után sem zökkenőmentes az egységes piac működése

2012.09.28.

Húszéves az EU egységes piaca, ahol immár mintegy 500 millió fogyasztó található, az egységes piacban rejlő lehetőségek azonban még mindig nincsenek teljesen kihasználva. Az EP belső piaci szakbizottsága kedden fogadta el azt a jelentést, amely mielőbb megoldásokat szorgalmaz többek között a külföldi bankszámlanyitással, adózással vagy éppen a szakképesítések elfogadtatásával kapcsolatos problémákra.

Újabb GVH bírság fogyasztói csoportot szervező vállalkozásoknak

2012.09.28.

Az Euromobilien Pénzügyi Szolgáltató Kft. és az Orion Lux Tanácsadó Kft. (korábbi nevén: 1ST 2011 Pénzügyi Szolgáltató Kft.) kereskedelmi kommunikációjával megtévesztette a fogyasztókat – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal. A GVH a vállalkozásokat összesen - a kiszabható legmagasabb – közel 4,4 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

"D-Day" az állandó válságkezelő alapnak

2012.09.28.

A német ratifikációs okmány letétbe helyezésével csütörtökön hatályba lépett az állandó valutaövezeti válságkezelő alap, a 700 milliárd eurós tűzerővel rendelkező Európai Stabilitási Mechanizmus.

Egyelőre nem indul kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen a jegybank megadóztatása miatt

2012.09.27.

Egyelőre nem indít kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság a pénzügyi tranzakciós illetéknek a jegybankra történő kiterjesztése miatt - nyilatkozta Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője.

A Bizottság stratégiát indít útjára, hogy fellendítse a növekedést és a foglalkoztatást a kulturális és kreatív ágazatokban

2012.09.27.

Az Európai Bizottság előterjesztette az unióbeli kulturális és kreatív iparágak teljes körű potenciáljának kiaknázására irányuló stratégiáját, mellyel a növekedést és a foglalkoztatást kívánja fellendíteni. Ezek az ágazatok, amelyekbe beletartoznak az építészet, a kézművesség, a kulturális örökség, a formatervezés, a fesztiválok, film és televízió, a zene, az előadó- és vizuális művészetek terén aktív vállalatok és más szervezetek, archívumok és könyvtárak, kiadók és rádiók, jelenleg is a GDP 4,5%-át hozzák létre, és az Európai Unióban mintegy 8,5 millió munkahelyet jelentenek. A kreatív és kulturális ágazatok azonban a digitális váltás és a globalizáció következtében hatalmas kihívásokkal néznek szembe, helyzetüket pedig tovább nehezíti a kulturális és nyelvi okokra visszavezethető szétaprózottság. A finanszírozáshoz való hozzáférés továbbra is jelentős nehézségekkel jár.

Jogerősen elítélték az ágasegyházi takarékszövetkezeti fiók kirablóit

2012.09.27.

Jogerősen hét év börtönnel, illetve nyolc és fél év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a két ballószögi férfit, akik 2009 szeptemberében kirabolták az ágasegyházi takarékszövetkezeti fiókot.

Biztonságosabb, hatékonyabb és innovatívabb orvostechnikai eszközök

2012.09.27.

Az egyszerű ragtapaszoktól egészen a legbonyolultabb életben tartó gépekig, az orvostechnikai eszközök és az in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközök egészségünk és életminőségünk szempontjából központi szerepet játszanak.

Reform előtt a közös agrárpolitika

2012.09.27.

A mezőgazdasági kiadások az Európai Unió éves költségvetésének mintegy 40%‑át teszik ki, az agrárpolitika az európai integráció kezdete óta az egyik kiemelt területnek számít. De vajon milyen lesz a jövője? Legutóbb 2003-ben reformálták meg a közös agrárpolitikát (KAP), a 12 új uniós ország csatlakozása miatt az agrárpolitikát ismét át kell dolgozni. Az új agrárpolitika szabályai a tervek szerint 2014-től lépnek életbe, a tárgyalások jelenleg is zajlanak.

A Kaposvári Törvényszéken tárgyalják az MVM-ügyet

2012.09.27.

A Kaposvári Törvényszéken tárgyalják a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt.-vel kapcsolatos ügyet, amelyben Kocsis István, a cég korábbi vezérigazgatója és öt társa ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt indult eljárás. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének döntéséről a Figyelő című hetilap számolt be csütörtökön.

Egyre távolabb a jogállamtól

2012.09.27.

