Hír archívum: 2012. október

Más hónap

Remélhetnek-e kártérítést a pórul járt ügyfelek az uniós jog alapján? - A MÁV Biztosító fizetésképtelenné válásának ügye az Európai Bíróság előtt

2012.10.24.

Mengozzi főtanácsnok a mai napon ismertette a MÁV Általános Biztosító Egyesület fizetésképtelenné válásával kapcsolatos ügyben kialakított álláspontját. A főtanácsnok szerint Magyarország az uniós jog alapján nem volt köteles létrehozni egy olyan garanciaalapot, amely a fizetésképtelenné vált biztosítónál biztosított gépjárművek által okozott károkat megtérítené. Az uniós jog ilyen garancialap létrehozását ugyanis csak a biztosítással nem rendelkező vagy az azonosítatlan gépjárművek által okozott károk megtérítése céljából írja elő.

Hamis európai eredetigazolások egészségügyi termékekre? - Aggályos és veszélyes a jelenlegi uniós jóváhagyási rendszer

2012.10.24.

Több európai ország, köztük Magyarország egyes minőségtanúsító intézetei készek hamis eredetigazolásokat kiállítani különböző, potenciálisan veszélyes orvosi termékekre, amelyek így forgalomba kerülhetnek az Európai Unióban - írta szerdán ismertetett feltáró riportjában a The Daily Telegraph.

Kötelezően választható böngésző - Európai Bizottság: A Microsoft ismét versenyellenes magatartást tanúsított

2012.10.24.

A Microsoft korábbi vállalásai ellenére a Windows 7 egyik verziójában a felhasználók másfél éven át nem választhattak a telepítéskor szabadon, hogy melyik böngészőt szeretnék használni, ezért a bizottság szerdán írásban közölte kifogásait az amerikai vállalattal.

Sérti a jogbiztonságot, ha a biztosító hatósági jogkörben járhat el - A gépjármű felelősségbiztosítás szabályozásáról - Ombudsmani vizsgálat

2012.10.24.

Sérti a jogbiztonság követelményét az a jogszabály, amelynek alapján a biztosító mintegy hatósági jogkörben kötelezheti a közlekedési hatóságot eljárás lefolytatására – állapította meg jelentésében Szabó Máté ombudsman. Szemben áll a tulajdonhoz való joggal az a jogszabályhely is, amely szerint a biztosító nem fizetheti ki a kártérítés összegét, ha az általa elrendelt műszaki vizsgálatra a károsult nem mutatja be a járművét.

A hosszú késedelemmel érintett légi járatok utasainak kártalanításáról - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2012.10.24.

A Bíróság megerősíti azt az ítélkezési gyakorlatát, amely szerint a hosszú késedelemmel érintett légi járatok utasai kártalanítást kaphatnak. Ha az utasok a végső célállomásukat az eredeti, menetrend szerinti érkezési időponthoz képest három vagy annál több órás késéssel érik el, akkor átalánykártalanítást kérhetnek a légitársaságtól, kivéve ha a késést rendkívüli körülmények okozták - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Szigorodó webes gyerekzár - Új adatvédelmi szabályzat készül az Egyesült Államokban

2012.10.24.

Szigorodhat a webes gyerekzár az Egyesült Államokban. Az amerikai szövetségi szabályozó hatóságok több mint egy évtizede nem tapasztalt lépésre szánták el magukat a lehetséges internetes ártalmakkal szemben - a gyermekek védelmében.

Október 25. a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja

2012.10.24.

Az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának döntése szerint közel 10-ik éve Európában minden esztendő októberében megrendezik a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját, melynek egyik célkitűzése az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés javítása. Ezen a napon Magyarország bíróságai nyílt nap keretében várják az érdeklődőket.

Újabb munkajogász csatlakozott a Goda Ügyvédi Társuláshoz

2012.10.24.

Újabb munkajogásszal bővült a Goda Ügyvédi Társulás csapata. Dr. Göndös Gábor hét éven át az Ormai & Társai CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda munkajogi csoportjának tagjaként, majd vezetőjeként dolgozott, ez év októberében pedig a Goda Ügyvédi Társulás munkajogászaihoz csatlakozott.

