Hír archívum: 2013. január

Más hónap

Hullámvasúton a jogászképzés

2013.01.31.

A jogászok a társadalom mérnökei, akikre mindenhol szükség van, ahol konfliktusos helyzetek alakulnak ki. Hiány vagy túlképzés van-e jogi szakemberekből? Ha telített a pálya, akkor miért alacsony mégis a jogász-munkanélküliség?

Mire kell figyelniük a kettős felhasználású termékekkel kereskedő cégeknek?

2013.01.31.

Akár több millió forintig terjedő bírsággal sújthatja a hatóság azt a gazdálkodót, aki az úgynevezett kettős felhasználású termékek külkereskedelmével kapcsolatos engedélyeztetési kötelezettségeinek nem, vagy nem a megfelelő módon tesz eleget. Ilyen, kettős felhasználású termék lehet minden olyan áru (akár szoftver is), amely polgári és katonai célra egyaránt felhasználható.

NFH: Az energiaszolgáltatás szüneteltetése szigorú feltételekhez kötött - Az NFH szigorúan szankcionálja a jogsértő szolgáltatókat

2013.01.31.

Az energiaszolgáltatás szüneteltetésének szigorú feltételei vannak, a vonatkozó törvények szigorú szabályokat fogalmaznak meg a kikapcsolás feltételeként, és ha a szolgáltató ezt megszegi, bírsággal sújtható, a fogyasztó pedig kötbérre tarthat igényt - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szerdán.

Egy beadvány magánnyugdíjpénztár ügyben - A strasbourgi Emberi Jogi Bíróság elutasította a magyar panaszt

2013.01.31.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította szerdán a magánnyugdíjpénztárak ügyében tett magyar panaszt.

Bankmenedzsment - Bankszabályozás - Pénzügyi fogyasztóvédelem - Hiánypótló kiadvány jelent meg jogászoknak és közgazdászoknak

2013.01.31.

Bankmenedzsment - Bankszabályozás - Pénzügyi fogyasztóvédelem címmel, közgazdászoknak és jogászoknak szánt hiánypótló kiadvány jelent meg. A szakkönyv bemutatóját szerdán tartották a fővárosban.

Nem automatikus a bírságolás a változásbejegyzéssel kapcsolatban - A KIM megerősítette a fővárosi cégbíróság elnökének nyilatkozatát

2013.01.31.

Nem automatikus a bírságolás a változásbejegyzéssel kapcsolatban a cégbíróságokon - közölte szerdán a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), megerősítve ezzel a fővárosi cégbíróság elnökének korábbi nyilatkozatát.

Sikeres nemzetközi művelet az illegális migráció ellenében - 103 embercsempészt fogtak el a közös akcióban, tízet Magyarországon

2013.01.31.

Közös akciót tartottak kedden négy európai országban az illegális migráció ellen, a műveletben 103 embercsempészt fogtak el, közülük tízet Magyarországon - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója budapesti sajtótájékoztatón.

A legfőbb ügyész és a Kúria-elnök is fordulhatna Alkotmánybírósághoz - A Testületet érintő több változtatást is javasol a Fidesz

2013.01.31.

Az Alkotmánybíróságot (Ab) érintő több változtatást is javasol a Fidesz elnöksége: e szerint a jövőben a legfőbb ügyész és a Kúria elnöke is fordulhatna a testülethez, továbbá erősítenék az Ab munkájának nyilvánosságát, valamint felülvizsgáltatnák a korábbi Ab-állásfoglalásokat.

Kollektív önvédelem, békeklauzula - Alkotmánymódosításra készül a japán kormányfő

2013.01.31.

Abe Sindzó japán kormányfő csütörtökön a parlament felsőháza előtt bejelentette, hogy módosítani akarja az ország alkotmányát.

Tucatnyi tényállás kikerül a Btk.-ból - Február elsejével változik a büntető és a szabálysértési kódex

2013.01.31.

Február 1-jével számos ponton kissé változik a büntető törvénykönyv (Btk.) és a szabálysértésekről szóló törvény; tucatnyi tényállás kikerül a Btk.-ból, néhány módosul és életbe lép néhány új szabálysértési tényállás, például a hamis statisztikai adatszolgáltatás, a közérdekű bejelentő üldözése és a sajtórendészeti szabálysértés.

Jog és Irodalom, Internetbiztonság - Új Szakmai Tagozatok - A Magyar Jog- és Államtudományi Társaság III. rendes Közgyűléséről

2013.01.31.

