Hír archívum: 2013. március

Más hónap

Biztosítók és a műhelyek közötti megállapodásokról - Allianz kontra GVH - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.03.14.

A biztosító társaságok és a gépjárműjavító műhelyek közötti, a biztosított gépjárművek javítási díjaira vonatkozó megállapodások versenyellenes célúak és ezért tiltottak, amennyiben már jellegüknél fogva károsak a rendes verseny megfelelő működésére. Káros jellegüket mindkét érintett piacot – vagyis a gépjármű-biztosítási piacot, valamint a gépjármű-javítási piacot – figyelembe véve kell értékelni - áll az európai unió Bíróságának ítéletében.

16 ezer oldal olvasnivaló 3 napra, a soronkívüliség jegyében - Nyomozás iratok megismerési lehetőségéről - Ombudsmani vizsgálat

2013.03.14.

16 ezer oldal olvasnivaló 3 napra, a soronkívüliség jegyében – Szabó Máté egy panaszbeadvány alapján megállapította, hogy nem fogadható el az eljáró nyomozó magyarázata, miszerint „az eljárás soronkívüliségét az eljárás minden résztvevője a saját eszközeivel köteles biztosítani”.

Közlönyfigyelő 2013/2

2013.03.14.

Az idei év második közlönyfigyelőjében a 2013. február 21. és 2013. március 8. közötti időszakot tekintettük át. Ebben az intervallumban kilenc törvényt és huszonhat kormányrendeletet hirdettek ki a Magyar Közlönyben.

Csökken az EP-képviselők száma 2014-től

2013.03.14.

Tizenkét európai uniós tagállam - köztük Magyarország - elveszít egy-egy képviselői helyet az Európai Parlamentben (EP) a következő, valószínűleg jövő májusban tartandó választásokat követően - erről döntött szerdán az EP.

MABIE: A kormányfői kritika csorbíthatja a bíróságok iránti közbizalmat

2013.03.14.

A Magyar Bírói Egyesület (Mabie) szerint Orbán Viktor szokatlan módon súlyos szavakkal minősítette a gázárakkal kapcsolatos bírósági döntést, pedig a hatalommegosztás és a bírói függetlenség követelményének csak a bíróságokról alkotott tárgyilagos vélemény felel meg.

Az államfő aláírja az alkotmánymódosítást

2013.03.14.

Az államfő aláírja a Magyarország alaptörvényének negyedik módosítására vonatkozó törvényt. Áder János ezt az M1 Híradójában jelentette be szerda este.

Felcsúton rendezik jövő nyáron az ügyvédek labdarúgó-világbajnokságát

2013.03.13.

A felcsúti Puskás Akadémia ad otthon jövő nyáron az ügyvédek labdarúgó-világbajnokságának, melyet 17. alkalommal rendeznek meg.

A közösségi oldalak és az adatvédelem a munkajog tükrében

2013.03.13.

A cégek világszerte egyre inkább felismerik a közösségi oldalak használatának előnyeit, melyeket nem csak üzleti, hanem toborzási célokra is alkalmazhatnak, így találva rá a legjobb jelöltekre. Fontos azonban, hogy a munkáltatónak minden esetben be kell tartania az információs önrendelkezésről szóló törvény valamint a munka törvénykönyve szabályozásait. A jogkövető magatartás, és a megnövekedett social média használat összeegyeztetése új kihívások elé állítja a munkáltatókat – összegez Torsten Braner, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda munkatársa.

A televíziós műsorok interneten történő továbbközvetítéséről - Szerzői jogi kérdések - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.03.13.

A televíziós műsorsugárzó szervezetek megtilthatják műsoraik egy másik szervezet által, interneten történő továbbközvetítését. Ezen továbbközvetítés ugyanis, bizonyos feltételek mellett a művek „nyilvánossághoz közvetítésének” minősül, amelyet a szerzőknek engedélyezniük kell - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Alkotmánybírósági mustra – Ismét napirenden a Biszku-ügy

2013.03.13.

Az Alkotmánybíróság – 2012 júniusa és októbere után – harmadszor tűzi napirendjére a Biszku-ügyet, amelynek keretében azt vizsgálják, ellentétes-e az Alaptörvénnyel a nemzeti szocialista és kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadását szankcionáló törvényi tényállás.

