Hír archívum: 2012. november

Más hónap

Milliárdos csempészet és sikkasztás - Jogerősen hat év börtönre ítélték Földesi-Szabó László egykori rendőr ezredest

2012.11.16.

Jogerősen hat év börtönre ítélte Földesi-Szabó László egykori rendőr ezredest milliárdos csempészet és sikkasztás miatt a Fővárosi Ítélőtábla pénteken.

Teendők pénzügyi panaszok esetén - Új fogyasztóvédelmi kiadványok a PSZÁF-tól

2012.11.16.

Pénzügyi tanácsadó irodahálózat és Teendők pénzügyi panaszok esetén címmel új fogyasztóvédelmi kiadványt jelentetett meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

4,5 milliárd dolláros bírság a BP-nek a Mexikói-öbölben történt katasztrófa miatt - Vádat emeltek a brit olajipari cég több vezetője ellen

2012.11.16.

Rekordösszegű, több mint 4,5 milliárd dolláros (ezer milliárd forintos) pénzbírságot kell fizetnie a BP brit olajcégnek a Mexikói-öbölben két és fél éve történt olajkatasztrófa miatt. Vádat emeltek a mexikói-öbölbeli feltárásért felelős alelnök és két helyi termelésirányítója ellen.

A gondokság alá helyezés nem jelent munkaképtelenséget

2012.11.16.

A cselekvőképtelennek nyilvánított ember egyúttal nem munkaképtelen, a munkakeresésének, munkavállalásának, alkalmazásának csupán a cselekvőképtelenség, azaz a gondokság alá helyező bírósági határozat ténye nem képezheti akadályát – válaszolta Szabó Máté ombudsman egy panaszbeadványra.

Gyakorlati nehézségek az új Munka törvénykönyvével kapcsolatban - A szakszervezetek felülvizsgálnák, a munkaadók ezt korainak tartják

2012.11.16.

A szakszervezetek szerint felül kell vizsgálni az idén július elsején hatályba lépett új Munka törvénykönyvét (Mt.), a munkaadók szerint ez még korai.

Kaposvár továbbra is a legolcsóbb város, ami a közszolgáltatást illeti - Adó- és díjemelésekről döntött a kaposvári közgyűlés

2012.11.16.

Kaposvár a közszolgáltatási díjak tekintetében továbbra is a legolcsóbb városok egyike marad - hangsúlyozta Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a városi közgyűlés csütörtöki ülésén, amelyen a jövő évre szóló adó- és díjemelésekről döntött a testület.

Ne gyújts rá! - Tarolnak a szigorított dohányzási szabályok - Már több mint 9 millió forint bírságot szabtak ki

2012.11.16.

Több mint 9,5 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok a szigorított dohányzási szabályok megsértése miatt a türelmi idő áprilisi lejártától októberig - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön.

Sorra buknak le a feketén foglalkoztatók

2012.11.16.

Az egyre hatékonyabb adóhatósági fellépésnek köszönhetően az idén már több mint 4000 adócsaló bukott le az ellenőrzéseken - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

Cacicnak két hónapon belül meg kell kezdenie büntetése letöltését - Bíróság adhat ki elfogatóparancsot az elítélt horvát politikus ellen

2012.11.15.

Radimir Cacicnak két hónapon belül meg kell kezdenie a bíróság szerdai jogerős ítélete szerinti egy év tíz hónap fogházbüntetését - tájékoztatta az ügyben másodfokon eljáró Kaposvári Törvényszék büntetés-végrehajtási bírója szerda este.

A létfenntartást szolgáló pénzek végrehajthatóságáról - A hatályos törvény módosítását kérte az ombudsman a minisztertől

2012.11.15.

Mentesüljön a végrehajtás alól a létfenntartást szolgáló juttatás akkor is, ha bankszámlára érkezik. A hatályos törvény ennek megfelelő módosítását kérte az ombudsman a közigazgatási és igazságügyi minisztertől. Szabó Máté alapjogi biztos a hátrányos megkülönböztetés tilalmával szembenállónak nevezte, ha az adósok között annak alapján tesznek különbséget, hogy a pénzüket otthon, vagy a bankban tartják. Ha ugyanis a szociális juttatás a bankszámlára érkezik, nem élvez mentességet.

