Hír archívum: 2012. szeptember

Más hónap

Az ombudsman tájékoztatást kér a KÖH megszüntetésének tervéről

2012.09.10.

Tájékoztatást kért Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügy-minisztertől a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) megszüntetésének tervéről hétfőn Szabó Máté ombudsman.

Azeri kiadatás

2012.09.10.

Teljes körű tájékoztatást kér Szabó Máté ombudsman Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől az azeri Ramil Sahib Safarov kiadatásával kapcsolatban.

Háborús bűntett miatt őrizetbe vették Biszku Bélát

2012.09.10.

Több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt hétfőn őrizetbe vették Biszku Bélát az 1956-os eseményeket követő két sortűzzel összefüggésben – jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész.

Jövő január helyett júliustól jöhetnek az állami dohányboltok

2012.09.10.

Jövő év januárja helyett 2013. július 1-jétől javasolja felállítani az állami koncessziós dohányboltok rendszerét Magyarországon a parlament alkotmányügyi bizottsága. A reptéri vámmentes boltokra nem terjedne ki a törvény hatálya, nem lehetne örökölni a koncessziós jogot és dohánytermékeken kívül mást nem lehetne árulni a "Nemzeti Dohányboltokban", ugyanakkor egyes kistelepüléseken mozgóboltban is lehetne cigarettát venni - az erről szóló zárószavazás előtti módosító javaslatokat a testület hétfői ülésén fogadták el.

Nem lesz kész idejében az egységes útdíjfizetési rendszer

2012.09.10.

Nem lesz működőképes az előírt október 8-i határidőig a kamionok számára előkészített európai egységes útdíjfizetési rendszer (EETS) – állapította meg az Európai Bizottság a legfrissebb jelentésében, amely szerint a testület kötelezettségszegési eljárást kezdeményez majd azon tagországok ellen, amelyek nem tettek eleget a 2004-ben hozott uniós jogszabály végrehajtásának.

Az alkotmányügyi bizottság nemet mondott a családon belüli erőszakkal kapcsolatos népi kezdeményezésre

2012.09.10.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén nem támogatta azt a népi kezdeményezést, amely arról szól, hogy legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családi belüli erőszaknak.

Összefoglaló a pénzügyi tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról

2012.09.10.

A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvény és a biztosítási adóról szóló 2012. évi CII. törvény 2013. január 1. napján lép hatályba. Az alábbiakban e két törvény szabályainak áttekintésére kerül sor.

Soros: az euróválság most már az EU-t veszélyezteti

2012.09.10.

Az euróövezeti válság most már az Európai Unió egészét veszélyezteti, és ha az euró szétesik, akkor Európa rosszabb helyzetbe kerülne, mint a valutaunió előtt volt - mondta a Financial Timesnak Soros György, aki kemény bírálattal illette az euróval kapcsolatos német politikát.

A kormányfő beszédével kezdődik az őszi ülésszak

2012.09.10.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődik ma az Országgyűlés őszi ülésszaka. A parlament folytatja a vitát a 2013-as költségvetést megalapozó törvényekről, és várhatóan elfogadja a hulladékgazdálkodás új szabályait. Késő este népi kezdeményezésre arról tárgyalnak a képviselők, hogy önálló büntetőjogi tényállás legyen-e a családon belüli erőszak.

Megemelt lakhatási támogatást kaphatnak az otthonuktól távol munkát vállaló, családjukkal költöző álláskeresők

2012.09.07.

Emelt összegű lakhatási támogatást kaphatnak az állandó lakóhelyüktől távol munkát vállaló álláskeresők akkor, ha legalább két lakhatási támogatásra jogosult van a családban - tudta meg az MTI kormányzati forrásból.

Négy és fél év börtönt kapott a barátainak 32 millióval tartozó férfi

2012.09.07.

Hosszabb időtartamú, négy és fél év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla pénteken jogerős ítéletében azt a férfit, aki nem fizette vissza a barátaitól kapott, összességében több mint 32 millió forint kölcsönt.

Costa Concordia: nyilvánosságra került az óceánjáró fekete dobozának tartalma

2012.09.07.

