Hír archívum: 2013. március

Más hónap

Báger Gusztáv: Korrupció: büntetés, integritás, kompetencia - Lassabb, de tartósabb megoldás - Könyvbemutató Budapesten

2013.03.06.

A korrupció elleni küzdelemben új, az eddiginél hatékonyabb stratégiát javasol Korrupció: büntetés, integritás, kompetencia című, kedden Budapesten bemutatott kötetében Báger Gusztáv.

Összhangban áll az uniós joggal a hallgatói szerződések magyar szabályozása? - Az Bizottság pilot eljárást indított

2013.03.06.

Elemzi az Európai Bizottság a hallgatói szerződések ügyében a magyar fél válaszát - mondta Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa egy keddi budapesti kerekasztal-beszélgetésen.

Érvényes Václav Klaus amnesztiája - A cseh alkotmánybíróság állást foglalt az ügyben

2013.03.06.

Érvényes Václav Klaus rendkívül széles körű, vitákat kiváltó újévi közkegyelme, miután a cseh alkotmánybíróság kedden arra a következtetésre jutott, hogy nem jogosult az amnesztia felülvizsgálatára.

A nemdohányzók védelmében - Lezárult a kéthetes akció-ellenőrzés - Az ÁNTSZ összesen ötmillió forint bírságot szabott ki

2013.03.06.

Összesen ötmillió forint bírságot szabott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a nemdohányzók védelmében indított, a napokban zárult kéthetes akciója során.

Politikai célokra használják a bíróságot Ukrajnában - Megfosztanák mandátumától Timosenko védőjét - Az EU-figyelmeztet

2013.03.06.

Az ukrán vezetés meg akarja fosztani képviselői mandátumától Szerhij Vlaszenkót, Julija Timosenko bebörtönzött volt miniszterelnök védőjét, emiatt kedden az ellenzék ismét megakadályozta, hogy a parlament ülésezzen.

Megkezdődött az MVM-ügy bírósági tárgyalása Kaposváron

2013.03.06.

Megkezdődött az MVM-ügy bírósági tárgyalása Kaposváron kedden - közölte a sonline.hu. Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja az ügyészség K. Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) volt vezérigazgatóját és további öt vádlott-társát, akik a vád szerint tizenöt milliárd forint kárt okoztak az MVM-nek - olvasható a tudósításban.

Versenykorlátozó szakmai kamarák - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.03.05.

Az uniós joggal ellentétes, hogy valamely szakmai kamara olyan kötelező továbbképzési rendszert írjon elő tagjai számára, amely részben megszünteti a versenyt, és hátrányosan megkülönböztető feltételeket kényszerít versenytársaira. Az a tény, hogy valamely szakmai kamara jogszabályi követelmény értelmében köteles a tagjai számára szóló kötelező továbbképzési rendszer létrehozására, az e kamara által megállapított szabályokat nem vonja ki az uniós jog hatálya alól - áll az Európai unió Bíróságának ítéletében.

Többet kell tenni a kábítószerrel visszaéléssel szemben! - Az ENSZ jelentése kritikát fogalmaz meg Magyarországgal szemben

2013.03.05.

Többet kell tenni a kábítószerrel visszaéléssel szemben - összegezte az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervének (INCB) éves kábítószer-jelentésében foglaltakat Topolánszky Ákos, a Magyar ENSZ Társaság kábítószer-ellenes munkacsoportjának vezetője kedden a témában rendezett konferencián.

Oktatás, munkakészségfejlesztés, társadalomba való visszailleszkedés - Integrációs program indult fogvatartottaknak Sopronkőhidán

2013.03.05.

Legalább öt esztendei szabadságvesztésüket töltő fogvatartottaknak indított integrációs programot a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön - hangzott el a keddi programindító rendezvényen Sopronban.

168 civil szervezettel egyeztetett a földtörvényről a szaktárca - Az egyik legfontosabb cél a családi gazdaságok segítése

2013.03.05.

A földtörvény parlamenti vitájával összhangban, a nemzeti konzultációs sorozat részeként kedden, a szaktárca képviselői Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vezetésével hét, de áttételesen 168 civil szervezetet képviselőivel egyeztettek.

Kártérítés 2.0 - Kártérítési jog az új Polgári Törvénykönyvben

2013.03.05.

