Hír archívum: 2012. december

Más hónap

Változó bírósági rendszer - Januártól jön a járásbíróság, az új közigazgatási és munkaügyi bíróság és az e-bíróság

2012.12.28.

A január 1-jén életbe lépő jogszabályok folytán számos változás lesz a bíróságokon: létrejönnek a járásbíróságok, az új közigazgatási és munkaügyi bíróságok, illetve működésbe lép az e-bíróság.

Január elsejével hatályba lép a teljes új Munka törvénykönyve

2012.12.28.

Január elsejétől teljes egészében hatályba lép az új Munka törvénykönyve (Mt.). Az Mt.-ről szóló törvényt - amely 1992-es elődjét váltja fel - még 2011 decemberében fogadta el a parlament, s a legtöbb rendelkezése már 2012. júliusával hatályba lépett.

Az év utolsó napjáig választható a kisadózók tételes adója (kata) - Adózási határidőkre figyelmeztet a NAV

2012.12.28.

Az év utolsó napjáig választható a kisadózók tételes adója (kata), ha január elsejétől így akar adózni a vállalkozás, továbbá az alanyi mentességről vagy a pénzforgalmi elszámolásról is december 31-éig kell dönteni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken.

Januártól büntethetők a mikrochippel nem rendelkező kutyák gazdái - Módosult a kedvtelésből tartott állatok tartásáról szóló kormányrendelet

2012.12.28.

Akár 40 ezer forintos pénzbírsággal is büntethetik a mikrochippel nem rendelkező, négyhónaposnál idősebb kutyák gazdáit a január elsejétől életbe lépő, a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosításának értelmében.

Egy keretbiztosítéki jelzálog-ügy - A Szegedi Törvényszék ítéletet hozott

2012.12.28.

Harminc család lakóingatlanát árverezhetik el, amennyiben jogerőre emelkedik a Szegedi Törvényszék pénteken egy keretbiztosítéki jelzálog érvényesítése ügyében meghozott ítélete - közölte Makláry András ügyvéd, az egyik alperes jogi képviselője.

Az Országgyűlés megsértette a jogalkotási előírásokat - Az Alaptörvény Átmeneti Rendelkezéseinek vizsgálatáról - Ab-határozat

2012.12.28.

Az Alkotmánybíróság ma meghozott határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés túllépett az Alaptörvényben foglalt jogalkotási felhatalmazáson, amikor az Alaptörvény Átmeneti Rendelkezései közé olyan szabályokat is beiktatott, amelyek nem átmeneti rendelkezéseket tartalmaznak. Az Országgyűlést alkotmányozóként is kötik a jogalkotási, eljárási előírások. Az ezek megsértésével hozott szabályok érvénytelenek, ezért az Alkotmánybíróság a kifogásolt rendelkezéseket e formai hiányosságok miatt megsemmisítette. Az Alkotmánybíróság az Alaptörvény és az Átmeneti Rendelkezések tartalmának alkotmányosságát – töretlen gyakorlatának megfelelően – nem vizsgálta.

Az ellopott autó tulajdonosát bírságolja az Autópálya Kezelő - Sérülő jogbiztonság - Ombudsmani jelentés

2012.12.21.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a károsult tulajdonosokat bírságolja meg, ha az autójukat elkötő és menekülő tolvajok nem fizetnek az autópálya használatáért. Ez zaklatás, és sérti a jogbiztonság követelményét – állapította meg Szabó Máté ombudsman panaszbeadványokra reagálva.

A román parlament védelmezi a korrupt politikusokat? - Visszaélés mentelmi joggal - Romániát több ízben bírálta az Európai Bizottság

2012.12.21.

Nagy többséggel elutasította a román képviselőház pénteken Ion Stan szociáldemokrata képviselő előzetes letartóztatásba helyezésének engedélyezését. Stan ellen befolyással való üzérkedés gyanújával indított bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Biztonsági földgáztároló kizárólag a magyar állam tulajdonában lehet - Módosult a földgázellátásról szóló törvény

2012.12.21.

Az Országgyűlés hétfőn 285 szavazattal, 44 ellenében elfogadta a földgázellátásról és a nemzeti vagyonról szóló törvények módosítását, amely szerint biztonsági földgáztároló kizárólag a magyar állam tulajdonában lehet.

