Hír archívum: 2013. február

Más hónap

Az adózás rendjéről szóló törvény változásai 2013 - 2. rész

2013.02.28.

Cikkünk II. része elsősorban az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 2013. január 1. napjával hatályos azon rendelkezéseivel foglalkozik, amelyek az eljárás egyszerűsítését, valamint a feketegazdaság visszaszorítását célozzák.

Vádat emeltek milliárdos csalás miatt egy ügyvéd ellen Pécsen

2013.02.28.

Vádat emelt az ügyészség a napokban Pécsen egy ügyvéd ellen, aki összesen több mint egymilliárd forintos kárt okozott több száz ügyfelének.

Több ezer magyar cég adminisztrációs terheit növeli az EMIR - Július 1-jén lép hatályba az uniós rendelet

2013.02.28.

Hatályba lép a tőzsdén kívüli származtatott ügyletekről, a központi szerződő felekről és a kereskedési adattárakról szóló uniós rendelet, az EMIR július elsején. A jogszabály értelmében minden derivatív ügyletkötést előre meghatározott formátumú adatlapon jelenteni kell az Európai Unió kijelölt adatgyűjtő szervezeteinek - olvasható a KPMG könyvvizsgáló és tanácsadó társaság közleményében.

Bestiális emberek - Sorozatgyilkosokkal négyszemközt - Thomas Müller osztrák kriminálpszichológus interjúkötete

2013.02.28.

Bestiális emberek címmel Magyarországon is megjelent Thomas Müller osztrák kriminálpszichológus könyve: az erőszakos bűnelkövetők viselkedését kutató szakember hírhedt bűnelkövetőkkel készített személyes interjúit foglalta össze kötetében.

A vasúti közlekedés területén Magyarország uniós jogot sértett - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.02.28.

Magyarország és Spanyolország nem teljesítették a vasúti közlekedés területén az uniós jogból eredő kötelezettségeiket. Az erre a területre vonatkozó osztrák és a német jogszabályok azonban megfelelnek az uniós jognak - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Az új Ptk. elfogadása egészében sikertörténetként értékelhető - Beszélgetés Vékás Lajos professzorral

2013.02.28.

A héten hirdették ki az új Polgári Törvénykönyvet, amely alapján 2014. március 15-én léphet hatályba az új szabályozás. Vékás Lajos, a Kodifikációs Főbizottság vezetője vegyes véleménnyel van az elfogadott új Ptk.-ról: kifogásolja a szűkre szabott család fogalmát, visszalépést jelentenek szerinte a véleménynyilvánítás jogával és a gyűlöletbeszéd magánjogi szankcionálásával kapcsolatos módosítások, illetve elégedetlen a sérelemdíjra és a kötelesrészre vonatkozó szabályozással is ― derül ki a professzor CompLex Kiadónak adott interjújából, amelyet a www.azujpolgaritorvenykonyv.hu oldal közölt ma reggel.

A kísérő nélküli kiskorúakkal kapcsolatos szabályozásról - Ombudsmani jelentés - Az Európai Uniót is foglalkoztatja a probléma

2013.02.27.

Az elmúlt évben jelentősen megnőtt a Magyarországra illegálisan, szülői vagy felnőtt kíséret nélkül bejutó külföldi gyermekek száma. Az ombudsman a rendőrség és az idegenrendészeti hatóság munkáját meghatározó jogszabályok pontosítását javasolja, hogy érvényesülhessenek a kiskorúakat állampolgárságukra tekintet nélkül megillető gyermeki jogok. Az Európai Uniót is foglalkoztatja az ombudsman jelentésében is szereplő probléma. Az alapjogi biztos a múlt héten részt vett az Európai Parlament jogi bizottságának brüsszeli ülésén, amelyen az uniós irányelvek előkészítése volt a téma.

Megjelent a Klebelsberg-ösztöndíjról szóló kormányrendelet

2013.02.27.

Megjelent a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjról szóló kormányrendelet, a kabinet által alapított ösztöndíj célja a megfelelően képzett, szakmailag elhivatott, gyakorlati tapasztalattal rendelkező pedagógus-utánpótlás biztosítása.

