Hír archívum: 2012. október

Más hónap

Haszonszerzésből elkövetett ügyvédi visszaélés Pécsett

2012.10.15.

Egy pécsi ügyvéd ellen emelt vádat a Kaposvári Nyomozó Ügyészség haszonszerzésből elkövetett ügyvédi visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt - közölte a Somogy Megyei Főügyészség sajtószóvivője pénteken.

Egyszerűsödik a családdal, a gyermekkel kapcsolatos ügyintézés - A Magyary Egyszerűsítési Programról

2012.10.15.

A családdal, a gyermekekkel kapcsolatos ügyintézés terén számos eljárásban lesz könnyebb a jövőben a szülők dolga a Magyary Egyszerűsítési Program változásainak köszönhetően, így csökken az ügyintézési idő és a dokumentáció mennyisége – mondta el Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára. Az ügyeket jelenleg 29 kormányablaknál lehet intézni, ezek számát a jövő év végére 300-ra bővítik.

A Velencei Bizottság üdvözölte a bírósági törvények módosítását

2012.10.15.

A Velencei Bizottság üdvözölte a bírósági törvények módosítását - közölte Répássy Róbert igazságügyi államtitkár szombaton, hozzátéve, hogy a testület két kérdésben - a bírák nyugdíjazása és a bíróságok kijelölése ügyében - fenntartotta aggályait. A kritikák miatt a kormány az Alkotmánybíróság (Ab) döntését kéri, és attól teszi függővé a változtatást.

A Kúria vizsgálja a megismételt büntetőperek gyakorlatát

2012.10.15.

A Kúria vizsgálja a büntetőügyekben született ítéletek hatályon kívül helyezésének gyakorlatát, így megtörténhet a többi között a móri bankrablás aktájának áttekintése is - mondta Bencze Mátyás egyetemi docens egy, a Kúrián a napokban tartott háttérbeszélgetésen.

Korlátozott a hivatásos tűzoltók egyesülési joga - Ombudsmanhoz fordult a Lánglovagok Egyesülete

2012.10.15.

A Lánglovagok Egyesület szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője törvényellenesen korlátozta a hivatásos tűzoltók egyesülési jogát, ezért a szervezet Szabó Mátéhoz, az alapvető jogok biztosához fordult.

Hatékony, korszerű és egységes kódex, szigorú, tettarányos büntetések - Konferencia az új Büntető Törvénykönyvről

2012.10.12.

Az új büntető törvénykönyv (Btk.) hatékony, korszerű és egységes kódex, amely szigorú, tettarányos büntetéseket tartalmaz - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az új jogszabály alkalmazását elősegítő konferencián a Parlamentben pénteken.

Trafiktörvény hazánkban és szomszédainknál

2012.10.12.

A közelmúltban elfogadott fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény („Trafiktörvény”) értelmében jövő év július 1-től állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme. „A szomszédos országok gyakorlatában nem idegen az ilyen jellegű szabályozás: hol enyhébb, hol szigorúbb előírásoknak kell a kiskereskedőknek megfelelni” – tájékoztat Torsten Braner, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda munkatársa.

Hat bírót helyezett vissza tisztségébe a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság

2012.10.12.

Visszahelyezte bírói tisztségébe a Kaposvári Törvényszék két, a Pécsi Törvényszék három, valamint a Szekszárdi Törvényszék egy, 62. életévét betöltött bíráját a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság - közölte a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője csütörtökön.

Egyezmény a külföldi szabálysértések behajtásáról - Salzburg Fórum

2012.10.12.

A jövő év elejétől az egymás országában elkövetett közlekedési szabálysértések büntetéseit is behajtják a bolgár, horvát, magyar és osztrák autósoktól a helyi hatóságok - a többi között erről írt alá megállapodást csütörtökön Mátraházán a négy ország belügyminisztere, illetve belügyminiszter-helyettese az úgynevezett Salzburg Fórum, vagyis a közép-európai belbiztonsági partnerség ülésén.

Átadták a Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérmet

2012.10.12.

Átadták a Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérmet Kirs Eszternek a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, csütörtökön. Az ünnepségen részt vett Herczegh Géza jogtudós több családtagja, köztük magánszemélyként Áder János köztársasági elnök, akinek a felesége a díj névadójának lánya.

