Hír archívum: 2012. október

Más hónap

Ideje pocsékolásáért perelte be egy brit férfi a telefonon reklámozókat

2012.10.31.

Annyira megelégelte a telefonon keresztüli reklámokat egy férfi Nagy-Britanniában, hogy beperelte az egyik céget ideje pocsékolásáért: 1 percért 10 fontot követelt, és a bíróság meg is ítélte neki.

Gyorsuló igazságszolgáltatás

2012.10.31.

Egyenlő felelősség – egyenlőtlen munkateher - Általános sztereotípia a hazai igazságszolgáltatás kapcsán, hogy a bíróságok malmai lassan őrölnek. A bírósági ügymenet dinamikussá tétele idei évtől azonban még intenzívebb.

Kötelező lesz a keréknyomás-figyelő berendezés az új autótípusoknál - Új általános autós-biztonsági szabályok lépnek hatályba novembertől

2012.10.31.

Új biztonsági felszerelésekkel kell ellátni a 2012. november 1. után engedélyezett autótípusokat, hogy megfeleljenek a 2009-ben elfogadott úgynevezett általános biztonsági szabályozásnak - tudatta szerdán az Európai Bizottság.

Baka András lett az EU főbíráit tömörítő szervezet tiszteletbeli elnöke

2012.10.31.

2012. október 26-án Párizsban, a Semmítőszéken tartotta soron következő közgyűlését és ahhoz kapcsolódóan V. Kollokviumát az Európai Unió Legfelsőbb Bírósági Elnökeinek Hálózata.

Új véralkohol-vizsgáló laboratóriumot avattak Budapesten

2012.10.31.

Új, a legmodernebb technológiát alkalmazó véralkohol-vizsgáló laboratóriumot avattak kedden Budapesten. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben a jövőben anonim módon történik a vérvizsgálat.

Fókuszban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás - A biztosítás után baleseti adót kell fizetni - PSZÁF lakossági tájékoztató

2012.10.31.

Az év végi gépjármű felelősségbiztosítási kampányban csak azok az üzembentartók, tulajdonosok élhetnek a január 1-jei biztosítóváltás lehetőségével, akik a kocsit 2010. január 1-je előtt vásárolták, illetve az üzembentartó ez előtt változott - hívta fel a figyelmet honlapján közzétett lakossági tájékoztatójában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Növekvőben a börtönnépesség - Ombudsman: Az új büntetőpolitika ellehetetleníti a büntetés-végrehajtást

2012.10.31.

A büntetés-végrehajtás ellehetetlenüléséhez vezet az új büntetőpolitika - jelentette ki Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Novembertől emelkednek a nyugdíjak és egyes szociális ellátások

2012.10.31.

November elsejétől - január elsejéig visszamenőleges hatállyal - 1,6 százalékkal emelik a nyugdíjak, illetve egyes szociális ellátások összegét. Az emelés egy átlagnyugdíjasnak havonta 1520, összesen tehát 15 200 forintot jelent.

Változik a légiközlekedés, a műszaki vizsga, és a tachográf uniós szabályozása

2012.10.31.

Politikai megállapodás született hétfőn Luxembourgban az Európai Unió közlekedésért felelős miniszteri tanácsülésén a tachográfok rendszerének korszerűbbé tételéről, valamint a repülőtéri résidők elosztásának hatékonyabbá tételéről. Emellett a műszaki vizsgára vonatkozó uniós szabályok módosítása is napirendre került.

Kiemelt nemzetpolitikai feladat a fiatal jogászok megfelelő képzése - A Szász Pál szülőföldi jogász ösztöndíj 25 nyertese a Magyarság Házában

2012.10.31.

Kiemelt nemzetpolitikai feladatnak nevezte a fiatal jogászok megfelelő képzését Répás Zsuzsanna, amikor kedden, a budapesti Magyarság Házában köszöntötte a Szász Pál szülőföldi jogász ösztöndíj 25 nyertesét.

Elkészült a taxisrendelet tervezete

2012.10.30.