Az Európai Parlament igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságának kezdeményezésére civilek számoltak be kedden az európai alapelveket és alapértékeket érintő magyarországi közjogi fejleményekről. A tájékoztatás ugyan az Európai Parlament delegációjának szólt, de a legfontosabb tényeket rögzítő összefoglalókat mindenki elolvashatja.

Iszapömlés - Tagadta bűnösségét a szivattyúkezelő és felettese

2012.09.26.

A szivattyúkezelő és felettese is tagadta bűnösségét a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalásán kedden a Veszprémi Törvényszéken.

Cozma-ügy - Jövő hétfőn dönt a Kúria

2012.09.26.

Véget értek az ügyészi és ügyvédi felszólalások a Cozma-ügyben a Kúrián kedd délben, döntés jövő hétfőn várható.

Győri Enikő: okosan és jól is fel lehet használni a kohéziós forrásokat

2012.09.26.

Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára szerint nem lenne jó azért csökkenteni az EU kohéziós forrásait, mert néhány országban gondok vannak azok felhasználásával, hiszen okosan, hasznosan és jól is el lehet költeni ezeket a pénzeket.

Az EP szakbizottsága előtt a bankunió terve

2012.09.26.

Szeptember 26-án az EP gazdasági szakbizottsága elé kerül az Európai Bizottság közelmúltban beterjesztett javaslata a közös európai bankfelügyeletről. Ez lehet az első lépés a bankunió megteremtése felé, amelyet az EP már 2010 óta szorgalmaz. A lépést a válságkezelés fontos részének tekintik, ezért is szándékoznak a képviselők minél hamarabb foglalkozni a kérdéssel. Ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy a felügyeleti rendszer átlátható és demokratikusan elszámoltatható legyen.

A Szaharov-díj idei jelöltjei

2012.09.25.

Fehérorosz polgári jogi aktivista, pakisztáni jogsegélyszolgálat, a ruandai ellenzék három tagja, a Pussy Riot, és két iráni értelmiségi szerepel a Szaharov-díj idei jelöltjei között. Kedden 15 órától a külügyi, a fejlesztési és az emberi jogi szakbizottság együttes ülésén mutatják be őket.

Ombudsman: meg kell könnyíteni az ügyvédek és a fogvatartottak kapcsolattartását

2012.09.25.

Szabó Máté szerint meg kell könnyíteni az ügyvédek és a fogvatartottak kapcsolattartását, mert a jogi képviselők a szigorú előírások miatt gyakran nehezen jutnak be védencükhöz a büntetés-végrehajtási intézetekbe, és a védőket sokszor csak órákkal a nyomozási cselekmények előtt értesítik, így érdemben alig vagy egyáltalán nem vehetnek részt a kihallgatásokon, ezért sérülhet a fogvatartottak tisztességes eljáráshoz való joga.

Befolyással üzérkedés miatt felfüggesztett börtönt kapott jogerősen egy orosházi ügyvéd

2012.09.25.

Jogerősen egy év négy hónap végrehajtásában három esztendőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt az orosházi ügyvédet, akit három rendbeli befolyással üzérkedés bűntettében mondott ki bűnösnek kedden.

Ezen a héten az EP-ben: bankunió, pénzpiaci felügyelet, Szaharov-díj

2012.09.25.

A gazdasági integráció elmélyítése és az uniós belső piac működésének hatékonyabbá tétele lesznek a hét fő témái az Európai Parlamentben. A gazdasági szakbizottság megvitatja a bankunió terveit és a piaci manipuláció kivédésének lehetőségeit és szavaz a pénzügyi szolgáltatásokról szóló irányelvről. A héten bemutatják a Szaharov-díj idei jelöltjeit. Hétfőtől szerdáig Budapesten tartózkodik az állampolgári jogi szakbizottság tényfeltáró küldöttsége.

Cozma-ügy - Megkezdődött a Kúrián a felülvizsgálati tárgyalás

2012.09.25.

Rendkívüli sajtóérdeklődés és rendőri biztosítás mellett megkezdődött a Cozma-ügy felülvizsgálati tárgyalása a Kúrián kedden reggel.

Geréb Ágnes házi őrizetéből bírálta az otthon szülésről szóló rendeletet

2012.09.25.

Geréb Ágnes szerint életszerűtlen az otthon szülésről szóló jogszabály, "csak olyanok találhatták ki, akik még nem láttak ilyet". Az egyes ügyei miatt államfői kegyelemre váró, más otthon szüléses esetei miatt házi őrizetben lévő szülész-nőgyógyász, aki hétfőn videoüzenetben kapcsolódott be a Mitől szül a magyar nő? címmel rendezett, bábák, szülészek és döntéshozók szülésről szóló vitájába.