Az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) a régi kódex felét megőrizte, negyedét korrigálta, másik negyedét megváltoztatta. E felosztás alapján a kárfelelősség szabályozása (benne az objektív alapokra helyezett felelősségi rendszerrel és a nem vagyoni kárt kiütő sérelemdíjjal) a harmadik, de inkább a negyedik negyedbe került.

"Bírósági vezetőnek lenni szolgálat" - Beszélgetés Andor Szabolccsal, a Szombathelyi Járásbíróság elnökével

2013.03.05.

Március elsejétől dr. Andor Szabolcs, a Szombathelyi Járásbíróság elnökhelyettese tölti be a Szombathelyi Törvényszék elnöki posztját. Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke egy évre bízta meg a feladat ellátásával. Simon Erzsébet (vaol.hu) beszélgetett a vasi igazságszolgáltatás újdonsült vezetőjével.

A válság hatásairól és a büntetés-végrehajtásról - Az ombudsman ingyenes projekt-összefoglaló kiadványai

2013.03.05.

Hajléktalanság. A közterületi lét kriminalizálása. Bűnbakképzés. Uzsora. A környezetvédelem, mint a válság vesztese. A gazdasági válság megjelenése a közszolgáltatásban, az egészségügyi dolgozók helyzetében, a nyugdíjrendszerben, a rokkantsági ellátórendszerben. A végrehajtási eljárások és a magánszemélyek csődvédelmének problémái. A válságfolyamatok Szentgotthárdon és térségében – a nemzetiségi kérdésektől a környezeti hatásokig. Tények az alapvető jogok biztosa kiemelt projektjét, következtetéseit, ajánlásait, alkotmánybírósági fellépését összegző kiadványból.

Korrupció-mentes közigazgatás - Kiemelt korrupció-megelőzési projektet és honlapot indított a KIM és az NKE

2013.03.05.

A korrupció elleni kormányzati szándékhoz kapcsolódóan kiemelt projekt indul a közigazgatás korrupció megelőzési törekvéseinek támogatására. A projekt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésében valósul meg.

Megváltoztathatja-e a bíróság egy vizsga eredményét? - A Kúria elvi jelentőségű döntést hozott

2013.03.05.

A Kúria ítéletbe foglalt elvi jelentőségű döntése értelmében a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (Kt.) által hatósági döntés megváltoztatására adott jogkör a vizsga eredményének megváltoztatására, mint a vizsgáztató mérlegelési jogkörben hozott döntésére nem terjed ki.

Készlethiány miatt fizet bírságot az Aldi - A jogsértés elkövetéséért 25 millió forintot szabott ki a GVH

2013.03.05.

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. (Aldi) fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A jogsértés elkövetéséért 25.000.000 Ft bírságot szabott ki a GVH.

A jó hírnév kulcsfontosságú a védjegyoltalom területén - A közösségi védjegyoltalom területi joghatása, előnyei

2013.03.05.

Számos védjeggyel megjelölt termékhez jó hírnév, úgynevezett goodwill társul, melynek kivívása a jogosult részéről jelentős anyagi ráfordítást igényel. A védjegy jó hírűsége szempontjából mérlegelendő releváns körülmény a védjegy piaci részesedése, a használat intenzitása, a földrajzi kiterjedtség és az ismertség érdekében megvalósított anyagi befektetések. ""Az ilyen védjegyeket erősebb védelem illeti meg, jogosultjaik könnyebben léphetnek fel az övékhez hasonló vagy azzal összetéveszthető megjelölésekkel szemben""- emeli ki Bánki Orsolya, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda partnere.

Jó erkölcsbe és jogszabályba ütköző kölcsönszerződések? - Megkezdődött a devizahitelesek kontra AXA Bank polgári per

2013.03.04.

Megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken hétfőn a svájci frank alapú devizahitelesek kontra AXA Bank polgári per, melyben 68-an kérik kimondani jó erkölcsbe és jogszabályba ütközés miatt kölcsönszerződéseik semmisségét.

Növekszik a Pénzügyi Békéltető Testület iránti bizalom

2013.03.04.

Folyamatosan nő a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) iránti bizalom, míg 2010-ben heti 45, addig tavaly már heti 60 kérelem érkezett a testülethez - mondta Nadrai Géza, a PBT elnöke sajtótájékoztatón, csütörtökön Budapesten.

Megkülönböztetés tilalma, kötelező utastájékoztatás, kártérítés - Hatályban az autóbusszal közlekedők jogairól szóló uniós előírások

2013.03.04.