Legfeljebb tízéves autóval lehet taxizni, amelyet ötévente külön le kell vizsgáztatni erre a funkcióra - egyebek mellett ezt tartalmazza "a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról" címet viselő kormányrendelet tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

Bírói Gyakorlat Füzetek - A magyar ítélkezési gyakorlatot feldolgozó könyvsorozat

2012.10.30.

A magyar ítélkezési gyakorlatot témakörök szerint feldolgozó könyvsorozat indult - mondta Osztovits András kúriai bíró, a sorozat szerkesztője kedden.

Nem ütközik uniós jogba a chipsadó

2012.10.30.

Az Európai Bizottság - elfogadva a kormány érvelését és válaszát - lezárta a népegészségügyi termékadó kapcsán indított eljárást, amely az adó és az uniós jog összhangját vizsgálta: az uniós javaslattevő-végrehajtó testület egyetért azzal a magyar érveléssel, amely szerint a közteher szabályai összeegyeztethetők a közösségi joggal - tudatta kedden közleményben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Diszkriminatív nyugdíjazások? - Érdeles ügyek az Európai Unió Bíróságának munkarendjéből

2012.10.30.

A 2012. november 5-től 9-ig, valamint a november 12-től 16-ig tartó munkaheteken többek között a bírák nyugdíjazása, a fizetett éves szabadsághoz való jog, valamint a „Tokaj” eredetmegjelölés szlovák borokon történő feltüntetése kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Feliratkozáshoz kötötték a választójog gyakorlását

2012.10.30.

A parlament az alaptörvény módosításával előzetes regisztrációhoz kötötte a választójog gyakorlását.

Megszűnt a Magyar Posta monopóliuma - A postai szolgáltatások felügyeletét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság végzi

2012.10.30.

A postai szolgáltatások liberalizációjának utolsó lépéseként az Országgyűlés hétfőn megszüntette a Magyar Posta eddig megmaradt monopol helyzetét, így a teljes magyar postai piac megnyílt a magánszektor előtt.

Szakmai minősítést és eredménymérést vezettek be a rendőrségeken

2012.10.30.

A rendőrség 2010-es átszervezése elsőként az állomány feltöltésével kezdődött, miután 3500 rendőr hiányzott a szervezetből. Pótlásukra 4200 ember kiképzését kezdték meg, és mostanra, figyelembe véve a közbenső fluktuációt, az állománytábla teljessé vált - mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn a szolnoki Hozam Klubban, ahol a tárca 2010-től elvégzett munkájáról tartott előadást.

A 10 milliárd eurót is eléri a pénzmosás-gyanús ügyletek összértéke Németországban

2012.10.30.

Németországban minden korábbinál több pénzmosás-gyanús esetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz tavaly, és a hétfőn megjelent adatok szerint az ügyek száma tovább nőtt az idei első félévben.

Január 1-jével állami fenntartásba kerülnek a köznevelési intézmények

2012.10.30.

Benyújtotta szombaton a kormány a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételét szabályozó törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

Vízumkényszerrel fenyegeti az EU a Nyugat-Balkánt

2012.10.30.

Egyelőre nem állítja vissza az EU a vízumkötelezettséget a nyugat-balkáni országokkal szemben, az uniós tagállamok belügyminiszterei ugyanakkor csütörtökön komoly és azonnali erőfeszítéseket kértek Szerbiától, Macedóniától, Montenegrótól, Albániától és Bosznia-Hercegovinától az onnan érkező menekültáradat csökkentése érdekében. A tárcavezetők ezúttal sem döntöttek Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról.

A politika nem figyel az ombudsmani kritikára - A jogállamiság az ombudsman szemével - Szabó Máté előadást tartott a Corvinus Egyetemen

2012.10.30.

A politikai osztály párthovatartozástól függetlenül marginalizálja az ombudsman kritikáját, és jobbára csak akkor figyel az elemzéseire, ha abból politikai tőkét tud kovácsolni - mondta Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa a Corvinus Egyetemen hétfőn este.

A magyar bíróság kiszabta, Írország nem hajtja végre Tobin büntetését

2012.10.30.