Stumpf: Magyarország alkotmányos újjászületése nagyobb hatalmat ad a bíróságoknak - Panelvita Washingtonban

2012.10.12.

Az új alaptörvény az 1989-es magyar alkotmánnyal szemben nem pusztán technikai szöveg, hanem kifejezése azoknak a gondolatoknak, amelyek összefogják a nemzetet - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Stumpf István alkotmánybíró.

Új üdülési- és lakástámogatást vezetne be a kormány a hivatásos állományúak számára

2012.10.12.

Újfajta üdülési támogatást, illetve lakástámogatást vezetne be a kormány a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai számára - derül ki a kormány honlapjára felkerült tervezetből.

Pártatlanabb, hatékonyabb lett az igazságszolgáltatás Kínában - Az igazságszolgáltatási reformról szóló fehér könyvről

2012.10.11.

A kínai igazságszolgáltatási rendszernek a kínai realitásokon, nem pedig külföldről vett mintákon kell alapulnia, annak jobbá tételén a vezetés évek óta dolgozik - áll a reformokról szóló, kedden kiadott fehér könyvben, mely az elmúlt évekbeli fejlődést veszi nagyító alá és a jövőbeli irányokat vázolja fel.

Szűkülő egyházi státus - Nemzetközi bíróságra került az egyházügyi törvény - Index lapszemle

2012.10.11.

Megküldte a magyar kormánynak kérdéseit a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság az egyházi törvénnyel kapcsolatos panaszok ügyében, ezzel elkezdődött az egyházi státus szűkítésének vizsgálata - írta az Index szerdán.

Az alkotmányos identitásról - Nemzetközi konferencia a Párizsi Magyar Intézetben

2012.10.11.

Az alkotmányos identitás fogalmának európai értelmezéséről, valamint a nemzeti alkotmányok és az európai szerződések közötti viszonyról rendeztek nemzetközi konferenciát szerdán a Párizsi Magyar Intézetben.

Opten: Már kétezer céget számolnak fel havonta

2012.10.11.

Csaknem 18 ezer felszámolási eljárás indult az idén az első kilenc hónapban; ez havonta átlagosan 2000 új felszámolást jelent, 22 százalékkal többet, mint az előző év első három negyedévében - közölte az Opten céginformációs szolgáltató szerdán.

Bővül az Európai Unió - Ismertette a bővítés tervezett lépéseit az Európai Bizottság

2012.10.11.

Ismét a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolja Macedóniával az Európai Bizottság, Albánia tagjelölt státust kaphat, Koszovóval pedig bizonyos feltételek teljesülése esetén Stabilitási és Társulási megállapodás megkötését ajánlja a brüsszeli testület - közölte szerdán Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítési biztosa.

Magyar Állam vs. Hubertus - Haszonbérlet hektáronként 10 forint ellenében?- Kiemelt ügy a Kaposvári Törvényszéken

2012.10.11.

A német nagykövetség attaséja is megjelent megfigyelőként annak a vagyonjogi pernek a szerdai tárgyalásán, amelyen a magyar állam képviselője a német érdekeltségű Hubertus Agráripari Bt. vadászati jogának megvonását szeretné elérni közbenső ítélettel, végső célja pedig a cég földhaszonbérleti szerződésének semmissé nyilváníttatása.

Munkaügyi bírósághoz fordult a Costa Concordia elbocsátott kapitánya

2012.10.11.

Munkaügyi bírósághoz fordult Francesco Schettino, a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia tengerjáró hajó kapitánya, miután a Costa Crociere hajótársaság elbocsátotta állásából a hajózási előírások megsértése miatt.

Sérülnek az igazságügyi elmegyógyító intézet betegeinek jogai - Ombudsmani vizsgálat

2012.10.11.

Szabó Máténak, az alapvető jogok biztosának jelentése szerint az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) gondozott pszichiátriai betegek elhelyezése, ellátása sérti az élethez, az emberi méltósághoz és az egészséghez fűződő jogokat - tájékoztatta az ombudsman hivatala csütörtökön.

