Hír archívum: 2013. április

Más hónap

Titkos adatszerzés - Jogértelmezési kérdések a bírósági gyakorlat tükrében - Letölthető publikáció

2013.04.30.

A titokban megszerzett információ - figyelemmel a technika és a tudomány rohamos fejlődésére is - egyre nagyobb szerephez jut mind a nyomozáskor, mind pedig a bizonyítékok vizsgálata és értékelése során az ügyészi, illetve a bírósági szakban.

Elektronikussá válnak az anyakönyvi eljárások - Az új szabályokkal jelentősen egyszerűsödik az ügyintézés

2013.04.30.

Elektronikussá válnak jövő júliustól az anyakönyvi eljárások a Magyary Zoltán egyszerűsítési program részeként - mondta Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

9 millió eurós bírságot kell fizetnie a Mol szlovákiai leányvállalatának

2013.04.30.

A szlovák legfelsőbb bíróság megerősítette a monopolellenes hivatal (PMÚ) korábbi döntését, és 9 millió eurós bírság kifizetésére kötelezte a Mol szlovákiai leányvállalatát, a Slovnaftot - közölte a PMÚ a legfelsőbb bíróság döntésére hivatkozva hétfőn.

A földspekuláció ellenében - A földforgalmazás szabályozása a családi, kis- és közepes gazdaságokat támogatja

2013.04.30.

Várhatóan még a tavaszi ülésszak alatt elfogadja az Országgyűlés a termőföld forgalmazását szabályozó törvényt, amely valószínűleg komoly vitákat vált ki, de alapelveiben bizonyosan nem lesz változás - mondta el a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hétfőn Zalaegerszegen.

Fellépés a hamis termékek online értékesítése ellen - Hatékonynak bizonyul az internetes kereskedelem önszabályozása

2013.04.30.

Hatékonynak bizonyul az internetes kereskedelmi platformok és a márkatulajdonosok önkéntes együttműködési mechanizmusa a hamis termékek terjesztése ellen az Európai Bizottság napokban közzétett jelentése szerint, amely az együttműködés folytatására és további bővítésére tesz javaslatot.

Sérti az esélyegyenlőséget a választási eljárásról szóló törvény? - Mindössze 50 nap kampányt szabályoz, ellenőrzés és következmény nélkül

2013.04.30.

Sérti az esélyegyenlőséget a választási eljárásról szóló törvény, amely mindössze 50 napnyi kampányt szabályoz, mindenféle ellenőrzés és következmény nélkül - olvasható a Transparency International Magyarország honlapján.

Törvényben rögzítették a rezsicsökkentést - Júliustól tíz százalékkal csökken a víz- és szemétszállítás díja

2013.04.30.

Törvényben rögzítette a parlament a rezsicsökkentést: a hétfőn elfogadott jogszabály a földgáz, az áram és a távhő árának január 1-jén már megvalósult csökkentése mellett előírja a víz- és a szemétszállítási díjak tízszázalékos csökkentését is július 1-jével.

A Facebook- és Google-kommunikáció megfigyelhetőségéről - Az amerikai kormányzat törvénytervezetet készít elő

2013.04.29.

Egy amerikai kormányzati munkacsoport olyan törvénytervezetet készít elő, amely nyomást gyakorolna az olyan cégekre, mint a Facebook és a Google, annak érdekében, hogy a hatóságok hozzáférhessenek az általuk létrehozott felületeken zajló internetes kommunikációhoz - közölte hétfőn hivatalos forrásokra hivatkozva a The Washington Post.

Átlátható bírósági szervezet - A törvényszéki elnöki pályázatok és a meghallgatások jegyzőkönyvei is nyilvánosak

2013.04.29.

A bírósági szervezet átláthatóságára más szervezetekkel, hatóságokkal összehasonlítva kevés példa van - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Szekszárdon.

Mi minősül munkáltatói jogutódlásnak? - A Kúria elvi állásfoglalásáról

2013.04.29.

Nem minősül munkáltatói jogutódlásnak az anyacég által meghozott döntés eredményeként egyes részfeladatok átvétele, amennyiben az a tulajdonban álló cég valamely egységének egészét nem érintette

Egyszerűbb eljárások - De mi minősül üzleti titoknak? - Alapvetően jó az új közbeszerzési törvény, de kisebb korrekciók még szükségesek

2013.04.29.