Biztonságos bíróságok, biztonságos ítélkezés - Svájc 1,2 milliárd forinttal támogatja a magyar igazságszolgáltatást

2012.10.24.

Az Országos Bírósági Hivatal „A bíróságok ellátása biztonságot növelő berendezésekkel és informatikai alkalmazásokkal” címmel nyújtotta be projektjavaslatát, melynek eredményeként közel 1,2 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a Svájci-Magyar Együttműködési program keretében.

A hitel- és kölcsönszerződések egyoldalú módosításáról - A Kúria joggyakorlat elemzése

2012.10.24.

A Kúria nyilvánosságra hozta azon elemzését, mely a fogyasztói nem lakáscélú hitel-és kölcsönszerződésekre vonatkozó általános szerződési feltételek egyoldalú módosítására vonatkoznak. Az elemzés segítheti a bajba jutott adósokat annak megítélésében, hogy a bank szerződésmódosítása megfelelt-e a jogszabályoknak, és nem tisztességtelen-e az, miközben a hitelintézetek is a jogszabályoknak megfelelően, fogyasztóbarát módon járhatnak el.

Több milliárdot vont el jogsértően az ING nyugdíjpénztári tagjaitól - A PSZÁF 200 milliós bírságot szabott ki az alapkezelőre

2012.10.19.

Kétszázmillió forint bírsággal sújtotta az ING alapkezelőjét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), és felszólította a pénztári vagyonkezelési jogszabályok betartására, mert a cég a vagyonkezelés során több milliárd forintnyi költséget vont el jogsértően az ING az önkéntes- és magánnyugdíjpénztári tagjaitól - közölte a PSZÁF pénteken, hozzátéve, hogy a feltárt jogszabálysértések miatt a felügyelet a nyomozóhatósághoz is fordult.

Berlusconi: "A milánói bíróság húsz éve üldöz engem" - Ismét prostitúcióval vádolják a volt olasz kormányfőt

2012.10.19.

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő pénteken a Ruby-perben tagadta, hogy szexpartikat rendeztek volna házaiban. A milánói perben Berlusconit kiskorú prostitúcióra való kényszerítésével és megvesztegetéssel vádolják.

Aggasztó rendellenességek Romániában az uniós pénzek felhasználásánál

2012.10.19.

Aggasztó méreteket öltöttek Romániában az uniós pénzek felhasználásánál tapasztalt rendellenességek - jelentette ki pénteken Horia Georgescu, a magas rangú tisztségviselők vagyonának ellenőrzésére hivatott román feddhetetlenségi ügynökség (ANI) vezetője.

Európában rövidesen egységessé válik a szabadalmazás - A jogviták elbírálására európai szintű bíróság jön létre

2012.10.19.

Navracsics Tibor szerint Budapest jó eséllyel pályázhatna az Európai Szabadalmi Bíróság regionális központjának, ha ezzel a partnerországok is egyetértenek; a miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter erről csütörtökön, a közép-európai miniszterek kétnapos veszprémi találkozója előtt nyilatkozott.

1,6 százalékkal nőnek novembertől a nyugdíjak - Annak is jár visszamenőleg a különbözet, aki novemberben már nem jogosult

2012.10.19.

Azok is megkapják visszamenőlegesen az 1,6 százalékos kiegészítő nyugdíjemelést, akik novemberben már nem jogosultak nyugellátásra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.

Pénzügyi vitarendezés bíróságon kívül - Európai pénzügyi ombudsmani hivatal létrehozását javasolja a PSZÁF elnöke

2012.10.19.

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke európai pénzügyi ombudsmani hivatal felállítását kezdeményezte a bíróságon kívüli európai pénzügyi vitarendezés nemzetközi szervezete, a FIN-Net budapesti közgyűlésén - közölte a PSZÁF.

Telekom-adó - Uniós jogba ütköző különadó? - Kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen

2012.10.19.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bíróságon a telekom-adó miatt. A bolti kiskereskedelmi tevékenységre kivetett különadó után (az erre vonatkozó ügy előzetes döntéshozatali eljárás keretében érkezett a Székesfehérvári Törvényszékről), így ez már a második válságadó, amelynek az uniós joggal való összhangját az Európai Bíróság vizsgálni fogja.

