Hír archívum: 2012. szeptember

Más hónap

Válaszút elé állíthatja a trafikosokat az új törvény

2012.09.19.

Alapvetően a kiskereskedők érdekeit szolgálja a trafiktörvény a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete (MDKE) szerint, azt azonban váratlan fordulatként értékelik, hogy a jogszabály kizárólag dohány- és dohányzással összefüggő termékekre szűkítette le a dohányboltokban árusítható termékek körét.

Fellebbezett az OBH a tisztségükbe visszahelyezett bírók perében

2012.09.19.

Fellebbezést nyújtott be az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az augusztus végén a Zalaegerszegi Törvényszéken munkaügyi perben tisztségükbe visszahelyezett két kaposvári bíró ügyében

Az NMHH a jogszabályoknak megfelelően járt el a frekvenciatender során

2012.09.19.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a jogszabályi rendelkezéseket a legkörültekintőbben vette figyelembe a 900 megahertzes frekvencia árverési tendere során - közölte az MTI megkeresésére Mátrai Gábor, az NMHH hírközlési elnökhelyettese.

Több mint egy mázsa marihuánát találtak Röszkénél egy kamionban

2012.09.19.

Összesen 121 kilogramm marihuánát találtak a pénzügyőrök egy belépésre jelentkező kamionban a röszkei határátkelőhelyen, a 250 millió forint értékű drogot a teherautó ponyvamerevítő deszkáiban rejtették el.

Magyarország lenne az EU-büdzsé harmadik fő kedvezményezettje?

2012.09.19.

Magyarország még akkor is az uniós pénzügyi keret harmadik legnagyobb kedvezményezettje lenne 2014 és 2020 között, ha felzárkózásra fordítható forrásai a jelenleg asztalon lévő javaslat értelmében radikálisan csökkennének – mutattak rá kedden a BruxInfo kérdésére brüsszeli források.

Eltérően vélekednek az elemzők az új választási eljárási szabályokról

2012.09.19.

A választási feliratkozás bevezetése továbbra is megosztja a politikai elemzéssel foglalkozó intézeteket, a kampánycsend és a kopogtatócédula-gyűjtés megszüntetését, illetve a voksolás akadálymentessé tételét azonban egybehangzóan üdvözölték a szakértők.

Szabálytalanságok miatt uniós forrásokat von el az Európai Bizottság Romániától

2012.09.18.

Közbeszerzési eljárások szabálytalanságai miatt öt ágazati operatív program esetében von el forrásokat az Európai Bizottság Romániától - közölte kedden a Mediafax hírügynökség a bukaresti szaktárca közleményére hivatkozva.

Levette napirendjéről a nemzetbiztonsági bizottság a Safarov-ügyet

2012.09.18.

Levette keddi ülésének napirendjéről az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága a Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni állampolgár kiadatási eljárásával kapcsolatos tájékoztatót.

Jogerősen életfogytiglant kapott a volt élettársát Ászáron leszúró férfi

2012.09.18.

Jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélte kedden a Győri Ítélőtábla azt a férfit, aki tavaly nyáron konyhakéssel Ászáron leszúrta az őt korábban elhagyó élettársát. A férfi leghamarabb 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

Jogerősen tizennégy évre ítélték a saját lányát megerőszakoló szegedi férfit

2012.09.18.

Jogerősen tizennégy év fegyházbüntetéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt a férfit, aki éveken át fajtalankodott saját lányával, és többször meg is erőszakolta.

Alaptörvénybe ütközik a cukorbetegek szankcionálása

2012.09.18.

A TASZ ingyenes jogsegélyt kínál olyan cukorbetegek számára, akiket a júliusban bevezetett szabályozás hátrányosan érint. Korábban beadvánnyal fordultunk az alapvető jogok országgyűlési biztosához, amelyben kértük, hogy állapítsa meg az új, cukorbetegeket érintő szabályozás alaptörvény-ellenességét és forduljon az Alkotmánybírósághoz, mert véleményünk szerint az súlyosan sért több alapvető alkotmányos jogot. Az ombudsman egyetértett velünk és eleget tett a kérésnek, mi azonban szeretnénk elősegíteni, hogy az Alkotmánybíróság – a jogsérelmek súlyára tekintettel – minél hamarabb tárgyalja a kérdéses rendeletet.

