Hír archívum: 2013. április

Más hónap

Huszonnégy órában fogadja a bejelentéseket a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

2013.04.23.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) olyan automata készüléket állított fel Garibaldi utcai épülete földszintjén, amelynek segítségével a hét minden napján 24 órában képes fogadni a bejelentéseket, beadványokat - közölte a terminál külsős fejlesztését végző csapata.

A hiteladósok szélesebb köre veheti igénybe az eszközkezelő segítségét

2013.04.23.

A hiteladósok szélesebb köre veheti igénybe a nemzeti eszközkezelő segítségét a parlamentben hétfőn elfogadott törvénymódosítás eredményeként.

Az arcképmások tárolása a bűnügyi nyilvántartásban - Szükségtelen jogkorlátozás? - Az AB 3255/2012. (IX. 28.) sz. végzéséről

2013.04.23.

Rögzíteni kell-e a bűnügyi nyilvántartásban a hatóság becsületének megsértésével meggyanúsítottak fényképét? Az AB 3255/2012. (IX. 28.) sz. végzéséről

Májustól új szabályok alapján büntetik az önkényuralmi jelképek használatát

2013.04.23.

Májustól új szabályok alapján büntetik az önkényuralmi jelképek használatát: a parlament hétfőn az Alkotmánybíróság (Ab) döntésével összhangban úgy határozott, hogy a korábbi általános tilalomnál szűkebben állapítja meg a büntetendő magatartásokat.

Játéktípusonként százmillió forintos koncessziós díjat, játékadót és felügyeleti díj - Törvényjavaslat az internetes szerencsejátékról

2013.04.23.

Játéktípusonként százmillió forintos koncessziós díjat, játékadót és felügyeleti díjat kell fizetniük az internetes szerencsejátékokat szervező magántársaságoknak a távszerencsejátékokról szóló törvényjavaslat szerint, amelyet a nemzetgazdasági miniszter hétfőn terjesztett az Országgyűlés elé.

Sérül a közhatalmi döntéshozatal nyilvánossága? - Nem nyilvános Handó alkotmánybírósági meghallgatása - Jogvédők tiltakoznak

2013.04.23.

Civil jogvédő szervezetek szerint sérti a közhatalmi döntéshozatal nyilvánosságát, a közérdekű információkhoz való szabad hozzáférés jogát és a tisztességes eljárás elvét, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) zárt ülésen hallgatja meg Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét.

A Bayern München elnöke önfeljelentést tett adóelkerülés miatt

2013.04.22.

Önfeljelentést tett adóelkerülés miatt Uli Hoeness, a Bayern München labdarúgóklub elnöke. A sportvezető januárban tett feljelentést saját maga ellen az adóhatóságnál egy svájci számlájával összefüggésben. Az ügyről elsőként a Focus című hetilap számolt be a hétvégén.

Szeptembertől szülésznő is végezhetne terhesgondozást - A miniszteri rendelet-tervezetről

2013.04.22.

Az egészségügyért felelős államtitkárság tervei szerint szeptembertől szülésznő is végezhet terhesgondozást; az erről szóló miniszteri rendelet tervezete már olvasható a kormány honlapján.

Bostoni robbantás - A kórházban emeltek vádat Dzsohar Carnajev ellen

2013.04.22.

A kórházban emeltek vádat hétfőn Dzsohar Carnajev, a bostoni robbantásos merénylet életben maradt gyanúsítottja ellen. Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter közölte, hogy Carnajevet tömeges emberveszteségeket okozó fegyverek bevetésére irányuló, halált és anyagi kárt okozó összeesküvéssel vádolták meg. Ez, ha bűnösnek találják, akár halálbüntetést is vonhat maga után.

Módosulnak a lakhatási támogatás szabályai - A dolgozók érdekében - Rugalmasabbak lesznek az igénybevétel feltételei

2013.04.22.

A jövőben nem csak a munkaviszonyban állók és a közalkalmazottak, hanem a kormányzati szolgálati jogviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban dolgozók is igényelhetik a lakhatási támogatást. A jogosultaknak kéthavi ilyen támogatás is megelőlegezhető lesz - tartalmazza egyebek mellett az a rendelettervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

Megengedőbb a módosított Balaton-törvény - Az önkormányzatoknak lehetőségük nyílik a zöldterületek átsorolására

2013.04.22.

Bizonyos tekintetben megengedőbb a módosított Balaton-törvény, de ez nem jelenti azt, hogy "szabad a gazda" - mondta a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a hétfőn elfogadott módosításokról pénteken.