A közbeszerzési törvény közel másfél éve lépett hatályba, s a tapasztalatok szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az eljárás egyszerűbb lett, számos magyar kkv került ki nyertesként. A törvénynek vannak viszont gyenge pontjai is, mint például az üzleti titokká minősítés, illetve a hiánypótlások túl szigorú szabályozása. Az új törvény által hozott változások összességében hasznosak, de a vitás pontok további korrekciót tesznek szükségessé. A közbeszerzéssel kapcsolatos gondok egy része ugyanakkor túlmutat a törvény keretein – foglalta össze a Szecskay Ügyvédi Iroda szakértői.

Rezsicsökkentés, köznevelés, egyházügy - A parlament heti munkarendjéből

2013.04.29.

Újabb kétnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés. A képviselők a hét első napján törvénybe foglalhatják az eddig bevezetett, valamint a nyárra tervezett rezsicsökkentéseket, míg kedden az egyházügyi törvény módosítását kezdhetik tárgyalni.

A gyermekek és betegek étrendjének táplálkozás-egészségügyi előírásairól - Elkészült a közétkeztetésről szóló jogszabálytervezet

2013.04.29.

Elkészült a közétkeztetésről szóló jogszabálytervezet, amely egyebek között a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, gyermektáborokban és kórházakban alkalmazható étrend táplálkozás-egészségügyi előírásait tartalmazza. A kormány honlapján olvasható dokumentumhoz május 10-ig várják a véleményeket.

Jogpont+ - Bővül a jogsegélyszolgálat az észak-alföldi régióban

2013.04.29.

Júniustól újabb helyeken nyílnak Jogpont+ irodák az észak-alföldi régióban, ezzel a térségben 54 irodára bővül a hálózat - közölte a régióban ingyenes jogsegélyszolgálatot működtető Ipartestületek Országos Szövetség (IPOSZ).

Jogvédelmi biztosítás - A társasházak közös költségének behajtása az élen

2013.04.29.

A Generali Providencia Biztosítóhoz tavaly 1625 esetben fordultak jogi segítségért a jogvédelmi biztosítással rendelkező ügyfelei, minden negyedik esetben a társasházak közös költségének behajtása ellen kértek jogvédelmet.

Az Oktatási Hivatal köz- és felsőoktatási feladatai - A kormányrendeletről

2013.04.29.

Megjelent a Magyar Közlöny pénteki számában az Oktatási Hivatalról szóló kormányrendelet, amely tételesen rögzíti a hivatal köz- és felsőoktatási feladatait.

Bűnmegelőzés kontra adatvédelem? - Nem támogatja az EP a légiutasok adatainak hatósági felhasználását

2013.04.29.

Elutasította az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottsága (LIBE) azt a javaslatot, amely kötelezné a légitársaságokat az EU-ba beutazó, és az onnan kiutazó légiutasok adatainak hatósági átadására. Brüsszel eredetileg a súlyos bűncselekményeket és a terrorista támadásokat szerette volna kiszűrni az adatszolgáltatási lehetőséggel, a képviselők többsége viszont rossznak tartja az ütemezést, és kevesli az adatvédelmi garanciákat.

Az Alkotmány őrei - Beszélgetés Holló András volt alkotmánybíróval

2013.04.29.

Bár az Alkotmánybíróság ki van zárva az Alkotmány érdemi vizsgálatából, mégis jelzési kötelezettség illeti meg a koherencia védelmében, ha az alkotmánymódosítás során az Alaptörvény rendszerében diszharmóniát észlel – nyilatkozta a testülettől távozott Holló András, aki előadó alkotmánybíróként 634 döntést jegyzett.

A szellemi tulajdonjogok megsértése elleni küzdelem aktuális kérdései - Hamisítás elleni nemzetközi kongresszus Isztambulban

2013.04.26.

Április 24-26-ig rendezi meg a Vám Világszervezet (WCO), a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) és az INTERPOL a 7. hamisítás elleni nemzetközi kongresszust, amelyen több mint 100 ország képviselői vesznek részt. A kongresszust a török miniszterelnök nyitotta meg.

Az utazó munkavállaló vezetési szünete nem számít munkaidőnek - A Kúria állásfoglalása egy munkaügyi jogvitában

2013.04.26.

Az utazó munkavállaló vezetési szünete tartalma szerint munkaközi szünetnek minősül és eltérő rendelkezés, vagy megállapodás hiányában nem része a munkaidőnek -

A járműátírás visszatérő problémáiról - Ombudman: A jogszabályi hiányosságok következtében minden joghátrány az eladót terheli

2013.04.26.