Várandósság ideje alatt kötött munkaszerződés - Az OEP utólagos vizsgálatának gyakorlatáról - Ombudsmani jelentés

2013.03.13.

A várandósság ideje alatt létesített munkaszerződést valójában nem a személyes munkavégzés, hanem a társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében kötötték – ezzel az indokkal törölt a nyilvántartásból több anyát az egészségbiztosítási pénztár. Szabó Máté ombudsman szerint viszont az OEP túllépte hatáskörét, sérült a jogbiztonság és az anya valamint az újszülött szociális biztonsághoz való joga.

A kibertámadások veszélyesebbé váltak a terrorizmusnál - Az amerikai hírszerzés globális kockázatokról szóló éves felméséből

2013.03.13.

A kibertámadások és a kibernetikai kémkedés megelőzte a terrorizmust az Egyesült Államokat fenyegető kockázatok toplistáján - derült ki az amerikai hírszerző szerveknek a globális kockázatokról készített, kedden nyilvánosságra hozott éves felméréséből.

A rezsicsökkentés védelmében - Az energiaszolgáltató nem háríthat át különadót - Rendeletalkotási joggal ruháznák fel az energiahivatalt

2013.03.13.

A parlament kedden törvényben tiltotta meg, hogy az energiaszolgáltatók áraikba beszámítsák a rájuk kivetett tranzakciós díjat, külön jövedelemadót, illetve a közművezetékek után fizetendő adót.

Bírák nyugdíjazása - Az Európai Bizottság tanulmányozza az elfogadott a jogszabályt

2013.03.13.

Az Európai Bizottság megvizsgálja, hogy az Országgyűlés által hétfőn elfogadott törvény maradéktalanul eleget tesz-e az Európai Bíróságnak a bírák kötelező nyugdíjkorhatárának leszállítása ügyében hozott tavaly novemberi ítéletének - közölte kedden Mina Andrejeva, Viviane Reding alapjogi, bel- és igazságügyi biztos szóvivője.

Velencei Bizottság: Az orosz gyülekezési törvény nem felel meg az európai normáknak

2013.03.13.

A Velencei Bizottság szerint nem felelnek meg az európai normáknak az orosz gyülekezési törvény tavalyi módosításai - számolt be a strasbourgi testület megállapításairól kedden a Kommerszant című orosz napilap.

Jogi szakfordító kerestetik - Az Európai Unió Bíróságának ajánlati felhívása

2013.03.12.

Az Európai Unió Bírósága közbeszerzési eljárás keretében 2013. március 7-én ajánlati felhívást tett közzé az Európai Unió Hivatalos Lapja S-sorozatának 47. számában.

Egy évtizedes áldozatos munka az új Ptk. megalkotásáért - Deák Ferenc-díjjal ismerték el Vékás Lajos akadémikus munkáját

2013.03.12.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nemzeti ünnepünk március 15-e, az 1948/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Deák Ferenc-díjat adományozott dr. Vékás Lajos akadémikusnak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar professor emeritusának, a polgári jogi Kodifikációs Szerkesztőbizottság vezetőjének.

Az emberi élet értéke - Az embriószövetek felhasználását vizsgálja a zöldombudsman

2013.03.12.

Az emberi embriószövetek kozmetikai és élelmiszeripari felhasználására utaló jelenségek vizsgálatába kezdett Szabó Marcel zöldombudsman.

Ésszerű munkamegosztást ígér a Budapest Környéki Törvényszék új elnöke

2013.03.12.

A takarékoskodásra és az arányos munkamegosztásra helyezi a fő hangsúlyt a Budapest Környéki Törvényszék új elnöke, az Országos Bírósági Hivatalnál (OBH) kipróbált új módszerek átültetésén túl. Hilbert Edit azt mondta, mindemellett arra törekszik, hogy a törvényszék munkája átlátható, kiszámítható legyen.

Hatályba lépett a kozmetikai célú állatkísérletek teljes uniós tilalma

2013.03.12.

Hétfőtől nem szabad többé forgalomba hozni állatokon tesztelt kozmetikumokat az Európai Unióban - tájékoztatta az Európai Bizottság magyarországi képviselete.

