Hír archívum: 2013. február

Más hónap

A magyar karbonkvóták ügyében ítélet születik március 7-én

2013.02.21.

Az Európai Unió Bírósága március 7-én hirdet ítéletet a 2008-2012-es időszakra Magyarországnak javasolt szén-dioxid-kibocsátási kvóták mennyiségének kérdésében - erősítette meg szerdán az európai Curia sajtóképviselője.

Egyre több kísérő nélküli gyerek érkezik illegálisan Magyarországra - A BÁH értékelte a 2012-es évet

2013.02.21.

Egyre több gyerek érkezik kísérő nélkül, illegálisan Magyarországra, és többségük néhány nap után el is tűnik a magyar gyermekvédelmi rendszerből a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) múlt évi adatai szerint.

Hallgatói lista - NAIH: Az ELTE BTK HÖK listája emberi méltóságot és jó hírnevet sért

2013.02.20.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzatának listája sérti az emberi méltóságot, az érintettek jó hírnevét és becsületét. A Péterfalvi Attila elnökletével működő hatóság keddi közleményében azt írta, álláspontjuk szerint a jogsértés a személyes adattal való visszaélés vétségének törvényi tényállását is kimerítheti.

Az Ab megsemmisítette az önkényuralmi jelképek használatát tiltó Btk. rendelkezést

2013.02.20.

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette az önkényuralmi - nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos - jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi (Btk.) paragrafust kedden.

Instabil az orosz igazságszolgáltatás törvényi háttere - Beszélgetés Vjacseszlav Lebegyevvel, az orosz legfelsőbb bíróság elnökével

2013.02.20.

Majdnem minden negyedik orosz állampolgár ellen jogtalanul indítottak tavaly büntetőeljárást - derült ki az orosz legfelsőbb bíróság elnökével készített beszélgetésből, amelyet kedden közölt a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylap.

Aláírták az egységes szabadalmi bíráskodásról szóló megállapodást

2013.02.20.

Aláírták kedden Brüsszelben az egységes szabadalmi bíráskodásról szóló megállapodást, és ezzel célba érkezett az egységes európai szabadalom megteremtésének öt évtizedes folyamata - egyelőre 25 ország részvételével.

Hatékonyabbá vált a békéltetés

2013.02.20.

A fogyasztóvédelmi törvény módosításának hatására hatékonyabbá vált a békéltető testületi eljárás, ám továbbra is szükség van az ismertség növelésére - hangsúlyozta a Budapesti Békéltető Testület elnöke kedden Budapesten, a tavalyi tapasztalatokat ismertető sajtótájékoztatón.

Napokon belül megjelenhet a tankönyvrendelet

2013.02.20.

Rövidesen, akár napokon belül megjelenhet a tankönyvrendelet, amelyet a közigazgatási és igazságügyi, a nemzetgazdasági, valamint az emberierőforrás-miniszter együttesen jegyez majd - jelentette be Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának ülésén kedden Budapesten.

Jogfosztást konzervál az új Ptk.? - A teljesen korlátozó gondnokságról - Civil szervezetek a köztársasági elnök vétóját kérik

2013.02.19.

Áder Jánoshoz fordul több, a fogyatékos személyeket képviselő szakmai és civil szervezet annak érdekében, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a 2013. február 11-én elfogadott Polgári törvénykönyvet.

Országosan ellenőrzik a dohányzással kapcsolatos törvények betartását

2013.02.19.

Április elsejéig tartó országos akció során ellenőrzik a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását, a vizsgálatot hétfőn Budapesten a Parlamentben és a Képviselői Irodaházban kezdték - közölte Pesti Imre, Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja sajtótájékoztatón.

Handó: A cél, hogy gyors legyen a bírósági ügyintézés - Összbírói értekezlet a Kecskeméti Törvényszéken

2013.02.19.

A gyors bírósági ügyintézést nevezte meg célként az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Kecskeméti Törvényszéken tartott összbírói értekezlet után hétfőn.

Alkoholt, kávét, üdítőt és újságot is árulhatnak a trafikokban - Módosult a trafiktörvény

2013.02.19.

Szeszes és energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőt és újságot is árulhatnak majd a nemzeti dohányboltok - döntött a parlament hétfőn.