A jóhiszemű eladó húzhatja a rövidebbet. Rendszeresen előfordul ugyanis hogy a jármű eladója bejelenti az adásvételt az illetékes hatóságnál, a vevő azonban nem íratja át a járművet a nevére, ezért a nyilvántartásban továbbra is az eladó szerepel tulajdonosként. A vevőre kirótt büntetéseket így az eladónak kellene megfizetnie, ő pedig csak peres eljárás során tudja bizonyítani az igazát.

Politikailag motivált jogi eljárást? - Jogállamiság Magyarországon - Szavaztak az ET monitoring bizottságában a jelentésről

2013.04.26.

Az Európa Tanács (ET) monitoring bizottságának csütörtöki strasbourgi ülésén szavaztak a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló jelentés megállapításairól, amellyel kapcsolatban egyébként már az előző napon - 21:20 arányban - úgy döntöttek: javasolják, hogy az ET parlamenti közgyűlésének következő, júniusi ülésszakán tűzzék napirendre a Magyarország elleni megfigyelési eljárás megindítását.

Egyre élesedő vita a bírósági tárgyalások nyilvánosságáról - Handó: Amíg jogszabály nincs, helyi megállapodások szükségesek a sajtóval

2013.04.26.

Évtizedek óta tart az egyre élesedő vita arról, hogy engedélyezzék-e a bírósági tárgyalások nyilvánosságát, akár a közvetítést is - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Szolnoki Törvényszék csütörtöki összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón.

Ellentétes az uniós joggal a jövedékiadó-törvény? - Új kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen

2013.04.26.

Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a jövedékiadó-törvény alkoholtermékekre vonatkozó passzusai miatt - közölte csütörtökön újságírókkal egy névtelenséget kérő uniós bizottsági forrás.

Szigorodik a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló törvény - A jogszabály a kiskereskedőket is védené

2013.04.26.

Tovább szigorodik a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény, amelynek módosítását Lázár János (Fidesz) egyéni képviselői indítványként csütörtökön nyújtott be.

Harc az iPad márkanév használatáért - Rekordszámban a szellemi tudljdonjogokat érintő perek Kínában

2013.04.26.

Minden korábbinál több, szellemi tulajdonjoggal kapcsolatos esetet tárgyaltak tavaly Kínában, amit a jogtudatosság növekedésének tud be a legfelsőbb bíróság.

Királyi pátens törvényi háttérrel - Elfogadhatatlan mértékű beavatkozás? - Elutasítja a brit sajtó a kormány szabályozási tervét

2013.04.26.

Elutasította csütörtökön a brit írott sajtó országos érdekképviseleti szervezete a kormány által nemrégiben beterjesztett, parlamenti konszenzussal elfogadott sajtószabályozási tervet, és saját tervezettel állt elő, amely továbbra is távol tartaná az államot a sajtószabályozástól.

Alkotmánybírósági mustra – Tagságtól független hozzájárulás

2013.04.25.

Az Alkotmánybíróság április 30-i teljes ülésén többek közt napirendjére tűzi a kötelező kamarai hozzájárulás alkotmányossági vizsgálatát. Tordai Csaba ügyvéd indítványa szerint a kamarai szolgáltatások finanszírozása nem minősül olyan közérdeknek, amely miatt a tagságtól független kamarai hozzájárulás előírható.

Az elévülés vizsgálatának és nyugvásának egyes kérdései - A Kúria elvi állásfoglalásáról

2013.04.25.

Az elévülési idő lejárta után, az elévülés nyugvása folytán rendelkezésre álló egy éves határidő már nem elévülési jellegű, annak nyugvása nem állapítható meg és ez a határidő már semmilyen jogi ténnyel nem hosszabbítható meg - áll a Kúria elvi jelentőségű határozatában.

Amerikában folytatódik a Herzog-per - A washingtoni fellebbviteli bíróság az örökösöknek adott igazat a magyar állammal szemben

2013.04.25.

Tovább folytatódhat a Herzog-gyűjtemény legértékesebb darabjaiért indított per Amerikában. A washingtoni fellebbviteli bíróság ugyanis minden pontban az örökösöknek adott igazat a magyar állammal szemben, így a per immár mind a 44 festményre vonatkozóan folytatódhat. (Egy korábbi határozat kizárta volna ezek közül azt a 11 festményt, amelyekről magyar bíróságok már döntöttek.)