Alacsonyabb szintű érettségi? - Visszaküldte a szakmai érettségiről szóló jogszabályt a román államfő

2012.10.11.

Visszaküldte a parlamentnek megfontolásra a szakmai érettségi bevezetéséről szóló jogszabályt Traian Basescu román államfő - közölte kedden az elnöki hivatal.

Az államfőhöz fordult a Bírói Egyesület elnöke a bírák nyugdíjazása ügyében

2012.10.10.

Áder János köztársasági elnöktől kért segítséget a bírák nyugdíjazása ügyében az Országgyűlés előtt folyamatban lévő alaptörvény- és törvénymódosításokkal kapcsolatban Makai Lajos, a Magyar Bírói Egyesület elnöke.

Kárpát-medencei Magyar Jogsegélyszolgálat - Állami út a magyarságot ért jogsérelmek orvoslására

2012.10.10.

Jogrendszerünkben új, eddig ismeretlen kategóriát hívott életre a jogalkotó, mikor a tavalyi költségvetési törvénnyel 50 millió forintot különített el egy vadonatúj, állami szintre emelt jogvédelmi szervezetet felállítása céljából: ez a Kárpát-medencei Magyar Jogsegélyszolgálat.

Nem a bíróság dolga megmondani, hogy ki "cigányozhat" - Próbára bocsátotta a Magyar Gárda főkapitányát a Fővárosi Törvényszék

2012.10.10.

Próbára bocsátotta hatósági rendelkezés elleni izgatás miatt a Fővárosi Törvényszék kedden kihirdetett jogerős ítéletével Kiss Róbertet, a feloszlatott Magyar Gárda egykori főkapitányát, aki évekkel ezelőtt a szervezet újraalakítására buzdított.

A járulékcsökkentés érdemben segítheti a foglalkoztatás kifehérítését - A Munkahelyvédelmi akciótervről

2012.10.10.

A munkahelyvédelmi akciótervhez kapcsolódó járulékcsökkentés olyan mértékű, amely már érdemben segítheti a munkahelyek megőrzését és a foglalkoztatás kifehérítését - jelentette ki Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke kedden, a parlament által a múlt héten megszavazott intézkedéscsomagról szóló budapesti sajtótájékoztatón.

Megújult a közgyűjteményi törvény

2012.10.10.

Komoly eredményként értékelte L. Simon László kultúráért felelős államtitkár egy keddi sajtóbeszélgetésen, hogy az Országgyűlés hétfőn 244 igen szavazattal elfogadta a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény módosítását.

Mától hatályos a játéktermeket megszüntető szabályozás

2012.10.10.

Mától hatályos a játéktermeket, nyerőgépek üzemeltetését és az e-kaszinókat betiltó szabályozás, miután a szerencsejátékról szóló törvény módosítása kedden megjelent a Magyar Közlönyben.

Alkotmánysértő a KEHI perindítási jogának szabályozása

2012.10.10.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatalról szóló kormányrendelet módosítása lehetővé teszi, hogy a Hivatal saját nevében, közvetlen jogi érdek fennállásának igazolása nélkül keresetet indíthasson a hatáskörében eljárva megismert szerződés semmisségének megállapítása iránt. Az alapvető jogok biztosa szerint KEHI perindítási joga így szabályozatlan, a közvetlen jogi érdek nélküli perindítás mérlegelésének szempontjai nincsenek rögzítve. A törvényi garanciák teljes hiánya már önmagában is alkotmánysértő.

Szélesítené a brit kormány a jogos önvédelem körét

2012.10.10.

A bűnözőkkel szembeni önvédelmi jog erősítését tervezi a brit kormány. A kedden bejelentett törvényszigorítási tervek között szerepel az is, hogy a súlyos bűncselekmények visszaeső elkövetőire automatikusan életfogytig tartó szabadságvesztést kellene kiróni.

Kártérítési perek sora fenyegeti a horvát államot

2012.10.10.

Horvátország éves költségvetésének a felét, mintegy 60 milliárd kunát is elérheti a kártérítések összege, ha az eddigi példákat követve mások is perelnek - jelentette ki Predrag Matic veteránügyi miniszter a horvát közszolgálati televízió (HTV) híradójában kedden azokra az egykori boszniai horvát katonákra utalva, akik a hadirokkantaknak járó jogokat bíróság útján érvényesítették, vagy akarják érvényesíteni.