Uniós jogba ütközik a Péti Nitrogénműveknek nyújtott állami támogatás - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.02.27.

A Törvényszék elutasítja a Péti Nitrogénműveknek a Bizottság állami támogatás visszafizetését elrendelő határozata elleni keresetét - áll az Európai Bíróság ítéletében.

Hiányos árukészlet miatt bírságolta meg a TESCO-t a GVH - A vállalkozásnak 20 millió forint bírságot kell megfizetnie

2013.02.27.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. (TESCO) akciós kampányának vizsgálata során megállapította, hogy a meghirdetett akciója során megtévesztő tájékoztatásokat tett közzé a termékek elérésére és a kedvezmények mértékére vonatkozóan. A jogsértés elkövetéséért a vállalkozásra 20.000.000 Ft bírságot szabott ki a GVH.

Az építőipari lánctartozások kialakulásának megakadályozásáról - A kormány rendelettervezetéről

2013.02.27.

Az építési vállalkozói díjnak tartalmaznia kell az építőipari rezsióradíj alapján számított munkadíjat, amelyet a közbeszerzéseknél vizsgálnia kell az ajánlatkérőnek - ezek a szabályok is szerepelnek a kormány honlapján olvasható rendelettervezetben, amelynek fő célja, hogy megakadályozza az építőipari lánctartozás kialakulását.

Közlönyfigyelő 2013/1

2013.02.27.

Az idei év eddigi Magyar Közlönyei számos kormányrendeletet és ágazati jogszabályt tartalmaznak. Írásunk az idei évben közzétett 47 kormányrendelet szubjektív áttekintése.

Nem elég az eljárás felfüggesztéséhez, hogy a vádlott ismeretlen helyen tartózkodik - A Kúria jogegységi határozatot hozott

2013.02.27.

A vádlott ismeretlen tartózkodási helye nem elég indok az eljárás felfüggesztésére - mondta ki a Kúria jogegységi határozatában, amely a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

Vörösiszap katasztrófa - Jogerős ítélet mondta ki a Mal Zrt. kártérítési felelősségét

2013.02.27.

Megszületett az első jogerős ítélet a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen indított kártérítési perekben. A bíróság megállapította a cég kártérítési felelősségét a két és fél évvel ezelőtti iszapömlés miatt - írta kedden a Népszabadság internetes oldala.

Kihirdették az új polgári törvénykönyvet

2013.02.27.

A jövő év március 15-étől hatályba léphet az új polgári törvénykönyv (Ptk.), miután kedden Áder János köztársasági elnök aláírásával megjelent a Magyar Közlönyben az Országgyűlés idei első ülésén elfogadott kódex.

A japánok döntő többsége támogatja a halálbüntetést - Jogvédő szervezetek, a japán ügyvédi kamara és az EU is elítéli a kivégzéseket

2013.02.26.

Az ország gyakorlatát érő sorozatos nemzetközi és belföldi bírálatok ellenére a japánok több mint négyötöde támogatja a halálbüntetést friss közvélemény-kutatási adatok szerint.

A csatlakozást magában foglaló repülőút utasainak kártalanításáról - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.02.26.

A csatlakozást magában foglaló repülőút utasainak kártalanítás jár abban az esetben, ha a járatuk legalább három órás késéssel érkezik a végső célállomásra. Az, hogy az első járat nem lépte túl az uniós jog által előírt késési küszöbértéket, irreleváns a kártalanítás szempontjából - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Egyházi státus - Az Ab határozata szerint az egyházügyi törvény több rendelkezése alaptörvény-ellenes

2013.02.26.

Az Alkotmánybíróság 2013. február 26-án meghozott határozatában megállapította, hogy a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény (Ehtv.) több rendelkezése alaptörvény-ellenes, ezért azokat megsemmisítette.

Szabálytalanul elköltött uniós agrártámogatások - A Bizottság 400 millió eurót követel vissza a tagországoktól, hazánktól 9,3 milliót

2013.02.26.