Napirenden az alaptörvény második módosítása

2012.09.18.

Hét előterjesztés általános vitájával folytatja munkáját az Országgyűlés mai ülésén. A képviselők egyebek mellett megtárgyalhatják Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azon előterjesztését, amely az Alkotmánybíróság által megsemmisített korábbi rendelkezést átírva 62 évről 65 évre növeli a bírák és egyúttal valamennyi, az igazságszolgáltatásban közhatalmat gyakorló személy nyugdíjkorhatárát.

Ma kezdi tárgyalni a Győri Törvényszék a pécsi egyetemen történt vesztegetés ügyét

2012.09.18.

Huszonhét ember ellen folyik eljárás költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt, több mint 16 ezer oldalnyi irat alapján. Az április elején benyújtott vádiratban az áll, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által 2010 tavaszán indított nyomozás adatai szerint a vádlottak padjára kerülő emberek bűnszervezetet alkotva, csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, s ezzel több mint százmillió forint kárt okoztak.

A Kossuth téri éhségsztrájk ügyében az országos rendőrfőkapitányhoz fordult az ombudsman

2012.09.17.

A fővárosi Kossuth téren tartott egyhetes éhségsztrájk ügyében intézett kérdéseket az országos rendőrfőkapitányhoz Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa.

Az ombudsman a szabályok betartását kéri a kőbányai hajléktalankunyhók ügyében

2012.09.17.

A tulajdoni viszonyok pontos rögzítését, szabályszerű eljárást és személyre szabott megoldásokat kért Szabó Máté ombudsman a kőbányai önkormányzattól a Terebesi úti erdőben található hajléktalankunyhók tervezett bontása ügyében.

Általános vitára alkalmas a Ptk.-ról szóló törvényjavaslat

2012.09.17.

Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta a Polgári törvénykönyvről (Ptk.) szóló törvényjavaslatot, amely a munka világában is hoz néhány újdonságot.

PSZÁF: az AXA Banknak vissza kell fizetnie a jogtalanul felszámított díjakat

2012.09.17.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közel 44 millió forint visszafizetésére kötelezte az AXA Bank fióktelepét 380 fogyasztó javára, és 5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot rótt ki, mivel a szolgáltató ezzel a jelzáloghiteles ügyfélkörével törvénytelenül fizettetett be előtörlesztési díjakat - közölte a PSZÁF az MTI-vel hétfőn.

Felfüggesztett fogházat kapott a Szegeden halálos balesetet okozó szabadkai fiatal

2012.09.17.

Jogerősen egy év, végrehajtásában egy évre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtott a Szegedi Városi Bíróság egy 25 éves szabadkai férfit, aki tavaly október 23-án hajnalban egy lány halálával és két másik fiatal életveszélyes sérülésével járó közlekedési balesetet okozott a csongrádi megyeszékhelyen.

Magyar Helsinki Bizottság: Hiába kozmetikázták, a bírósági rendszer rossz maradt

2012.09.17.

A kormány tavaly gyökeresen átalakította a bírósági rendszert. A Velencei Bizottság súlyos kifogásai nyomán ugyan idén 30 ponton módosítani kényszerült az új szisztémán, ám annak centralizált jellege megmaradt és továbbra is fenyegeti a bíróságok függetlenségét és az eljárások tisztességességét – állítja az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért.

A családon belüli erőszakról szóló népi kezdeményezésről szavaz a Ház

2012.09.17.

