Hír archívum: 2013. február

Más hónap

A szerzői jog alkalmazkodik a digitális világhoz - Licensing Europe - Az Európai Bizottság elindította szerzői jogi kezdeményezését

2013.02.12.

Neelie Kroes az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke február 4-én jelentette be, hogy a Bizottság megindította „Licensing Europe” kezdeményezését, azzal a céllal, hogy előmozdítsa az új engedélyezési modellek európai alkalmazását, mely a szerzői jog digitális világhoz való alkalmazkodásának előfeltétele.

Február 12-én kell először katát fizetni - Határidőmulasztás esetén az adótartozás azonnal végrehajtható - NAV tájékoztató

2013.02.12.

Február 12. az első fizetési határidő a kisadózók számára. A kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választó vállalkozónak egész évben lényegében csak arra kell ügyelnie, hogy az adót a "katás" hónapokat követő hónap 12. napjáig befizesse - hívja fel az érintettek figyelmét legfrissebb tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Szükség van új büntető perrendtartásra, de a bevált intézményekre is - Interjú Polt Péter legfőbb ügyésszel

2013.02.12.

Szükség van új büntető perrendtartásra az eljárások hatékonyságának javítása érdekében, de nem szabad felforgatni a jogág kialakult rendszerét, bevált intézményeit - mondta Polt Péter legfőbb ügyész.

A végrehajtók új generációja - Felsőfokú helyett egyetemi jogi végzettség

2013.02.12.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara és a Pécsi Tudományegyetem Állam– és Jogtudományi Karának közös végrehajtási jogi képzésén, 47 szakjogász kapta meg diplomáját a hétvégén.

2006 ősz - Zűrzavar a tévészékháznál - Megvádolta az ügyészség a volt országos és a volt budapesti rendőrfőkapitányt

2013.02.12.

Megvádolta Bene László volt országos főkapitányt, Gergényi Péter volt budapesti főkapitányt és még tucatnyi rendőrt a 2006. őszi budapesti eseményekkel összefüggésben az ügyészség.

Kodifikátor mesterszak indul jogászoknak a Pázmányon

2013.02.12.

Az elmúlt, közel két évtizedben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara a hazai jogászképzés elismert intézménye lett. A felsőoktatási intézmények legutóbbi szakmai rangsorolásakor a Heti Válasz és a HVG mérései szerint a kar a második helyen végzett, a VG pedig (nemrégiben azt közölte|http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/az-elte-a-legnivosabb-egyetem-itt-a-rangsor-396661), hogy az ország legnívósabb jogászképzése folyik intézményben.

Bírósági fogalmazói álláspályázatok

2013.02.11.

Az OBH bírósági fogalmazói állásokra 2013. március 31-ei beérkezési határidővel pályázati kiírást tesz közzé.

A jogellenesen működő versenytárs kizárása is jogellenes - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.02.11.

Egy versenytárs kizárására irányuló kartell ellentétes a versenyszabályokkal még akkor is, ha e versenytárs jogellenesen működik a piacon. A versenyszabályok célja ugyanis nem csupán e versenytárs, hanem a piac szerkezetének, ezáltal pedig magának a versenynek a védelme is - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Megtévesztő MinDigTV reklámok - 30 millió forintra bírságolta a GVH az Antenna Hungáriát

2013.02.11.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az ANTENNA HUNGÁRIA Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. (ANTENNA HUNGÁRIA) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a MinDigTV Extra csomagokat népszerűsítő kommunikációs kampányaiban. Ezért a GVH a vállakozást 30 millió Ft bírság megfizetésére kötelezte.

A bűncselekmények gyermekáldozatai ne váljanak ismét áldozattá! - Átadták az ország kilencedik gyermekbarát meghallgatószobáját

2013.02.11.

Kiemelt cél, hogy bűncselekmények gyermekáldozatai, akik az igazságszolgáltatással kapcsolatba kerülnek, ne váljanak ismét áldozattá - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Kecskeméten, sajtótájékoztatón.

Handó: Törvénymódosítással oldják meg a nyugdíjazott bírák helyzetét - A Székesfehérvári Törvényszék pénteki összbírói értekezletéről

2013.02.11.