Továbbra sem lát Írország jogi lehetőséget arra, hogy Francia Ciaran Tobin letöltse a magyar bíróság által kiszabott börtönbüntetést. Az ír gázoló ügye az uniós igazságügyi miniszterek pénteki luxemburgi ülésén is téma volt, az ír kijelentés ellenére viszont a magyar kormány nem tett le arról, hogy meggyőzze Dublint az igazáról.

Az iskolakerülés esetén alkalmazható rendészeti eszközökről - Az ombudsman felülvizsgálatot indítványoz

2012.10.29.

Az alapvető jogok biztosa szerint a 14 év alatti gyerekekkel szemben alkalmazható rendőri intézkedés lehetősége szükségtelen és aránytalan jogkorlátozást jelent, amit a szabályozás elemi hiányosságai, a bizonytalan és önkényes jogalkalmazás veszélye tovább súlyosbít. Az ombudsman ezért a rendelkezés mielőbbi felülvizsgálatát, valamint a hatályba lépésének előzetes felfüggesztését kérte az Alkotmánybíróságtól.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata egymilliárdos állami követelést tárt fel a Mal Zrt-vel szemben

2012.10.29.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) lezárta az alumíniumipari társaságokat érintő vizsgálatát, a több mint egy éven át tartó ellenőrzés során egymilliárd forintos állami követelést állapítottak meg a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-vel szemben - közölte a hivatal.

Januártól gyorsabban és egyszerűbben lehet hozzájutni az uniós pénzekhez

2012.10.29.

Január 1-jétől gyorsabban és egyszerűbben lehet majd hozzájutni az uniós forrásokhoz - közölte hétfőn az Európai Bizottság. A brüsszeli testület szerint a szabályok egyszerűsödésével az átláthatóság és az elszámoltathatóság is javul.

Gáspár Győző "bóhócból lett bűnöző" - Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt valóságshow-szereplő

2012.10.29.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Gáspár Győző valóságshow-szereplőt és feleségét adócsalásért első fokon hétfőn a Salgótarjáni Városi Bíróság. Az RTL Klub Győzike show című műsorában szereplő Gáspár Győző és Gáspárné Balla Beáta 2005-ben és 2006-ban 27,5 millió forint személyi jövedelemadót titkolt el, ezt az összeget 76,4 milliós jövedelmük után nem fizették be.

Hamarosan módosul a menedékjogi és az idegenrendészeti törvény

2012.10.29.

Az Országgyűlés hamarosan módosíthatja a menedékjogi és az idegenrendészeti törvényt, amelyek így az Emberi Jogok Európai Bírósága által a menedékkérők őrizetben tartásával kapcsolatban megfogalmazott kritériumaival is összhangba kerülnek - közölte a Belügyminisztérium (BM) szombaton.

Befektetői letelepedés - Törvényjavaslat egy új jogintézményről

2012.10.29.

Törvényjavaslatot nyújtott be a Fidesz szombaton a parlamentnek, hogy megteremtse Magyarországon a befektetői letelepedés jogintézményét, amelyet állampapír-vásárlással kapcsolna össze a kormánypárti képviselőcsoport. Az előterjesztők az úgynevezett letelepedési államkötvénnyel is az állam finanszírozását segítenék.

Magyar felhasználók Magyarországon gyakorolhassák előfizetői jogaikat! - Az NMHH válasza az Európai Bizottság felszólító levelére

2012.10.29.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) fontosnak tartja, hogy a magyar felhasználók saját hazájukban gyakorolhassák előfizetői és fogyasztói jogaikat, ezért kérte a hatóság a UPC Luxemburgban bejegyzett, műholdas televíziós csomagokat szolgáltató leányvállalatától, hogy létesítsen magyar telephelyet. Az NMHH így reagált vasárnapi közleményében arra, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az ügyben.

Súlyos pedofil botrány a BBC-nél - A Scotland Yard őrizetbe vette Gary Glitter

2012.10.29.