2013. január 21-én, Budapesten tartotta meg a Magyar Jog- és Államtudományi Társaság a III. rendes Közgyűlését. Az elnökségi beszámoló keretében került sor – az újonnan felvételt nyert tagok bemutatásán túl – a Társaság működési célú pályázatainak, illetve a lezárt és folyamatban lévő szakmai projektjeinek ismertetésére.

Az Áfa és a Társasági adó törvény változásai 2013.

2013.01.30.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) módosítása a teljesítési helyre vonatkozó, illetve számlázási irányelv rendelkezéseinek alapulvételével elsősorban jogharmonizációs céllal történt, míg a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (továbbiakban: Tao. tv.) módosítására az adózói visszajelzések során felmerült szövegpontosítások okán került sor.

Tovább egyszerűsödnek a közlekedési eljrások

2013.01.30.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) javaslatai alapján legkésőbb az idei év végéig tizennyolc közlekedési hatósági, igazgatási eljárásban csökkennek az állampolgárok és vállalkozások adminisztratív terhei, három energetikai tárgyú eljárás egyszerűsítése pedig már tavaly megtörtént - közölte a tárca szerdán.

Adócsaló kormánytag - Négy év letöltendő börtönre ítélték a volt román miniszterelnök-helyettest

2013.01.30.

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek kedden első fokon egy volt román kormánytagot, akit adócsalásban talált bűnösnek egy bukaresti kerületi bíróság.

Romákkal szembeni diszkrimináció - Elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság

2013.01.30.

A strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság elmarasztalta Magyarországot amiatt, hogy két roma fiatalt indokolatlanul soroltak be szellemileg visszamaradottak képzésére szolgáló oktatási intézménybe, és ezzel hátrányos megkülönböztetésnek tették ki őket.

Jogi évet nyitott az Emberi Jogok Európai Bírósága

2013.01.30.

A Kúria elnöke 2013. január 25-én Strasbourgban részt vett az Emberi Jogok Európai Bíróságának a jogi évet megnyitó ünnepi ülésén, és az azt megelőző szemináriumon.

A kormány megsértette a nemzeti adatvédelmi felügyelet függetlenségét - Jóri Andrást támogatja az európai adatvédelmi biztos a luxemburgi bíróságon

2013.01.30.

Peter Hustinx európai adatvédelmi biztos beavatkozóként lépett be abba a perbe, amelyben a magyar adatvédelmi biztos elmozdítását kifogásolják - tájékoztatott Jóri András volt adatvédelmi ombudsman keddi közleményében.

Nem kell kártérítést fizetnie a nagy autópálya kartellnek - Tízmilliárdos pert vesztett a NIF a Strabaggal szemben a Kúrián

2013.01.30.

Elutasította a Kúria kedden a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) felülvizsgálati kérelmét a tíz évvel ezelőtti nagy autópálya kartell kapcsán indított kártérítési perében, amelyet a NIF a Strabag Építő Zrt. ellen indított. Így hatályban maradt a Fővárosi Ítélőtábla korábbi jogerős részítélete, amelyben elutasították a NIF 13 milliárdos kereseti kérelmét.

Ügydömping a cégbíróságokon - Nem bírságolnak automatikusan a megkésett adatszolgáltatás miatt

2013.01.30.

Nem lesz automatikus bírságolás az elkésett adatszolgáltatás miatt, hiszen a törvény ilyen rendelkezést nem tartalmaz, és az elsődleges cél sem ez, hanem a fiktív cégek kiszűrése - mondta Kenesei Judit, a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságának elnöke két nappal azelőtt, hogy lejár a határideje a társas vállalkozásokkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségnek.

"Jó irányba mozdul" a magyar igazságszolgáltatási és médiarendszer - Az Európa Tanács megküldte válaszlevelét a kormánynak

2013.01.29.

Kielégítőek az Európa Tanács számára a kormány tervei a magyar igazságszolgáltatás és a médiafelügyeleti rendszer átalakítására – jelentette ki Brüsszelben a strasbourgi székhelyű szervezet főtitkára. Thorbjorn Jagland elmondta, az Európa Tanács ajánlásai alapján a magyar kormány olyan változtatásokra tett javaslatot, amelyek általában gyengítik a két szektort felügyelő szervezetek, és azok elnökeinek hatásköreit, valamint megkönnyítik új vezetők kinevezését is.

Változnak a földhasználati nyilvántartás és a termőföldek használatának szabályai

2013.01.29.