A parlament előtt van egy törvénymódosítási javaslat, amely lehetővé tenné, hogy a korábban nyugdíjazott, de nem pereskedő bírák egy nyilatkozattal kérhessék szolgálati jogviszonyuk helyreállítását, és így rendelkezési állományba kerüljenek - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Székesfehérvári Törvényszék pénteki összbírói értekezletén.

34 millió forint fogyasztóvédelmi bírság a negyedik negyedévben - A PSZÁF 132 esetben szabott ki bírságot pénzügyi szervezetekkel szemben

2013.02.11.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2012 negyedik negyedévében 132 esetben szabott ki fogyasztóvédelmi bírságot a pénzügyi szervezetekkel szemben, összesen 34,150 millió forint összegben - derül ki a PSZÁF fogyasztóvédelmi célú hatósági tevékenységéről készült összefoglalóból.

Alkotmányban rögzítenék a hallgatói szerződés lehetőségét - A parlamentnek pénteken benyújtott alaptörvény-módosítási javaslatról

2013.02.11.

Az alaptörvényben rögzítené a Fidesz-KDNP a hallgatói szerződés lehetőségét. Bekerülne az alkotmányba az is, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) az alaptörvény értelmezése során nem vehetné figyelembe az alaptörvény hatálybalépése előtt hozott Ab-határozatokat és indoklásukat.

A betegek világnapján megkezdi működését a Nemzeti Betegfórum

2013.02.11.

Ma, a betegek világnapján kezdi meg működését a magyarországi betegszervezeteket tömörítő Nemzeti Betegfórum (NBF).

Szavaznak az új Ptk.-ról, napirenden a trafiktörvény és a jövedéki adó - Ma veszi kezdetét a parlament tavaszi ülésszaka

2013.02.11.

Orbán Viktor kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdődik az Országgyűlés mai ülése, amely egyben a tavaszi ülésszak nyitánya is. A képviselők napközben elfogadhatják az új polgári törvénykönyvet (Ptk.), továbbá várhatóan már este kivételes sürgős eljárással megtárgyalhatják az idei költségvetés első módosítását, amely az E.on gázüzletágának állami megvásárlásával áll összefüggésben. Utóbbi javaslatot a ház akár már kedden meg is szavazhatja.

A nyomozási bíró nem mérlegel

2013.02.11.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírájához évente 500-600 személyi szabadságot korlátozó ügyészi indítvány érkezik. Az ügyek 8-10 százaléka közérdekldésre számot tartó eset. A közelmúltban például különösen nagy figyelem kísérte a múlt nyáron az M3-as autópályán négy halálos áldozattal járó balesetet okozó szlovák n ügyét és a tavaly szilveszteri szigethalmi késelés gyanúsítottjaival szemben hozott személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedéseket.

Ítéletek és előítéletek - Empátia, szimpátia a tárgyalóteremben

2013.02.11.

Régóta vitáznak a szakemberek, van-e diszkrimináció a magyar igazságszolgáltatásban, mennyire előítéletesek a rendőrök és a bírák. Kevesen tudnak arról, hogy a Magyar Igazságügyi Akadémián az elmúlt években már több száz bíró vett részt az „Empátia, szimpátia a tárgyalóteremben” című kétnapos tréningen.

Új eljárás lesz a bankrablással vádolt rendőr ügyében

2013.02.08.

Hatályon kívül helyezte a korábbi felmentő ítéletet és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot a Pécsi Ítélőtábla pénteken a görcsönyi takarékszövetkezetben elkövetett rablással vádolt rendőrtiszt ügyében.

Sólyom László: lehetetlen, hogy az Ab ne a korábbi határozatai alapján dolgozzon

2013.02.08.

Sólyom László szerint fontos lépés az alkotmányosság védelmében, hogy az Alkotmánybíróság nem zárkózik el az alaptörvény rendelkezéseinek vizsgálatától, ha úgy látja, egy módosítás megtöri az alkotmány egységét, vagy feloldhatatlan ellentmondást okoz az alaptörvényben. A volt államfő, egykori Ab-elnök egy nemzetközi konferencián, Bernben tartott előadása kapcsán az MTI-nek adott interjúban arról is beszélt: fenyegetően hangzik, de kivitelezhetetlen, hogy a testület ne a korábbi határozatai alapján dolgozzon.

Mit tegyünk, ha nem válaszolt a NAV?

2013.02.07.