A legsúlyosabb szellemitulajdon-jogi jogsértők éves listája - Az USTR listájának notórius jogsértői az IsoHunt és a The Pirate Bay is

2012.12.21.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR) a napokban tette közzé éves jelentését azon digitális és fizikai piacokról, amelyek a szellemitulajdon-jogi jogsértésekben élen járnak. A listán olyan notórius jogsértő weboldalak szerepelnek, mint az IsoHunt vagy a The Pirate Bay, míg a fizikai piacok között zömmel ázsiai és latin-amerikai bevásárlóhelyek szerepelnek.

Kartell a holland sörpiacon - 198 millió eurós bírság a Heinekennek - Az Európai Bíróság ítéletével helybenhagyta a büntetést

2012.12.21.

A Bíróság helyben hagyja a holland sörpiacon fennálló kartellban való részvételéért a Heineken NV-vel szemben kiszabott 198 millió eurós és a Bavaria NV-vel szemben kiszabott 20,71 millió eurós bírságot - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Alaptörvény-ellenes a jogi segítségnyújtás szabályozása - Ombudsman az Alkotmánybíróság határozatáról

2012.12.21.

Az Alkotmánybíróság Szabó Máté ombudsman indítványának helyt adva alaptörvény-ellenesnek ítélte és megsemmisítette a jogi segítségnyújtásról szóló törvénynek azt a rendelkezését, amely kizárta, hogy az alkotmányjogi panaszeljárásban a szociálisan rászorulók alapvető jogaik érvényesítésére az állami költségvetésből finanszírozott jogi tanácsot és jogi képviseletet kaphassanak.

Hollandiában négy magyart ítéltek börtönre emberkereskedelem miatt

2012.12.21.

A holland igazságszolgáltatás decemberben négy magyar állampolgárt ítélt letöltendő börtönbüntetésre emberkereskedelemben való részvétel miatt - közölte a Belügyminisztérium (BM) csütörtökön. A bűnözőket 9 hónap és 4 év közötti szabadságvesztésre ítélték.

Alkotmánybírósági mustra – A testület 51. heti döntései és december 21-i teljes ülésének napirendje

2012.12.21.

Az Alkotmánybíróság az év végén tovább folytatja az államfő indítványa alapján a választási eljárási törvény alaptörvény-ellenességének vizsgálatát. A testület több mint két év után ismét nyilvános teljes ülésen hirdetett határozatot.

Megállapodás született a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról

2012.12.20.

A munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek is elégedettek a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról (szakmunkás minimálbér) szóló megállapodással, amelyet a szociális partnerek a kormánnyal kötöttek - hangzott el a megállapodás ünnepélyes aláírásán, amelyet szerdán a Parlamentben rendeztek.

Segítség az új Ptk. alkalmazásához - Új kiadvány, elektronikus formában is - Beszélgetés Dr. Nemessányi Zoltánnal, a PTE ÁJK adjunktusával

2012.12.20.

A jogász-szakma nagy várakozással tekint a hamarosan végszavazásra kerülő új Polgári Törvénykönyv elé. Nem vitás, hogy az új kódexre nagy szükség van: egy sor kérdést részletesebben, a kor szükségleteinek megfelelőbben szabályoz, és komoly hiányosságokat számol fel. Ugyanakkor, mivel a törvény mind felépítésében, mind részletrendelkezéseiben nagyon sok ponton eltér a jelenlegitől, a jogászok többségében van jó adag félelem is, hogy mennyire fogják tudni zökkenőmentesen alkalmazni az új szabályokat. Az Opten Kft. és a szerzői csapat, Nemessányi Zoltán a Pécsi Jogi Kar tanára, és Osztovits András kúriai bíró már régebb óta dolgozik egy olyan könyvön, amely segít ezzel a nehéz kihívással szembenézni.

Harkivi bírógyilkosság - Megerősített védelmet kérnek a bírák

2012.12.20.

A brutális kegyetlenséggel elkövetett harkivi bírógyilkosság után a kelet-ukrajnai megye bírói Viktor Janukovics elnökhöz fordultak azzal a kéréssel, hogy erősítsék meg védelmüket és ne adják ki személyes adataikat, különösen lakcímüket.

Módosultak az otthonteremtéssel összefüggő rendeletek

2012.12.20.

Számos technikai szabály szerepel abban a kormányrendeletben, amely az otthonteremtéssel összefüggő rendeleteket módosítja - a jogszabály a Magyar Közlönyben jelent meg szerdán.

Kétszázhuszonöt törvényt fogadott el, 918 órát ülésezett idén a parlament

2012.12.20.

