Hír archívum: 2012. november

Más hónap

Az új Büntető Törvénykönyv 2013. július 1-én lép hatáyba - Félszáz másik jogszabály is módosul - A pénteken benyújtott javaslatról

2012.11.26.

Az új Büntető Törvénykönyvhöz (Btk.) kapcsolódóan mintegy félszáz másik jogszabály is módosul az igazságügy-miniszter parlamentnek pénteken benyújtott javaslata alapján.

Családi internetet használva sért szerzői jogot a gyerek - A szülőket nem terheli felelősség? - A német legfelsőbb bíróság ítéletet hozott

2012.11.23.

Egy német bírósági ítélet szerint a szülők alapvetően nem felelősek azért, ha gyermekük a családi internet-előfizetést használva szerzői jogot sért. A bíróság szerint alapos ok nélkül nem kötelezhetők a szülők gyermekük online tevékenységének az ellenőrzésére.

Tájékoztatni kell a késében lévő vonatok utasait - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2012.11.23.

A vasúti személyszállítást igénybe vevő utasokat tájékoztatni kell a fő összeköttetéseknek minősülő vonatok késéséről vagy kimaradásáról attól függetlenül, hogy mely vasúttársaság biztosítja ezen összeköttetéseket. A pályahálózat működtető köteles a vasúttársaságok rendelkezésére bocsátani a más társaságok által biztosított összeköttetésekre vonatkozó valós idejű információkat. - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Csökken a folyamatban lévő ügyek száma a Fővárosi Törvényszéken

2012.11.23.

Megújul a Fővárosi Törvényszék, csökken a folyamatban lévő ügyek száma, javul a gazdálkodás, átalakul a főépület, és korszerű ügyfélcentrumot hoznak létre - közölte a törvényszék vezetése csütörtökön.

Új szabályok szerint tarthatják a 2014-es EP-választásokat

2012.11.23.

Az Európai Parlament (EP) csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén elfogadták azt az állásfoglalást, amely szerint a következő, 2014-es EP-választásokig célszerű lenne módosítani a választással kapcsolatos szabályokon. Egyebek közt lehetővé tennék, hogy az unió javaslattevő-végrehajtó intézményének, az Európai Bizottságnak az elnöki tisztségére az európai politikai pártok állítsanak jelölteket.

Védjegy garantálja a kiváló magyar pálinka minőséget - Csak a jogszabályi követelményeknek megfelelő termék kaphat védjegyet

2012.11.23.

A kiváló magyar pálinka minőségét ezentúl pálinkavédjegy rendszer is garantálja, amelyet a Pálinka Céh Egyesület kezdeményezésére a Wessling Hungary Kft. a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen dolgozott ki. Bevezetésére az ősszel került sor - tájékoztatott a Wessling Hungary Kft. csütörtökön.

Hogyan tehető biztonságosabbá, stabillá a pénzügyi rendszer? - Euro Finance Week konferencia

2012.11.23.

A pénzügyi rendszer biztonságossá, stabillá tétele érdekében összehangolt nemzetközi szabályozásra és a személyes felelősség rendszerének helyreállítására van szükség - hangoztatta a Bundesbank igazgatótanácsának tagja a Euro Finance Week konferencián tartott beszédében, csütörtökön Frankfurtban.

Minél kevesebb trauma érje a gyerekeket! - Gyermekbarát igazságszolgáltatás itthon és Európában - Nemzetközi konferencia

2012.11.23.

Az alapvető jogok biztosa szerint gyermekbaráttá kell alakítani minden közintézményt. Szabó Máté erről a Gyermekbarát igazságszolgáltatás itthon és Európában című csütörtöki budapesti nemzetközi konferencián beszélt, ahol felszólalt Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára is.

A drogfüggőség inkább társadalmi, mint bűnügyi kérdés - Engedni, vagy nem engedni? - Drogpolitikai vitaest a CEU-n

2012.11.23.

Az egészségügyi ellátás biztosítása kapjon az eddiginél nagyobb hangsúlyt a drogpolitikákban, a kábítószer-függőséget pedig inkább társadalmi, semmint bűnügyi problémának tekintsék - szorgalmazták a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) csütörtökön tartott drogpolitikai vitaest résztvevői.