Őrizetbe vette a Scotland Yard vasárnap Londonban Gary Glittert a BBC-nél feltárt, egyre nagyobb botránnyá dagadó pedofil bűncselekmény-sorozat vizsgálatának keretében.

Alkotmányos erőre emelhetik a választási regisztráció főszabályait

2012.10.29.

Egy hét kihagyás után kétnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés. A képviselők hétfőn szavazhatnak arról a kormánypárti alkotmánymódosító javaslatról, amely alaptörvénybe foglalná a választási regisztráció főszabályait.

Navracsics pontosított: A Kehi ellenőrzési hatásköre a jegybankra nem terjed ki

2012.10.29.

Visszavonta a közigazgatási és igazságügyi miniszter a kormányzati ellenőrzéssel összefüggő törvények módosítására tett javaslatát, és új változatot nyújtott be vasárnap a parlamentnek, egyértelművé téve, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hatásköre nem terjed ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellenőrzésére.

Moszkva megvonja az EU-ból érkező légijáratok személyzetének vízummentességét

2012.10.26.

Moszkva november 1-jétől nem hosszabbítja meg azt a vízummentességet, amelyet az Európai Unió országaiból érkező menetrend szerinti légijáratok személyzete számára eddig biztosított - közölte pénteken az orosz külügyi szóvivő.

Gyermeki alapjogot sért, ha késve jelzik szexuális bántalmazásának gyanúját - Egy gyermekotthon problémájáról - Ombudsmani vizsgálat

2012.10.26.

A gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való alapjogát sérti, ha a velük foglakozó szakemberek nem, vagy csak késedelmesen jelzik a gondjaikra bízott gyermek szexuális bántalmazásának gyanúját – állapította meg Szabó Máté alapjogi biztos. Ugyanezen alapjog sérelmének közvetlen veszélyét idézi elő, ha a tanúként kihallgatott gyermekek törvényes képviseletét olyan személy látja el, aki munkajogi függőségi viszonyban áll a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított intézményvezetővel.

Jogellenes nyugdíjazások - Jogerősen is visszahelyeztek tisztségébe és vezető pozíciójába két kaposvári bírót

2012.10.26.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) fellebbezése ellenére jogerősen is visszahelyezte tisztségébe a Zalaegerszegi Törvényszék azt a két kaposvári bírót, akinek ügyét az országban elsőként tárgyalta másodfokú bíróság.

Jogellenes fogvatartások - Idegenrendészeti ügyekben marasztalta el Magyarországot a Európai Emberi Jogi Bíróság

2012.10.26.

Az Európa Tanács égisze alatt működő, strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság a héten hozott két ítéletében elmarasztalta Magyarországot egy iraki testvérpár, illetve egy palesztin személy idegenrendészeti ügyében az érintettek elhúzódó fogva tartása miatt.

Emberi jogi kérdéseket is felvetnek a CIA módszerei - Előadást tartott Budapesten Glenn L. Carle, a hivatal korábbi munkatársa

2012.10.26.

Egyes különösen érzékeny ügyekben a CIA eljárása emberi jogi, nemzetközi jogi és demokratikus kérdéseket is felvet - mondta Glenn L. Carle, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) korábbi tisztviselője előadásában csütörtökön Budapesten.

PSZÁF: A legtöbb fogyasztói panasz továbbra is a bankokkal kapcsolatos

2012.10.26.

Csökkent a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) érkezett fogyasztói kérelmek száma idén, a harmadik negyedévben: a felügyelet honlapján közölt összesítés szerint 2012 harmadik negyedévében összesen 1610 darab érkezett a fogyasztóktól, 10,7 százalékkal kevesebb, mint a második negyedévben.

Korrupciós botrány az orosz védelmi minisztériumban

2012.10.26.

Házkutatást kezdett az orosz szövetségi nyomozóhatóság csütörtökön a védelmi minisztérium ingatlankezelő hivatala, az Oboronszervisz moszkvai irodáiban egy több milliárd rubeles korrupciós ügy miatt - közölte a hatóság szóvivője.