A rendszerváltás óta idén fogadta el a legtöbb, 225 törvényt az Országgyűlés, tízzel többet, mint az előző évben. Az elfogadott törvények közül 155-öt a kabinet, 66-ot kormánypárti képviselők terjesztettek be, négyet pedig parlamenti bizottságok - derül ki az Országgyűlés Sajtószolgálatának adataiból. A 133 ellenzéki törvényjavaslat közül viszont egyet sem fogadott el a Ház.

Jogalkotási hibák

2012.12.20.

Alapvető alkotmányos követelmény, hogy az alapjogok lényegi tartalmát érintő kérdéseket csak és kizárólag törvényben lehet szabályozni, rendeleti szinten nem – hívta fel ismét a figyelmet az ombudsman. Szabó Máté ezt ezúttal a Belügyminisztérium egyik rendelettervezetével kapcsolatban tartotta szükségesnek leszögezni. Az alapjogi biztos kifogásolja a szakképzésről szóló törvény egyik végrehajtási rendeletét is, amelyet Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozott ki.

Hiányosak a vállalkozások versenyjogi ismeretei

2012.12.19.

A vállalkozások kétharmada az erősebb gazdasági versenyt pártolja ugyan, de azt már a legtöbben nem tudják, milyen versenyjogi szabályoknak kell megfelelniük – ez derül ki a Gazdasági Versenyhivatal által készíttetett átfogó kutatásból. A GVH ezért szélesebb körű tájékoztatásba kezd a versenykultúra fejlesztése, a versenyjogi megfelelés elterjesztése érdekében, együttműködve több szakmai szervezettel és vállalkozói érdekképviselettel.

Az önkormányzati választásig képviselők maradhatnak a polgármesterek

2012.12.19.

A 2014-es önkormányzati választásig nem kell választaniuk önkormányzati tisztségük és országgyűlési mandátumuk között a mindkettőt betöltő politikusoknak.

Pluszjuttatásokat kaphatnak a fegyveres szervek tagjai - A szolgálati jogviszonnyal összefüggő törvények módosításáról

2012.12.19.

Üdülési és újfajta lakástámogatást is kaphatnak a fegyveres szervek hivatásos tagjai a szolgálati jogviszonnyal összefüggő törvények hétfői módosításával.

Felmentették Hágában Mathieu Ngudjolo Chui egykori kongói hadurat

2012.12.19.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden első fokon felmentette a háborús, illetve az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények vádja alól Mathieu Ngudjolo Chui egykori kongói hadurat.

Csütörtökön három adózási határidő is lejár!

2012.12.19.

December 20-án három adózási határidő is lejár, ami közel 600 ezer céget, vállalkozást érint: ez a határideje az adófeltöltéseknek, az utolsó adóelőleg megfizetésének, és ugyancsak addig lehet az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) fizetők körébe bejelentkezni, vagy abból kijelentkezni is - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Sérti-e az adatmegőrzési EU-irányelv az adatvédelemhez való jogot? - Az Európai Bírósághoz fordult az osztrák alkotmánybíróság

2012.12.19.

A telekommunikációs adatok megőrzéséről szóló EU-irányelv megvizsgálását kéri az osztrák alkotmánybíróság az Európai Bíróságtól. Az osztrák bírói testület kedden közölte: annak eldöntésére kéri a Luxembourgban működő bíróságot, hogy az uniós irányelv nem sérti-e az EU Alapjogi Chartájának rendelkezését az adatvédelemhez való jogról.

Beszélgetések az adatvédelem és a sajtó viszonyáról - Korrektúra Médiakonferencia Balatonalmádiban

2012.12.19.

A sajtószabadság és az adatvédelem összefüggéseiről is hallhattak beszélgetést a Balatonalmádiban megrendezett Korrektúra Médiakonferencia résztvevői kedden. Szóba került még a vidéki rádiók és televíziók bekapcsolódása a közmédia munkájába.

Felmérés készült a fiatalok szórakozásának biztonsági kérdéseiről

2012.12.19.

Elsősorban a szülők és pedagógusok felelősségét emelte ki a fiatalok szórakozásának biztonsági kérdéseiről végzett felmérés eredményeinek ismertetésekor Nagy László Tibor, az Országos Kriminológiai Intézet bűnözéskutatási és elemzési tudományos osztályának megbízott vezetője kedden Budapesten.

A megváltozott munkaképességűek támogatási rendszeréről - ÁSZ ellenőrzés

2012.12.19.