Sok, a kata hatálya alá bejelentkezett vállalkozás még nem kapott jóváhagyó választ az adóhatóságtól. A NAV szerint mindenkinek postázták a határozatot. Azt tanácsolják, hogy akihez nem jutott el a jóváhagyásuk, február 12-ig az is fizesse ki a tételes adót - írja az Adó Online.

Módosul a Balaton-törvény

2013.02.07.

Elsősorban a zöld területekre vonatkozó szabályokat változtatja a Balaton-törvény módosítási tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg szerdán.

Az idén is vannak adómentes cafeteria juttatások

2013.02.07.

A béren kívüli juttatások költsége ugyan emelkedett az idén, és általánosságban elmondható, hogy a szabályozás mind a munkavállalók, mind a munkaadók hátrányára változott, azonban van néhány cafeteria elem, amely adómentesen adható - hívja fel a figyelmet a MAZARS adótanácsadó cég szerdai közleményében.

Jogerősen is nyilvános a TV2 és az RTL Klub frekvenciahasználati szerződése

2013.02.07.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet tájékoztatása szerint a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen úgy döntött, mindenki számára megismerhető a TV2 és az RTL Klub frekvenciahasználati szerződése, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával kötöttek.

Diagon-ügy – Jelentősen enyhítette a büntetéseket a Fővárosi Ítélőtábla

2013.02.07.

Jelentősen enyhítette a Diagon-ügy vádlottjainak büntetését szerdai, jogerős ítéletében a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla.

Túlburjánzó jogalkotás - Jogi út Budapesttől Gyöngyösig

2013.02.06.

Ha a hatályos joganyagot kinyomtatnánk A4-es lapokra, és azokat egymás mellé a földre fektetnénk, Budapesttől Gyöngyösig gyalogolhatnánk mellette. Ha ezeket a lapokat egymásra tennénk, csaknem egy köbméteres bálát kapnánk. És ebben nincs benne a több mint 25 ezer uniós jogszabály és a mintegy 150 ezer önkormányzati rendelet!

Politikai igazságszolgáltatás a II. világháború utáni Budapesten - Könyvbemutató

2013.02.06.

Bemutatták Barna Ildikó és Pető Andrea tizennégy kutató bevonásával készített, A politikai igazságszolgáltatás a II. világháború utáni Budapesten című könyvét hétfőn Budapesten.

Kötelező vizsgálati módszer, hiányos finanszírozás - A fertőző májgyulladás diagnosztizálási problémájáról - Ombudsmani jelentés

2013.02.06.

Az állam úgy állított fel egy szakmai követelményrendszert, hogy annak következetes megvalósításához nem biztosította a megfelelő anyagi erőforrásokat, ami ellehetetlenítheti a szakszerű és jogszerű eljárást, sértve a jogbiztonság elvét. Ezt állapította meg az alapvető jogok biztosa a krónikus vírushepatitiszek – a fertőző májgyulladások - diagnosztizálási és követési problémáját feltáró jelentésében.

Három csapás az illegális letöltésekre - Egymillió értesítést küldene idén a Hadopi-ügynökség

2013.02.06.

Több mint egymillió értesítés kiküldését irányozta elő a 2013-as évre a francia kalózkodás elleni hivatal, a Hadopi-ügynökség. A szervezet felelős Franciaországban az illegális letöltés visszaszorítása érdekében kidolgozott, ún. három csapás rendszer végrehajtásáért.

A kiberbűnözés terjedése csökkentette a bankrablások számát az Egyesült Államokban

2013.02.06.

A kiberbűnözés elterjedésének egyik pozitív mellékterméke, hogy jelentősen csökkent a bankrablások száma az Egyesült Államokban - írta keddi számában a The Wall Street Journal.

Módosítják az osztrák állampolgársági törvényt - Tíz helyett már hat év után lehet osztrák útlevélért folyamodni

2013.02.06.

Módosítást dolgozott ki az osztrák állampolgársági törvényre a kormányzó koalíció, a tervezet szerint a jól beilleszkedettek tíz helyett már hat év után folyamodhatnak osztrák útlevélért - számolt be róla kedden az osztrák média.

A légi fuvarozó köteles ellátást biztosítani rendkívüli körülmények esetén - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2013.02.06.

