Hír archívum: 2013. április

Más hónap

Titkos adatszerzés - Jogértelmezési kérdések a bírósági gyakorlat tükrében - Letölthető publikáció

2013.04.30.

A titokban megszerzett információ - figyelemmel a technika és a tudomány rohamos fejlődésére is - egyre nagyobb szerephez jut mind a nyomozáskor, mind pedig a bizonyítékok vizsgálata és értékelése során az ügyészi, illetve a bírósági szakban.

Elektronikussá válnak az anyakönyvi eljárások - Az új szabályokkal jelentősen egyszerűsödik az ügyintézés

2013.04.30.

Elektronikussá válnak jövő júliustól az anyakönyvi eljárások a Magyary Zoltán egyszerűsítési program részeként - mondta Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

9 millió eurós bírságot kell fizetnie a Mol szlovákiai leányvállalatának

2013.04.30.

A szlovák legfelsőbb bíróság megerősítette a monopolellenes hivatal (PMÚ) korábbi döntését, és 9 millió eurós bírság kifizetésére kötelezte a Mol szlovákiai leányvállalatát, a Slovnaftot - közölte a PMÚ a legfelsőbb bíróság döntésére hivatkozva hétfőn.

A földspekuláció ellenében - A földforgalmazás szabályozása a családi, kis- és közepes gazdaságokat támogatja

2013.04.30.

Várhatóan még a tavaszi ülésszak alatt elfogadja az Országgyűlés a termőföld forgalmazását szabályozó törvényt, amely valószínűleg komoly vitákat vált ki, de alapelveiben bizonyosan nem lesz változás - mondta el a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hétfőn Zalaegerszegen.

Fellépés a hamis termékek online értékesítése ellen - Hatékonynak bizonyul az internetes kereskedelem önszabályozása

2013.04.30.

Hatékonynak bizonyul az internetes kereskedelmi platformok és a márkatulajdonosok önkéntes együttműködési mechanizmusa a hamis termékek terjesztése ellen az Európai Bizottság napokban közzétett jelentése szerint, amely az együttműködés folytatására és további bővítésére tesz javaslatot.

Sérti az esélyegyenlőséget a választási eljárásról szóló törvény? - Mindössze 50 nap kampányt szabályoz, ellenőrzés és következmény nélkül

2013.04.30.

Sérti az esélyegyenlőséget a választási eljárásról szóló törvény, amely mindössze 50 napnyi kampányt szabályoz, mindenféle ellenőrzés és következmény nélkül - olvasható a Transparency International Magyarország honlapján.

Törvényben rögzítették a rezsicsökkentést - Júliustól tíz százalékkal csökken a víz- és szemétszállítás díja

2013.04.30.

Törvényben rögzítette a parlament a rezsicsökkentést: a hétfőn elfogadott jogszabály a földgáz, az áram és a távhő árának január 1-jén már megvalósult csökkentése mellett előírja a víz- és a szemétszállítási díjak tízszázalékos csökkentését is július 1-jével.

A Facebook- és Google-kommunikáció megfigyelhetőségéről - Az amerikai kormányzat törvénytervezetet készít elő

2013.04.29.

Egy amerikai kormányzati munkacsoport olyan törvénytervezetet készít elő, amely nyomást gyakorolna az olyan cégekre, mint a Facebook és a Google, annak érdekében, hogy a hatóságok hozzáférhessenek az általuk létrehozott felületeken zajló internetes kommunikációhoz - közölte hétfőn hivatalos forrásokra hivatkozva a The Washington Post.

Átlátható bírósági szervezet - A törvényszéki elnöki pályázatok és a meghallgatások jegyzőkönyvei is nyilvánosak

2013.04.29.

A bírósági szervezet átláthatóságára más szervezetekkel, hatóságokkal összehasonlítva kevés példa van - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Szekszárdon.

Mi minősül munkáltatói jogutódlásnak? - A Kúria elvi állásfoglalásáról

2013.04.29.

Nem minősül munkáltatói jogutódlásnak az anyacég által meghozott döntés eredményeként egyes részfeladatok átvétele, amennyiben az a tulajdonban álló cég valamely egységének egészét nem érintette

Egyszerűbb eljárások - De mi minősül üzleti titoknak? - Alapvetően jó az új közbeszerzési törvény, de kisebb korrekciók még szükségesek

2013.04.29.