A családon belüli erőszak büntetőjogi tényállássá minősítését szorgalmazó népi kezdeményezés elfogadásáról dönt az Országgyűlés mai ülésén, a kormány tájékoztatása szerint így még idén meghozhatják az erről szóló jogszabály-változtatást. A Ház emellett szavaz a jövő évi költségvetés fejezetein belüli átcsoportosításokról, majd korábban tárgyalni kezdett javaslatok vitáját folytatja.

NGM: a nyugdíjpénztártagok is köthetnek majd megállapodást elegendő szolgálati idő hiányában

2012.09.14.

A magán-nyugdíjpénztári tagságukat fenntartók is jogosultak lesznek arra, hogy megállapodást kössenek a nyugdíj-biztosítási szervvel, ha nincs elegendő szolgálati idejük - tájékoztatott a nemzetgazdasági miniszter egy írásbeli kérdésre adott válaszában.

Az alkoholt áruló üzletek éjjeli működését is rendőrségi engedélyhez kötné a fideszes Láng Zsolt

2012.09.14.

A világörökségi területen lévő, szeszes italt kimérő vendéglátóüzletek mellett az ilyen helyeken működő, alkoholt árusító boltok éjjeli nyitva tartását is rendőrségi engedélyhez kötné a parlament önkormányzati bizottságának fideszes elnöke, a II. kerület polgármestere.

A kormány még nem tárgyalt a közszféra létszámcsökkentésének kérdéséről

2012.09.14.

A kormány még nem tárgyalt erről a kérdésről - így kommentálta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóosztálya a Magyar Hírlap közszférában várható elbocsátásokról szóló hírét pénteken az MTI érdeklődésére.

Az ELTE az International Chamber of Commerce Versenyén 2012-ben

2012.09.14.

2012 februárjában elsőként vett részt magyar csapat a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara Mediációs Versenyén. Az ELTE csapatának tagjaival (Bakonyi Veronika, Baranya Dániel, Koller Kármen Csenge, Nagy Péter Dávid, Szigeti Flóra) nyár elején beszélgettünk.

Médiatanács: a bíróság szerint is helyesen alkalmazza a "Klub-szabályt" a hatóság

2012.09.14.

A Fővárosi Ítélőtábla is megerősítette, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa helyesen alkalmazza az úgynevezett Klub-szabályt a rádiós frekvenciapályázatok alaki vizsgálata során

Az igazságszolgáltatás függetlenségét is monitorozná Brüsszel

2012.09.14.

Az európai szemeszterbe csatornázná be az Európai Bizottság azt az igazságügyi teljesítményértékelő mechanizmust, amellyel a testület minden évben értékeléseket és ajánlásokat adna ki arról, hogy a tagországok hogyan is működtetik az igazságügyi rendszerüket. Viviane Reding nem rejtette véka alá, hogy minderre azért lenne szükség, hogy ne fordulhasson elő még egyszer az, ami idén Romániával, tavaly pedig Magyarországgal előfordult.

Hétfőn szavaz a Ház a 2013-as költségvetés módosító javaslatairól

2012.09.13.

A családon belüli erőszak büntetőjogi tényállássá minősítését szorgalmazó népi kezdeményezésről, valamint a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott, "második körös" módosító indítványokról is szavaz jövő héten az Országgyűlés. A parlament az őszi ülésszak második hetében is kétnapos ülést tart.

Rendeletmódosítás a külhoni magyarok nyelvvizsgáinak beszámításáért

2012.09.13.

Elfogadta a kormány azt a rendeletmódosítást, amely lehetővé teszi a külhoni magyarok nyelvvizsgáinak beszámítását a magyarországi felvételi eljárás során - jelentette be Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár csütörtökön Budapesten.

Az interneten lelhetnek otthonra az „árva művek”

2012.09.13.

Az úgynevezett árva művek olyan alkotások, amelyek nyilvánosságra bocsátása a jogtulajdonos engedélyéhez kötött, ő azonban nem lelhető fel. Az Európai Parlament csütörtökön vitáz és szavaz arról, hogy milyen feltételek mellett lehetne az ilyen filmeket, könyveket, fotókat nem kereskedelmi célból a nagyközönség számára az interneten elérhetővé tenni.