Fokozatosan csökken 65 évre a bírák nyugdíjkorhatára - Elfogadta a Parlament a bírák jogállásáról szóló törvény módosítását

2013.03.12.

A módosuló szabályok az Alkotmánybíróság és az Európai Unió Bíróságának korábbi döntéseire, valamint a bíróságok működésének elemi követelményeire és az érintett bírák önrendelkezési jogaira is tekintettel vannak.

Elfogadták a negyedik, eddigi legátfogóbb alaptörvény-módosítást - Magyarország véleményt kér Velencei Bizottságtól

2013.03.12.

Elfogadta a tavalyi év eleje óta hatályos alaptörvény negyedik, eddigi legátfogóbb, 22 cikkből álló módosítását az Országgyűlés hétfőn. A módosítás az alaptörvény részévé teszi az Alkotmánybíróság (Ab) által tavaly decemberben megsemmisített átmeneti rendelkezésék nagy részét, valamint több, korábban alkotmányellenesnek ítélt szabályt is.

Alkotmánymódosítás - Megfoszthatják hazánkat szavazati jogától az EP-ben - Martonyi: A bírálatok nagy része hiányos információkon alapul

2013.03.12.

Nagy érdeklődéssel figyeli Viviane Reding a magyar alaptörvény küszöbön álló módosítását - jelentette ki az Európai Bizottság alapjogokért felelős alelnöke pénteken az Európai Unió igazságügyi minisztereinek találkozóját követően.

Civilisztikai fordulópont

2013.03.12.

Több, mint 50 év elteltével megtörtént az utóbbi időszak hazai rekodifikációs folyamatai utolsó hiányzó mozaikjának beépülése: Kihirdetésre került a Magyar Közlönyben a 2013. évi V. törvény: új, grandiózus Polgári Törvénykönyvet kapott hazánk.

Példátlan kártérítés az amerikai polgári jog történetében - Két évig magánzárkában "felejtettek", 15,5 millió dollárt kap a férfi

2013.03.12.

Az amerikai polgárjogi kártérítések történetében példátlan, 15,5 millió dolláros kártérítést kap egy férfi, akit 22 hónapon át "felejtettek" magánzárkában egy új-mexikói megyei börtönben - közölte pénteken internetes kiadásában a CNN.

Megöltek egy szövetségi bírót Dagesztánban

2013.03.12.

Megöltek egy szövetségi bírót Dagesztánban - közölte vasárnap a köztársasági nyomozó hivatal.

A nemzetközi nőnap alkalmából - Hogy minden nő félelem nélkül élhessen - Obama aláírta a nők elleni erőszak szankcionálásáról rendelkező törvényt

2013.03.12.

A nemzetközi nőnap alkalmából az Egyesült Államok ismételten elkötelezi magát amellett, hogy világszerte harcoljon a lányok és asszonyok jogaiért és esélyegyenlőségéért - hangoztatta pénteken kiadott közleményében Barack Obama amerikai elnök

Tábornokok vesztegetési pere - A bíróság elsőfokon felmentette a 15 vádlottat, az ügyészség fellebbezett

2013.03.08.

Az ügyészség a másodfokú eljárásban fejti ki részletes jogi álláspontját az úgynevezett tábornokperrel kapcsolatban - hangsúlyozta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője, aki ugyanakkor reagált a sajtóban megjelent állításokra.

A jövőben a magyar termőföldet erős jogi szabályok védik - A földforgalmi törvény alapjaiban változtatja meg a földforgalmi szabályozást

2013.03.08.

Az új földforgalmi törvény (földtörvény) a termőfölddel kapcsolatos átfogó szabályozásnak csak az első eleme lesz, ha az Országgyűlés elfogadja és életbe lép - mondta Simon Attila, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

Nyomozati titkot sértett a volt olasz kormányfő - Silvio Berlusconit egy évre ítélte első fokon a milánói bíróság

2013.03.08.

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt egy év, testvérét, Paolót két év három hónap szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a milánói bíróság nyomozati titok megsértése miatt, a Bnl-Unipol néven ismert perben.

Magyar katonák is részt vesznek az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében - Megjelent a magyar katonai szerepvállalásról szóló kormányhatározat

2013.03.08.