A közbeszerzési törvény közel másfél éve lépett hatályba, s a tapasztalatok szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az eljárás egyszerűbb lett, számos magyar kkv került ki nyertesként. A törvénynek vannak viszont gyenge pontjai is, mint például az üzleti titokká minősítés, illetve a hiánypótlások túl szigorú szabályozása. Az új törvény által hozott változások összességében hasznosak, de a vitás pontok további korrekciót tesznek szükségessé. A közbeszerzéssel kapcsolatos gondok egy része ugyanakkor túlmutat a törvény keretein – foglalta össze a Szecskay Ügyvédi Iroda szakértői.

Rezsicsökkentés, köznevelés, egyházügy - A parlament heti munkarendjéből

2013.04.29.

Újabb kétnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés. A képviselők a hét első napján törvénybe foglalhatják az eddig bevezetett, valamint a nyárra tervezett rezsicsökkentéseket, míg kedden az egyházügyi törvény módosítását kezdhetik tárgyalni.

A gyermekek és betegek étrendjének táplálkozás-egészségügyi előírásairól - Elkészült a közétkeztetésről szóló jogszabálytervezet

2013.04.29.

Elkészült a közétkeztetésről szóló jogszabálytervezet, amely egyebek között a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, gyermektáborokban és kórházakban alkalmazható étrend táplálkozás-egészségügyi előírásait tartalmazza. A kormány honlapján olvasható dokumentumhoz május 10-ig várják a véleményeket.

Jogpont+ - Bővül a jogsegélyszolgálat az észak-alföldi régióban

2013.04.29.

Júniustól újabb helyeken nyílnak Jogpont+ irodák az észak-alföldi régióban, ezzel a térségben 54 irodára bővül a hálózat - közölte a régióban ingyenes jogsegélyszolgálatot működtető Ipartestületek Országos Szövetség (IPOSZ).

Jogvédelmi biztosítás - A társasházak közös költségének behajtása az élen

2013.04.29.

A Generali Providencia Biztosítóhoz tavaly 1625 esetben fordultak jogi segítségért a jogvédelmi biztosítással rendelkező ügyfelei, minden negyedik esetben a társasházak közös költségének behajtása ellen kértek jogvédelmet.

Az Oktatási Hivatal köz- és felsőoktatási feladatai - A kormányrendeletről

2013.04.29.

Megjelent a Magyar Közlöny pénteki számában az Oktatási Hivatalról szóló kormányrendelet, amely tételesen rögzíti a hivatal köz- és felsőoktatási feladatait.

Bűnmegelőzés kontra adatvédelem? - Nem támogatja az EP a légiutasok adatainak hatósági felhasználását

2013.04.29.

Elutasította az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottsága (LIBE) azt a javaslatot, amely kötelezné a légitársaságokat az EU-ba beutazó, és az onnan kiutazó légiutasok adatainak hatósági átadására. Brüsszel eredetileg a súlyos bűncselekményeket és a terrorista támadásokat szerette volna kiszűrni az adatszolgáltatási lehetőséggel, a képviselők többsége viszont rossznak tartja az ütemezést, és kevesli az adatvédelmi garanciákat.

Az Alkotmány őrei - Beszélgetés Holló András volt alkotmánybíróval

2013.04.29.

Bár az Alkotmánybíróság ki van zárva az Alkotmány érdemi vizsgálatából, mégis jelzési kötelezettség illeti meg a koherencia védelmében, ha az alkotmánymódosítás során az Alaptörvény rendszerében diszharmóniát észlel – nyilatkozta a testülettől távozott Holló András, aki előadó alkotmánybíróként 634 döntést jegyzett.

A szellemi tulajdonjogok megsértése elleni küzdelem aktuális kérdései - Hamisítás elleni nemzetközi kongresszus Isztambulban

2013.04.26.

Április 24-26-ig rendezi meg a Vám Világszervezet (WCO), a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) és az INTERPOL a 7. hamisítás elleni nemzetközi kongresszust, amelyen több mint 100 ország képviselői vesznek részt. A kongresszust a török miniszterelnök nyitotta meg.

Az utazó munkavállaló vezetési szünete nem számít munkaidőnek - A Kúria állásfoglalása egy munkaügyi jogvitában

2013.04.26.

Az utazó munkavállaló vezetési szünete tartalma szerint munkaközi szünetnek minősül és eltérő rendelkezés, vagy megállapodás hiányában nem része a munkaidőnek -

A járműátírás visszatérő problémáiról - Ombudman: A jogszabályi hiányosságok következtében minden joghátrány az eladót terheli

2013.04.26.