Halál helyett életfogytiglan - Átminősített népbírósági ítélet - Elutasította a szlovák legfelsőbb bíróság Csatáry panaszát

2013.04.25.

Elutasította a szlovák legfelsőbb bíróság Csatáry László panaszát, amelyet az ellene 1948-ban elfogadott népbírósági ítélet átminősítése miatt adott be - közölte a bíróság elnökének irodája szerdán.

Hvg.hu kontra KIM - Megegyezés született a honosított állampolgárok adatainak kiadása ügyében

2013.04.25.

Megszűnt a hvg.hu kontra Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) per, miután a felek megegyeztek a kiadandó közérdekű adatok köréről. A lap újságírója a kedvezményesen honosított állampolgárok statisztikai adatait kérte a tárcától. A Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett végzése jogerős.

A közokiratok hitelességének elismeréséről - Csökkentené az állampolgárok bürokratikus terheit az Európai Bizottság

2013.04.25.

Az úgynevezett apostille és egyéb "misztikus" adminisztratív követelmények eltörlését javasolja az Európai Bizottság a közokiratok hitelességének elismerésére vonatkozóan az Európai Unió tagállamai között - tudatta szerdán Viviane Reding, az Európai Bizottság alapjogokért, igazságügyért és állampolgárságért felelős tagja és alelnöke.

Megfigyelési eljárás indulhat Magyarország ellen - Az ET monitoring bizottsága megszavazta a javaslatot

2013.04.25.

Az Európa Tanács (ET) monitoring bizottsága szerdán 21:20 arányban megszavazta a Magyarország elleni megfigyelési eljárás megindítására vonatkozó javaslatot. Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára ezzel kapcsolatban azt mondta, több ok miatt sem vehető biztosra, hogy a testület egyértelmű döntést hozhat ebben az ügyben.

Nem lehet külföldi bankszámlájuk az orosz állami tisztviselőknek - Az orosz törvényhozás alsóháza elfogadta a törvénycsomagot

2013.04.25.

Az orosz törvényhozás alsóháza szerdán végső olvasásban elfogadta azt a törvénycsomagot, amellyel megtiltotta a képviselőknek és az állami tisztviselőknek, hogy külföldi bankszámlán tartsák pénzüket.

Átvizsgálják a gyanús turisták email-fiókját a tel-avivi repülőtéren - Izrael főállamügyésze jogszerűnek ítéli a gyakorlatot

2013.04.25.

Jehuda Vejnstejn, Izrael főállamügyésze szerint jogilag megengedett a gyanús turisták email-fiókjának átvizsgálása a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren és beutazásuk megtagadása, ha ezt nem engedélyezik.

Kifogásolt fogva tartási körülmények - Panaszai többségében Hagyónak adott igazat a strasbourgi bíróság

2013.04.24.

Jogosnak találta Hagyó Miklós egykori budapesti főpolgármester-helyettesnek a fogva tartása körülményeire vonatkozó panaszai többségét a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága keddi ítéletében, amelyben 12 500 euró nem vagyoni jellegű kártérítés és 6000 euró perköltség megfizetésére kötelezte a magyar államot.

Ügyvéddé válni... - Ombudsmani fellépés a jogi szakvizsgarendszer reformja érdekében

2013.04.24.

„Rendszerszintű ellentmondást, a jogbiztonság és bizalomvédelem követelménye szempontjából visszás helyzetet” tárt fel az alapvető jogok biztosa 2013. április 8-án közzétett jelentésében, melynek fókuszában az ügyvédi kamarai tagsághoz szükséges egyéves joggyakorlati többletfeltétel áll.

Formai és eljárási hibák az alaptörvény módosítása kapcsán - Az ombudman alkotmánybírósági felülvizsgálatot kezdeményezett

2013.04.24.

Az alapjogi biztos szerint a 2013. április 1-jétől hatályos negyedik alaptörvény-módosítás egyes rendelkezései kapcsán felmerül, hogy azok nem felelnek meg bizonyos formai, illetve eljárási feltételeknek, ezért az Alaptörvény kifejezett felhatalmazása alapján kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál azok felülvizsgálatát.

Széleskörű autonómiát kapnak a koszovói szerbek - Történelmi jelentőségű Szerb-Koszovói megállapodás született

2013.04.24.