Az egyéni vállalkozók ügyeinek intézéséről - A módosított szabályrendszer nem egyértelmű - Ombudsmani vizsgálat

2012.10.19.

A módosított szabályrendszer sem egyértelmű, nincsenek világos részletszabályok az egyéni vállalkozások ügyeit intéző hatóságokról és azok feladatairól. Szabó Máté ombudsman egy panasz kivizsgálása után megállapításaival a Kormányhoz fordult.

Ki terhel felelősség a vörösiszap katasztrófáért?- A Mal-vezérigazgató felolvasta írásos vallomását a Veszprémi Törvényszéken

2012.10.19.

A vörösiszap-katasztrófát az ügyben indított büntetőper elsőrendű vádlottja szerint tervezői, hatósági hiba és vis maior okozta. B. Zoltán, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója csütörtökön írásos vallomását olvasta fel a Veszprémi Törvényszéken.

Jön a lex Dinnye?

2012.10.19.

Valódi gazdasági és monetáris unió - 2013. január 1-jéig elkészül a közös bankfelügyelet jogi kerete

2012.10.19.

Január 1-jéig elkészül az eurózóna közös bankfelügyeletének jogi keretrendszere, a gyakorlati megvalósításon pedig 2013 folyamán kezdenek dolgozni - jelentette be Herman Van Rompuy, az Európai Tanács és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke péntek hajnalban Brüsszelben.

'Ordító' tévéreklámok - Bírságolt a Médiatanács

2012.10.18.

Az engedélyezettnél jóval hangosabb reklámok miatt pénzbírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa több közszolgálati médiumra, illetve az egyik kereskedelmi csatornát a jogsértés azonnali abbahagyására szólította fel - közölte a médiatanács szóvivői irodája csütörtökön.

Minimális szintek előírása közbeszerzéseknél - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2012.10.18.

Közbeszerzéseknél a gazdasági és pénzügyi alkalmasság minimális szintjének előírása nem minősül jogellenesnek pusztán azért, mert e szint elérését a mérleg egy olyan elemére való utalással kell igazolni, amely vonatkozásában a tagállamok jogszabályai eltérőek lehetnek

A Városligeti fasorba költözik a Budapest Környéki Törvényszék

2012.10.18.

Egy szeptemberi kormányhatározat szerint a fővárosi Városligeti fasorban lévő volt BM-kórház ingatlanegyüttesébe költözhet a jelenleg a Thököly úti életveszélyes főépületben, illetve több bérelt ingatlanban működő Budapest Környéki Törvényszék. Az új bázist több évig tartó felújítást követően foglalhatják el - közölte Kovács András, a törvényszék elnöke szerdán.

880 ezer embert kényszerítenek munkára az Európai Unióban - Ma van az emberkereskedelem elleni küzdelem hatodik európai napja

2012.10.18.

Az emberkereskedelem továbbra is súlyos probléma az Európai Unióban, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslése szerint az EU-ban 880 ezer embert kényszerítenek munkára - tájékoztatta az Európai Bizottság magyarországi képviselete szerdán.

Magyar jogvédő bizottság alakult a romániai Bihar megyében

2012.10.18.

Magyar jogvédő bizottságot alapított a romániai Bihar megyében az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi szervezete.

Átadták a Deák Ferenc-jogászdíjakat

2012.10.18.

Átadták a Deák Ferenc-jogászdíjakat szerdán Budapesten. Az elismerést az idén Buzinkay Zoltán, a Kúriai nyugalmazott tanácselnöke, közigazgatási bíró, Szabó Csaba címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, Lamm Vanda akadémikus, Vörös Tamás főjegyző, Kovács Kázmér ügyvéd és Várkonyi Vera közjegyző kapta meg - közölte a Kúria.

Nőnek a cafetéria terhei - A szerdán bejelentett adóváltozásokról

2012.10.18.

A szerdán bejelentett adóváltozások után is megéri cafetériában gondolkodniuk a munkáltatóknak, ám nem biztos, hogy az adminisztrációs költségek miatt továbbra is mindenki alkalmazni fogja, aki eddig, s jelentős feszültséget okoz majd a munkáltatók és a munkavállalók között, hogy ki viselje az adóemelés terhét - mondta Hegedüs Sándor, az RSM DTM adópartnere.