Barroso és a közvélemény: közelebb egymáshoz, mint gondolnánk

2012.09.13.

Számít-e a polgárok véleménye Európában? Olykor úgy tűnhet, hogy nem, de van amikor ennek az ellenkezője igaz. Egy közelmúltban készített Eurobarométer‑felmérés szerint a megkérdezettek 54%-a nagyobb valószínűséggel venne részt az EP-választásokon, ha a politikai pártok megneveznék jelöltjeiket az Európai Bizottság elnöki posztjára. A képviselők már régóta szorgalmazzák ezt, az Unió helyzetéről szóló szerdai beszédében pedig José Manuel Barroso is támogatta az ötletet.

Fővárosi Közgyűlés - Megkezdődött a testületi ülés

2012.09.13.

Elkezdődött a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülése, ahol többek között hitel igénybevételéről, és az emelt szintű közvilágítás visszaállításáról szóló javaslatokról dönt a testület.

Erős "főnököt" kapnak a nemzeti bankfelügyeletek

2012.09.13.

Egy éven belül az euróövezet összes hitelintézetére kiterjedne az EKB alá rendelendő egységes felügyeleti mechanizmus hatásköre, amit a leendő európai bankunió első lépcsőfokának javasolt szerdán az Európai Bizottság. Az új mechanizmushoz a valutaövezeten kívüli országok is csatlakozhatnak.

Már Svájcban sem csak a LEGO legózhat

2012.09.12.

Legyen kicsi vagy nagy, piros vagy sárga, kocka vagy téglatest, kalózhajó vagy várkastély, minden generáció gyerekszobájának elengedhetetlen tartozéka volt, és még ma is az: a legókocka.

A csókakői rendőri akció körülményeiről

2012.09.12.

Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálja a 2012. augusztus 25-én, a Fejér megyei Csókakőn végrehajtott rendőri intézkedéseket. Az akció célja a rendőrség információi szerint Csókakőre tervezett gárdistaavatás megakadályozása volt, ám az Új Magyar Gárda nem ott, hanem Dunaföldváron avatta fel újoncait.

Európai szintű jogállást javasol az európai pártoknak az Európai Bizottság

2012.09.12.

Európai szintű jogállás megadását indítványozta szerdán az európai pártoknak és a hozzájuk kapcsolódó alapítványoknak az Európai Bizottság.

A nyírbátori őrzött szállás helyszíni vizsgálatáról

2012.09.12.

Végletekig leromlott épületek, műanyag palack a mellékhelyiség helyett, bántalmazott fogvatartottak, az emberi méltóság folyamatos megsértése. A nyírbátori Őrzött Szálláson lefolytatott vizsgálat után a legfőbb ügyész, a belügyminiszter, és az országos rendőr-főkapitány közbelépését kérte Szabó Máté ombudsman.

Jogerős ítélet a két gyermek halálát okozó ságvári löszfalomlás ügyében

2012.09.12.

Jogerősen egy év tíz hónap - két évre felfüggesztett - fogházbüntetésre ítélte a Kaposvári Törvényszék szerdán G. I. A.-t, aki ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség a ságvári löszfalomlás ügyében.

Bankszektorukat féltik az új felügyelettől az EU10-ek

2012.09.12.

A Bizottság új pénzfelügyeleti javaslatainak a bankszektorukra nézve potenciálisan negatív hatásaira figyelmeztetnek valutaövezeten kívüli országok diplomatái, részben ilyen jellegű aggodalmaik eloszlatásától függővé téve majdani döntésüket az esetleges csatlakozásról.

Visszautasította az adatvédelmi biztos beadványát az Alkotmánybíróság a kormányüléseken elhangzottak rögzítésének ügyében

2012.09.12.

Az Alkotmánybíróság 2012. szeptember 10-én visszautasította azt a beadványt, amelyet Dr. Jóri András még adatvédelmi biztosként a kormányülések megfelelő dokumentálását hiányolva terjesztett elő.

