Hír archívum: 2013. január

Más hónap

A román parlament akadályozza az igazságszolgáltatás működését - Megszavazták a törvényhozók mentelmi jogát erősítő jogszabályt

2013.01.23.

Nagy többséggel megszavazta kedden a román parlament azt a törvényt, amely erősíti a törvényhozók mentelmi jogát. Azt a 2006-ban elfogadott törvényt módosították, amely a képviselők jogállását szabályozza.

Január végéig kell befizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részét

2013.01.23.

A 2012. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét 2013. január 31-ig kell befizetni - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kedden.

Zöld jelzést kapott az uniós pénzügyi tranzakciós adó

2013.01.23.

Európában először vezethetik be a világon regionális szinten a pénzügyi tranzakciókat terhelő úgynevezett „Tobin-adót”, miután tizenegy uniós tagállam kedden megkapta a zöld jelzést a megerősített együttműködés elindítására.

Koszovóban lassan halad a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem - Az ET parlamenti közgyűlésének határozatáról

2013.01.23.

Sajnálatát fejezi ki az Európai Tanács parlamenti közgyűlése kedden elfogadott határozatában amiatt, hogy Koszovóban lassan halad a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem.

A január 14-ei budapesti rendkívüli hóhelyzet kezeléséről - Az ombudsman soron kívül, sürgősséggel folytat le vizsgálatot

2013.01.23.

Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálja a Fővárosi önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ 2013. január 14-ei viszonylag nagy mennyiségű havazás következtében kialakult helyzettel kapcsolatos tevékenységét. A tapasztalatok szerint ugyanis azon a napon a havazás miatt a fővárosi közúti- és tömegközlekedés gyakorlatilag lehetetlenné vált.

Nem lett magyar nemzetiségű ombudsman Romániában

2013.01.23.

Nem lett magyar nemzetiségű ombudsman Romániában, miután a bukaresti parlament kedden a kormányzó szociáldemokraták által javasolt személyt választotta ebbe a tisztségbe.

Az illetékkedvezmény alkalmazásának feltételei pénzügyi lízing esetén - A Kúria elvi állásfoglalásáról

2013.01.23.

A Kúria elvi állásfoglalásában az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 23/A.§ /1/ bekezdésében meghatározott illetékkedvezmény alkalmazásának feltételeit határozza meg, pénzügyi lízing esetén.

A közszféra hivatásetikai irányelveiről - Zöld Könyv a korrupció elleni kormányzati küzdelem jegyében

2013.01.23.

Az állami szerveknél érvényesítendő etikai irányelveket tartalmazó Zöld Könyvet készített elő a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, amely a közszféra hivatásetikai normáit gyűjti egybe a korrupció elleni kormányzati küzdelem jegyében. A Könyvben megfogalmazott javaslatok védik a kormánytisztviselőket, javítják a szervezeten belüli viszonyok átláthatóságát és tájékozódási pontul szolgálnak az esetleges etikai dilemmák feloldása során. Az előterjesztés tervezet, amely majd a társadalmi egyeztetést követően kerül a kormány elé.

Szabadság, munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás, távolléti díj - Az új Munka Törvénykönyvének január 1-től hatályos szabályairól

2013.01.23.

Az új Munka Törvénykönyve január 1-től életbe lépő szabályai vegyes képet mutatnak a munkáltatók szempontjából; míg a szabadság kiadása terén növelik a rugalmasságot, addig a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás korábbiakhoz képest szigorúbb időbeli korlátozottsága megnehezítheti a változó gazdasági környezethez való gyors alkalmazkodást – összegzi a Szecskay Ügyvédi Iroda.

Mérni a mérhetetlent - Beszámoló a Magyar Igazságügyi Akadémián 2013. január 11-én tartott konferenciáról

2013.01.23.