Erősödik az uniós polgárok unión kívüli konzuli védelme - Az Európai Parlament túlnyomó többséggel fogadta el Bauer Edit előterjesztését

2012.10.25.

Az Európai Parlament csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén túlnyomó többséggel elfogadták Bauer Edit szlovákiai magyar néppárti EP-képviselő előterjesztését az uniós polgárok unión kívüli konzuli védelmének erősítéséről.

Vörösiszap-katasztrófa - A jogalap tekintetében irányadó döntések születtek

2012.10.25.

Közbenső ítéletében a Fővárosi Törvényszék megállapította a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. kártérítési felelősségét csütörtökön két, az iszapömlés kapcsán indított kártérítési perben.

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen Brüsszelben

2012.10.25.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság, mert a magyar hatóságok a magyarországi telephely meglétét szabták a műsorszórási engedély kiadásának feltételéül egy műholdas műsorszóró cég számára - közölte egy bizottsági forrás csütörtökön.

Hiányok a jogalkotásban - Újabb két törvényt küldött vissza megfontolásra az államfő

2012.10.25.

Nem ért egyet két, az elmúlt hetekben elfogadott jogszabállyal Áder János köztársasági elnök, ezért megfontolásra visszaküldte őket az Országgyűlésnek.

A lízingszerződések múltja, jelene és jövője

2012.10.25.

A lízingszerződések elterjedése a konstrukció lényegi elemében, a finanszírozásban keresendő. Az új Polgári Törvénykönyv tervezet elfogadása és hatálybalépése új fejezetet nyit a civilisztikai szabályozás alól jelenleg kiszorult ezen atipikus szerződésformáknak.

Tilos az agresszív kereskedelmi gyakolat - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2012.10.25.

Tilosak a kereskedők azon agresszív gyakorlatai, amelyek a fogyasztóban azt a hamis benyomást keltik, hogy már megnyert egy nyereményt, miközben annak átvételével összefüggésben valamilyen költséget kell viselnie. E gyakorlatok akkor is tilosak, ha a fogyasztó által viselendő költség a nyeremény értékéhez képest elhanyagolható, illetve akkor is, ha e költség a kereskedő részére semmilyen előnnyel nem jár.

Példátlan büntetés Franciaországban - Börtönre és 4,9 milliárd euró visszafizetésére ítélték a Société Générale csaló brókerét

2012.10.25.

Három év letöltendő és további két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán a párizsi fellebbviteli bíróság azt a brókert, akit a Société Générale francia bank 2008-as 4,9 milliárd eurós rekordveszteségéért felelősnek tart. Jérome Kervielnek a teljes összeget vissza kell fizetnie a pénzintézetnek.

A médiajog nem alkalmas az egyéni jogérvényesítésre - A Médiatanácsnak adott igazat a bíróság egy osztrák EP-képviselővel szemben

2012.10.25.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának adott igazat a bíróság Ulrike Lunacek európai parlamenti képviselővel szemben, és kimondta, hogy az egyéni jogérvényesítésre nem a médiajog alkalmas - olvasható a médiatanács blogjában. Az ausztriai politikus azért fordult a törvényszékhez, mert megítélése szerint a hatóság jogszerűtlenül utasította el hatáskör hiányára hivatkozva a beadványát.

Ismét elítélték Tribuszernét - A hírhedt pilótajáték-szervező ezúttal hatóság félrevezetésének vétségében bűnös

2012.10.25.

Hat hónap, két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta a Komlói Városi Bíróság Tribuszer Zoltánnét, az 1990-es évek hírhedtté vált országos pilótajáték-szervezőjét szerdai, nem jogerős ítéletében.

Korlátozott jog a 'szépséghez' - Tiltanák a fiatalkorúak esztétikai műtéteit a dél-kínai Kantonban

2012.10.25.

A fiatalkorúak esztétikai céllal végzett plasztikai sebészeti beavatkozását készül megtiltani a dél-kínai Kanton (Guangzhou) város, hogy gátat szabjon a Kína-szerte egyre terjedő divatnak - derült ki helyi jelentésekből.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000