Számítógépes vírus terjesztése ügyében nyomoz a rendőrség

2013.02.19.

Eljárást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya egy internetes vírus miatt, amelynek terjesztésével a számítógép rendőrségi blokkolására hivatkozva csalnak ki pénzt az emberektől.

Ingyenes lett a földhasználati nyilvántartási eljárást - A termőföldtörvény módosításáról

2013.02.19.

Január 1-jéig visszamenőleg díj- és illetékmentessé nyilvánította a földhasználati nyilvántartási eljárást a parlament. A termőföldtörvény hétfőn benyújtott módosítását - a házszabálytól való eltéréssel - hétfőn fogadta el az Országgyűlés egyhangúlag, 296 igen szavazattal.

A kettős állampolgárság ügyét a szlovák alkotmánybíróság is tárgyalja - Magyarországra látogat Ivan Gasparovic szlovák államfő

2013.02.19.

A kettős állampolgárság ügyét a szlovák alkotmánybíróság is tárgyalja - jelentette ki budapesti látogatása előtt a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának adott, hétfő este sugárzott interjújában Ivan Gasparovic szlovák államfő, aki a Benes-dekrétumokkal kapcsolatban úgy vélte, az nem az egykori Csehszlovákia, hanem egész Európa ügye volt.

Tételes belföldi összesítő nyilatkozat - Január 1-től jelentősen megnövekedett az áfabevallások adattartalma

2013.02.19.

Vállalkozások százezrei szembesülnek az idén először a belföldi összesítő nyilatkozattal, amelyet február 20-ig kell teljesíteniük a havi bevallóknak. Az eddiginél jóval részletesebb és bonyolultabb adatszolgáltatási kötelezettség számos buktatót rejt magában, miközben az adóhatóság akár félmillió forintos mulasztási bírságot is kiszabhat a bevallás hibás kitöltése miatt - hívja fel a figyelmet az RSM DTM.

Védett személyek fenyegetettségben? - A tanúvédelem szabályozásának felülvizsgálatát javasolja az ombudsman

2013.02.18.

Több helyen sért alapvető jogokat az igazságszolgáltatással együttműködő személyek, családtagjaik, hozzájuk közel állók szükséges védelmének szabályairól szóló törvény. Sérti az élethez és a tisztességes eljáráshoz való jogot, ha úgy mondják fel a tanúvédelmi intézkedéseket, hogy nem bizonyosodott be a védett személy fenyegetettségének megszűnése - ezt hangsúlyozta vizsgálatát követően Szabó Máté ombudsman.

Az adózás rendjéről szóló törvény változásai 2013 - 1. rész

2013.02.18.

A cikk I. részében az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) módosításainak áttekintésére rendhagyó módon kerül sor. Ennek alapján tehát ez a rész az adóigazgatási eljárásban (ellenőrzés, hatósági eljárás, végrehajtás), illetve az alkalmazható jogkövetkezmények tekintetében bekövetkezett változásokkal foglalkozik.

Módosulhat a földhasználati bejelentés - A törvényjavaslatról

2013.02.18.

Megszűnne a földhasználat regisztrációs díja, és azok a zártkerti földtulajdonosok, akik tavaly, év végén is használták már az egy hektárnál nem nagyobb területüket, április végéig regisztráltathatják azt. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a törvényjavaslat, amelyet a kormány pénteken terjesztett a parlament elé.

Országgyűlés előtt a médiatörvények módosító javaslata - Erősödnek a médiahatóság független feladatellátásának garanciái

2013.02.18.

Az Unióval és az Európa Tanáccsal folytatott párbeszéd eredményeként változnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke és a Médiatanács elnökének kinevezési, illetve megválasztási feltételeire, a jelölési eljárásra, a kinevező személyére és az ismételt kinevezésre vonatkozó szabályok. Ezzel a médiahatóság független feladatellátásának garanciái tovább erősödnek. A médiatörvények módosító javaslatát február 15-én nyújtotta be Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter a parlamentnek.

Az alaptörvény negyedik módosításáról, a kormányfő mentelmi jogának felfüggesztéséről - Az Országgyűlés munkarendjéből

2013.02.18.

Kétnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés tavaszi ülésszakának második hetében. A képviselők hétfőn szavazhatnak a hamarosan létrejövő nemzeti dohányboltok termékkörének szélesítéséről, s egy ismeretlen magánvádas ügy miatt dönteniük kell a kormányfő mentelmi jogának felfüggesztéséről is. Kedden az alaptörvény negyedik módosításáról kezdődhet meg a vita.

Magyarország csatlakozik az Egységes Szabadalmi Bíróság létrehozásáról szóló megállapodáshoz

2013.02.18.

Magyarország csatlakozik az Egységes Szabadalmi Bíróság létrehozásáról szóló megállapodáshoz - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium va.sárnap

27 helyett csak 11 tagállamban vezetik be a tranzakciós adót - Az EU adózás terén először él a megerősített együttműködés lehetőségével

2013.02.15.

A kezdeményezésből kimaradó országokat nem éri majd semmilyen hátrány a pénzügyi tranzakciókat terhelő adó csak 11 uniós tagállamban történő bevezetéséből – állítja az Európai Bizottság, amely csütörtökön terjesztette elő a tárgyban új, néhány pontban módosított javaslatát.

Burkolt reklámozásért kapott büntetést a TV2

2013.02.15.

Közel kétmillió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t. A csatorna Babapercek és Babavilág című műrorainak tavaly májusi és júniusi adásaiban indokolatlanul hangsúlyosan jelenítettek meg a többi között egy bébiétel-forgalmazó céget, egy magzatvédővitamin-gyártót és egy árnyékolás-technikával foglalkozó vállalkozást.

Új polgári perrendtartás lépett hatályba Romániában

2013.02.15.

Hatályba lépett pénteken Romániában az új polgári perrendtartás, amely a bíróságok tehermentesítését és az eljárások időtartamának lerövidítését célozza.

Alkotmánybírósági mustra - A Testület új hatáskörében először semmisített meg bírói döntést

2013.02.15.

Az Alkotmánybíróság új hatáskörében először semmisített meg bírói döntést. Öttagú alkotmánybírói tanács utasította vissza a végtörlesztési törvényt támadó indítványokat, és elutasította azt a két polgármesteri panaszt, amelyben sérelmezték, hogy a települési önkormányzatok a jövőben nem tarthatnak fenn köznevelési intézményt.

Nyitott Bíróság - Rendhagyó osztályfőnöki óra egy kispesti általános iskola második osztályában

2013.02.15.

Kispesten egy lelkes pedagógus ülnök - Kovács Péter - bemutató napokat szervez az osztályának, melyeken - többnyire szülők – ismertetik a munkájukat. Az ülnök tanár rendszeresen együtt tárgyal dr. Endrédy Zoltán bíróval. Így adódott a felkérés, hogy mutassa be bírói munkáját és a bíróságot a második osztályos diákoknak.

A jogszabályok nem kedveznek a napenergia hasznosításának - Az ombudsman az előírások felülvizsgálatát kezdeményezte

2013.02.15.

Építési engedélyhez köti a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelését egy új szabályozás. Ezért az ombudsman a napenergia hasznosítása szempontjából hátrányos előírások felülvizsgálatát kezdeményezte a belügyminiszternél.

Helyi adókról szóló adatbázist hozott létre a Magyar Államkincstár

2013.02.15.

Az összes magyar település helyi adóit tartalmazó, ingyenesen hozzáférhető adatbázist hozott létre a Magyar Államkincstár.

Egy médiaszereplőnek nagyobb a társadalmi felelőssége - Halott édesanyja rokkantkártyájával parkolt, milliós pénzbüntetést kapott Liptai Claudia

2013.02.15.

Közokirat-hamisítás miatt milliós pénzbüntetésre ítélte Liptai Claudiát a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön kihirdetett nem jogerős ítéletével. A színésznő, televíziós műsorvezető elhunyt édesanyja mozgáskorlátozott-igazolványát használta egy parkolásnál.

Tóásó Előd elfogása és fogva tartása több ponton sért emberi jogokat - Nemzetközi emberi jogi egyezményeket vesz semmibe Bolívia

2013.02.15.