2013. január 1-jével megváltoztak, illetve 2013. február 1-jével változni fognak a földhasználati nyilvántartási eljárásra vonatkozó, valamint a termőföldek használatával kapcsolatos szabályok.

Magyar ügyek Európában - Az Európai Uniób Bíróságának munkarendjéből

2013.01.29.

A magyarországi válságadókkal kapcsolatos első ügy megérkezett az Európai Bíróságra - Adózás, állami támogatások, hírközlés, versenyjog, fogyasztóvédelem - Számos új magyar ügy az Európai Unió Bírósága asztalán

Illegális gyermekmunka - Elmaradt értesítések - Az ombudsman felhívja a figyelmet a visszás gyakorlatra

2013.01.29.

Amennyiben az ellenőrzés során gyermekek munkáltatását észlelik, a munkaügyi felügyelőségeknek a jogszabály szerint értesíteniük kell az illetékes gyermekjóléti szolgálatot. Ez több esetben nem történt meg, ami ellentétes a gyermek mindenek felett álló érdekével, kiemelt védelemhez és gondoskodáshoz való jogával – állapította meg vizsgálatában Szabó Máté ombudsman.

Súlyosan jogszabálysértő szinten az AIM Biztosító biztonsági tőkemegfelelése - A PSZÁF visszavonta a cég engedélyét

2013.01.29.

Visszavonta az AIM Általános Biztosító Zrt. alapítási és tevékenységi engedélyeit a pénzügyi felügyelet, valamint 2013. január 28-iki kezdettel elrendelte az intézmény végelszámolását - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hétfőn.

Január végéig kérhető, hogy a munkáltató állapítsa meg az szja-t - NAV figyelmeztetés

2013.01.29.

Január végéig kérhetik a magánszemélyek, hogy a 2012. évi személyi jövedelemadójukat (szja) a munkáltatójuk állapítsa meg és számolja el a különbözetet - figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

Mire való egy alkotmány? - Nemzeti sajátosságok és európai konszenzus - Nemzetközi konferencia

2013.01.28.

Mire való egy alkotmány?- Nemzeti sajátosságok és európai konszenzus címmel nemzetközi konferenciát rendeznek 2013. március 8-9-én a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban. A konferenciát a budapesti Francia Intézet és a Károlyi József Alapítvány szervezésében, a budapesti Konrad Adenauer Alapítvány, az Osztrák Kulturforum, a Cseh Centrum, a Lengyel, Svájci és Belga Nagykövetségek, valamint a párizsi Robert Schuman Alapítvány támogatja.

Munkahelyi kamerás megfigyelés - Az Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ajánlása

2013.01.28.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) hétfőn hozta nyilvánosságra a munkahelyi kamerás megfigyelőrendszerekkel kapcsolatos ajánlását. Lényege, hogy a munkáltatónak joga van "célhoz kötött, tisztességes" ellenőrzésre, ám az nem terjedhet ki a munkavállalók magánéletére. A megfigyeléssel kapcsolatos adatkezelést be kell jelenteni a hatóság adatvédelmi nyilvántartásába.

Az állam részlegesen elvonja a magánnyugdíj-pénztári befizetések hozamát - Ombudsmani jelentés

2013.01.28.

A magánnyugdíj-pénztári önkéntes tagdíj-kiegészítések hozamának részleges állami elvonása sérti a tulajdonhoz való jogot. Alapjogot érintő visszásságot eredményezett az, hogy a jogalkotó a tagdíj-kiegészítések hozamának csak egy részét (a reálhozamot) rendelte visszautalni.

Azonos nemű házasság - Akár egyházi szertartás keretében - Elkészült az engedélyezéséről szóló brit törvényjavaslat

2013.01.28.

Beterjesztette pénteken a londoni alsóház elé a brit kormány az azonos neműek házasságának engedélyezésére kidolgozott törvénymódosítási javaslatot.

Kft-nél is lehetővé válik a testületi ügyvezetés - Új társasági jogi szabályok a Ptk. tervezetében

2013.01.28.

A korlátolt felelősségű társaságoknál is lehetővé válik a testületi ügyvezetés kialakítása az egyéni, tisztségviselői vezetés helyett - egyebek mellett ez az új előírás is bekerült a gazdasági társaságok új szabályai közé, amelyek a jövőben a Polgári törvénykönyv (Ptk.) részei lesznek - közölte a DLA Piper nemzetközi jogi iroda.