Mintegy 400 millió euró szabálytalanul vagy nem megfelelően ellenőrzött módon elköltött mezőgazdasági támogatást fizettet vissza az Európai Bizottság az Európai Unió tagállamaival, Magyarországnak mintegy 9,3 millió eurót (2,7 milliárd forintot) kell visszafizetnie az uniós büdzsébe.

Akadálymentesített tömegközlekedés? - Megsértett emberi méltóság - Ombudsmani indítvány az Alkotmánybíróság előtt

2013.02.26.

A személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosítása konkrét határidő helyett a csak a tömegközlekedés akadálymentesítésének fokozatos megvalósítását tartalmazza. Ez a Magyarország által is elfogadott nemzetközi szerződésekbe ütközik és sérti az emberi méltóság, valamint a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztásának követelményét. Az alapvető jogok biztosa ezért a rendelkezés felülvizsgálatát kérte az Alkotmánybíróságtól.

Pénzmosás a gyakorlatban - Szakmai konferencia

2013.02.26.

A Magyar Jog- és Államtudományi Társaság, az Országos Kriminológiai Intézet és a Károli Gáspár Református Egyetem Bűnügyi Tudományok Tudományos Diákköre szervezésében kerül megrendezésre a „Pénzmosás a gyakorlatban” című konferencia 2013. március 5. napján az Országos Kriminológiai Intézet tanácstermében.

Gyorsabbá válnak egyes útügyi és okmányirodai eljárások - A járási hivatalok működésének tapasztalatai - A rendeletről

2013.02.26.

A Fővárosi Kormányhivatal V. Kerületi Hivatala lesz első fokon az eljáró hatóság az útügyi engedélyezési eljárásokban, kivéve összeférhetetlenség esetén. Ilyenkor a Fővárosi Kormányhivatal megkeresésére bármely másik kormányhivatal kijelölheti valamelyik járási hivatalát az adott eljárás lefolytatására. Ezen módosítást és több más, a működtetést racionalizáló, technikai jellegű módosítást tartalmaz a Kormány által elfogadott rendelet a járási hivatalok működésének tapasztalatai alapján, amely tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben.

A jogállamiság fejlesztését várja az EU Ukrajnától

2013.02.26.

A "szelektív igazságszolgáltatást" kiküszöbölő biztosítékokat, illetve a választási törvény módosítását várja egyebek közt az Európai Unió Ukrajnától annak fejében, hogy aláírhassák a kétoldalú társulási és szabadkereskedelmi megállapodást - hangsúlyozták uniós vezetők a hétfőn Brüsszelben tartott EU-ukrán csúcstalálkozó után.

Ittas vezetés miatt emeltek vádat egy mohácsi bíró ellen - Mentelmi jogára hivatkozva nem fújta meg az alkoholszondát

2013.02.25.

Dr. E. K. mohácsi bíró ellen ittas járművezetés vétsége miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügyet elfogultság miatt a Szekszárdi Járásbíróság fogja tárgyalni.

Handó: Kiválóan teljesített tavaly a Pécsi Ítélőtábla - Összbírói értekezlet

2013.02.25.

Kiválónak értékelte a Pécsi Ítélőtábla tavalyi munkáját az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a baranyai megyeszékhelyen hétfőn.

Hamisított és veszélyes termékek Magyarországon - A HENT titkára az MR1 Napközben című műsorában

2013.02.25.

A mosópor, a mobiltelefon, a parfüm és az élelmiszer sem mindig az, aminek látszik; hamisított és veszélyes termékek Magyarországon. Hogyan ismerhetjük fel őket? És mit tudnak tenni ellenük a fogyasztóvédelmi szervezetek?

Év végére minden megyében lesz gyermekbarát meghallgatószoba - Konferencia a bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából

2013.02.25.

Az év végére minden megyében, minden megyei rendőr-főkapitányság területén lesz legalább egy gyermekbarát meghallgatószoba - mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter a bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából egy budapesti konferencián pénteken.

Andor Szabolcs lett a Szombathelyi Törvényszék megbízott elnöke

2013.02.25.

Andor Szabolcs, a Szombathelyi Járásbíróság elnökhelyettese kapott megbízást egy évre a Szombathelyi Törvényszék vezetésére - jelentette be Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken a vasi megyeszékhelyen.