A konferencia különös címe – „Mérni a mérhetetlent” – lehetne hangzatos vendégcsalogató is. A tanácskozás szervezői azonban inkább a bírósági munkateher mérésének mikéntjére keresték a választ. Ehhez nemcsak igazságszolgáltatási szakembereket, hanem más tudományágak neves képviselőit is meghívták.

Átalakul a köztisztviselők teljesítményének értékelése - Megjelent az új teljesítményértékelési rendszerről szóló kormányrendelet

2013.01.22.

Megváltozik július 1-jétől a közszolgálati tisztviselők teljesítményének értékelése, gyakrabban és más szempontok alapján mérik majd a munkájukat. Hasonló értékelést vezetnek be a rendvédelmi dolgozók körében is. Az új rendszerben - amely 2014-től a katonákra is érvényes lesz - elsősorban a munkaköri leírásban foglaltak teljesítését és a munkához való hozzáállást vizsgálják majd a szervezeti vezetők - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára.

Közvetítés nagy közérdeklődésre számot tartó eseményekről - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2013.01.22.

A nagy közérdeklődésre számot tartó eseményekről, mint például futballmérkőzésekről való rövid részletek közvetítése esetén érvényes a költségek korlátozása. Az Alapjogi Charta nem zárja ki, hogy a kizárólagos közvetítési jogok jogosultja által más csatornák részéről készített rövid híradásért kérhető pénzügyi ellentételezést a technikai költségekre korlátozzák - áll az Európai Bíróság ítéletében

Kroes még nem elégedett a magyar médiatörvénnyel - Elkészült az európai sajtószabadság helyzetét felmérő szakértői jelentés

2013.01.22.

Még mindig elégedetlen az Európai Bizottság a magyar médiaszabályozással – mondta a BruxInfo kérdésére egy szűkkörű tájékoztatón a médiaügyekért felelős bizottsági alelnök. Neelie Kroes annak kapcsán beszélt erről, hogy a múlt héten elkészült az európai sajtószabadság helyzetét felmérő szakértői csoport jelentése. Ezzel összefüggésben elmondta, a magyar médiatörvény volt a fő oka annak, hogy 2011 őszén javasolta a csoport felállítását, és a jelentés alapján most induló vita után dönt majd Brüsszel arról, hogy javasolja-e egy sajtószabadság irányelv megalkotását.

A védjegy tényleges használata nélkül elvész az oltalom - Háttérbe szorultak a nemzeti védjegyek a közösségi bejelentésekkel szemben

2013.01.22.

Közismert tény, hogy a védjegy a versenytársak közötti piaci verseny során fontos versenyeszköznek minősül, meghatározható vagyoni értékkel, gazdasági előnnyel bír. A védjegyek teszik lehetővé az egyes áruk és szolgáltatások legkézenfekvőbb megkülönböztetését, és ezen a megkülönböztető erőn alapul a fogyasztók választása is. Az Uniós közösségi piacon azonban több fontos részletet is érdemes szem előtt tartania a védjegybirtokosnak, annak érdekében, hogy biztonsággal folytathassa üzleti tevékenységét – figyelmeztet Dr. Bánki Orsolya, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda partnere.

Koncessziós díj, játékadó, felügyeleti díj - Módosul az online szerencsejáték szabályozása - Uniós egyeztetés

2013.01.22.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) online szerencsejáték szabályozásáról szóló törvénytervezeteket terjesztett be egyeztetésre az Európai Uniónak - tudatta a minisztérium hétfőn. A tervezetekben a legális távszerencsejáték szervezés szabályai és az illegális távszerencsejáték szervezés esetén alkalmazható internetes blokkolás szabályai szerepelnek.

Változott az egyéni vállalkozók átalányadózása

2013.01.22.

Módosult az átalányadó választásra jogosultak köre január elsejével - derül ki az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatóból.

Veszélyben a külföldi bankszámlák és a svájci banktitok? - "Rubik egyezmények" az adóelkerülés ellenében

2013.01.22.