Magyarország elítél minden terrorista cselekményt, és tiszteletben tartja Bolívia jogát, hogy a területén bűncselekményt elkövető külföldiek ellen büntetőeljárást folytasson le. Ragaszkodik ugyanakkor ahhoz, hogy egy bajba jutott magyar állampolgár emberi jogai semmilyen formában nem sérülhetnek. Magyar álláspont szerint amennyiben magyar állampolgárt vonnak büntetőjogilag felelősségre, ennek "ésszerű időben, politikai befolyástól mentes, tisztességes eljárásban, a nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségekkel összhangban" kell megtörténnie - tájékoztatta a Külügyminisztérium csütörtökön.

Nyílt Kormányzati Együttműködés - Újabb korrupcióellenes intézkedésekről döntött a kormány

2013.02.15.

Akormány megalakulása óta az elmúlt húsz év legintenzívebb korrupcióellenes intézkedéssorozata zajlik Magyarországon. Ennek újabb lépéseként a kormány döntött és akciótervben rögzítette hazánknak a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership) elnevezésű nemzetközi kezdeményezés keretében teendő vállalásait. Emellett rögzítette a közszférában bevezetendő, a korrupció megelőzését segítő integritásirányítási rendszer és az érdekérvényesítők fogadásának rendjéről szóló szabályokat.

Év végi transzferár-kiigazítások - Súlyos bírságok sújthatják a vállalkozásokat, ha nem jól csinálják

2013.02.14.

Az adóhatóság évek óta különösen nagy figyelmet fordít a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árakkal (transzferárakkal) összefüggő előírások betartatására, és a nyilvántartási kötelezettség ellenőrzésére. A kapcsolt vállalkozásoknak úgy kell adóbevallásukat elkészíteni, hogy az piaci árakat tükrözzön a csoporton belüli ügyletek tekintetében. Ha ez nem felel meg a tényeknek, akkor kötelességük kiigazítást csinálni, ha nem akarják magukat kitenni egy későbbi fájdalmas adóhatósági megállapításnak.

Visszahelyeztek állásába hat Veszprém megyei bírót

2013.02.14.

Jogerősen visszahelyezett állásába hat, korábban nyugdíjazott Veszprém megyei bírót a Győri Törvényszék – közölte csütörtökön Máté Kinga szóvivő bíró.

Befolyással üzérkedő igazságszolga - Négy év letöltendő szabadságveszétre ítéltek egy román legfelsőbb bírót

2013.02.14.

A romániai Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék jogerősen négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy korrupcióval vádolt korábbi tagját, Maria David bírót.

Érthetőbb közüzemi számlák - Február 19-én lép hatályba a új számlaképről szóló NFM rendelet

2013.02.14.

2013. február 4-én került kihirdetésre az a jogszabály, amely a villamos energia- és a földgáz szolgáltatók által alkalmazható számlaképre vonatkozóan tartalmaz új rendelkezéseket. Ennek köszönhetően a jövőben a fogyasztókat valóban érdeklő információk kerülnek az egyes számlákon feltüntetésre és érthetőbb tájékoztatást kapnak az általuk fizetendő díj pontos összegéről és magáról a szolgáltatásról.

Hiányos a távolléti díj számolásának szabályozása

2013.02.13.

A jelenlegi munka törvénykönyvében (Mt.) hiányos a távolléti díj számításának szabályozása, mert például legalább fél tucat olyan eset lehetséges, amikor a munkavállaló jogszerűen kap a minimálbérnél kevesebbet - közölte a Complex Kiadó Kártyás Gábor munkajogászt, a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat tagját idézve. A szakértő szerint egy egyszerű technikai módosítással kezelhetőek lennének ezek a problémák.

Megoldások a digitális korszak szerzői jogi kihívásaira - Szerzői jogi kutatóközpont alakult a Glasgow-i Egyetemen

2013.02.13.

Hét brit egyetem együttműködésével valamint az állami és a magánszféra közreműködésével szerzői jogi kutatóközpont alakult a Glasgow-i Egyetemen.