Washington szerint alkotmányellenes a melegházasságok hátrányos megkülönböztetése

2013.02.25.

Az amerikai igazságügyi minisztérium álláspontja szerint alkotmányellenes az a szövetségi törvény, amely az egyes államokban törvényes frigyre lépett homoszexuális párok esetében kizárja a házaspároknak járó pénzügyi kedvezményeket - közölték szombaton amerikai napilapok.

A jogerősen elítéltek szerzői jogdíjáról - Ombudsmani indítvány az Alkotmánybíróság előtt

2013.02.25.

Egy jogszabályi rendelkezés megtiltja, hogy a jogerősen elítélt szerzői jogdíjat kapjon, ha alkotása összefüggésben áll az általa elkövetett bűncselekménnyel. Az alapvető jogok biztosa az Alkotmánybíróságtól kérte, hogy ebben a formájában semmisítse meg a rendelkezést.

Folytatódik az alaptörvény negyedik módosításának tárgyalása

2013.02.25.

Kétnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés. A képviselők várhatóan nem fogadnak el jelentősebb törvényjavaslatot, ugyanakkor az LMP képviselőcsoportjának megszűnése miatt új jegyzőt és bizottsági elnököt, valamint tagokat is választaniuk kell. Emellett hétfőn folytatódhat az alaptörvény negyedik módosításának tárgyalása és vita nyílhat a médiatörvény átírásáról, kedden pedig a szociális közműszolgáltatás kialakítása, továbbá a Malév és a Budapest Airport privatizációját vizsgáló bizottság jelentése van napirenden.

Májashurka-ügy - Korrupciós per Romániában - Előnyös állami megrendelések - Letöltendő börtönre ítéltek két volt minisztert

2013.02.25.

Jogerősen három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt hétfőn a román legfelső bíróság két volt minisztert a bukaresti sajtó által "májashurka-ügyként" emlegetett korrupciós perben.

"Jogalkalmazás javítása" - Képzések európai uniós forrásból

2013.02.25.

Az Országos Bírósági Hivatal részére Magyarország új Alaptörvénye, valamint egyes sarkalatos törvények gyakorlati alkalmazását elősegítő képzések európai uniós forrásból történő megszervezésére nyílik lehetősége az Államreform Operatív Programhoz kapcsolódó "Jogalkalmazás javítása" címmel közzétett, pályázat keretében.

Országszerte nőtt a szabálysértési ügyek száma

2013.02.22.

Tavaly országszerte havonta csaknem huszonháromezer ügyben döntöttek úgy a bíróságok, hogy a meg nem fizetett pénzbírságot elzárásra változtatják.

Két kerület parkolási engedélyeinek kölcsönös elfogadásáról

2013.02.22.

A szokásjog alapján akkor lehet eljárni, ha az állampolgárok számára az kizárólag előnyt biztosít. Erre hívta fel a figyelmet Szabó Máté ombudsman, amikor egy bírságolási ügyben kiderült: két szomszédos kerület parkolási társasága nem tekinthet bele egymás nyilvántartásába, ezért még a szokásjog is a megbírságolt ügyfél hátrányára érvényesül.

Tisztességtelen feltételek a fogyasztói szerződésekben - Az Európai Bíróság tovább pontosította ítélkezési gyakorlatát

2013.02.22.

A Bíróság tovább pontosítja a fogyasztói szerződésekben található tisztességtelen feltételekre vonatkozó ítélkezési gyakorlatát. Az uniós és az azon alapuló magyar jog értelmében a fogyasztó és az eladó vagy szolgáltató közötti szerződések tisztességtelen feltételei nem kötik a fogyasztót.

Jogszerűen működő webáruházak - Vedd a neten! Webshop Minősítési Rendszer

2013.02.22.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) ellenőrzési tapasztalatai szerint egyre több a fogyasztóvédelmi szempontból kifogástalan webshop: a kifogásolási arány 85-ről 70 százalékra javult tavaly év végére, ám még így is magas.