"Embertelen, szükségtelen, elrettentésnek sem megfelelő" - Ma van a halálbüntetés elleni világnap

2012.10.10.

Közös nyilatkozatot adott ki kedden Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, szót emelve a halálbüntetés ellen.

Lomnici: Napjaink Benes-dekrétuma a szlovák állampolgársági törvény

2012.10.09.

Napjaink Benes-dekrétuma a szlovák állampolgársági törvény, mivel arra készteti Szlovákia állampolgárait, hogy elhagyják az országukat - jelentette ki Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke csütörtökön Pozsonyban.

A bírák nyugdíjazásáról

2012.10.09.

Átdolgozásra visszavonta a kormány kedden a bírák felső korhatárával kapcsolatos alkotmánymódosítást és a kapcsolódó igazságügyi tárgyú törvényeket. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár azt mondta: a kormány mérlegelni szeretné az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a legfőbb ügyész észrevételeit.

"Cinizmus és szakmai hiba adatvédelmi okokra hivatkozni" - Két volt adatvédelmi biztos a választási regisztrációról

2012.10.09.

Majtényi László és Jóri András szerint cinizmus és szakmai hiba adatvédelmi okokra hivatkozni azért, hogy a levélben történő feliratkozás lehetőségét kizárhassák.

Uniós eredmények - A tagállamok javítottak jogátültetési teljesítményükön

2012.10.09.

A tagállamok javítottak az egységes belső piacot erősítő uniós jogszabályok saját nemzeti jogrendszerükbe történő átültetési teljesítményükön - tartalmazza az Európai Bizottság hétfőn közreadott belső piaci eredménytáblája.

Dr. Szabó Marcel választották a jövő nemzedékek biztosa helyettesének

2012.10.09.

335 igen, 6 nem és két érvénytelen szavazattal választotta meg az Országgyűlés Dr. Szabó Marcelt az alapvető jogok biztosa jövő nemzedékek érdekeinek védelmével megbízott helyettesének. Az ombudsman helyettes letette a hivatali esküt. Megbízatása hat évre szól.

Minimális megvilágítás a balesetek megelőzése és a vagyonvédelem érdekében - Módosítanák a villamos energiáról szóló törvényt

2012.10.09.

Módosítaná a villamos energiáról szóló törvényt tíz fideszes képviselő annak érdekében, hogy a lakóépületek közös helyiségeinek minimális megvilágítása, illetve a lift korlátozott idejű üzemeltetése akkor is megoldott legyen, ha a házban fizetési késedelem miatt kikapcsolták az áramot - az erről szóló képviselői önálló indítványt hétfőn nyújtották be.

Változik biztosítási és a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási törvény - Pénzügyi tárgyú törvénymódosítások

2012.10.09.

Tizenhét pénzügyi tárgyú törvényt módosított hétfőn az Országgyűlés, ezek közül a biztosítási törvény és a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) törvény módosítása érinti leginkább közvetlenül a fogyasztókat.

Elfogadták az új hulladéktörvényt

2012.10.09.

Elfogadta hétfőn este az Országgyűlés a hulladékról szóló törvényt 288 igen, 55 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett. A jogszabály indoklása szerint a központi hatósági árszabályozás 2014. január 1-jével történő bevezetésével a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást csak nonprofit tevékenységként lehessen végezni.

Ellentmondások a jogalkotásban - Újabb két törvényt küldött vissza megfontolásra az államfő

2012.10.09.

Újabb két törvényt küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök - derült ki a parlament honlapjára hétfő este felkerült dokumentumokból.

Fokozottabb védelem az előfizetőknek - Törvényben tiltanák a hírközlési szolgáltatót terhelő adók egyoldalú áthárítását

2012.10.08.