Jövőre elektronikusan intézhetők az építésügyi engedélyek

2012.09.25.

Jövő évtől elektronikus ügyintézést tesz lehetővé az építésügyi engedélyezési eljárásokban az építésügyi, a területrendezési és a településfejlesztési törvényt módosító javaslat, amelyet hétfőn 244 igen szavazattal, 90 nem ellenében fogadott el a Ház.

Ombudsman: módosítani kell a jogi segítségnyújtásról szóló törvényt

2012.09.24.

A jogi segítségnyújtásról szóló törvény módosítását szorgalmazta Szabó Máté ombudsman, az igazságügy-miniszter tájékoztatása szerint már megkezdődött a tervezet előkészítése - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel.

Ombudsman: módosítani kell az ügyvédi kirendelés szabályait

2012.09.24.

Szabó Máté ombudsman szerint "reformra" szorulnak az ügyvédi kirendelésre vonatkozó jogi rendelkezések, mivel a jelenlegi szabályozás sérti a jogbiztonság követelményét, a védelemhez, valamint a tisztességes eljáráshoz fűződő alapjogot.

Hűtlen kezelés miatt feljelentés a Dataplex-ügyben

2012.09.24.

Hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Dataplex Kft. 2005 és 2010 között szerződéseivel kapcsolatban, az ügylet során Kóka János miniszter hatáskörét túllépve járhatott el - írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

Általános vitára alkalmas a kisajátításról szóló törvény módosítása

2012.09.24.

Általános vitára alkalmasnak találta a kisajátításról szóló 2007-es törvény módosításáról szóló javaslatot hétfői ülésén az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága. A képviselők a törvényjavaslatot egyhangúlag bocsátották általános vitára, amely várhatóan a jövő héten lesz.

Rendelettervezet az Országgyűlési Őrségről

2012.09.24.

Az Országgyűlési Őrség hivatásos állományát érintő szabályokról, többek között a megkövetelt testmagasságról is rendelkezik a Belügyminisztérium (BM) rendelettervezete, amelyet hétfőn tettek közzé a kormány.hu-n.

Megkezdődött a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper hétfő reggel a Veszprémi Törvényszéken

2012.09.24.

Az első tárgyalási napon ismertetik a vádiratot, a vádlottakat a következő napokban hallgatják meg. Szabó Györgyi tanácsvezető bíró a tárgyalást rövid időre a hatodrendű vádlott védőjének megérkezéséig berekesztette, a tárgyaláson mind a 15 vádlott megjelent.

Gazdasági tárgyú törvénymódosításokat fogadhat el a parlament

2012.09.24.

Az Országgyűlés ma több gazdasági témájú előterjesztést is elfogadhat, igent mondhat például a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokra, továbbá meghosszabbíthatja a Malév és a Budapest Airport Zrt. privatizációját, illetve a légitársaság fizetésképtelenségének okait vizsgáló bizottság mandátumát.

Jelentősen nő a bíróságok költségvetési támogatása

2012.09.21.

Jelentősen, az ideihez képest 8,3 százalékkal növekszik jövőre a bíróságok rendelkezésére álló költségvetési forrás - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken a Zala megyei Kehidakustányban.

A Magyar Posta kibővíti tájékoztatását a bankkártya használat költségeiről

2012.09.21.

A Gazdasági Versenyhivatal eljárása a Magyar Posta Zrt. (Magyar Posta) fogyasztók tájékoztatására vonatkozó kötelezettségvállalásának elfogadásával zárult.

Magyarországgal volt a legbőkezűbb tavaly az EU

2012.09.21.

Bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) arányában Magyarország volt a 2011-es uniós büdzsé kiadásainak fő haszonélvezője – derül ki az EU 2011-es költségvetésének végrehajtásáról készült friss jelentésből.

Hétfőn lesz a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper első tárgyalása a Veszprémi Törvényszéken.

2012.09.21.

Az ügyészség a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén, a X-es számú vörösiszap-tároló kazettájánál 2010 októberében bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntette, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás vétsége, továbbá hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat január közepén 15 terhelttel szemben.

A Törvényszéknek a T-89/10. és T-407/10. sz. Magyarország kontra Bizottság ügyekben hozott ítéletei

2012.09.21.