Tudatában volt a hajókatasztrófa súlyosságának Francesco Schettino, a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia kapitánya az óceánjáró fekete doboza szerint. Erről a La Stampa című napilap számolt be pénteken.

Öt év börtönt kapott az újszülöttjét megölő anya

2012.09.07.

Jogerősen háromról öt év börtönre súlyosította a Pécsi Ítélőtábla pénteken annak a nőnek a büntetését, aki tavaly a Somogy megyei Bodrogon megölte újszülöttjét, és a gyermek holttestét a fagyasztóládában rejtette el.

Gyanúsított lett egy férfi a pécsi roma önvédelmi szervezet ügyében

2012.09.07.

Gyanúsítottként hallgatott ki és őrizetbe is vett a rendőrség egyet azon hat ember közül, akiket a pécsi roma önvédelmi szerveződéssel összefüggésben fogtak el csütörtökön.

Konferencia a büntetőeljárás módosításáról

2012.09.06.

A konferencia szeptember 6-7-én került megrendezésre.

A számlakibocsátó által elkövetett szabálytalanságok esetén is lehetséges az áfa-levonás

2012.09.06.

Az áfa levonása főszabály szerint nem tagadható meg a számlakibocsátó által elkövetett szabálytalanságok miatt - mondta ki a csütörtökön nyilvánosságra hozott ítéletében az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága egy magyarországi jogvita kapcsán.

Újrakezdődött a csillebérci tábor tulajdonjogával kapcsolatos polgári per

2012.09.06.

Új bíró kijelölése miatt elölről kezdődött az egykori csillebérci úttörőtábor tulajdonjogával kapcsolatos polgári per csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken.

Közérthetőbb betegtájékoztatók jöhetnek

2012.09.06.

Közérthetően, nagy betűkkel kell a jövőben feltüntetni az EU-ban forgalmazott gyógyszeres dobozokon a készítmények hatásait, mellékhatásait, és minden olyan jelentős információt, amely segíthet a betegnek eldönteni, hogy az adott gyógyszer megfelelő-e számára, vagy nem. Egyebek mellett ezt is előírja majd az az uniós jogszabály-módosítás, amelyről kedden szavaz plenáris ülésén az Európai Parlament.

Elegyengetődik –e az ügyvéddé váláshoz vezető göröngyös út?

2012.09.05.

Alig másfél év telt el azóta, hogy hatályba lépett az 1998. évi XI. törvény ügyvéddé válást szigorító rendelkezése, melynek bevezetéséről akkor a JogiForum is elsők között adott hírt.

Csak felsőoktatási intézmény indíthat a jövő évtől felsőoktatási szakképzést

2012.09.05.

Hoffmann Rózsa a témában rendezett konferencia utáni sajtótájékoztatón kiemelte: a felsőoktatási szakképzés nem új elem a képzések között, ugyanakkor teljes mértékben megújul. Ennek része, hogy a felsőfokú szakképzésről felsőoktatási szakképzésre változtatják az elnevezést.

Csökkentené a tengeri hajózásban használt üzemanyagok kéntartalmát az Európai Parlament

2012.09.05.

A tengeri hajózásban használt gázolaj kéntartalmának csökkentését előíró irányelv-módosítást javasol az Európai Parlament környezetvédelmi és egészségügyi szakbizottsága, mert számításaik szerint a gázolaj kéntartalma miatt évente 50 ezer ember hal meg - közölte szerdán a szakbizottság két konzervatív tagja.

Nyolc évre ítélték a korábbi barátnője halálát okozó mindszenti férfit

2012.09.05.

Jogerősen nyolc év börtönbüntetéssel sújtotta szerdán a Szegedi Ítélőtábla azt a mindszenti férfit, aki úgy megverte korábbi barátnőjét, hogy többhetes kórházi kezelés után elhunyt.

Szja felajánlások

2012.09.05.

A civil szervezeteknek igazolniuk kell, hogy megfelelnek a feltételeknek, ha hozzá akarnak jutni az szja-ból számukra felajánlott 1 százalékhoz.

A büntetőeljárás módosításáról rendez konferenciát a Kúria és az OBH

2012.09.05.