Sárgacsekk-ügy - Tisztességtelenül járt el ügyfeleivel szemben a Magyar Telekom - Első fokon pert vesztett a cég a FEOSZ ellen

2013.04.22.

Első fokon, nem jogerősen pert vesztett a Magyar Telekom a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) ellen a sárgacsekkes fizetés után felszámított tranzakciós díj miatt. A társaság fellebbez az ítélet ellen és továbbra is jogszerűnek tartja a tranzakciós díjjal kapcsolatos eljárását.

Nemzetközi igazságügy - A visegrádi négyek képzési együttműködése

2013.04.22.

Vegyes házasság, gyermekelhelyezés, nemzetközi gazdasági forgalom generálta perek, határokat nem ismerő bűnözés - A visegrádi négyek igazságügyi akadémiái közös sajátos oktatási projektekkel segítik a ma és a jövő bíráit, ügyészeit - Április 17-19 között Budapesten találkoztak a visegrádi országok igazságügyi akadémiáinak igazgatói

Önrendelkezési precedens - A kisebbségek beépítenék a román alkotmányba az 1918-as gyulafehérvári határozatot

2013.04.22.

A bukaresti parlament kisebbségi frakciója azt javasolja, hogy az alkotmánymódosítás során Románia alaptörvényét egészítsék ki az 1918-as gyulafehérvári határozattal - közölte pénteken Ovidiu Gant frakcióvezető-helyettes, a Romániai Németek Demokratikus Fórumának képviselője.

Új szabályok az ismeretlen járművek által okozott károk rendezésére - Módosulnak a biztosítási tárgyú törvények

2013.04.22.

Megjelent a biztosítási tárgyú törvények módosítására vonatkozó törvénytervezet a kormány honlapján. A biztosítási törvény részletesen meghatározza a biztosítók vállalatirányítási rendszerét, kibővíti a felszámolás szabályait. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) törvény pedig a külföldi, illetve az ismeretlen járművek által okozott károk rendezésére vezet be újabb szabályokat.

Parkolási bírság 10 évvel korábbi címre? - A nyilvántartási rendszerekről - Ombudsmani jelentés

2013.04.22.

A parkolási társaságok és az autópálya kezelő a gépjármű-nyilvántartásból szerzi meg az autó tulajdonosának a lakcímét. Ha a tulajdonos elköltözik, a lakóhely megváltozását csak a lakcím-nyilvántartásban vezetik át, a gépjármű-nyilvántartásban nem. Így előfordulhat, hogy a parkolási társaság a korábbi lakcímre küld értesítést a fizetendő pótdíjról, amelynek költségei közben jelentősen megnőnek. Az ombudsman – és a jogszabály – szerint össze kellene kapcsolni a két nyilvántartó rendszert.

Önkényuralmi jelképek, pénzmosás, rezsicsökkentés, felsőoktatás - A parlament heti munkarendjéből

2013.04.22.

Újraszabályozhatja az önkényuralmi jelképek tilalmát hétfőn a parlament, így a jövőben csak a köznyugalmat zavaró, az áldozatok méltóságát sértő jelképhasználatot üldöznék. Döntenek a képviselők a nemzeti eszközkezelő segítségére jogosultak körének bővítéséről is. Kedden a hallgatói szerződésekről nyílik vita.

Ügyszámban az élen - Összbírói értekezlet a Győri Törvényszéken

2013.04.19.

A legnagyobb ügyszámú törvényszékek közé tartozik a győri, amelynek bírái a nagy munkateher ellenére jól teljesítenek - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Győri Törvényszék pénteki összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón.

A kuvaiti alkotmány szerint bűncselekménynek számít az emír bírálata - Szavaiért 5 év börtönre ítélték a kuvaiti ellenzék vezérét

2013.04.19.

(Jurist.com) Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Mussalam al-Barrakot, a kuvaiti ellenzék vezérét, korábbi parlamenti képviselőt kedden, mert bírálta Sabah al-Ahmad al-Sabah emírt. Az emír bírálata a kuvaiti alkotmány szerint bűncselekménynek számít.

Dohánytermékekről szóló uniós irányelv - Érvek és ellenérvek

2013.04.19.

A Dohánytermékekről szóló uniós irányelv rendelkezései segítenék a fiatalok dohányzásra való rászokásának csökkentését, a felnőtt dohányosok leszokását, valamint megakadályozzák a leszokott dohányosok visszaesését - A multinacionális dohányipari cégek ellenállnak, a civil szféra azonban teljes vállszélességgel támogatja az irányelv-tervezetet - A Smoke Free Partnership nevű civil szervezet hangsúlyozza a tényeket, és tévhiteket oszlat el

Illetékmentes eljárás esetén a hatósági bizonyítvány kiállítása is illetékmentes - Az okmányiroda eljárásáról - Ombudsmani jelentés

2013.04.19.