A napokban a magyar kormány bejelentette, hogy egy olyan új típusú kétoldalú egyezményt szeretne kötni Svájccal, amelynek hatására radikálisan csökkenne az adóeltitkolás lehetősége, és a magyar adózók külföldi számlákon lévő pénzei hosszú távon a magyar adóbevételeket növelnék. Az ilyen típusú úgynevezett "Rubik egyezmények" az utóbbi időben kerültek a nemzetközi figyelem középpontjába, és az uniós tagállamok közül már Anglia, Ausztria, és Németország is aláírt Svájccal hasonló egyezményt.

Alkotmánybírósági mustra - Napirenden a Büntető Törvénykönyv és az egyházügyi törvény - 2012. évi statisztika

2013.01.21.

Az Alkotmánybíróság két hét szünet után ismét teljes üléseket tart: napirenden lesz többek között a Büntető törvénykönyv „ötágú vöröscsillag” fordulatának, valamint az egyházügyi törvénynek az alkotmányossági vizsgálata is.

Az alapellátást végző orvosok díjazásáról - Az állam mulasztott, a szabályozás hiányos - Ombudsmani jelentés

2013.01.21.

Az egészségügyi alapellátó tevékenység finanszírozása évek óta nem a valós ráfordítások és szükséges összegek figyelembevételével történik, és ez Szabó Máté ombudsman szerint ellentétes a jogbiztonság elvével. Az alapvető jogok biztosa vizsgálati jelentésében szóvá tette, hogy a szakmai szervezetek folyamatos jelzéseit figyelmen kívül hagyva az állam elmulasztotta az alapellátás valós pénzügyi viszonyainak feltérképezését, nem igazította a rendszer működését az életviszonyokhoz, veszélyeztetve ezzel az ellátórendszer működőképességét és fenntarthatóságát.

A jogász szakokon is lesznek államilag finanszírozott férőhelyek - Ideiglenes megállapodást írt alá a szakminiszter és a HÖOK

2013.01.21.

Részmegállapodást írt alá az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) hétfőn Budapesten. Balog Zoltán miniszter közlése szerint az ideiglenes megállapodás erre az évre szól, a felek fenntartják a jogot, hogy a jövő évben változtassanak.

Főtitkárváltás a Magyar Reklámszövetségnél

2013.01.21.

A hazai kommunikációs ipar legnagyobb szervezete, a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) eddigi főtitkárát, dr. Markovich Rékát dr. Balogh Virág, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Fogyasztóvédelmi Irodájának volt vezetője váltja.

Alapvető problémák a magyar médiaszabályozásban - Terítéken a médiatörvény az Európai Parlamentben

2013.01.21.

A magyar médiaszabályozásról készített új munkadokumentumot vitatja meg hétfői ülésén az Európai Parlament bel- és igazságügyi szakbizottsága. Az igazságügyi és az alapjogi jelentés után ez már a harmadik értékelés, ami az alapját képezheti a jövőben Magyarországról készítendő európai parlamenti állásfoglalásnak. A kormány hajlandó további módosításokra.

Ukrán főügyész: Timosenko volt a Scserbany-gyilkosság egyik megrendelője

2013.01.21.

Julija Timosenko volt kormányfőt gyanúsítja az ukrán főügyészség Jevhen Scserbany donyecki parlamenti képviselő és üzletember 1996-ban történt meggyilkolásának megrendelésével - jelentette be pénteken Viktor Psonka főügyész.

A bejelentővédelemről egyeztetett az antikorrupciós munkacsoport

2013.01.21.

Újabb ülést tartott az antikorrupciós munkacsoport, pénteken a közérdekű bejelentésekről, a bejelentők védelméről, annak jogi szabályozásáról egyeztettek civil szervezetekkel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) - közölte a tárca.