A büntetőeljárási törvény (Be.) várható módosításához kapcsolódva a koncepcionális változtatások szakmai megalapozását szolgáló konferenciát rendez a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) Budapesten.

Ismét bíróság előtt a sződligeti darabolós gyilkossággal vádolt, korábban felmentett házaspár

2012.09.04.

Ártatlannak vallotta magát az ellene indított új büntetőeljárás első tárgyalási napján kedden a Budapest Környéki Törvényszék előtt az a házaspár, amelynek tagjai a vád szerint 2005-ben Sződligeten megöltek és feldaraboltak egy nekik hitelt intéző asszonyt, majd hamis adásvételi szerződéssel megszerezték budapesti ingatlanát.

Jogerősen két év a korrupt baleseti helyszínelőnek

2012.09.04.

Jogerősen két évnyi letöltendő börtönre ítélte a Győri Ítélőtábla kedden azt a volt baleseti helyszínelőt, aki pénzért részesített előnyben egy céget a roncsok elszállításakor.

Uniós szintre kerülhet az azeri-örmény konfliktus

2012.09.04.

Európai uniós szinten is napirendre kerülhet az Azerbajdzsánnak kiadott baltás gyilkos ügye, amelyre a lehetséges szélesebb körű következmények miatt aggodalommal tekint az Európai Bizottság – közölte újságírói kérdésre a testület szóvivője.

Hoffmann: várhatóan kétezer iskola kerül át állami fenntartásba

2012.09.04.

Az oktatási államtitkár arra számít, hogy legalább kétezer iskola kerül majd át állami fenntartásba januártól. Erről az oktatási államtitkár az M1 Este című műsorában beszélt hétfőn.

Megszűnhet a nyelvkönyvek árkorlátjára vonatkozó eddigi rendelkezés

2012.09.03.

Megszűnhet a nyelvkönyvek és a szakmai nyelvkönyvek árkorlátjára vonatkozó eddigi rendelkezés - ezt tartalmazza a kormany.hu-n hétfőn megjelent, a közoktatási tankönyvek legmagasabb fogyasztói áráról szóló NEFMI-rendelet módosításának tervezete. A javaslatot szeptember 12-ig lehet véleményezni.

Az iskolából sokat hiányzó gyerek családja nem kaphat támogatást

2012.09.03.

Szeptember 1-jétől az 50 óránál többet hiányzó gyermek családja nem kaphatja meg az iskoláztatási támogatást, korábbi, ismertebb nevén a családi pótlékot - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn az MTI-vel; a tárca szerint már a korábbi szigorításnak köszönhetően is jelentősen csökkent az iskolai hiányzások száma.

Újabb alkotmánybírósági indítvány a hallgatói szerződések ügyében

2012.09.03.

Az alapvető jogok biztosa ismét kérte az Alkotmánybíróságtól annak vizsgálatát, hogy a hallgatói ösztöndíjszerződések törvényi szintű, de változatlan tartalmú szabályozása összeegyeztethető-e a foglalkozás szabad megválasztása és a felsőoktatásban való részvétel jogával. A biztos szerint ugyanis továbbra is aránytalan jogkorlátozással járnak a szerződés kötelező feltételei, így különösen a hosszú időtartamú és általános hazai munkavégzés kötelezettség előírása.

A felsőoktatásból kiszoruló fiatalok elhelyezkedésének lehetőségeiről

2012.09.03.

Az érettségire készülő, de a megváltozott keretszámok miatt a felsőoktatásból kiszoruló fiatalok számára nem álltak – és ma sem állnak – rendelkezésre a továbbtanulással vagy foglalkozásválasztással kapcsolatos olyan pályaorientációs lehetőségek, világos, könnyen hozzáférhető tájékoztatók, szakmai útmutatók, amelyek alapján felelős döntést hozhatnának. Az ombudsman a háttérben az illetékes szervek mulasztását látja, a bizonytalan helyzet pedig a jogbiztonság sérelmének állandó és közvetlen veszélyét idézte elő, továbbá magában hordozza annak állandó és közvetlen veszélyét is, hogy sérül a pályakezdő fiatalok joga a munka és foglalkozás szabad megválasztásához.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000