Az alapvető jogok biztosa megállapította: amennyiben az illetéktörvény egy eljárást illetékmentesnek minősít, akkor nem lehet illeték megfizetésére kötelezni az ügyfelet, ha ugyanabban az eljárásban hatósági bizonyítványt is kell kiállítani. Az ombudsman szerint sérti a jogbiztonság elvét és a tisztességes eljáráshoz való jogot, ha ilyenkor mégis illetéket kell fizetni.

Személyeskedő ügyvédi beadványok - Kúria: Az ügyvéd véleménynyilvánítási szabadsága korlátozott

2013.04.19.

Az ügyvéd megsérti hivatása etikai normáit, ha beadványaiban személyeskedő kifejezésekkel az eljáró bírót becsmérli, függetlenségét megkérdőjelezi - foglalt állást a Kúria.

Évi 90 milliárd dolláros forgalom, főként hamis termékekből - Szervezett bűnözés Kelet-Ázsiában és Óceániában - UNODC jelentés

2013.04.19.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) által készített jelentés szerint évi 90 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak szervezett bűnözés keretei között Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceán térségében. Forgalmuk legnagyobb hányada a hamis termékek gyártásából és terjesztéséből származik.

Uniós vízumkönnyítés Ukrajna és Moldova számára

2013.04.19.

Az Európai Parlament (EP) jóváhagyta csütörtökön Strasbourgban az EU-ukrán és az EU-moldovai vízummegállapodást, amelynek értelmében ukrajnai és moldovai újságírók, civilek, illetve fiatalok ezentúl könnyebben juthatnak rövid utakra szóló uniós vízumhoz.

Uniós bankfelügyelet - Az Európai Unió Tanácsa rábólintott az Egységes Felügyeleti Mechanizmusra

2013.04.19.

Támogatásáról biztosította az Európai Unió Tanácsa az Európai Parlament és a tanács képviselői között létrejött megállapodást az eurózóna közös pénzügyi felügyeletét jelentő úgynevezett Egységes Felügyeleti Mechanizmusról (SSM) - közölte a tanács sajtószolgálata csütörtökön.

Jelentősen módosult a felszámolók névjegyzékéről szóló kormányrendelet - A FOE kifogásolja a jogalkotó eljárását

2013.04.19.

A Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesülete (FOE) sajnálattal vette tudomásul, hogy a jogszabályalkotó előzetesen nem egyeztetett a szakma jövőjét és a jelenleg működő szervezetek továbbműködését alapvetően meghatározó jogszabályok módosításának szándékáról - reagált a FOE a módosított felszámolói névjegyzékről szóló kormányrendeletre és a kapcsolódó pályázati felhívásra.

Kihírdették a választási eljárási törvényt a Magyar Közlönyben

2013.04.19.

Áder János köztársasági elnök aláírásával csütörtökön megjelent a Magyar Közlönyben a választási eljárási törvény. A parlament április 8-án módosításokkal fogadta el ismét a választási eljárási törvényt, amelynek több pontját - az államfő beadványa nyomán - januárban alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság.

Bárók, grófok, hercegek

2013.04.19.

Magyarországon 66 éve tilos a „vitéz” cím, valamint a nemesi előnevek használata. Az egyes címek és rangok megszüntetéséről szóló 1947. évi IV. törvény többször megjárta az Alkotmánybíróságot, képviselői indítvány született a hatályon kívül helyezése, de megsértésének szabálysértéssé nyilvánítása érdekében is.

A Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott - A GVH 15 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást

2013.04.18.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Ryanair Limited (Ryanair) fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor a kedvezményes repülőjegyeket népszerűsítő kampányában valótlan tájékoztatást adott a fogyasztóknak, illetve legfontosabb szerződéses feltételeit nem tette magyarul is hozzáférhetővé. A GVH 15.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A határidőt mulasztó társaságok adószámának automatikus törléséről - Ombudsmani jelentés

2013.04.18.

Az alapvető jogok biztosa jelentésében megállapította, hogy a jogbiztonságot és a tisztességes eljárás alkotmányos követelményét sérti az a jogszabály, amely szerint automatikusan törlik annak a gazdasági társaságnak az adószámát, amely a tíznapos határidőn belül nem küldi vissza az ún. kockerd kérdőívet. Szabó Máté felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy a jogszabályok előkészítésekor a jövőben fordítson kiemelt figyelmet az előreláthatóság, az ésszerűség és a kiszámíthatóság érvényesítésére.