Nyolc nyomozás három magánnyugdíjpénztár ellen - Hűtlen kezelés - A kárösszeg elérheti az ötmilliárd forintot

2013.02.22.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által magánnyugdíjpénztárakkal szemben tett kilenc feljelentésből nyolc ügyében folyik nyomozás, a kárösszeg elérheti az ötmilliárd forintot - derül ki abból az írásbeli válaszból, amelyet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter adott egy jobbikos képviselő kérdésére.

Az emberek nagy többsége egyetért a dohányzás korlátozásával - A beltéri szennyezettség 90 százalékkal csökkent a jogszabály szigorítása óta

2013.02.22.

A társadalom jelentős többsége egyetért a nemdohányzók védelméről szóló törvény rendelkezéseivel, a különböző helyszíneken mért beltéri szennyezettség 90 százalékkal csökkent a jogszabály tavalyi szigorítása óta - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára a Keleti pályaudvaron, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal (ÁNTSZ) és a MÁV-val közösen tartott sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Van Gend en Loos ügy - Az uniós jog közvetlen hatályának elve - Az Európai Bírósága az ítélet 50. évfordulóját ünnepli

2013.02.22.

A Bíróság a Van Gend en Loos ügyben hozott ítélet 50. évfordulóját ünnepli. Az uniós jog közvetlen hatályának elvét megfogalmazó ítélet kihirdetésének emlékére 2013. május 13-án konferenciára kerül sor a Bíróságon.

Nem alaptörvény-ellenes a köznevelési és rendőrségi törvény - Elutasította az ombudsmani indítványokat az Alkotmánybíróság

2013.02.21.

Elutasította a köznevelési és rendőrségi törvény egyes rendelkezései ellen benyújtott ombudsmani indítványokat az Alkotmánybíróság (Ab), amely a többi között kimondta: nem sérti az alaptörvényt a gyermekek három éves kortól való kötelező óvodai nevelése és az iskolakerülő gyermekkorú diákkal szemben foganatosítható rendőri intézkedés.

Adómentes pálinkafőzés - Az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé idézi Magyarországot

2013.02.21.

Az Európai Bizottság csütörtökön úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedéki adómentessége miatt - jelentették be Brüsszelben. A nemzetgazdasági tárca jelezte: a kormány ragaszkodik a házi pálinkafőzés szabadságához.

Európai fellépés a sajtószabadságért - Az Európai Parlament állampolgári jogokért felelős szakbizottsága állást foglalt

2013.02.21.

Erőteljes európai fellépést sürget a médiaszabadság és a sajtó sokszínűségének biztosítására az az állásfoglalás, amelyet csütörtökön nagy többséggel fogadott el az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokért felelős szakbizottsága, a LIBE.

Öngylikosságra ösztönző tudósítások - A médiabiztos szakmai egyeztetést kezdeményez

2013.02.21.

Az utóbbi időben közzétett, öngyilkosságokról szóló "szenzációhajhász" tudósítások miatt Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztos egyeztetést kezdeményezett nyolc szakmai érdekképviseleti szervezet bevonásával - közölte a Média- és Hírközlési Biztos Hivatala csütörtökön.

Nem jár vissza a pénz a zsebszerződések után - Termőföld jogellenes megszerzése - Törvényi tényállás az új Btk.-ban

2013.02.21.

Nem tudja majd bírósági úton visszaszerezni a pénzét, aki zsebszerződések alapján fizetett azért, hogy termőföldtulajdonhoz jusson - hangoztatta Répássy Róbert igazságügyi államtitkár szerdán Őriszentpéteren, a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság kihelyezett ülésén.

Megegyezés született a távollétidíj-számításról - A kifizetett munkabér függetlenedik

2013.02.21.

Megegyezés született a távolléti díj számításáról, a hatályos szabályok hamarosan úgy változnak, hogy a kifizetett munkabér független legyen a szabadsággal érintett hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményéből.

A II. világháborús békeszerződés módosítását követelik japán szerzői jogi szervezetek

2013.02.21.

A II. világháborút lezáró békeszerződés módosítását követelik japán szerzői jogi szervezetek, mivel annak egy rendelkezése szerintük méltánytalan büntetést ró a szigetország zeneiparára - írta szerdán az Aszahi Simbun japán napilap.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000