Csődeljárási és adatvédelmi szabályozásról tárgyaltak az uniós igazságügyi miniszterek Dublinban

2013.01.21.

Csődeljárási, illetve adatvédelmi szabályozásról tárgyaltak pénteki informális találkozójukon Dublinban az uniós országok igazságügyi miniszterei.

Így adózunk 2013-ban - Változó szja, cafeteria, tb, illeték és eljárási szabályok - NAV tájékoztató

2013.01.21.

Ez évtől változott a személyi jövedelemadó, a béren kívüli juttatások rendszere, a társadalombiztosítás, az illetékrendszer és az eljárási szabályok, ezek közül szemezget az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztató.

Konszolidáció kezdődik a közigazgatásban és a jogalkotásban - A végrehajtást szabályozó rendeletek megalkotására helyeződik a hangsúly

2013.01.21.

Konszolidáció következik a közigazgatásban és a jogalkotásban - mondta Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője, miniszterelnök-helyettes. A közigazgatási reform január elsején működésbe lépő harmadik lépcsőjével érte el a helyi szintet a rendszer racionális állami működtetése, a kormánypolitika helyi szintű végrehajtása. A jogalkotásban pedig az új alaptörvény, sarkalatos törvények és szakpolitikai törvények elfogadása után már a végrehajtást szabályozó rendeletek megalkotására helyeződik a hangsúly - mondta a miniszter.

Elfogadhatatlan visszalépés a környezetbiztonság terén - Ombudsman az atomenergia-hivatal és az energiahivatal összevonása ellen

2013.01.21.

Szabó Marcel, az ombudsman jövő nemzedékek érdekeiért felelős helyettese ellenzi az Országos Atomenergia Hivatal és a Magyar Energia Hivatal összevonását, és elfogadhatatlannak tart mindenfajta visszalépést a környezetbiztonság, illetve a természeti értékek védelmi szintjében. Az ombudsmanhelyettes a napokban tartott sajtóbeszélgetésen elmondta azt is, hogy a túlzott talajhasználat legalább annyira veszélyezteteti a jövő nemzedékek érdekeit, mint a földtulajdonlással kapcsolatos problémák.

Adatszolgáltatási kötelezettség terheli a bejegyzett földhasználókat - Március 30-ig kell beküldeni a szükséges adatokat

2013.01.18.

A termőföldről szóló törvény 2013. február 1-jével kötelező adatszolgáltatást ír elő a földhasználati nyilvántartásba már bejegyzett földhasználók számára, akik március 30-ig küldhetik be a szükséges adatokat a használt földterület fekvése szerint illetékes járási földhivatalhoz - hívja fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Teret a biogazdálkodásnak! - A Bizottság javítaná az uniós előírásokat

2013.01.18.

Az Európai Bizottság ösztönözni szeretné a biogazdálkodást Európában, ezért azt tanulmányozza, miként lehetne javítani a biogazdálkodásra vonatkozó uniós előírásokat, és hogyan lehetne még jobban fellendíteni a biotermékek iránti keresletet. A kérdésben az uniós polgárok, így a magyarok véleményét is várják.

Korrupció miatt letöltendő szabadságvesztésre ítélték Papp Istvánt, az országos munkaügyi hatóság egykori elnökét

2013.01.18.

Hivatali visszaélés miatt kilenc hónap letöltendő börtönre ítélték az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) korábbi elnökét, Papp Istvánt, és több más magas beosztású dolgozó bűnösségét is kimondta a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

Tájékoztatás növényvédő szerek használatáról - Visszás gyakorlat - Az uniós szabályozás egyértelműbb, kiterjesztőbb - Ombudsmani jelentés

2013.01.18.

Tegyék az uniós rendelkezést a magyar szabályozás részévé – ezt javasolta Szabó Máté ombudsman egy beadvány kivizsgálása után. A panaszosok azt nehezményezték, hogy a lakóházuk mellett lévő termőföldön szezononként többször is permeteznek és erről őket előre nem tájékoztatják.