Megjelent az Európai Unió Mali missziójához való magyar katonai hozzájárulást engedélyező kormányhatározat. A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat szerint "a kormány Magyarország európai uniós tagságából folyó kötelezettségeinek teljesítése érdekében, az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikája megerősítéséhez való nemzeti hozzájárulásként, az Európai Unió Tanácsának döntése alapján" engedélyezi a magyar katonák az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében (EUTM Mali) való részvételét.

Európa aggódik a magyar alkotmány negyedik módosítása miatt - Navracsics pontról pontra kifejtette jogi érvelését a kifogásokkal kapcsolatban

2013.03.08.

Elfogadása után vizsgálatnak veti alá az Európai Bizottság a magyar alaptörvényhez benyújtott módosító javaslatot, amely az Alkotmánybíróság jogkörének további csökkentését, és több rendelkezés alaptörvénybe emelését írja elő – közölte a testület szóvivője szerdán. A tervezetet az Európa Tanács főtitkára is bírálta, azt kérve, hogy a parlament ne fogadja el a módosítást. Thorbjorn Jaglandnak küldött válaszlevélben Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kifejtette a magyar kormány álláspontját a javasolt alaptörvény-módosítással, illetve Jagland arra vonatkozó kifogásaival kapcsolatban.

Véget ért a kilakoltatási moratórium - Az idén háromszáznál kevesebb kilakoltatásra lehet számítani

2013.03.08.

Véget ért a kilakoltatási moratórium, és mivel kormányzati döntés nem született a moratórium meghosszabbításáról, a hatályos szabályozás szerint megkezdődött a bíróságok által jogerőre emelkedett döntések végrehajtása. Az idén háromszáznál kevesebb kilakoltatásra lehet számítani - közölte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara csütörtökön.

Hamis? Eredeti? - Illegális és veszélyes - Kampány a gyógyszerhamisítás ellen

2013.03.07.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület kezdeményezésére és koordinációjával államigazgatási szervek és szakmai szervezetek fogtak össze és indítottak március 6-án kommunikációs kampányt az interneten forgalmazott, bizonytalan forrásból származó gyógyszerek keresletének visszaszorítása érdekében.

Jogfosztott szerzők

2013.03.07.

Az internet térhódításával gombamód terjednek a szerzői jogi jogsértések. Egyes jogászok a drákói szigorra szavaznak, mások viszont az online szerzői jog megalkotását, a jogtulajdonosok, jogvédők és felhasználók érdekeinek egyensúlyba hozását sürgetik.

A közösségi együttélés önkormányzati szabályozásáról - Az ombudsman a a jogbiztonság követelményére emlékeztet

2013.03.07.

Az Alkotmánybíróság még 2012 novemberében megsemmisítette azt a törvényi rendelkezést, amely szerint az önkormányzatok maguk határozhatják meg, melyek a helyben szankcionálható közösségellenes magatartások. Az önkormányzati törvény 2013. január 1-jétől hatályos módosítása ezért immár nem a közösségellenes magatartások, hanem a közösségi együttélés igen tágan értelmezhető szabályainak meghatározására ad felhatalmazást az önkormányzatoknak. Szabó Máté alapjogi biztos egy panaszügy kapcsán a jogbiztonság követelményére emlékeztetett.

Egy Unión kívüli honosságú gépjármű vámjogi helyzetéről - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.03.07.

Egy az Unión kívül letelepedett személy tulajdonában álló, az EU-ba vámmentesen behozott gépkocsit valamely, az Unióban letelepedett személy csak akkor használhat magáncélra a vámok megfizetésének kötelezettsége nélkül, ha a magáncélú használatról a felek által megkötött munkaszerződés rendelkezik - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Új területeket is vizsgál idén az adóhatóság - A NAV ellenőrzési irányelveiről

2013.03.07.

Új területeken is ellenőrzéseket indít a NAV 2013-ban, így először jelennek meg a környezetvédelmi termékdíjjal és a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos vizsgálatok, valamint ellenőrzésre számíthatnak az adócsökkentő támogatásokat nyújtó vagy fejlesztési adókedvezményt igénybe vevő vállalkozások, az internetes kereskedők, és változatlanul vizsgálati slágerterület lesz az áfa - hívja fel a figyelmet a Mazars az adóhatóság ellenőrzési irányelvei alapján.