A légi fuvarozó köteles ellátást biztosítani azoknak az utasoknak, akiknek a járatát olyan rendkívüli körülmények miatt törölték mint az Eyjafjallajökull vulkán kitörését követő légtérlezárás. Az uniós jog nem tartalmaz időbeli vagy pénzbeli korlátozást az utasok ellátási kötelezettségére (szállás, étkezés, frissítők) vonatkozóan - áll az Európai Unión Bí róságának ítéletében

Bundabotrány - Fogadási csalás és sportcsalás - Magyarországon húszéves szabadságvesztés a törvényi maximum

2013.02.05.

Húszéves szabadságvesztés lehet a törvényi maximum Magyarországon azzal szemben, akit jogerősen elítélnek a nemzetközi bundabotránnyal összefüggésben - Borbély Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) jogi igazgatója és szóvivője szerint azonban ennyit szinte bizonyosan nem fognak kapni az elkövetők.

Huszonhárom millió forintra bírságolta a TV2-t a médiatanács

2013.02.05.

Huszonhárom millió forintra bírságolta az emberi méltóságra, valamit a kiskorúak védelmére vonatkozó jogszabályok megsértése miatt a TV2-t a médiatanács - közölte a testület szóvivői irodája kedden.

Tovább szélesítené az adózói kört az adóhatóság - A fokozott ellenőrzésekhez több új intézmény is rendelkezésre áll 2013-tól

2013.02.05.

Az adóbeszedés szempontjából az idei évet "borzasztóan" nehéznek nevezte a NAV elnökhelyettese, de jelezte: az adóhatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy a költségvetési bevételek teljesüljenek, amihez az adózói kör szélesítése szükséges.

Veszélyes, jogellenes tartalmak az interneten - Konferencia a biztonságosabb internet napján Budapesten

2013.02.05.

Ezerhétszáz esetben fordultak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) az elmúlt másfél évben az interneten megjelent veszélyes, jogellenesnek vélt tartalmak miatt - mondta Miszlai Róbert, a NMHH Infomédia Szabályozási Főosztályának vezetője kedden a biztonságosabb internet napján rendezett budapesti eseményen.

A nyilvános eljárások erősítenék az Alkotmánybíróság tekintélyét - A Századvég Alapítvány az alkotmányosság kultúrájáról

2013.02.05.

A Századvég Alapítvány szerint erősítené az alkotmányosság kultúráját az Alkotmánybíróság (Ab) eljárásának nyilvánossága. A szervezet kedden az MTI-nek küldött közleményében figyelemreméltónak nevezte az Egyesült Államokban alkalmazott alkotmánybíráskodást, amelynek során a nyilvánosság előtt zajlanak meghallgatások.

Egyszerűsödik több gyermekjóléti és gyámhatósági eljárás

2013.02.05.

Jövő év elejétől egyszerűsödik és gyorsabbá válik több gyermekvédelmi és gyámhatósági eljárás, így az örökbefogadás vagy a támogatások igénylése az állami gondoskodásból kikerülők számára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn.

Véget ért az elmúlt évek leghírhedtebb válópere Kínában

2013.02.05.

Véget ért hétfőn az egyik leghíresebb kínai-amerikai pár válópere Kínában - a bíróság ítélete a családon belüli erőszakot elszenvedő kínai nőknek is új reményt adhat.

Alkohol, kávé, újság a dohányboltokban - Módosulna a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény

2013.02.05.

Szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőitalt, valamint újságot is árulhatnának, és akár már májusban megkezdhetnék az árusítást a nemzeti dohányboltok. Így módosítaná a kormány fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt.

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv - Megállj az építőipari lánctartozásoknak - A törvényjavaslatról

2013.02.05.

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) felállításával szeretné a kormány megakadályozni a lánctartozások kialakulását, illetve jövőbeni újratermelődését az építőiparban a nemzetgazdasági miniszter által a parlamenthez hétfőn benyújtott törvényjavaslat szerint, amely emellett a késedelmes fizetésekkel összefüggő módosításokat is tartalmaz.

A média-értéklánc szerzői jogi vonatkozásai - Hiánypótló kiadvány a szerzői és a médiajog összehasonlításáról

2013.02.05.

A szerzői és a médiajog összehasonlító, valamint történeti áttekintését adja Sarkady Ildikó és Grad-Gyenge Anikó A média-értéklánc szerzői jogi vonatkozásai című kötete. A Médiatanács Médiatudományi Intézete gondozásában megjelent kiadványt hétfőn mutatták be.