A jóhiszemű eladó húzhatja a rövidebbet. Rendszeresen előfordul ugyanis hogy a jármű eladója bejelenti az adásvételt az illetékes hatóságnál, a vevő azonban nem íratja át a járművet a nevére, ezért a nyilvántartásban továbbra is az eladó szerepel tulajdonosként. A vevőre kirótt büntetéseket így az eladónak kellene megfizetnie, ő pedig csak peres eljárás során tudja bizonyítani az igazát.

Politikailag motivált jogi eljárást? - Jogállamiság Magyarországon - Szavaztak az ET monitoring bizottságában a jelentésről

2013.04.26.

Az Európa Tanács (ET) monitoring bizottságának csütörtöki strasbourgi ülésén szavaztak a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló jelentés megállapításairól, amellyel kapcsolatban egyébként már az előző napon - 21:20 arányban - úgy döntöttek: javasolják, hogy az ET parlamenti közgyűlésének következő, júniusi ülésszakán tűzzék napirendre a Magyarország elleni megfigyelési eljárás megindítását.

Egyre élesedő vita a bírósági tárgyalások nyilvánosságáról - Handó: Amíg jogszabály nincs, helyi megállapodások szükségesek a sajtóval

2013.04.26.

Évtizedek óta tart az egyre élesedő vita arról, hogy engedélyezzék-e a bírósági tárgyalások nyilvánosságát, akár a közvetítést is - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Szolnoki Törvényszék csütörtöki összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón.

Ellentétes az uniós joggal a jövedékiadó-törvény? - Új kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen

2013.04.26.

Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a jövedékiadó-törvény alkoholtermékekre vonatkozó passzusai miatt - közölte csütörtökön újságírókkal egy névtelenséget kérő uniós bizottsági forrás.

Szigorodik a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló törvény - A jogszabály a kiskereskedőket is védené

2013.04.26.

Tovább szigorodik a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény, amelynek módosítását Lázár János (Fidesz) egyéni képviselői indítványként csütörtökön nyújtott be.

Harc az iPad márkanév használatáért - Rekordszámban a szellemi tudljdonjogokat érintő perek Kínában

2013.04.26.

Minden korábbinál több, szellemi tulajdonjoggal kapcsolatos esetet tárgyaltak tavaly Kínában, amit a jogtudatosság növekedésének tud be a legfelsőbb bíróság.

Királyi pátens törvényi háttérrel - Elfogadhatatlan mértékű beavatkozás? - Elutasítja a brit sajtó a kormány szabályozási tervét

2013.04.26.

Elutasította csütörtökön a brit írott sajtó országos érdekképviseleti szervezete a kormány által nemrégiben beterjesztett, parlamenti konszenzussal elfogadott sajtószabályozási tervet, és saját tervezettel állt elő, amely továbbra is távol tartaná az államot a sajtószabályozástól.

Alkotmánybírósági mustra – Tagságtól független hozzájárulás

2013.04.25.

Az Alkotmánybíróság április 30-i teljes ülésén többek közt napirendjére tűzi a kötelező kamarai hozzájárulás alkotmányossági vizsgálatát. Tordai Csaba ügyvéd indítványa szerint a kamarai szolgáltatások finanszírozása nem minősül olyan közérdeknek, amely miatt a tagságtól független kamarai hozzájárulás előírható.

Az elévülés vizsgálatának és nyugvásának egyes kérdései - A Kúria elvi állásfoglalásáról

2013.04.25.

Az elévülési idő lejárta után, az elévülés nyugvása folytán rendelkezésre álló egy éves határidő már nem elévülési jellegű, annak nyugvása nem állapítható meg és ez a határidő már semmilyen jogi ténnyel nem hosszabbítható meg - áll a Kúria elvi jelentőségű határozatában.

Amerikában folytatódik a Herzog-per - A washingtoni fellebbviteli bíróság az örökösöknek adott igazat a magyar állammal szemben

2013.04.25.

Tovább folytatódhat a Herzog-gyűjtemény legértékesebb darabjaiért indított per Amerikában. A washingtoni fellebbviteli bíróság ugyanis minden pontban az örökösöknek adott igazat a magyar állammal szemben, így a per immár mind a 44 festményre vonatkozóan folytatódhat. (Egy korábbi határozat kizárta volna ezek közül azt a 11 festményt, amelyekről magyar bíróságok már döntöttek.)