A Törvényszék elutasítja Magyarország arra irányuló kereseteit, hogy két infrastrukturális nagyprojekthez kapcsolódó ÁFA viselésére nyújtsanak számára uniós támogatást.

Üdülési jogot értékesítő vállalkozást bírságolt a GVH

2012.09.21.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Markgold Ingatlanforgalmazási Kft. (korábbi nevén: Holiday Club Hungary Üdülésszervező Kft.) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor 2009-ben és 2010- ben az üdülési jogok értékesítésekor valótlan információkat közölt a fogyasztókkal. A GVH ezért 40 000 000 Ft bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Önkéntesek az uniós segélyezésben

2012.09.21.

A Bizottság új globális humanitárius kezdeményezést javasolt.

Kezdő kettlebell edzések indulnak jogászoknak!

2012.09.20.

A kettlebell, magyarul gömbsúlyzó egy régi orosz vassúly, amelyet egykor a takarmány méréséhez használtak.

A költségvetési bizottság támogatta a zárszámadást

2012.09.20.

Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága csütörtöki ülésén 18 igen és 3 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak ítélte a 2011. évi zárszámadásról előterjesztett törvényjavaslatot.

A kormány döntött a lakhatási támogatásról

2012.09.20.

Azok kaphatnak lakhatási támogatást, akiket a munkaügyi kirendeltségek legalább három hónapja álláskeresőként tartanak nyilván, azonban a pályakezdőknél és a csoportos létszámleépítésben érintetteknél ezt a feltételt nem vizsgálják - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

Tizenhat évre ítélték jogerősen a féltékenységből gyilkoló makói férfit

2012.09.20.

Jogerősen tizenhat év fegyházbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla Farkas Zsoltot egy 57 esztendős makói férfi meggyilkolása miatt.

A korrupció elleni közös európai fellépést szorgalmazott az EU-Bizottság alelnöke

2012.09.20.

A korrupció elleni közös európai fellépés fontosságát hangsúlyozta Viviane Reding EU-biztos egy bécsi sajtótájékoztatón egy európa tanácsi konferencia margóján.

Térítésmentesen a vagyonkezelőé lehetnek az adósságcsökkentő alap eszközei

2012.09.20.

Lázár János fideszes képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt kezdeményezi, hogy a 2010-ben létrehozott Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap térítésmentesen átadhassa eszközeit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek.

ET-tanulmány: jól teljesítenek a magyar elsőfokú bíróságok polgári ügyekben

2012.09.20.

Jól teljesítenek a magyar elsőfokú bíróságok polgári ügyekben - olvasható abban a terjedelmes tanulmányban, amelyet a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) egyik jogászi testülete tett közzé.

Meddig terjed a számlabefogadó felelőssége?

2012.09.20.

Az Európai Bíróság újabb „áfa-levonási” ügyben hozott ítéletet, amelyben immár többedik alkalommal illette kritikával a magyar adóhatóság azon gyakorlatát, hogy az áfa-levonási jog megtagadása révén a számlabefogadót szankcionálja a számlakibocsátó által elkövetett szabálytalanságok miatt. Az egyre szaporodó "áfa-levonási" ügyek azt a kényes kérdést vetik fel, hogy meddig terjedhet a számlabefogadó felelőssége a számlakibocsátónál feltárt mulasztásokért. Az Európai Bíróság álláspontja ebben a kérdésben a számlabefogadókra nézve jóval kedvezőbb.

A Fidesz nem vállalja a választási regisztráció alkotmányossági vizsgálatát

2012.09.20.

A választási eljárásról szóló törvényjavaslat benyújtása mellett a kormánytöbbség az Alaptörvény módosítását is tervezi. Ennek egyetlen lehetséges célja annak megakadályozása, hogy az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat tárgyává tegye az előzetes választói regisztráció intézményét. A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért tiltakozik az ellen, hogy egy alkotmányellenes intézmény alkotmánybírósági kontrollját ismét el akarja lehetetleníti a kormány.

Újabb Hunvald-per

2012.09.19.

Tagadta bűnösségét Hunvald György korábbi erzsébetvárosi szocialista polgármester és Weinek Leonárd volt zuglói szabad demokrata polgármester a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) szerdán megkezdődött büntetőperben.

Meghallgatásokkal folytatta munkáját a Malév-vizsgálóbizottság

2012.09.19.

Meghallgatásokkal folytatta munkáját a Malév és a Budapest Airport Zrt. privatizációját, illetve a légitársaság fizetésképtelenségének okait vizsgáló parlamenti bizottság szerdán.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000