Csökkenthető az éves fizetett szabadságra vonatkozó jogosultság - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2012.11.15.

Az éves fizetett szabadságra vonatkozó jogosultság a szociális tervben megállapított munkaidő-csökkentés arányában csökkenthető. Az uniós joggal nem ellentétes, ha valamely vállalkozás és az üzemi tanácsa olyan szociális tervet hoznak létre, amely a csökkentett munkaidőben dolgozó munkavállalót megillető éves fizetett szabadságot arányos mértékben csökkenti. - áll az Európai Bíróság ítéletében.

Női kvóta a tőzsdén jegyzett vállalatok felügyelőbizottságaiban - Az Európai Bizottság elfogadta az irányelvtervezetet

2012.11.15.

Elfogadta az Európai Bizottság azt az irányelvtervezetet, amely a nemek kiegyensúlyozottságát volna hivatott előmozdítani a tőzsdén jegyzett vállalatok felügyelőbizottságaiban - tudatta Viviane Reding, a bizottság alapvető jogokért felelős tagja szerdán.

Vesztegetés és háborús nyerészkedés - A horvát államügyészség a legmagasabb büntetés kiszabását kérte Ivo Sanader volt horvát miniszterelnökre

2012.11.15.

A horvát államügyészség vesztegetés és háborús nyerészkedés miatt a legmagasabb büntetés kiszabását kérte Ivo Sanader volt horvát miniszterelnökre a zágrábi megyei bíróságon.

2006-2010 - Nem átlátható az adókedvezmények felhasználása - ÁSZ ellenőrzés

2012.11.14.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint a 2006-2010 közötti időszak adatai alapján az adókedvezményként nyújtott támogatások felhasználása nem volt átlátható, és nem volt megfelelően ellenőrzött.

Jobbítható közös bankfelügyelet - Barnier nem zárja ki a szerződésmódosítást

2012.11.14.

Nem zárja ki az uniós szerződés módosításának lehetőségét a szolgáltatásokért és az egységes piacért felelős uniós biztos, Michel Barnier, ugyanakkor kedden késő este Brüsszelben kijelentette: a hatályos szerződés adta jogi keretek között kell megoldást találni az eurózóna közös bankfelügyeletének felállításához.

Halálos közúti balesetet okozott a horvát miniszterelnök-helyettes - A Kaposvári Törvényszék letöltendő szabadságvesztésre ítélte

2012.11.14.

Jogerősen egy év, tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte távollétében Radimir Cacicot, a horvát kormány első miniszterelnök-helyettesét szerdán a Kaposvári Törvényszék halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt. A horvát miniszterelnöki hivatal nem kommentálta az ítéletet.

Tranzakciós illeték - A közös tulajdonú számlák közötti átutalás mentességet élvez

2012.11.14.

Rokoni viszonytól függetlenül a közös, vagy részben közös tulajdonú számlák között lebonyolított átutalások mentesülnek az illetékfizetési kötelezettség alól a parlament által hétfőn elfogadott adómódosító-csomag alapján.

Oroszországban a nemzetközi szervezetek munkatársai is büntethetővé váltak kémkedés címén

2012.11.14.

Jogvédők, ellenzékiek által bírált törvénymódosítások léptek életbe szerdán Oroszországban; a nemzetközi szervezetek munkatársai is büntethetővé váltak kémkedés címén. A közlönynek is minősülő Rosszijszkaja Gazeta című napilapban megjelent módosítások szerint a vonatkozó törvényben jelentős mértékben kibővítették a hazaárulás fogalmát.

Megvesztegetett igazságszolga - Vádat emeltek egy nyíregyházi törvényszéki bíróval szemben

2012.11.14.

A hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folytatott nyomozást követően a főügyészség a mai napon a Nyíregyházi Törvényszék előtt vádat emelt Dr. K-né dr. J. J., a Nyíregyházi Törvényszék felszámolási ügyekben eljáró bírója és társa, H. A. ellen - közölte a Főügyészség.