Halál helyett életfogytiglan - Átminősített népbírósági ítélet - Elutasította a szlovák legfelsőbb bíróság Csatáry panaszát

2013.04.25.

Elutasította a szlovák legfelsőbb bíróság Csatáry László panaszát, amelyet az ellene 1948-ban elfogadott népbírósági ítélet átminősítése miatt adott be - közölte a bíróság elnökének irodája szerdán.

Hvg.hu kontra KIM - Megegyezés született a honosított állampolgárok adatainak kiadása ügyében

2013.04.25.

Megszűnt a hvg.hu kontra Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) per, miután a felek megegyeztek a kiadandó közérdekű adatok köréről. A lap újságírója a kedvezményesen honosított állampolgárok statisztikai adatait kérte a tárcától. A Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett végzése jogerős.

A közokiratok hitelességének elismeréséről - Csökkentené az állampolgárok bürokratikus terheit az Európai Bizottság

2013.04.25.

Az úgynevezett apostille és egyéb "misztikus" adminisztratív követelmények eltörlését javasolja az Európai Bizottság a közokiratok hitelességének elismerésére vonatkozóan az Európai Unió tagállamai között - tudatta szerdán Viviane Reding, az Európai Bizottság alapjogokért, igazságügyért és állampolgárságért felelős tagja és alelnöke.

Megfigyelési eljárás indulhat Magyarország ellen - Az ET monitoring bizottsága megszavazta a javaslatot

2013.04.25.

Az Európa Tanács (ET) monitoring bizottsága szerdán 21:20 arányban megszavazta a Magyarország elleni megfigyelési eljárás megindítására vonatkozó javaslatot. Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára ezzel kapcsolatban azt mondta, több ok miatt sem vehető biztosra, hogy a testület egyértelmű döntést hozhat ebben az ügyben.

Nem lehet külföldi bankszámlájuk az orosz állami tisztviselőknek - Az orosz törvényhozás alsóháza elfogadta a törvénycsomagot

2013.04.25.

Az orosz törvényhozás alsóháza szerdán végső olvasásban elfogadta azt a törvénycsomagot, amellyel megtiltotta a képviselőknek és az állami tisztviselőknek, hogy külföldi bankszámlán tartsák pénzüket.

Átvizsgálják a gyanús turisták email-fiókját a tel-avivi repülőtéren - Izrael főállamügyésze jogszerűnek ítéli a gyakorlatot

2013.04.25.

Jehuda Vejnstejn, Izrael főállamügyésze szerint jogilag megengedett a gyanús turisták email-fiókjának átvizsgálása a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren és beutazásuk megtagadása, ha ezt nem engedélyezik.

Kifogásolt fogva tartási körülmények - Panaszai többségében Hagyónak adott igazat a strasbourgi bíróság

2013.04.24.

Jogosnak találta Hagyó Miklós egykori budapesti főpolgármester-helyettesnek a fogva tartása körülményeire vonatkozó panaszai többségét a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága keddi ítéletében, amelyben 12 500 euró nem vagyoni jellegű kártérítés és 6000 euró perköltség megfizetésére kötelezte a magyar államot.

Ügyvéddé válni... - Ombudsmani fellépés a jogi szakvizsgarendszer reformja érdekében

2013.04.24.

„Rendszerszintű ellentmondást, a jogbiztonság és bizalomvédelem követelménye szempontjából visszás helyzetet” tárt fel az alapvető jogok biztosa 2013. április 8-án közzétett jelentésében, melynek fókuszában az ügyvédi kamarai tagsághoz szükséges egyéves joggyakorlati többletfeltétel áll.

Formai és eljárási hibák az alaptörvény módosítása kapcsán - Az ombudman alkotmánybírósági felülvizsgálatot kezdeményezett

2013.04.24.

Az alapjogi biztos szerint a 2013. április 1-jétől hatályos negyedik alaptörvény-módosítás egyes rendelkezései kapcsán felmerül, hogy azok nem felelnek meg bizonyos formai, illetve eljárási feltételeknek, ezért az Alaptörvény kifejezett felhatalmazása alapján kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál azok felülvizsgálatát.

Széleskörű autonómiát kapnak a koszovói szerbek - Történelmi jelentőségű Szerb-Koszovói megállapodás született

2013.04.24.