Mintegy 800 indítvány érkezett tavaly az Alkotmánybíróságra - Paczolay Péter elnök célokról, eszközökről és bűnbakképzésről

2013.01.28.

Az Alkotmánybíróság honlapján található statisztikai adatok alapján tavaly mintegy 800 új indítvány érkezett az Alkotmánybíróságra (Ab), a 2012 elején folyamatban lévő több mint négyszázzal együtt több mint 1200 ügy várt elintézésre. Az ügyek nagy része egy éven belül lezárult, az év végén 270 ügy volt folyamatban.

Valamennyi céget érintő jelentős cégjogi változások

2013.01.28.

Február 1. - Négy munkanap maradt a törvényi határidő lezárultáig, azonban a becslések szerint a fővárosban eddig mindösszesen a cégek egyharmada jelentette be a szükséges adatokat, eleget téve ezzel a jogszabályi kötelezésnek.

1962 milliárd forint adó befizetésével tartoznak az államnak - Több mint 300 ezer adós ellen folyik végrehajtás - A feketelista.hu adatai

2013.01.25.

Minden eddiginél több, 336 700 adóvégrehajtás van folyamatban; a végrehajtások száma 2,5 százalékkal, az eljárások során beszedendő 873 milliárd forintos adótartozás pedig 14,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt - közölte a feketelista.hu. pénteken.

Ordító tévéreklámok - Három tévécsatornára rótt ki pénzbüntetést a Médiatanács

2013.01.25.

Igazodva a nézők és a hallgatók igényeihez az új médiatörvény szerint a reklámok már nem lehetnek hangosabbak az előttük, illetve utánuk következő műsorszámokhoz képest. A jogszabály lehetővé teszi ezen jogsértések pénzügyi szankcionálását is. Ezúttal három tévécsatorna fizethet pénzbüntetést a fülsértő hirdetések miatt.

Magyarország vízügyi irányelvet sértett - Új szakaszba lépett a Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás

2013.01.25.

Úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött csütörtökön az Európai Bizottság Magyarországnak a vízügyi irányelv megsértése miatt indított kötelezettségszegési eljárásban, amely ezzel újabb szakaszba lépett.

A családtámogatásokat visszaenőlegesen is ki kell fizetni - Az ombudsman törvénymódosítást kezdeményez

2013.01.25.

A családok támogatásáról szóló törvény nem rendelkezik arról, hogy a gyermek családi jogállását rendező eljárás időtartamára visszamenőleg is lehetne folyósítani az ellátást. Az alapvető jogok biztosa az emberi erőforrások miniszterét kérte a jogszabály módosítására azután, hogy egy nehéz anyagi körülmények között élő, négy kiskorú gyermeket nevelő panaszos beadványában az utólagos kifizetés hatósági elutasítását sérelmezte.

Kapcsolati erőszak önálló büntetőjogi tényállásként - Elkészült a törvénymódosító javaslat

2013.01.25.

Újabb ülést tart jövő szerdán a kapcsolati erőszak büntetőjogi meghatározásával foglalkozó munkacsoport, az egyeztetést - amelyen a vitás kérdéseket tekintik át - a civil szervezetek kezdeményezték - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény magyarázata - Egy kommentárkötet 12 szerző tollából

2013.01.25.

Az új önkormányzati törvény és a kapcsolódó jogszabályok rendelkezéseinek magyarázatát tartalmazó kommentárkötetet jelentetett meg a HVG-Orac Lap- és Könyvkiadó Kft.

Kérdések az élettársi közös vagyon megosztásával kapcsolatban - A Kúria egy elvi jelentőségű ügyében hozott határozatáról

2013.01.25.

Az élettársi közös vagyon megosztása iránti perben a bíróságnak két elvi jelentőségű kérdést kellett eldöntenie - A Kúria Pfv.II.20.536/2012. számú elvi jelentőségű ügyében hozott határozatáról

A magyar médiaszabályozás alapján korlátozható a sajtó szabadsága? - Az Európa Tanács európai média helyzetéről szóló határozatáról

2013.01.25.

Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése által csütörtökön elfogadott, az európai média helyzetéről szóló határozat szerint a 2010-ben elfogadott magyarországi médiaszabályozás tavaly májusi módosításai az ET emberi jogi biztosa által tett ajánlások csak egy kis részének tettek eleget, és nem zárják ki a joggal való visszaélést, és annak a sajtószabadság korlátozására való felhasználását.