Felsőoktatási hallgatói szerződések uniós megfelelése - Bizottság: A magyar szabályozás korlátozza a munkaerő szabad áramlását

2012.11.14.

Úgynevezett pilot eljárás keretében folytatja az egyeztetést az Európai Bizottság Magyarországgal a felsőoktatási hallgatói szerződések uniós megfelelése kapcsán. A testület napokon belül elküldi az ezzel kapcsolatos levelet a kormánynak, amelyben állítólag felveti, még a közelmúltbéli jogszabály-módosításokat követően is felvetődik a munkaerő szabad áramlásának korlátozása.

Bocsánat, hibáztunk! - Elrontott özvegyi nyugdíj-szabályozás

2012.11.14.

Tárcaközi bizottság vizsgálja a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban részesülők özvegyi nyugdíja tárgyában hozott közigazgatási határozatok szabályozási körülményeit, előzményeit, valamint azt, szükség van-e személyi felelősség megállapítására az ügyben.

Alaptörvény-ellenes a hajléktalanok közterületen élésének tiltása - Az Alkotmánybíróság döntéséről

2012.11.13.

Az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását. A testület kedden közölte: hétfőn meghozott határozatában alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát.

Kérdések a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése kapcsán - PSZÁF: Törvény korlátozza az egyoldalú módosítást a számlaszerződéseknél

2012.11.13.

A hitelintézetek az ügyfelek számára kedvezőtlenül csak akkor módosíthatják a számlaszerződések feltételeit, ha az adott díj, illetve költség szerződésben rögzített számítási módját nem változtatják meg, illetve ennek során nem vezetnek be új díjat vagy költséget - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kedden.

Megalapozatlan vádak, sérült jóhírnév - Nem követett el bűncselekményt a Szombathelyi Városi Bíróság elnöke

2012.11.13.

Személyére és hozzátartozójára vonatkozó, bizalmas minősítésű adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség Szabó Sándort, a Szombathelyi Városi Bíróság elnökét - közölte Futó Barnabás, a bírósági vezető ügyvédje kedden.

Gyűlöletbeszéd a sajtóban - Vita a Médiatudományi Intézet kezdeményezésére

2012.11.13.

Nem tartják célravezetőnek a média tartalmi korlátozását a gyűlöletbeszéd visszaszorítása érdekében a sajtó képviselői. A jelentősebb televíziók hírigazgatói és vezetői nem érzik magukat érintettnek a gyűlöletbeszéd kérdésében, és úgy vélik: a szabályokat olyan marginális sajtótermékek miatt szigorítaná a jogalkotó, amelyek most és a jövőben is kivonnák magukat a magyar jog hatálya alól.

Áttörés az ügyvédi felelősségbiztosítás piacán?

2012.11.13.

Közel egy éve foglalkoztunk utoljára oldalunkon az ügyvédi felelősségbiztosítással. Úgy tűnik, az alapvető jogok biztosának megnyilatkozása változást hozhat a témában. Írásunkban ezt a jelentést – az AJB-3514/2012. számút – ismertetjük.

Kézikönyv a szerzői jog érvényesítéséhez - Ingyenesen letölthető

2012.11.13.

Kézikönyv a szerzői jog érvényesítéséhez címmel jelentetett meg új kiadványt a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért, amely a jogosultaknak, felhasználóknak, hivatásos és alkalmi jogalkalmazóknak segít eligazodni a szerzői jogvédelem és jogérvényesítés témakörében.

Jogsértő, ha az állami szervek nem tisztázzák a hatásköri vitákat - Az ombudsman egy panaszügy kapcsán

2012.11.13.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mulasztott, amikor nem kísérelte meg feloldani a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségével keletkezett hatásköri vitát. Szabó Máté ombudsman egy panaszügy kapcsán emlékeztetett a két szervezet egyeztetésének törvényi előírására.

Jogsértő biztosítások - Megtiltotta a bonusvédelmi biztosítások árusítását a PSZÁF

2012.11.13.