A határon átnyúló jellegű munkaszerződés sajátos körülményei - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.04.18.

Sérti a munkavállalók szabad mozgását a Flamand Közösség azon rendelete, amely valamennyi, határon átnyúló jellegű munkaszerződés holland nyelven történő megszövegezését teszi kötelezővé. A határon átnyúló jellegű munkaszerződés sajátos körülményei között az ilyen nyelvi kötelezettség aránytalan a Belgium által hivatkozott célkitűzésekhez (az egyik nemzeti nyelv védelme, a munkavállalók védelme és a nemzeti hatóságok általi hatékony ellenőrzés) viszonyítva - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Cenzúra - Hatósági engedély nélkül nem használhat külföldi híreket a kínai média - Szigorú médiaszabályozást jelentett be Kína

2013.04.18.

Engedély nélkül nem használhatják fel mostantól a külföldi híreket a kínai médiában - rendelkezett a szabályozó hatóság.

Emberölés előkészülete miatt őrizetbe vett ügyvéd - Fegyelmi eljárást indított a Veszprém Megyei Ügyvédi Kamara

2013.04.18.

Fegyelmi eljárást rendelt el a Veszprém Megyei Ügyvédi Kamara H. Tamás ügyvéd ellen, akit emberölés előkészületével vádol a rendőrség - tájékoztatta a megyei kamara elnöke szerdán.

Costa Concordia - Vádalkuval nem kerülhető el a felelősségre vonás - A hajószerencsétlenségért elsősorban a hajó kapitányát terheli felelősség

2013.04.18.

Bíróság elé kell állnia a tavaly január 13-án zátonyra futott Costa Concordia tengerjáró hajó tulajdonosának, a Costa Crociere hajótársaságnak is - így határozott az olasz bíróság szerdán, a hajószerencsétlenség ügyében tartott előzetes tárgyalás második napján.

Az alkotmánymódosítással javulhat az alkotmánybíráskodás hatékonysága - A Századvég Alapítvány elemzése

2013.04.18.

A Századvég Alapítvány elemzése szerint az alaptörvény-módosítás nem szűkíti az Alkotmánybíróság (Ab) jogkörét, sőt a változások javíthatják az alkotmánybíráskodás minőségét, legitimitását és hatékonyságát.

Az amerikai fegyvervásárlók bűnügyi és pszichikai háttérellenőrzése - Már a szenátusban megbukott a kiterjesztő törvénymódosítás

2013.04.18.

Nem kapta meg az elfogadásához szükséges, minősített többségű támogatást az amerikai szenátusban az a kétpárti törvénymódosítási javaslat, amely kiterjesztette volna a fegyvervásárlók bűnügyi és pszichikai háttérellenőrzését.

A termékmegjelenítéssel közölt kereskedelmi üzenet nem lehet közvetlen - Bírságot szabott ki a médiatanács az RTL Klub-ra

2013.04.18.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 300 ezer forintos bírságot szabott ki múlt heti ülésén az RTL Klub Törzsutas című műsorának hat adása miatt, amelyben egy óbudai cukrászdát a médiatörvény szabályait sértő módon mutattak be.

Offshore cégeknek nem jár állami támogatás? - Az átláthatóság követelménye a magáncégeknél

2013.04.18.

Egy hétfői bejelentés értelmében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) vizsgálja a vissza nem térítendő támogatásban részesült offshore cégeket. Magyarországon egyébként a jelenlegi rendelkezések értelmében költségvetési támogatásban is csak olyan társaság részesülhet, amely – egyebek mellett – átláthatónak minősül a vonatkozó jogszabályok alapján. Mindez sok szempontból szükségessé teheti a hazai vállalkozások szerkezetének újragondolását, még akkor is, ha nem az adóelkerülés a célja egy-egy komplexebb struktúrában működő vállalkozásnak.

A jog és a fordítás - Fókuszban a bírósági tolmácsolás - A magyar fordítók és tolmácsok napja - Ingyenes rendezvény

2013.04.17.

A magyar fordítók és tolmácsok napját rendezik április 18-19-én Budapesten. Az előadásokon és fórumokon a fő témák a tolmács- és fordítószakma legújabb kihívásaival foglalkoznak. Szó lesz többek között az EU-s részvételünkkel összefüggő teendőkről, a bírósági tolmácsok munkájáról, a szerzői jogok kérdéséről.

Szerzői jogi közös jogkezelő szervezetek összehangolt magatartása - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.04.17.