Közel ezer forintos fizetési felszólítási díj a késedelembe esett előfizetőknek, egyoldalú és indokolatlan tarifaemelések, a személyes- és postai csekken történő számlabefizetés külön díjjal történő megsarcolása – se szeri, se száma a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez beérkező ilyen és hasonló fogyasztói megkereséseknek. Ezek végére tehet pontot az a törvényjavaslat, amely 2012. október 4-én került benyújtásra az Országgyűlés elé és jobb védelmet biztosít az előfizetőknek az elektronikus hírközlési szolgáltatókkal szemben - közölte a FEOSZ pénteken.

Jövő évtől egyszerűbb lesz az ügyintézés a közműszolgáltatóknál - A Magyary Közigazgatás-fejlesztési Programról

2012.10.08.

Csökken a háztartások terhe közszolgáltatást érintő ügyekben, és egyszerűsödik az ügyfelek dolga a Magyary-program részeként a közelmúltban hatályba lépett intézkedéseknek köszönhetően: a gáz- és villanymérők átírásának könnyebbé tétele önmagában 200 millió forintos megtakarítást jelenthet majd a felhasználóknak - mondta el Rétvári Bence a közigazgatási tárca parlamenti államtitkár hétfőn.

Visszautasított beszállás - A légijáratok utasainak nyújtandó kártalanításról - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2012.10.08.

Az egymást követő utakat magukban foglaló járatok utasait kártalanítani kell a visszautasított beszállás miatt, amennyiben annak az első járat légifuvarozónak felróható késése az oka. A visszautasított beszállás miatti kártalanítás nem csak a túlfoglalás helyzeteire vonatkozik, hanem az egyéb, például működtetési okokkal kapcsolatos helyzetekre is

Növekvőben az internetes bűncselekmények száma - Fokozott tudatosságra int az osztrák rendőrség

2012.10.08.

Óvatosságra inti az internetfelhasználókat az osztrák rendőrség az internetes bűncselekmények számának növekedése miatt a témában vasárnap közzétett éves jelentésében.

A korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről és egyéb ellátásokról - Alkotmánybírósághoz fordul az ombudsman

2012.10.08.

Az alapvető jogok biztosának álláspontja szerint a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény egyes rendelkezései ellentétesek a jogállamiság elvével, a személyes adatok védelméhez fűződő joggal, valamint a szociális biztonsághoz való joggal. Szabó Máté csaknem 30 magánszemély, valamint két társadalmi szervezet beadványát figyelembe véve kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a törvény Alaptörvénnyel való összhangjának utólagos vizsgálatát.

Önszabályozó sajtó - Sajtóetikai botrány Nagy-Britanniában

2012.10.08.

Nyílt levélben szólította fel vasárnap több tucatnyi brit közéleti személyiség - köztük Hugh Grant színész - a brit kormányfőt arra, hogy ne vesse el a brit sajtó törvényi szabályozásának lehetőségét, ha a most zajló sajtóetikai vizsgálat vezetője ilyen szabályozás megteremtését javasolja.

Járási hivatalok - Egyszerűbb ügyintézés 2013-tól, különösen vidéken

2012.10.08.

Az ütemterv szerint halad a járási hivatalok felállításához szükséges feltételek megteremtése. Már több mint 100 településen alá is írták a kormánymegbízottak és a polgármesterek a járási hivatalokhoz kerülő köztisztviselőkről, ingó és ingatlan vagyonról szóló átadás-átvételi megállapodásokat.

Drágák a büntetés-végrehajtás cégei? - A költségvetési szervek egyre nagyobb hányadának kötelező a börtöncégektől vásárolni

2012.10.05.

Tavaly júliusban lépett hatályba az a kormányrendelet, valamint egy belügyminisztériumi rendelet, amely a teljes körű fogvatartotti foglalkoztatás elérése érdekében a büntetés-végrehajtási szervezet ellátási kötelezettségét kiterjesztette a központi államigazgatási és a rendvédelmi szervekre. Az állami kórházakra, a szociális és a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó intézményekre 2012 januárjától vonatkozik a kormány-, illetve BM-rendelet.

Ukrajnában megbírságolják a kettős állampolgárokat

2012.10.05.

Nehezen lesz érvényesíthető Ukrajnában a kettős állampolgárság eltitkolásának bírságolása, amelyről a napokban fogadott el törvénymódosítást az ukrán parlament – állítják kárpátaljai jogi szakértők.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000