Négy biztosítónak és egy alkusznak megtiltotta a bonusvédelmi biztosítás nyújtását, két további biztosítót pedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díjhirdetési hiányosságainak pótlására kötelezett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - közölte a hatóság hétfőn.

A fiatalokkal meg kell ismertetni a jogvédő intézményeket - Darák Péter a Nyitott Bíróság elnevezésű program első állomásán

2012.11.13.

Tenni kell azért, hogy a fiatalok, a "jövő generációi" megismerjék azokat a jogvédő intézményeket, amelyek az ő elemi érdekeiket is védik a társadalomban - hangoztatta a Kúria elnöke, amikor egy rendhagyó iskolai óra keretében előadást tartott hétfőn a budapesti Lauder gimnáziumban.

A zéró tolerancia nem hatékony az iskolai erőszak ellen az UNICEF szerint

2012.11.13.

A zéró tolerancia nem hatékony az iskolai erőszak ellen, amelyet nem lehet pusztán büntetőjogi megközelítéssel megoldani - mondta az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány gyermekjogi igazgatója hétfőn Szekszárdon.

Nem kampányolhatnak a pártok a kereskedelmi médiában - Új választási szabályokat hagyott jóvá az Országgyűlés

2012.11.13.

Kereskedelmi médiumokban és az internetes hírportálokon sem hirdethetnek a pártok 2014-ben az új választási szabályok szerint, amelyeket hétfőn hagyott jóvá a parlament. Az Országgyűlés még nem a választási eljárási törvényjavaslatról, hanem az ahhoz benyújtott módosító indítványokról döntött, a zárószavazás egy hét múlva lesz.

Romániában a politika akadályozza az igazságszolgáltatást - Basescu szerint veszélyben a Schengeni csatlakozás

2012.11.13.

Traian Basescu államfő felhívást intézett hétfőn a román politikusokhoz, hogy ne akadályozzák az igazságszolgáltatás működését, mert szerinte Románia emiatt nem csatlakozhatott a határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.

Tartózkodási jog uniós polgár családtagra hivatkozással? - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2012.11.12.

Harmadik ország olyan állampolgára, aki jogszerűen tartózkodik a leánygyermeke és a házastársa származási tagállamában, miközben azok egy másik tagállamban telepedtek le, nem hivatkozhat azok uniós polgárságára annak érdekében, hogy tartózkodási jogát az uniós jogra alapítsa - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Új szabályzat készül az ügyvédi letétről - Magyar Nemzet lapszemle

2012.11.12.

Szabályzatban kötelezné a Magyar Ügyvédi Kamara az ügyvédeket, hogy jelezzék a megyei kamaráknak, ha az ügyvédi megbízáshoz kötődően az ügyfelek pénzt vagy értékpapírt helyeznek náluk letétbe - írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

Növelik az utcai járőrök számát Budapesten - Január 1-től kiszámíthatatlanabb lesz a rendőri jelenlét az utcákon

2012.11.12.

A rendőrség átszervezése után több rendőr lesz Budapest utcáin, emellett január 1-jétől a fővárosban is bevezetik az úgynevezett gördülő akciót, ami a korábbi statikus szolgálatszervezéshez képest "kiszámíthatatlan" rendőri jelenlétet jelent – mondta Pintér Sándor belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján a XVII. kerületben.

Taj-kártya mellett fényképes igazolvány is kellhet a jogosultság igazolására - Ház előtt az egészségügyi "salátatörvény"

2012.11.12.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szombat délután benyújtotta az Országgyűlésnek, az újabb egészségügyi "salátatörvényt". Az előterjesztés megteremti a jogi alapjait annak, hogy Magyarország teljes jogú tagként csatlakozhasson az Eurotransplanthoz, kitér arra, hogy a visszaélések elkerülése miatt az ellátást igénylőnek a taj-kártya mellett fényképes személyazonosító okmánnyal is igazolnia kell jogosultságát.

Gyorsuló rokkantnyugdíj-perek - A Kúria joggyakorlat-elemző csoportjának jelentése

2012.11.12.