Jelentős kisebbségi jogokat kaphatnak Koszovótól az ország északi részében élő szerbek, de elismerést nyert szerb részről a koszovói intézmények függetlensége – derül ki a múlt heti, történelminek titulált szerb-koszovói megállapodásból. A BruxInfo birtokába került 15 pontos egyezmény szerint a felek nem akadályozhatják egymást az EU-integráció során sem.

Visszamenőleges adóztatás? - Adómentes ajándékozásra utólag illetékfizetési kötelezettséget vetett ki a NAV

2013.04.24.

Ellentmondásos jogszabályváltozásra figyelt fel egy konkrét adóhatósági fizetési meghagyás kapcsán Fajcsák Gábor, az RSM DTM Hungary Zrt. adómenedzsere, aki szerint a probléma a gondatlan, feledékeny magánszemélyek esetében igen komoly adókockázatokat okozhat.

A Közös Agrárpolitika új uniós szabályai 2015-ben léphetnek hatályba - 2014-ben még a SAPS és a különleges támogatási rendszer alkalmazandó

2013.04.24.

Az agráriumot érintő fő szabályokról a végső megállapodás az ír elnökség tervei szerint június végére várható - mondta Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár, az Európai Unió mezőgazdasági és halászati miniszterek tanácskozásán Luxemburgban.

Július 1-től vámhatósági engedély kell a dohánytermék-kiskereskedelemhez - A trafiktörvényről - NAV tájékoztatás

2013.04.24.

Kizárólag vámhatósági engedély birtokában végezhető dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység július 1-je után, nem elég a koncessziós szerződés megkötése - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

Három új magyar főkonzulátus és három konzuli iroda nyílik

2013.04.24.

Hat új külképviseletet nyit a magyar kormány: Eszéken, Krakkóban és Torontóban főkonzulátus, Melbourne-ben, Marosvásárhelyen és Nagyváradon konzuli iroda nyílik - áll a keddi Magyar Közlönyben.

Nem ütközik az alaptörvénybe a házszabály - Elutasította a DK frakcióalakítási beadványát az Alkotmánybíróság

2013.04.24.

Az Alkotmánybíróság elutasította a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) beadványát, amely a párt parlamenti frakcióalakítását megakadályozó házszabályi rendelkezés megsemmisítését kérte. Az Ab honlapján kedd délután közzétett döntés szerint a házszabály említett rendelkezése - amely tízről tizenkettőre emelte a frakcióalakításhoz szükséges képviselői létszámot - nem ütközik az alaptörvénybe.

A bírósági ügyáthelyezés célja az eljárások gyorsítása - Handó: Pártatlan, objektív meghallgatást tartott az Alkotmánybíróság

2013.04.24.

Handó Tünde szerint pártatlan, objektív meghallgatást tartott az Alkotmánybíróság (Ab), ezen bemutathatta a bírósági ügyáthelyezés intézményének indokoltságát és a gyakorlati működését a testületnek. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke ezt kedden, nem nyilvános alkotmánybírósági meghallgatása után mondta.

Franciaországban június közepétől engedélyezett a melegházasság - A parlament végleg elfogadta a törvényjavaslatot

2013.04.24.

A francia parlament 331 igen szavazattal 225 nem ellenében kedden véglegesen elfogadta a melegházasság engedélyezéséről szóló törvényjavaslatot. A Házasodhasson mindenki! kormánypárti törvényjavaslat szavazásakor - amely kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő közösség - tíz képviselő tartózkodott.

Elmaradt a kisajátítás, a kártalanítás - Védetté nyilvánított területek tulajdonosainak panaszáról - Ombudsmani jelentés

2013.04.23.

Az alapvető jogok biztosa a törvényi szabályozás felülvizsgálatát, a nemzeti parki joggyakorlás előzetes megfizetését javasolja a vidékfejlesztési miniszternek azzal kapcsolatban, hogy többen is panaszolták: a védett természeti területté nyilvánított termőföldek törvény szerinti kisajátítása elmaradt, és nem kapták meg a részarány-tulajdonuk ellenértékét.

A jogállamiság és az uniós alapértékek védelmében - Napirenden az új védelmi-mechanizmus kérdése az EU-ban

2013.04.23.

A négy uniós külügyminiszter által javasolt, a jogállamiság és az alapvető értékek megvédését szolgálni hivatott új mechanizmus ügye napirenden marad uniós szinten, az uniós tagállamok többsége támogatásáról biztosította a kezdeményezést - tudatta Martonyi János külügyminiszter hétfőn, miután tanácskozott uniós kollégáival.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000