Ellenőrizte az Állami Számvevőszék a megváltozott munkaképességűek támogatási rendszerét. A több mint 200 milliárd forint felhasználását érintő ellenőrzés a 2007 és 2011 közötti évekre terjedt ki. Az ÁSZ megállapította, hogy az öt év alatt a támogatási rendszer nem biztosította a megváltozott munkaképességű munkavállalók növekvő részvételét a foglalkoztatásban, valamint nem járult hozzá a források hatékony és eredményes felhasználásához. A megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak létszáma 2007-ről 2011-re mintegy 26%-kal csökkent.

Biztonságban a vagyon - Bizalmi vagyonkezelés a zárószavazásra váró új Polgári Törvénykönyvben

2012.12.19.

Utódlások, válások megtervezésére, családi vagyontervezésre, a vagyon megóvására is lehetőséget adhat a zárószavazásra váró új Polgári törvénykönyv. A bizalmi vagyonkezelést szabályozó fejezet a vagyon elkülönítését és adókedvezmények kihasználását teheti lehetővé. Ez utóbbiak igénybevételére azonban az új Ptk. önmagában nem lesz elég; megfelelő adó- és illetékszabályok, valamint további végrehajtási jogszabályok megalkotására van szükség.

Alkotmánybíróvá választotta a parlament Salamon Lászlót

2012.12.18.

Alkotmánybíróvá választotta a parlament hétfőn Salamon Lászlót, a KDNP országgyűlési képviselőjét. A titkos szavazáson 263 képviselő voksolt igennel, 35 nemmel. Az MSZP és az LMP képviselői nem vették fel a szavazólapot.

Megreformált bírósági rendszer, megújuló ügyvédi eskü - Az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról

2012.12.18.

Megszavazta a parlament a járásbírósági rendszer január 1-jei felállításához szükséges törvénymódosító csomagot hétfőn. Az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabály alapján január 1-jétől a helyi bíróságok - a jelenlegi városi bíróságok jogutódjaként - a járási bíróságok lesznek, a munkaügyi bíróságok jogutódjaként pedig helyi szintű közigazgatási és munkaügyi bíróságok kezdik meg működésüket.

Számos ponton megújulnak a büntető jogszabályok - Elfogadták a büntető kódex életbe lépéséhez kapcsolódó törvénycsomagot

2012.12.18.

Elfogadta az új büntető törvénykönyv (Btk.) jövő nyári életbe lépéséhez kapcsolódó, mintegy félszáz másik jogszabályt módosító, több mint háromszáz paragrafusból álló törvénycsomagot a parlament hétfőn.

Januártól pénzbírsággal büntethetik a sértő kifejezéseket a Házban

2012.12.18.

Januártól bővülhet a házelnök és az ülést vezető alelnökök fegyelmezési jogköre, így ha egy képviselő kirívóan sértő kifejezést használ, akkor rendreutasítás és figyelmeztetés nélkül kizárhatják az ülésnap hátralévő részéből, és akár utólag is pénzbírságot szabhatnak ki rá.

Nem lehetne termőföldön haszonélvezeti jogot alapítani - Jogszabály pontosítja a termőföldszerzési és haszonbérleti előírásokat

2012.12.18.

Csökkenti az adminisztratív terheket az egyes agrár tárgyú törvények módosításáról szóló, az Országgyűlés által hétfőn 295 igen szavazattal, 38 ellenében, 10 tartózkodással hétfőn elfogadott törvényjavaslat.

Kikerülnek a családjogi könyvből az élettársi kapcsolat egyes szabályai - Döntések az új polgári törvénykönyvvel kapcsolatban

2012.12.18.

A parlament hétfőn az alkotmányügyi bizottság javaslatára kivette az új polgári törvénykönyv (Ptk.) családjogi fejezetéből az élettársi kapcsolat fogalmáról és az élettársak vagyoni viszonyairól szóló rendelkezéseket, azok így átkerülnek a kötelmi jogi szabályok közé.

Nem köthető tanulószerződés második vagy további szakképesítés esetén - A szakképzési és felnőttképzési tárgyú törvények módosításáról

2012.12.18.

Az Országgyűlés 234 igen szavazattal, 81 ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta az egyes szakképzési és felnőttképzési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

A járóbeteg-szakellátó intézmények május 1-vel kerülnek állami tulajdonba - Elfogadta a Ház az újabb egészségügyi salátatörvényt

2012.12.18.

Elfogadta a parlament az újabb egészségügyi salátatörvényt, amely egyebek mellett megteremti az Eurotransplanthoz teljes jogú tagként való csatlakozás jogi alapjait, rendelkezik a gyógyszerhamisítások visszaszorításáról, továbbá lehetővé teszi a járóbeteg-szakellátó intézmények május elsejei átvételét.