Illegálisan finanszírozta 2007-es választási kampányát Sárkozy? - Kihallgatták a volt francia államfőt, de egyenlőre nem emeltek vádat

2012.11.23.

Tizenkét órás kihallgatása után nem emelt vádat Nicolas Sarkozy ellen az a bordeaux-i vizsgálóbíró, aki a volt államfő 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos illegális finanszírozását vizsgálja - közölte csütörtök este Thierry Herzog, az exelnök ügyvédje.

A hitelszerződések egyoldalú módosításának ítélkezési gyakorlata - A Kúria joggyakorlat-elemző csoportjának vizsgálata

2012.11.23.

A pénzügyi szolgáltatók fogyasztói kölcsönszerződéseinek egyoldalú módosításával kapcsolatos ítélkezési gyakorlatot vizsgálta a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja.

Magyar ügyek Európában

2012.11.22.

A bolti kiskereskedelmi tevékenységre kivetett különadó összhangban van-e az uniós joggal? - A magyarországi válságadókkal kapcsolatban megérkezett az első ügy az Európai Bíróságra - Folyamatban lévő magyar, illetve magyar vonatkozású ügyek az Európai Unió Bírósága előtt

A különadók és a kafetéria szabályozása sérti az uniós jogot? - Új fázisba lép a hazánk ellen indított kötelezettségszegési eljárás

2012.11.22.

Az Európai Bizottság úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak a telekommunikációs és a kiskereskedelmi szektorra kivetett különadók, valamint a kafetéria-utalványok piacának korlátozása miatt, ezzel második szakaszukba léptek a Magyarország ellen ezekben az ügyekben indított kötelezettségszegési eljárások - tudatta szerdán az Európai Bizottság.

Poggyászból eltűnt tárgyak - A légijáratok utasainak kártalanításáról - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2012.11.22.

Az utas kártalanítást követelhet a légitársaságtól az ugyanazon a járaton utazó másik utas által feladott poggyászban található tárgyainak elvesztése okán. A bizonyítás az érintett utast terheli. - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

A gyermekek áldozatvédelméről - Hiányos a szabályozás és a módszertani útmutatók - Ombudsmani vizsgálat

2012.11.22.

Megyénként jelentős az eltérés a gyámhivatalok munkájában és annak feltételeiben. A rendőrök nemegyszer képesítés nélkül végzik a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat. Áldozatsegítő szolgálatok legtöbbször csak a megyeszékhelyeken működnek, hiányosak a jogszabályi rendelkezések, nincsenek megfelelő módszertani útmutatók. Szabó Máté ombudsman az illetékes miniszterekhez fordult.

Megtévesztő Calgon reklámok - A GVH 15 millió forintra bírságolta a Reckitt Benckiser Kft.-t

2012.11.22.

A Reckitt Benckiser Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor a Calgon vízlágyító termékének a népszerűsítése során valótlan állításokat tett az ecet hatására vonatkozóan. A vállalkozásra ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 15.000.000 Ft bírságot szabott ki.

Paczolay: Kihívás a hatalommegosztás értelmezése - Európai bírók munkatalálkozója Washingtonban a Federalist Society szervezésében

2012.11.22.

Mind az Egyesült Államokban, mind Magyarországon kihívást jelent az egyes hatalmi ágak önállóságának értelmezése és védelmezése - jelentette ki szerdán Washingtonban Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, aki Stumpf István alkotmánybíró társaságában egy, a konzervatív Federalist Society által amerikai és európai bírók számára rendezett munkatalálkozón vett részt.

Szigorodó adóellenőrzésre számíthatnak a Magyarországon dolgozó kiküldöttek - Az adótanácsadó figyelmeztet

2012.11.22.

Az eddigi adóhatósági gyakorlattól eltérő, szigorú ellenőrzésekre számíthatnak azon külföldi cégek hazai leányvállalatai, amelyek anyavállalataik dolgozóit foglalkoztatják - hívja fel a figyelmet szerdai közleményében a Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat.

A koldulás agresszív formái továbbra is büntethetőek - Ab: A hatóságok nem váltak eszköztelenné a közrend védelmében

2012.11.22.