Óceánjáró balesete - Lezárult a fekete doboz vizsgálata

2012.09.12.

Szándékosan hajtott-e túl közel a parthoz a Costa Concordia kapitánya - erre a kérdésre is választ adhat a január 13-án sziklának ütközött és elsüllyedt hajó fekete dobozának most lezárult szakértői vizsgálata.

A PSZÁF elnöke rendeleteket adott ki a panaszkezelési szabályokról

2012.09.12.

A pénzügyi felügyelet elnöke rendeleteket adott ki az irányítása alá tartozó pénzügyi intézmények, pénzforgalmi és elektronikuspénz-kibocsátó intézmények, önkéntes pénztárak, magánnyugdíjpénztárak, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmények, biztosítók, független biztosításközvetítők, befektetési vállalkozások, árutőzsdei szolgáltatók és befektetési alapkezelők panaszkezelésére vonatkozó szabályokról, amelyek a legújabb Magyar Közlönyben jelentek meg.

Hallgatói szerződés

2012.09.11.

Szabó Mátéhoz, az alapvető jogok biztosához fordulnak az oktatási hálózatok a felsőoktatási hallgatói szerződések ügyében.

Nem álltak fenn a romagárda-vezető letartóztatásának feltételei

2012.09.11.

Az előzetes letartóztatás feltételeinek hiánya miatt került szabadlábra az a férfi, akit múlt héten fogott el a rendőrség a pécsi roma önvédelmi szerveződéssel összefüggésben.

Módosította a parlament az agrárkamarai törvényt

2012.09.11.

Kivételes sürgős eljárásban módosította kedden a parlament a nyári ülésszak utolsó napján, július 12-én elfogadott új agrárkamarai törvényt.

Csak dohányboltban árulható cigaretta a jövő év második felétől

2012.09.11.

Állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme jövő év július 1-jétől, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. A parlamentben kedden elfogadott trafiktörvény nagyjából hétezer dohánybolt létrejöttével számol.

Nem indít versenyfelügyeleti eljárást a Penny és a VM ellen a GVH

2012.09.11.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Antitröszt Irodája nem indít versenyfelügyeleti eljárást a dinnyetermesztés és kereskedelem ügyében a Penny Market Kft.-vel és a Vidékfejlesztési Minisztériummal (VM) szemben, miközben a többi érintettel szemben folyik az augusztus 30-án bejelentett eljárás.

Energetikai tanúsítvány, avagy ingatlan zöldkártya

2012.09.11.

Garancsy István energetikai auditor, műszaki ellenőr, igazságügyi szakértő válaszol.

Felkészülés az új Büntető Törvénykönyvre

2012.09.11.

Az új Büntető Törvénykönyv alkalmazására való felkészüléshez egy az új kódexet magyarázó, a gyakorló jogászok munkáját segítő szakmai kommentár elkészítésére tett javaslatot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Polt Péter legfőbb ügyésznek, mellyel a legfőbb ügyész egyetértett. Az új büntető kódexet magyarázó kiadvány várhatóan 2013 tavaszán fog megjelenni.

Strasbourghoz fordultak az önleláncoló LMP-sek

2012.09.11.

A magukat az Országház parkolója elé láncoló LMP-sek úgy látják, az ügyükben hozott közkegyelmi törvény sérti alkotmányos és emberi jogaikat. Ezért múlt héten tizenegyen alkotmányjogi panaszt tettek, ma pedig az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak. Jogi képviseletüket a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért látja el.

A trafiktörvényről dönt ma a parlament

2012.09.11.

Ma dönt a parlament a trafiktörvény elfogadásáról, így a jövő év második felétől fő szabály szerint csak dohányboltokban lehet majd cigarettát kapni. Megkezdődik a munkahelyvédelmi terv végrehajtásához szükséges törvénymódosítások tárgyalása, és újra megnyitják a 2013-as költségvetés részletes vitáját is.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000