Uniós jogot sért a telefonadó? - Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

2013.01.25.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a telefonhívásokra és szöveges üzenetekre kivetett adó miatt - értesült csütörtökön.

Ombudsmani indítványok az Alkotmánybíróság előtt

2013.01.24.

Az alapvető jogok biztosa az Alaptörvény hatálybalépése óta 35 indítványt – 12 korábbit és 23 újat – küldött az Alkotmánybíróságnak, amely eddig 11 ügyben döntött: 6 esetben részben vagy egészben helyt adott a kérelemnek, 5 indítványt el-, illetve visszautasított. Jelenleg 24 ombudsmani indítvány vár döntésre.

Új megközelítéssel kell számolniuk a cégeknek a külföldi kiküldetések kezelésénél

2013.01.24.

Már csak alig egy hétig, január 31-ig van idejük a vállalkozásoknak a személyi jövedelemadó bevallásokhoz szükséges igazolások elkészítésére. A dokumentumok helyes kiállításához - különösen az olyan speciális foglalkoztatási formák, mint a munkavállalók külföldi kiküldetése esetében - a vállalatoknak idén számos új szabályt kell figyelembe vennie. Tudatos kiküldetési politikával, a feladatok komplex megközelítésével a cégek sok kellemetlenségtől kímélhetik meg magukat.

Közösségi védjegyek - A BUD-ügy - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.01.24.

A Törvényszék elutasítja a Budějovický Budvar által benyújtott kereseteket, amelyek a „BUD” közösségi védjegynek az Anheuser-Busch által sörök vonatkozásában kért lajstromozása ellen irányulnak. Ez a védjegy lajstromozható a „bud” eredetmegjelölés nem jelentős mértékű franciaországi és ausztriai használata miatt - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Herzog-örökösök kontra magyar állam - Amerikai fellebbviteli bíróságon folytatódott a műkincs-ügy

2013.01.24.

Meghallgatta szerdán a Herzog-perben érintett feleket az az illetékes amerikai bíróság, amely azt hivatott eldönteni, lefolytatható-e egyáltalán a Herzog-örökösök magyar állam ellen indított pere az Egyesült Államokban.

Bírák visszahelyezése korlátok nélkül - A Közigazgatási Bírák Egyesületének javaslatáról

2013.01.24.

A Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének elnöksége azt javasolja, hogy maradjon ki a bírósági vezetői tisztségbe való visszahelyezés tilalma az egyes igazságügyi jogviszonyokban alkalmazandó korhatárral kapcsolatos törvénymódosítás tervezetéből.

Tavaly több mint 12 millió forint dohányzási bírságot szabtak ki a hatóságok

2013.01.24.

Több mint 12 millió forint bírságot szabtak ki tavaly a hatóságok a szigorított dohányzási szabályok megsértése miatt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön. A legtöbb pénzt szórakozó-, illetve vendéglátóhelyeknek kellett befizetniük, de a közforgalmú intézményekre, illetve munkahelyekre kirótt büntetések mértéke is milliós nagyságrendű volt.

A Kúrián folytatódik a fekete sereg nevű bűnszervezet büntetőpere

2013.01.24.

Jövő héten kezdődik a fekete sereg néven elhíresült bűnszervezet több tagjának felülvizsgálati tárgyalása a Kúrián. Az ügyben harminc vádlott ellen folyt eljárás, tucatnyian kaptak tíz év körüli vagy annál is súlyosabb szabadságvesztést. Nincs ugyanakkor felülvizsgálati tárgyalás Magyar Róbert, a bűnszervezet vezetője ellen, aki tényleges életfogytiglani szabadságvesztését tölti.

Jogszabálysértő díjhirdetések - A PSZÁF felügyeleti intézkedést hozott hat kgfb biztosítóval szemben

2013.01.24.

Nem drágítja a kötelező gépjármű felelősségbiztosításokat (kgfb), hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a jogszabályok által meghatározott bonus-malus rendszer előírásainak betartatása érdekében több biztosítóval szemben intézkedést hozott - közölte a felügyelet szerdán.

Törvénybe kerül a késedelmes fizetések elleni fellépés irányelve

2013.01.23.

A számla-, illetve az áru vagy szolgáltatás átvételétől számított 30 napon belül kell kifizetni a vállalkozót, késedelmes fizetés esetén pedig átalány behajtási költség is jár a vállalkozónak - egyebek mellett ezeket a szabályokat tartalmazza az a törvénytervezet, amely a kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fellépésről szóló uniós irányelvet ülteti át a magyar jogba.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000