A rendőrség és a közterületek felügyeletét ellátó szervek nem váltak eszköztelenné azokkal a - sok esetben a hajléktalansággal összekapcsolódó - szabálysértésekkel szemben, amelyek zavarják az embereket, vagyis sértik a közrendet - közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára szerda este.

Horvátország keményen leszámol a korrupcióval - Tíz év börtönre ítélték Sanader volt horvát miniszterelnököt

2012.11.22.

Összesen tíz év börtönbüntetésre ítélte kedden a zágrábi megyei bíróság első fokon, nem jogerősen Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt, akit háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés bűntettének elkövetésével vádolt a horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája (USKOK).

Hamis műtárgyak karanténban? - Konferencia a műtárgyhamisításról

2012.11.21.

A műkincshamisítás nemzetközi és hazai tendenciáiról, a megelőzés lehetőségeiről tartottak konferenciát "Hamis műtárgyak karanténban? - Új utakon a műtárgyhamisítás ellen" címmel kedden Budapesten.

Terítéken az olimpiai játékok és a doppingügyek - Sportjogi konferencia a Testnevelési Egyetemen

2012.11.21.

Az olimpiai játékokkal vagy éppen a doppingügyekkel kapcsolatos jogviták is terítékre kerülnek azon a sportjogi konferencián, amelyet csütörtökön 15 órától rendeznek meg a Testnevelési Egyetemen.

Szűkülő jogok - Befagyasztják a bírák béreit Szlovákiában

2012.11.21.

A jövő évben ideiglenesen felfüggesztik Szlovákiában a bírák béreinek értékállóságát szavatoló automatikus bérvalorizációt - jelentette be Pavol Paska, a pozsonyi törvényhozás házelnöke kedden, az érintett igazságügyi dolgozók képviselőivel folytatott egyeztetést követően.

Stratégiai cél a gyors és szakszerű ítélkezés - Az alkotmányügyi bizottság elfogadta az OBH elnökének beszámolóját

2012.11.21.

Elfogadta Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének beszámolóját a parlament alkotmányügyi bizottsága a Magyar Igazságügyi Akadémián tartott ülésén kedden.

Gyermekjogok világnapja - A magyar gyerekek nem ismerik jogaikat

2012.11.21.

Három magyar gyerekből kettő nem tudja, hogy milyen jogai vannak - ismertette egy korábbi kutatás adatait az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány a gyermekjogok világnapja (november 20.) alkalmából.

Elviselhető lesz a cafeteria terhének növekedése - Adócsomag 2013 adószakértői szemmel

2012.11.21.

Kompromisszum született, végül csak 4 százalékponttal nő a béren kívüli juttatások terhelése jövő év elejétől, így a cafetéria népszerűsége várhatóan nem csökken majd - írja keddi blogbejegyzésében Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. adópartnere.

Az urkán parlament 2016-ig meghosszabbította a termőföld eladási moratóriumot

2012.11.21.

Az ukrán parlament kedden megszavazta az állami termőföld eladási moratóriumának meghosszabbítását 2016. január 1-jéig.

Adót kell fizetni a közművezetékek után január 1-jétől - A Magyar Telekomnak 9-11 milliárd forint, a UPC-nek milliárdos plusz terhet jelent

2012.11.21.

A parlament kedden kivételes sürgős eljárással fogadta el a kormány azon javaslatát, amely szerint adót kell fizetni a közművezetékek után 2013. január 1-jétől, a teher mértéke 125 forint lesz méterenként.

Ismét elfogadták az uniós bűnügyi együttműködésről szóló törvényt

2012.11.21.

A parlament hétfőn újból elfogadta az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló jogszabályt, amelyet korábban Áder János államfő megfontolásra visszaküldött.

Perbeszéd helyett párbeszéd - Mediációs szakmai konferencia az OBH szervezésében

2012.11.21.

Gyorsabb, olcsóbb, rugalmasabb - Egy újfajta vitakultúra, melyben nem a másik fél legyőzése, hanem egymás megértése a cél - „Perbeszéd helyett párbeszéd” címmel november 12-én mediációs szakmai konferenciát tartottak az Országos Bírósági Hivatal szervezésében.