Pénteken életbe léptek azok az uniós előírások, amelyek a légi, a vasúti és a hajóközlekedésben érvényes jogokhoz hasonló jogosultságokat biztosítanak az autóbusszal közlekedők számára is az EU egész területén.

Egységesített adatvédelem - Domokos N. Márton: Az EU új adatvédelmi szabályozása

2013.03.04.

Az Európai Bizottság 2012. január 25-én közzétette a hatályos adatvédelmi irányelv helyébe lépő általános adatvédelmi rendeletének tervezetét. A tervezet radikális váltás az adatvédelem eddigi európai szabályozási irányában. - Domokos N. Márton tollából

Új formában működhet tovább 28 kórház - A törvényjavaslatot pénteken nyújtotta be az emberi erőforrások minisztere

2013.03.04.

Költségvetési intézménnyé alakítana át 28, jelenleg gazdasági társasági formában működő kórházat a kormány. Az erről szóló törvényjavaslatot péntek este nyújtotta be az Országgyűlésnek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Az Emberi Jogok Bíróságához fordulnak Safarov örmény áldozatának képviselői - A panasz Magyarország és Azerbajdzsán ellen irányul

2013.03.04.

Egyéni panasszal fordultak az Emberi Jogok Európai Bíróságához a Ramil Safarov azeri katonatiszt által 2004-ben Budapesten meggyilkolt örmény hadnagy, Gurgen Markarján és Safarov másik kiszemelt áldozata, Hajk Makucsján jogi képviselői - közölte pénteken az örmény igazságügyi minisztérium.

A Kúria javaslatokat tett a büntetőeljárási törvény módosítására - Hatályon kívül helyezett büntetőügyek vizsgált a joggyakorlat-elemző csoport

2013.03.04.

Szükséges a büntetőeljárási törvény módosítása a hatályon kívül helyezett büntetőügyek vizsgálatának eredményei szerint - mondta Márki Zoltán kúriai tanácselnök, a legfelsőbb bírói fórum joggyakorlat-elemző csoportjának vezetője.

Korrupció a cseh törvényhozásban - Vizsgálat indult Petr Necas cseh miniszterelnök ellen

2013.03.04.

Korrupció gyanújával vizsgálatot indított Petr Necas cseh kormányfő és három volt parlamenti képviselő ellen a prágai államügyészség.

Az Ab dönt politikához közel álló ügyekben, de soha nem politikai alapon - Beszélgetés Bihari Mihály alkotmánybíróval

2013.03.04.

A rendszerváltást követő többpárti parlamentáris politika önmagában működőképes, a piacgazdaság és a nyilvános érdekegyeztetés rendszere vallott kudarcot - mondta Bihari Mihály, aki 70. életévének betöltése miatt a napokban vonult nyugállományba az Alkotmánybíróságról (Ab), amelynek korábban elnöke is volt.

Gyorsabb, rugalmasabb, ügyfélbarát alkotmánybírósági eljárás - Bitskey: A hatékonyság és a nyitottság jegyében készült az új ügyrend

2013.03.04.

A hatékonyság és a nyitottság jegyében készült az Alkotmánybíróság (Ab) új ügyrendje, a belső szabályok gyorsabb, rugalmasabb, ügyfélbarát eljárást tesznek lehetővé - mondta Bitskey Botond, az Ab főtitkára.

Korrigálják az adó- és egyéb közterheket érintő törvényeket - Adójogi salátatörvényt nyújtott be a leköszönő nemzetgazdasági miniszter

2013.03.04.

Adójogi salátatörvény-javaslatot nyújtott be pénteken az Országgyűlésnek a leköszönő nemzetgazdasági miniszter. A minisztérium szerint a változó gazdasági-jogi környezet indokolja az adó- és egyéb közterheket érintő törvények kisebb korrekcióját. Az adójogszabályok módosításai a jogalkalmazás során felmerült problémák orvoslására, a jogalkalmazás egyértelműbbé tételére, a gazdálkodók működési feltételeinek megkönnyítésére, valamint az adminisztráció egyszerűsítésére irányulnak - írja általános indoklásában a tárca.

Az EU szigorú keretek közé szorítja a bankárok sikerdíjait - A bankok tőkemegfelelési szabályainak a módosításáról

2013.03.01.