Jelentős kisebbségi jogokat kaphatnak Koszovótól az ország északi részében élő szerbek, de elismerést nyert szerb részről a koszovói intézmények függetlensége – derül ki a múlt heti, történelminek titulált szerb-koszovói megállapodásból. A BruxInfo birtokába került 15 pontos egyezmény szerint a felek nem akadályozhatják egymást az EU-integráció során sem.

Visszamenőleges adóztatás? - Adómentes ajándékozásra utólag illetékfizetési kötelezettséget vetett ki a NAV

2013.04.24.

Ellentmondásos jogszabályváltozásra figyelt fel egy konkrét adóhatósági fizetési meghagyás kapcsán Fajcsák Gábor, az RSM DTM Hungary Zrt. adómenedzsere, aki szerint a probléma a gondatlan, feledékeny magánszemélyek esetében igen komoly adókockázatokat okozhat.

A Közös Agrárpolitika új uniós szabályai 2015-ben léphetnek hatályba - 2014-ben még a SAPS és a különleges támogatási rendszer alkalmazandó

2013.04.24.

Az agráriumot érintő fő szabályokról a végső megállapodás az ír elnökség tervei szerint június végére várható - mondta Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár, az Európai Unió mezőgazdasági és halászati miniszterek tanácskozásán Luxemburgban.

Július 1-től vámhatósági engedély kell a dohánytermék-kiskereskedelemhez - A trafiktörvényről - NAV tájékoztatás

2013.04.24.

Kizárólag vámhatósági engedély birtokában végezhető dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység július 1-je után, nem elég a koncessziós szerződés megkötése - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

Három új magyar főkonzulátus és három konzuli iroda nyílik

2013.04.24.

Hat új külképviseletet nyit a magyar kormány: Eszéken, Krakkóban és Torontóban főkonzulátus, Melbourne-ben, Marosvásárhelyen és Nagyváradon konzuli iroda nyílik - áll a keddi Magyar Közlönyben.

Nem ütközik az alaptörvénybe a házszabály - Elutasította a DK frakcióalakítási beadványát az Alkotmánybíróság

2013.04.24.

Az Alkotmánybíróság elutasította a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) beadványát, amely a párt parlamenti frakcióalakítását megakadályozó házszabályi rendelkezés megsemmisítését kérte. Az Ab honlapján kedd délután közzétett döntés szerint a házszabály említett rendelkezése - amely tízről tizenkettőre emelte a frakcióalakításhoz szükséges képviselői létszámot - nem ütközik az alaptörvénybe.

A bírósági ügyáthelyezés célja az eljárások gyorsítása - Handó: Pártatlan, objektív meghallgatást tartott az Alkotmánybíróság

2013.04.24.

Handó Tünde szerint pártatlan, objektív meghallgatást tartott az Alkotmánybíróság (Ab), ezen bemutathatta a bírósági ügyáthelyezés intézményének indokoltságát és a gyakorlati működését a testületnek. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke ezt kedden, nem nyilvános alkotmánybírósági meghallgatása után mondta.

Franciaországban június közepétől engedélyezett a melegházasság - A parlament végleg elfogadta a törvényjavaslatot

2013.04.24.

A francia parlament 331 igen szavazattal 225 nem ellenében kedden véglegesen elfogadta a melegházasság engedélyezéséről szóló törvényjavaslatot. A Házasodhasson mindenki! kormánypárti törvényjavaslat szavazásakor - amely kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő közösség - tíz képviselő tartózkodott.

Elmaradt a kisajátítás, a kártalanítás - Védetté nyilvánított területek tulajdonosainak panaszáról - Ombudsmani jelentés

2013.04.23.

Az alapvető jogok biztosa a törvényi szabályozás felülvizsgálatát, a nemzeti parki joggyakorlás előzetes megfizetését javasolja a vidékfejlesztési miniszternek azzal kapcsolatban, hogy többen is panaszolták: a védett természeti területté nyilvánított termőföldek törvény szerinti kisajátítása elmaradt, és nem kapták meg a részarány-tulajdonuk ellenértékét.

A jogállamiság és az uniós alapértékek védelmében - Napirenden az új védelmi-mechanizmus kérdése az EU-ban

2013.04.23.

A négy uniós külügyminiszter által javasolt, a jogállamiság és az alapvető értékek megvédését szolgálni hivatott új mechanizmus ügye napirenden marad uniós szinten, az uniós tagállamok többsége támogatásáról biztosította a kezdeményezést - tudatta Martonyi János külügyminiszter hétfőn, miután tanácskozott uniós kollégáival.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000