Az ügyfélkapun is bejelenthető lesz a külföldi tartózkodás - Módosult a konzuli védelemről szóló törvény

2012.11.20.

Az internetes ügyfélkapun is bejelenthető lesz előzetesen a külföldi tartózkodás a konzuli szolgálatnál a parlament hétfői döntése nyomán. A konzuli védelemről szóló törvény módosítását 301 igen szavazattal, 36 nem ellenében fogadták el.

Csökkenő építési bírságok - Számos építési szabályt módosított a kormány

2012.11.20.

Megváltozott az építési bírságok számítási módja, és több bírság felső határa is csökkent - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely több építési jogszabályt módosított, és a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az NMHH elővigyázatosságra inti az UPC előfizetőit! - A hatóság ellenőrzést indított a cég szerződésmódosításával kapcsolatban

2012.11.20.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hivatalból vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy az UPC a hírközlési jogszabályoknak megfelelően kívánja-e módosítani szerződéseit ügyfeleivel. A hatóság a cég előfizetőit gondosságra inti és arra figyelmezteti őket: ha elfogadják a módosítást, később akár díjemelést is könnyen érvényesíthet a szolgáltató.

A rabok jogaiért éhségsztrájkolnak Olaszországban

2012.11.20.

Négynapos éhségsztrájkba kezdtek hétfőn az olasz börtönök rabjai méltóbb büntetési körülményeket, amnesztiát és szavazati jogot követelve.

Enyhülnek a kartellszabályok a mezőgazdasági termékeknél

2012.11.20.

Az Országgyűlés hétfői döntésével enyhítette a mezőgazdasági termékek esetében a kartellszabályokat, így nem számít versenykorlátozónak az a megállapodás, amely ágazati érdekképviselet vagy szakmaközi szervezet részvételével jön létre, és azzal egyik érintett piaci szereplő sem kerül előnybe a másikhoz képest.

Törvény tiltja az önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezéseket

2012.11.20.

Nem szerepelhet cég, civil szervezet, sajtótermék elnevezésében, közintézmény vagy közterület sem viselheti majd olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be. Az erről szóló törvény kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 264 igen szavazattal és 33 nem ellenében fogadta el hétfőn az Országgyűlés.

Egyszerűsödik a kisajátítási eljárás - 2013. július 1-jén lépnek hatályba a változások

2012.11.20.

A kisajátítási eljárás gyorsabbá, egyszerűbbé ás olcsóbbá tételét várja a kormány a (kisajátításról szóló törvény|http://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/2007/CXXIII) hétfőn elfogadott módosításától. A változtatásokat 221 igen, 29 nem szavazattal és 29 tartózkodással fogadta el az Országgyűlés.

Létrejön a pénzügyi ombudsman hivatala

2012.11.20.

Elfogadta az Országgyűlés a pénzügyi ombudsmani poszt létrehozásáról szóló törvényt. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a jogszabály hatálybalépését követő egy hónapon belül kell kineveznie - határozatlan időre - a pénzügyi jogok biztosát.

75 milliárd dollárt követelnek a holokauszttúlélők - Hatáskör hiánya miatt jogerősen megszüntették OTP ellen indított pert

2012.11.20.

Az elsőfokú bíróság jogerősen megszüntette az Egyesült Államokban a holokausztáldozatok által az OTP Bank ellen indított pert - közölte az OTP Bank a Budapesti értéktőzsde honlapján hétfőn.

Eltörölt szuperbruttó, bevezetett közműadó - Döntött az Országgyűlés 2013-as adóváltozásokról

2012.11.20.

A bankadó fenntartásáról, a tranzakciós illeték növeléséről, valamint a nyugdíjjárulék-plafon eltörléséről is döntött az Országgyűlés hétfőn, amikor a jövő évi adóváltoztatásokkal együtt elfogadta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmúlt hetekben bejelentett több költségvetési kiigazító intézkedését.