Eltörlik a keretszámokat a felsőoktatási alapképzésben - A mesterképzésben részben megmarad a létszámszabályozás

2012.12.18.

A felsőoktatási alapképzésben eltörlik a keretszámokat, a mesterképzésben viszont részben megmarad a létszámszabályozás az Országgyűlés hétfő késő esti döntésével. A szakminiszter évente szakonként határozza meg, hogy mely képzéseken vehető igénybe ösztöndíj vagy részösztöndíj. A felvételhez szükséges minimális pontszámot kormányrendelet, illetve miniszteri határozat állapíthatja meg.

Július 1-től a közszférában nem jár egyszerre nyugdíj és fizetés

2012.12.18.

Az állami szférában dolgozók - a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervezetek tagjai - a jövő év közepétől nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg a parlament hétfői döntése alapján.

Súlyos alkotmányos aggályok - Ombudsman a gyógyszeres kezelések rendeletének tervezett módosításáról

2012.12.17.

Az alapvető jogok biztosa az Emberi Erőforrás Minisztérium államtitkárának írt azonnali véleményében jelezte, elfogadhatatlannak tartja a nagy értékű gyógyszeres kezelések számának drasztikusan csökkentését célzó jogszabály-módosítás tervezetét. Szabó Máté szerint a tárca koncepciója a kiszolgáltatott helyzetben lévő betegek élethez és emberi méltósághoz való jogával, valamint az egyenlő bánásmód követelményével összefüggésben súlyos alkotmányos aggályokat vet fel.

Visszamenőleges hatállyal lesz kedvezőbb a lakásfinanszírozás

2012.12.17.

A lakáshitelek kamattámogatása jelenleg öt évig tart, de évente csökken, a kormány döntése értelmében 5 évig állandó, használt lakásra 50, újra pedig 70 százalék lesz a kamattámogatás - mondta Zsarnóci Csaba, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kinevezték a járási hivatalok vezetőit - Január 1-jével 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi hivatal jön létre

2012.12.17.

Esküt tettek az alaptörvényre a járási hivatalok vezetői hétfőn Budapesten a Millenárison. Január 1-jével 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi hivatal jön létre a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeként, hogy a megyei szintnél alacsonyabb szintű államigazgatási feladatokat ellássák.

Szűkre szabott családfogalom, diszkriminatív öröklési szabályok - Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a családvédelmi törvény egyes rendelkezéseit

2012.12.17.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn nyilvánosan kihirdetett határozatával megsemmisítette a családvédelmi törvény egyes, az öröklési szabályokkal, valamint a család fogalmával összefüggő rendelkezéseit.

Elektronikus úton is kezdeményezhető az építésügyi eljárás januártól - Változások az építésügyben

2012.12.17.

Január 1-jétől az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat már elektronikus úton is kezdeményezhetik a polgárok, az új rendszer kényelmesebb, gyorsabb lesz, mint a hagyományos papír alapú ügyintézés - közölte Felkai László, a Belügyminisztérium (BM) közigazgatási államtitkára a programot ismertető szombati budapesti rendezvényen.

Pénzügyi békéltetés - Másfél év tapasztalatai a biztosítási jogvitákban

2012.12.17.

Jogszabály hívta életre 2011. júliusában azon alternatív vitarendezési fórumot, mely immáron másfél éve segíti elő hatékonyan a pénzügyi szolgáltatókkal, így a biztosítókkal szembeni fogyasztói panaszok gyors, költséghatékony és eredményes elintézését.

1046 bejelentés, 691 millió euró visszafizettetés, 511 év börtönbüntetés - Az Európai Csalásellenes Hivatal éves jelentése

2012.12.17.

Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) vizsgálatainak eredményeként 2011-ben 691 millió euró visszafizettetésére került sor, valamint összesen 511 év börtönbüntetést szabtak ki a tagállamok bíróságai - olvasható a hivatal által vasárnap közzétett éves jelentésben.

A kormány itthoni munkavállalást vár a diákoktól a teljes állami támogatásért - A felsőoktatás átalakításáról

2012.12.17.

A kormány a tanulmányi költségek teljes állami fedezetéért azt várja el a felsőoktatásba bekerülő hallgatóktól, hogy szerezzenek diplomát, és nyilvánítsák ki szándékukat, hogy Magyarországon akarnak dolgozni - közölte Balog Zoltán vasárnap. Az emberierőforrás-miniszter a tervezettnél egy nappal előbb, már hétfőn tárgyalna a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) a felsőoktatás átalakításáról, amelyről a szerdai kormányülésen várhatók végleges döntések.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000