Megállapodtak az EU döntéshozói a bankok tőkemegfelelési szabályainak a módosításáról. A világon elsőként az Európai Unióban szigorú keretek közé szorítják a bankárok sikerdíjait.

A nyomozástól a bírósági tárgyalásig - Gyermekbarát igazságszolgáltatás - Konferencia a Debreceni ítélőtáblán

2013.03.01.

A nyomozástól a bírósági tárgyalásig gyermekbarát rendszert kell kialakítani, hiszen a fiatalkorúak első találkozása az igazságszolgáltatással sokszor az egész életükre hatással lesz - hangoztatták a szakemberek a témában tartott pénteki debreceni konferencián.

Okos határok, regisztrált utazók - Egyszerűbb lehet a belépés a schengeni övezetbe - Bizottsági javaslat

2013.03.01.

Úgynevezett "okos határokkal" javasolja egyszerűbbé tenni a beutazást a belső határok nélküli schengeni övezetbe az Európai Bizottság a nem uniós állampolgárok számára - jelentette be csütörtökön Cecilia Malmström belügyi biztos.

Kizárólag jogi eszközökkel nem lehet felszámolni az uzsorát

2013.03.01.

Egyetért Szabó Máté alapjogi biztossal Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere abban, hogy akkor van lehetőség az uzsora-jelenség tartós visszaszorítására, ha a jelenséget kiváltó élethelyzetekre, problémákra talál érdemi megoldást a jogalkotó és nem csupán rendészeti eszközökkel él. A miniszter támogatja az ombudsman javaslatát, hogy valamennyi érintett minisztérium közös feladataként legyen meghatározva az uzsora visszaszorításának állami feladata.

Alkotmánybírósági mustra - Az indítványozó kezdeményezheti az érintett alkotmánybíró kizárását

2013.03.01.

Az Alkotmánybíróság március 1-jén hatályba lépett új ügyrendje szerint a teljes ülésekről hangfelvétel készül, a jövőben nyilvános meghallgatások lesznek, továbbá az indítványozó kezdeményezheti az érintett alkotmánybíró kizárását az ügy elbírálásából.

Az autóbusz szolgáltatók is bírságolhatók, ha utasjogot sértenek - Kormányrendelet az utasjogokról

2013.03.01.

A vasúti személyszállítók után az autóbuszos személyszállítási szolgáltatók is bírságolhatók, ha megsértik az utasok jogait. A kormány erről fogadott el rendeletet, közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön.

Felmentették Hágában Momcilo Perisic a jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnököt

2013.03.01.

Felmentette a vádak alól Momcilo Perisicet, az egykori jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnökét csütörtökön a délszláv háborúkban elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa.

Megfelelően alkalmas tankönyvek limitált áron - Megjelent a tankönyvvé nyilvánításról szóló kormányrendelet

2013.03.01.

Megjelent a tankönyvvé nyilvánításról és ellátásról szóló kormányrendelet, amely többek között rögzíti a kiadványok tankönyvvé nyilvánításának menetét, és azt is, hogy az oktatásért felelős miniszter minden év október 1-jéig közzéteszi azt az összeghatárt, aminél magasabb fogyasztói árral a könyv nem kerülhet fel a tankönyvjegyzékre.

Meteorológiai előrejelzés kizárólag mesterszakon szerzett diplomával adható - A meteorológiai tevékenységről szóló törvénytervezetről

2013.03.01.

Csak megfelelő képzettséggel és infrastruktúrával lehet meteorológiai tevékenységet végezni. Egyebek mellett ezt tartalmazza a meteorológiai tevékenységről szóló törvény tervezete, amelyet közigazgatási egyeztetésre bocsátott a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Az ügyféli jogállásról és a kereshetőségi jogról - A Kúria elvi állásfoglalása

2013.03.01.

Építési ügyekben kizárólag a közvetlen érintettség, közvetlen jogos érdek, illetőleg konkrét érdeksérelem alapozhat meg perindítási jogosultságot - állapította meg a Kúria elvi állásfoglalásában.

Sukoró-ügy - Az ügyészség a Kúria felülvizsgálatát kéri a közokirat-hamisítás ügyében

2013.03.01.

Felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Fejér Megyei Főügyészség a közokirat-hamisítás miatt Joav Blum ellen már lezárult büntetőügyben a Székesfehérvári Járásbírósághoz – közölte a megyei főügyész pénteken.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000