Nincs alakilag érvényes beadvány, a pályázati eljárás mégis eredményes? - Médiatanács: A bíróság ellentmondásos jogi helyzetet idézett elő

2012.11.19.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerint ellentmondásos jogi helyzet alakult ki a bíróság döntése nyomán a 95,3 MHz-es frekvencia pályázata kapcsán, amely szerint nincs alakilag érvényes beadvány, a pályázati eljárás mégis eredményes - a hatóság erről a blogján számol be, ahol hétfőn közzétette ügyészségi indítványának harmadik részét is.

Az alaptörvény módosítása után sarkalatos lesz a földtörvény

2012.11.19.

A kormány szerdán megtárgyalja az alaptörvény módosítására vonatkozó javaslatot, amely a földdel kapcsolatos alapvető jogokra kétharmados jogszabály megalkotását írja elő, így lesz sarkalatos a földtörvény és néhány más jogszabály is - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn, a kormányszóvivői tájékoztatón a Parlamentben.

Vezető orosz jogvédő szervezetek bojkottálják az ügynöktörvényt

2012.11.19.

Vezető orosz jogvédő szervezetek képviselői hétfőn bejelentették, hogy bojkottálják az úgynevezett ügynöktörvényt, és nem vetetik külföldi ügynökként nyilvántartásba szervezeteiket.

Kónya István: A jogalkotás versenyt fut a bűnözéssel - Megkezdődött a 19. Kriminálexpo

2012.11.19.

A jogalkotás versenyt fut a bűnözéssel az informatika területén is - mondta Kónya István, a Kúria elnökhelyettese a kriminálexpón Budapesten, hétfőn.

Jön a közművezeték - adó - Az adó mértéke méterenként 100 forint lesz - A törvényjavaslatról

2012.11.19.

A közművezetékek minden megkezdett métere után 100 forint lesz az adó 2013. január 1-jétől a közművezetékek adójáról szóló, a nemzetgazdasági miniszter által pénteken benyújtott törvényjavaslat szerint.

A magánnyugdíjpénztárak jövője a szabályozáson múlik - A PSZÁF kockázati jelentéséről

2012.11.19.

További magánnyugdíj-pénztári végelszámolások és beolvadások várhatóak, amennyiben a szabályozás nem változik, ezért a június 30-án még működő 11 magánnyugdíjpénztár számára kulcsfontosságú a működést szabályozó feltételek alakulása - állapítja meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nemrég publikált kockázati jelentésében.

Tisztázatlan az internetes kommentek jogi háttere - A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének vitaindító tanulmányáról

2012.11.19.

Az internetes médiumokat tömörítő szakmai szervezet szerint tisztázásra szorulnak a médiatörvények egyes passzusai az internetes kommentekkel, hozzászólásokkal kapcsolatos felelősségi körök tekintetében.

Konferencia a munkahelyi adatvédelemről

2012.11.19.

Neves szakemberek részvételével országos konferenciát szervez 2012. december 6-án a munkavégzés munkáltatói ellenőrzésének adatvédelmi kérdéseiről a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Informatikai és Kommunikációs Jogi Kutatóintézete (IKJK), és a Munkajogi és Társadalombiztosítási Jogi Tanszéke.

Adóváltozások 2013 - Az adótanácsadó szemével - Az új adózási módok egyre bonyolultabb eljárásokat követelnek

2012.11.19.

Jövőre tovább bonyolódik az adóadminisztráció Magyarországon: komplikáltabb lesz az áfa-bevallás és az új kisvállalkozási adók sem segítik az átláthatóságot - közölte a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég hétfőn annak kapcsán, hogy az Országgyűlés várhatóan elfogadja a 2013-ra vonatkozó adóváltoztatásokat.

Az egységes bírói jogalkalmazás feltétele a színvonalas közigazgatás - Darák Péter az állampolgárokat érintő szervezeti és szakmai változásokról

2012.11.16.

Az egységes közigazgatási bírói jogalkalmazás előfeltétele a közigazgatási ügyek színvonalas hatósági ügyintézése - jelentette ki a Kúria elnöke pénteken Zalaegerszegen. Darák Péter ehhez fontosnak tartja, hogy az állampolgári igényeket kielégíteni képes, megfelelően magas képzettségű és tapasztalt jogalkalmazók álljanak rendelkezésre közigazgatási ügyekben.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000