Felgyorsulhatnak és egyszerűbbé válhatnak a rokkantellátással, rokkantnyugdíjjal kapcsolatos társadalombiztosítási (tb-) perek a Kúria joggyakorlat-elemző csoportjának jelentése szerint - mondta Patassyné Dualszky Katalin kúriai bíró, a joggyakorlat-elemző csoport tagja egy háttérbeszélgetésen.

Bírák oktatnak jogi ismereteket középiskolásoknak - A Nyitott Bíróság programról

2012.11.12.

Bírák oktatnak jogi ismereteket középiskolásoknak a Nyitott Bíróság elnevezésű programban, melynek nyitó előadását Darák Péter, a Kúria elnöke tartja - mondta Hilbert Edit, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) általános elnökhelyettese.

Keddtől tilos a "repülő kívánságlámpások" használata - Módosul az Országos Tűzvédelmi Szabályzat

2012.11.12.

Kedden lép hatályba az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról (OTSZ) szóló belügyminiszteri rendelet módosítása - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) szóvivője.

Egyszerűsödő adminisztráció, foglalkoztatási kedvezmények - Módosulnak a foglalkoztatással kapcsolatos törvények

2012.11.12.

A nyugdíjasnak minősülő közalkalmazottnak nem jár majd végkielégítés, a munkaügyi központhoz elektronikus levélben is be lehet jelentkezni. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a foglalkoztatási jellegű törvényeket módosító javaslat, amelyet a kormány szombaton terjesztett a parlament elé.

Ügyészségek méltó körülmények között - Polt Péter átadta a hajdúszoboszlói ügyészség új épületét

2012.11.09.

Az állandóság és a változás egyszerre jellemzi az ügyészség munkáját - jelentette ki Polt Péter legfőbb ügyész pénteken Hajdúszoboszlón, amikor átadta a városi ügyészség új épületét.

Maradéktalan siker a közjegyzőségek újjászületése - 24. Közép-Európai Közjegyzői Kollokvium Sopronban

2012.11.09.

Maradéktalan sikernek tartja a közigazgatási és igazságügyi miniszter a közjegyzőségek két évtizeddel ezelőtti újjászületését. Navracsics Tibor a 24. Közép-Európai Közjegyzői Kollokviumon, pénteken, Sopronban beszélt erről.

IT-biztonság az ügyvédi munka során

2012.11.09.

Az ügyvédekbe – és az ügyvédi munkába - vetett bizalom fontos alappillére az ügyvédi titoktartás; a tudat az ügyfél részéről, hogy adatai, ügyének kényes részletei nem kerülhetnek ki illetéktelenek részére.

Vádat emeltek a német neonáci terrorista sejt egyetlen élő tagja ellen

2012.11.09.

Gyilkosságban való bűnrészességgel és terrorista szervezet létrehozásával vádolta meg csütörtökön a német szövetségi ügyészség a 2011-ben lelepleződött Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) neonáci terrorista sejt egyetlen élő tagját.

Kinevezték az új országos betegjogi központ vezetőjét - Novák Krisztina november 1-től tölti be a tisztséget

2012.11.09.

Novák Krisztinát nevezték ki az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatójává - erősítette meg az egészségügyi államtitkárság a MedicalOnline csütörtökön megjelent információját.

Bírósági vezető a gyanú árnyékában - Büntetőeljárás indult a Szombathelyi Városi Bíróság elnöke ellen

2012.11.09.

Büntetőeljárás indult Szabó Sándor, a Szombathelyi Városi Bíróság elnöke ellen, miután felfüggesztették mentelmi jogát és a Központi Nyomozó Főügyészség ezt követően még hetekkel ezelőtt gyanúsítottként hallgatta ki - adta hírül a HVG csütörtökön.

Az Emberi Jogi Bíróság 16 ezer euró nem vagyoni kártérítésre kötelezte Magyarországot

2012.11.09.

Tizenhatezer euró nem vagyoni jellegű kártérítés és 2150 euró perköltség megfizetésére kötelezi Magyarországot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön hozott ítélete, amely szerint a magyar hatóságok több ponton is megsértették a csak H. Z. monogrammal azonosított, súlyos testi és szellemi fogyatékkal élő panaszos jogait.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000