ÁSZ: Az MNB működése két szempontból sem volt törvényes

2013.02.13.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata arra a megállapításra jutott, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi működése két szempontból sem volt törvényes - mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke a számvevőszék szerdai sajtótájékoztatóján, amikor az ÁSZ a jegybank 2011-es működését vizsgáló számvevőszéki jelentést mutatta be.

Az "árnyékvezetők" is felelősségre vonhatók - Precedens értékű döntés segíti a bedőlt cégek tartozásainak behajtását

2013.02.13.

A bedőlt cégek tartozásainak hatékonyabb behajtását és a cégvezetők felelősségre vonását segítheti egy közelmúltban született, precedens értékű döntés, amely alapján az úgynevezett "árnyékvezetők" is felelősségre vonhatók - hívja fel a figyelmet keddi közleményében a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda.

Sérti a békés gyülekezéshez való jogot a Fővárosi Törvényszék döntése - Az Alkotmánybíróság először élt a bírói döntések megsemmisítésének jogával

2013.02.13.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden kihirdetett határozatával megsemmisítette a Fővárosi Törvényszéknek az LMP tavaly március 15-i rendezvényével kapcsolatos döntését, mert az sértette a békés gyülekezéshez való jogot.

Társasági jogviták - A hatályos bírói gyakorlatról - Könyvbemutató az Igazságügyi Akadémián

2013.02.13.

A hatályos bírói gyakorlatot dolgozza fel a Társasági jogviták című könyv, amelyet az Igazságügyi Akadémián mutattak be kedden.

Elfogadta a melegházasságot engedélyező törvénytervezetet a francia nemzetgyűlés

2013.02.13.

Tíz napon át tartó hangos parlamenti vita után kedden elfogadta a francia parlament alsóháza, a nemzetgyűlés a homoszexuálisok házasságát engedélyező törvénytervezetet, amely Francois Hollande szocialista államfő egyik legfőbb választási ígérete volt.

Február 1-jei hatállyal módosul a közbeszerzési gyakorlat

2013.02.13.

Módosította a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) február 1-jei hatállyal azt a közbeszerzési gyakorlatot, amely szerint az építési beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzési eljárások során az ajánlattevőknek már az ajánlattételi szakaszban rendelkezniük kell mérnök kamarai tagsággal. A jövőben ez a feltétel kizárólag a nyertes ajánlattevőtől követelhető meg - jelezte a tárca közleményében.

Láthatás, rendőri bántalmazás, gyermek családi jogállása - Magyar vonatkozású ügyekben ítélkezett az Európai Emberi Jogi Bíróság

2013.02.12.

Két ügyben elmarasztalta a magyar államot, egy harmadik magyar vonatkozású ügyben viszont alaptalannak találta a benyújtott panaszt kedden kihirdetett első fokú ítéleteiben az Európa Tanács égisze alatt működő, strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság.

Elfogadta a parlament az új Ptk.-t - A Kódex 2014. március 15-én lép hatályba

2013.02.12.

Több mint ötven év után 2014. március 15-től új polgári törvénykönyve (Ptk.) lesz az országnak, miután a parlament hétfőn elfogadta az állampolgárok alapvető vagyoni és személyi viszonyait szabályozó magánjogi kódexet.

Észerűbb működés, szigorúbb felelősség, fokozott hitelezővédelem - Gazdasági társaságok és fizetési biztosítékok az új Ptk.-ban

2013.02.12.

A tegnap elfogadott új polgári törvénykönyv (Ptk.) társasági jogi szabályainak nagy része egyszerűsíti és ésszerűbbé teszi a különböző gazdasági társaságok működését, szigorúbban szabályozza az alapítók és tagok felelősségét, ugyanakkor a hitelezők számára nagyobb védelmet nyújt. A Ptk. fizetési biztosítékokat érintő egyes új szabályai általában javítják a hitelezői biztonságot, az adósi kötelezettségek átláthatóságát; a zálogjogosulti bizományos bevezetése a magyar jogrendszerbe mindenképpen üdvözlendő a banki konzorciumi hitelezők szempontjából, a szerződés átruházás jogintézménye kedvezhet a projektfinanszírozásnak, vállalati reorganizációnak, üzletág átruházásnak – összegzi a Szecskay Ügyvédi Iroda.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000