Kézipoggyász a fedélzeten - Egységes uniós szabályok kialakítását kéri az Európai Parlament

2013.01.18.

A kézipoggyászok fedélzetre vitelével kapcsolatban kéri egységes uniós szabályok kialakítását az Európai Parlament. A képviselők a tavaly elfogadott több határozat után csütörtökön kérdést tettek fel a Bizottságnak: tervezi-e az utasok jogainak ilyen irányú bővítését?

Kiváló jogászi szakmunka - Kritikai konferencia Mádl Ferenc és Vékás Lajos nemzetközi magánjogi tankönyvéről a Kúrián

2013.01.18.

Kritikai konferencián mutatták be és elemezték Mádl Ferenc és Vékás Lajos jogászprofesszorok Nemzetközi magánjog és nemzetközi gazdasági kapcsolatok joga című tankönyvének legújabb kiadását csütörtökön Budapesten, a Kúrián.

Már nem vizsgálja az ACTA-t az Európai Bíróság - A Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodásról

2013.01.17.

Az Európai Bizottság visszavonta az Európai Unió Bírósághoz terjesztett kérelmét, amelyben a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) uniós joggal való összeegyeztethetőségének vizsgálatát kérte.

Működésbe lépett az e-bíróság - Beszélgetés dr. Péntek Lászlóval, a Fővárosi Törvényszék bírájával, az e-bíróság projekt vezetőjével

2013.01.17.

Január 1-jével számos változás történt a magyar bírósági rendszerben. Létrejöttek a járásbíróságok, az új közigazgatási és munkaügyi bíróságok, és - nem utolsó sorban - működésbe lépett az e-bíróság. - Az e-bíróság projekt indulásáról, a megelőző tesztelésről, a várható eredményekről dr. Péntek Lászlóval, a Fővárosi Törvényszék bírájával, a projekt vezetőjével beszélgettünk.

A villamosközlekedés zajszennyező hatásáról - Az ombudsman a zajvédelmi szabályozás módosítását kezdeményezi

2013.01.17.

A villamos kerekeinek éles csikorgása akkor is zavarhatja a környéken lakókat, ha a zajszint a hivatalos határértéken belül marad. Az ombudsman az üzemeltetőt műszaki megoldásra, az illetékes minisztert a zajvédelem szabályozásának módosítására kérte.

Bírói Klub a Kúrián - Méltó környezet, közösségi tér a bírák és ügyészek szellemi töltekezéséhez

2013.01.17.

Január 15-én hivatalosan megnyitotta kapuit a Bírói Klub a Kúrián. A hivatalos megnyitás előestéjén tartott ünnepségen Dr. Darák Péter elnök köszöntőjében elmondta: a több hónapos tervező és kivitelező munka eredményeként létrejött Bírói Klub célja, hogy méltó környezetet, közösségi teret biztosítson a bírák és ügyészek szellemi töltekezéséhez, szakmai és baráti kapcsolataik szorosabbra fűzéséhez.

Nyújtható-e állami támogatás a magyar termelők földvásárlásához? - A C-121/10. számú Bizottság kontra Tanács ügyről

2013.01.17.

Mengozzi főtanácsnok szerint a magyar mezőgazdasági termelők földvásárlásához nyújtott állami támogatások igénybevételének lehetőségét 2013. december 31-ig meghosszabbító tanácsi határozat összhangban van az EU működéséről szóló szerződéssel.

Szigorodó fegyvertartás az Egyesült Államokban - Obama elnök előterjesztette javaslatait és aláírt 23 rendeletet

2013.01.17.

A fegyvervásárlók átfogó ellenőrzéséről, bizonyos félautomata fegyverek árusításának betiltásáról és a tölténytárak kapacitása felső határának 10 lőszerben való maximálásáról szóló törvény mielőbbi elfogadását sürgette a kongresszustól szerdán Barack Obama amerikai elnök.