A Törvényszék részben megsemmisíti a Bizottság azon határozatát, amely a szerzői jogi közös jogkezelő szervezetek összehangolt magatartását állapította meg - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

A gyermekek jogainak szakértő képviseletéről - Ombudsmani jelentés

2013.04.17.

Csak gyermekjogokban jártas szakember lehessen eseti gondnok kiskorút érintő eljárásokban – javasolja az ombudsman. Egy panaszügyben ugyanis kiderült, hogy egy gyermeket kiskorú veszélyeztetése miatt indult büntetőeljárásban eseti gondnokként egy ingatlanügyekkel, társasági- és munkajoggal foglalkozó ügyvéd képviselt.

Kötelező felelősség? - MÁV ÁBE - Jogalkotás - Jogalkalmazás - Letölthető tanulmáyn

2013.04.17.

Nem fizet a biztosító - 2008. augusztusáig nem hittük el, hogy előfordulhat. Az új helyzetre a jogalkotónak is reagálni kellett, kiderült ugyanis: vannak nem szabályozott jogviszonyok az eddig zártnak hitt rendszerben. - A MÁV ÁBE megszűnését követő jogi helyzetről, a jogalkotás és a jogalkalmazás problémáiról, ezek megoldásáról

Adóügyekben kezdeményezhető jogorvoslati eljárások - A vállalatok többsége nem él a lehetőségekkel - Felmérési eredmények

2013.04.17.

A vállalatoknak csak egy része ismeri, többségük pedig nem alkalmazza a jogorvoslati lehetőségek teljes körét adóügyekben a Deloitte felmérése szerint.

Korlátozott sikerdíjak, szigorúbb tőkekövetelmények - Az Európai Parlament átfogó bankreformról döntött

2013.04.17.

Az Európai Parlament kedden jóváhagyta egyebek között a bankárok bónuszainak korlátozásáról és a pénzintézetek tőkekövetelményeinek szigorításáról szóló szabályokat. Ezek a Miniszterek Tanácsának formális jóváhagyása után várhatóan 2014. január elsején lépnek életbe.

Ügyvezetői tiltakozás, felmentvény, ügydöntő felügyelő bizottság - Vezető tisztségviselők - Változó szabályok az új Ptk.-ban

2013.04.17.

A 2014 márciusában életbe lépő új Ptk. számos ponton módosítja a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőire vonatkozó jelenleg hatályos szabályokat. Az új rendelkezések némelyike – így például a kft.-k esetében bevezetendő ügyvezetői tiltakozás intézménye - közvetlenül érinti a vezető tisztségviselők felelősségét is - emeli ki a Molnár Gábor, a DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda partnere.

Nem megfelelő ellátás, sértett emberi méltóság, indokolatlan várakozás - Több ezer panasz - Európai betegjogi nap - Konferencia

2013.04.17.

A jogvédőkön keresztül több ezer megkeresés érkezett az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központhoz (OBDK) tavaly, a legtöbb panasz az egészségügyi ellátáshoz való jog sérülésével kapcsolatos - mondta Novák Krisztina, a szervezet főigazgatója kedden, az európai betegjogi nap alkalmából tartott konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Budapesten.

Hagyományos munkarendben fel nem dolgozható "megaügyek" - OBT: Bíróság kijelölésére Európában számos helyen van lehetőség

2013.04.17.

Európában számos helyen van jogi lehetőség az ügyek más bíróságokra történő áthelyezésére - mondta az Országos Bírói Tanács (OBT) soros elnöke egyebek mellett a testület keddi budapesti ülését követő sajtótájékoztatón.

Közveszély helyszínén elkövetett lopás - Vétség helyett büntett - Módosult a Büntető Törvénykönyv

2013.04.17.

Módosította a parlament hétfőn a büntető törvénykönyvet (Btk.), hogy szigorúbban lehessen büntetni azokat, akik közveszély helyszínén lopnak.

Szabadalmaztatható emberi gének? - Az USA legfelsőbb bírósága megkezdte a Myriad Genetics szabadalmi ügyének tárgyalását

2013.04.16.

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn megkezdte a Myriad Genetics Inc. által levédetett emberigén-szabadalmak jogossága ügyének tárgyalását.

Társasági határozat felülvizsgálata - A Kúria elvi állásfoglalásáról

2013.04.16.

A felperes a határozatot azzal az indokkal támadta, hogy a taggyűlés az ő távolléte miatt határozatképtelen volt. Kétségtelenül az adott napirendi pontban történő szavazáskor, ő a szavazásból ki lett volna zárva, de ilyen esetekben is a taggyűlés csak akkor dönthet, ha egyébként határozatképesnek minősül. - A Kúria elvi jelentőségű ügyben hozott határozatáról

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000