Lendületben a bíróságok

2013.02.05.

2012. január 1-jén kezdte meg működését az Országos Bírósági Hivatal. Dr. Handó Tündével – az OBH elnökével – az elmúlt időszak eredményeiről, nehézségeiről, a jövő kihívásairól, a várható változásokról beszélgettünk.

Nemzetközi bundabotrány - Sok száz manipulált labdarúgó mérkőzés Európában és Európán kívül - 50 magyar gyanúsított

2013.02.04.

Magyarországon ötven embert gyanúsítottak meg 33 labdarúgó-mérkőzés eredményének manipulálása és az ezzel kapcsolatos fogadási csalás ügyében abban a nemzetközi bundabotrányban, amelyben egy nemzetközi bűnszervezet a gyanú szerint az Európai Unió országaiban mintegy 380, Európán kívül pedig további 300 futballmérkőzést bundázott meg - hangzott el az öt ország nemzetközi nyomozócsoportjának közös tevékenységét ismertető sajtótájékoztatón hétfőn.

Hamisítás kontra szellemitulajdon-védelelm - Növelik az uniós vámszervek ellenőrzési hatékonyságát

2013.02.04.

Az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága (IMCO) a napokban jóváhagyta az Európai Unió Tanácsa rendeletjavaslatát, amely növelné az uniós vámszervek hamis termékek elleni eljárásainak hatékonyságát.

A nemzetiségi alapon ért hátrányos megkülönböztetés ellenében - Mikó Imre jogvédelmi szolgálatot indított az RMDSZ

2013.02.04.

Mikó Imre jogvédelmi szolgálat beindítását jelentette be hétfőn Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Nem tudja követni az EU a drogpiac változásait - Az Európai Bizottság jelentése az európai droghelyzetről

2013.02.04.

A rendkívül gyorsan változó drogpiaci trendek követését, a kiemelt bűnözői körök előtérbe helyezését és komolyabb piaci elemzést kér a tagállamoktól az Európai Bizottság és az Europol a kábítószer-fogyasztás és –kereskedelem visszaszorítása érdekében. A testület csütörtökön bocsátotta ki azt a nagyívű európai drogjelentést, amely egyebek mellett azt is megállapítja, hogy egyre nagyobb Európa szerepe a globális drogkereskedelemben.

27 bíró ismételt kinevezésére került sor február 4. napjáig - Újabb kinevezés csak munkaügyi jogvita alapján történhet

2013.02.04.

27 bíró ismételt kinevezésére került sor 2012. február 4. napjáig. A bírák jogállásról szóló törvény rendelkezik úgy, hogy az újabb kinevezés csak a munkaügyi jogvita alapján történhet meg.

A cégek 62 százaléka adta be időben a cégadat-módosítási kérelmet

2013.02.04.

A 607 ezer működő hazai vállalkozás 62 százaléka tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének péntek éjfélig, vagyis országosan 230 ezer cég mulasztotta el határidőre benyújtani társasági szerződésének jogszabályban előírt adatmódosításait - mondta el Hegedűs Márton, a cégeljárások informatikai hátterét biztosító Microsec Zrt. vállalkozás-fejlesztési igazgatója.

Alaptörvényt sért a művészeti akadémiáról szóló törvény? - Az ombudsman Alkotmánybírósághoz fordult

2013.02.04.

Az alapvető jogok biztosa szerint ellentétes a művészeti szabadsággal az, hogy a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alapító tagjai csupán egyetlen civil szervezetből kerülhettek ki. Alaptörvény-sértő az ombudsman szerint az is, hogy a művészeti akadémiáról szóló törvény lehetővé teszi az Akadémia számára, hogy maga határozza meg a tagság feltételeit. Szabó Máté ezért a művészeti akadémiáról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseinek megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Pénzügyi vezetők mulasztásáért akár öt év szabadságvesztés - Németország szigorítaná a felsővezetők büntetőjogi felelősségét

2013.02.04.

Németország a pénzügyi válság tanulságait levonva szigorítaná a banki és biztosítási felsővezetők büntetőjogi felelősségét: pénzügyi stabilitást veszélyeztető kötelességmulasztás esetén akár öt év szabadságvesztést is ki lehetne szabni - írja a Handelsblatt online kiadása.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000