Járművekkel kapcsolatos hatósági ügyek februártól elektronikusan - Közlekedéssel kapcsolatos kormányrendeleteket-módosítások

2013.01.17.

A járművekkel kapcsolatos hatósági ügyek elektronikusan is intézhetők februártól, illetve a nagyobb járművekre kiadott jogosítványokat külföldön csak a 21. illetve a 24. éves életkor betöltése után lehet használni - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Változnak a kormányközi adóegyezmények - Magyarországnak több mint 70 országgal van hatályos megállapodása

2013.01.17.

Sok magyarországi vállalkozást érint, hogy a magyar kormány az elmúlt három évben több külföldi országgal, például a Németországgal és az Egyesült Államokkal megkötött adóegyezményét módosította, illetve több régi egyezmény újratárgyalása jelenleg is folyik - hívja fel a figyelmet a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat legfrissebb jelentése.

A személyi jövedelemadó törvény változásai 2013.

2013.01.16.

Cikkünk a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 2013. január 1. napjától hatályos szabályait két részre osztja, így annak első felében a biztosításokra vonatkozó új szabályokkal, a második részében pedig egyéb - családi adókedvezmény érvényesítésével, egyéni vállalkozókkal, a szuperbruttósítás kivezetésével kapcsolatos - változásokkal foglalkozik.

Devizahitelesek kontra OTP - Pénzügyi biztos: Lerövidíti az eljárást a Kúria döntése a banki árfolyamrés ügyében

2013.01.16.

Azzal, hogy a Kúria a devizahiteleknél alkalmazandó banki árfolyamrés ügyében az Európai Bíróság állásfoglalását kérte kedden, jelentősen rövidülhet a későbbi eljárás, hiszen ennek hiányában a magyarországi per vesztese nyilvánvalóan maga is az Európai Bírósághoz fordulna - közölte Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa szerdán.

Szigorodnak a hitelminősítőkre vonatkozó szabályok - Az Európai Parlament által megszavazott módosításokról

2013.01.16.

Az Európai Parlament túlnyomó többséggel megszavazta szerdán Strasbourgban (EP) a hitelminősítő intézményekre vonatkozó szabályok megszigorítását.

A régióban rugalmasnak számító munkajogi szabályok segíthetik a magyarországi cégeket

2013.01.16.

A Laga és a Deloitte által közösen készített, 25 országot vizsgáló nemzetközi felmérés szerint Magyarországon rugalmasnak mondható a munkajogi környezet, ami az elbocsátások során felmerülő jogi kötelezettségeket és várható munkáltatói költségeket illeti. A felmérés eredményeit tekintve a válságban a volt szocialista blokk országainak szabályozása kedvez leginkább az újbóli növekedés eléréséért átszervezéssel és költségcsökkentéssel küzdő vállalatoknak.

Jogsegély pályázatot hirdetett a Kisebbségi Jogvédő Intézet

2013.01.16.

Megjelent a Kisebbségi Jogvédő Intézet pályázata, amelynek keretében az Intézet anyagi támogatást nyújt a határon túli magyarok jogsegélyében kiemelkedő szerepet vállaló jogtanácsosoknak, ügyvédeknek, ügyvédi irodáknak és civil jogvédő szervezeteknek.

Gyermekbarát Magyarország? - Az gyermekbarát igazságszolgáltatás és médiaszerepeltetés kérdései - Ombudsmani jelentés

2013.01.16.

Az alapvető jogok biztosa szerint a gyermekbarát igazságszolgáltatásra vonatkozó nemzetközi jogi kötelezettségek hazai végrehajtásának jelenlegi gyakorlata több ponton szemben áll a jogbiztonság és a tisztességes eljárás követelményével, a gyermek mindenekfelett álló érdekével, veszélyezteti a védelemhez és gondoskodáshoz való jogát.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000