2013. január 1-jével megkezdik működésüket a járási hivatalok - A működés előkészítésére 70 kormányrendeletet módosítottak

2012.10.18.

A járási rendszerre való felkészüléssel összhangban változik a jogszabályi környezet, a hivatalok működésének finomhangolására 70 kormányrendelet módosításáról született döntés.

Svájc 1,2 milliárd forinttal támogatja a magyar bíróságokat

2012.10.17.

Svájc 1,2 milliárd forinttal támogatja a magyar bíróságok biztonsági és informatikai rendszereinek fejlesztését - jelentette be az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és a svájci nagykövet szerdán Budapesten egy szakmai rendezvényen.

Mérték Médiafesztivál Pécsen - Workshopok, beszélgetések a média különös világáról

2012.10.17.

A Mérték Médiaelemző Műhely és a PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék sajtószabadság-fesztivált szervez 2012. október 25-én (csütörtökön) Pécsen a Zsolnay-negyedben.

Átalakulóban az egységes jogi szakvizsga rendszere

2012.10.17.

2012. őszén két lépcsőben történik az átfogó módosításcsomag hatálybalépése, mely részleteiben szabályozza újra és modernizálja a jogi szakvizsga rendszert.

Harc a kiberterrorizmus ellenében - Az elektronikus információbiztonságról szóló törvénytervezetről

2012.10.17.

Elkészült az elektronikus információbiztonságról szóló törvény tervezete, amelynek célja a kibertér védelme, az elektronikus információs rendszerek, továbbá az állam és polgárai elektronikus információs rendszerekben kezelt adatainak és információinak védelme.

Korrupciós ügyek az Európai Bizottságban - Azonnali hatállyal lemondott John Dalli uniós biztos

2012.10.17.

Azonnali hatállyal lemondott az Európai Bizottság egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős tagja kedden - jelentette be a Bizottság.

Pert nyert a Bakonyi Erőmű a Magyar Energia Hivatallal szemben

2012.10.17.

Pert nyert a Bakonyi Erőmű a Magyar Energia Hivatallal (MEH) szemben, a Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a MEH jogtalanul vette el az erőmű energiakvótáját, egyidejűleg új eljárás lebonyolítására kötelezte a hivatalt - közölte az erőmű többségi tulajdonosa, a Demján-csoport szerdán.

Szigorodnak az uniós szankciók Szíriával szemben

2012.10.17.

A Szíriával szembeni korlátozó intézkedések további szigorításáról döntöttek hétfőn Luxembourgban az EU-országok külügyminiszterei.

Karadzic úgy véli: per helyett elismerést érdemelne

2012.10.16.

Radovan Karadzic, a boszniai szerbek egykori politikai vezetője az ellene folyó hágai büntető per keddi tárgyalásán azt állította magáról: vádak helyett elismerést érdemelne, mert annak idején minden tőle telhetőt megtett a boszniai háború elkerülése érdekében.

Apró betűk buktatói - Egy új információs oldal emészthető formába önti a webes szolgáltatások szerződési feltételeit

2012.10.16.

Több mint harminc nagy látogatottságú nemzetközi és hazai webes szolgáltatás (így például a Facebook, a Google és a Vatera) szerződési feltételeit mutatja be emészthető formában és osztályozza azokat a ma útjára indított Usersdigest.net. A kezdeményezés ötletgazdája, dr. Ormós Zoltán, aki a joghallgatók kutatási eredményeire és a netes közösség észrevételeire is számít az oldal továbbfejlesztésében.

Több pszichológust alkalmazhatnak a büntetés-végrehajtási intézetek

2012.10.16.

Az alapvető jogok biztosának vizsgálatai és ajánlásai nyomán több pszichológust illetve nevelőt alkalmazhatnak öt büntetés-végrehajtási intézetben. A szakembereket főként fiatalkorúak nevelésében-gondozásában foglalkoztathatják. Erről tájékoztatta Szabó Mátét Csóti András vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.

Sólyom-ügy - Szlovákia nem sértett uniós jogot - Az Európai Unió Bírósága elutasította Magyarország keresetét

2012.10.16.