Darák: Folytatódik a jogegységesítő munka a Kúrián

2013.03.07.

Folytatódik a jogegységesítő munka, áttekintik a személyi jövedelemadóval (szja) kapcsolatos vagyonosodási vizsgálatokkal, az új munka törvénykönyvének (Mt.) hatálybalépésével, a rokkantellátással és a közigazgatási bírságokkal kapcsolatos jogértelmezési kérdéseket a Kúrián - mondta Darák Péter, a legfelsőbb bírói fórum elnöke egy szerdai budapesti sajtóbeszélgetésen.

Amerika legszigorúbb abortuszt korlátozó törvényét fogadta el az arkansas-i törvényhozás

2013.03.07.

Az Egyesült Államok legszigorúbb abortuszt korlátozó törvénytervezetét szentesítette szerdán Arkansas állam képviselőháza, amely terhesség 12. hete után az esetek többségében megtiltja a művi vetélés végrehajtását.

A bírósági tárgyalások nyilvánosságáról - Az év végére elkészülhet a jogszabálytervezet

2013.03.07.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke bízik benne, hogy az év végére elkészülhet a sajtó és a bíróságok szempontjait egyaránt tükröző jogszabálytervezet a bírósági tárgyalások nyilvánosságáról.

A jóhírnév megsértésének objektív jogkövetkezményeiről - A Kúria elvi jelentőségű határozatot hozott

2013.03.07.

A személyhez fűződő jog megsértésének objektív jogkövetkezményei alól – a törvényben meghatározott eseteket kivéve – senki nem mentesülhet. A jogsértő felelőssége attól függetlenül fennáll, hogy jogi személy képviseletében járt el - szögezi le a Kúria elvi jelentőségű határozatában.

Változik a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeleti szabályozása

2013.03.07.

Az Országgyűlés elfogadta a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény módosítását. A törvényességi felügyelet szabályainak módosítását elsősorban az időközben bekövetkező törvényi változások, valamint a 2012. január 1-től bevezetett törvényességi felügyelet intézményének egy éves tapasztalata indokolta.

Alkotmányellenesnek minősítették a tavalyi japán választásokat

2013.03.07.

Alkotmányellenesnek minősítette a tavaly decemberi japán alsóházi parlamenti választásokat a tokiói felsőbíróság szerdán, ugyanakkor a voksolás eredményét nem semmisítette meg.

Megtévesztő mobilinternet reklámok - A GVH 30 millió forintra bírságolta a Vodafone-t

2013.03.06.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. (Vodafone) 2012. február 13. március 31. között jogsértő összehasonlító reklámokat tett közzé, ezért 30.000.000 Ft bíráságot szabott ki a vállalkozásra.

Szabad-e böngészőt választani? - Több mint félmilliárd euróra bünteti az Európai Bizottság a Microsoftot

2013.03.06.

Az Európai Bizottság 561 millió euró büntetést szabott ki a Microsoftra, amiért a vállalat nem tette lehetővé felhasználóinak a szabad böngészőválasztást - közölte szerdán Joaquín Almunia, az Európai Unió versenyjogi biztosa.

Legális hangulatjavítók - A dizájner drogok példátlan terjedésére figyelmeztet az ENSZ

2013.03.06.

A "dizájner drogok" példátlan terjedésére hívta fel a figyelmet az ENSZ nemzetközi kábítószer-ellenőrzési Szervezete (INCB) kedden közzétett éves jelentésében. A szervezet egyben összehangolt cselekvésre hívta fel az országokat, hogy megakadályozzák ezeknek az anyagoknak az előállítását, kereskedelmét és használatát.

Tanúgondozás a Kaposvári Törvényszéken - Az OBH 2013. évben az egész országra kiterjeszti a programot

2013.03.06.

A Somogy Megyei Bíróság 2006-ban vezette be Kaposváron a tanúgondozás intézményét, amelyet az első év tapasztalatai alapján 2007-től az egész megyére kiterjesztett. A példát és az intézmény pozitív tapasztalatait a Bajor Traunsteini Tartományi Bíróság gyakorlata adta.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000