Szlovákia nem sértette meg az uniós jogot, amikor megtagadta Magyarország köztársasági elnökének a területére történő belépését. Az a körülmény, hogy valamely uniós polgár államfői hivatalt tölt be, igazolhatja a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának a nemzetközi jogon alapuló korlátozását - áll az Európai Unió Bíróságának mai napon meghozott ítéletében.

Szigorítaná a kisebbségi nyelvek regionálissá tételét Ukrajnában

2012.10.16.

Jelentősen megszigorítaná a kisebbségi nyelvek regionálissá tételét Ukrajnában a nyelvtörvényhez elkészített új kormányzati módosító javaslat - értesült a Kommerszant-Ukraina című ukrán lap.

Módosul a filmtörvény - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített előterjesztrőlés

2012.10.16.

A mozgóképről szóló törvény módosítására tett javaslatot a kormány: az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített előterjesztés többek között kiterjeszti a filmszakmai adókedvezmény igénybevételi lehetőségét, az értelmező rendelkezések keretében fogalmakat pontosít és változtat a korhatár-besorolási szabályokon.

Felértékelődtek a személyes adatok, ezt jelzik a hackertámadások

2012.10.16.

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint az egyik magyarországi cég honlapjának feltörése, az ott regisztrált felhasználók különböző adatainak közzététele azt bizonyítja, hogy a személyes adatok felértékelődtek. Péterfalvi Attila hétfői közleményében arra figyelmeztetett, hogy az eddig megszokott eljárások, intézkedések nem minden esetben nyújtanak megfelelő védelmet a fenyegetésekkel szemben.

Személyi változások a Fővárosi Törvényszéken - Vezetői pályázatokról szavaztak a fővárosi összbírói értekezleten

2012.10.16.

Több vezetői posztra kiírt pályázatról nyilvánítottak véleményt a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletén tartott szavazáson hétfőn - közölte Póta Péter, a törvényszék sajtószóvivője az MTI érdeklődésére.

Polt Péter: Az új Btk. "elfogadottsága jó és nagy"

2012.10.16.

A legfőbb ügyész szerint zökkenőmentes lesz az átállás az új büntető törvénykönyv (Btk.) szabályaira.

Emelkedik a cigaretta, az alkohol és az autógáz jövedéki adója

2012.10.16.

Jövedékiadó-emelésekről döntött a parlament hétfőn az egészségügy többletforráshoz juttatásának érdekében. A dohánytermékeké a korábban tervezettnél kisebb mértékben, de nem két, hanem egy lépésben nő, a jövő év helyett már december 1-jén.

Adómódosító csomag 2013 - A Nemzetgazdasági Minisztérium törvénymódosító javaslatáról

2012.10.15.

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint összességében kedvezően fogadta a szakma a pénteken bejelentett adómódosításokat, amelyek átütő változást az illetékszabályozás filozófiájában jelentenek, és több egyszerűsítő intézkedést tartalmaznak. Suppan Gergely, a Takarékbank makroelemzője pedig azt hangsúlyozta, hogy a változások összességében a gazdaság fehéredésének irányába mutatnak.

A valódi gazdasági és monetáris unió sajátos kihívásokat jelent

2012.10.15.

Kulcskérdésnek nevezi a jogok és a kötelezettségek egyensúlyát az a pénteken közzétett előzetes jelentés, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Tanács, az Európai Központi Bank (EKB) és az Eurogroup készített a jövő heti uniós csúcsra a valódi gazdasági és monetáris unió (EMU) megvalósításáról.

Online kereskedelem - Vámköteles lehet az Európai Unión kívülről rendelt termék

2012.10.15.

Az Európai Unión kívüli országból interneten megrendelt áruk 22 euró értékig vámmentesek, e fölött azonban adófizetési kötelezettség keletkezik - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője.

Tömeges visszaélés menedékjoggal - Németország a szerb és macedón uniós vízummentesség felfüggesztését sürgeti

2012.10.15.

A német belügyminisztérium a Szerbia és Macedónia állampolgáraira vonatkozó uniós vízummentesség felfüggesztését sürgeti, mert rendkívüli mértékben megemelkedett a két balkáni államból Németországba érkező menedékkérők száma.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000